Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαξιφισμοί για τη δημοσκόπηση
  • [02] Δυναμικές κινητοποιήσεις πωλητών λαϊκών αγορών
  • [03] Την άνοιξη πιθανότατα η δίκη!
  • [04] Ιατρικός έλεγχος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
  • [05] Σήμερα η ύλη των εξετάσεων Β-Γ' λυκείου
  • [06] Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του οικουμενικού Πατριάρχη
  • [07] 'Υστατη προσπάθεια!
  • [08] Ανακωχή ζητά ο Αραφάτ
  • [09] Στις 13 Οκτωβρίου το τελικό αποτέλεσμα
  • [10] Εκατόμβη θυμάτων το ναυάγιο στη Σενεγάλη
  • [11] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη δυτική Γαλλία
  • [12] ''Τυπική'' παραίτηση της ιαπωνικής κυβέρνησης
  • [13] Μια ''πόλη πίσω από την θάλασσα''...
  • [14] Στοπ στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους
  • [15] ''Σκανδαλίζει'' εκ των υστέρων ο Τζον Μέιτζορ

    [01] Διαξιφισμοί για τη δημοσκόπηση

    30/9/2002 8:13:00 πμ

    Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκάλεσε η δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. "Η πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, και μάλιστα από εταιρεία που συνδέεται με εκείνη που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι η ηγεσία της βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. "Η κυβέρνηση θορυβήθηκε γιατί τα στοιχεία και αυτής της δημοσκόπησης δεν την ευνοούν", απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση-- η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης--δίνει προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ . Το ΠΑΣΟΚ πάντως σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου, μείωσε τη διαφορά που είχε με τη ΝΔ κατά 2%.

    Ειδικότερα σύμφωνα με την δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προτιμάται από το 37,2% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ από το 30% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΝ με 3,3%, και το ΔΗΚΚΙ με 2,2%.

    Στο ερώτημα ποιός θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ.Καραμανλής προτιμάται από το 40,9% έναντι 38% του κ.Σημίτη. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 57,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 28,3%.

    [02] Δυναμικές κινητοποιήσεις πωλητών λαϊκών αγορών

    30/9/2002 9:09:00 πμ

    Μπλόκα σε φορτία φρούτων-λαχανικών θα στήσουν στις 5:00 μ.μ. σήμερα στα διόδια Ελευσίνας και Μπογιατίου οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι οποίοι κατεβαίνουν από αύριο σε απεργία διαρκείας, αντιδρώντας στη χρήση ταμειακών μηχανών. Δεν υπάρχει θέμα υποχρέωσης των παραγωγών και εμπόρων αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, διευκρίνισε πάντως το υπουργείο Οικονομικών. Από το 2003, αποδείξεις με φορολογική ταμειακή μηχανή θα εκδίδουν όσοι εμπορεύονται βιοτεχνικά και βιομηχανικά είδη, όπως ενδύματα, υποδήματα κλπ

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των πωλητών λαϊκών αγορών θα έχει το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου σε μια τελευταία προσπάθεια να ανασταλεί η τριήμερη απεργία που έχει προκηρύξει ο κλάδος από αύριο.

    [03] Την άνοιξη πιθανότατα η δίκη!

    30/9/2002 8:32:00 πμ

    Στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου του 2003 τοποθετείται η δίκη για τους 17 προφυλακισμένους της 17Ν. Εν τω μεταξύ, έξι δικηγόροι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα της 17 Νοέμβρη, ενώ σε βάρος των Περικλή Σταυριανάκη και Φιλοκλή Ασημάκη έχει ήδη ασκηθεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη και έχει συνταχθεί κατηγορητήριο για αναξιοπρεπή συμπεριφορά, σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Την Τετάρτη θα δώσουν εξηγήσεις οι έξι

    Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συμβουλίου Αθηνών θα παρέχουν εξηγήσεις την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2002, έξι δικηγόροι των Αθηνών για πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους σε "παράθυρα" και διάφορες εκπομπές που είχαν σχέση με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", ενώ εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αν θα παραπεμφθεί ακόμα μία δικηγόρος.

