Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου: Οχι στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες
  • [02] Επίσκεψη Σημίτη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
  • [03] Σήμερα η απόφαση για την κατάληψη του ΑΠΘ
  • [04] Περιοδεία του υπ. Υγείας στην Ηπειρο
  • [05] Ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Κ. Καραμανλής
  • [06] Ανακατατάξεις στα ΚΤΕΟ
  • [07] Η Αθήνα τιμά τον Πάτροκλο Σταύρου
  • [08] Μπακογιάννη:''Εχω δεσμευτεί να μείνω όλη την τετραετία''
  • [09] Ανακύκλωση απορριμμάτων προτείνει ο Κουβέλης
  • [10] Καταλογίζει λάθη στον δήμο Αθηναίων ο Σκανδαλίδης
  • [11] Στον Πειραιά η Παπαρήγα
  • [12] Στους σπουδαστές των ΤΕΙ σήμερα ο Παφίλης
  • [13] Η Ε.Σ.ΔΗ.Ν υποστηρίζει τον Γιάννη Δημαρά
  • [14] Επίσκεψη Γλέζου στη ΔΕΗ
  • [15] Οχι στην πρόταση Μπλερ λέει το Ισραήλ
  • [16] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλευρό της Ν. Αφρικής
  • [17] Τέλη Οκτωβρίου η κατάθεση σχεδίου του προϋπολογισμού
  • [18] Πρόκριση και θέαμα θέλει ο ΠΑΟ
  • [19] Εκθεση του Χρήστου Γιανάκου στη Θεσσαλονίκη
  • [20] Ελληνική τέχνη μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο
  • [21] Θεσσαλονίκη:Εκθεση πληροφορικής Infosystem
  • [22] Συμβόλαιο-μαμούθ για τον Ρόμπι Ουίλιαμς

    [01] Παπαντωνίου: Οχι στις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες

    2/10/2002 6:07:00 μμ

    Την αποδέσμευση των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το κράτος, πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ως μελλοντική πολιτική που θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και θα ενδυναμώσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, μιλώντας στο Jane's Defendory, το 1989 το μερίδιο των πωλήσεων της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη διεθνή αγορά ανερχόταν σε ποσοστό 56%, ενώ το 1999 έπεσε στο 40% με την καθοδική τάση να συνεχίζεται.

    Πλαίσιο δράσης της ΕΕ

    Παράλληλα, ζήτησε να συνεχιστεί το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στα εθνικά προγράμματα εξοπλισμών.

    Εξάλλου δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία θα εισηγηθεί κείμενο, το οποίο θα καθορίζει πλαίσιο δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας μέσα από την ανάπτυξη στο μέλλον των κατάλληλων στρατιωτικών δυνατοτήτων της με στόχο την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ο κ. Παπαντωνίου δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Ιράκ, και επιφυλάχθηκε να μιλήσει μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Ρέθυμνο, οπότε θα έχει αποσαφηνιστεί το κλίμα που επικρατεί στη Γηραιά Ηπειρο για το θέμα.

    Επαφές Αποστολίδη στο πλαίσιο της έκθεσης ''Defendory''

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης με την ευκαιρία της έκθεσης "Defendory" είχε σήμερα επαφές με τους ομολόγους του των Φιλιππίνων, της Αιγύπτου, της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Ιράν, της Βουλγαρίας και της Αρμενίας.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε στους συνομιλητές του την ειλικρινή πρόθεση και έμπρακτη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες τους σε διμερή βάση, με στόχο την προαγωγή των σχέσεων εμπιστοσύνης και την διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας.

    Επίσης, τόνισε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003, είναι η εντατικοποίηση των σχέσεων της Ενωσης με τις χώρες της εγγύς και απώτερης περιοχής, επιταχύνοντας τις διαδικασίες διαλόγου και κατάληξης σε συμφωνίες.

    Παρουσίαση στόχων της νέας διοίκησης της ΕΑΒ

    Στους στόχους και τις δραστηριότητες της νέας διοίκησης της ΕΑΒ αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Διονύσιος Ξένος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Συμβατικών Συστημάτων Εθνικής Αμυνας Ξηράς-Θαλάσσης-Αέρος Defendory International, που πραγματοποιείται ως τις 5 Οκτωβρίου.

    Οπως είπε ο κ. Ξένος, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα είναι έτοιμο το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΕΑΒ, το οποίο θα περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση της εταιρίας σε όλα τα επίπεδα ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

    Παράλληλοι στόχοι είπε ότι είναι η εξυγίανση του ισολογισμού της εταιρίας.

    Η ΕΑΒ προωθεί συνεργασίες με μεγάλους οίκους του εξωτερικού που θα αφορούν τη συντήρηση αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της και την τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη της γενικής αεροπλοΐας. Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν εντός του έτους.

