Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πίσω στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
  • [02] Απάντηση Κωνσταντόπουλου σε δηλώσεις Μητσοτάκη
  • [03] Νέες θέσεις εργασίας σε περιβάλλον και πολιτισμό
  • [04] Οι δήμαρχοι του κόσμου στην Αθήνα
  • [05] ΣΥΝ: Οχι στον πόλεμο ΗΠΑ κατά Ιράκ
  • [06] Ανοιχτός διάλογος Διαμαντοπούλου με μαθητές
  • [07] Μπαράζ ληστειών σήμερα σε τράπεζες
  • [08] Ικανοποίηση Στεφανόπουλου για ''Παρμενίων 2002''
  • [09] Βελτιώνεται η υγεία του Ε.Γιαννόπουλου
  • [10] Κομματικοποιεί τις νομαρχιακές εκλογές ο Γ. Τζαννετάκος
  • [11] Δυσαρέσκεια ΣΥΝ για κάλυψη υποψηφίων από τα ΜΜΕ
  • [12] Ο Π. Ψωμιάδης προκαλεί όσους τον δυσφημούν
  • [13] H ΚΕΔΚΕ ''φιλοξενεί'' παιδιά από το Ισραήλ στην Ελλάδα
  • [14] Τα ονόματα των υποψηφίων που στελεχώνουν τον ''Πειραιά-Αναγέννηση''
  • [15] Ο Γιασέρ Αραφάτ σε κατάσταση πολιορκίας!
  • [16] Απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα Ρετζέπ Ερντογάν
  • [17] Εκλογές στη Σλοβακία
  • [18] Αρνείται η Γκμέλιν ότι παρομοίωσε τον Μπους με Χίτλερ
  • [19] Βρετανία: Συντάξεις στα 70 χρόνια!
  • [20] Απέτυχε το πραξικόπημα
  • [21] Βαριά ποινή για τον Αντρεότι
  • [22] Βρίσκουν στέγη οι Αθηναϊκές ομάδες
  • [23] Δεύτερη ημέρα του συνεδρίου γυναικών στη Ρόδο
  • [24] Εχουν πλάκα .... οι εκλογές στο Διαδίκτυο
  • [25] Κατασκευή... αντί-ύλης στην Γενεύη!

    [01] Πίσω στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός

    20/9/2002 7:35:00 μμ

    Επιστροφή στον Κορυδαλλό για τον Σάββα Ξηρό, μετά τις μικροεπεμβάσεις που υποβλήθηκε σήμερα στο αυτί και στο χέρι από τους γιατρούς του Ευαγγελισμού. Ο Ξηρός έφτασε στο νοσοκομείο σήμερα το μεσημέρι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Αγιοστρατίτη, ο Ξηρός προσπάθησε να ανασκευάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του για τους γιατρούς υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες του δεν τους αφορούσαν. Παρ' όλα αυτά εμμένει στα περί χορήγησης ουσιών και ψυχολογικής πίεσης.

    Κατηγορίες Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης

    Εν τω μεταξύ, κατηγορίες για τις συνθήκες κράτησής του εξαπέλυσε ο φερόμενος ως αρχηγός της "17Ν" Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, μέσω του συνηγόρου του κ. Ραχιώτη, που υποστήριξε ότι οι συνθήκες κράτησης του πελάτη του χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν.

    Ο κ. Ραχιώτης υποστήριξε ότι στόχος είναι να συντριβεί η προσωπικότητα των κρατουμένων μέσα από την απομόνωση και ότι ο πελάτης του δεν έχει πρόβλημα να προαυλίζεται με οποιονδήποτε από τους άλλους κρατουμένους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στην κατάθεσή του αναμένεται να κάνει ο Χριστόδουλος Ξηρός, που υποστηρίζει ότι έχει ομολογήσει και εγκληματικές ενέργειες της "17Ν" στις οποίες δεν συμμετείχε.

    Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που αφορούν στην συμμετοχή και άλλης γυναίκας στην "17Ν" έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με μαρτυρίες η γυναίκα αυτή είχε πάρει μέρος στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα όπου σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης.

    Ο τρόπος παρουσίασης του θέματος της τρομοκρατίας εξακολουθεί να απασχολεί πολιτικούς, δημοσιογράφους αλλά και την κοινή γνώμη. Σήμερα, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργασθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς ώστε να αποφευχθεί η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η υπερβολή κατά την προβολή θεμάτων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

    Στο θέμα που έχει ανακύψει για το αν οι εγκληματικές δραστηριότητες των κατηγορούμενων για τη 17Ν μπορούν να χαρακτηριστούν ''πολιτικά εγκλήματα'' αναφέρθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, τονίζοντας ότι ακόμη και αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, δεν παύουν να είναι εγκλήματα.

    Εν τω μεταξύ συγχαρητήρια για τις επιτυχίες των ελληνικών διωκτικών αρχών στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τους δημάρχους της Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον, με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Απάντηση Κωνσταντόπουλου σε δηλώσεις Μητσοτάκη

    20/9/2002 7:15:00 μμ

    Να επανορθώσει δημόσια κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό, σχετικά με χθεσινές δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοπτικό κανάλι. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είχε πει ότι "όλα τα πολιτικά κόμματα συμπλέουν, ίσως με μια θλιβερή εξαίρεση του ΣΥΝ".

