Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράκ δείχνει ''πράσινο φως'' στον ΟΗΕ
  • [02] Μ. Ανατολή: Διπλωματικές λύσεις και επιδρομές
  • [03] Αλβανία: Συλλήψεις για εμπορία βρεφών
  • [04] Υπάλληλος του Αλ Τζαζίρα κρατείται στο Γουαντάναμο
  • [05] Διεξοδικοί έλεγχοι στην αγορά

    [01] Το Ιράκ δείχνει ''πράσινο φως'' στον ΟΗΕ

    17/9/2002 8:42:00 πμ

    Τη συμφωνία στην άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφος του Ιράκ για τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων δήλωσε ο Σαντάμ Χουσέιν μέσω επιστολής του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Αναν. Η είδηση συνάντησε την ψυχρότητα των ΗΠΑ και την επιφυλακτικότητα της Βρετανίας. Ο Λευκός Οίκος την χαρακτήρισε ως κίνηση τακτικής προκειμένου το Ιράκ να αποφύγει ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι ο Χουσέιν "έχει μία μακρά ιστορία στο να μην παίζει τίμια". Εντούτοις η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε την συμφωνία, ενώ ήδη υποχώρησε η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου.

    ΗΠΑ-Βρετανία χαρακτηρίζουν ανακόλουθο τον Σανταμ

    Η υπαναχώρηση αυτή του ιρακινού καθεστώτος έρχεται σε μια αρκετά κρίσιμη στιγμή όπου το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης ήταν ορατό και οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας είχαν αυξηθεί δραματικά.

    Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε φυσικά με σκεπτικισμό και δήλωσε πως θα εστιάσει την προσοχή του στον ιρακινό αφοπλισμό διαμέσου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Εχουμε καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε με τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν. Συνεργαζόμαστε με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να καθορίσουμε τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να επιτύχουμε τον σκοπό μας", δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ.

    Ο Μπάρτλετ χαρακτήρισε επίσης την πρόταση του Ιράκ ως τακτική κίνηση που αποσκοπεί να "δώσει ψεύτικες ελπίδες στην διεθνή κοινότητα πως ο Σαντάμ Χουσέιν αυτή τη φορά εννοεί πως θα συνεργασθεί. Δυστυχώς, η εμπειρία μίας δεκαετίας και πλέον μας αποδεικνύει πως θα πρέπει να δείχνουμε λίγη εμπιστοσύνη στα λόγια και στις πράξεις του".

    Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλέλαν δήλωνε πως μία "νέα, αποτελεσματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα ασχολείται ουσιαστικά με την απειλή που παρουσιάζει ο Σαντάμ Χουσέιν" είναι ακόμη αναγκαία, παρά την πρόταση του Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική στάση.

    "Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν έχει καγχάσει για μία σειρά από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εχει μία μακρά ιστορία να μην παίζει τίμιο παιχνίδι. Ας δούμε τι έχει να μας προσφέρει", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ο ευρωπαίος ηγέτης που τηρεί την αυστηρότερη στάση έναντι του Ιράκ, ακολουθώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, μολονότι έχει επιμείνει στην επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αντί για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης.

    Θετική αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα - Απαιτούνται γρήγορες κινήσεις λέει η Γαλλία

    Οι υπόλοιπες χώρες ωστόσο υποδέχθηκαν θετικά τη μεταστροφή της στάσης του Ιρακινού προέδρου. Πρώτη ανταποκρίθηκε η Γαλλία, η οποία διαμέσου του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομνίκ ντε Βιγπέν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά κάθε λέξη του Σαντάμ Χουσέιν.

    "Είναι η απάντηση του Ιράκ στην εξαιρετικά αταλάντευτη και σαφή αξίωση της διεθνούς κοινότητας. Τώρα θα πρέπει να λάβουμε στα σοβαρά κάθε λέξη του Σαντάμ Χουσέιν", τόνισε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "τα πράγματα θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα".