    Παράλληλα, προωθείται η συνεργασία της ΕΑΒ με την Κίνα για την επισκευή στην Τανάγρα των αεροσκαφών F-8 (ρωσοκινεζικής κατασκευής) της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η αμερικανική εταιρία Raytheon παρουσίασε το σύστημα αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών αεροσκαφών, IFF. Η ρωσική Rosoboronexport παρουσίασε το αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα BMP-3F. Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας παρουσίασε το ερευνητικό σκάφος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Monge.

    [02] Επίσκεψη Σημίτη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

    2/10/2002 12:31:00 μμ

    Το δεύτερο τμήμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας-- αυτό που αρχίζει από την αποστόλου Παύλου Κάτω από την Ακρόπολη και καταλήγει στο Θησείο-- επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Βενιζέλο και Βάσω Παπανδρέου.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός

    Ο κ. Σημίτης επιθεώρησε την πορεία επέκτασης του έργου, είδε από κοντά την αναμορφωμένη αυτή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας ,ενώ ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του έργου για την πορεία και τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης και των υπόλοιπων τμημάτων του.

    Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε ότι αυτό το έργο είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια, "εμείς όμως είμαστε αυτοί που το ολοκληρώσαμε δείχνοντας ότι πέρα από το μεράκι χρειάζεται πρόγραμμα και στόχος. Θέλουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, "τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, την ανάδειξη των αρχαίων μας μνημείων". Η Αθήνα, είπε ο κ.Σημίτης δεν είναι μόνο οι πολυκατοικίες και οι στενοί δρόμοι. Υπάρχουν και οι ωραίες πλευρές και τα σημαντικά σημεία με τον πολιτισμό και τα μνημεία μας. "Η εποχή μας δεν ζητά μόνο πολιτική για την οικονομία, αλλά χρειάζεται και πολιτική για την ποιότητα ζωής, την ανάδειξη του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο με πλήρη επιτυχία" είπε ο πρωθυπουργός.

    [03] Σήμερα η απόφαση για την κατάληψη του ΑΠΘ

    2/10/2002 6:30:00 μμ

    Σήμερα το βράδυ αναμένεται να αποφασίσουν, σε έκτακτη γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αν θα συνεχίσουν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του σωματείου εργαζομένων που διεκδικούν την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και τονίζουν ότι η ικανοποίηση του αιτήματός τους όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τον ωφελεί, αφού θα εκλείψει το παράνομο εργολαβικό κέρδος. Όσον αφορά την εγγραφή των φοιτητών στις σχολές, υποστήριξαν ότι αυτή θα γίνει κανονικά μετά τη λήξη της κινητοποίησης και οι προθεσμίες θα παραταθούν όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

    Συνεργασία ζητά το πρυτανικό συμβούλιο

    Από την πλευρά του, το πρυτανικό συμβούλιο, καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις καταλήψεις και να συνεργαστούν με τη διοίκηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν η πρυτανεία θα κινήσει τις διαδικασίες προκήρυξης για την πλήρωση των περίπου 250 οργανικών κενών θέσεων του ΑΠΘ και την πλήρωση των 100 θέσεων της Φοιτητικής Λέσχης.

    Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και με τη μέγιστη μοριοδότηση των από πολλών ετών εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ.

    Στο πλευρό των εργαζομένων στο ΑΠΘ βρίσκονται και οι φοιτητές, που δήλωσαν ότι θα στηρίζουν όσο πιο μαζικά γίνεται την όποια αγωνιστική πρωτοβουλία ή κινητοποίηση αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

    [04] Περιοδεία του υπ. Υγείας στην Ηπειρο

    2/10/2002 4:54:00 μμ

    Επίσκεψη στα Γιάννενα πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής και ο υφυπουργός Εκτορας Νασιόκας, οι οποίοι ενημερώνονται για την κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας Ηπείρου. Το πρωί ο κ. Στεφανής προήδρευσε σε ειδική σύσκεψη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό στα Γιάννενα, ενώ το βράδυ θα συναντηθεί με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Ηπείρου.

    Ο κ. Στεφανής σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, καλώντας τον ιατρικό κόσμο να αντιμετωπίσει την αρρώστια με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

    Εδική αναφορά έκανε στις εφημερίες των γιατρών, θέμα το οποίο απασχολεί τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων της Ηπείρου, τονίζοντας ότι δεν περικόπτονται οι εφημερίες και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί ένα σημαντικό μέρος του αιτήματος αυτού θα ικανοποιηθεί.

    [05] Ολοκλήρωσε την περιοδεία του ο Κ. Καραμανλής

    2/10/2002 3:59:00 μμ

    Η Καβάλα και η Ξάνθη ήταν οι τελευταίοι σταθμοί της διήμερης περιοδείας του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Ο κ. Καραμανλής επέρριψε ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική και έκανε λόγο για διεφθαρμένες κρατικές υπηρεσίες και για φτωχά ελληνικά νοικοκυριά. Επεσήμανε πως η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία χρειάζονται στρατηγικούς σχεδιασμούς και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και των ιδιωτικών για να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη.

