Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Σημίτη με Στεφανόπουλο-Αγγελοπούλου
  • [02] Ολυμπιακοί Αγώνες και Εκκλησία
  • [03] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Γαλλία
  • [04] Κλειστά τα δικαστήρια λόγω εκλογών
  • [05] Αγωγή εναντίον της Ρενό από οικογένεια Μποσινά
  • [06] Και την Κυριακή ανοιχτά τα δημοτολόγια
  • [07] Ιστορική ημέρα για την Κύπρο
  • [08] Πλησιάζει ο πόλεμος για το Ιράκ
  • [09] ''Αντι-τρομοκρατικές'' κατεδαφίσεις
  • [10] Νέα απειλητική εμφάνιση της Αλ-Κάιντα
  • [11] ''Όχι'' Ετζεβίτ στο Κουρδικό ''σύνταγμα''
  • [12] Αγώνας ορόσημο για την εθνική βόλεϊ
  • [13] Το τελευταίο αντίο του Χακίμ Ολάζουον

    [01] Συναντήσεις Σημίτη με Στεφανόπουλο-Αγγελοπούλου

    9/10/2002 10:06:00 πμ

    Το πολιτικό ζήτημα δεν θα ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου δήλωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευση του στο προεδρικό μέγαρο στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρέχοντα θέματα της εσωτερικής και της διεθνούς επικαιρότητας. Στις 11.30, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την πρόεδρο του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου, προκειμένου να εξετάσουν τη συνολική πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και να προετοιμάσουν την επόμενη Διυπουργική Επιτροπή ενόψει της άφιξης του Ντένις Οσβαλντ και των τεχνοκρατών της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου.

    Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία των έργων στο συγκρότημα του Ελληνικού, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς και το πρόγραμμα ασφαλείας των Αγώνων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Αγγελοπούλου θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό την παρέμβασή του για το ύψος της φορολόγησης των εισοδημάτων από τα σπίτια που θα φιλοξενήσουν τους θεατές και αρκετούς από τους ανεξάρτητους εκπροσώπους του Τύπου, καθώς και για το ύψος του ΦΠΑ στα εισιτήρια των Αγώνων.

    Το θέμα αυτό έχει παραπεμφθεί στο ECOFIN, προκειμένου να επιτρέψει κατά παρέκκλιση της κοινοτικής οδηγίας το ύψος του ΦΠΑ από 8% να είναι 4%, όπως ζητά η Οργανωτική Επιτροπή.

    [02] Ολυμπιακοί Αγώνες και Εκκλησία

    9/10/2002 9:11:00 πμ

    Συνεχίζονται σήμερα για τρίτη ημέρα οι εργασίες της ετήσιας τακτικής συνόδου της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη. Σήμερα μεταξύ των εισηγήσεων είναι και αυτή του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου για συμμετοχή της εκκλησίας στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τα...''ράσα κάνουν τον παπά''

    Χθες, κριτική για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και για ενέργειες του, φαίνεται πώς δέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από ορισμένους μητροπολίτες, οι οποίοι έθεσαν θέμα "συνοδικότητας".

    Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, τόνισε ότι αφού άκουσε τους πάντες ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε το παράπονό του γιατί ο ίδιος ενώ έχει τόσο φόρτο δουλειάς, τόσες ευθύνες, δεν βρίσκει και την απαιτούμενη συμπαράσταση από τους ιεράρχες.

    Όσον αφορά την αμφίεση των ιερέων, αυτή θα παραμείνει ως έχει αφού, όπως υποστήριξε ο μητροπολίτης Ανθιμος, κανένας δεν υποστήριξε ότι θα πρέπει τα ράσα να τροποποιηθούν.

    Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους αρχιερείς ήταν η συμπεριφορά του ηγουμένου της Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου, που ως γνωστόν εδώ και χρόνια έχει προβλήματα στις σχέσεις του με την μητρόπολη. Ο χειρισμός που έγινε τελικά, φαίνεται πώς απέδωσε καρπούς και η υπόθεση αυτή βαίνει προς τακτοποίηση.

