Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη στο Κολωνάκι
  • [02] Μπροστά και πάλι η Φώφη Γεννηματά
  • [03] Ακόμα ένα βήμα προς τον πόλεμο
  • [04] Διαπιστώσεις και διαδηλώσεις στη σύνοδο των G7
  • [05] Στο CNN ο Χριστοδουλάκης

    [01] Εκρηξη στο Κολωνάκι

    28/9/2002 11:06:00 πμ

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός από γκαζάκια εξερράγη τα ξημερώματα στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Φωκυλίδου 12 στο Κολωνάκι. Από την έκρηξη σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές, ενώ όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στην πολυκατοικία διαμένει ο εκδότης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, Χρήστος Τεγόπουλος. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

    [02] Μπροστά και πάλι η Φώφη Γεννηματά

    28/9/2002 11:01:00 πμ

    Σαφές προβάδισμα 25 μονάδων στηη Φώφη Γεννηματά για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και 20 μονάδων στην Ντόρα Μπακογιάννη για δημαρχία Αθήνας δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις της Καπα Research, και της V-PRC που δημοσιεύονται "στα Νέα του Σαββατοκύριακου". Η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 37,9% και ακολουθούν ο Γιάννης Τζαννετάκος με 12,2% , ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 11,1% και ο Μανόλης Γλέζος με 9,7%. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 38,2%, έναντι 18,1% του Χρήστου Παπουτσή.

    Για το δήμο Πειραιά τα αποτελέσματα της Κάπα Research δείχνουν τον Χρήστο Αγραπίδη να συγκεντρώνει 47,1% έναντι του 18,% του Μανώλη Μπεντενιώτη. Ακολουθούν οι κ. Δρίτσας με 6,7%, Τζατζάνης με 3,6% και Αλφιέρη με 2,9%.

    Στη Θεσσαλονίκη, το 45,8% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Παναγιώτη Ψωμιάδη καταλληλότερο για τη νομαρχία έναντι του 24,6% του Γρηγόρη Χατζησάββα. Ακολουθούν ο Γ. Ρόκκος με 4,8% και ο Μ. Τρεμόπουλος με 2%. Για τη δημαρχία, προηγείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 49,5% έναντι του 29,4% του Σπύρου Βούγια. Ακολουθούν οι κ. Σαχίνης με 5% και Κουράκης με 3,7%

    [03] Ακόμα ένα βήμα προς τον πόλεμο

    28/9/2002 10:52:00 πμ

    Τελεσίγραφο στη Βαγδάτη ετοιμάζονται να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Aμερικανοί σκοπεύουν να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος, που θα δίνει διορία επτά ημερών, στο Ιρακ, προκειμένου να δεχθεί τους όρους για τον έλεγχο του οπλοστασίου του. Αμέσως μετά ο Σαντάμ Χουσεϊν θα έχει στη διάθεση του 30 ημέρες για να δημοσιοποιήσει, πριν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, τα πλήρη προγράμματα με τα πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα που πιθανόν να διαθέτει.

    Διαφωνούν Γαλλία και Κίνα

    Εάν το Ιράκ αρνηθεί να συνεργαστεί, το ψήφισμα θα προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιηθούν ''όλα τα απαραίτητα μέσα'', για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή της χώρας του.

    Η πρόβλεψη αυτή είναι η πιο ανησυχητική για τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες φοβούνται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να προβούν σε μονομερή δράση, αφού προηγουμένως έχουν θέσει στο Ιράκ τόσο δυσμενείς όρους, ώστε να είναι αδύνατο να ανταποκριθεί.

    Η προτεινόμενη απόφαση ζητάει επίσης την προστασία των επιθεωρητών του ΟΗΕ με δύναμη ασφαλείας, η οποία δεν προσδιορίζεται. Οι επιθεωρητές προβλέπεται επίσης να πάρουν νέες οδηγίες για τις επιθεωρήσεις που θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν τα πάντα, υποσκελίζοντας όλες τις προηγούμενες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό, περιλαμβανομένης της συμφωνίας του 1998, που έθετε περιορισμούς στην επιθεώρηση των προεδρικών μεγάρων. Δεν εξαιρείται κανένα γραφείο, κυβερνητικό ή κτίριο ασφαλείας, ακόμη και τζαμί. Υπάρχει επίσης η ασυνήθης διάταξη ότι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να ζητήσει τη συμμετοχή εκπροσώπων του στην ομάδα των επιθεωρητών.

