Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμαρτυρία για ''τηλε-κάλυψη'' της υπόθεσης 17Ν
  • [02] Το Μετρό ενώνει την Αθήνα
  • [03] Δωδεκαετής κάθειρξη στον Ψωμιάδη
  • [04] Σύσκεψη ενόψει της Συνόδου για διεύρυνση ΕΕ
  • [05] Εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ
  • [06] Διευκρινίσεις περί αλλαγών στις γραμμές τραμ
  • [07] Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες
  • [08] Επίθεση Χατζησάββα στον Ψωμιάδη
  • [09] Καραμανλής: Για μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση
  • [10] Η δημοτική κίνηση στον Πειραιά
  • [11] Περί ΑΦΜ των συνδυασμών
  • [12] Γλέζος για Μ. Ανατολή και επίθεση σε Ιράκ
  • [13] Επίσκεψη Παφίλη στον Ευαγγελισμό
  • [14] Διαβεβαίωση Σκανδαλίδη σε Καρατζαφέρη
  • [15] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΟΗΕ-Ιράκ
  • [16] Κανονικά οι τουρκικές εκλογές
  • [17] Διαλλακτικότερος εμφανίζεται ο Ετζεβίτ
  • [18] Μάρτυρας κατηγορίας ο Μέσιστς στη δίκη Μιλόσεβιτς
  • [19] Ομηρία-θρίλερ του γιου Γερμανού μεγαλοτραπεζίτη
  • [20] Κατεβάζουν τα ρολά στις λαϊκές αγορές
  • [21] Οι τιμές των καυσίμων στο Διαδίκτυο
  • [22] Αναστασιάδης: ''Σοβαρότητα για την πρόκριση''
  • [23] Στην Κυπρο για την πρόκριση ο Ηρακλής
  • [24] Ο γάμος παχαίνει...

    [01] Διαμαρτυρία για ''τηλε-κάλυψη'' της υπόθεσης 17Ν

    1/10/2002 7:51:00 μμ

    Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου, στο ύψος των Προπυλαίων, εξαιτίας πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν μέλη της Συσπείρωσης ενάντια στην Κραστική Τρομοκρατία προς τη Βουλή. Τους διαδηλωτές παρακολουθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο κατέθεσε το πρωί ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος, τον οποίο είχει επιχειρήσει να δολοφονήσει η "17 Νοέμβρη" το Μάιο του 1989.

    17Ν: Κατέθεσε ο Γ. Πέτσος

    Για την απόπειρα δολοφονίας του από τη 17Ν με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τον Μάιο του '89, κατέθεσε σήμερα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος. Ο κ. Πέτσος ζήτησε, την κατ' αντιπαράσταση εξέταση αυτόπτων μαρτύρων με τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίοι εμπλέκονται στην επίθεση εις βάρος του. Ο πρώην υπουργός ζήτησε επίσης, την κλήση των τριών σε συμπληρωματική απολογία, την επανεξέταση των αυτοπτών μαρτύρων, τη σύγκριση του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε με άλλους παρόμοιους που η οργάνωση χρησιμοποίησε σε άλλες ενέργειες και τη γραφολογική συγκριτική εξέταση του σημειώματος που είχε βρεθεί κοντά στο σημείο της επίθεσης με δείγματα γραφής των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Ο κ. Πέτσος έχει δηλώσει στον ανακριτή παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη της 17Ν.

    [02] Το Μετρό ενώνει την Αθήνα

    1/10/2002 5:11:00 μμ

    Τέσσερις νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας προς Μαρούσι, Νίκαια, Γαλάτσι και Ελληνικό, που θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2010, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Οπως επεσήμανε η υπουργός οι επεκτάσεις αυτές περιλαμβάνουν 26,2 χιλιόμετρα γραμμής και 21 νέους σταθμούς. Διέρχονται από περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και θα εξυπηρετούνται 440.000 πρόσθετοι επιβάτες ημερησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΤΤΙΚΟ Μετρό το συνολικό κόστος των επεκτάσεων ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ μαζί με το τροχαίο υλικό και την κατασκευή ενός πρόσθετου αμαξοστάσιου.

    Οι νέες επεκτάσεις αναλυτικά

    Συγκεκριμένα η πρώτη επέκταση, θα αφορά την υφιστάμενη γραμμή 3 από την Πανόρμου μέχρι τον Παράδεισο Αμαρουσίου κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας. Πρόκειται για μια υπόγεια γραμμή μήκους 7,5 χιλιομέτρων με πέντε νέους σταθμούς η οποία πιθανώς θα συνδεθεί και με τη γραμμή του ΗΣΑΠ στο σταθμό Αμαρουσίου.

    Η δεύτερη επέκταση, αφορά τη γραμμή 3 από το Αιγάλεω έως τον Πειραιά που θα διέρχεται από τις περιοχές Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας κλπ, μήκους 8,2 χιλιομέτρων με έξι νέους σταθμούς. Σημειώνεται ότι η επέκταση της γραμμής 3 από το Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω ήδη κατασκευάζεται.

    Η τρίτη επέκταση, αφορά τη γραμμή 2 από το Πανεπιστήμιο προς το Γαλάτσι. Θα είναι μια γραμμή μήκους 6,3 χιλιομέτρων με έξι νέους σταθμούς και θα περνά από τα Εξάρχεια, την Κυψέλη και το Γαλάτσι.

    Η τέταρτη επέκταση αφορά και αυτη τη γραμμή 2.Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί προέκταση της γραμμής 2 κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης από την περιοχή Αλέξανδρος Παναγούλης στην Ηλιούπολη μέχρι το Ελληνικό. Η γραμμή αυτή είναι μήκους 4,2 χιλιομέτρων, θα ξεκινά υπόγεια και θα συνεχίζεται είτε επιφανειακά στο επίπεδο της λεωφόρου είτε υπερυψωμένη με τέσσερις νέους σταθμούς.

    Ανάπτυξη με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων

    Οσον αφορά την χρηματοδότηση, η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι με δεδομένο το μεγάλο ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται αλλά και των πιεστικών αναγκών για τη βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των κατοίκων του λεκανοπεδίου η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης των νέων επεκτάσεων με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή άλλων σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

    Ηδη η ΑΤΤΙΚΟ Μετρό έχει ξεκινήσει διαδικασίες διαγωνισμού για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων.