    Βολές κατά της κυβέρνησης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά στην Εγνατία Οδό με τους κάθετους άξονες της, στο νέο λιμάνι της Καβάλας που οι εργασίες ολοκλήρωσής του προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό - όπως εκτίμησε, υιοθέτησε το αίτημα των φορέων της Δράμας και της Καβάλας που ζητούν να επεκταθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στις δυο αυτές περιοχές και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου της Καβάλας.

    Σημείωσε πως μια σειρά από σημαντικά έργα καρκινοβατούν και είπε ακόμη ότι χρειάζονται κίνητρα ώστε να καταστούν βιώσιμοι επιμέρους τομείς και ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν τα μάρμαρα, την ένδυση, την ξυλεία και τις σιδηροκατασκευές.

    Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των καπνοπαραγωγών τονίζοντας πως η στάση της κυβέρνησης ήταν ηττοπαθής στην ΕΕ, γεγονός που οδηγεί στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για τον καπνό.

    Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε πως δεν έχει σήμερα το ρόλο που δικαιούται και τις δυνατότητες που υπαγορεύει η νέα εποχή. Εχει προβληματα, αντιμετωπίζει αδιέξοδα, ενώ η κυβέρνηση δίνει κατά καιρούς φραστικές διαβεβαιώσεις για τις απαιτούμενες λύσεις, άλλοτε ακολουθεί παρελκυστική τακτική και άλλοτε αφαιρεί από την Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και πόρους.

    Η ΝΔ -είπε ο Κ. Καραμανλής- παραμένει σταθερή στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, στο σεβασμό, στα δικαιώματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων και μεριμνούμε ώστε η περιοχή αυτή της Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας, να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας με όλους τους γείτονές της.

    Για τους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στη βορειοανατολική Ελλάδα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ''βομβαρδίζονται με υποσχέσεις κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές για να εγκαταλειφθούν την επομένη. Θέλω να τους πω -τόνισε- ότι ακούμε τη φωνή τους και συνεργαζόμαστε στενά με τους εκπροσώπους τους για να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους και τις εκκρεμείς υποθέσεις τους''.

    Για την Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα Δράμας, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της και απέλυσε όλο το προσωπικό της, ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα από τα πολλά και κραυγαλέα παραδείγματα της κυβερνητικής διαχείρισης.

    Απαντώντας ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε πως ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν διστάζει ούτε να καλύπτει ακροδεξιές ενέργειες, όπως του κυρίου Ψωμιάδη, ούτε να παζαρεύει με ακροδεξιές αντιλήψεις, όπως φάνηκε ότι γίνεται με την περίπτωση του κυρίου Καρατζαφέρη.

    [06] Ανακατατάξεις στα ΚΤΕΟ

    2/10/2002 1:40:00 μμ

    Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν στα ΚΤΕΟ από τον καινούργιο χρόνο οπότε αναμένεται να λειτουργήσουν και τα πρώτα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο Αττικής θα περνούν πιο συχνά από τεχνικό έλεγχο, οι κάτοικοι των οχημάτων θα εφοδιάζονται με αυτοκόλλητο σήμα που θα μοιάζει με το σήμα τελών κυκλοφορίας ενώ και οι μοτοσικλέτες θα περνούν από το 2003 υποχρεωτικά από τεχνικό έλεγχο.

    [07] Η Αθήνα τιμά τον Πάτροκλο Σταύρου

    2/10/2002 6:05:00 μμ

    Μια σημαντική προσωπικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, τον Πάτροκλο Σταύρου, τίμησε σήμερα σε ειδική τελετή στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά την τελετή απονομής του Μεταλλίου της Πόλεως των Αθηνών, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην 20ετή γνωριμία του με τον Π. Σταύρου, στην προσωπικότητα και τη δράση του, καθώς και στην επί 30 έτη θητεία του, ως υφυπουργού παρά τω προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την προσφορά του στην εθνική υπόθεση της Κύπρου και τη νεοελληνική επιστήμη ο κ. Σταύρου ανακηρύχθηκε το 1991 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών επίτιμος διδάκτορας, ενώ έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε (1998) τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, τιμή που έχει λάβει και από άλλες χώρες.

    Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον προσκεκλημένο ''φλογερό πατριώτη και κατ' εξοχήν πνευματικό άνθρωπο'' που μέσα από τη δράση και το έργο του, όπως πρόσθεσε, ''εκφράζει την προσδοκία όλων μας για την εφαρμογή των αρχών της δικαιοσύνης, της ηθικής και των κανόνων του διεθνούς δικαίου για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο που απροκάλυπτα συνεχίζει να καταπατά και να παραβιάζει η Τουρκία''.

    Σημαντική ήταν η δράση του Π. Σταύρου κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα, δράση η οποία συνεχίζεται και σήμερα, από τη θέση του μέλους ΔΣ πολλών ιδρυμάτων, ενώ είναι πρόεδρος του Ιδρύματος "Ν. Καζαντζάκης" και συντονίζει και εποπτεύει την έκδοση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας.