    Ειδικότερα, εξηγήσεις για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους θα παράσχουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, οι δικηγόροι Ι. Σταμούλης, Αλ. Καραμανώλης, Κ. Κούρκουλος και Δ. Τεντολούρης. Επίσης, κατηγορητήριο για αναξιοπρεπή συμπεριφορά σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων τους και αθέμιτη επαγγελματική προβολή και διαφήμιση έχει συνταχθεί κατά των δικηγόρων Περ. Σταυριανάκη και Φ. Ασημάκη, για τους οποίους και θα κριθεί, την ίδια μέρα, η επιβολή των σχετικών πειθαρχικών ποινών από το αρμόδιο όργανο του Συλλόγου. Για τους εν λόγω δυο δικηγόρους έχει ήδη ασκηθεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα από τα κατηγορητήρια κατά των εγκαλουμένων αναφέρεται ότι οι εμφανίσεις σε "παράθυρα" και ειδησεογραφικές τηλεοπτικές εκπομπές κατά τις οποίες παρουσιαζόταν ως ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, αλλά και ως κάτοχος πληροφοριών περί την δραστηριότητα των κατηγορουμένων ως τρομοκρατών, αποσκοπούσαν σε ατομική διαφήμιση και επαγγελματική προβολή.

    Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Κώδικας Δικηγόρων, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, με σχετικές διατάξεις και αποφάσεις τους, απαγορεύουν στους δικηγόρους να εμφανίζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να προβαίνουν σε δηλώσεις και κρίσεις επί εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, αναπαράγοντας έτσι τις δικαστικές διαδικασίες έξω από το φυσικό χώρο διεξαγωγής τους.

    [04] Ιατρικός έλεγχος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

    30/9/2002 11:04:00 πμ

    Στον Ευαγγελισμό εισήχθει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκειμένου να του γίνει μετάγγιση αίματος για να αντιμετωπιστεί ο χαμηλός αιματοκρίτης που έχει. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις ώρες και, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο σπίτι του. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του,ο κ.Μητσοτάκης θα υποβληθεί σε εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις, ενώ θα εκτιμηθεί η πορεία της υγείας του μετα τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Αμερικής

    [05] Σήμερα η ύλη των εξετάσεων Β-Γ' λυκείου

    30/9/2002 10:23:00 πμ

    Η εξεταστέα ύλη για τις τάξεις της Β' και Γ' λυκείου πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Η ύλη θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, ενώ αναμένονται αλλαγές στην Ιστορία γενικής παιδείας της Β' λυκείου και στη Βιολογία γενικής παιδείας της Γ' λυκείου.

    [06] Δεύτερη ημέρα επίσκεψης του οικουμενικού Πατριάρχη

    30/9/2002 9:02:00 πμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει σήμερα, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Αθήνα, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.Το μεσημέρι προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου θα παραθέσει γεύμα ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ενώ το απόγευμα ο Οικουμενικός πατριάρχης θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

    Συνάντηση Βαρθολομαίου-Χριστόδουλου

    Χθές, τη χαρά και την ικανοποίησή του που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, εξέφρασε ο οικουμενικός πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος φτάνοντας το μεσημέρι στο κτίριο της αρχιεπισκοπής Αθηνών. "Χαίρομαι γιατί κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα διαπιστώνω την αφοσίωση του κόσμου στη μητέρα εκκλησία", τόνισε ο κύριος Βαρθολομαίος και πρόσθεσε πώς χαίρεται ακόμη που οι πιστοί έχουν την ευτυχία να έχουν ως πνευματικό ηγέτη τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος ανταποδίδοντας τη φιλοφρόνηση εξέφρασε και αυτός τη χαρά του λέγοντας, πώς ο πατριάρχης είναι πάντα ευπρόσδεκτος, ενώ τον παρεκάλεσε να ευλογήσει τον ελληνικό λαό για να προοδεύσει

    [07] 'Υστατη προσπάθεια!