    Εξάλλου η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα δοθεί στην κυκλοφορία άλλο 1,5 χιλιόμετρο της γραμμής 3 μαζί με το σταθμό του Μοναστηρακίου, ενώ κατασκευάζονται παράλληλα άλλα 14,3 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής του συνόλου του δικτύου με δώδεκα σταθμούς που θα δοθούν σταδιακά σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι το τέλος του 2006. Επίσης όπως είπε το Μετρό χρησιμοποιώντας την υποδομή του προαστιακού σιδηροδρόμου θα φτάσει το 2004 μέχρι το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ειδικη αναφορά έκανε η κ. Παπανδρέου και στο πρόγραμμα κατασκευής χώρων στάθμευσης που εκτελείται στην Αθήνα με φορείς υλοποίησης το ΥΠΕΧΩΔΕ, τους δήμους και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι χώροι στάθμευσης της Βουλής, της HELEXPO στη λεωφόρο Κηφισίας, του ΟΛΠ στον Πειραιά, ενώ κατασκευάζονται πολλοί ακόμη σταθμοί όπως στο δικαστικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μουσικής, της Τραπέζης της Ελλάδος κ.α.

    [03] Δωδεκαετής κάθειρξη στον Ψωμιάδη

    1/10/2002 4:51:00 μμ

    Στις φυλακές Κορυδαλλού και ειδικότερα στο νοσοκομείο των φυλακών επικαλούμενος προβλήματα υγείας οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας και παράγοντας της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 12 ετών, χωρίς αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο κ. Ψωμιάδης, καταδικάστηκε για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

    Η δικαστική διαμάχη του Μάκη Ψωμιάδη με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη άρχισε μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Όνομα" με εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιου χρήματος, αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων με τη γερμανική εταιρία Χόχτιφ

    Το δικαστήριο έκρινε με πλειοψηφία 2 προς 1, ότι ο Ψωμιάδης πρέπει να καταδικαστεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος 1608/50, περί καταχραστών του δημοσίου. Ομόφωνα, όμως, αρνήθηκε να δώσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του επιχειρηματία.

    Μετά το πέρας της διαδικασίας ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε. ''Από εδώ πέρασε πληθώρα υπουργών και βουλευτών'', συνέχισε ο επιχειρηματίας και κατέληξε ''εγώ φεύγω με το κεφάλι ψηλά''. Σε ερώτηση για την ΑΕΚ, ο κ. Ψωμιάδης υποστήριξε ότι "η ΑΕΚ δεν θα λυγίσει, κανένας Λαλιώτης και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να επηρεάσει την ομάδα".

    Ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης, μετά το τέλος της διαδικασίας, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, αρκέστηκε να πει ''κάθε λασπολόγος και σκευωρός πρέπει να τιμωρείται. Η αλήθεια έλαμψε''.

    Με την διευκρίνηση πως το σχόλιό του (που εκλήθη να κάνει) για την καταδίκη του Μάκη Ψωμιάδη, δεν γίνεται με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά του μάρτυρα στη δίκη, ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε πολλά απ 'όσα είχαν υποστηριχθεί από τους μάρτυρες του κ. Λαλιώτη.

    ''Επιθέσεις στημένες, όπως αυτή του κ. Ψωμιάδη, που προσπαθούν να σπιλώσουν την πορεία και την προσωπικότητα στελεχών, θα απαντώνται ιδιαίτερα όταν θίγεται και δημόσιο συμφέρον, όπως συνέβη στην περίπτωση'', τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [04] Σύσκεψη ενόψει της Συνόδου για διεύρυνση ΕΕ

    1/10/2002 1:49:00 μμ

    Σύσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Δανού πρωθυπουργού Αντερ Φογκ Ράσμουσεν πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου και Τάσου Γιαννίτση στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στα τέλη Οκτωβρίου πρόκειται να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη Διεύρυνση, καθώς εκεί θα κριθεί ποιες χώρες μπορούν να μπουν στην τελική ευθεία για την Κοπεγχάγη, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα είναι ανάμεσα σε αυτές.

    ''Εχουμε κάθε ελπίδα να πιστεύουμε ότι ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Κύπρος. Η Κύπρος είναι πρωτοπόρα στις προσπάθειες ενσωμάτωσης στο Κοινοτικό κεκτημένο και πιστεύουμε πως έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Διεύρυνση είναι ένα τρένο που δεν σταματά και μέσα από τη διαδικασία αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να ισχυροποιηθεί και να ενδυναμωθεί.

    Απαντώντας σε ερώτημα που αφορά τις εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ακόμα δεν είναι γνωστή η έκβαση και ότι η σοβαρή αυτή συζήτηση συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς υπήρξε ένα δείγμα καλής θέλησης από τον Σαντάμ Χουσεϊν ώστε να ανοίξουν οι πόρτες και οι επόμενες κινήσεις να οδηγήσουν σε μια διπλωματική λύση.

    Στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που θα του παραθέσουν στο Περιστέρι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής.

    [05] Εισαγγελική παρέμβαση στο ΑΠΘ

    1/10/2002 5:24:00 μμ

    Την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Ζαχαρή προκάλεσε η συνεχιζόμενη κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης και των γραμματειών όλων των σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους 480 εργαζόμενους σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων. Ο κ.Ζαχαρής παρήγγειλε σε εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να εξακριβωθεί αν η κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης είναι νόμιμη ή όχι και αν, κατά τη διάρκειά της, έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

    [06] Διευκρινίσεις περί αλλαγών στις γραμμές τραμ

    1/10/2002 12:46:00 μμ

    Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της χάραξης των γραμμών του τραμ -που αποτέλεσαν αντικείμενο δηλώσεων και δημοσιευμάτων- δίνονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία επισημαίνεται ότι η αλλαγή της χάραξης υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω του εντοπισμού αρχαίων ευρημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΤΡΑΜ ΑΕ στην οποία χαρακτηρίζονται ανακριβείς οι πληροφορίες περί εσφαλμένης μελέτης στη χάραξη της γραμμής στο κέντρο της Αθήνας. Η αλλαγή στο σχεδιασμό προσθέτει 550 επιπλέον μέτρα γραμμών, με συνολικό κόστος 700 εκατομμυρίων δραχμών, ένα κόστος το οποίο όμως θα συμψηφιστεί πλήρως με το κέρδος από την αποφυγή άλλων εργασιών.

    Δεν θα κοστίσει επιπλέον η προσαρμογή της χάραξης

    Στην ανακοίνωση της ΤΡΑΜ ΑΕ τονίζεται πως όλες οι μελέτες που έγιναν την τελευταία 20ετία από ανεξάρτητους μελετητές, τοποθετούν την όδευση του Τραμ επί της λεωφόρου Αμαλίας, στην περιοχή της Πύλης του Ανδριανού, απ' όπου διερχόταν πριν από 40 χρόνια και το παλιό τραμ της Αθήνας.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ζητηθείσα από το υπουργείο Πολιτισμού αλλαγή χάραξης του τράμ από την οδό Αρδηττού και Βασ. Ολγας προσθέτει στη διαδρομή 550 επιπλέον μέτρα γραμμών, με συνολικό κόστος 700 εκατομμυρίων δραχμών. Η ΤΡΑΜ ΑΕ διευκρινίζει, τέλος, ότι η συνολική δαπάνη για τη διάνοιξη της τάφρου μπροστά από τη Λ. Αμαλίας, μαζί με τα έξοδα αποκατάστασης και την απόδοση του τμήματος αυτού στην κυκλοφορία των οχημάτων, ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια δραχμές.

    Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η διέλευση της γραμμής κοντά από την Πύλη του Αδριανού θα ήταν δυνατή μόνο αν κατασκευαζόταν ειδικός αντικραδασμικός τάπητας. Οι δοκιμαστικές τομές απέδειξαν ότι η κατασκευή του τάπητα απαιτεί ανασκαφές μεγάλης έκτασης που θα παρεμποδίζουν πλήρως την κυκλοφορία της Λεωφόρου Αμαλίας.

    Για αυτό τον λόγο προσαρμόστηκε η χάραξη έτσι ώστε: και το μνημείο να προστατευθεί, και το Τραμ να φθάνει στο Ζάππειο και από εκεί στο Σύνταγμα, και η Λεωφόρος Αμαλίας να μείνει ελεύθερη.

    Όλα μαζί αυτά θα γίνουν χωρίς καθυστέρηση γιατί οι εργασίες συνεχίζονται σε άλλα σημεία της γραμμής. Οσο για το πρόσθετο κόστος, αυτό συμψηφίζεται πληρως με το κέρδος από την αποφυγή άλλων εργασιών (ανασκαφές και άλλες συναφείς εργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αντικραδασμικό υπόστρωμα κλπ.)

    [07] Μπαράζ ληστειών σε τράπεζες

    1/10/2002 2:12:00 μμ

    Τρεις ένοπλες ληστείες έγιναν το πρωί στην Αθήνα. Η πρώτη έγινε στο νοσοκομείο ''Σωτηρία'', όπου δύο κακοποιοί με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν άνδρες της χρηματαποστολής της εταιρίας ''Ερμής Security", άρπαξαν δύο μεταλλικά κουτιά με 142 χιλιάδες ευρώ και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα. Τα χρήματα αυτά προοριζόταν για ανεφοδιασμό των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών της Εμπορικής Τράπεζας, που ήταν στο χώρο του νοσοκομείου. Επίσης, ένοπλη ληστεία έγινε το πρωί και στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην οδό Λέκκα στο Σύνταγμα. Ενοπλος ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξε 4,5 χιλιάδες ευρώ και εξαφανίστηκε. Τέλος, το μεσημέρι δύο άτομα λήστεψαν το υποκατάστημα της Alpha Bank στον Περισσό και εξαφανίστηκαν με άγνωστο χρηματικό ποσό.

    [08] Επίθεση Χατζησάββα στον Ψωμιάδη

    1/10/2002 4:54:00 μμ

    ''Τέρμα τα αστεία. Η ιδιότυπη ασυλία του Παναγιώτη Ψωμιάδη πρέπει να λάβει τέλος''. Με τα λόγια αυτά έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, όπως είπε, για να ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα που θεωρεί ότι είναι βασικά στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας. Ο κ. Χατζησάββας κατηγόρησε τον κ. Ψωμιάδη, ότι εκβιάζει την εκλογή του απλώς και μόνο γιατί είναι αναγνωρίσιμος, αγνοώντας τους πολίτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς αρνείται να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τους συνυποψήφιους του.

    Χατζησάββας: ''Ν'απαντήσει για το παρελθόν του''

    Παράλληλα ο υποψήφιος Νομάρχης, είπε ότι αν και ο κ. Ψωμιάδης έχει εκλεγεί για δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης και εδώ και δέκα χρόνια είναι βουλευτής ποτέ δεν του ανατέθηκαν στο δήμο ή στη Ν.Δ κάποιες αρμοδιότητες.

    Ο κ. Χατζησάββας, κάλεσε επίσης τον κ. Ψωμιάδη, να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν του, τις δηλώσεις του για τη δικτατορία, τις σχέσεις του με τους νοσταλγούς της μοναρχίας, τη συμμετοχή του στις γιορτές μίσους στο Γράμμο και στο Βίτσι, στην καύση βιβλίων στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Για τις γιγαντοαφίσες και τα ραδιοτηλεοπτικά σποτ της παράταξής του, που αναφέρονται στο παρελθόν του κ. Ψωμιάδη, είπε ότι δεν είναι συκοφαντίες, αλλά η πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι ''δεν χτυπούμε εμείς κάτω από τη ζώνη, ο Π. Ψωμιάδης, με τη μέχρι τώρα πολιτεία του, έβαλε τη ζώνη στο μέτωπο του''.

    Τέλος, ο κ. Χατζησάββας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παράταξή του θα κερδίσει τις εκλογές στο δεύτερο γύρο γιατί, όπως είπε, έχει πολιτικό βάθος επισημαίνοντας ότι ''η πολιτική Ψωμιάδη έχει ήδη ηττηθεί''.

    Συκοφαντίες απαντά ο κ. Ψωμιάδης

    "Να ζητήσουν συγνώμη για τα ψέματα και τη λάσπη, να ανακαλέσουν τις ύβρεις, και να εγκαταλείψουν την μαύρη διαφήμιση", ζήτησε σήμερα απ΄όσους θεωρεί ότι τον συκοφαντούν, ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης απαντώντας μ΄αυτό τον τρόπο στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο υποψήφιος νομάρχης Γρηγόρης Χατζησάββας.

    "Η πρωτοφανής συκοφαντική επίθεση εναντίον μου που καθοδηγεί ο κ.Λαλιώτης συνεχίστηκε και σήμερα. Ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια για να με πλήξουν κοινωνικά και πολιτικά. Ετσι προσβάλλουν όλους τους πολίτες. Υπάρχει ακόμη χρόνος για διάλογο", δήλωσε ο κ.Ψωμιάδης.

    [09] Καραμανλής: Για μια ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση

    1/10/2002 2:17:00 μμ

    Κάλεσμα ενότητας έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής από την Κοζάνη, όπου επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του υποψηφίου νομάρχη Κοζάνης Νίκου Παπαφιλίππου και της υποψηφίας δημάρχου Κοζάνης Αννα Νανοπούλου. "Η Νέα Δημοκρατία θέλει μια τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη και αδέσμευτη με καταξιωμένους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι θα διοικούν με διαφάνεια", τόνισε ο κ. Καραμανλής. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Καραμανλής φωτογράφισε τους υποψηφίους που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία ζητώντας από τον κόσμο να τους υπερψηφίσει στις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου.