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης το '92 θεωρούσε συνοδοιπόρους των τρομοκρατών τους εκδότες και διευθυντές εφημερίδων και ο τότε τρομονόμος τους οδήγησε στη φυλακή. Σήμερα, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, βάζει στόχο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως ο ΣΥΝ και του αποδίδει αυτή τη συγκεκριμένη, απρόκλητη και συκοφαντική επίθεση.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι ο ΣΥΝ έχει πλήρη και διαυγή θέση, έχει εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στην τρομοκρατία και σταθερή του θέση είναι η υπεράσπιση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για μια δίκαιη δίκη και προστασία των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών. Υπενθύμισε ακόμα ότι ο ΣΥΝ από την αρχή ζήτησε να υπάρξει αποκάλυψη της τρομοκρατικής δραστηριότητας της 17Ν και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας μας

    [03] Νέες θέσεις εργασίας σε περιβάλλον και πολιτισμό

    20/9/2002 6:11:00 μμ

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν προγράμματα που αφορούν συνολικά 16.400 ανέργους και αναφέρονται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιδότηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών σε τομείς όπως το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Το χρονοδιάγραμμα αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ελευθέριου Τζιόλα.

    Το χρονοδιάγραμμα δράσης

    Επιβεβαιώθηκε επίσης η προκήρυξη των θέσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες (Ν.2643), σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου 2002. ενώ στο τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον τομέα του πολιτισμού στο δημόσιο τομέα. Στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα προκηρυχθούν επίσης τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 25.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και την επιδότηση 10.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου τον Ιανουάριο του 2003 να αρχίσει η υλοποίησή τους.

    Για τις δράσεις που αναφέρονται στον άξονα του περιβάλλοντος αποφασίστηκε, τόσο για το τμήμα της απασχόλησης όσο και για το τμήμα της κατάρτισης, να προχωρήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2002 η προκήρυξη των σχετικών προγραμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων για το περιβάλλον είναι 53.335.000 ευρώ για συνολικά 8.200 άτομα.

    Για τις δράσεις που αναφέρονται στον άξονα του πολιτισμού αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε προτεραιότητα η προκήρυξη των επιδοτήσεων Νέων Θέσεων Εργασίας και Αυτοαπασχολούμενων Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών του Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 53,3 εκατ. ευρώ που αφορά 8.200 ανέργους. Για τις επιδοτούμενες δραστηριότητες του δημόσιου τομέα μετά τη σχετική εσωτερική διαδικασία του υπουργείου Πολιτισμού τέθηκε ως στόχος η προκήρυξη αυτού του τμήματος να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

    Για το 2003, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ προγράμματα για την κάλυψη 25.000 επιδοτούμενων Νέων Θέσεων Εργασίας και 10.000 Αυτοαπασχολούμενων Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    Ο συνολικός αριθμός που θα επωφεληθούν από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και των ανέργων που θα ενταχθούν στον ενεργό οικονομικό κύκλο για το 2003, πρόσθεσε ο κ. Τζιόλας, θα ανέλθει σε 45.000 άτομα.

    Όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, της περιόδου του 2003, θα προκηρυχθούν το τελευταίο δίμηνο του 2002 και θα έχουν ως σημείο έναρξης της υλοποίησής τους τον Ιανουάριο του 2003.

    [04] Οι δήμαρχοι του κόσμου στην Αθήνα

    Πηγή: ΑΠΕ 20/9/2002 3:30:00 μμ

    Με ποδήλατα, στο κέντρο της Αθήνας, σαράντα δήμαρχοι απ΄όλο τον κόσμο έστειλαν συμβολικά το μήνυμα για πόλεις καθαρές και χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα. Μεταξύ αυτών οι δήμαρχοι της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, οι οποίοι νωρίτερα επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό. Θέμα της συζήτησης ήταν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, ενώ συζήτησαν και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα το 2004.

    Δηλώσεις Ελλήνων και ξένων παραγόντων

    ''Πόλεις, πέρα και πάνω απο τα σύνορα'', είναι το σύνθημα της Διάσκεψης Κορυφής των δημάρχων του κόσμου'', που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το κοινό --όπως είπε-- όραμα των πολιτών, δηλαδή για την παγκόσμια δημοκρατία, καθώς οι πολίτες του κόσμου επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης σήμερα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Τουρκία και την Κύπρο, χώρες στις οποίες οι πολίτες επιθυμούν την ειρηνική λύση των προβλημάτων τους καθώς γι'αυτούς ''μετράει το αύριο και όχι οι προκαταλήψεις του παρελθόντος'', όπως επισήμανε ο δήμαρχος. Ευχήθηκε μάλιστα να μην καθυστερήσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και ανακοίνωσε πως στο περιθώριο της Διάσκεψης θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει ''πόλο έμπνευσης για μεγάλους στόχους και κοινά οράματα'' και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του παρελθόντος και διέξοδοι στα εμπόδια του παρόντος. Τόνισε επίσης την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση της ίδιας της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να προστεθούν στους πληθυσμούς των πόλεων πάνω απο 2 δισ. άνθρωποι. Γι'αυτό πρέπει να δημιουργηθούν πόλεις ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων και όχι πόλεις αποξένωσης. Τέλος, ο κ. Καραμανλής υπήρξε πολύ αισιόδοξος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε κλίμα ασφάλειας, καθώς υπάρχει ισχυρή θέληση των Ελλήνων να πετύχουν''.