    [03] Επίσκεψη Παπαντωνίου στη Γαλλία

    9/10/2002 10:11:00 πμ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του κα. Μισέλ Αλιο Μαρί, προκειμένου να συζητήσουν θέματα για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, τις εξελίξεις στο Ιράκ καθώς και θέματα συνεργασίας των δυο χωρών. Ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας του Γαλλικού κοινοβουλίου κ. Τεσιέ, ενώ το βράδυ της Πέμπτης θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με θέμα ''Η προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και η Ελλάδα''.

    Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Έλληνας υπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με διευθυντικά στελέχη τριών μεγάλων γαλλικών εφημερίδων (Le Monde, Liberation, Le Figaro), για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στα θέματα του ευρωστρατού, του Κυπριακού και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική προεδρία.

    [04] Κλειστά τα δικαστήρια λόγω εκλογών

    9/10/2002 8:30:00 πμ

    Εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών από σήμερα έως τις 24 Οκτωβρίου, τα δικαστήρια της χώρας όλων των βαθμών θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί. Οι ποινικές δίκες που έχουν αρχίσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα συνεχισθούν και μετά την 9η Οκτωβρίου 2002.

    [05] Αγωγή εναντίον της Ρενό από οικογένεια Μποσινά

    9/10/2002 9:21:00 πμ

    Το ποσό των 15 εκ. ευρώ ζητά με αγωγή της, από την αυτοκινητοβιομηχανία ΡΕΝΟ και τη θυγατρική της ΚΑΜΙΒΑ, η οικογένεια του πυροσβέστη Παναγιώτη Μπόσινα, που σκοτώθηκε στις 15 Ιουλίου 1999, όταν το πυροσβεστικό όχημα που επέβαινε έπεσε σε χαράδρα στο Πανόραμα Βούλας. Η αγωγή, με την οποία διεκδικεί αποζημίωση για ηθική βλάβη η οικογένεια, στηρίζεται στα πορίσματα πραγματογνωμόνων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το όχημα παρουσίαζε κατασκευαστικά προβλήματα στο σύστημα πέδησης, με αποτέλεσμα να συμβεί στο δυστύχημα. Παράλληλα, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των προϊσταμένων του άτυχου πυροσβέστη.

    [06] Και την Κυριακή ανοιχτά τα δημοτολόγια

    9/10/2002 9:07:00 πμ

    Ανοιχτά και την ημέρα των εκλογών θα παραμείνουν τα δημοτολόγια. Από σήμερα, θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί, έως τις 8 η ώρα το βράδυ, και την Κυριακή των εκλογών, από τις 7 το πρωί, έως τις 7 το απόγευμα Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, οι εκλογείς μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα τηλέφωνα 195, και 010-5277-081-4. Και σήμερα, πάντως, ουρές σχηματίζονται στο δήμο Αθηναίων, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους νέους εκλογικούς καταλόγους.

    [07] Ιστορική ημέρα για την Κύπρο

    9/10/2002 11:42:00 πμ

    Ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Κύπρο αναμένεται να είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Εκτός της Κύπρου, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελών, η έκθεση θα εισηγείται την ένταξη και εννέα ακόμη χωρών. Αντίθετα, δεν θα υπάρχει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, καθώς δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια σε τομείς όπως η οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η Επιτροπή δεν θα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην Κύπρο και τις άλλες υποψήφιες χώρες, παρά το ότι δεν έχει υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε πηγή της Ένωσης.

    Οι δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία , η Κύπρος και η Μάλτα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα προτείνει ημερομηνία εντός του 2007 για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Στην εισήγησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητεί αυστηρό έλεγχο για την τήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της από τις υποψήφιες χώρες, μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο και θα προτείνει την υπογραφή της συνθήκης τον επόμενο Απρίλιο.

