Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσοχή! Νέα ακραία καιρικά φαινόμενα
  • [02] Ετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες
  • [03] Ερευνών συνέχεια
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Ρώσου πρέσβη
  • [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη με υποψηφίους δημάρχους
  • [06] Δεν κάνουν πίσω οι πανεπιστημιακοί στην Πάτρα
  • [07] Πεντακόσιες νέες προσλήψεις στο Λιμενικό
  • [08] Oι σημερινές επισκέψεις των υποψηφίων
  • [09] Αγνωστος άντρας βρέθηκε νεκρός
  • [10] Προσοχή: Εργα
  • [11] Συνάντηση Παπανδρέου-Ανάν για κυπριακό
  • [12] Διαβεβαιώσεις Σημίτη σε Στεφανόπουλο
  • [13] Ταχυδρομήθηκαν τα εκκαθαριστικά
  • [14] Στις 218 δρχ. η ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι
  • [15] Πριμ για νίκη της εθνικής κόντρα στην Ισπανία
  • [16] Κρατική επιχορήγηση 1,7 δισ. για το μπάσκετ
  • [17] Μουντομπάσκετ: Σαρώνουν Πουέρτο Ρίκο-Αργεντινή
  • [18] Στην Κύπρο ο αγώνας Ολυμπιακού με Μακάμπι
  • [19] On line σύνδεση με τα... ουράνια!

    [01] Προσοχή! Νέα ακραία καιρικά φαινόμενα

    4/9/2002 4:11:00 μμ

    Η ΕΜΥ με έκτακτη ανακοίνωσή της προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες το επόμενο 6ωρο και ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι χθεσινές καταστροφές έχει κινητοποιήσει την κρατική μηχανή. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του στρατού, καθώς και εθελοντές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης. Μέτρα έκτακτης ανάγκης θα ληφθούν κατά μήκος του Κηφισού, ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο υφυπουργός Γιάννης Τσακλίδης.

    Σε όλους τους πληγέντες οι αποζημιώσεις

    Κ.Σκανδαλίδης

    Με την παρουσία προσωπικού σε 24ωρη βάση, που θα προσλάβουν οι εργολάβοι, την τοποθέτηση μεταλλικών συρταρωτών μπαρών, στις όχθες του ποταμού καθώς και το άμεσο γκρέμισμα της γέφυρας στην Λάμπρου Κατσώνη θα ενισχυθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά μήκος του Κηφισού.

    Ο κ. Τσακλίδης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στα σημεία που ελήφθησαν λειτούργησαν εκτός από τα σημεία όπου δεν τοποθετήθηκαν εγκαίρως οι σάκοι με άμμο. Οι αποζημιώσεις σε ότι άφορα την στεγαστική αποκατάσταση, θα χορηγηθούν σε όλους όσους επλήγησαν μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές που έχουν αρχίσει να γίνονται από τα συνεργεία.

    Χθες το βράδυ ο Κ. Σκανδαλιδης ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του επικεφαλής της Γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, Δημήτρη Παπανικολάου στη θέση του οποίου τοποθετηθηκε ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Γιάννης Γεωργακόπουλος.

    "Είναι δυστύχημα που οι ίδιοι άνθρωποι επλήγησαν για δεύτερη φορά και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό", τόνισε ο υπουργος και χαρακτηρισε αδιανοητη τη συνεχή επανάληψη τετοιων καταστάσεων.

    Εν τω μεταξυ αποκαθιστανται σταδιακα τα προβληματα που παρουσιάστηκαν κυριως σε Μοσχατο, Ρεντη, Φαληρο, Ν.Ιωνία, Περισσό, Μενιδι, Ανω Λιοσια και Ιλιον. Aνδρες της Τροχαίας βρίσκονται στον Κηφισό προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων όμως η κίνηση παραμένει αυξημένη. Συνεχίζεται επίσης η επιχείρηση καθαρισμού της κοίτης του ποταμού με ειδικά μηχανήματα καθως λάσπη καλύπτει σχεδόν τα πάντα.

    Το ένα τρίτο του Μοσχάτου πλημμύρισε δηλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιδήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως παράλληλα με την άντληση υδάτων, συνεχίζεται ο καθαρισμός δρόμων και φρεατίων.