    Στην αντιφώνησή του ο κ. Σταύρου βεβαίωσε την πίστη του προς την Ελλάδα και ιδιαιτέρως προς την Αθήνα λέγοντας ότι ''πάντα υπήρξε η πυξίδα μου''. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος υποφέρει σήμερα, "γιατί πολύ αγάπησε την Ελλάδα". Αν η Κύπρος δεν διακατεχόταν μονίμως από την επιθυμία να ενωθεί με την Ελλάδα και αποδεχόταν κάποια αυτονόμηση, δεν θα ήταν δύσκολη η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε. Αλλά, τόνισε, παραμείναμε πιστοί στις εθνικές ρίζες και στους προσανατολισμούς μας. "Συνέβη η τραγωδία. Με αρχή χωρίς τέλος. Αλλά αντιστεκόμαστε, προσδοκώντας και προσβλέποντας στην Ελλάδα. Μην αποστρέψετε ποτέ τα βλέμματά σας από την Κύπρο, είναι και δική σας πατρίδα". Με την παραίνεση αυτή ο κ.Σταύρου έκλεισε την ομιλία του.

    [08] Μπακογιάννη:''Εχω δεσμευτεί να μείνω όλη την τετραετία''

    2/10/2002 3:02:00 μμ

    Τη δέσμευση να εξαντλήσει την τετραετία στο δήμο της Αθήνας εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε σε γεύμα των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την οργή και τον αποτροπιασμό της για τη χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση σημειώνοντας πως κάποιοι εκατοντάδες υποστηρικτές της 17 Νοέμβρη χωρίς αιδώ προκάλεσαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και βεβήλωσαν τη μνήμη αθώων θυμάτων. Αναφερόμενη στις εκλογές η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως είναι σαφές ότι θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, οι νομαρχίες είπε έχουν πολύ εντονότερο πολιτικό χαρακτήρα και απέφυγε να λάβει σαφή θέση για την πολιτική επιλογή, όπως τη χαρακτήρισε, του κ. Τζανετάκου για την υπερνομαρχία Αθηνών.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα ακροδεξιά, όπως ειπώθηκε, στοιχεία που στηρίζει η ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ότι το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Η υποψήφια δήμαρχος χαρακτήρισε ακόμη σπασμωδικό και κωμικό τον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση στην πρόσφατη δημοσκόπηση.

    Συνάντηση με πρόεδρο νεφροπαθών

    Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε σήμερα και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, όπου μίλησε με τον πρόεδρο Γιώργο Καστρινάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Η κ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αμέσως μετά υπογράμμισε την ανάγκη να πεισθούν περισσότεροι Ελληνες να γίνουν δωρητές οργάνων, καθώς, όπως είπε, αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στη ζωή".

    Η κ. Μπακογιάννη αύριο στις 10 το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη θα παρουσιάσει την πρόταση του συνδυασμού "Αθήνα αύριο" για την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας.

    Στις 11 θα επισκεφθεί τον ΗΛΠΑΠ (Πλ. Αττικής) και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Παγκράτι.

    [09] Ανακύκλωση απορριμμάτων προτείνει ο Κουβέλης

    2/10/2002 1:51:00 μμ

    Την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης των απορριμμάτων της πρωτεύουσας πρότεινε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της "Αλλης Αθήνας" για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη εγκατάστασης στο Δήμο Αθηναίων δικού του συστήματος διαχωρισμού και διαλογής για ανακύκλωση απορριμμάτων με καθαρό εργοστάσιο σε κατάλληλο χώρο. Σημείωσε επίσης την ανάγκη αναβάθμισης του βιολογικού της Ψυτάλλειας σε τριτοβάθμιο καθαρισμό και ζήτησε τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας και τη σωστή οργάνωση και χρήση όλου του υπάρχοντος εξοπλισμού του Δήμου.

    Εν τω μεταξύ, με επιστολή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, κάλεσε όλους τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας να απευθύνουν κοινή έκκληση για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ και την αποτροπή ενός καταστροφικού πολέμου.

    [10] Καταλογίζει λάθη στον δήμο Αθηναίων ο Σκανδαλίδης

    2/10/2002 1:43:00 μμ

    Ευθύνες στο Δήμο Αθηναίων για τους 200 χιλιάδες εκλογείς που τυχαία κατανεμήθηκαν σε εκλογικά διαμερίσματα επέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εντοπισμού των διπλοεγγεγραμμένων μέχρι την ημέρα των εκλογών. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα ανακύψουν με τους εν λόγω ψηφοφόρους ανήμερα των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να διαθέσει 400 ταξί και 137 μίνι μπας για τη μεταφορά των ψηφοφόρων στο σωστό εκλογικό τμήμα. Τα οχήματα θα βρίσκονται έξω από τα μεγάλα συγκροτήματα που στεγάζουν εκλογικά τμήματα.

