Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμάχη κυβέρνησης-ΝΔ για ελληνική προεδρεία
  • [02] Λιγότεροι μαθητές στα σχολεία
  • [03] Σαφείς οι προθέσεις Μπους για επέμβαση
  • [04] Επιβλήθηκε ο Ηρακλής με 4-2
  • [05] Εκτός για 10 μέρες ο Μπορμπόκης
  • [06] Οι γυναίκες κλέβουν την παράσταση στη Ρόδο

    [01] Διαμάχη κυβέρνησης-ΝΔ για ελληνική προεδρεία

    19/9/2002 9:40:00 μμ

    Την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν οι δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή από τις Βρυξέλλες, ότι η ελληνική προεδρία θα έχει διαχειριστικό χαρακτήρα και ότι κατά την άποψή του τα πρώτα βήματα της προετοιμασίας είναι απογοητευτικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τη στάση του υπονομεύει την εθνική προσπάθεια για θετική ελληνική προεδρία. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υποστήριξε ότι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της σύγχυσης, του πανικού και της διγλωσσίας της κυβέρνησης Σημίτη.

    [02] Λιγότεροι μαθητές στα σχολεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 19/9/2002 9:33:00 μμ

    Περισσότερες αίθουσες, περισσότεροι δάσκαλοι, αλλά λιγότεροι μαθητές φέτος στα σχολεία, σύμφωνα με την έρευνα της ΝΕΤ 105,8, που μεταδίδεται από το πρωί, στο πλαίσιο αφιερώματος για τη νέα σχολική χρονιά. Οι δαπάνες για την παιδεία, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά την λειτουργία, αρκετά σχολεία θα έχουν διπλή βάρδια και φέτος, παρά τη μείωση του πληθυσμού των μαθητών, λόγω της υπογεννητικότητας.

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων δηλώνει ότι αν και διαθέτει τα χρήματα για την ανέγερση νέων αιθουσών, δεν έχει τα απαιτούμενα οικόπεδα.

    [03] Σαφείς οι προθέσεις Μπους για επέμβαση

    19/9/2002 11:41:00 μμ

    Την εξουσιοδότηση του Κογκρέσο ζήτησε απόψε ο Λευκός Οίκος για τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ, καθώς σχέδιο απόφασης κατέθεσε ο Μπους και ζητά την έγκριση. Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ο Τζορτζ Μπους. Σεβασμό στην ασφάλεια και τα κυριαρχικά του δικαιώματα ζητεί το Ιράκ από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ χαλκεύουν σκευωρίες, σύμφωνα με τον Νάτζι Σάμπρι. Σύσκεψη Αμερικανών στρατιωτικών στο Κουβέιτ.

    Εν λευκώ έγκριση σε Μπους;

    Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πόλεμο κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς τη διεθνή συναίνεση, ξεκαθάρισε σήμερα ο Τζορτζ Μπους. Μιλώντας από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα του Ιράκ ο ΟΗΕ θα το κάνουν οι ΗΠΑ, ενώ απόψε θα ζητήσει από το Κογκρέσο εξουσιοδότηση για χρήση των ένοπλων δυνάμεων εναντίον της Βαγδάτης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ο Λευκός Οίκος ζήτησε με σχέδιο απόφασής του που επιδόθηκε αργά σήμερα στο Κογκρέσο την εξουσιοδότησή του για να προσφύγει στη βία κατά του Ιράκ, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που κατέχει το Γαλλικό Πρακτορείο. ''Ο πρόεδρος εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που κρίνει κατάλληλα, περιλαμβανόμενης και της χρήσης βίας, ώστε να καταστεί δυνατόν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών", αναφέρεται στο λίγο μεγαλύτερο των δύο σελίδων σχέδιο απόφασης του Λευκού Οίκου για το Ιράκ.

    Πάντως, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία Τομ Ντασλ, υπογράμμισε πως δε θα δώσει μία εν λευκώ έγκριση για ελευθερία δράσης στον πρόεδρο Μπους, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί το Κογκρέσο.

    Αντίθετη στο ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ εξακολουθεί να δηλώνει η Ρωσία, η οποία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, τόνισε πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μπορούν εύκολα να ελέγξουν αν το Ιράκ διαθέτει στρατηγικά όπλα.

    Προσβλητικές χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού της Δικαιοσύνης, η οποία συνέκρινε τον Τζορτζ Μπους με τον Αδόλφο Χίτλερ.