    Ο κ. Γιαννίτσης είπε πως η διπλωματία των πόλεων είναι μια νέα εξέλιξη στη διπλωματία και μπορεί να βοηθήσει εκεί που η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να επέμβει ή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Τέλος ο κ. Χυτήρης -μιλώντας εκ μέρους του πρωθυπουργού- έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρώην δήμαρχο της Ν Υόρκης, του κ. Ρ. Τζουλιάνι, ο οποίος δικαίως χαρακτηρίστηκε ''άνθρωπος της χρονιάς'' για την δράση του μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην πόλη του.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε στη δύναμη των δήμων να ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε με καλά λόγια στην προσπάθεια της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα την αναδείξουν σε μεγάλη πόλη του μέλλοντος, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος απο τα έργα για την Ολυμπιάδα που επισκέφθηκε χθες. Είπε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις εμπειρίες των άλλων πόλεων προκειμένου να κερδίσει η Νέα Υόρκη το χρίσμα για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Αναφέρθηκε εκτενώς στη Νέα Υόρκη και την ανάκαμψη του Κάτω Μανχάταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και είπε πως οι πόλεις που ανθούν είναι αυτές που μπορούν να ανανεώνονται και πρέπει να εξασφαλίζουν ασφάλεια για τους πολίτες, μόρφωση, μεταφορές, στέγαση και αποδοτικότητα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι για τη δημαρχία Αθηνών: Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Τζανετάκος, Γ. Δημαράς και ο υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθηνών Μ. Γλέζος. Μετά τη λήξη της πρωϊνής συνεδρίασης, οι σύνεδροι αναχώρησαν για την πλατεία Δημαρχείου με ποδήλατα.

    [05] ΣΥΝ: Οχι στον πόλεμο ΗΠΑ κατά Ιράκ

    20/9/2002 6:35:00 μμ

    Την αντίθεση του στον σχεδιαζόμενο εναντίον του Ιράκ πόλεμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκφράζει ο Συνασπισμός σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του κόμματος Νίκου Κωνσταντόπουλου, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρέσβη του Ιράκ στην Αθήνα Φαρούκ Αλ Φιτιάν. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλοθι, ούτε ευγενείς στόχοι για ένα νέο προληπτικό πόλεμο, που ουσιαστικά συντηρεί και απλώνει σε όλο τον κόσμο τη διαρκή απειλή της βίας και αποσταθεροποίησης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμά ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου πολέμου θα είναι δραματικές για το λαό του Ιράκ. Παράλληλα, ένας τέτοιος πόλεμος ουσιαστικά θα καθηλώσει και θα ταλαιπωρήσει την Ευρώπη και θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της περιοχής της Μεσογείου και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα - επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

    [06] Ανοιχτός διάλογος Διαμαντοπούλου με μαθητές

    20/9/2002 6:34:00 μμ

    Διάλογο με μαθητές της Βόρειας Ελλάδας άνοιξε η επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αννα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην εισήγησή της, η κ.Διαμαντοπούλου εξήγησε στους μαθητές τη λειτουργία της ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση των 15 χωρών για ένωση αποτελεί μοναδικό πείραμα στην ανθρωπότητα ενώ ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της Ευρώπης μετά τη διεύρυνση.

    Ερωτήσεις για την εκπαίδευση και την απασχόληση

    Οι ερωτήσεις των μαθητών εστιάστηκαν κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης, ενώ ζητήθηκε από την επίτροπο να πάρει θέση στην κατάργηση ή μη του μαθήματος των θρησκευτικών. "Αρχή της ΕΕ είναι ότι ο κάθε μαθητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει να κάνει το μάθημα των θρησκευτικών. Από κει και πέρα, αποφασίζεται με δημοκρατικές διαδικασίες σε κάθε χώρα, αν θα καταργηθεί ή όχι το μάθημα", δήλωσε η κ.Διαμαντοπούλου.

    Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας σε σχέση με το αντίστοιχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τόνισε ότι τα φροντιστήρια είναι μια ελληνική πρωτοτυπία, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των 15 χωρών που αφορά το μίνιμουμ ποιότητας στην εκπαίδευση και στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν όλες οι χώρες. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 1.000.000 φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Ερασμος".

    Σύμφωνα με την επίτροπο, υπολογίζεται πως θα χρειάζεται η αλλαγή επαγγέλματος τουλάχιστον 4 φορές γιατί οι ανάγκες στον επαγγελματικό χώρο αλλάζουν συνεχώς, τονίζοντας πως το μοντέλο «σπουδάζω, βρίσκω μια δουλειά και παίρνω απ΄ αυτήν σύνταξη» δεν ισχύει πια, αλλά απαιτείται συνεχής εξειδίκευση και ενημέρωση καθώς και πρόθεση για κινητικότητα.

    Σημειώνεται ότι πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επίτροπος της ΕΕ συμμετέχει σε ανοιχτό διάλογο με μαθητές. Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές 17 σχολείων της Θεσσαλονίκης και άλλων 10 από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

    [07] Μπαράζ ληστειών σήμερα σε τράπεζες

    20/9/2002 6:19:00 μμ

    Τρεις ληστείες, σε ισάριθμες τράπεζες, διαπράχθηκαν σε διάστημα μιας ώρας, σήμερα το πρωί, στην περιοχή της πρωτεύουσας. Η πρώτη σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας, στην οδό Δαβάκη 50, στην Καλλιθέα. Η δεύτερη, στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη διασταύρωση των οδών Καραϊσκάκη και Αγωνιστών Πολυτεχνείου, στη Δραπετσώνα και η τρίτη σε άλλο υποκατάστημα της Εμπορικής, στη λεωφόρο Ηρακλείου 313, στο Νέο Ηράκλειο. Αγνωστα είναι, μέχρι στιγμής, τα χρηματικά ποσά που αφαίρεσαν οι ένοπλοι

    [08] Ικανοποίηση Στεφανόπουλου για ''Παρμενίων 2002''

    20/9/2002 4:24:00 μμ

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχία της εθνικής διακλαδικής άσκησης ''Παρμενίων 2002'' εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε την τελική φάση της στα Κάτω Φανά Χίου. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η αυταπάρνηση και ο πατριωτισμός που επέδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες στην άσκηση απέδειξαν την ενότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυσαν περαιτέρω το αίσθημα εμπιστοσύνης του λαού προς αυτές.