    30/9/2002 8:59:00 πμ

    Ξεκινούν σήμερα στη Βιέννη, υπό τη σκιά του πολέμου, οι κρίσιμες συνομιλίες ΟΗΕ-Ιράκ για τις επιθεωρήσεις όπλων. Η διήμερη συνάντηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα είναι αφιερωμένη στις "πρακτικές ρυθμίσεις" για την επιστροφή των ειδικών του Οργανισμού στη Βαγδάτη, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζουν εναντίον του αραβικού κράτους οι ΗΠΑ.

    Εντονες πιέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας στον ΟΗΕ

    Ουάσιγκτον και Λονδίνο πιέζουν τον ΟΗΕ να εγκρίνει την προσφυγή στα όπλα αν η Βαγδάτη απορρίψει ένα νέο αυστηρό ψήφισμα επταήμερης διορίας. "Ο Σαντάμ έχει δώσει το ελεύθερο στους στρατηγούς του να χρησιμοποιήσουν βιολογικά και χημικά όπλα σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης", γράφει σήμερα η "Ουάσινγκτον Ποστ", επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

    Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, χωρίς να περιμένει τις σημερινές επαφές, συναντήθηκε χθες με επιθεωρητές πυρηνικών όπλων της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επιζητώντας να προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο τον υλικό εξοπλισμό των επιθεωρητών της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης, κι Επιθεωρήσεων του ΟΗΕ (UNMOVIC). Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τα σχέδιά του, ή την στρατηγική που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες με το Ιράκ, τονίζοντας εμφατικά πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ζήτησε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και κοντά στο στήθος του.

    Μαζί με τον Μοχάμεντ ελ Μπαράντει, διευθυντή της ΙΑΕΑ, που έχει επιφορτισθεί να προειδοποιήσει για όποια ανασύσταση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος, ο Μπλιξ θα εξετάσει με την ιρακινή αντιπροσωπία το ζήτημα της χορήγησης βίζας στις αρμόδιες ομάδες των επιθεωρητών, τα δικαιώματα προσγείωσης των αεροσκαφών που θα τους μεταφέρουν, για τη συνοδεία τους, και για τη διαμονή τους.

    Ο Μπλιξ, για πρώτη φορά, έχει ζητήσει γραφεία στη Μπάσρα, στα νότια, και στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Οι διπλωμάτες του ΟΗΕ αναμένουν πως η ιρακινή αντιπροσωπία θα έχει επικεφαλής της τον Αμέρ αλ Σάαντι, σύμβουλου του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ως "μείγμα από μισές αλήθειες, ψέματα, και αφελείς υπόνοιες".

    Όπως ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ, οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στη Βιέννη, δεν είναι πολιτικές, και θα εστιασθούν σε τεχνικές λεπτομέρειες.

    Δράσεις και αντιδρασεις

    Στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ επιμένει η Ρωσία, ενώ Ουάσιγκτον και Λονδίνο συνεχίζουν τις πιέσεις τους στον διεθνή οργανισμό για να εγκρίνει στρατιωτική επίθεση, αν η Βαγδάτη δεν κάνει δεκτό ένα νέο αυστηρό ψήφισμα που θα δίνει διορία 7 ημερών στο Σαντάμ να αποδεχθεί τον αφοπλισμό του Ιράκ άνευ όρων.

    Κι ενώ ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν άκουσε το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ να επαναλαμβάνει τη ρωσική αντίθεση σε μια επίθεση κατά του Ιράκ, προβάλλοντας ως επιτακτική την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη μετάβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, χθες, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι, 2η φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας, το πολιτικό αεροδρόμιο της Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

    Την ίδια στιγμή ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής του ιρακινού οπλοστασίου εξέφρασε την εκτίμηση πως ο βρετανικός φάκελος για τα όπλα μαζικής καταστροφής της Βαγδάτης, τον οποίο δημοσιοποίησε προ ημερών η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, δεν δικαιολογεί, ούτε στο ελάχιστο, την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του ιρακινού καθεστώτος.

    Σήμερα μεταβαίνει στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ που θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Νετσντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η Τουρκία είναι η μοναδική νατοϊκή χώρα που έχει μεθόριο με το Ιράκ και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί της έχουν αποδώσει στρατηγική σημασία στην προοπτική μιας στρατιωτικής αναμέτρησης.