    Σαμπρί: Στόχος ο έλεγχος της παραγωγής πετρελαίου

    Από το Ιράκ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ, δήλωσε ότι η Βαγδάτη δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας Νάτζι Σάμπρι, τόνισε ότι η χώρα του δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χαλκεύει σκευωρίες με στόχο ελέγξει απολύτως τη ροή του πετρελαίου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Ο Σάμπρι, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε οτι η Βαγδάτη δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χαλκεύει σκευωρίες με στόχο οι ΗΠΑ να πλήξουν το Ιράκ και να ελέγξουν απολύτως τη ροή του πετρελαίου σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, που ανέγνωσε ένα μήνυμα του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν προς την 190μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε επίσης ότι οι επιθεωρητές του διεθνούς Οργανισμού που θα επιστρέφουν στη χώρα του θα πρέπει να σεβαστούν κανονισμούς που αφορούν την κυριαρχία και την ασφάλεια του Ιράκ, κάτι που οι αναλυτές εξέλαβαν ως υπαινιγμό πως σε ορισμένες περιοχές δεν θα επιτραπεί στους επιθεωρητές η πρόσβαση.

    Εξάλλου, ο ίδιος κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση οτι συμβάλλει στην εξόντωση 1,7 εκατ. Ιρακινών και ανάμεσά τους πολλών γυναικόπαιδων, βομβαρδίζοντας τη χώρα του με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και εφαρμόζοντας ένα 12ετές διεθνές οικονομικό εμπάργκο. Κατηγόρησε μάλιστα τον Λευκό Οίκο ότι θέλει να παρουσιάσει στην αμερικανική κοινή γνώμη την επίθεση κατά του Ιράκ με το επικοινωνιακό σχήμα του ''τετελεσμένου γεγονότος'' και ''σαν να επρόκειτο η επίθεση αυτή να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια των Αμερικανών''.

    Είπε, επίσης, ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα προσκαλέσει επιστήμονες και πολιτικούς για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι η Βαγδάτη δεν έχει πυρηνικά, χημικά, βακτηριολογικά όπλα, σε περίπτωση που ο ΟΗΕ πειστεί από τις αμερικανικές ψευδείς κατηγορίες.

    Η κυβέρνηση Μπους απέρριψε σήμερα τους ιρακινούς ισχυρισμούς ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και κατηγόρησε το Ιράκ ότι επιχειρεί ''να δελεάσει τον κόσμο ακολουθώντας το δρόμο της πλάνης''. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ χαρακτήρισε την ομιλία του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ''μια απογοητευτική αποτυχία''.

    Στο Κουβέιτ, εν τω μεταξύ, ξεκίνησε διήμερη σύσκεψη ανώτατων Αμερικανών στρατιωτικών με θέμα τη χρήση από τις ΗΠΑ βάσεων στο έδαφος του Κατάρ, ενώ αρχίζει μεγάλη άσκηση του βρετανικού στρατού και της αεροπορίας.

    [04] Επιβλήθηκε ο Ηρακλής με 4-2

    Πηγή: ΑΠΕ 19/9/2002 11:22:00 μμ

    Με πρωταγωνιστή τον Τάκη Γκώνια που πέτυχε δύο γκολ (51΄, 88΄) ο Ηρακλής επικράτησε 4-2 της Ανόρθωσης και έβαλε τις βάσεις για πρόκριση, αρκεί να διαφυλάξει αυτό το σκορ στη ρεβάνς της 3ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Τα υπόλοιπα τέρματα του "γηραιού" πέτυχαν οι Μίετσελ (44΄) και Στολτίδης (49΄) ενώ για τους Κυπρίους σκόραρε ο Νεοφύτου (61΄, 90΄πέναλτι).

    [05] Εκτός για 10 μέρες ο Μπορμπόκης

    19/9/2002 8:48:00 μμ

    Τουλάχιστον 10 ημέρες θα μείνει έξω από τους αγωνιστικούς χώρους ο Βασίλης Μπορμπόκης, καθώς όπως διαπιστώθηκε μετά τις σχετικές εξετάσεις, ο έμπειρος αμυντικός της ΑΕΚ, υπέστη θλάση στον δικέφαλο, κατά την διάρκεια του αγώνα με την Γκενκ. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει τα παιχνίδια με την Ξάνθη και την Ρόμα, ενώ αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του στο παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης. Όσον αφορά στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη στην ακριτική πόλη, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα. Η προετοιμασία της ΑΕΚ θα ολοκληρωθεί με την αυριανή προπόνηση και στην συνέχεια ο Ντούσκο θα ανακοινώσει την αποστολή που θα ταξιδέψει στην Ξάνθη.

    [06] Οι γυναίκες κλέβουν την παράσταση στη Ρόδο

    19/9/2002 8:24:00 μμ

    Οι γυναίκες υψώνουν τη δική τους φωνή στη Ρόδο, σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών της Μεσογείου, στο "2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη", που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το προσεχές Σάββατο και τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα, την παράσταση έκλεψε η πανέμορφη βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, που εγκαινίασε μια έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ. Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο", περιλαμβάνει έργα 51 καλλιτέχνιδων από 21 ισλαμικές χώρες και συνδιοργανώθηκε από την Βασιλική Εταιρία Καλών Τεχνών της Ιορδανίας και το Πανμεσογειακό Δίκτυο Γυναικών Δημιουργών FAM και τελεί υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 September 2002 - 20:55:43 UTC