    Ο κ. Στεφανόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει την προκλητικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα δήλωσε ότι η γείτονα ως χώρα-ακυβέρνητο πλοίο που πορεύεται σε άγνωστη κατεύθυνση δικαιολογεί σκέψεις ότι θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ που είναι δεδομένη, εκβιάζοντας τους εταίρους μας στην ΕΕ και ίσως ενθαρρυνόμενη από τις ΗΠΑ.

    Παράλληλα τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επικυρώσει συνθήκη διεύρυνσης της ΕΕ εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν περιλαμβάνεται σε αυτή. Επίσης ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε η δολιότητα των αντιπάλων μας και η απιστία των δήθεν φίλων μας, μας αναγκάζει να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Ο κ. Κακλαμάνης εξήρε την επαγγελματική ικανότητα και την πατριωτική φιλοτιμία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εφόσον το απαιτήσει η πατρίδα. Πρόσθεσε δε, ότι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν παράλληλο στόχο να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή εκπνέοντας φόβο και σεβασμό σε αντιπάλους και φίλους. Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μεσαία κατάσταση, υπάρχουν ανάγκες στην Παιδεία, στην Υγεία και στις συντάξεις και εξήρε τις θυσίες του ελληνικού λαού για την περαιτέρω ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι η ''Παρμενίων 2002'' εκτελέστηκε στο πλαίσιο ενός πολύ πιθανού να συμβεί σεναρίου το οποίο στηρίχθηκε σε όλες τις δυνατές ενέργειες και τακτικές ενός υποθετικού εχθρού.

    Οι συμμετέχοντες στην άσκηση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση εφαρμόζοντας τη διακλαδικότητα και κάνοντας παράλληλα τη χρήση όλων των μέσων. Η τελική φάση της άσκησης περιελάμβανε ναυτικές επιχειρήσεις νότια της Χίου από μονάδες του αρχηγείου Στόλου, χερσαίους ελιγμούς από ταχυκίνητες δυνάμεις μηχανοκίνητου πεζικού και τεθωρακισμένων της ΑΣΔΕΝ, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, ενέργειες επιθετικών ελικοπτέρων και προσβολές στόχων από αεροσκάφη του αρχηγείου τακτικής αεροπορίας προς υποστήριξη των χερσαίων και ναυτικών επιχειρήσεων. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης 2.000 επίστρατοι.

    [09] Βελτιώνεται η υγεία του Ε.Γιαννόπουλου

    20/9/2002 2:27:00 μμ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του πρώην υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου ο οποίος νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας από την οποία έπασχε αντιμετωπίστηκαν και όπως ανακοινώθηκε από τους γιατρούς του πρόκειται να αναχωρήσει για το σπίτι του την επόμενη εβδομάδα. Τον κ. Γιαννόπουλο επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής.

    [10] Κομματικοποιεί τις νομαρχιακές εκλογές ο Γ. Τζαννετάκος

    20/9/2002 7:11:00 μμ

    "Φιλελεύθερος από κορυφής μέχρις ονύχων" δήλωσε μιλώντας το απόγευμα σε γυναίκες-στελέχη της Ν.Δ ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Γιάννης Τζανετάκος. Ο κ. Τζαννετάκος ζητώντας τη συνδρομή των γυναικών της Ν.Δ μίλησε για "αγώνα ώστε οι εκλογές του Οκτωβρίου να αποτελέσουν το πρόκριμα για την αλλαγή της κυβέρνησης".

    Αιχμές Ν.Δ για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων

    Σχολιάζοντας τη σημερινή δημοσκόπηση άφησε αιχμές για την εγκυρότητά της και μίλησε για υποκινητές εκστρατείας εναντίον του.

    Για προκατασκευασμένες δημοσκοπήσεις έκανε λόγο και η γραμματέας του Τομέα Γυναικών της Ν.Δ Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και παρουσιάζοντας τον κ. Τζαννετάκο τόνισε πως "τον Οκτώβρη δεν πηγαίνουν για λιτανεία αλλά μια μάχη μέχρι να φύγει αυτή η κυβέρνηση".

    [11] Δυσαρέσκεια ΣΥΝ για κάλυψη υποψηφίων από τα ΜΜΕ

    20/9/2002 3:07:00 μμ

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος την κάλυψη από τα ΜΜΕ των υποψηφίων για τις επικείμενες δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η προβολή από τα ΜΜΕ γίνεται "στο πλαίσιο ενός καθεστωτικού δικομματισμού χωρίς δημοκρατική ισορροπία για όλους". Ο κ. Πρωτόπαπας δεσμεύθηκε να συζητήσει το θέμα εφαρμογής της οδηγίας του ΕΣΡ για ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων στα ΜΜΕ με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Αγγελο Στάγκο αλλά και με τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

    Κατά των δύο μεγάλων κομμάτων

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η επικοινωνιακή πολιτική των συνδυασμών που στηρίζονται από τα δυο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιεί μέσα που προϋποθέτουν πακτωλό χρημάτων και σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα του πρόσφατου νόμου που αφορά στη διενέργεια των εκλογών.

    Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητο η πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια όργανα να μην ελέγχουν την κατ΄αναλογία εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στο "πολιτικό χρήμα".

    [12] Ο Π. Ψωμιάδης προκαλεί όσους τον δυσφημούν

    20/9/2002 4:20:00 μμ

    ''Προκαλώ όποιον έχει οτιδήποτε να μου καταλογίσει να πάει τώρα στον εισαγγελέα και το εννοώ, τώρα αμέσως'', τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα ο βουλευτής και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης κατέθεσε χθες το πρωί μήνυση κατ αγνώστων ζητώντας από τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές να κινητοποιηθούν, προκειμένου να εντοπίσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που συνέταξαν και απέστειλαν επιστολές, το περιεχόμενο των οποίων τον συκοφαντούν. Εκτός από τη μήνυση ζήτησε σήμερα από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και από τα Μέσα Ενημέρωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και από τους άλλους υποψήφιους νομάρχες να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες.