    Αγνωστη η ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία

    Παρά τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ, η Επιτροπή δεν θα προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς δεν έχει ακόμα εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια σε τομείς όπως η οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από την πλευρά της, η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] Πλησιάζει ο πόλεμος για το Ιράκ

    9/10/2002 9:55:00 πμ

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει '' την πλήρη ισχύ και το μένος'' των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αν χρειαστεί να αφοπλίσει το Ιράκ, ενώ ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν απέδωσε τις απειλές Μπους στην αποτυχία--όπως είπε--της Ουάσινγκτον να κάνει τη Βαγδάτη να υποκύψει. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ζήτησε μάλιστα χθες από το Κογκρέσο να στηρίξει με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να διατάξει ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

    Αποφασισμένοι οι Αμερικανοί

    Ο Πάουελ εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο μαζί με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς υποστηρικτές της προτεινόμενης απόφασης και ζήτησε την έγκρισή της χωρίς τροποποιήσεις. ''Ζητάμε μια ισχυρή και με μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξη, που θα δείξει την αμερικανική αποφασιστικότητα'' τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι ''η απόφαση στην παρούσα μορφή , μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε''.

    ''Η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία μου επιλογή. Αν χρειαστεί όμως να δεσμεύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε προετοιμασμένοι, θα έχουμε ένα σχέδιο και, μην απατάσθε, θα νικήσουμε'', τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Νόξβιλ του Τενεσί.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο διάλογος που γίνεται την περίοδο αυτή στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ψήφιση μιας απόφασης που θα τον εξουσιοδοτεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά του Ιράκ, αν καταστεί αναγκαίο είναι ''ένας διάλογος πολύ σημαντικός για την χώρα''.

    Η απόφαση ''στέλνει ένα σαφές σήμα στον ΟΗΕ και σε όλον τον κόσμο, ότι λαμβάνουμε πολύ στα σοβαρά αυτήν την απειλή (το Ιράκ), ότι μιλάμε με μια φωνή και ότι αγαπάμε τις ελευθερίες μας'', δήλωσε ο Μπούς. ''Αν τα Ηνωμένα Έθνη φανούν ανίκανα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και ελπίζω ότι θα είναι ικανά, και αν ο Σαντάμ Χουσέιν επιλέξει να μην ενεργήσει...οι ΗΠΑ θα ηγηθούν συνασπισμού για να τον αφοπλίσουν και για το καλό της ειρήνης'', πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσείν υποστήριξε πάντως ότι οι απειλές Μπους δείχνουν την ανικανότητά του να υποχρεώσει το Ιράκ να ''ικετεύσει συγχώρεση'', όπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων. ''Ο λόγος για την οργή των Αμερικανών είναι προφανής. Είναι λόγω της επιθυμίας του ιρακινού λαού για ανάπτυξη και της βούλησής του να αντιμετωπίσει το κακό, την πίεση και την επιθετικότητα''.

    Μεγάλος ο κίνδυνος από το Ιράκ λέει ο Τένετ

    Ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ προειδοποίησε μάλιστα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ εάν πιστέψει πως είναι αναπόφευκτη μία στρατιωτική επέμβασή τους εναντίον του Ιράκ.

    Οπως δηλώνει ο Τένετ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, εάν ο Ιρακινός ηγέτης νοιώσει απειλούμενος, ''ενδεχομένως να αισθανθεί λιγότερο συγκρατημένος ως προς την ανάληψη τρομοκρατικής δράσης'', μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. ''Τέτοιου είδους τρομοκρατία μπορεί να περιλαμβάνει συμβατικά μέσα ή χημικά και βιολογικά όπλα'', τονίζει στην επιστολή του που αναγνώσθηκε ενώπιον της κοινής επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας για τις Μυστικές Υπηρεσίες.

