Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χειμερινό ωράριο εργασίας από αύριο
  • [02] Εγκύκλιος-στοπ για τα τηλεοπτικά συνεργεία
  • [03] Παπουτσής:'' Στείλτε μήνυμα αλλαγής''
  • [04] Συνάντηση Βενιζέλου-Βούγια
  • [05] Χεραψία Βαρθολομαίου-Τζανετάκου
  • [06] Κριτική Γλέζου στους συνυποψήφιους
  • [07] Υστατη προσπάθεια για ειρηνική λύση
  • [08] Θετική η εισήγηση της ΕΕ για την Κύπρο
  • [09] Ιράκ και Μ. Ανατολή στο Συμβούλιο της Ε.Ε.
  • [10] Μάρτυρας κατηγορίας ο Μέσιτς στη δίκη Μιλόσεβιτς
  • [11] H συμπαραγωγή προυπόθεση προμήθειας όπλων
  • [12] Μέτρα για ανάπτυξη από την ΕΕ
  • [13] Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη ΔΕΠΑ
  • [14] Ελπίδες πρόκρισης για την εθνική βόλεϊ
  • [15] Χωρίς Ιέρο και Ρονάλντο η Ρεάλ στην Αθήνα
  • [16] Ζωή στον πλανήτη Αρη;Μπορεί!

    [01] Χειμερινό ωράριο εργασίας από αύριο

    30/9/2002 8:00:00 μμ

    Με χειμερινό ωράριο θα λειτουργούν από αύριο και έως τα τέλη Μαΐου οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα. Σύμφωνα με αυτό οι εργαζόμενοι στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ θα προσέρχονται στην εργασία τους στις 7.30 το πρωί με δυνατότητα χρήσης της ελαστικής ώρας προσέλευσης κατά μισή ώρα. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στις 7.45 το πρωί, ενώ οι συναλλαγές με το κοινό θα αρχίζουν από τις 8.Τα καταστήματα τροφίμων θα ανοίγουν στις 8.30,τα εμπορικά στις 9 και τα Σούπερ Μάρκετ εντός του δακτυλίου στις 8.15 και όσα βρίσκονται εκτός στις 8.

    [02] Εγκύκλιος-στοπ για τα τηλεοπτικά συνεργεία

    30/9/2002 7:54:00 μμ

    Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την τιμωρία με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών μελών τηλεοπτικών συνεργείων ή φωτορεπόρτερς που βιντεοσκοπούν ή φωτογραφίζουν κατηγορούμενους χωρίς την συναίνεσή τους ζητά με εγκύκλιό του προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας κ. Σωτήρης Μπάγιας. Ο κ. Μπάγιας, με τη νέα αυτή εγκύκλιο, δίνει παραγγελία στους αστυνομικούς συνοδούς ή φρουρούς να φροντίζουν ώστε να μην γίνεται από εργαζόμενους σε ΜΜΕ βιντεοσκόπηση ή φωτογράφηση διωκόμενων ή υπό δίωξη κατηγορουμένων.

    Στην εγκύκλιο του εισαγγελέα γίνεται επίσης επίκληση του νόμου 2172/93 που απαγορεύει την φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση κατηγορουμένων χωρίς ρητή συναίνεσή τους και ζητείται από τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν με την αυτόφωρη διαδικασία κάθε παραβάτη και να κατάσχουν τα μηχανήματα.

    Ο κ. Μπάγιας τονίζει επίσης ότι τόσο οι αστυνομικοί συνοδοί ή φρουροί όσο και οι διοικητές τους εκτός από πειθαρχικό θα υφίστανται και ποινικό έλεγχο σε περίπτωση που δεν εφαρμόζουν το νόμο.

    [03] Παπουτσής:'' Στείλτε μήνυμα αλλαγής''

    30/9/2002 10:04:00 μμ

    Στείλτε μήνυμα σε αυτούς που υποτιμούν τη νοημοσύνη σας, που υποβάθμισαν τη ζωή μας και αδιαφόρησαν για την πόλη μας, προέτρεψε τους δημότες Αθηνών,ο Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σήμερα στην πλατεία Παγκρατίου, στους κατοίκους. Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε επίσης ότι στις 13 και 20 Οκτωβρίου η Αθήνα γυρίζει σελίδα, καθώς είναι έτοιμη για τη μεγάλη αλλαγή.