    Επικρίσεις στην κυβερνητική πολιτική

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "εμείς κοιτούμε το αύριο, αισιοδοξούμε για το μέλλον που μπορούμε να κτίσουμε μαζί και δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις έννοιες Εμπιστοσύνη και Συμμετοχή: Το μήνυμά μας είναι σαφές: Να πιστέψουμε και να δουλέψουμε συστηματικά, για να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική".

    Ο Κ. Καραμανλής μιλώντας προς τους πολίτες της Κοζάνης είπε ότι "το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, σε κοινούς στόχους. Η κοινωνία ξεπέρασε τα χαρακώματα του παρελθόντος και αναζητά μια νέα προοπτική μια ζωντανή ελπίδα. Εμείς αφήσαμε στην άκρη το χτες και προχωρούμε μπροστά, δίνοντας τα χέρια σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες".

    Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι "είκοσι χρόνια στην εξουσία, έγινε κατεστημένο και μάχεται για τη συντήρησή του. Οτι είχε να δώσει το έδωσε. Αλλο δεν μπορεί".

    Και αυτό γιατί, όπως σημείωσε, "αγκυλώθηκε στους δογματισμούς του παρελθόντος της, γιατί στηρίζεται σε αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και καθεστωτικές πρακτικές, μετέτρεψε το κράτος σε εστία διαφθοράς, ασυδοσίας, κατάχρησης εξουσίας και καταλήστευσης των πόρων του λαού, γιατί μοναδικοί πλέον σύμμαχοί της είναι τα οργανωμένα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα που συνωστίζονται στο τραπέζι της εξουσίας, γιατί μοναδικοί υπερασπιστές της είναι τα άτυπα κομματικά συνδικάτα των "κολλητών" που έκατσαν στο σβέρκο ολόκληρης της κοινωνίας και δεν την αφήνουν να τραβήξει μπροστά".

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ευδιάκριτα σε όλη τη χώρα και σε όλους τους τομείς: Στην Υγεία που βρίσκεται μόνιμα σε νάρθηκα, στην Παιδεία που παραπαίει, εξαιτίας των προσωπικών πειραματισμών κάθε υπουργού, στις δημόσιες επιχειρήσεις, που μόνον ελλείμματα και χρέη παράγουν, στη Διοίκηση που ταλαιπωρεί,αντί να υπηρετεί, τον πολίτη, που απαιτεί μέσο, μίζα και χρονόσημο,για ν ανταποκριθεί στις στοιχειώδης υποχρεώσεις της.

    Τέλος είπε ότι "ακόμη πιο καθαρά φαίνεται η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, η οποία "απεικονίζεται παραστατικά στο Χρηματιστήριο, το οποίο -κατά τον Πρωθυπουργό- θα ανέβαινε μετά τις εκλογές, αλλά έγινε καταστροφή για 1,5 εκατομμύριο επενδυτές και μία σειρά δημόσιων επιχειρήσεων, που έριχναν εκεί τους φόρους από το υστέρημα του κόσμου".

    [10] Η δημοτική κίνηση στον Πειραιά

    1/10/2002 2:16:00 μμ

    Χρ. Αγραπίδης

    Πλήρες είναι το σημερινό πρόγραμμα των υποψηφίων Δημάρχων του Πειραιά, κ.κ. Αγραπίδη, Μπετενιώτη και Δρίτσα. Ο Δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης παραβρέθηκε στις 12:00 το μεσημέρι στη τελετή έναρξης της 12ης Διεθνούς έκθεσης συμβατικών συστημάτων Εθνικής Αμυνας. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

    Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Ώρα Πειραιά" γευμάτισε με ηλικιωμένους στο 5ο ΚΑΠΗ με την ευκαιρία του εορτασμού της 3ης ηλικίας.

    Ο κ. Αγραπίδης στις 18:30 θα επισκεφθεί το 3ο ΚΑΠΗ του δήμου Πειραιά και αμέσως μετά το γηροκομείο της πόλης.

    Στις 19:30 θα μιλήσει στη Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και στις 21:30 θα πάει στο Ναυτικό Ομιλο Πειραιά για τα εγκαίνια της έκθεσης Ιατρο-βιολογικών Ερευνών.

    Ο υποψήφιος του συνδυασμού "Πρώτα ο Πειραιάς", Μανώλης Μπετενιώτης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Οίκο του Ναύτου, στις 11:00.

    Στις 12.00 το μεσημέρι ο κ. Μπετενιώτης παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης "Ντεφέντορυ" στο εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ.

    Στις 19:30, ο κ. Μπετενιώτης θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του 2ου δημοτικού διαμερίσματος στα γραφεία του διαμερίσματος Βενιζέλου και Κουντουριώτου.

    Ο επικεφαλής του Συνδυασμού το "Λιμάνι της Αγωνίας", Θοδωρής Δρίτσας πραγματοποίησε το πρωί επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης και μίλησε με τους εργαζόμενους και τα προβλήματα τους.

    [11] Περί ΑΦΜ των συνδυασμών

    1/10/2002 2:01:00 μμ

    Οι δημοτικοί και νομαρχιακοί συνδυασμοί που επιθυμούν να λάβουν αριθμό φορολογικού μητρώου πρέπει να προσέλθουν στην εφορία της έδρας του συνδυασμού για να υποβάλουν το έντυπο Μ3 έχοντας μαζί τους το έγγραφο σύστασης του συνδυασμού και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του επικεφαλής του συνδυασμού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση προσέλευσης στην εφορία τρίτου ατόμου απαιτείται εξουσιοδότηση από τον επικεφαλής του συνδυασμού για την υποβολή και υπογραφή του εντύπου.

    [12] Γλέζος για Μ. Ανατολή και επίθεση σε Ιράκ

    1/10/2002 2:09:00 μμ

    Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει διεθνή σταυροφορία και μέσω επιτροπής του ΟΗΕ να ελεγχθούν όλα τα κράτη αν κατασκευάζουν χημικά και βιολογικά όπλα, έκανε σήμερα σε συνέντευξη του ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Μανώλης Γλέζος με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κ. Γλέζος παραλλήλισε τον Μπους με τον Χίτλερ και σημείωσε ότι ο πόλεμος γίνεται για τα πετρέλαια και το εμπόριο όπλων. Ζήτησε από την κυβέρνηση να διακηρύξει ότι κανένας στρατιώτης δεν πρέπει να πάει έξω από τα σύνορα της πατρίδας του, επισήμανε ότι και οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για αυτοδιάθεση και κάλεσε τους ηγέτες του Ισραήλ να αποδεχτούν το αίτημα του παλαιστινιακού λαού.

    Ο Μανώλης Γλέζος θα εγκαινιάσει το απόγευμα το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού "Ενεργοί Πολίτες" στην Ομόνοια.