    Στις πληγείσες περιοχές πάντως, παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του στρατού, καθώς και εθελοντές.

    "Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Εχουν αποκατασταθεί τα πάντα από την χθεσινή καταιγίδα, που παντως ήταν μικρότερη σε ένταση από την προηγούμενη" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας.

    Αντιδράσεις

    Ευθύνες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επέρριψε η Νέα Δημοκρατία ενώ ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι πρόκειται για ντροπή και τόνισε ότι "αυτό το οποίο συνέβη στον Κηφισό δεν είναι αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά ακραίας κυβερνητικής ανευθυνότητας και έλλειψης πολιτικής".

    "Ο Κηφισός καθυστέρησε πάρα πολύ, αλλά, ακόμα και όταν θα ολοκληρωθεί, δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπάρχουν νέα επιστημονικά, υδρολογικά, πληθυσμιακά δεδομένα που απαιτούν, εδώ και τώρα, η Κυβέρνηση να επαναχαράξει την πολιτική της και να υλοποιήσει τα έργα που θα θωρακίσουν, πραγματικά, το Λεκανοπέδιο", κατέληξε ο κ.Τσιτουρίδης.

    Για εγκληματικές ευθύνες κάνει λόγο ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Στο μεταξύ, με τον Κώστα Σκανδαλίδη συναντήθηκε η υποψήφια υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά συνοδευόμενη από τους υποψήφιους νομάρχες Αθήνας και Πειραιά προκείμενου να ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η χθεσινή νεροποντή.

    "Οποια μέτρα ελήφθησαν ήταν κατόπιν εορτής και απεδείχθησαν ανεπαρκή", δηλωσε ο υποψηφιος υπερνομαρχης Γιαννης Τζανετακος.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα

    Όντως η εικόνα του κρατικού μηχανισμού ήταν αδύνατη δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις χθεσινές πλημμύρες. Ο κ. Πρωτόπαπας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και ανεπάρκειες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. "Άλλωστε γι' αυτό ζητήθηκε η παραίτηση του κυρίου Παπανικολάου από τη θέση Πολιτικής Προστασίας.

    Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν και ότι ήδη τα αρμόδια υπουργεία εξετάζουν πρόσφατα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσεις. "Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από όλους τους πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έδωσε τη δική του εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή, λέγοντας ότι είχαν ληφθεί μέτρα όπως τα μεταλλικά πετάσματα και οι σάκοι με άμμο, αλλά άλλες παραλείψεις εμπόδισαν την αντιμετώπιση του προβλήματος. "Όταν σήμανε λήξη συναγερμού το προσωπικό της Πολιτικής προστασίας έφυγε από το σημείο και ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν παρων. Εάν τα όργανα της Γενικής Γραμματείας ήταν στη θέση του δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

    Σχετικά με την απόδοση πολιτικών ευθυνών ο κύριος Πρωτόπαπας υποστήριξε ότι αυτές αποδόθηκαν με αποπομπή του κ. Παπανικολάου ο οποίος είναι πολιτικό πρόσωπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το θέμα θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη και δεν προσφέρεται για τις δημόσιες σχέσεις υποψηφίων τους οποίους στηρίζει η αντιπολίτευση.

    Σχετικά με την επιλογή του πρώην αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας Γιάννη Γεωργακόπουλου ο κύριος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το έργο του νέου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα μιλήσει από μόνο του και η επιλογή με την οποία ήταν σύμφωνος και ο πρωθυπουργός έγινε διότι ο στρατηγός εν αποστρατεία έχει οργανωτική και επιχειρησιακή εμπειρία ,στοιχεία απαραίτητα για να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

    Κατά τον υπουργό Τύπου δόθηκε εντολή από το Κέντρο επιχειρήσεων για λήξη του συναγερμού λίγο πριν την νεροποντή και αφού προηγήθηκε επικοινωνία με την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία, επικοινωνία που τους άφησε την εντύπωση ότι το φαινόμενο έχει παρέλθει.