    Μέτρα για ψηφοφόρους

    Παράλληλα, τόνισε πως στους δήμους του Λεκανοπεδίου της Αττικής και στους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας και με ευθύνη δικαστικών αντιπροσώπων θα υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα δυο γραμματείς στην Εφορευτική Επιτροπή. Ο ένας με βάση την έκτακτη κατάσταση θα διαγράφει το όνομα αυτού που ψηφίζει και ο άλλος θα ελέγχει και θα σημειώνει την ακριβή διεύθυνση αυτού που ψήφισε. Με αυτόν τον τρόπο το μεγαλύτερο ποσοστό των διπλοεγγεγραμμένων θα λυθεί την ημέρα των εκλογών.

    Ο αριθμός των διπλοεγγεγραμμών που βρίσκονται σε ειδικές καταστάσεις ανέρχεται στις 66.000 (έναντι 380.000 που είχαν εντοπιστεί στην πρώτη αναθεώρηση). Στις 66.00 προστίθενται και 9.000 άτομα που προκύπτουν από τους ειδικούς καταλόγους παραληφθέντων.

    Σε περίπτωση που κάποιος ψηφίσει δυο φορές, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου, θα παραπέμπεται στον εισαγγελέα και η προβλεπόμενη ποινή είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

    Ενα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός είναι πως έξω από τα εκλογικά κέντρα στους δήμους της Αττικής, θα υπάρχουν κιόσκια εφοδιασμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε ο ψηφοφόρος να ενημερώνεται, έστω και την τελευταία στιγμή, που ψηφίζει.

    Από τους εκλογικούς καταλόγους έχουν διαγραφεί 1.500 άτομα, λόγω στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, 500 παλιννοστούντες λόγω απώλειας ιθαγένειας. Τέλος, περίπου 3.000 είναι Ευρωπαίοι, κοινοτικοί εκλογείς βρίσκονται και αυτοί σε ειδικούς καταλόγους. Ο κ. Σκανδαλίδης επέρριψε ευθύνες για τους 200.000 που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία τους κυρίως στο δήμο Αθηναίων διότι-όπως είπε- αυτός φέρει την ευθύνη για τα δημοτολόγια στα οποία δεν αναφέρονται σωστά στοιχεία, όπως η διεύθυνση των δημοτών τους με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πού ψηφίζουν.

    Απίστευτο κι όμως αληθινό!

    Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση ψηφοφόρου 113 ετών που εμφανίστηκε στην κοινότητα Μελισσουργών Αρτας και ζήτησε να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσει, από τους οποίους είχε διαγραφεί, μετά από απόφαση του υπουργείου για τη διαγραφή των γεννηθέντων πριν το 1890.

    [11] Στον Πειραιά η Παπαρήγα

    2/10/2002 1:36:00 μμ

    Περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Πειραιά έκανε σήμερα η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε σύντομη ομιλία της τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στις κάλπες πρέπει να θυμηθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να θυμηθούν ότι μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών τους ταμείων πέρασε στο χρηματιστήριο και "ιδού η κατάντια". Κάλεσε τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόσο στον 1ο όσο και στο 2ο γύρο κι αυτό γιατί "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και ο μεταξύ τους καβγάς είναι απλώς ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το αντιλαϊκό σύστημα" όπως είπε.

    Αύριο η κ. Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας του κ. Παφίλη και την Παρασκευή το πρωί θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Μεταξά μαζί με την υποψήφια νομάρχη Πειραιά Αθηνά Παντελάκη και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Κώστα Τζατζάνη

    [12] Στους σπουδαστές των ΤΕΙ σήμερα ο Παφίλης

    2/10/2002 1:17:00 μμ

    Τα ΤΕΙ Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι και μίλησε σε συγκέντρωση των σπουδαστών ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας Θανάσης Παφίλης. Αύριο το βράδυ στις 8.00 η νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία θα πραγματοποιήσει την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στα Προπύλαια. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος υπερνομάρχης κ. Παφίλης και οι υποψήφιος νομάρχης Αθηνάς Ηλίας Νικολόπουλος. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία με συνθήματα κατά του πόλεμου εναντίον του Ιράκ και κατά της εμπλοκής της χώρας μας.

    [13] Η Ε.Σ.ΔΗ.Ν υποστηρίζει τον Γιάννη Δημαρά

    2/10/2002 3:39:00 μμ

    Η Ελληνική Σοσιαλιστική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.Σ.ΔΗ.Ν) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο συνδυασμό του Γιάννη Δημαρά "ΑΘΗΝΑ-Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ" με ένα σημαντικό στέλεχος της ΕΣΔΗΝ, την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, τη δημοσιογράφο Γεωργία Λινάρδου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "για την Ε.Σ.ΔΗ.Ν. η αναμέτρηση της 13ης του Οκτώβρη δεν έχει χρώματα και κομματικές κορδέλες έχει μόνον ουσία. Πιστοί στην ιστορία μας, αποφασίζουμε να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την Αθήνα. Και δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη πέρα από κομματικές αγκυλώσεις και διχρωμίες. Γιατί για μας, η αναμέτρηση της 13ης του Οκτώβρη αποτελεί ουσιαστική και όχι τυπική πρόκληση και πρόσκληση".