    [13] Επίσκεψη Παφίλη στον Ευαγγελισμό

    1/10/2002 12:53:00 μμ

    Το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι, αντίθετα από τις ΗΠΑ, ο ελληνικός λαός πρέπει να αρχίσει τη δική του αντίστροφη μέτρηση για τις δυναμικές κινητοποιήσεις του με σύνθημα "όχι στον πόλεμο". Επίσης, ο κ. Παφίλης είπε ότι είναι λαϊκή η απαίτηση να μη συναινέσει η Ελλάδα στον νέο πόλεμο που ετοιμάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράκ. Αύριο, ο κ. Παφίλης θα μιλήσει σε συγκέντρωση σπουδαστών στα ΤΕΙ της Αθήνας.

    [14] Διαβεβαίωση Σκανδαλίδη σε Καρατζαφέρη

    1/10/2002 12:40:00 μμ

    Κ.Σκανδαλίδης

    Την διαβεβαίωση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στις εκλογές παρά τα επιμέρους προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν λόγω της ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης στον υποψήφιο Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Γιώργος Καρατζαφέρη. "Μακριά από μας οποιαδήποτε διάθεση παραχάραξης του εκλογικού αποτελέσματος", τόνισε στον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε τίμιες εκλογές και σύμφωνα με το νόμο και την ηθική.

    [15] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΟΗΕ-Ιράκ

    1/10/2002 5:02:00 μμ

    Ξεκινά σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο η προκαταρκτική συζήτηση του σχεδίου ψηφίσματος που θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ, ενώ στη Βιέννη συνεχίζονται οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ ΟΗΕ και Ιρακινών αξιωματούχων για τις επιθεωρήσεις όπλων. Οι Ιρακινοί πρόκειται να παραδώσουν στους επιθεωρητές στοιχεία για τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διακοπούν οι συνομιλίες ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

    Οι ΗΠΑ παραμένουν αμετακίνητες

    Παρά τις διεθνείς ανησυχίες, και τις συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μίας και μόνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία σε καμία περίπτωση ''δεν θα προβλέπει την αυτόματη χρήση βίας'' εναντίον του Ιράκ.

    "Η θέση των ΗΠΑ για την απόφαση παραμένει αμετάβλητη. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί απολύτως'', τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Από την άλλη πλευρά σε μια προσπάθεια ν' αποδυναμώσει τις συνομιλίες της Βιέννης ο Αρι Φλέισερ εξέφρασε τη γνώμη ότι η διεθνή κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακό αφού, ''επικεντρώνονται στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις οι οποίες όπως ο κόσμος γνωρίζει, δεν έχουν γίνει σεβαστές από το Ιράκ''.

    Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι η υιοθέτηση δύο αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα αποτελούσαν σαφές μήνυμα προς το Ιράκ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την υιοθέτηση μιας και μοναδικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα αναφέρεται στις συνέπειες τις οποίες θα αντιμετωπίσει η Βαγδάτη εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Εξάλλου μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί το νέο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το νέο αυτό σχέδιο θα περιλαμβάνει αυστηρούς όρους για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στα οπλικά συστήματα του Ιράκ.

    Αντίθετη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα

    Πλήρη συνεργασία του Ιράκ με τον ΟΗΕ ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ετζεβίτ μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Αζίζ που βρίσκεται στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα, με τον Καντάφι συζητά στη Λιβύη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ.

    Ο υπουργός Αμυνας του Ιράν αντιναύαρχος Αλί Σαμχανί ξεκαθάρισε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα πάρει μέρος σε τυχόν στρατιωτική επιχείρηση κατά του γειτονικού Ιράκ, ακόμα και αν αυτή έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε και θα αντιταχθεί στρατιωτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Σαμχανί εκτίμησε πάντως ότι η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο συνιστά ''παράγοντα αστάθειας στην περιοχή''. Επίσης ο Σαμχανί, ο οποίος έχει ήδη καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην διαβούν "τις κόκκινες γραμμές'' μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης, επανέλαβε ότι ''οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες, τόσο στα σύνορα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας''.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Στερν" δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε πόλεμο είτε με έγκριση του ΟΗΕ είτε χωρίς αυτήν".

    Επίσης, αντίθετοι στην επίθεση κατά του Ιράκ τάσσονται οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί πολίτες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

    [16] Κανονικά οι τουρκικές εκλογές

    1/10/2002 7:49:00 μμ

    Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε σήμερα να παρατείνει μέχρι το Νοέμβριο την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθιστώντας πλέον μηδαμινές τις πιθανότητες αναβολής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Προηγήθηκε ψηφοφορία με ανάταση της χειρός κατά την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εργασιών, αν και πολλά κόμματα που κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις έδρες τους ήθελαν το κοινοβούλιο να παραμείνει σε σύνοδο για να γίνει ψηφοφορία σχετικά με την αναβολή των εκλογών.

    [17] Διαλλακτικότερος εμφανίζεται ο Ετζεβίτ

    1/10/2002 7:33:00 μμ

    Ρίχνει τους τόνους ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ που αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα γυρίσουν πίσω στο 1997, μετά την Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν δώσει στην Τουρκία μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεχτεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Στο μεταξύ την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητική Διάσκεψη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η θέση της Τουρκίας σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη

    "Οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να ενταχθούν μόνοι τους. Όσο και αν αυτό δεν μας αρέσει, δεν πρόκειται να χαλάσουμε τον κόσμο", είπε ο κ. Ετζεβίτ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας "Χουριέτ" και πρόσθεσε ότι αν η Ε.Ε. προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μην υπολογίζοντας την ύπαρξη της "ΤΔΒΚ" τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να βρεθούν κάποιες "ενδιάμεσες λύσεις" και για το αν μπορούν να δοθούν κάποιες εγγυήσεις στην "ΤΔΒΚ" σε περίπτωση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ήδη ο κ. Ντενκτας και ο κ. Κληρίδης προσπαθούν για μια ενδιάμεση λύση και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ φυσικό να λάβουμε ανάλογα μέτρα.

    "Αν αναγκαστούμε μπορεί να κάνουμε ένα δύο βήματα ακόμα στο μέλλον. Υπάρχουν παραδείγματα: τα αυτόνομα κράτη-νησιά. Υπάρχουν αυτόνομες δημοκρατίες που ανήκουν στην Αγγλία και την Δανία. Έχουν δικές τους σημαίες, δικούς τους νόμους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ετζεβίτ.