    Ζήτησε και παρέμβαση Κακλαμάνη

    Μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση, καθώς και στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

    ''Η προοπτική της δικής μου παρουσίας στην θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης κάποιους ενοχλεί'', τόνισε και πρόσθεσε ''λυπάμαι πολύ, δεν θα τους κάνω το χατίρι και συνεχίζω την προσπάθειά μου με ευπρέπεια, ευγένεια και αξιοπρέπεια, αποφεύγοντας την οξύτητα που αποπροσανατολίζει''.

    [13] H ΚΕΔΚΕ ''φιλοξενεί'' παιδιά από το Ισραήλ στην Ελλάδα

    20/9/2002 2:36:00 μμ

    Εκατόν σαράντα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών από το Ισραήλ θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για μία εβδομάδα ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ. Τα παιδιά που θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα και την Πελοπόννησο και θα επισκεφθούν κάποια ελληνικά νησιά, θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" την Κυριακή στις 9 το πρωί.

    [14] Τα ονόματα των υποψηφίων που στελεχώνουν τον ''Πειραιά-Αναγέννηση''

    20/9/2002 6:22:00 μμ

    Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο το πλήρες ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ". Ο Κώστας Τζατζανης με 58 υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους και 110 διαμερισματικούς, διεκδικούν την ψήφο του Πειραϊκού Λαού. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού στελεχώνουν:

    20 συνδικαλιστές και κοινωνικοί αγωνιστές, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο Γ.Γ. των εργαζομένων στο Μετρό, ένα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ένα μέλος του προεδρείου της ΔΗΚΕΒΕ, πρόεδροι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, 8 εκπαιδευτικοί, απ τους οποίους μια διευθύντρια σχολείου, 5 αθλητικοί παράγοντες, 2 γιατροί, 3 μηχανικοί, 2 δικηγόροι, ένας φοιτητής, ένας αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α. και δυο αξιωματικοί Υ.Ε.Ν., 13 έμποροι και επαγγελματίες, 10 εργατοϋπάλληλοι, 2 συγγραφείς.

    Σαν διαμερισματικοί σύμβουλοι διεκδικούν την ψήφο γνωστοί παράγοντες και αγωνιστές της γειτονιάς, εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές, ένας διευθυντής σχολείου κλπ.

    [15] Ο Γιασέρ Αραφάτ σε κατάσταση πολιορκίας!

    20/9/2002 7:02:00 μμ

    Αποκλεισμένο παραμένει το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα, ενώ οι Παλαιστίνοι εκφράζουν φόβους για τη ζωή του. "Επιδιώκουμε μόνο την απομόνωση του Αραφάτ και όχι την εξορία ή τη φυσική του εξοντωση" δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά και την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πράξεών του δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ Ρωσία και Γαλλία κατήγγειλαν τον αποκλεισμό. Στη Γάζα ένας 14χρονος παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

    Εκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Οχθη

    Στο Τελ Αβίβ, 6 έγιναν τα θύματα από τη χθεσινή επίθεση αυτοκτινίας μετά το θάνατο ενός τραυματία εβραίου σκοτσέζικης καταγωγής.

    Το Ισραήλ επέβαλε εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης εκτός της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας. "Η επίθεση εντάσσεται τη γνωστή προσπάθεια του Αριέλ Σαρόν να καταστρέψει την παλαιστινιακή Αρχή και τον Γιάσερ Αραφάτ", δήλωσε ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

    Παράλληλα, ισραηλινά τανκς με την κάλυψη μαχητικών ελικοπτέρων διείσδυσαν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και κατέστρεψαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών και άλλα επτά κτήρια κατασκευής όπλων.

    Ένας άντρας και μία γυναίκα έπεσαν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά, ενώ ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κατά των στρατιωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από αυτούς.

    Τη βαθιά τους ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασαν ΗΠΑ και ΕΕ που επίσης καταδίκασαν το χθεσινό μακελειό στο Τελ Αβίβ. Την ευθύνη ανέλαβε με ανακοίνωση της η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς σε αντίποινα για το θάνατο ηγέτη της και 14 αμάχων τον Ιούλιο στη Γάζα

    [16] Απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα Ρετζέπ Ερντογάν

    20/9/2002 5:42:00 μμ

    Απαγορεύτηκε σήμερα στον ισλαμιστή μετριοπαθή ηγέτη Ρετζέπ Ερντογάν--του οποίου το κόμμα θεωρείται φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο στην Τουρκία-- να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, εξαιτίας παλαιότερης καταδίκης του από την τουρκική δικαιοσύνη για ''υποκίνηση θρησκευτικού μίσους'', μετέδωσε σήμερα το CNN Turk επικαλούμενο το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

    Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Εκλογικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η υποψηφιότητα του οποίου προκαλούσε ανησυχία τόσο στις χρηματαγορές όσο και στον ισχυρό στρατό της χώρας, κρίθηκε ακατάλληλος να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές εξαιτίας καταδίκης του το 1998 για την οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

    Ο αποκλεισμός του από το τουρκικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα μπορεί να υπηρετήσει ως υπουργός, αν το κόμμα του εξασφαλίσει υψηλό ποσοστό στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά δεν θα μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έρχεται πρώτο μεταξύ των κύριων αντιπάλων του στις σφυγμομετρήσεις που διεξάγονται για τις εκλογές στην Τουρκία.