    Αντιμιλιταριστές στους δρόμους της Ουάσιγκτον

    Πάνω από 5.000 Αμερικανοί πολίτες διαδήλωσαν χθες στην Ουάσιγκτον κατά μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της χώρας τους εναντίον του Ιράκ, στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ήταν μια ειρηνική διαδήλωση που πέρασε μπροστά από πολλές ξένες πρεσβείες αφήνοντας ένα αντιπολεμικό μήνυμα και υποστηρίζοντας ότι μόνο ο Μπους θέλει μια επίθεση στο Ιράκ.

    [08] Ανακωχή ζητά ο Αραφάτ

    30/9/2002 8:12:00 πμ

    Έκκληση για πλήρη εκεχειρία απηύθυνε στους συμπατριώτες του ο Αραφάτ, ζητώντας από το Ισραήλ να πράξει το ίδιο, μετά τη χθεσινή άρση της ισραηλινής πολιορκίας στο αρχηγείο του στη Ραμάλα. "Είναι απαραίτητη η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ", δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Εντωμεταξύ, τις ισραηλινές αρχές ανησυχεί η τύχη των 40 καταζητούμενων Παλαιστινίων, που πιθανώς διέφυγαν από το κτίριο της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Αρχής, λίγο μετά την άρση της πολιορκίας.

    Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ζήτησε να εξετασθούν αμέσως οι παλαιστινιακοί ισχυρισμοί και μία βιντεοταινία που δείχνει κάποιους οπλοφόρους να εγκαταλείπουν το κτιριακό συγκρότημα, όπως ανέφερε η κρατική Ραδιοφωνία της χώρας.

    Ισραηλινές πηγές απάντησαν πως μάλλον οι περισσότεροι από τους Παλαιστινίους, τους οποίους το Ισραήλ θεωρεί υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες κι αξιώνει την παράδοσή τους, βρίσκονται ακόμη μέσα στο κτίριο.

    Είναι πάντως πιθανό οι ισραηλινές δυνάμεις να βρεθούν για δεύτερη φορά σε αμήχανη θέση, παρά τις φιλόδοξες επιχειρήσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων. Η πρώτη συνέβη όταν την περασμένη Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του για τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς, Μοχάμαντ Ντεφ στη Γάζα, όμως αργότερα αποκαλύφθηκε πως απλώς είχε τραυματισθεί κατά την επίθεση.

    Τέλος, ακόμα μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σήμερα στη Ραμάλα.

    [09] Στις 13 Οκτωβρίου το τελικό αποτέλεσμα

    30/9/2002 10:44:00 πμ

    Ο νυν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, στις 13 Οκτωβρίου, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου, συγκεντρώνουν, αντίστοιχα, το 31,2% και το 27,7% των ψήφων.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο 58χρονος Κοστούνιτσα έχει τώρα το πάνω χέρι, διότι στον δεύτερο γύρο είναι πιθανότερο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των άλλων διεκδικητών της προεδρίας, που θεωρούνται εθνικιστές. Αρκεί να πείσει τουλάχιστον το 51% του εκλογικού Σώματος να πάει στην κάλπη, ώστε να είναι έγκυρη η αναμέτρηση.

    Αντίθετα ο Λάμπους, που θεωρείται πολύ φιλοδυτικός, δεν μπορεί να ελπίζει παρά στην έκπληξη. Το βασικό πρόβλημα για τον Λάμπους είναι η αποχή και η απογοήτευση των οπαδών του, γι' αυτό και κάλεσε τους ψηφοφόρους που απείχαν από τον πρώτο γύρο, να πάνε στις κάλπες στις 13 Οκτωβρίου. ''Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε στο ημίχρονο και ο άλλος υποψήφιος έχει προβάδισμα λιγότερες από 100.000 ψήφους'', δήλωσε ο 55χρονος Λάμπους. ''Το μήνυμά μου προς τους ψηφοφόρους είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε ό,τι έχουμε αρχίσει'', πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ταχύτατη αναδιάρθρωση της οικονομίας και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