    [14] Επίσκεψη Γλέζου στη ΔΕΗ

    2/10/2002 2:56:00 μμ

    Το πρόβλημα της στρατηγικής στην ενέργεια είναι τεράστιο, δήλωσε μετά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ο υποψήφιος υπερνομάρχης Μανώλης Γλέζος και σημείωσε ότι πέντε πηγές ενέργειας -η αιολική, η ηλιακή, η υδραυλική, η γεωθερμική και η προερχόμενη από τη βιομάζα- παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Τόνισε επίσης την ανάγκη αξιοποίησης των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν τω μεταξύ 63 εκδότες- βιβλιοπώλες ανακοίνωσαν τη στήριξη της υποψηφιότητας του Μανώλη Γλέζου.

    [15] Οχι στην πρόταση Μπλερ λέει το Ισραήλ

    2/10/2002 5:03:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Απέρριψε το Ισραήλ έκκληση του Τόνι Μπλερ για επανάληψη των συνομιλιών σχετικά με ένα παλαιστινιακό κράτος, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρώτα τα σύνορά του, θεωρεί δε την κίνηση φιλική προς τους Αραβες ενόψει της επίθεσης στο Ιράκ. Υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε, μάλιστα, ότι πριν το Ισραήλ αρχίσει να αποχωρεί από τα παλαιστινιακά εδάφη θα πρέπει να καθοριστούν τα ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορά του. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε σήμερα ότι ο νέος αμερικανικός νόμος στον οποίο αναγνωρίζεται η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αποτελεί ''καταστροφή'', υπογραμμίζοντας την οργή Αράβων και Μουσουλμάνων αναφορικά με το νομοθέτημα.

    φωτο αρχείου

    Ο Σιμόν Πέρες συνέδεσε τις δηλώσεις Μπλερ στο συνέδριο του εργατικού κόμματος, με εσωτερικά θέματα της Βρετανίας και με την προσπάθεια του Τόνι Μπλέρ να αποσπάσει τη στήριξη του κόμματός του στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του στο θέμα του Ιράκ.

    Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα βλάψει τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ. Σχολιάζοντας τις ίδιες δηλώσεις, εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι στόχος του Μπλερ ήταν να ικανοποιήσει τις αραβικές χώρες ενόψει της επιχείρησης κατά του Ιράκ. Ωστόσο, η παλαιστινιακή πλευρά χαιρέτισε τις δηλώσεις του Αγγλου πρωθυπουργού.

    Πάντως, ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού παραμένουν γύρω από το παλαιστινιακό αρχηγείο στη Ραμάλα παρά την άρση της πολιορκίας του. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας Γιντιότ Αχρονόθ υποστηρίζει ότι ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είχε συνομιλίες στο Κατάρ με τον Μαχμούντ Αμπάς, έναν από τους πιθανούς διαδόχους του Αραφάτ, πληροφορία πάντως που δεν επιβεβαιώνει καμία από τις δύο πλευρές.

    Εντονες οι αντιδράσεις για το νόμο που υπέγραψε ο Μπους

    Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε το νόμο για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών για το οικονομικό έτος 2003, στον οποίο υπάρχει διάταξη, με την οποία καλείται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ στα επίσημα έγγραφά της. Ο νόμος αυτός προκάλεσε οργή σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιδιώκει την υποστήριξή τους σε μία πιθανή στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ.

    Ο Γ.Γ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι το νομοθέτημα αυτό οδηγεί σε ''καταστροφή τις προσπάθειες η αραβο-ισραηλινή διένεξη να επιστρέψει στη διαδικασία της επίλυσης με πολιτικά μέσα''.

    Η κεντρική επιτροπή της Φατάχ, που συνήλθε χθες το βράδυ στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, αποφάσισε να μη δημιουργηθεί θέση πρωθυπουργού πριν απο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάχερ Χαμπάσε, μέλος της επιτροπής. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και ιδιαίτερα να τεθεί τέρμα στην ισραηλινή κατοχή σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, έφθασε σήμερα στη Μόσχα ο Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), δεύτερος στην ιεραρχία της ΟΑΠ, για επίσκεψη εργασίας. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, με τον οποίο θα εχει συνομιλίες για τρόπους εξόδου από τη κρίση στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε από επίσημες ρωσικές πηγές στη Μόσχα.

    Σε σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επικρίνεται η απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου να θεωρείται η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ και γίνεται έκκληση να αποφεύγεται κάθε μονομερής απόφαση που μπορεί να εχει επιπτώσεις στα αποτελέσματα των μελλοντικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το καθεστώς της ιερής πόλης. ''Μία λύση του προβλήματος του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών'', τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [16] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλευρό της Ν. Αφρικής

    2/10/2002 6:55:00 μμ

    Ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες της Νοτίου Αφρικής, ύψους 30 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε χιλιάδες κατοίκους της Νότιας Αφρικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε τρόφιμα, αλλά και τις διενέξεις και τους εκτοπισμούς, που επικρατούν στην περιοχή. Η Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 13 εκ. άνθρωποι σε χώρες όπως το Λεσότο, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Σουαζιλάνδη, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα από τις ελλείψεις σε τρόφιμα. Στην Αγκόλα αρκετά εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πολλοί πρώην μαχητές με τις οικογένειές τους να περιμένουν την ευκαιρία να επιστρέψουν σε ένα κανονικό τρόπο ζωής.

