Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αγκίστρι κρυβόταν ο Κουφοντίνας
  • [02] Κ.Σημίτης: Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκή μητρόπολη
  • [03] Βερελής: Εκσυγχρονισμός του ''Μακεδονία''
  • [04] Νεκρός στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] ''Πολεμικό Συμβούλιο'' με Μπους-Μπλερ
  • [06] Εγρήγορση για τα κεκτημένα στην οικονομία

    [01] Στο Αγκίστρι κρυβόταν ο Κουφοντίνας

    7/9/2002 9:01:00 μμ

    Με επίσημη ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εξετάστηκαν σκηνή και εξοπλισμός κατασκήνωσης σε ερημική παραλία στο Αγκίστρι, όπου και βρέθηκε δαχτυλικό αποτύπωμα του Δ. Κουφοντίνα. Εξελίξεις πέρα από την φαντασία των δημοσιογράφων, «υποσχέθηκε» ο Σ. Ξηρός μέσω της συντρόφου του, Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, που σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στον κρατούμενο. Χθες, ο Σ.Ξηρός, υποστήριξε ότι οι απολογίες είναι προϊόν ενός και μόνο εγκεφάλου και παράλληλα ζητεί να καταμεριστούν ευθύνες εντός και εκτός της οργάνωσης.

    Αναίρεση καταθέσεων από αδελφούς Ξηρού

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έφθασε στη σκηνή-κρησφύγετο του Κουφοντίνα, όπου κρυβόταν για περισσότερο από 40 ημέρες, στην ερημική τοποθεσία Χαλικιάδα. Εκεί βρέθηκε η υπηρεσία, μετά από αξιοποίηση χθεσινού τηλεφωνήματος πολίτη, που είχε δει τον καταζητούμενο πριν από ημέρες να μπαίνει στη σκηνή και τον αναγνώρισε μόλις είδε τις δημοσιευμένες φωτογραφίες μετά την παράδοσή του.

    Οι αστυνομικοί στη σκηνή βρήκαν σύνεργα αλιείας, γεννήτρια, κονσέρβες, αλλά και υλικό για εξοχή, τα οποία περισυνέλεξαν και μετέφεραν στην Αθήνα. Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, ο Κουφοντίνας κυκλοφορούσε σπάνια, με γυαλιά και καπέλο τζόκεϊ, απέφευγε τις όποιες συναναστροφές και προμηθευόταν εφημερίδες και τρόφιμα από παντοπωλείο του νησιού. Σε κάδο απορριμάτων βρέθηκαν αποκόμματα από εφημερίδες, ρούχα και χάρτης της περιοχής.

    Ο ίδιος ο Δ. Κουφοντίνας δεν έχει επιβεβαιώσει την παραμονή του στο νησί.

    Την ίδια ώρα, με τη γραμμή Κουφοντίνα συμπλέουν οι αδελφοί Ξηρού επιδιώκοντας πολιτική δίκη. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε ότι ''η αναίρεση των καταθέσεων είναι γνωστό φαινόμενο στις πολιτικές δίκες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία''. Όσον αφορά στα περί πολιτικής ευθύνης που προέβαλε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ''τα περί πολιτικής ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις δεν σημαίνουν κάτι. Το αδίκημα είναι ποινικό και δεν αλλάζει τίποτα''.

    "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως η ελληνική κοινωνία είναι υπερήφανη για τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας.

    Επίκεινται νέες συλλήψεις

    Αύριο στις μία το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναμένεται να μεταβεί στο Εφετείο Αθηνών όπου και θ΄απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Ο Κουφοντίνας βαρύνεται με 73 κακουργηματικές πράξεις, για τη συμμετοχή του σε ισάριθμες τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη. Μέχρι τότε εξακολουθεί και κρατείται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Εν τω μεταξύ, νέες συλλήψεις για τις οργανώσεις της 1ης Μάη και του ΕΛΑ αναμένονται από την Αντιτρομοκρατική από το ερχόμενο δεκαήμερο. Πρόκειται για μέλη των 2 οργανώσεων τα στοιχεία των οποίων προκύπτουν από καταθέσεις αλλά και παρακολουθήσεις πολιτών που έχουν γίνει απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο στόχαστρο της Αστυνομίας βρίσκονται 4 άτομα, από τα οποία το ένα θεωρείται ηγετικό στέλεχος του ΕΛΑ απο το 1977 και μετά, καθώς και άλλα άτομα που είχαν διασυνδέσεις μεταξύ ΕΛΑ και 17Ν.