    Η συμμαχία που ανέτρεψε τον Μιλόσεβιτς πριν από δύο χρόνια αποτελεί πλέον παρελθόν για τη Γιουγκοσλαβία. Εχει σπάσει σε δύο παρατάξεις: Μία γύρω από τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα και η άλλη που συντάσσεται με τον Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος και υποστήριξε την υποψηφιότητα Λάμπους για την προεδρία. Οι υποστηρικτές του Τζίντζιτς λένε πως εκείνοι είναι οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές και κατηγορούν τον Κοστούνιτσα ότι μιλάει για μεταρρυθμίσεις αλλά κάνει ελάχιστα πράγματα. Θεωρούν μάλιστα τον Κοστούνιτσα ως ''βιτρίνα'' για πολλούς από τους εθνικιστές που βρίσκονταν στο πλευρό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η παράταξη του Κοστούνιτσα υποστηρίζει ότι ο Τζίντζιτς δεν σέβεται το νόμο και επέτρεψε τη διαφθορά και τις διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Στον πρώτο γύρο των εκλογών πήγε στις κάλπες περίπου το 55% των 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας, για να επιλέξει μεταξύ 11 υποψηφίων. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα, αλλά οι προβλέψεις του ανεξάρτητου οργανισμού CESID θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστες

    [10] Εκατόμβη θυμάτων το ναυάγιο στη Σενεγάλη

    30/9/2002 9:52:00 πμ

    Περίπου 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοίου Τζόολα στις 26 Σεπτεμβρίου στα ανοικτά της Γκάμπια, όπως παραδέχτηκε σήμερα η κυβέρνηση της Σενεγάλης. Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία στους αρχικούς υπολογισμούς δεν είχαν συμπεριληφθεί περίπου 200 άτομα που ανέβηκαν αργότερα στο φέρι μπόουτ. Μέχρι στιγμής έχουν σωθεί 64 επιβάτες ενώ έχουν ανασυρθεί 350 πτώματα, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες για να διασωθούν οι υπόλοιποι επιβαίνοντες.

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων

    ''Στο πλοίο επέβαιναν 1.034 άνθρωποι'', δήλωσε η πρωθυπουργός της Σενεγάλης Μάμε Μάντιορ Μπόγιε, που κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο σκάφος επέβαινε διπλάσιος από το επιτρεπόμενο όριο αριθμός επιβατών. ''Αποκτήσαμε τον Τιτανικό μας'' έγραψε χαρακτηριστικά, εφημερίδα του Ντακάρ.

    Οι συνθήκες στην περιοχή εξακολουθούν να είναι άσχημες ,γεγονός που δυσχεραίνει τη δουλειά των σωστικών συνεργείων. Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει πολλά σκάφη από τη Σενεγάλη, τη Γκάμπια ,αλλά και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό και μετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

    Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Αμπντουλάγιε Γουάντε εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και αναγνώρισε με ανακοίνωσή του ότι οι αρχές φέρουν ευθύνη για το ναυάγιο του σκάφους, καθώς μετέφερε υπεράριθμους επιβάτες. ''Το πλοίο ήταν κατασκευασμένο για να πραγματοποιεί ταξίδια σε λίμνες και όχι στον ωκεανό'' τόνισε ο Γουάντε. ''Η ευθύνη του κράτους είναι εμφανής'', πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης ,υποσχόμενος να χορηγήσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

    [11] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη δυτική Γαλλία

    30/9/2002 10:52:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί τη δυτική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή της Βρετάνης και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για θύματα, ή ζημιές.

    [12] ''Τυπική'' παραίτηση της ιαπωνικής κυβέρνησης

    30/9/2002 10:14:00 πμ

    Heizo Takenaka

    Παραιτήθηκε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι ενόψει του πρώτου μέχρι σήμερα ανασχηματισμού της, που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα εντός της ημέρας. Η παραίτηση των 17 μελών της κυβέρνησης αποτελεί μία τυπικότητα πριν τον διορισμό της νέας ομάδας των υπουργών. Πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κοϊζούμι, τον Απρίλιο του 2001.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD) του Κοϊζούμι, στην πλειονότητά τους οι νυν υπουργοί θα διατηρήσουν τη θέση τους.