    [17] Εκλογές στη Σλοβακία

    20/9/2002 5:14:00 μμ

    Robert Fico

    Ανοιξαν στις 15:00 ώρα Ελλάδας οι κάλπες στα 5.890 εκλογικά τμήματα της Σλοβακίας, όπου περίπου 4,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα 150 μέλη του νέου κοινοβουλίου της χώρας. Αριθμός-ρεκόρ 2.596 υποψηφίων από 24 πολιτικούς σχηματισμούς συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται κρίσιμη για την προσεχή ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόνο λίγα κόμματα θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το 5% των ψήφων που απαιτείται για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

    Αυτό που αναμένεται είναι μια σκληρή μάχη ανάμεσα στο νέο κόμμα ''Σμερ'' (Κατεύθυνση) του Ρόμπερτ Φίκο, το οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και αποδέχεται η ΕΕ, και στην ''Κίνηση για μια Δημοκρατική Σλοβακία'' (HZDS)του πρώην πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Μέτσιαρ, τον οποίο οι Δυτικοί δεν επιθυμούν να ξαναδούν στην εξουσία.

    Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ έχουν απειλήσει τους τελευταίους μήνες πως θα επανεξετάσουν την ένταξη της Σλοβακίας στους κόλπους τους σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μέτσιαρ. Το ''Σμερ'' που ιδρύθηκε το 1999 συγκεντρώνει από 16%-18% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η HZDS ποσοστό 15%-20%. Όσο για τον συνασπισμό του Μίκουλας Τζουρίντα, που κυβερνά την χώρα από το 1998, οι αναλυτές δεν του δίνουν καμιά πιθανότητα επανεκλογής. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο

    [18] Αρνείται η Γκμέλιν ότι παρομοίωσε τον Μπους με Χίτλερ

    20/9/2002 4:57:00 μμ

    Daeubler-Gmelin

    Τη διάψευση της υπουργού Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ-Γκμέλιν δέχθηκε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με την οποία η υπουργός αρνείται ότι σε δήλωσή της είχε παρομοιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ. Ντόμπλερ-Γκμέλιν φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης--σύμφωνα με την εφημερίδα Schwaebisches Tagblatt-- ότι οι απειλές του προέδρου Μπους προς το Ιράκ για προσφυγή σε στρατιωτική βία είναι παρόμοιες με τις τακτικές του Χίτλερ.

    ''Η Ντόιμπλερ-Γκμέλιν με βεβαιότητα τόνισε ότι δεν έκανε αυτές τις δηλώσεις. Αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται τέτοια πράγματα δεν έχουν θέσει στη κυβέρνηση'', είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι ο Σρέντερ σχεδιάζει να αποπέμψει την υπουργό Δικαιοσύνης μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

    Εκπρόσωπος της υπουργού δήλωσε ότι Ντόιμπλερ-Γκμέλιν τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Γερμανία Ντάνιελ Κόουτς για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν έκανε τις δηλώσεις αυτές που τις αποδόθηκαν από την εφημερίδα.

    Η τελευταία έγραψε, επικαλούμενη δηλώσεις της:''Οι Αμερικανοί έχουν αρκετό πετρέλαιο. Ο Μπους θέλει να αποσπάσει τη προσοχή τους από τα εσωτερικά προβλήματα. Είναι μία δημοφιλής μέθοδος. Τη χρησιμοποιούσε και ο Χίτλερ''. Μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η υπουργός αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις. ''Δεν έκανα καμία τέτοια δήλωση. Απλά και καθαρά'', τόνισε.

    Πάντως σε προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο τα σχόλια και αντ' αυτού χαρακτηρίζονται δημιούργημα ενός ''τοπικού δημοσιογράφου'' μίας μικρής πόλης. Ο δημοσιογράφος Μίκαελ Χαν, δήλωσε προς το γερμανικό Πρακτορείο ότι ''εμμένει σε κάθε λέξη και σε όλες τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ'', ενώ επισήμανε ότι η υπουργός προχώρησε και σε περαιτέρω επικριτικά σχόλια σε βάρος του Τζορτζ Μπους και της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην ίδια συγκέντρωση.

    [19] Βρετανία: Συντάξεις στα 70 χρόνια!

    Πηγή: ΑΠΕ 20/9/2002 5:21:00 μμ

    Η συντάξιμη ηλικία θα πρέπει να αυξηθεί στα 70 χρόνια, αν οι Βρετανοί θέλουν να παίρνουν μια ''άνετη'' σύνταξη, δηλαδή μια σύνταξη που να καλύπτει τα δύο τρίτα του μισθού τους, σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την Αλισον Ο' Κόνελ, συντάκτη της έκθεσης αυτής και διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας ''Ινστιτούτο Πολιτικής για τις Συντάξεις'' (PPI), η συζήτηση για τη συντάξιμη ηλικία δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί, επειδή η κρατική σύνταξη είναι σήμερα χαμηλή και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ανεπαρκείς.

    ''Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Η υγεία και οι επαγγελματικές προοπτικές των ανθρώπων άνω των 65 ετών βελτιώνονται. Αν οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερα χρόνια θα γίνει δυνατό να χρηματοδοτηθούν καλύτερες συντάξεις'', υπογραμμίζεται στην έκθεση. ''Με την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, το κράτος θα μπορούσε να καταβάλλει καλύτερες συντάξεις χωρίς επιπλέον κόστος'', προστίθεται.