    "Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ενεργήσουμε γρήγορα για να αποτραπεί μία ήδη δύσκολη κατάσταση να εξελιχθεί σε μεγάλη καταστροφή", αναφέρει σε δήλωσή του ο Πουλ Νίλσον, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [17] Τέλη Οκτωβρίου η κατάθεση σχεδίου του προϋπολογισμού

    2/10/2002 6:14:00 μμ

    Το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου και όχι στις επτά του μηνός, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Αναφερόμενος στις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν και θα συνεκτιμηθούν τόσο στο προσχέδιο όσο και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

    Οσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός δήλωσε ότι στη χειρότερη περίπτωση και με βάση την πορεία των δημόσιων επενδύσεων δεν πρόκειται να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο του 3-3,1% για το 2003.

    Η συμπαγής δυναμική ανάπτυξης διασφαλίζει την ελληνική οικονομία

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και βεβαίως τις προτάσεις που θα προκύψουν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, χωρίς να αποκλείει αναθεωρήσεις. Διευκρίνισε επίσης ότι, σε οποιαδήποτε περίπτωση η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από ''μια συμπαγή δυναμική ανάπτυξης'' που οφείλεται στις μεγάλες δημόσιες δαπάνες που το 2003 θα αναλογούν στο 6,2% του ΑΕΠ και χάρη στις οποίες ο ρυθμός ανάπτυξης το 2003 δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 3%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το επίπεδο του 4,1% που περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ακόμα και αν ισχύσουν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις διεθνείς εξελίξεις.

    Σε ερώτηση κατά πόσον το άσχημο κλίμα στο ΧΑΑ και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομίας παρατήρησε πως, αν χρειαστεί, ''θα γίνουν προσαρμογές έκτασης ή προγραμματισμού'', ενώ πρόσθεσε πως, πέρα από τις μετοχοποιήσεις, υπάρχουν και άλλες μορφές όπως π.χ. η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για τη ΔΕΠΑ.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπου παραβρέθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του G7 και στην κοινή σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε πως το βασικό συμπέρασμα της συνόδου ήταν η ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσα από την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας, ελέγχου και διαφάνειας των αγορών.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει κάτω από το 3% φέτος αλλά το 2003 θα ανέβει στο 3,7%.

    Για την ευρωζώνη οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι 0,9% και 2,2%, ενώ για τις ΗΠΑ 2,3% και 2,6%, δηλαδή η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα ''τρέχει'' και του χρόνου ταχύτερα από την ευρωπαϊκή.

    [18] Πρόκριση και θέαμα θέλει ο ΠΑΟ

    2/10/2002 7:27:00 μμ

    Πρόκριση και καλύτερο θέαμα θέλει τόσο ο κόσμος, όσο και οι παίκτες του Παναθηναϊκού, όπως τόνισε ο Φερναντο Σάντος στη συνέντευξη τύπου ενόψει του αυριανού επαναληπτικού με τη βουλγαρική Λίτεξ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το 0-1 του πρώτου αγώνα χρήζει φαβορί τους "πράσινους", ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός ζήτησε από τους παίκτες να αποδείξουν στο γήπεδο την πραγματική τους αξία. Από την άλλη πλευρά, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο προπονητής της Λίτεξ Λόβετς, Φεράριο Σπάσοφ, που υποστήριξε ότι γνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται φέτος να σκοράρει και αυτό θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1 στις 9:30 το βράδυ.

    [19] Εκθεση του Χρήστου Γιανάκου στη Θεσσαλονίκη

    2/10/2002 7:46:00 μμ

    Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Χρήστου Γιανάκου (Chris Giannakos) φιλοξενεί και παρουσιάζει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού του Μουσείου για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και το έργο τους τυγχάνει γενικής καταξίωσης και αποδοχής και περιλαμβάνει 60 έργα του καλλιτέχνη, εγκαταστάσεις, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες και σχέδια, που καλύπτουν την περίοδο από το 1970 μέχρι και σήμερα.

    Ο Κρις Γιανάκος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1934 και σπούδασε στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες και τον τυπογραφικό σχεδιασμό.

    Είναι γνωστός για τις "ράμπες" του, τις μεγάλες ξύλινες γλυπτικές κατασκευές τις οποίες τοποθετεί συνήθως σε φυσικό χώρο.