    [02] Ετοιμάζονται για τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες

    4/9/2002 1:08:00 μμ

    Τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης οριστικοποιούν σήμερα οι αγρότες. Από το πρωί εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων συμμετέχουν σε πανελλαδική συνάντηση στη συμπρωτεύουσα. Βασικό τους αίτημα είναι η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο σημείο αιχμής αποτελούν και τα νέα στοιχεία εκτίμησης της φετινής βαμβακοπαραγωγής από τις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Γιάννης Τσακίρης, τόνισε ότι "οι αγρότες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και δεν θα δεχθούν την ερήμωση της υπαίθρου", κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποσχέσεις που δεν τήρησε. Στη Λάρισα οι παραγωγοί παραμένουν με τρακτέρ έξω από τον Τύρναβο χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    [03] Ερευνών συνέχεια

    4/9/2002 2:00:00 μμ

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες, ενώ δυο νέα ευρήματα φέρνουν τις αρχές πιο κοντά σε νέες συλλήψεις. Κατ' αρχήν η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς και στην γιάφκα της οδού Πάτμου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν σε γυναίκα. Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι ο φερόμενος ως αρχηγός της 17Ν ήταν παρών την ώρα της έκρηξης στον Πειραιά.

    Αγωγή Τσούρα κατά Καρατζαφέρη

    Το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ζητεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσούρας, με αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά του ανεξάρτητου βουλευτή και Προέδρου του κόμματος ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο κ.Τσούρας υποστηρίζει ότι με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες ο κ. Καρατζαφέρης επιχειρεί να συνδέσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τον χώρο της τρομοκρατίας.

    "Πολύ καλά έκανε ο κύριος Τσούρας και κατέθεσε αγωγή διότι πέραν της πολιτικής παραμέτρου πρέπει να καταλάβουν και όσοι διαδίδουν παραμύθια ότι ο νόμος ισχύει και για αυτούς", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την κατάθεση αγωγής.

    Στον Κορυδαλλό σήμερα είναι ημέρα επισκεπτηρίου και μέχρι στιγμής την εμφάνισή τους έχουν κάνει μόνο συγγενείς των Ψαραδέλλη και Τζωρτζάτου

    Παράσταση πολιτικής αγωγής ζητά ο Παπαδημητρίου

    Χθες, παράσταση πολιτικής αγωγής στον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, δήλωσε εκ μέρους της οικογένειας του Σωτήρη Σταμούλη, οδηγού του αξιωματικού της αστυνομίας Παντελή Πέτρου, που δολοφονήθηκαν από τη ''17 Νοέμβρη'', τον Ιανουάριο του 1980, ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Καπελάκης.

    Στον κ. Ζερβομπεάκο είχε καταθέσει νωρίτερα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Παπαδημητρίου για την επίθεση που είχε δεχθεί από μέλη της οργάνωσης το 1992. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ανακριτή κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τους Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, που φέρονται να είχαν διαπράξει μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου θα ζητήσει επίσης την αναπαράσταση του εγκλήματος, αλλά και τη συμπληρωματική κατάθεση αυτoπτών μαρτύρων. Ο πρώην βουλευτής επανέλαβε ότι έχει δώσει στον ανακριτή πλήρη περιγραφή της γυναίκας που σκόπιμα ή τυχαία είχε βοηθήσει τα μέλη της οργάνωσης να τον πυροβολήσουν, καθώς εμπόδισε με το αυτοκίνητό της την δική του διαφυγή. Ανέφερε, τέλος, ότι πιστεύει πως στην επιχείρηση σε βάρος του είχαν λάβει μέρος συνολικά πέντε άτομα.

    Το ανακριτικό γραφείο επισκέφθηκε όμως και ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, συνήγορος του κατηγορούμενου στην υπόθεση Πάτροκλου Τσελέντη, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει την αποδέσμευση δύο τραπεζικών λογαριασμών του εντολέα του, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς.

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Ρώσου πρέσβη

    4/9/2002 1:35:00 μμ

    Η αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία Αθήνας - Μόσχας καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια ήταν τα κορυφαία θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός με το Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Μιχαήλ Μποτάρνικοφ. Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μποτάρνικοφ και για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

    [05] Συνάντηση Σκανδαλίδη με υποψηφίους δημάρχους

    4/9/2002 3:55:00 μμ

    Τους όρους διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου και το πρόβλημα των διπλοεγγεγραμμένων συζήτησαν στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης με τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων. Όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνει εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες της Αθήνας για το πού ψηφίζουν, καθώς όπως είπαν, περίπου 200 χιλιάδες εκλογείς έχουν τοποθετηθεί τυχαία σε διάφορα διαμερίσματα της Αθήνας, γιατί δεν είχαν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας. Ο κ. Σκανδαλίδης προέτρεψε από την πλευρά του τους υποψήφιους δημάρχους να φροντίσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας για την ενημέρωση των ψηφοφόρων τους, ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουν.

