Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά το σχέδιο για Εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [02] Εξι νέα κέντρα αποχιονισμού από το ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [03] Ασθενής σεισμός στo νομό Ιωαννίνων
  • [04] Πολεμικές ιαχές από τον Μπους
  • [05] Οργή για την επίθεση στη Γάζα
  • [06] ''Πιέσεις ΗΠΑ'' για ένταξη της Τουρκίας
  • [07] Με οικονομικές κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ το Σουδάν
  • [08] Καλά στην υγεία του ο Ντενκτάς
  • [09] Δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη

    [01] Προχωρά το σχέδιο για Εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    8/10/2002 10:03:00 πμ

    Το Σεπτέμβριο του 2003 θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρόταση ψηφίσματος υπέρ της εφαρμογής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στη δήλωση αυτή προέβη χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ολυμπιακή Εκεχειρία στη Λωζάνη. Ο κ. Παπανδρέου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ, δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προώθησης της πρότασης ψηφίσματος με την οποία οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΟΗΕ θα στηρίξουν την προσπάθεια για εκεχειρία τις ημέρες της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εκστρατεία συγκέντρωση υπογραφών

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου, εγκαινίασε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών από την ευρύτερη Ολυμπιακή Οικογένεια (μέλη Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, Ολυμπιονίκες κλπ) υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Κατά την ίδια τελετή, τη Διακήρυξη υπέρ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι και ο Γιασούσι Ακάσι.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης που θα εφαρμοστεί για την προώθηση της ιδέας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "φιλόδοξη προσπάθεια η οποία στηρίζεται τόσο από τη ΔΟΕ όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, την οργανωτική επιτροπή του "Αθήνα 2004" και τις κυβερνήσεις πολλών άλλων χωρών" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα βρει πολλούς θιασώτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι η ελληνική προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το α εξάμηνο του 2003 σκοπεύει να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση αυτής της προσπάθειας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ, αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιβληθεί εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2004, δήλωσε ότι "το Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας δεν μπορεί φυσικά να ελέγξει το εάν θα γίνει πόλεμος ή όχι. Προωθεί ωστόσο την επιλογή της ειρήνης. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. Ήταν η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα και ήδη η συμβολή όλων των ελληνικών φορέων σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη". Ο κ. Ρογκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της προσπάθειας του Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    "Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι πολύ πιο δεκτικοί στην ιδέα της ειρήνης και αυτό, εάν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει σε αντιμαχόμενες πλευρές την ευκαιρία να επιλέξουν το διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών τους. Δεν είμαστε αφελείς. Αν μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, τότε και οι πολιτικοί θα λάβουν ένα ισχυρότερο μήνυμα προς την κατεύθυνση των ειρηνικών επιλογών", δήλωσε ο κ. Ρογκ.

    Στη συνεισφορά της Ελλάδας στο διεθνές ειρηνευτικό κίνημα αναφέρθηκε σε δήλωσή του και ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος μίλησε για μια "παράδοση εκεχειρίας η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα και παραμένει εξαιρετικά σημαντική στις μέρες μας".

    Σύνθημα της προσπάθειας είναι "Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, παύσατε πυρ". Το Ίδρυμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία εδρεύει στη Λωζάνη, ενώ γραφείο του Κέντρου για την Ολυμπιακή Εκεχειρία βρίσκεται στην Αθήνα και διευθύνεται από τον πρέσβη κ. Σταύρο Λαμπρινίδη.

    [02] Εξι νέα κέντρα αποχιονισμού από το ΥΠΕΧΩΔΕ

    8/10/2002 9:15:00 πμ

    Με στόχο να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία του χειμώνα το ΥΠΕΧΩΔΕ θα δημιουργήσει έξι κέντρα αποχιονισμού κατά μήκος του οδικού άξονα Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Τα έξι αυτά κέντρα θα περιλαμβάνουν 12 υποσταθμούς, ο καθένας εκ των οποίων θα έχει ευθύνη περίπου 50 χιλιόμετρα εθνικού δικτύου, όχι μόνο για να διατηρεί το δρόμο ανοιχτό σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά να προσφέρει και κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 900 εκατ.δρχ.

