Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή προς τους δημότες της Τρίπολης
  • [02] Δημαράς: ''Θα πάμε στον β' γυρο των εκλογών''
  • [03] Προκλητικός ο Ντεκτάς στη Νέα Υόρκη
  • [04] Ναρκωτικά: Η μεγάλη πληγή της Ε.Ε.

    [01] Ομιλία Καραμανλή προς τους δημότες της Τρίπολης

    3/10/2002 10:33:00 μμ

    Επίσκεψη στην Τρίπολη πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, του δημάρχου της Τρίπολης και του νομάρχη Αρκαδίας και μίλησε σε οπαδούς του κόμματός του στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και ανακοίνωσε ότι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι η συγκρότηση αναπτυξιακών οργανισμών της περιφέρειας, στους οποίους θα συμμετέχουν οι ΟΤΑ, τα επιμελητήρια και εκπρόσωποι άλλων φορέων για να δίνονται άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

    Πολυμέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης

    Εκανε αναφορά στα τοπικά προβλήματα της Αρκαδίας, την οποία χαρακτήρισε ως το φτωχότερο νομό της περιφέρειας Πελοποννήσου, μιας περιφέρειας που είναι η τρίτη, όπως είπε, φτωχότερη της Ευρώπης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και τόνισε πολλές φορές ότι η χώρα ζει με δανεικά και ένα στα τρία νοικοκυριά ζουν σε όριο κάτω από τη φτώχεια.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής στο ζήτημα της παιδείας, λέγοντας ότι τα χρόνια προβλήματα που έχει οφείλονται στους πειραματισμούς των υπουργών Παιδείας και στα ασήμαντα κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση.

    Την υγεία τη χαρακτήρισε οργανωμένο χάος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την απασχολεί είναι η κατοχή του κράτους. Η διαπλοκή με τα οργανωμένα συμφέροντα έγινε πλέον το σαράκι της ίδιας της δημοκρατίας και σαν παράδειγμα ανέφερε τον ΟΤΕ, τον οποίο χαρακτήρισε: ''Κέντρο διαφθοράς και εστία σκανδάλων''.

    Εκανε επίσης αναφορά στα τοπικά, οδικά και αγροτικά προβλήματα και απαρίθμησε σειρά προτεραιοτήτων για τα προβλήματα της νεολαίας και ιδιαίτερα για την ανεργία. Η χώρα, είπε, χρειάζεται, νέα πολιτική, όραμα, σχέδιο, επιθετική πολιτική. Η κοινωνία πρέπει να σταματήσει να είναι χωρισμένη σε στρατόπεδα. Η απόπειρα επιστροφής στα χαρακώματα του παρελθόντος δεν έχουν θέση σήμερα. Αντίπαλοι της ΝΔ είναι μόνο τα προβλήματα του λαού, που για τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν χρώματα. Κοιτάμε μπροστά, είπε ο κ. Καραμανλής, και το μήνυμα που έστειλε από την Τρίπολη είναι: ''Κοινωνία με εμπιστοσύνη και ανθρωπιά''.

    [02] Δημαράς: ''Θα πάμε στον β' γυρο των εκλογών''

    3/10/2002 11:43:00 μμ

    Την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή του συνδυασμού του "Αθήνα η Πόλη μας" στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών εξέφρασε απόψε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο συνδυασμός του στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αθηναΐς". Ο κ. Δημαράς επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό πάνω από 10% και με ανοδική πορεία. Ο υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή από όλους τους άλλους χώρους και την μεγαλύτερη δυνατότητα να διεκδικήσει νικηφόρα την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής κατά την δεύτερη Κυριακή, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος συνδυασμός στο φινάλε των εκλογών.

    [03] Προκλητικός ο Ντεκτάς στη Νέα Υόρκη

    3/10/2002 11:22:00 μμ

    Με απειλές προσήλθε ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Κόφι Ανάν και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη για την εύρεση λύσης στο Κυπριακό, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της, τότε οι συνομιλίες θα διακοπούν και το νησί θα διχοτομηθεί μια για πάντα. Αυτή την ώρα, συνεχίζεται η συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντεκτάς.

    Νωρίτερα, ο κ. Ανάν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες και οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχισθούν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που προφανώς δυσαρέστησε τον κ. Ντεκτάς.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό και τη συνέχιση των προσπαθειών μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ανάν για την επίτευξη κάποιας προόδου από την συνάντηση των Παρισίων μέχρι σήμερα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

    Να σημειώσουμε ότι η έναρξη των επαφών συνέπεσε με το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, που δεν επηρέασε όμως τις συνομιλίες.

    [04] Ναρκωτικά: Η μεγάλη πληγή της Ε.Ε.

    3/10/2002 8:00:00 μμ

    Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για τη μάστιγα των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κάθε χρόνο σημειώνονται 7.000-8.000 θάνατοι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Θετικές και αρνητικές αναφορές γίνονται για τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Στα θετικά στοιχεία, περιλαμβάνονται οι επιδόσεις της Ελλάδας στην πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών, καθώς και η ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης των επίσημων θεραπευτικών προγραμμάτων. Στα αρνητικά στοιχεία, συγκαταλέγονται ο ανεπαρκής αριθμός θεραπευτικών προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων (μεθαδόνης) και το ότι η παροχή θεραπείας δεν καλύπτει τις αιτήσεις των ατόμων που ζητούν θεραπεία.

    Τρομάζουν οι αριθμοί

    Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν δύο έως εννέα χρήστες ναρκωτικών ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 15-64 ετών, ενώ το ποσοστό των νεαρών ενήλικων που έχουν κάνει χρήση κάνναβης κυμαίνεται μεταξύ 5-15%.

    Το ποσοστό των φυλακισμένων που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα, μεταξύ 29% και 86%. Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι στην Ε.Ε. οι χρήστες αμφιταμινών κυμαίνονται μεταξύ 0,5-6%, για την κοκαΐνη 0,5-3,5% και για την "έκσταση" 0,5-5%.

    Παράλληλα, η δοκιμή κάνναβης τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρεται από ποσοστό 10 έως 30% των ευρωπαίων ενηλίκων, ενώ αμφεταμίνες, κοκαΐνη και "έκσταση" έχει δοκιμάσει περίπου το 1 έως 5%.

    Τα στοιχεία για την χώρα μας

    Στα θετικά για την χώρα μας επισημαίνεται ο προγραμματισμός ενεργειών για την ενίσχυση της δομής της θεραπείας υποκατάστατων μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Ακόμη, χαρακτηρίζεται ικανοποιητική η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β', ενώ περιορισμένο είναι το ποσοστό των τοξικομανών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS, που κυμαίνεται από 0-2,2% στην Ελλάδα και από 0-3,4% στην Ιρλανδία, ενώ αντίθετα στην Ισπανία φτάνει το 33,5%.

    Αντίθετα, εξακολουθεί να υφίσταται λίστα αναμονής για τους χρήστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικά προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων.

    Στην έκθεση διαπιστώνεται επίσης η έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές, όπου το ποσοστό των φυλακισμένων χρηστών φτάνει το 50%.

    Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι το 2000 κατασχέθηκαν στην Ελλάδα 660 κιλά ηρωίνης, ενώ σε σχέση με το 1991 οι συλλήψεις για αδικήματα περί ναρκωτικών στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 420%. Η αύξηση αυτή είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., μαζί με την Ιρλανδία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 October 2002 - 21:22:45 UTC