    [02] Κ.Σημίτης: Θεσσαλονίκη, ευρωπαϊκή μητρόπολη

    7/9/2002 8:18:00 μμ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετασχηματίσει την Θεσσαλονίκη σε ''μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, σε κόμβο της ΝΑ Ευρώπης'', επισήμανε ο πρωθυπουργός σε ομιλία τους προς τους φορείς της πόλης. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται από την ελληνική προεδρία, τη λειτουργία της Θεσσαλονίκης ως Ολυμπιακής πόλης το 2004 και από τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008. Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι για την υλοποίηση αυτών των στόχων πρέπει να προχωρήσουν μαζί κυβέρνηση και τοπική κοινωνία, κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Διευρυμένος, διεθνής ο ρόλος της συμπρωτεύουσας

    Ως προς το σύγχρονο χαρακτήρα που αποκτά η Θεσσαλονίκη, ο κ. Σημίτης υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι:

    η Θεσσαλονίκη είναι έδρα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, η οποία χρηματοδοτείται από τη χώρα μας με 550 εκ. ευρώ και από τις συναντήσεις των δωρητών με 6,6 δισ. ευρώ, στις 19-21 Ιουνίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας ''δεν θα πρέπει να σκεπάσουμε με στάσεις μισαλλοδοξίας τη δικιά μας σημαντική συμβολή για την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής'', η Εγνατία οδός υπολογίζεται ως το τέλος του 2004 να λειτουργεί σε 570 χλμ. συνολικά, η Βόρειος Ελλάδα αναδεικνύεται σταδιακά σημαντικός κόμβος στα ενεργειακά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, το αεροδρόμιο "Μακεδονία" εκσυγχρονίζεται και έχουν διατεθεί επενδύσεις 680 εκ. ευρώ για έργα και εξοπλισμό, ο ευρύτερος χώρος του λιμανιού ανανεώνεται και ήδη ολοκληρώνεται η συνδετήρια οδός της προβλήτας με τους οδικούς άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατίας οδού, και πως η κυβέρνηση προχωρεί στη μελέτη για τη δημιουργία του διεθνούς πανεπιστημίου, όπου οι σπουδές θα γίνονται στα Αγγλικά σε φοιτητές από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

    Ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας την ομιλία του, κάλεσε τους φορείς να συνεργαστούν σε αυτό το τεράστιο έργο που θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλη ''με ολοκληρωμένες υποδομές'' και με ικανότητα ανάληψης ενός διευρυμένου διεθνούς ρόλου, διότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ''έχουν σημαντικό μερίδιο από την ευθύνη αλλά και από την επιτυχία της υλοποίησης των έργων''.

    [03] Βερελής: Εκσυγχρονισμός του ''Μακεδονία''

    7/9/2002 9:40:00 μμ

    Με δικό του περίπτερο, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, συμμετέχει φέτος στην 67η ΔΕΘ, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το οποίο εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Χρήστος Βερελής. Σε τρία χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του διεθνούς αεροδρομίου ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κ. Βερελής. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ΟΤΕ.

    Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σε CD ROM

    Εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην 67η ΔΕΘ, ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στην πορεία των έργων, επισημαίνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ο εμπορευματικός σταθμός, η δυτική επέκταση με την προσθήκη 10.000 τμ, ο τροχόδρομος (προϋπολογισμού περίπου 9,5 δισ. δρχ.), ο νέος αεροσταθμός, καθώς και τα έργα αναμόρφωσης της εισόδου στο αεροδρόμιο, που προβλέπει και χώρο για μέσο σταθερή τροχιάς.