    Πληροφορίες του ιαπωνικού Τύπου θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Μασαζούρο Σιοκάουα, τον υπουργό Οικονομίας και Προϋπολογισμού, Χέιζο Τακενάκα και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Γιασούο Φουκούντα, να διατηρούν τη θέση τους.

    Η προσοχή όλων είναι στραμμένη προς τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων, που βρίσκεται επικεφαλής του οργάνου για τη ρύθμιση του οικονομικού τομέα, Χακούο Γιαναγκισάουα, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην μετάγγιση δημοσίων κονδυλίων στις τράπεζες, ένα μέτρο που προωθεί ο Σιοκάουα κι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

    [13] Μια ''πόλη πίσω από την θάλασσα''...

    30/9/2002 11:15:00 πμ

    Δεκατρία μελοποιημένα, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά και άλλα έργα του εξ Αλεξανδρείας καταγόμενου σύνθετη, αγκαλιάζει η παράσταση με τίτλο ''η πόλη πίσω από την θάλασσα'' η οποία θα ανεβεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 4 Οκτωβρίου και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Με την συναυλία στην Αίγυπτο θα ολοκληρωθεί ο εορτασμός των εγκαινίων της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, υπέρ των σκοπών της οποίας θα διατεθούν και τα έσοδα από τις δύο συναυλίες. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Λιδάκης, Δημήτρης Μητροπάνος, Ειρήνη Καράγιαννη και Φωτεινή Δάρα. Επίσης, θα συμπράξουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπο την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Αφηγητής θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα συμμετάσχουν στα θεατρικά τραγούδια της παράστασης οι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

    Με μερικά λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη, από το ποίημα του ''Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον'', ξεκίνησε την ομιλία της παρουσίασης του ο κ. Παπαδημητρίου, δηλώνοντας πως η πρόσκληση για την μουσική παράσταση τον βρήκε ''έτοιμο από καιρό και θαρραλέο'', αφού για πάνω από δέκα χρόνια προσπαθούσε να προσεγγίσει μουσικά τον Κωνσταντίνο Καβάφη, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Καβάφης σε ό,τι αφορά τον μουσικό του ήχο είναι ένας αινιγματικός ποιητής. ''Η βραδιά θα είναι ένα ταξίδι'' ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, ''καθώς οι δύο πόλεις ζούσαν και εξακολουθούν να ζουν η μια μέσα στην φαντασία της άλλης''.

    Η μουσική παράσταση θα περιλαμβάνει τρία μέρη: Το πρώτο θα αποτελείται από δεκατρία μελοποιημένα, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Το δεύτερο μέρος θα αποτελείται από το έργο ''Τραγούδια για τους μήνες'', τα οποία είναι μελοποιημένα πάντα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ποιήματα ποιητών της χώρας μας, ενώ το τρίτο μέρος θα αποτελείται από ερμηνεία αγαπημένων έργων του συνθέτη, υπό τον τίτλο ''Τραγούδια σταθμοί της τελευταίας δεκαετίας''.

    Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η κ. Aλκηστις Σουλογιάννη, διευθύντρια Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σε απευθείας συνεργασία με τον δρα Σεραγιαντίν, διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα συνεχών δράσεων για την υποστήριξη της δημιουργίας της Βιβλιοθήκης, ενώ το υπουργείο στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα εγκαίνια.

    Η κ. Σουλογιάννη έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που παρέχουν στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση, όσο και η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση των δύο συναυλιών είχαν η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής, η πρόεδρος του οποίου, Τασούλα Μυλοπούλου, ήταν παρούσα στην συνέντευξη.

    Οργανωτής των συναυλιών είναι η εταιρεία ''Τhe Firm beyond the line'', ενώ αποκλειστικός αρωγός και χορηγός των δύο συναυλιών είναι το υπουργείο Πολιτισμού.