    Διεθνείς διαβουλεύσεις

    Την ίδια ώρα στα Ηνωμένα Έθνη, η Γαλλία διατύπωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία νέες προτάσεις για ένα νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Ιράκ δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και διευκρίνισε ότι όλες οι επιλογές δράσης εναντίον είναι ανοικτές εφόσον θα έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες ενδείξεις για πιθανό συμβιβασμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπολοίπων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το ψήφισμα για το Ιράκ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Από την πλευρά της και η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση εγγυηθεί της αποτελεσματικότητας της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα πάντως, η αιγυπτιακή κυβέρνηση άσκησε σκληρή κριτική στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν πιο αυστηρούς όρους στον Σαντάμ Χουσέιν για να αποφύγει τον πόλεμο κατά της χώρας του. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μαχέρ, αναφερόμενος στο ψήφισμα που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ποστήριξε ότι το ''να ξαναγράψεις τους κανόνες στο μέσον του παιχνιδιού δεν αποτελεί την καλύτερη λύση''

    [09] ''Αντι-τρομοκρατικές'' κατεδαφίσεις

    9/10/2002 10:32:00 πμ

    Στην κατεδάφιση άλλων τριών κατοικιών που ανήκαν σε Παλαιστίνιους "τρομοκράτες" προχώρησε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Σαλφίτ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Οι δύο κατοικίες ανήκαν στον Μάχερ Μπέσερ και στον Μπιλάλ Αμπντέλ Φάταχ, οι οποίοι θεωρούνται από τους Ισραηλινούς δράστες της επίθεσης με αυτόματα όπλα εναντίον ενός οχήματος στις 5 Αυγούστου, όπου έχασαν τη ζωή τους ένα ζευγάρι ισραηλινών και τραυματίστηκαν τα δύο παιδιά τους. Το τρίτο σπίτι ανήκε στον ''συνένοχό'' τους Αχμαντ Κασίν Αχμαντ Μάαρι. ενώ ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι κατεδαφίσεις των σπιτιών ''εντάσσονται στο πλαίσιο των αντι-τρομοκρατικών μέτρων''.

    Ανησυχεί ο Μπους

    Τη "βαθιά του ανησυχία" για τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 Παλαιστίνιοι, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε ανακοίνωση του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

    "Μολονότι η κυβέρνηση υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είναι βασικό οι ισραηλινές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν να υπάρχουν θύματα πολίτες κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Ο πρόεδρος ανησυχεί βαθιά από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των Παλαιστίνιων πολιτών" διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Μπους, Αρι Φλέισερ.

    "Ο πρόεδρος καλεί το Ισραήλ να μειώσει τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ο πληθυσμός στις περιοχές όπου εκτελούν επιχειρήσεις οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις" κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες επέκρινε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν τη βία. Εν τω μεταξύ, οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετά την εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας που άφησε πίσω της 16 Παλαιστίνιους νεκρούς.

    Διεθνής κατακραυγή

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε χθες ως ''βάρβαρη'' την ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα εξέφρασε έκπληξη για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να πάρει μέτρα για τη συγκράτηση της ισραηλινής βίας που στερεί στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς''

    Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ''βαθειά ανησυχία'' για την επιχείρηση σε πυκνοκατοικημένη περιοχή,ενώ παλαιστινιακές οργανώσεις υποσχέθηκαν εκδίκηση.

    Στη Γενεύη,ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο,δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος χθες απο το Ισραήλ 14 Παλαιστινίων στη Γάζα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης.

    Ο Βιέρα ντε Μέλο σε επιστολή του προς τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες χαρακτηρίζει τη χθεσινή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ''απαράδεκτη'' και ζητεί τη διενέργεια εμπεριστατωμένων και αμερόληπτων ανακρίσεων,ανέφερε εκπρόσωπός του,επικαλούμενος δηλώσεις του.

    [10] Νέα απειλητική εμφάνιση της Αλ-Κάιντα

    9/10/2002 8:23:00 πμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Η Αλ-Κάιντα θα χτυπήσει ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με ένα ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ από αραβικό κανάλι και αποδίδεται στον υπαρχηγό της οργάνωσης, Αιμάν αλ-Ζαουάχρι. Η Αμερική και οι σύμμαχοι της πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εγκλήματα τους δεν θα μείνουν ατιμώρητα απειλεί ο Ζαουάχρι και τους καλεί να εγκαταλείψουν αμέσως την Παλαιστίνη, την αραβική χερσόνησο, το Αφγανιστάν και όλες τις μουσουλμανικές χώρες προτού τα χάσουν όλα. Το κανάλι έδειξε μία φωτογραφία του αλλά δεν διευκρίνισε το πότε και πού ηχογραφήθηκε το μήνυμα.