    Ο κ. Παπουτσής άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή, την οποία κατηγόρησε για δημόσιες σχέσεις και έργα βιτρίνας, αγνοώντας τις γειτονιές της πόλης, καθώς επίσης και στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να μετατρέψει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης.

    Η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μπακογιάννη επιχειρούν να παγιδέψουν τους πολίτες, ανέφερε ο κ. Παπουτσής και αναρωτήθηκε αν η κ. Μπακογιάννη έχει διαφορετική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία.

    [04] Συνάντηση Βενιζέλου-Βούγια

    30/9/2002 7:48:00 μμ

    Με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας. "Ο Σπύρος Βούγιας εκφράζει μια άλλη αντίληψη για τον πολιτισμό της πολιτικής, μια άλλη αντίληψη για την αισθητική και τη λειτουργία της πόλης, μια άλλη αντίληψη για την ίδια την αξιοπρέπεια, την αυτοσυνειδησία και το μέλλον της Θεσσαλονίκης" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο κ. Βούγιας, από τη πλευρά του, σημείωσε ότι "ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι ο δήμαρχος που δεν κατασκεύασε ούτε μία θέση στάθμευσης την τελευταία τετραετία, είναι ο δήμαρχος που δεν απορρόφησε ούτε μία δραχμή από κοινοτικά κονδύλια και κοινωνικά προγράμματα, που οικειοποιήθηκε προγράμματα και έργα της κυβέρνησης και τα παρουσίασε ως δικά του, ενώ αντίθετα, έργα που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος τα χρεώνει μονοσήμαντα στην κυβέρνηση, για μικροπολιτικά και μικροκομματικά οφέλη".

    [05] Χεραψία Βαρθολομαίου-Τζανετάκου

    30/9/2002 8:23:00 μμ

    Μπορεί η πολυπόθητη χειραψία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον υποψηφιο υπερνομάρχη Αθηνας-Πειραιά, Γιάννη Τζανετάκο, να έγινε τελικά, στο τέλος εκδήλωσης που διοργάνωσε η εφημερίδα Απογευματινή στο Πολεμικό Μουσείο, όμως δεν παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος.

    [06] Κριτική Γλέζου στους συνυποψήφιους

    30/9/2002 8:20:00 μμ

    Ευθύνες στους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική επέρριψαν απόψε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Μανώλης Γλέζος και ο υποψήφιος νομάρχης Σπύρος Λυκούδης. Κατά τις ομιλίες τους στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, ο κ. Γλέζος και ο κ. Λυκούδης κάλεσαν τους πολίτες της περιοχής να ψηφίσουν το συνδυασμό τους "Ενεργοί Πολίτες".

    [07] Υστατη προσπάθεια για ειρηνική λύση

    30/9/2002 11:20:00 μμ

    Ενώ σήμερα στο Αμερικανικό Κογκρέσο αρχίζει η προκαταρκτική συζήτηση του σχεδίου ψηφίσματος που θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπούς να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ, στη Βιέννη ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ ΟΗΕ και Ιρακινών αξιωματούχων για τις επιθεωρήσεις όπλων. Η διήμερη συνάντηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα είναι αφιερωμένη στις "πρακτικές ρυθμίσεις". Παράλληλα, ανησυχητική τροπή φαίνεται ότι προσλαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ενόψει της διαφαινόμενης επίθεσης στο Ιράκ.

    Αρνητικές οι ΗΠΑ για τις συνομιλίες στη Βιέννη

    Παρά τις διεθνείς ανησυχίες, και την αρχή των συνομιλιών στη Βιέννη, ο Λευκός Οίκος εμμένει στην υιοθέτηση μιας πολύ σκληρής απόφασης από το Συμβουλίο Ασφαλείας, που θα τονίζει με έμφαση τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Βαγδάτη στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ.