    Πρόσθεσε δε ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αεροδιαδρόμου (70 δισ. δρχ.), μέρος του οποίου θα είναι κατασκευασμένο μέσα στη θάλασσα και θα δίνει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να συνδέεται με υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς σταθμό ανεφοδιασμού, βρίσκεται στην τελική φάση. ''Όλα αυτά συνδυαζόμενα και με ένα έργο το οποίο έχουμε αναθέσει στην ''Εγνατία Οδό'', και που αφορά την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο από την Εγνατία Οδό, καθιστούν το ''Μακεδονία'' ως το πιο λειτουργικό και σύγχρονο, ενδεχομένως, αεροδρόμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης'', κατέληξε ο κ. Βερελής.

    Στο περίπτερο του υπουργείου παρουσιάζεται σε μορφή CD ROM το νέο πρόγραμμα οδικής συμπεριφοράς για τους οδηγούς. Το πρόγραμμα, όπως είπε ο υπουργός, θα πρέπει να το προμηθευτούν όλοι οι οδηγοί και κυρίως οι νέοι, για να μάθουν τις υποχρεώσεις τους εντός του δρόμου, αλλά και το πώς να συμπεριφέρονται όταν οδηγούν. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οδηγίες του τρόπου εξέτασης νέων οδηγών. Παράλληλα, ο κ. Βερελής επισήμανε ότι φέτος παρατηρήθηκε μείωση στα τροχαία ατυχήματα και αυτό, όπως είπε, οφείλεται στα νέα έργα που βελτίωσαν το οδικό δίκτυο της χώρας.

    Ανταγωνιστικός οργανισμός ο ΟΤΕ

    Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ΟΤΕ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής με δηλώσεις του στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΟΤΕ στην 67η ΔΕΘ. Αυτό έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, χάρη στις καλύτερες υπηρεσίες που προσφέρει ο Οργανισμός και οι οποίες τον έχουν καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικό.

    Ο κ. Βερελής δήλωσε ακόμη ότι οι υποδομές για το 2004 είναι εξαιρετικές και η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων, επισημαίνοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν γίνονται για τα έργα, αλλά για τους ανθρώπους και αυτό θα φανεί, όπως είπε, τα επόμενα χρόνια μέσα από τη μείωση των τιμολογίων των εταιριών που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων.

    Απευθυνόμενος προς τους Ολυμπιονίκες, Κώστα Κεντέρη, Κατερίνα Θάνου και Τασούλα Κελεσσίδου που παρευρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων, ο υπουργός είπε ότι ''όσα μετάλλια και να φέρουν οι αθλητές μας το υπουργείο Μεταφορών θα τα μεταφέρει''.

    Τον υπουργό υποδέχτηκαν στο περίπτερο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος και ο περιφερειακός διευθυντής ΟΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας Νικόλαος Βερβελίδης.

    [04] Νεκρός στο κέντρο της Αθήνας

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/9/2002 11:32:00 μμ

    Νεαρό άτομο αγνώστων στοιχείων, ηλικίας περίπου 25 χρόνων, βρέθηκε νεκρό στις 19:20 απόψε στην οδό Χαλκοκονδύλη 25, στο κέντρο της Αθήνας. Το πτώμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό.

    [05] ''Πολεμικό Συμβούλιο'' με Μπους-Μπλερ

    7/9/2002 9:27:00 μμ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, σε μια επίδειξη ενότητας σε ότι αφορά τη στρατηγική που πρέπει να αναληφθεί εν όψει μιας πιθανής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ''Ιντιπέντεντ'' αναφέρει ότι απεσταλμένος του τότε υπουργού των Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Μουταουακίλ, είχε προειδοποιήσει τον γενικό πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν αλλά και τον ΟΗΕ στη Καμπούλ σχετικά με επικείμενη επίθεση των τρομοκρατών του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ.