    [14] Στοπ στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους

    30/9/2002 9:44:00 πμ

    Σε ισχύ τίθενται από αύριο Τρίτη τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος με την εφαρμογή του μέτρου διαχωρισμού καπνιζόντων και μη, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις ΔΕΚΟ, στα σχολεία, στα φροντιστήρια, και στα μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων και των τρένων. Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά και στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, τα ζαχαροπλαστεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια, θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους για καπνίζοντες. Επίσης τίθεται σε ισχύ και η νέα Κοινοτική Οδηγία, όσον αφορά την παραγωγή, τη διαφήμιση και την πώληση των τσιγάρων, με στόχο την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Σήμερα στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού, Κώστα Στεφανή, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία από την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

    Η νέα Οδηγία μειώνει τα μέγιστα ποσοστά ύπαρξης πίσσας σε 10mg (χιλιοστογραμμάρια) ανα τσιγάρο, μονοξειδίου του άνθρακα σε 10mg ανά τσιγάρο και νικοτίνης σε 1mg ανά τσιγάρο. Επιπλέον ορίζει τι επιβάλλεται και τι απαγορεύεται να αναγράφεται στη συσκευασία των τσιγάρων.

    Καθιστά επίσης υποχρεωτική την αναφορά στη συσκευασία των επιπτώσεων του καπνίσματος, τόσο στην υγεία του καπνιστή όσο και των υπολοίπων, υπογραμμίζοντας ότι οι αποτρεπτικές συστάσεις πρέπει να καταλαμβάνουν το 30% της επιφάνειας του πακέτου.

    Τέλος από τις 30 Σεπτεμβρίου 2003 απαγορεύεται οποιαδήποτε ένδειξη πάνω σε συσκευασία προϊόντος καπνού που να αναφέρει ότι το προϊόν αυτό είναι λιγότερο βλαβερό για την υγεία από άλλα αντίστοιχα.

    [15] ''Σκανδαλίζει'' εκ των υστέρων ο Τζον Μέιτζορ

    30/9/2002 10:29:00 πμ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, αναγνώρισε μία εξωσυζυγική σχέση που είχε με βουλευτή των Τόρις και μετέπειτα υπουργό, σχέση που ωστόσο χρονολογείται πριν από την πρωθυπουργοποίησή του το 1990 και για την οποία σχέση δήλωσε ότι ''έχει ήδη συγχωρηθεί'' από την σύζυγό του Νόρμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο πρώην πρωθυπουργός -η θητεία του διήρκεσε από το 1990 μέχρι το 1997- είχε ως ερωμένη για τέσσερα χρόνια την υπουργό της Μάργκαρετ Θάτσερ, Εντουίνα Κέρι. Τα γεγονότα αποκάλυψε η ίδια η Κέρι με συνέντευξη της προς την βρετανική εφημερίδα. Η είδηση προκάλεσε δικαιολογημένα, πλην όμως ετεροχρονισμένα, το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της Γηραιάς Αλβιόνας, ενώ δύο βρετανικά έντυπα, που παλαιότερα είχαν καταδικασθεί για τις δημοσιεύσεις τους περί δεσμού του Μέιτζορ, την εποχή που εκείνος ήταν πρωθυπουργός, σκοπεύουν τώρα πλέον να τον μηνύσουν.

    Απολογητική επιστολή του Μέιτζορ προς τους Times

    Ο Μέιτζορ με την πέτρα του ροζ

    σκανδάλου Εντουίνα Κέρι

    Ο δεσμός διήρκεσε περίπου μία τετραετία, διακόπηκε όμως το 1988, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα του τομέα της οικονομίας στον Μέιτζορ, κάτι που δέχεται ο 59χρονος σήμερα Μέιτζορ με επιστολή που έστειλε στους Times. Μάλιστα γράφει ότι ''είναι ανάμεσα στα γεγονότα της ζωής του για τα οποία ντρέπεται πολύ" αλλά και "φοβόταν για πολύ καιρό" την ώρα των αποκαλύψεων... Βεβαίωσε όμως ότι η σύζυγός του Νόρμα -ο έγγαμος βίος τους ξεκίνησε το 1970- τον έχει συγχωρήσει γι' αυτόν τον δεσμό.

    Ως πρωθυπουργός, που ένα από τα προσωνύμιά του ήταν "ο κ. Καθαρός", ο Τζον Μέιτζορ με μία βαρυσήμαντη ομιλία του υποσχέθηκε "την επιστροφή στις ουσιώδεις αξίες" της δημόσιας ζωής και οι αναλυτές σχολίασαν ότι επρόκειτο για δημόσιο εγκώμιο των παραδοσιακών ηθικών αξιών.