    [03] Ασθενής σεισμός στo νομό Ιωαννίνων

    8/10/2002 8:12:00 πμ

    Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε οτι στις 07.40 το πρωί οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν απο απόσταση 370 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα, βόρεια απο το χωριό Δελβινάκι.

    [04] Πολεμικές ιαχές από τον Μπους

    8/10/2002 8:41:00 πμ

    Αλλον έναν επιθετικό λόγο εναντίον του ιρακινού καθεστώτος εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η Βαγδάτη υποθάλπει τρομοκράτες και διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το Ιράκ έχει αρχίσει πάλι την ανάπτυξη του προγράμματος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και κάλεσε την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν να προβεί σε αφοπλισμό, ειδεμή οι ΗΠΑ θα ηγηθούν συμμαχίας και θα τον εξαναγκάσουν να το πράξει δια της βίας.

    Πρόθεση μας να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας, λέει ο Μπους

    Ο Τζορτζ Μπους, στη βαρυσήμαντη ομιλία που απηύθυνε προς τους συμπατριώτες του, υποστήριξε ότι η ιστορία του Ιράκ και οι τεχνολογικές του δυνατότητες το καθιστούν μία ''μοναδική''.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι μία ψήφος του αμερικανικού Κογκρέσου που θα του έδινε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ δεν θα σήμαινε αυτομάτως ότι ο πόλεμος είναι ''επικείμενος ή αναπόφευκτος'', αλλά θα απηύθυνε ένα μήνυμα προς τα Ηνωμένα Εθνη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αφοπλίσουν το Ιράκ.

    ''Η εποχή της άρνησης, της εξαπάτησης και της ολιγωρίας έχει παρέλθει. Ο Σαντάμ Χουσέιν πρέπει να αφοπλισθεί, διαφορετικά, για χάρη της ειρήνης, θα ηγηθούμε μιας συμμαχίας για να τον αφοπλίσουμε'', θα προειδοποιήσει ο πλανητάρχης, εξηγώντας ότι: ''Η απόφαση θα λέει προς τα Ηνωμένα Εθνη και προς όλα τα έθνη, ότι η Αμερική μιλάει με μία φωνή και είναι αποφασισμένη να κάνει τα αιτήματα του πολιτισμένου κόσμου να σημαίνουν κάτι''.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως είναι πιθανόν το Ιράκ να διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον αμερικανικών στόχων και ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξοπλίσει με τέτοια όπλα τους τρομοκράτες, οι οποίοι από κοινού με τη Βαγδάτη μπορούν να επιτεθούν στις ΗΠΑ.

    Επίσης, ο πρόεδρος Μπους σημείωσε ότι οι μάρτυρες που θα καταθέσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να εξετασθούν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης κι έξω από το έδαφος της χώρας τους, από την οποία θα μπορούν να εξέλθουν με τις οικογένειές τους, ενώ επανέλαβε πως οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση "σε όλα τα σημεία, οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν, και χωρίς προηγούμενη έγκριση, δίχως χρονοτριβές και εξαιρέσεις".

    Τέλος, ο Μπους απευθυνόμενος στους Ιρακινούς στρατηγούς ανέφερε ότι ενδέχεται να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, εάν υπακούσουν στις ''σκληρές και απέλπιδες'' διαταγές να αντισταθούν σε μία αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

    Και δορυφορικές φωτογραφίες στην υπηρεσία της ''καμπάνιας'' κατά Ιράκ

    Προς επίρρωσιν των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, ο Λευκός Οίκος διένειμε χθες βράδυ δύο δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες εμφανίζουν τρία εργοστάσια, που εικάζεται πως χρησιμοποιούνται από το Ιράκ για την κατασκευή χημικών και πυρηνικών όπλων, ένα εκ των οποίων είχε καταστραφεί το 1998 από τις επιδρομές των συμμαχικών αεροσκαφών, τόνισε ο Λευκός Οίκος.