    Για το PPI, ''δεν υπάρχουν παρά δύο τρόποι για να δοθεί μια λύση στην κρίση των συντάξεων: μεγαλύτερη αποταμίευση ή περισσότερα χρόνια εργασίας. Η αύξηση των χρόνων εργασίας είναι για πολλούς η πιο ελκυστική λύση και συμφωνεί με το γεγονός ότι ζούμε περισσότερο''

    [20] Απέτυχε το πραξικόπημα

    20/9/2002 2:47:00 μμ

    Ο στρατηγός Γκουέι

    Σε αποτυχία κατέληξε η απόπειρα πραξικοπήματος των απόστρατων στην Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν, που κάλεσε τους πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά από μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τα ζωή τους.

    Στο Αμπιτζάν, στην πλέον σημαντική πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, οι αιματηρές συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150.

    Η κρατική τηλεόραση έδειξε το πτώμα του στρατηγού Ρόμπερτ Γκουέι που θεωρήθηκε από κάποιους ο ιθύνων νους της ανταρσίας και ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο ακόμα πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο των στασιαστών.

    Εστίες αντίστασης

    Ο πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν υποστήριξε σε συνέντευξη του στο BBC, ότι οι στασιαστές εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές περιοχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπουάκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέλνει εκεί ενισχύσεις.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμη "εστίες αντίστασης" στην πόλη Κορόγκο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

    Ο υπουργός Αθλητισμού της Ακτής Ελεφαντοστού, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο οι απόστρατοι, σε δήλωση του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι οι αντιφρονούντες είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Ο Λοράν Γκάμπο, Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, που είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

    [21] Βαριά ποινή για τον Αντρεότι

    20/9/2002 1:50:00 μμ

    Την καταδίκη και την επιβολή ποινής 25ετούς κάθειρξης για τον Τζούλιο Αντρεότι, που κατηγορείται για συνεργεία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το 1979, ζήτησε χθες ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Περούτζια. Ο Τζούλιο Αντρεότι, 82 ετών, κεντρικό πρόσωπο της ιταλικής πολιτικής ζωής την τελευταία πεντηκονταετία, είχε αθωωθεί πριν από τρία χρόνια κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά το εφετείο της Περούτζια άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν απών από την ακροαματική διαδικασία και ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τους συνηγόρους του για την ποινή που πρότεινε ο εισαγγελέας.

    Ο Τζούλιο Αντρεότι θα δικαστεί επίσης τον Μάρτιο σε δεύτερο βαθμό με την κατηγορία της συνεργασίας με τη Μαφία. Πρωτοδίκως είχε αθωωθεί για την κατηγορία αυτή, αλλά το εφετείο του Παλέρμο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης.

    [22] Βρίσκουν στέγη οι Αθηναϊκές ομάδες

    20/9/2002 2:45:00 μμ

    Η μόνιμη στέγαση των ποδοσφαιρικών ομάδων της ΑΕΚ του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που πραγματοποιείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την συνάντηση, τόνισε την προθυμία της Πολιτείας να ενθαρρύνει τις πραγματικές επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές.

    Αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο είναι ιδιοκτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι πραγματοποιούνται μια σειρά επαφών και συζητήσεων προκειμένου να απεμπλακεί η υπόθεση και να ανακαινιστεί το Στάδιο Καραϊσκάκη.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει συνεχής διάλογος με τον Ολυμπιακό και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το Στάδιο Καραϊσκάκη, ώστε να εξασφαλιστεί μια ισορροπημένη, δίκαιη και μόνιμη λύση για τον Ολυμπιακό, ο οποίος συνδέεται και ιστορικά με το συγκεκριμένο στάδιο.

    Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ''προλαβαίνουμε''. ''Δεν υπάρχει κάποια Ολυμπιακή πίεση που να μας επιβάλλει ρυθμούς που δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις και συζητήσεις'', τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Σ' ό,τι αφορά την ΑΕΚ, ο υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι έχει υποβληθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο από την Ερασιτεχνική και έχουν δοθεί με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση πολύ σημαντικοί όροι δόμησης. Κατά συνέπεια έχει δοθεί ένα πλαίσιο για την ΑΕΚ.

    Σε ότι αφορά τον Παναθηναϊκό, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να βρεθεί μόνιμη και σταθερή έδρα για την ομάδα. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ''δεν συζητούμε για το Γουδί, δεν συζητούμε για το Ελληνικό, αλλά βεβαίως υπάρχει συζήτηση για τον Ελαιώνα''.

    [23] Δεύτερη ημέρα του συνεδρίου γυναικών στη Ρόδο

    20/9/2002 7:12:00 μμ

    Την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη θα τιμήσει απόψε το 2ο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών -Δημιουργών της Μεσογείου, που πραγματοποιείται από χθες στη Ρόδο και τελεί υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Ευρωκοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της πρώην αντιπροέδρου και υπουργού της αφγανικής κυβέρνησης Σίμα Σαμάρ, καθώς ένα χρόνο μετά το σοκ που είχαν προκαλέσει οι εικόνες ξυλοδαρμού και εκτέλεσης γυναικών στο Αφγανιστάν και μετά από έναν πόλεμο που προκάλεσε τόσους νεκρούς, η κατάσταση στη χώρα αυτή παραμένει ίδια και χειρότερη από την εποχή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Το συνέδριο λάμπρυνε με την ακτινοβολία της και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η οποία παρέστη στη δεξίωση που δόθηκε χθες προς τιμήν της, στο μεσαιωνικό παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η ΕΡΤ.

    [24] Εχουν πλάκα .... οι εκλογές στο Διαδίκτυο

    Πηγή: ΑΠΕ 20/9/2002 12:43:00 μμ

    Επικοινωνιακό τρικ; Ανάγκη χρήσης του Διαδικτύου για προβολή των πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων; Προσπάθεια επαφής με τους νέους ανθρώπους; Οπως και να το χαρακτηρίσεις, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS-πρώην Κομμουνιστές) της Γερμανίας, αντί να φτιάξει μία ιστοσελίδα με την ονομασία του κόμματος, χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση τις λέξεις σεξ και ναρκωτικά, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων ψηφοφόρων στις εκλογές της Κυριακής.