    "Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δράσουμε χωρίς χρονοτριβή και οι επιθεωρητές να μπορέσουν να ξεκινήσουν την αποστολή τους το γρηγορότερο. Ολα τα στοιχεία για δράση είναι πλέον στα χέρια μας", τόνισε ο ντε Βιγπέν, υπενθυμίζοντας πως η απόφαση 1284, που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο το 1999, ρυθμίζει τον τρόπο εργασίας των επιθεωρητών. "Οι επιθεωρητές θα πρέπει να μπορέσουν να μεταβούν στο Ιράκ, να εργασθούν απρόσκοπτα και να συντάξουν μία έκθεση για τον ΓΓ του ΟΗΕ" τόνισε ο ίδιος, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Εάν η αποδοχή εκ μέρους του Ιράκ "επιβεβαιωθεί", υπογραμμίζει ο υπουργός,"αυτό αποδεικνύει σε ποιο βαθμό η διεθνής κοινότητα μπορεί να φέρει αποτελέσματα εάν είναι ενωμένη".

    Την ευαρέσκειά του για την απόφαση του Ιράκ εξέφρασε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. "Χάρις στις κοινές μας προσπάθειες, κατορθώσαμε να αποφύγουμε την απειλή ενός πολέμου και επανερχόμεθα στα πολιτικά μέσα για την επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ", τόνισε ο Ιβανόφ. "Το κύριο ζήτημα είναι να ξαναπιάσουν δουλειά οι επιθεωρητές του ΟΗΕ", τόνισε ο Ιβανόφ.

    Η Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από τη Βαγδάτη να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός της, έπειτα από τη διακοπή της αποστολής τους το 1998, και παρέμενε μέχρι τέλους αντίθετη σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ, όπως απειλούσαν οι ΗΠΑ.

    Η Αυστραλία ωστόσο χαιρέτισε την ανακοίνωση με επιφυλακτικό τρόπο. ''Ενόψει αυτών των εξελίξεων, δίχως όμως να επιθυμούμε να καθηλωθούμε στη θέση αυτή, η ανακοίνωση ακούγεται ως μία θετική εξέλιξη'', τόνισε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Μελβούρνης, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνινγκ.

    ''Βεβαίως, η βαθύτερη ελπίδα μας είναι πως η τεράστια διεθνής πίεση που ασκήθηκε τους περασμένους μήνες στο Ιράκ, περιλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ και των συμμάχων της, θα εξαναγκάσει τους Ιρακινούς να συμμορφωθούν με τις διεθνείς απαιτήσεις'', πρόσθεσε.

    [02] Μ. Ανατολή: Διπλωματικές λύσεις και επιδρομές

    17/9/2002 9:49:00 πμ

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εξακολουθήσει ένθερμα την προσπάθεια για επίλυση της κρίσης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομνίκ ντε Βιγπέν. Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ρωσία, θα έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη συνομιλίες υψηλού επιπέδου, σε μία προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος για να αναθερμανθεί η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Μολαταύτα ισραηλινά στρατεύματα με την κάλυψη αρμάτων μάχης πραγματοποίησαν επιδρομή στα περίχωρα της πόλης Χαν Γιουνίς, στη Γάζα, κατέστρεψαν εργοστάσια μεταλλικών αντικειμένων και συνέλαβαν περισσότερους από 20 Παλαιστίνιους.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν εννιά βιοτεχνίες κατασκευής όπλων και συνέλαβαν 23 υπόπτους για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περίπου 30 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα διείσδυσαν σε βάθος δύο χιλιομέτρων στα περίχωρα του Χαν Γιουνίς και κατέστρεψαν πέντε βιοτεχνίες, όπως και το πατρικό σπίτι ενός στελέχους της Χαμάς.

    Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού τονίζεται ότι η επιδρομή κράτησε τέσσερις ώρες και οι στρατιώτες κατέστρεψαν εργοστάσια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, ρουκετών και πυρομαχικών.

    Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

    Εν τω μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε χθες από τη Νέα Υόρκη τη διεθνή κοινότητα να εξακολουθήσει τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης.

    ''Θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μία πολιτική προοπτική σε μία υπόθεση όπως αυτή'', υπογράμμισε στους δημοσιογράφους, μία ημέρα μετά τη σύνοδο της ομάδος εργασίας για το Μεσανατολικό, που είναι γνωστό ως 'κουαρτέτο', στο περιθώριο της 57ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο ντε Βιγπέν ερωτήθηκε σχετικά με την αντίθεση που έχουν εντοπίσει ορισμένες αραβικές χώρες, ιδιαιτέρως η Συρία, ανάμεσα στην αξίωση της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση του Ιράκ στις αποφάσεις του ΟΗΕ και την έλλειψη αποφασιστικότητάς της στην ανάλογη περίπτωση που αφορά το Ισραήλ.

    ''Πεποίθησή μας είναι πως υπάρχει μία σφαιρική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ'', τόνισε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας ''τη σπουδαιότητα να υπάρχουν πρωτοβουλίες στο σύνολο των κρίσεων''. ''Οι κρίσεις τούτες συνδέονται και δεν θα πρέπει να λησμονούμε τις απαιτήσεις για πρόοδο στο σύνολο των διαφορετικών αυτών υποθέσεων'', τόνισε.

    [03] Αλβανία: Συλλήψεις για εμπορία βρεφών

    17/9/2002 8:07:00 πμ

    Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε χθες στο Πόγκραντετς ένα 33χρονο Αλβανό με την κατηγορία ότι πούλησε τα τέσσερα παιδιά του έναντι 300-400 ευρώ σε Αλβανούς και Ελληνες, που επιδίδονται σε παράνομη διακίνηση βρεφών. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν στην Κορυτσά άλλα δύο άτομα με την κατηγορία ότι επιδίδονταν σε παράνομη διακίνηση βρεφών μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των παιδιών Γη των Ανθρώπων, πάνω από χίλιοι μικροί Αλβανοί βγήκαν το 2000 στην επαιτεία στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, θύματα εκμετάλλευσης των δικτύων παράνομης διακίνησης παιδιών.

    [04] Υπάλληλος του Αλ Τζαζίρα κρατείται στο Γουαντάναμο

    17/9/2002 8:02:00 πμ

    Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε χθες πως οι ΗΠΑ κρατούν έναν από τους υπαλλήλους του στην ναυτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Σε ανακοίνωσή του Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στο Κατάρ, που απεστάλη στην αμερικανική πρεσβεία στη Ντόχα, επιβεβαιώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο ο Σουδανός βοηθός εικονολήπτη Σάμι Μουχεϊντίν Μοχάμεν αλ Χάτζ, συνελήφθη ''από τις αμερικανικές δυνάμεις δίχως να παρασχεθεί μία σαφής ή ειδική εξήγηση''. ''Οχι απλώς ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση του κ. Χατζ, αλλά επίσης καλούμε όλους όσους ασχολούνται με την προστασία των δημοσιογράφων να ενωθούν μαζί μας'', τονίζεται στην ανακοίνωση του Αλ Τζαζίρα. Μέχρι στιγμής η αμερικανική πρεσβεία δεν έχει προβεί σε σχολιασμό της ανακοίνωσης του δικτύου.

    Ο Χατζ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2001 στο Αφγανιστάν ''με την υποψία της εμπλοκής του στις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα. Προφανώς ένα λάθος στον αριθμό του διαβατηρίου του και πιθανότητα το όνομά του να εμφανίζεται στον κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων από τις αμερικανικές αρχές, οδήγησαν στη σύλληψή του'', τονίζεται στην ανακοίνωση.