    Η μία φωτογραφία παρουσιάζει το εργοστάσιο παραγωγής στον Ευφράτη, οι εργασίες για την αποπεράτωση του οποίου ξεκίνησαν πάλι το 2001. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το κτίριο φαίνεται πως βρίσκεται ξανά σε λειτουργία.

    Στις φωτογραφίες φαίνεται επίσης και το εργοστάσιο Ειν Νάσρ, το οποίο ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή του το 1998 από τις αμερικανικές επιδρομές. Οι αμερικανικές αρχές υποπτεύονται ότι σε αυτό το εργοστάσιο είναι δυνατόν να κατασκευασθούν επιταχυντές για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων του Ιράκ, καθώς και γώμωση για τους πυραύλους. Το τρίτο εργοστάσιο, Φαλούζα 2, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης ήταν ένα από τα πρώτα ιρακινά εργοστάσια παραγωγής χημικών όπλων, πριν τον πόλεμο του Κόλπου.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, το Ιράκ έχει αυξήσει τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων όπως το χλώριο σε ανώτερα επίπεδα από την εποχή πριν τον πόλεμο στον Κόλπο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τα προϊόντα αυτά μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να μετατραπούν σε χημικά όπλα.

    Η βρετανική κοινή γνώμη όλο και πιο απρόθυμη για στήριξη των σχεδίων Μπλερ

    Πάντως η υποστήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης σε μία στρατιωτική πρωτοβουλία κατά του Ιράκ έχει πάρει την κατιούσα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian.

    Η έρευνα του ινστιτούτου ICM δείχνει πως η υποστήριξη σε έναν πόλεμο κατά της Βαγδάτης έχει πέσει στο 32%, μία μονάδα λιγότερο από το ποσοστό ανάλογης σφυγμομέτρησης την περασμένη εβδομάδα. Προ δύο εβδομάδων η υποστήριξη της κοινής γνώμης στον πόλεμο κατά του Ιράκ είχε φθάσει στο ύψος ρεκόρ του 37%.

    Ο Bρετανός πρωθυπουργός είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του Aμερικανού προέδρου Μπους στην σταυροφορία του εναντίον του Ιράκ, όμως αντιμετωπίζει έντονες

    [05] Οργή για την επίθεση στη Γάζα

    8/10/2002 10:57:00 πμ

    Μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων, η Χαμάς και η Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ορκίζονται να εκδικηθούν με νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, μετά την Ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, που άφησε 14 Παλαιστίνιους νεκρούς. Οργισμένο πλήθος Παλαιστινίων παρακολούθησε τις κηδείες των θυμάτων στο Χαν Γιουνίς, προπύργιο της Χαμάς, ενώ ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τις δολοφονίες "έγκλημα πολέμου".

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καταστρέφουν την "τρομοκρατική υποδομή" της περιοχής, μετά από επίθεση με όλμους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε παρακείμενο εβραϊκό οικισμό. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι η Ουάσιγκτον "ανησυχεί σοβαρά" για τις πράξεις του Ισραήλ.

    Καταδικάζει ο Σολάνα

    Ο Σαέμπ Ερεκάτ τόνισε ότι το Ισραήλ ήθελε να συμπέσει η επίθεση με την προγραμματισμένη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

    Ο κ. Σολάνα είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης του Ισραήλ στην προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ. "Κάθε φορά που προσπαθούμε να αναβιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία, η Ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει τέτοια εγκλήματα πολέμου", είπε ο κ. Ερεκάτ.

    Ο ίδιος ο κ. Σολάνα καταδίκασε την Ισραηλινή επίθεση και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον αριθμό των θυμάτων.