    "Η θέση των ΗΠΑ για την απόφαση παραμένει αμετάβλητη. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί απολύτως'', τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Από την άλλη πλευρά σε μια προσπάθεια ν΄αποδυναμώσει τις συνομιλίες της Βιέννης ο Αρι Φλέισερ εξέφρασε τη γνώμη ότι η διεθνή κοινότητα δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακό αφού, ''επικεντρώνονται στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις οι οποίες όπως ο κόσμος γνωρίζει, δεν έχουν γίνει σεβαστές από το Ιράκ''.

    Αισιοδοξία Μπλιξ για τις συνομιλίες

    Γυρίζοντας όμως πίσω στις συνομιλίες της Βιέννης, ο επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό του Ιράκ (UNMOVIC) Χανς Μπλιξ, τόνισε ότι σε περίπτωση συμφωνίας στη Βιέννη, και έπειτα από τη σχετική επικύρωσή της από τα Ηνωμένα Εθνη, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού θα μπορούσαν να μεταβούν στο Ιράκ μέσα σε δύο εβδομάδες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, στόχος των διαπραγματεύσεων, που γίνονται σε "καλή ατμόσφαιρα και στη βάση του προγράμματός τους", είναι να ορισθούν επακριβώς οι συνθήκες-πλαίσιο για τις επιθεωρήσεις στο Ιράκ, κατά τις οποίες θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση των επιθεωρητών σε όλες τις εγκαταστάσεις ακόμη και στις κατοικίες του προέδρου Σαντάμ Χουσέϊν.

    Αρνητικές οι επιπτώσεις στις αγορές

    Τόσο οι εξελίξεις και η ανασφάλεια που κυριαρχεί στη διεθνή κοινότητα για την επικείμενη επιχείρηση στο Ιράκ, όσο και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για οικονομική επιβράδυνση, δεν άφησαν αλώβητα τα μεγάλα χρηματιστήρια.

    Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν μεγάλη πτώση, στα όρια του κραχ σχεδόν, ενώ μεγάλες απώλειες είχε και η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη να κλείνει μόλις στις 1837 μονάδες.

    Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε πτώση 4,75%, του Παρισιού 5,87%%, της Φραγκφούρτης 5,13%, και της Αθήνας 2,41%.

    Πτωτικά κινείται και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον δείκτη Ντάου Τζόουνς να υποχωρεί κατά 1,77% και τον Νάσντακ 2,21%.

    Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε κατά 1,3%, ξεπερνώντας τα 29 δολάρια το βαρέλι.

    [08] Θετική η εισήγηση της ΕΕ για την Κύπρο

    30/9/2002 11:23:00 μμ

    Η έκθεση για την Κύπρο θα είναι θετική και θα επιβεβαιώνει ότι πληρή τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά κριτήρια για την ένταξη της στην ΕΕ, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκίντερ Φερχόϋγκεν, τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργο Βασιλείου, κατά τη συνάντηση που είχαν απόψε στις Βρυξέλλες.

    Στη συνάντηση -που διήρκεσε 45 λεπτά- υπήρξε αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τη διεύρυνση της ΕΕ και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Επίτροπος επιβεβαίωσε επίσης την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τη διεύρυνση, σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσίευση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ετήσιων εκθέσεων προόδου των υποψηφίων χωρών στις 9 Οκτωβρίου, ενώ το Συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών (24-25 Οκτωβρίου) με βάση τις εκθέσεις και τη σύσταση της Επιτροπής αναμένεται να καλέσει τις δέκα πιο προχωρημένες υποψήφιες χώρες να αποπερατώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

    [09] Ιράκ και Μ. Ανατολή στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

    30/9/2002 8:58:00 μμ

    Το θέμα του Ιράκ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η πορεία προς τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης. Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν στον πρωταρχικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε όμως να εννοηθεί ότι η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έχουν παραπλήσιες θέσεις, καθώς διαφωνούν ως προς το χαρακτήρα αλλά και τον αριθμό των ψηφισμάτων που θα πρέπει να εκδώσει ο ΟΗΕ, προκειμένου να αναληφθούν δράσεις κατά του Ιράκ.

    Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, οι "15" εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης που παρατηρείται μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Ισραήλ σε σχέση με τον αποκλεισμό του Γιασέρ Αραφάτ και συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εντείνει την παρουσία της στην περιοχή.

    Επίσης, εξετάστηκε το θέμα της διεύρυνσης, και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης, οι "15" είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα θεσμικά ζητήματα, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

    Σχετικά με τις ενισχύσεις της Ε.Ε. προς τα νέα κράτη μέλη, όλες οι χώρες εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι είναι αναγκαίες, όμως υποστήριξαν ότι η ροή των χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες αυτές θα πρέπει να είναι σταδιακά αυξανόμενη, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν στο εγγύς μέλλον να αναπτύξουν τους μηχανισμούς που απαιτούνται για την αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

    [10] Μάρτυρας κατηγορίας ο Μέσιτς στη δίκη Μιλόσεβιτς

    30/9/2002 8:23:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς θα παρουσιαστεί αύριο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως ανακοίνωσε σήμερα δικαστική πηγή. Ο Μέσιτς είναι ο πρώτος επικεφαλής κράτους που καταθέτει στη δίκη του Μιλόσεβιτς, η οποία άρχισε στις 12 Φεβρουαρίου ενώπιον του ΔΠΔ. Μετά την έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη τον Ιούνιο του 2001, ο Μέσιτς είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, καθώς είχε υποστηρίξει ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος όλων των πολέμων που έγιναν στην περιοχή.

    Η αυριανή κατάθεση του Μέσιτς έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στο ΔΠΔ και την κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ, καθώς οι κροατικές αρχές έχουν μέχρι σήμερα αρνηθεί τη σύλληψη και την προσαγωγή του στη Χάγη του Κροάτη στρατηγού Γιάνκο Μπομπέτκο, που κατηγορείται για την ευθύνη που φέρεται ότι είχε στο φόνο περίπου εκατό Σέρβων τον Σεπτέμβριο του 1993 στο θύλακο του Μέντακ, νότια του Ζάγκρεμπ.

    [11] H συμπαραγωγή προυπόθεση προμήθειας όπλων

    30/9/2002 9:34:00 μμ

    Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ξένους προμηθευτές όπλων ότι οι παραγγελίες δε θα οριστικοποιούνται αν προηγουμένως δεν υπογράφονται συμβάσεις για συμπαραγωγή στην Ελλάδα, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός. Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε εκπροσώπους 600 βιομηχανιών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, ενόψει της έκθεσης αμυντικού υλικού "Ντισέντορι", που αρχίζει αύριο στον Πειραιά. Ο κ. Παπαντωνίου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το νέο μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζεται υπό την ηγεσία του είναι αποδοτικότερο του προηγούμενου και ότι έτσι δίνεται λογαριασμός στο λαό για τις δαπάνες.

    [12] Μέτρα για ανάπτυξη από την ΕΕ

    30/9/2002 8:57:00 μμ

    Tην απόφαση της ΕΕ, να προωθήσει τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής -ενόψει της διαφαινόμενης ύφεσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί από μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ - με την αναβάθμιση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας σε συμπληρωματικό όργανο του Ecofin (Συμβούλιο Οικονομίας) εξήρε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως ανέφερε ο κ Τσοχατζόπουλος, οι 15 υπουργοί αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά και την Ανταγωνιστικότητα, που συνήλθαν σήμερα στη Bελγική πρωτεύουσα, συζήτησαν το περιεχόμενο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, με προοπτική να αποτελέσει τον β΄πυλώνα οικονομικής πολιτικής στον τομέα της μικροοικονομίας (παραγωγή, υπηρεσίες, προϊόντα κλπ).

    ''Πρόκειται για μέτρα διαφάνειας, εξορθολογισμού και απλοποίησης των διαδικασιών, πρόσθεσε ο υπουργός, που θα εξυπηρετήσουν τον απώτερο στόχο διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού μοντέλου που θα ευνοεί την ανάπτυξη, την απασχόληση, τον καταναλωτή, το περιβάλλον'', τόνισε ο κ. Τσοχατζ'οπουλος.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης σήμερα τα Ειδικά Προγράμματα του 6ου Πλαίσιου Ερευνας συνολικού προϋπολογισμού 17,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2002-2006, που αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης των ερευνητικών φορέων (ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια) όλων των κρατών μελών και των υποψηφίων χωρών.

    Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των ερευνητών, η υιοθέτηση των Ειδικών Προγραμμάτων καθυστέρησε σημαντικά εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων των κρατών μελών για τα θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη ραγδαία ανάπτυξη των επιστημών ζωής και βιοτεχνολογίας. Αν και υπήρχε ομοφωνία επί των βασικών αρχών, όπως πχ στην απαγόρευση της έρευνας για την κλωνοποίηση, σημείωσε ο κ Τσοχατζόπουλος, τα κράτη μέλη διαφωνούσαν για τις ερευνητικές δραστηριότητες με τη χρήση των ανθρώπινων εμβρύων και των βλαστοκυττάρων.

    Η συμβιβαστική λύση που προκρίθηκε ήταν να απαγορευθεί η χρηματοδότηση της έρευνας σε αυτό το πεδίο, έως ότου το Συμβούλιο αποφασίσει σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο πιο λεπτομερείς διατάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003.

    Το Συμβούλιο υιοθέτησε ακόμη μέτρα-απάντηση στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην εταιρική διακυβέρνηση που να διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων προς όφελος των μικρών μετόχων και της οικονομίας των επιχειρήσεων αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη σχετικό νόμο από τον περασμένο Μάϊο αναφορικά με τις επιπλέον απαιτήσεις για τη διοίκηση της εταιρίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, που να διασφαλίζουν τη χρηστή τους διαχείριση.

    Τέλος αναφερόμενος στη συμφωνία που υπήρξε στο Συμβούλιο για το νομοθετικό πακέτο των δημοσίων συμβάσεων (νερό, ενέργεια, μεταφορές και ταχυδρομεία), ο υπουργός τόνισε ότι αποσκοπεί στην απλούστευση και αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές προμήθειες, ώστε να ανταποκριθούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, από την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

    Ο κ Τσοχατζόπουλος, πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και τεχνικών στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και ότι η νέα νομοθεσία για τις συμβάσεις θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [13] Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη ΔΕΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 30/9/2002 10:07:00 μμ

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ από μεγάλες εταιρίες στο χώρο της ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη, κατά τη διαδικασία σήμερα στο Λονδίνο υπέβαλαν φακέλους οι Gas de France και Total-Fina-ELF GAs et Electricite (Γαλλία), ENI-SNAM και Edison (στην οποία συμμετέχει και η ''γαλλική ΔΕΗ'' η EdF), η ρωσική GAZPROM, η γερμανική Ruhrgras σε συνεργασία με την ελληνορωσική Πομηθέας Γκαζ, η αλγερινή Sonatrach και η ισπανική Gas Natural.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον οφείλεται στο στρατηγικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ΔΕΠΑ ως κόμβος φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία προς τη Δυτική Ευρώπη και από τη Ρωσία και την Αλγερία προς την Ελλάδα. Σ

    ημειώνεται ότι το 65% της ΔΕΠΑ κατέχει το ελληνικό δημόσιο, ενώ το 35% κατέχουν τα ΕΛΛΠΕ.Ο στρατηγικός επενδυτής θα εξαγοράσει το 35% ενώ το υπόλοιπο 30% θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ, που είναι και ο σημαντικότερος πελάτης της ΔΕΠΑ. Την παρουσίαση της ΔΕΠΑ στους υποψηφίους έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Αριστείδης Βακιρλής.

    [14] Ελπίδες πρόκρισης για την εθνική βόλεϊ

    30/9/2002 10:30:00 μμ

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ εντυπωσίασε στον δεύτερο αγώνα της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ της Αργεντινής, με την νίκη της με 3-0 σετ απέναντι στην Κούβα. Με την νίκη αυτή η εθνική μας ομάδα απέδειξε ότι η χθεσινή ήττα από την Ολλανδία ήταν απλά μια κακή παρένθεση. Στον αγώνα, που διεξήχθη στην πόλη Σάλτα, οι έλληνες διεθνείς έδειξαν από την αρχή αποφασισμένοι για την νίκη και δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους τους. Σε όλη την διάρκεια του αγώνα οι παίχτες του Στέλιου Πορσαλίκα ήταν άψογοι τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Αύριο ο αγώνας-πρόκριση με αντίπαλο την Τσεχία.