    Το κείμενο συντάχθηκε μετά από έντονες συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους και τις επιφυλάξεις της Βρετανίας ότι η σκληρή του γλώσσα θα εμποδίσει την υιοθέτησή του από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Βρετανία το υιοθέτησε τελικώς την Πέμπτη, ενώ αξίζει να σημειωθει ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε ''αλλαγή καθεστώτος'' του Ιράκ.

    Χτες πάντως, ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ξανά ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη αρνηθούν να δράσουν κατά του Σαντάμ, η Ουάσιγκτον θα ενεργήσει μόνη. Η Γαλλία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για τις αμερικανικές προθέσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο. Ο πρόεδρος Σιράκ ζητάει να υιοθετηθούν δύο αποφάσεις. Η πρώτη να ζητάει τη συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές και να προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες. Και στην περίπτωση που το Ιράκ δεν συμμορφωθεί, το Σ.Α. να συγκληθεί εκ νέου για να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ζου Ρογκτζί, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Πιέρ Ραφαρέν στο Παρίσι, δήλωσε ότι ''αν δεν γίνουν οι επιθεωρήσεις και δεν έχουμε καθαρές αποδείξεις και αν δεν έχουμε την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν μπορούμε να εξαπολύσουμε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες".

    Στο μεταξύ, Aμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες επισκέφτηκαν ήδη το Παρίσι και σήμερα θα μεταβούν στη Μόσχα, προκειμένου να κάμψουν τις ρωσικές αντιδράσεις.

    Τέλος, μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση οργανώνεται για σήμερα στο Λονδίνο.

    [04] Διαπιστώσεις και διαδηλώσεις στη σύνοδο των G7

    28/9/2002 11:40:00 πμ

    Η απειλή πολέμου και η πτώση των χρηματιστηρίων θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών των επτά πλουσιοτέρων χωρών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών που συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον. Στη συνεδρίαση συμμετέχει ως προεδρεύων του Eurogroup και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Στη σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G-7) διαπιστώθηκε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα έρθει από το 2003.

    Παραμένουν οι κίνδυνοι παραδέχονται οι G7

    Επιβεβαιώθηκε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ότι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών που έχει οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια καθώς και η απειλή του πολέμου στο Ιράκ η οποία μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τις συνέπειες μιας πιθανής επέμβασης τονίζοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι αλλά δεν είναι αξεπέραστοι. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση της επέμβασης στο Ιράκ το 1991 το ''σοκ'' στις οικονομίες ξεπεράστηκε γρήγορα.

    Πιο ''συγκρατημένο ρυθμό'' στην ανάπτυξη της οικονομίας βλέπουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7. Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7) που συνεδριάζουν στην Ουάσινγκτον εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζεται ''αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό'' και παραδέχτηκαν ότι ''οι κίνδυνοι παραμένουν''.

    Επεισόδια και συλλήψεις

    Η αστυνομία συνέλαβε 600 ανθρώπους, διαδηλωτές και παρατηρητές, στη διάρκεια μιας βίαιης διαδήλωσης στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Εξακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν, οι περισσότεροι κοντά στον Λευκό Οίκο δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ουαϊζεόλα Σμιθ. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για 500 συλλήψεις. Περίπου 250 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την αστυνομία, ενώ συνελήφθησαν και πολλοί που δεν είχαν σχέση με τους.

    Η Γκρίνπις κατάγγειλε την καταχρηστική σύλληψη του γενικού διευθυντή της στις ΗΠΑ, Τζον Πασαντάντο, που πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατό του και σταμάτησε για να δει τη διαδήλωση.

    [05] Στο CNN ο Χριστοδουλάκης

    28/9/2002 11:17:00 πμ

    Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Η παρουσιάστρια του καναλιού παρατήρησε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, με ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ενώ η χώρα προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

    Στην ερώτηση γιατί η ελληνική οικονομία έχει καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες της περιοχής, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε ότι αυτό οφείλεται στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα πλησιάσει φέτος το 4%, στα έργα υποδομής λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, στην απελευθέρωση κρίσιμων τομέων της οικονομίας τα τελευταία χρόνια και στις ξένες επενδύσεις που αρχίζουν να επανακάμπτουν, εξελίξεις που συμβάλλουν σε συμπαγή ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Σε άλλη ερώτηση για τις διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές, ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε ότι οφείλεται περισσότερο στο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, παρά στην αδυναμία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 September 2002 - 8:54:55 UTC