    Πηγή: BBC

    [06] ''Πιέσεις ΗΠΑ'' για ένταξη της Τουρκίας

    8/10/2002 11:28:00 πμ

    Ισχυρές πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ένταξη της Τουρκίας ασκεί η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. "Σχεδόν κάθε εβδομάδα η Ουάσινγκτον λέει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις χώρες -μέλη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ένταξη της Τουρκίας", ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των αμερικανικών πιέσεων οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεωστρατηγικό ρόλο της Άγκυρας για μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ. Μάλιστα, μιλώντας στους Financial Times o Τομ Γουέστον, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κύπρο δήλωσε: "Εκφράσαμε με έντονο τρόπο τις απόψεις μας στους φίλους και τους συμμάχους μας".

    Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Στο σχετικό άρθρο, σημειώνεται ότι η Τουρκία εισήλθε σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας ύστερα από ισχυρές πιέσεις της αμερικανίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ.

    Η Ουάσινγκτον πιστεύει, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι μετά τη δημιουργία της Ευρώπης των 25 χωρών - μελών, η επόμενη διεύρυνση θα καθυστερήσει για αρκετά χρόνια και πως η ένταξη μιας σταθερής, ευημερούσας και δημοκρατικής Τουρκίας είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει δέκα χώρες προς ένταξη έως το 2004. Στην αναφορά της, που δημοσιεύεται επισήμως την Τετάρτη, η Κομισιόν προτείνει συνεχή παρακολούθηση της πορείας εκπλήρωσης των όρων της ΕΕ για δυο ακόμη χρόνια ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται στο ενδεχόμενο ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ακόμη διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης προς την Τουρκία έως το 2006 αλλά δεν θα ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως αναφέρεται, η χώρα δεν πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις.

    Πηγή: BBC

    [07] Με οικονομικές κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ το Σουδάν

    8/10/2002 10:53:00 πμ

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες το νομοσχέδιο που καλεί τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο Σουδάν, εάν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν διαπραγματεύεται καλή τη πίστει για τον τερματισμό του 18χρονου εμφύλιου πολέμου. Οπως δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Αλαμπάμα Σπένσερ Μπέικους, με το νεώτερο νομοσχέδιο, ''εάν σε έξι μήνες αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν προοδεύσουν, ο Μπους μπορεί να επέμβει και να διακόψει την ροή των χρημάτων''.

    Ο Μπέικους κι άλλοι βουλευτές δήλωσαν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμποδίσουν τα έσοδα της κυβέρνησης στο Χαρτούμ, από το πετρέλαιο και στα δάνεια από τους διεθνείς οργανισμούς, εάν εμφανισθεί να εμποδίζει τις προσπάθειες για να τερματισθεί ο πολυετής εμφύλιος, στον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από δύο εκατoμμύρια άνθρωποι, ενώ σε πέντε εκατομμύρια αριθμούνται οι πρόσφυγες.

    [08] Καλά στην υγεία του ο Ντενκτάς

    8/10/2002 8:02:00 πμ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υπεβλήθη χθες σε επέμβαση για την αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας, έχει συνέλθει από τη νάρκωση και αναρρώνει, ανακοίνωσαν οι θεράποντες γιατροί του στο Πρεσβυτεριανό Ιατρικό Κέντρο Κολούμπια της Νέας Υόρκης όπου νοσηλεύεται. Οπως δήλωσε ο σύμβουλός του Εργκούν Ολγκούν, η κατάσταση του Ντενκτάς δεν αναμένεται να επηρεάσει το νέο γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό στις αρχές Νοεμβρίου.

    Οπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τούρκος καρδιοχειρουργός δρ. Μεχμέτ Οζ που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας, η επέμβαση, η οποία διήρκεσε 2 1/2 ώρες, πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα. Ο Ντενκτάς, 78 ετών, θα παραμείνει στο νοσοκομείο για τέσσερις έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα παραμείνει μία ακόμα εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να ολοκληρώσει την ανάρρωσή του πριν επιστρέψει στο σπίτι του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του θα πρέπει να περάσουν τέσσερις περίπου εβδομάδες μετά την επέμβαση.