    Αγνοήθηκε προειδοποίηση για το χτύπημα στους ''δίδυμους''

    Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδας ''Ιντιπέντεντ'', η συγκεκριμένη προειδοποίηση αγνοήθηκε επειδή θεωρήθηκε πως ήταν άλλο ένα από τα καταστροφολογικά μηνύματα που διοχέτευε το καθεστώς του μουλά Ομάρ. Ο Μουταουακίλ που είχε αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες θέσεις του, είχε παραδοθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στις νέες αφγανικές αρχές και τώρα βρίσκεται υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης περιγράφουν την αποψινή συνάντηση στο Καμπ Ντέηβιντ ως "πολεμικό συμβούλιο", που έχει στόχο να αποτρέψει την ανάπτυξη από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής. Οι επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέναντι σε μια στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ, αλλά και οι ανησυχίες των Αράβων ηγετών για επιδείνωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κάνουν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους να εμφανίζεται μέχρι σήμερα σκεπτικός σε ότι αφορά την τελική απόφαση για επίθεση.

    Όλοι όμως εκτιμούν πως είναι απλά θέμα χρόνου, αφού σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το καθεστώς της Βαγδάτης εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο Τόνυ Μπλερ αναμένεται να ζητήσει από τον Μπους να επιδιώξει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    Πάουελ: Στόχος ο αφοπλισμός του Χουσεΐν

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη του στη σημερινή "Λε Μοντ" τονίζει πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει πως το καθεστώς της Βαγδάτης καταπατά και τις εννέα αποφάσεις του ΟΗΕ, στις οποίες έχει δεσμευτεί. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ και ο συνδυασμός της επανάληψης των επιθεωρήσεων με την "αλλαγή καθεστώτος" μπορεί να είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε, δηλώνει ο Πάουελ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ δεν είναι ο βασικός σκοπός. "Στόχος μας είναι ο αφοπλισμός. Αν οι επιθεωρητές παίξουν ρόλο στον αφοπλισμό ακόμα καλύτερα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πρόβλημα είναι ο αφοπλισμός", υπογραμμίζει. "Οι επιθεωρητές είναι ένα μέσο για να πετύχουμε το στόχο αυτό. Η αλλαγή του καθεστώτος είναι ένας άλλος τρόπος να το κάνουμε. Μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός μέσων για να φτάσουμε στο στόχο μας", πρόσθεσε.

    Ο Πάουελ είπε ακόμα πως έχουν αρχίσει ήδη οι διαβουλεύσεις για το θέμα του Ιράκ με τους συμμάχους των ΗΠΑ και τόνισε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εντατικοποιηθούν. Ο ίδιος επανέλαβε τα λόγια του προέδρου Μπους ότι "ο Σαντάμ Χουσεΐν και το καθεστώς του αποτελούν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί".

    "Θα πρέπει όλοι να είμαστε σοκαρισμένοι από το πόσο κατάφωρα παραβίασε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και συνεχίζει να κατασκευάζει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα", επισήμανε ο Κόλιν Πάουελ και κατέληξε: "Η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να βοηθήσει τον ιρακινό λαό να ξεφύγει από την τραγική κατάσταση που τον οδήγησαν οι ηγέτες του".

    Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του πρόεδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Ρόιτερς, διαβεβαιώνει ότι η επικείμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ δεν πρόκειται να αποσπάσει τη προσοχή από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και προσθέτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καταλήξει ακόμη πώς θα προχωρήσει για να επιτύχει το στόχο απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία του Ιράκ.

    ΗΠΑ: Βιολογικά και χημικά όπλα κατέχει το Ιράκ

    Το Ιράκ έχει έτοιμα 6.000 λίτρα άνθρακα σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο εστάλη την περασμένη εβδομάδα σε ηγέτες του Κογκρέσου, αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας "Welt am Sonntag". Σε άρθρο της η εφημερίδα υποστηρίζει πως το ίδιο έγγραφο θα σταλεί σύντομα από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στους ηγέτες των συμμαχικών χωρών σε μια προσπάθεια να πεισθούν ότι μια στρατιωτική επιχείρηση είναι αναγκαία.