    [11] ''Όχι'' Ετζεβίτ στο Κουρδικό ''σύνταγμα''

    9/10/2002 11:05:00 πμ

    "Απαράδεκτο" χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ το σχέδιο συντάγματος των Κούρδων του Ιράκ, προειδοποιώντας ότι αγνοεί την κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης. Το σχέδιο αυτό είναι απαράδεκτο καθώς προβλέπει ένα καθεστώς για το βόρειο Ιράκ που πλησιάζει στην ανεξαρτησία, υποστήριξε ο κ. Ετζεβίτ, που πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που αυτό εγκριθεί, δεν θα γίνει αποδεκτό από την χώρα του. Το σχέδιο συντάγματος έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις των Κούρδων του Ιράκ, που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας και προτείνουν μια νέα ομοσπονδιακή διοίκηση. Η Αγκυρα είναι αντίθετη στη δημιουργία κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τις αυτονομιστικές διαθέσεις στον κουρδικό πληθυσμό που ζει στην νοτιοανατολική Τουρκία.

    [12] Αγώνας ορόσημο για την εθνική βόλεϊ

    9/10/2002 10:00:00 πμ

    Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της βρίσκεται η εθνική ομάδα βόλεϊ, που διεκδικεί απόψε λίγο μετά τα μεσάνυκτα κόντρα στη Ρωσία την είσοδό της στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Αργεντινής. Η Ρωσία μπορεί να φαντάζει ως το φαβορί της αναμέτρησης, αλλά η εθνική μας μετρά τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες. Όλοι στην αποστολή της ομάδας έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του αγώνα και δείχνουν έτοιμοι να κάνουν την υπέρβαση στο περίφημο ''Λούνα Πάρκ'' του Μπουένος Αϊρες. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ1 στις 00:40.

    "Τα παιδιά γνωρίζουν τι σημαίνει η νίκη σε αυτό το παιχνίδι, αλλά για να την κατακτήσουμε θα πρέπει να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο, να ξεπεράσουμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς" τονίζει ο Στέλιος Προσαλίκας, που θέλει να δει τους παίκτες να "ματώνουν" στο γήπεδο, να τα δίνουν όλα και να διεκδικούν ως το τέλος τις πιθανότητες που έχουν για νίκη.

    Το βασικό είναι να παρουσιαστεί η ομάδα ψυχολογικά και αγωνιστικά έτοιμη, σημειώνει ο Έλληνας τεχνικός, που πιστεύει ότι το σερβίς θα είναι το βαρόμετρο του παιχνιδιού και αν καταφέρει η εθνική να πάει καλά σε αυτόν τον τομέα, τότε θα έχει τον πρώτο λόγο.

    [13] Το τελευταίο αντίο του Χακίμ Ολάζουον

    9/10/2002 9:42:00 πμ

    Ένας από τους κορυφαίους σέντερ στην ιστορία του μπάσκετ, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Χακίμ Ολάζουον των Τορόντο Ράπτορς θα πει το τελευταίο του "αντίο" στα παρκέ στις 2 Νοεμβρίου, στον αποχαιρετιστήριο αγώνα εναντίον των Χιούστον Ρόκετς, της ομάδας που δόξασε και δοξάστηκε. Στα 39 του πλέον, ο Νιγηριανής καταγωγής σέντερ ταλαιπωρήθηκε πέρσι αρκετά από τραυματισμούς και έχασε 21 παιχνίδια των Ράπτορς. Ο "ντριμ" όπως αποκαλείται είναι ο καλύτερος μπλοκέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, ενώ κατέκτησε δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Ρόκετς, το 1994 και το 1995, στη 17χρονη θητεία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 October 2002 - 8:58:14 UTC