    Sex drugs και ο ''κακός'' Νταρθ Βέιντερ

    Οσοι λοιπόν από τους ενδιαφερόμενους αναζητήσουν κάτι συναρπαστικό στην διεύθυνση www.sexunddrugs2002.com, μάλλον θα απογοητευτούν, αφού το μόνο που θα διαβάσουν είναι οι θέσεις του κόμματος σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο φύλων και τα σχέδιά του για νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσει τα σκληρά ναρκωτικά.

    Το PDS δεν είναι το μόνο κόμμα που καταφεύγει στο Διαδίκτυο ενόψει των εκλογών. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ δημιούργησαν τη διεύθυνση www.nichtregierungsfaehig.de που σημαίνει ακατάλληλος να κυβερνήσει και στην οποία κινούμενα σχέδια παριστάνουν τον αντίπαλο του σημερινού καγκελάριου, τον βαυαρό Εντμουντ Στόιμπερ. Ενα από αυτά δείχνει τον συντηρητικό υποψήφιο ντυμένο όπως ο ''κακός'' Νταρθ Βέιντερ στην ταινία ''Ο Πόλεμος των Αστρων'' να απολαμβάνει ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα.

    Και όμως οι καγκελάριοι χορεύουν

    Οι Χριστιανοδημοκράτες, από την πλευρά τους έχουν υιοθετήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Στην δική τους ηλεκτρονική διεύθυνση www.wahlfakten.de, συγκρίνουν με καθόλου κολακευτικό τρόπο παλαιότερες δηλώσεις του Σρέντερ και του Γιόσκα Φίσερ με σημερινές τους.

    Αν κάποιος γερμανός ψηφοφόρος θελήσει να ''δημιουργήσει'' τον δικό του ιδανικό καγκελάριο δεν έχει παρά να ανατρέξει στην διεύθυνση www.yippy.de/wahlen2002, και να διαλέξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που επιθυμεί.

    Τέλος, για τους πιο προχωρημένους υπάρχει η διεύθυνση www.bundesdance.com, (ομοσπονδιακός χορός), όπου μπορούν να βάλουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους να χορεύει αλλά Ελβις Πρίσλεϊ, επιλέγοντας το τραγούδι, αλλά και το πόσο θα λικνίζει τη λεκάνη του.

    [25] Κατασκευή... αντί-ύλης στην Γενεύη!

    Πηγή: ΑΠΕ 20/9/2002 7:36:00 μμ

    Νέα επιστημονική επιτυχία που θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος. Μια σημαντική ποσότητα αντί-ύλης (50.000 άτομα αντι-υδρογόνου) κατάφερε να παραγάγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που έχει την έδρα του στη Γενεύη. Πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική επιτυχία που θα επιτρέψει, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την έρευνα επίτροπος κ. Μπουσκέν, να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε θεωρητικά την ύπαρξη της αντι-ύλης αλλά κανείς δεν είχε καταφέρει να παραγάγει μια ποσότητά της που να είναι επαρκής για τη μελέτη των ιδιοτήτων της.

    Εργαλείο για τη διερεύνησεων δεκάδων θεωριών

    Με αυτή την επιστημονική επιτυχία προσφέρεται στους επιστήμονες η πρώτη ευκαιρία να μελετήσουν τα ''θεμέλια'' της φύσης και να διερευνήσουν άλλες υποθέσεις που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, όπως η ύπαρξη ενός σύμπαντος ή περισσότερων παραλλήλων προς το δικό μας, η παραγωγή ενέργειας από αντί-ύλη και η χρησιμοποίησή της σε διαστημικά ταξίδια.

    Η ύλη και οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας αποτελείται από τρία διαφορετικών τύπων σωματίδια τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Το 1920 ένας φυσικός ο Πολ Ντιράκ ανακάλυψε ότι κάθε ηλεκτρόνιο είχε ένα δίδυμο αδελφάκι απολύτως όμοιο αλλά φορτισμένο με αντίθετο (θετικό) ηλεκτρικό φορτίο. Το ''θετικό'' ηλεκτρόνιο το ονόμασε ''ποζιτρόνιο''. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κάθε σωματίδιο είχε και το ακριβώς αντίθετό του, δηλαδή, πρωτόνιο και αντιπρωτόνιο, ηλεκτρόνιο και ποζιτρόνιο κλπ.

    Όταν η ενέργεια μεταβάλλεται σε ύλη παράγει σωματίδια και ταυτόχρονα αντι-σωματίδια. Για να δημιουργήσει κανείς τέτοια σωματίδια χρειάζεται να καταναλώσει ενέργεια και όταν τολμήσει να φέρει κοντά στα σωματίδια τα αντισωματίδια αυτά αλληλοεξοντώνονται (το ένα αναιρεί την ύπαρξη του άλλου), ενώ ταυτόχρονα από αυτή την αλληλοεξόντωση εκλύεται ενέργεια.

    Οι επιστήμονες στη Γενεύη κατάφεραν να κατασκευάσουν αντι-σωματίδια αντί-ύλης, αναγκάζοντας να συγκρουστούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια) υδρογόνου και όχι μόνο πέτυχαν την παραγωγή υπο-ατομικών σωματιδίων αντι-ύλης (αντί-υδρογόνο) σε μεγάλη ποσότητα, αλλά κατάφεραν και να τη συλλέξουν και να την αποθηκεύσουν έτσι ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν τις ιδιότητές της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 September 2002 - 17:06:23 UTC