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προβλέπουν πως ο Ιρακινός πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του πυρηνικά όπλα μέσα σε ένα χρόνο. Ο Ράμσφλεντ υπογραμμίζει πως το ιρακινό οπλοστάσιο ήδη περιλαμβάνει άνθρακα και 30.000 λίτρα τοξίνης βοτουλίασης, ένα θανατηφόρο βιολογικό όπλο, καθώς και ορισμένα δηλητηριώδη χημικά αέρια. Ο Αμερικανός υπουργός έδειξε επίσης στα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου δορυφορικές φωτογραφίες εργοστασίων χημικών και βιολογικών όπλων, που βρίσκονται τριάντα χιλιόμετρα περιμετρικά της Βαγδάτης.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εσωτερικής ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τομ Ριτζ, διαβεβαιώνει ότι με τη διαμόρφωση των νέων δομών εθνικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των απειλών τρομοκρατίας, η χώρα σήμερα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντικρούσει ή να προλάβει ένα νέο τρομοκρατικό κτύπημα.

    [06] Εγρήγορση για τα κεκτημένα στην οικονομία

    7/9/2002 11:25:00 μμ

    Κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, ειδικότερα όμως αυτών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διεθνής κρίση δεν θα γίνει αιτία να αναιρεθούν οι κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σημίτης έκανε την έκκληση απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό απόψε στη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο ''Ι. Βελλίδης''.

    Διαρκείς προσπάθειες και έργα υποδομής

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να διατηρηθούν άθικτες οι νέες βάσεις της οικονομίας, η οποία πρέπει να συνεχίσει στην τροχιά ταχύρυθμης ανάπτυξης. Και αυτό, γιατί έτσι δημιουργείται πλούτος, μειώνεται η ανεργία, διασφαλίζεται κοινωνική ειρήνη, η αλληλεγγύη και η συνοχή αλλά και επιταχύνεται η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στους τομείς της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να λειτουργεί ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες και να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

    Σε αυτή την προσπάθεια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εντάσσονται και όλα τα μεγάλα σχέδια υποδομής που εκτελούνται στη Βόρεια Ελλάδα και απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα του βόρειου τμήματος της χώρας, αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι είναι ένας ρόλος που υπερβαίνει τα όρια της ελληνικής επικράτειας.

    Σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη

    Τον συγκεκριμένο ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, σηματοδοτούν τρεις πολύ σημαντικές εξελίξεις.

    Πρώτον, με την ενεργοποίηση του ελληνικού σχεδίου για την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Με βάση το σχέδιο αυτό, προβλέπεται η επιδότηση από ελληνικούς πόρους επενδύσεων που θα γίνουν στις βαλκανικές χώρες και οι οποίες κυμαίνονται από 300.000 έως 5 εκ. ευρώ ανά επένδυση.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα σχέδιο που δίνει ευκαιρίες στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επεκταθούν στα Βαλκάνια. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κοντά τους και θα βοηθήσει τις προσπάθειες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Επίσης, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό και εμπορικό κέντρο καθώς και ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών για τα Βαλκάνια.

    Δεύτερον, με τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο του 2003 που θα γίνει στην συμπρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σηματοδοτεί την ευρωπαϊκή διάσταση της Θεσσαλονίκης αλλά και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής αναδεικνύει, όπως τόνισε, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ως την ευρωπαϊκή καρδιά των Βαλκανίων.

    Τρίτον, με την διεκδίκηση της διοργάνωσης της EXPO 2008, η οποία, εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα πρόκειται για μια πρώτη μεγέθους διεθνή επιτυχία που θα υπογραμμίζει την ελληνική, βαλκανική και ευρωπαϊκή διάσταση της Θεσσαλονίκης, δυο χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας ότι είναι καθημερινή φροντίδα της κυβέρνησης η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ακόμα. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει η ίδια η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα με τη συμβολή των φορέων τους να αδράξουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

    Ένταση έξω από το ''Ι. Βελλίδης''

    Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό είχε τεθεί από το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενόψει τριών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι πορείες -του ΠΑΜΕ, των προσκείμενων στο ΚΚΕ αγροτών και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, της οποίας επικεφαλής είναι ο Γιάννης Σερίφης- κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου σε μικρή απόσταση μιλούσε στο συνεδριακό κέντρο ο πρωθυπουργός.

    Τα επεισόδια μικρής εκτάσεως έληξαν νωρίς, ενώ η αστυνομία έχει απαγορεύσει την προσέγγιση όλων των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 September 2002 - 20:53:44 UTC