    Κατά την πρωθυπουργία Μέιτζορ πολλά σκάνδαλα διαφθοράς κλυδώνισαν την κυβέρνηση, από κοινού με ροζ σκάνδαλα με σχέσεις υπουργών της με ερωμένες... Μάλιστα, όταν τα τελευταία αποκαλύπτονταν, οι υπουργοί αυτοί με παρότρυνση του πρωθυπουργού παραιτούνταν...

    Πολιτικός σχολιαστής, ο Ντέιβιντ Μέλορ, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι, αν η εξωσυζυγική σχέση του πρώην πρωθυπουργού είχε προγενέστερα αποκαλυφθεί, αλλιώς θα είχε γραφεί η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

    Η κ. Κέρι διετέλεσε υφυπουργός Υγείας επί πρωθυπουργίας Θάτσερ, ποτέ όμως δεν υπουργοποιήθηκε επί της πρωθυπουργίας του διαδόχου της Τζον Μέιτζορ. Η Κέρι έδωσε το ημερολόγιό της για δημοσίευση σε συνέχειες στους Times όπου έδωσε και συνέντευξη... Δήλωσε επίσης ότι δεν τρέφει αισθήματα εκδίκησης στο πρόσωπο του Μέιτζορ, αν και εξέφρασε πίκρα που δεν την ανέφερε καν με μία παράγραφο στην αυτοβιογραφία του.

    Βρετανικές εφημερίδες ζητάνε ''τα λεφτά τους πίσω''...

    Εν τω μεταξύ δύο βρετανικά έντυπα, που παλαιότερα είχαν καταδικασθεί για τις δημοσιεύσεις τους περί δεσμού του Τζον Μέιτζορ, σκοπεύουν τώρα να τον μηνύσουν.

    Ο εκδότης του εβδομαδιαίου περιοδικού Νιού Στέιτσμαν και οι δικηγόροι του, ανύπαρκτου σήμερα, σατυρικού περιοδικού Σκάλιγουαγκ, ανακοίνωσαν πως εξετάζουν τις νομικές δυνατότητες για μία δικαστική δίωξη του πρώην πρωθυπουργού, στον οποίο εννέα χρόνια νωρίτερα τα δύο έντυπα είχαν αναγκασθεί να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά ως αποζημίωση για δυσφήμισή του.

    Το 1993, ο Μέιτζορ τους είχε σύρει στη δικαιοσύνη έπειτα από τη σχετική αρθρογραφία στα περιοδικά, που του απέδιδε έναν εξωσυζυγικό δεσμό με την υπάλληλο της Ντάουνινγκ Στριτ, Κλαίρ Λάτιμερ. Ο ίδιος είχε ισχυρισθεί πως οι κατηγορίες για μοιχεία έπλητταν σοβαρά τη φήμη του. "Εκείνη την εποχή, οι οικονομικές επιπτώσεις στο περιοδικό ήσαν καταστροφικές", τόνισε ο εκδότης του Νιού Στέιτσμαν, Σπένσερ Νίλ.

    Από την πλευρά της η Λάτιμερ κατηγόρησε τον Μέιτζορ πως τεχνηέντως άφησε να διαρρεύσουν παντού οι φήμες για δεσμό τους ώστε να στρέψει την προσοχή μακριά από την πραγματική σχέση του με την Κέρι. "Αλλαξε τη ζωή μου για πάντα, κατέστρεψε τη ζωή μου για πέντε χρόνια. Χρησιμοποιήθηκα άδικα ως δόλωμα", δήλωσε η Λάτιμερ.

    Οσο για την Κέρι, εξέφρασε την αγανάκτησή της για την αντίδραση του Μέιτζορ, που χαρακτήρισε την σχέση τους ως ένα γεγονός για το οποίο ντρέπεται. "Την εποχή εκείνη δεν ντρεπότανε καθόλου, μπορώ να σας το βεβαιώσω", τονίζει η Κέρι σε νέα συνέντευξή της που δημοσιεύουν σήμερα οι Times.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 September 2002 - 9:04:16 UTC