    Παράσταση για ένα ρόλο

    Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα στο πρώτο σετ, που έφερε την εθνική πίσω στο σκορ με στο 7-4 και 15-11, οι παίχτες του Πορσαλίκα βελτίωσαν το σερβίς και γύρισαν το παιχνίδι και πήραν το σετ με 25-21 σε 20 λεπτά.

    Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο δεύτερο, όπου γρήγορα μετατρέψαμε το 6-8, σε 16-14, αργότερα σε 21-18 και στο τελικό 25-21 σε 22 λεπτά.

    Παράσταση για έναν ήταν το τρίτο σετ, όπου οι διεθνείς μας προηγήθηκαν 18-13 και 21-15 πριν φτάσουν στο 25-19 σε 22 λεπτά με τον αρχηγό Μάριο Γκιούρδα να δείχνει τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Θανάση Μπελιγράτη σαν να του έλεγε πως οι παίκτες χρωστούσαν μία τόσο καλή εμφάνιση.

    Σε όλη την διάρκεια του αγώνα η εθνική λειτούργησε υποδειγματικά τόσο στην υποδοχή, όσο και στην επίθεση, ενώ πήρε και πέντε πόντους από το μπλοκ, αλλά και 26 από τα λάθη των Κουβανών, που βλέποντας ότι δεν είχαν τύχη, προσπάθησαν μάταια να δυσκολέψουν το σερβίς τους.

    Τώρα, οι παίχτες του Στέλιου Πορσαλίκα θα διεκδικήσουν αύριο την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης με αντίπαλο την Τσεχία.

    ΕΛΛΑΔΑ (Προσαλίκας): Γκιούρδας 14, Χατζηαντωνίου, Κουρνέτας, Δημητρακόπουλος (λίμπερο), Τσακιρόπουλος 2, Ρουμελιώτης 18, Πανταλέων 5, Μπάεφ 10.

    ΚΟΥΒΑ (Ράμος): Κάλα 6, Γκάραϊ 1, Πορτουάντο 8, Γκαρσία, Πιμιέντα 4, Σάλας, Αλταζαμπάλ 15, Πόει, Γκονζάλες 1, Ντομίνικο 7, Μπρίτο (λίμπερο).

    Δηλώσεις πρωταγωνιστών

    Σήμερα παιζόταν η περηφάνια των αθλητών, τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής της εθνικής Στέλιος Προσαλίκας, που δήλωσε ότι μετά τον αγώνα με την Ολλανδία είδε να ζωντανεύουν τα "φαντάσματα" του παρελθόντος. Ο κ. Προσαλίκας σημείωσε ότι είναι περήφανος για τους παίχτες του και τώρα θα παλέψουν για την πρόκριση στους "16" κόντρα στην Τσεχία.

    Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος Μάριος Γκιούρδας υποστήριξε ότι αυτή την ομάδα δεν αφήνει ποτέ να χαθεί ένα παιχνίδι χωρίς να το παλέψει και ότι έδειξαν πως έχουν τα φόντα για να φτάσουν ψηλά.

    Από την πλευρά του ο Νίκος Ρουμελιώτης απέδωσε τα εύσημα στον προπονητή του, καθώς τόνισε ότι τους "πόρωσε" μιλώντας τους στο ξενοδοχείο και έπαιξαν πιο ελεύθερα.

    Ο Βασίλης Κουρνέτας υπογράμμισε ότι ήταν πολύ αποφασισμένοι, αφού ήθελαν να αποδείξουν πως δεν πήγαν στην Αργεντινή για ένα τριήμερο και το κυριότερο χωρίς να παλέψουν.