    ''Μόλις αργότερα επιβεβαιώθηκε μέσα από επαφές με το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών πως ο Χατζ είχε δηλώσει από το 2000 την απώλεια του διαβατηρίου του, γεγονός που λογικά πλέον καθιστά πιθανό αυτό να χρησιμοποιήθηκε από άλλο πρόσωπο ξένο προς τον Χατζ'', τονίζει το Αλ Τζαζίρα, υποστηρίζοντας ότι δεν έφερε νωρίτερα το θέμα στη δημοσιότητα διότι δεν ήθελε να διακυβεύσει την υπόθεση καθ' οιονδήποτε τρόπο.

    Το δίκτυο, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για την κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν και για την προβολή ορισμένων από τα μηνύματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει δηλώσει πως τα γραφεία του στην Καμπούλ δέχθηκαν επίθεση από αμερικανικό πύραυλο περί τα τέλη της επιχείρησης κατά του Αφγανιστάν.

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν παραπονεθεί στην κυβέρνηση του Κατάρ για το δίκτυο, εκφράζοντας την ελπίδα να χαλάρωνε την κάλυψη της επιχείρησης για την καταδίωξη του Μπιν Λάντεν και την τιμωρία του καθεστώτος του Ταλιμπάν που του παρείχε στέγη.

    [05] Διεξοδικοί έλεγχοι στην αγορά

    17/9/2002 9:16:00 πμ

    Δεκατέσσερα ελεγκτικά συνεργεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Θεοδώρου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα ελέγχους σε λαϊκές αγορές της Αθήνας. Ταυτόχρονα μεικτά συνεργεία ελέγχου του ΣΔΟΕ σαρώνουν την αγορά και ήδη έχουν εντοπίσει ατασθαλίες στα τιμολόγια των εμπόρων - εισαγωγέων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, που σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για να τον ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της κερδοσκοπίας, χθες προήδρευσε σε σύσκεψη, στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου στα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι ως την αγορά, καθώς και η χρήση ταμειακών μηχανών στους επαγγελματίες που πωλούν υφάσματα και είδη ρουχισμού στις λαϊκές αγορές. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών αντιδρώντας στις προτάσεις αυτές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πορεία προς την Πλατεία Κάνιγγος.

    Εξετάζονται οι τρόποι ανάσχεσης των ανατιμήσεων

    Μετά την συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό, η οποία θα γίνει προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Σημίτης για την εξέλιξη των τιμών στην αγορά, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντήσει μαζί με τον υφυπουργό Χρήστο Θεοδώρου τους εκπροσώπους των εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προσπαθειών συμπίεσης του κόστους.

    Οι κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και η σημαντικότατη αύξηση σε σειρά υπηρεσιών και προϊόντων που επηρεάζουν την παραγωγή (καύσιμα, φυτοφάρμακα, ΔΕΚΟ, ασφάλειες, μηχανήματα, εργατικό δυναμικό) οδηγεί σε αναγκαστικές αυξήσεις του τελικού προϊόντος όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης την επιβολή ενδεικτικών τιμών στις συσκευασίες πλήθους προϊόντων.

    Οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και πορεία προς το υπουργείο Ανάπτυξης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ταμειακών μηχανών.

    Επίσης, για υπερβολικές αυξήσεις τσουχτερά πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν οκτώ ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ενώ 15 επιχειρήσεις στεγασμένων και υπαίθριων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

    Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα ξεκίνησε το μποϋκοτάζ των καταναλωτικών οργανώσεων στις λαϊκές και τα καταστήματα πώλησης οπωρολαχανικών και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, ο τζίρος μειώθηκε χθες κατά 70% και η προσέλευση στην αγορά κατά 50-60%.

    Σημειώνεται πάντως ότι σε σχέση με την Παρασκευή οι περισσότερες τιμές οπωροκηπευτικών ακολουθούν πτωτική πορεία.

    Τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατέγραψαν κάμψη των τιμών έως και 30%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 September 2002 - 9:14:04 UTC