    Στο έργο του εντοπίζονται κυρίως επιρροές από το ρώσικο κονστρουκτιβισμό, τον μινιμαλισμό και τη γεωμετρική αφαίρεση, ενώ πολλές αναφορές γίνονται στην αρχαία Ελλάδα και σε άλλους πολιτισμούς. Οι αρχαίες αναφορές στο έργο του Γιαννάκου περιλαμβάνουν έννοιες της μεταθανάτιας ζωής, καθώς και του ταξιδιού, το οποίο πρέπει να κάνει η ψυχή αφού εγκαταλείψει το σώμα.

    Η "ράμπα" ενδέχεται να αναφέρεται όχι μόνο στην ιδέα της ανόδου στον ουρανό αλλά και της καθόδου μέσα στη γη. Γίνεται λοιπόν ένα σύμβολο του συμπαντικού γίγνεσθαι, δια μέσου της ανόδου και της καθόδου της ψυχής.

    Με την ευκαιρία της έκθεσης θα τυπωθεί μεγάλος δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά), ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

    Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2002.

    [20] Ελληνική τέχνη μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο

    2/10/2002 6:30:00 μμ

    Ενα γλυπτό με θέμα την μυθολογική ''Aρπαγή της Ευρώπης'', φιλοτεχνημένο από τους αδελφούς Σωτηριάδη θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πρόκειται για δωρεά του δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, που θέλησε να τιμήσει το πιο αντιπροσωπευτικό θεσμικό όργανο της ΕΕ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα αξιόλογους Κρήτες καλλιτέχνες. Το Ευρωκοινοβούλιο -παρ' ότι σπανίως ανταποκρίνεται θετικά στις δεκάδες προσφορές έργων τέχνης που δέχεται κάθε χρόνο - έκανε αποδεκτή τη δωρεά του δήμου Αγίου Νικολάου. Την πρωτοβουλία δωρεάς του έργου -το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα έχει ύψος 5 μέτρα και βάρος 1,5 τόνο - είχε ο Κρητικός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μαστοράκης.

    [21] Θεσσαλονίκη:Εκθεση πληροφορικής Infosystem

    2/10/2002 7:12:00 μμ

    Δύο συνεδριακά γεγονότα πλαισιώνουν τη φετινή 16η Διεθνή Έκθεση Infosystem 2002, που ανοίγει την Πέμπτη τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 6 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το 8ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής και το 4ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Αυτοματισμού. Πρόκειται για το 8ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής που διοργανώνει η Helexpo με το γενικό τίτλο "Πληροφοριακά περιβάλλοντα υψηλής προστιθέμενης αξίας" και το 4ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Αυτοματισμού. Στην 16η Infosystem μετέχει η πλειονότητα των ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νέας τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και μεγάλες εταιρίες 27 χωρών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Τα εκθέματα της Infosystem είναι: ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λογισμικό, τηλεπικοινωνίες, μηχανές γραφείου, εργασιακό περιβάλλον, οικονομικός και ειδικός Τύπος. Επίσης, στην έκθεση συμμετέχουν επιστημονικά ιδρύματα, υπηρεσίες και φορείς των κλάδων.

    Το 8ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής που διοργανώνει η Helexpo με το γενικό τίτλο "Πληροφοριακά περιβάλλοντα υψηλής προστιθέμενης αξίας", θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν. Βελλίδης", αύριο από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ, την Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και το Σάββατο από τις 9.30 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

    Το συνέδριο γίνεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων Η/Υ και υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Παράλληλα με το Συνέδριο - και ως συνδετικός κρίκος με την Έκθεση - θα λειτουργήσει Ειδικό Σαλόνι ανάλογης θεματικής στο οποίο, οι εταιρίες θα παρουσιάσουν προϊόντα εφαρμογών προστιθέμενης αξίας στο διαδίκτυο.

    Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Αυτοματισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης", από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

    Αύριο εξάλλου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που συνοδεύουν τη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα "Ευρυζωνική πρόσβαση", από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν. Γερμανός".

    Οι εκθέτες της φετινής διοργάνωσης - άμεσοι και έμμεσοι - ανέρχονται σε 484, εκ των οποίων οι 160 από την Ελλάδα και οι 324 από το εξωτερικό.

    Η είσοδος στη 16η Infosystem είναι ελεύθερη για τους εμπορικούς επισκέπτες και με εισιτήριο 4,5 ευρώ για το κοινό και 1,5 ευρώ για φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

    Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    [22] Συμβόλαιο-μαμούθ για τον Ρόμπι Ουίλιαμς

    2/10/2002 6:21:00 μμ

    Ο σταρ της ποπό Ρόμπι Ουίλιαμς και η γιγαντιαία δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 125,4 εκατομμυρίων δολαρίων. "Είμαι ακόμη πλουσιότερος και από τα πιο τρελά μου όνειρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους λάμποντας από χαρά ο Ουίλιαμς σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Οι πηγές ανέφεραν ακόμη ότι ο Ουίλιαμς εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΕΜΙ και πρόσθεσαν ότι σύντομα θα γίνει μια πιο λεπτομερής ανακοίνωση για το όλο θέμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 October 2002 - 16:57:43 UTC