    Ο Τούρκος ηγέτης μάλιστα δήλωσε ότι στη μια πλευρά υπάρχει ένα νησί-κράτος με πληθυσμό 600.000, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει μια Τουρκία με πληθυσμό 70 εκατ. που συνέχεια η σημασία της αυξάνεται στον κόσμο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν η Ε.Ε. δώσει στην Τουρκία μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με κάποιες προϋποθέσεις, ο κ. Ετζεβίτ είπε: "Δεν είναι σωστό να δώσω τώρα μια φόρμουλα. Σημασία έχει το εξής: η Ε.Ε. δεν μπορεί να αρνηθεί την οντότητα, την αυτονομία και την ελευθερία της "ΤΔΒΚ". Δεν είναι δυνατό η Τουρκία να το δεχτεί".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για μια γενική εκτίμηση της κατάστασης σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ετζεβίτ είπε: "Στο θέμα της Κύπρου σκέφτομαι ότι πρέπει να αντισταθούμε μέχρι το τέλος. Το Κυπριακό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους όρους για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε."

    Ο κ. Ετσεβίτ μάλιστα επισήμανε ότι την "ΤΔΒΚ" δεν μπορεί να την σκεφτούμε χώρια από την Τουρκία. "Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστές θρησκείες και δύο ξεχωριστές γλώσσες. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να τα φέρουμε μαζί" και για παράδειγμα έφερε την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη. Μάλιστα τόνισε ότι στην Κύπρο υπήρχαν πιο σημαντικές αιτίες για να χωρίσουν. Τέλος ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η οντότητα της "ΤΔΒΚ" έχει ζωτική σημασία από την άποψη ασφάλειας της Τουρκίας.

    Προχωράει η υπόθεση της ένταξης

    ''Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πολύ θετική για την Κύπρο, ενώ θα δίνει το πράσινο φως σε άλλες εννέα υποψήφιες χώρες να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο'', δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας προηγουμένως στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε υπουργικό επίπεδο--μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο δανός προεδρεύων Περ Στινγκ Μέλλερ και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν-- ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι ''η διαδικασία ένταξης αποτελεί το καλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στις άκαρπες --μέχρι στιγμής --διακοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, απέδωσε τη στασιμότητα στην τουρκική αδιαλλαξία και επικαλέσθηκε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Ιούλιο, όπου καταγράφηκε η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς. ''Δυστυχώς η ίδια στάση παραμένει'', είπε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι ''πρωταρχικός στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου που θα μιλά με μια φωνή στην ΕΕ και τη διεθνή σκηνή''.

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, αναφέρθηκε, στην παρέμβαση του, στη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε μέχρι τώρα η Κύπρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας άριστης συνεργασίας της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με στόχο την ολοκλήρωση της εναρμόνισης.

    Εκ μέρους της προεδρίας ο Περ Στιγκ Μέλλερ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες του γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης, καθώς επίσης και τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. ''Η διαδικασία προσχώρησης, είπε, θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές να εργασθούν εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσης. Εκανε επίσης μνεία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων από κυπριακής πλευράς, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ιουλίου σε επίπεδο αναπληρωτών, όπου η Κύπρος έκλεισε αναφορικά με το κεφάλαιο γεωργία, τους τομείς για τα φυτό-υγειονομικά και τα κτηνοτροφικά, που αποτελούν μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου κεφαλαίου.

    Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο. ''Νομίζω, είπε ο υπουργός, ότι η Επιτροπή αντιλαμβάνεται πλέον πλήρως το νόημα της κυπριακής υποψηφιότητας και το γεγονός ότι Κύπρος και διεύρυνση είναι έννοιες αδιαίρετες''

    [18] Μάρτυρας κατηγορίας ο Μέσιστς στη δίκη Μιλόσεβιτς

    1/10/2002 12:48:00 μμ

    Στίπε Μέσιτς

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης. Ο Μέσιτς είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που παρουσιάζεται ενώπιον του ΔΠΔ στη δίκη του Μιλόσεβιτς, η οποία άρχισε στις 12 του περασμένου Φεβρουαρίου στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Στίπε Μέσιτς ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ασκησε τα καθήκοντα αυτά από το Μάιο έως το Δεκέμβριο του 1991.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του σε τρεις μεγάλες συγκρούσεις που κατέστρεψαν την πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 (τους πολέμους στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο), ενώ βαρύνεται και με την κατηγορία της γενοκτονίας στον πόλεμο της Βοσνίας.

    Η παρουσία του Κροάτη αξιωματούχου στο δικαστήριο σημειώνεται σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων μεταξύ του ΔΠΔ και του Ζάγκρεμπ, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να προχωρήσει στη σύλληψη και προσαγωγή στη Χάγη του Κροάτη στρατηγού Γιάνκο Μπομπέτκο, που κατηγορείται από το ΔΠΔ για τη δολοφονία εκατό Σέρβων το Σεπτέμβριο του 1993 στο θύλακα του Μέντακ, νότια του Ζάγκρεμπ.

    [19] Ομηρία-θρίλερ του γιου Γερμανού μεγαλοτραπεζίτη

    1/10/2002 1:31:00 μμ

    Θύμα απαγωγής έπεσε ο 11χρονος Γιάκομπ φον Μέτσλερ, κληρονόμος μιας από τις παλαιότερες οικογένειες τραπεζιτών της Γερμανίας και συνεχίζει να κρατείται, παρά το γεγονός ότι οι γονείς του κατέβαλαν για την απελευθέρωσή του το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Ο Γιάκομπ, γιος του Φρίντριχ φον Μέτσλερ, ιδιοκτήτη της ομώνυμης τράπεζας που ιδρύθηκε το 1674, εξαφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς επέστρεφε με τα πόδια από το σχολείο στο σπίτι του, στο αριστοκρατικό προάστειο Ζάκσενχάουζεν της Φρανκφούρτης.

    Εγιναν συλλήψεις - Εκφράζονται φόβοι για τη ζωή του μικρού

    Οπως δήλωσε η αστυνομία χθες, τερματίζοντας τη μυστικότητα με την οποία κάλυψε τις τρεις πρώτες ημέρες την υπόθεση, λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση του μικρού Γιάκομπ έφτασε στο σπίτι του μία επιστολή που ζητούσε λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Σήμερα τα ξημερώματα, η αστυνομία πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση σε δασική περιοχή, νότια της Φρανκφούρτης, αναπτύσσοντας 1.000 άνδρες της, κυρίως μέλη της έφιππης μονάδας της, οι οποίοι συνοδευόμενοι από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και με τη βοήθεια ελικοπτέρων ''χτένισαν'' την περιοχή, όπου πιθανολογείται ότι οι απαγωγείς κρύβουν το αγόρι. Ενας από τους συλληφθέντες ομολόγησε στην ανάκριση ότι το παιδί ίσως να βρίσκεται εκεί, διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Οι έρευνες εστιάστηκαν επίσης στη συνοικία Ζάχσενχαουζεν της Φρανκφούρτης, όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας φον Μέτσλερ και όπου έγιναν έρευνες στα διαμερίσματα δύο εκ των συλληφθέντων υπόπτων για την απαγωγή. Τα λύτρα δόθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο ίδιο δάσος όπου πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι έρευνες.