    [15] Χωρίς Ιέρο και Ρονάλντο η Ρεάλ στην Αθήνα

    30/9/2002 10:12:00 μμ

    Χωρίς τον αρχηγό της Φερνάντο Ιέρο και το νέο της μεταγραφικό αστέρι Ρονάλντο, έφτασε στην Αθήνα η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε θέλησε να ξεκουράσει τον Ιέρο και δεν αποκλείεται η "βασίλισσα" να αγωνιστεί εναντίον της ΑΕΚ χωρίς το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, γιατί και ο έτερος σέντερ μπακ Ιβάν Ελγκέρα προέρχεται από τραυματισμό και παρότι συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, η συμμετοχή του είναι αμφίβολη. Για το λόγο αυτό, ο Ντελ Μπόσκε πήρε μαζί του τον νεαρό Ρουμπέν Γκονζάλεθ, που έχει μόλις τρεις συμμετοχές με τη φανέλα της Ρεάλ, μία εκ των οποίων στην περσινή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

    Στην Ισπανία παρέμειναν, εκτός από τον Ρονάλντο, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στην επόμενη αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και οι Σέζαρ Σάντσεθ, Αλμπερτ Σελάδες και Τότε.

    Ωστόσο, στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" βρέθηκαν σήμερα μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Ζιντάν, ο Φίγκο, ο Ραούλ και ο Ρομπέρτο Κάρλος.

    "Μας περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι" αρκέστηκε να πει ο Ραούλ κατά την άφιξη της ομάδας, ενώ ο Στιβ ΜακΜάναμαν αναφέρθηκε στην "καυτή" ατμόσφαιρα που ενδέχεται να δημιουργήσουν την Τετάρτη οι οπαδοί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

    [16] Ζωή στον πλανήτη Αρη;Μπορεί!

    30/9/2002 8:29:00 μμ

    Υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο σύμπαν; Και ποια θα είναι στο μέλλον η μορφή της ζωής στη γη; Στο ερώτημα αυτό, καλούνται μεταξύ άλλων να απαντήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε συνέδριο αστροβιολογίας που οργανώνουν στα Χανιά, η UNESCO, το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα εργαστήρια αστροβιολογίας του ΝΑΤΟ και της ΝΑΣΑ. Η άποψη ότι η ζωή μπορεί να υπήρξε ή να υπάρχει και σε άλλα ουράνια σώματα μοιάζει να αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος με τις επιστημονικές έρευνες και μελέτες ετών.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Θόδωρο Μαρκόπουλο στη σκόνη που έρχεται από το διάστημα μαζί με τους μετεωρίτες υπάρχουν τα ίδια χημικά χαρακτηριστικά και πολλά γενετικά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται και στη γη.

    ''Οταν έχουμε τη δυνατότητα να φέρνουμε δείγματα από τον Αρη και άλλα σώματα του ηλιακού συστήματος, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε ότι η ζωή είναι διανεμημένη και ότι υπάρχει ζωή σε πολλά άλλα σώματα εκτός από τη γη'', τόνισε ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου της ΝΑΣΑ Ρίτσαρντ Χούβερ.

    Στο συνέδριο των Χανίων επισημάνθηκε ότι η προσπάθεια καταγραφής και συσχετισμού των απολιθωμάτων στη γη και σε άλλους πλανήτες οδηγεί σε εντυπωσιακά συμπεράσματα.

    ''Για τα απολιθώματα που υπάρχουν σήμερα και που μπορούμε να συγκρίνουμε από φωτογραφίες που λήφθηκαν από τον Αρη προκύπτει ότι ανά είδος, παρατηρούνται τα ίδια απολιθώματα που υπάρχουν και στη γη. Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη της ζωής δεν είναι διαφορετική στη γη και στους πλανήτες'', υποστηρίζει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θόδωρος Μαρκόπουλος καταλήγοντας: ''Η μορφολογία του Αρη δείχνει ότι ο πλανήτης είχε την ίδια διαδικασία εξέλιξης που έχει η γη. Επομένως ο πλανήτης μας σε βάθος εκατομμυρίων ετών ίσως μοιάζει με τον πλανήτη Αρη''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 September 2002 - 20:59:28 UTC