Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράκ στο στόχαστρο ΗΠΑ-Βρετανίας

    [01] Το Ιράκ στο στόχαστρο ΗΠΑ-Βρετανίας

    8/9/2002 9:14:00 μμ

    Αυξάνονται οι πιθανότητες, μέρα με τη μέρα, μιας νέας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, καθώς οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους. Σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπους εξετάζει όλες τις πιθανότητες για μια ενδεχόμενη ''μονομερή'' επίθεση μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει ο ΟΗΕ. Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, χαρακτήρισε αποφασιστικές τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως επιβάλλεται μία επέμβαση στο Ιράκ.

    Μπλερ: Το Ιράκ απειλή για τη διεθνή κοινότητα

    Παρά τις συνεχόμενες και αυξανόμενες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, ΗΠΑ και Βρετανία όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μετά τις συνομιλίες που είχε στο Καμπ Ντέιβιντ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, εμμένουν στην απόφασή τους για επέμβαση στο Ιράκ, για να αντιμετωπίσουν την απειλή που όπως υποστηρίζουν, συνιστούν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες εκφράζουν "την ίδια αποφασιστικότητα" για να αντιμετωπίσουν την "πραγματικά αληθινή απειλή" που είναι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν.

    "Η απειλή είναι πραγματική, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας" τόνισε ο Τόνι Μπλερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο θα δώσει στη δημοσιότητα τις αποδείξεις εντός των προσεχών εβδομάδων, προσπαθώντας να πείσει για το δίκαιο των απόψεών του.

    Πάουελ: ''Ετοιμος για επίθεση ο Μπους''

    Ολα δείχνουν πια, ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ και ότι όλα είναι θέμα χρόνου, με ή χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    Την αποφασιστικότητα του αμερικανού πρόεδρου για ''μονομερή'' επίθεση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

    Οποια κι αν είναι η αντίδραση στην ομιλία του Μπους αυτήν την εβδομάδα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, "ο πρόεδρος θα εξετάσει όλες τις επιλογές για να ενεργήσει μονομερώς και με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μας υπερασπιστεί", τόνισε ο Πάουελ.

    Σε συνέντευξή του μάλιστα στο Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Κόλιν Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράκ σε λίγα χρόνια θα έχει την δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων αφού είναι πολύ κοντά στο ν΄αποκτήσει την κατάλληλη τεχνολογία.

    Αντίθετες Γαλλία - Γερμανία αλλά και το Ιράν

    Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη μονομερή επίθεση εναντίον του Ιράκ, ενώ στο πλευρό του Ιράκ τάχθηκε και ένας παλιός εχθρός το Ιράν.

    Έπειτα από συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε πως τα μέτρα που τυχόν ληφθούν εναντίον του Ιράκ πρέπει να έχουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την υποστήριξη των χωρών της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο στόχος οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν στο Ιράκ, πρέπει να είναι η επιστροφή ασφαλείας των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα.

    Το Ιράν από την πλευρά του μέσω του υπουργού Εξωτερικών Καμαλ Χαραζί τόνισε ότι ''δεν θα παραμείνει αδιάφορο'' σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ, που θα ''απειλούσε την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια''.

    ''Αντιτασσόμεθα σθεναρά σε οποιαδήποτε επίθεση κατα του Ιράκ. Ελπίζουμε οτι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και οτι το Ιράκ θα αποφύγει να δώσει τα προσχήματα στους Αμερικανούς'', συνέχισε ο Χαραζί.

    Ο Ιρανός υπουργός ζήτησε επίσης από την αμερικανική ηγεσία "να κάνει μια χειρονομία" για να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 September 2002 - 20:54:56 UTC