    Περίπου 100 αστυνομικοί παρακολουθούσαν την παράδοσή τους όπως επίσης και τους δύο άνδρες που τα πήραν, ενώ μάταια περίμεναν να παρουσιαστεί το παιδί. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες. Ο γιος του Φρίντριχ φον Μέτσλερ, διοικητή της ομώνυμης τράπεζας επενδύσεων, εξαφανίστηκε την Παρασκευή, μόλις κατέβηκε από το σχολικό λεωφορείο που τον άφησε, όπως πάντα, κοντά στο σπίτι του. Λίγο αργότερα μια επιστολή με την οποία ζητούνταν λύτρα βρέθηκε στο δρόμο που οδηγεί στο σπίτι των φον Μέτσλερ. Σήμερα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

    ''Για μας, η ζωή του θύματος είναι αυτό που είχε σημασία από την αρχή'', γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Μπιλντ'' επικαλούμενη δήλωση ενός εκ των επικεφαλής των ερευνών που εξηγεί γιατί η αστυνομία συνέστησε στην οικογένεια να υπακούσει στους όρους που έθεσαν οι απαγωγείς. Η αστυνομία δεν είχε δημοσιοποιήσει την υπόθεση για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του αγοριού έως χθες αργά το απόγευμα, όταν διένειμε φωτογραφία του παιδιού, που έχει ύψος 1,45 μ. ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για τυχόν μάρτυρες.

    Η τράπεζα Μέτσλερ ιδρύθηκε το 1674 και είναι η παλαιότερη γερμανική ιδιωτική τράπεζα που ακόμη ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια που την ίδρυσε. Τα κεντρικά της γραφεία είναι στη Φρανκφούρτη, ενώ έχει καταστήματα στο Μόναχο, τη Στουτγάρδη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Σιάτλ, το Τόκιο και το Δουβλίνο και απασχολεί περίπου 650 εργαζόμενους. Είναι επενδυτική τράπεζα με ειδικότητα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πλούσιων πελατών, ιδιωτών και ιδρυμάτων. Η οικογένεια έχει μακρά παράδοση στις χορηγίες και την προστασία των τεχνών και των επιστημών στη Φρανκφούρτη, όπου έχει δωρήσει μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μουσεία και πανεπιστήμια.

    [20] Κατεβάζουν τα ρολά στις λαϊκές αγορές

    1/10/2002 4:07:00 μμ

    Προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς και ανατιμήσεις που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση για απεργία διαρκείας, που πήραν σήμερα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών. Στο τραπέζι του διαλόγου εξακολουθεί να καλεί τους παραγωγούς ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να αναμορφωθεί στο σύνολό του το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών, ενώ σε εκκρεμότητα αφήνει το θέμα των ταμειακών μηχανών. Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη.

    Επεισόδιο στα διόδια

    Οι απεργοί που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την διευκρίνιση του υπουργείου Οικονομικών ότι η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών αφορά μόνο όσους εμπορεύονται βιοτεχνικά και βιομηχανικά είδη, έχουν στήσει μπλόκα στα διόδια των εθνικών οδών στην Ελευσίνα και το Σχηματάρι, και εμποδίζουν την είσοδο φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν οπωροκηπευτικά προϊόντα.

    Επεισόδιο έγινε το μεσημέρι στην εθνική οδό, όταν οδηγός φορτηγού ψυγείου διέσπασε με το φορτηγό του τα μπλόκα των πωλητών των λαϊκών αγορών και τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι έναν από τους απεργούς.

    Το πρωί, παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών της Πάτρας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Αχαΐας.

    Πάντως, σήμερα στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, μπήκε σχεδόν το ένα τρίτο των ποσοτήτων οπωροκηπευτικών, σε σύγκριση με την προηγούμενη Τρίτη.

    Η κυβέρνηση καλεί τους παραγωγούς να σκεφθούν ωριμότερα

    ''Με μπλόκα και απεργίες δεν μπορεί να σταματήσει η οικονομική ζωή του τόπου", απάντησε στους παραγωγούς, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, που εξέφρασε και την αντιθεσή του με τον τρόπο που επέλεξαν για τις κινητοποιήσεις τους.

    Ο υπουργός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαχωρισμού στο μέλλον των λαϊκών αγορών αγροτικών προϊόντων από άλλες αγορές, στις οποίες θα πωλούνται και βιομηχανικά προϊόντα και κατ' επέκταση το θέμα των ταμειακών μηχανών παραμένει υπό συζήτηση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή για πρώτη φορά και θα ασχοληθεί με την αναμόρφωση του νόμου για τις λαϊκές αγορές και εντός διμήνου θα παρουσιάσει προτάσεις.

    Παράλληλα με την πρώτη επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Γεωργίας και Οικονομικών, της ΚΕΔΚΕ, των επαγγελματών και παραγωγών λαϊκών αγορών, θα συσταθεί ακόμα μια επιτροπή με τη συμμετοχή και εκπροσώπου από το υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να συζητηθεί η αναμόρφωση του καθεστώτος τιμολόγησης και διαφάνειας στη μεταφορά των γεωργικών προϊόντων.

    Νωρίτερα, το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε μεταξύ άλλων πως "δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μια τέτοια απεργία, η οποία βρίσκεται σε κατάφωρη αντίφαση με τη λογική. Δεν δημιουργεί, βέβαια, ακόμη προβλήματα, διότι σήμερα οι χονδρικές αγορές είναι καλυμμένες και μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες. Ωστόσο, αν συνεχιστεί μια τέτοια απεργία, θα δημιουργηθούν προβλήματα. Καλούμε, λοιπόν, τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του κάλεσε σήμερα τους παραγωγούς, "να σκεφθούν ωριμότερα και να δεχθούν την διαδικασία που προτείνει η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως οι αρμόδιες αρχές είναι έτοιμες να συζητήσουν οποιεσδήποτε προτάσεις ουσίας, αλλά δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα των ταμειακών μηχανών".

    Αναλυτικότερα, ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπής, η οποία θα συνερχόταν για να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα των παραγωγών και ειδικότερα την εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου, την παρεμπόδιση του παρεμπορίου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

    Τέλος, αναφορικά με την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς των Αθηνών, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως ''οι εθνικές οδοί δεν θα κλείσουν, τόσο για λόγους τροφοδοσίας της αγοράς όσο και για τους ευρύτερους λόγους εξυπηρέτησης μιας ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας".