    [09] Δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη

    8/10/2002 8:54:00 πμ

    Με εξαίρεση τη Γαλλία, οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την πρόθεσή τους να τηρήσουν από το 2003 τη δημοσιονομική πειθαρχία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να θέσουν ως κοινό αποδεκτό στόχο την ετήσια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος τους κατά τουλάχιστον 0,5%. Αυτό ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν λίγο μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του eurogroup ο Νίκος Χριστοδουλάκης, προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών της ζώνης του ευρώ και ο Πέδρο Σόλμπες, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος. Τόσο ο Ελληνας Υπουργός όσο και ο Ισπανός Επίτροπος ανέφεραν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα είναι για το 2002 κατώτεροι των αναμενόμενων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ, ενώ οι προβλέψεις στην αρχή του χρόνου ανέφεραν μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2%.

    Εν πολλοίς απόρροια των δυσμενών διεθνών συγκυριών η μη επίτευξη των στόχων

    Ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η μη επίτευξη των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης οφείλεται εν πολλοίς στην παγκόσμια οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ, κυρίως δε αυτές που εμφανίζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και μεγάλα δημόσια χρέη, θα πρέπει να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να ανταποκριθούν στη δέσμευση περί μείωσης του διαρθρωτικού (δηλαδή του απαλλαγμένου από τις επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου) ελλείμματος.

    Ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι το Συμβούλιο θα εκτιμήσει στην αρχή του 2003 το κατά πόσο τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει τις αναγκαίες πολιτικές για να ανταποκριθούν στη δέσμευση περί σταθερής μείωσης των διαρθρωτικών ελλειμμάτων. Παράλληλα ο Επίτροπος Πέδρο Σόλμπες τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις δικές της εκτιμήσεις στις 13 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης των φθινοπωρινών προβλέψεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε γενικές γραμμές το μείζον πρόβλημα του σημερινού Συμβουλίου ήταν η στάση της Γαλλίας η οποία αρνήθηκε - ουσιαστικά - να αναλάβει τη δέσμευση ότι θα τηρήσει από το 2003 της αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιοποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2003 όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα μειωθεί σε σχέση με το 2002 και ότι θα παραμείνει στο 2,6% του ΑΕΠ.

    Δυσφορία για τη γαλλική στάση

    Η στάση της Γαλλίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων σχεδόν των μικρών πληθυσμιακά χωρών και της Ισπανίας που κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση ότι με την πολιτική της παραβαίνει τις βασικές αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας. Παράλληλα οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών επέκριναν τις τελευταίες μέρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανοχή που επιδεικνύει έναντι της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας οι οποίες επίσης αποκλίνουν από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Επίτροπος Πέδρο Σόλμπες δεν θέλησε να καταστήσει σαφές αν η Επιτροπή θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά αυτών των χωρών, άφησε όμως να εννοηθεί πως όταν θα λάβει γνώση των νέων προγραμμάτων οικονομικής σταθερότητας αυτών των χωρών - κυρίως δε της Γαλλίας - θα δημοσιοποιήσει την άποψή της.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Επιτροπής αν η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανσή της τότε η Επιτροπή θα της απευθύνει συγκεκριμένες και δημόσιες συστάσεις, δυνατότητα που της παρέχεται από τις κοινοτικές Συνθήκες. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές η Επιτροπή θα συνεκτιμήσει και τον οικονομικό κύκλο (δηλαδή τη διεθνή οικονομική συγκυρία) όταν θα λάβει τις αποφάσεις της για τη Γαλλία, παράλληλα όμως η στάση της θα είναι εξαιρετικά αυστηρή αν σε οποιαδήποτε χώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

    Σε γενικές γραμμές τέλος τόσο ο κ. Χριστοδουλάκης όσο και ο Π. Σόλμπες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της ζώνης του ευρώ και δήλωσαν ότι στην ουσία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και της δημιοσιονομικής πειθαρχίας που αυτό επιβάλλει.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 October 2002 - 9:02:29 UTC