    Νέες περιπέτειες στην αγορά βλέπει η ΝΔ

    Σε νέες περιπέτειες και ταλαιπωρία βάζει η κυβέρνηση την αγορά και τους καταναλωτές με την απαράδεκτη πολιτική της, επισημαίνουν με σημερινή ανακοίνωση ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Θ. Νάκος και ο αρμόδιος για θέματα του Εμπορίου Γ. Παπαθανασίου.

    Παράλληλα, οι κ. κ. Νάκος και Παπαθανασίου, κάλεσαν την κυβέρνηση να θεσπίσει και να επιβάλει κανόνες για την προστασία του ανταγωνισμού και την πάταξη της κερδοσκοπίας και να πάψει, να χρησιμοποιεί το σύστημα για μικροκομματικά οφέλη.

    "Ολοι έχουν δικαίωμα να απεργούν, αλλά είναι παράνομο να εμποδίζουν άλλους να κάνουν τη δουλειά τους", δήλωσε στο σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [21] Οι τιμές των καυσίμων στο Διαδίκτυο

    1/10/2002 4:18:00 μμ

    Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης www.ypan.gr, θα βρίσκουν από σήμερα οι καταναλωτές τις τιμές των υγρών καυσίμων στα 1.200 πρατήρια της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ για κάθε δήμο θα υπάρχουν τα φθηνότερα τρία πρατήρια στην αρχή της λίστας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενημέρωση των καταναλωτών, το μέτρο από τις αρχές του νέου χρόνου θα επεκταθεί στα πρατήρια όλης της χώρας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε επίσης ότι θα γίνεται τιμοληψία δυο φορές την εβδομάδα με βάση την οποία θα ενημερώνεται ο κατάλογος στην ιστοσελίδα, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος από μικτά κλιμάκια και για την ποιότητα των καυσίμων.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα στηθεί το σύστημα του Παρατηρητηρίου Τιμών όπου θα δημοσιεύονται οι τιμές 144 βιομηχανικών προϊόντων για να γνωρίζει τις διακυμάνσεις τους ο καταναλωτής.

    [22] Αναστασιάδης: ''Σοβαρότητα για την πρόκριση''

    1/10/2002 7:19:00 μμ

    Ο επαναληπτικός αγώνας για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Λεϊσόες ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του Αγγελου Αναστασιάδη στη σημερινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου. Αναμέτρηση στην οποία, όπως είπε, ο ΠΑΟΚ έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση θεσμού. "Τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Εχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για το παιχνίδι με τη Λεϊσόες και σε αυτό, όπως κάνουμε σε κάθε αγώνα που χρειάζεται να δώσουμε, σκεφτόμαστε μόνο την κατάκτηση της νίκης. Αυτό είναι το δεδομένο μας. Εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια και από εκεί και πέρα εάν το θέλει ο Θεός θα περάσουμε στον επόμενο γύρο. Αυτό ισχύει είτε παίζεις με τη Λεϊσόες, είτε με τη Ρεάλ", ανέφερε ο προπονητής του "Δικεφάλου".

    Ο Αγγελος Αναστασιαδης, παραδέχτηκε ότι στον πρώτο αγώνα έγιναν λάθη, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους παίκτες, και αυτό γιατί η ομάδα του ΠΑΟΚ υποτίμησε τη Λεϊσόες, πράγμα που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

    Αναφερόμενος στις απουσίες που θα έχει στην αναμέτρηση της Πέμπτης ο Αγγελος Αναστασιάσης, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Σπάσιτς, ο οποίος έχει εγχειριστεί, ενώ δεν θα ρισκάρει τη συμμετοχή στο παιχνίδι του Χασιώτη, ο οποίος είναι τραυματίας από τον αγώνα με τον ΟΦΗ.

    Οσον αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, στην δεκαεξάδα δεν θα είναι ο Ζαβαντίας, ο οποίος έχει πρόβλημα στους προσαγωγούς, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή και του Κούτση, ο οποίος έχει τράβηγμα στο πέλμα. Οσον αφορά τον Ουντέζε, έχει μπει κανονικά στο πρόγραμμα προετοιμασίας, χωρίς να αισθάνεται ενοχλήσεις και υπολογίζεται για την αποστολή. Το εάν θα χρησιμοποιηθεί θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή.

    [23] Στην Κυπρο για την πρόκριση ο Ηρακλής

    1/10/2002 7:06:00 μμ

    Με μοναδική επιδίωξη την επίτευξη της νίκης, αναχώρησε σήμερα για την Κύπρο ο Ηρακλής, εκεί όπου το βράδυ της Πέμπτης θα αντιμετωπίσει στον επαναληπτικό αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την Ανόρθωση. "Στόχος μας είναι η πρόκριση στον επόμενο γύρο. Μας ενδιαφέρει, βέβαια να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα που και βαθμούς θα δώσει την Ελλάδα, αλλά και θα συμβάλει στο ευρωπαϊκό πρεστίζ της ομάδας. Ο Ηρακλής έχει δείξει μέχρι τώρα, εκτός από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Δεν θα έχουμε εύκολο έργο, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο", τόνισε λίγο πριν την αναχώρηση του Ηρακλή από το αεροδρομίο "Μακεδονία" ο προπονητής των "κυανολεύκων", Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    [24] Ο γάμος παχαίνει...

    1/10/2002 12:58:00 μμ

    Ο γάμος προσθέτει κιλά στις νέες γυναίκες, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα η οποία άρχισε το 1996 και θα ολοκληρωθεί σε 14 χρόνια, εξετάζοντας τον τρόπο ζωής τριών ομάδων γυναικών για δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι γυναίκες της 18 - 23 ετών κερδίζουν περισσότερο βάρος από τις μεσήλικες. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο ότι μετά το γάμο δεν γυμνάζονται όπως όταν ήταν ελεύθερες για το λόγο ότι έχουν λιγότερο καιρό στη διάθεσή τους.

    Από την ίδια έρευνα εντούτοις προκύπτει ότι εκείνες οι οποίες έχουν ντε φάκτο σχέσεις βάζουν λιγότερο βάρος. Το 1988 μια άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι οι νέες γυναίκες υποφέρουν από περισσότερο στρες από ότι οι μαμάδες και οι γιαγιάδες τους.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το στοιχείο αυτό τους εξέπληξε, δεδομένου ότι περίμεναν οι μεσήλικες να έχουν περισσότερη πίεση, μια και προσπαθούν να ισορροπήσουν καριέρα και οικογένεια.

    Η πρώτη ηλικιακή ομάδα από αυτές που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα είναι μεταξύ 18 - 23 ετών, η δεύτερη 45 - 59 και η τρίτη άνω των 70.

    Στόχος της έρευνας είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 October 2002 - 16:56:08 UTC