    [06] Δεν κάνουν πίσω οι πανεπιστημιακοί στην Πάτρα

    4/9/2002 2:48:00 μμ

    Τη συνέχιση της αποχής από το εκπαιδευτικό τους έργο αποφάσισαν χθες οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του κλάδου. Μετά την απόφαση εκφράζονται φόβοι ότι θα χαθεί το εξάμηνο και αναμένονται αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους. Οι καθηγητές εμμένουν στο βασικό τους αίτημα για αυξήσεις των αποδοχών τους τώρα, παρά την αντίθεση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση.

    [07] Πεντακόσιες νέες προσλήψεις στο Λιμενικό

    4/9/2002 2:44:00 μμ

    Χρήστος Δελημιχάλης

    Το ανθρώπινο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος ενισχύεται με 500 νέους άνδρες και γυναίκες, που ορκίστηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά. Η πρόσληψή των 363 ανδρών και των 137 γυναικών έγινε με βάση το σύστημα των μορίων και πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι ανώτατων σχολών. Στόχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο υπηρετεί την πρώτη στον κόσμο ναυτιλία, την ελληνική ναυτιλία. Στην τελετή παρέστη η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αρχηγό Χρήστο Δελημιχάλη, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Λάμπρος Λαμπρόπουλος.

    [08] Oι σημερινές επισκέψεις των υποψηφίων

    4/9/2002 2:41:00 μμ

    Περιοδεία στην ΕΡΤ πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος Yπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Θανάσης Παφίλης. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Αγγελο Στάγκο και ζήτησε να συμβάλει η ΕΡΤ στην ενημέρωση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προβάλλοντας ισότιμα τους υποψηφίους. Επίσης σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής έκανε περιοδεία στο εργοτάξιο στο Θησείο, όπου γίνονται έργα για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό αλλά ελλιπές στο σχεδιασμό του και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τους κατοίκους όσο και τους επαγγελματίες της περιοχής.

    Αλλαγή για την Αθήνα

    Η Αθήνα χρειάζεται αλλαγή δήλωσε ο Χρ. Παπουτσής παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα του συνδυασμού Όμορφη πόλη σε κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας. Ο υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να γίνει μία ανθρώπινη, καθαρή, πράσινη, ασφαλής και φιλόξενη πόλη. Στη συνέχεια μαζί με όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Παπουτσής μοίρασε στους πολίτες το πρόγραμμά του και κάλεσε όλους να αρχίσει από σήμερα ο δημόσιος διάλογος ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

    [09] Αγνωστος άντρας βρέθηκε νεκρός

    4/9/2002 1:56:00 μμ

    Πτώμα άγνωστου περίπου 35 χρόνων, βρέθηκε στους πρόποδες του Υμηττού κοντά στο μοναστήρι της Καισαριανής. Διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Από την νεκροψία που διενήργησε ιατροδικαστής στο σημείο, προκύπτει ότι το θύμα φέρει στο κεφάλι κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις. Η ταυτότητα του θύματος παραμένει άγνωστη.

    [10] Προσοχή: Εργα

    4/9/2002 2:16:00 μμ

    Εργασίες ασφαλτόστρωσης θα γίνονται για τις επόμενες δέκα ημέρες τις νυχτερινές ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί στις οδούς Δεκελείας και Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλφειας, ενώ 5 μέρες θα διαρκέσουν αντίστοιχες εργασίες στους Αγίους Αναργύρους, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα από Αγίων Αναργύρων έως Μπίμπιζα.

    [11] Συνάντηση Παπανδρέου-Ανάν για κυπριακό

    4/9/2002 3:37:00 μμ

    Το Κυπριακό ήταν το θέμα που απασχόλησε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν στη συνάντηση που είχαν σήμερα, στο περιθώριο της διάσκεψης Κορυφής για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο κ. Ανάν, που την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους κ. Κληρίδη και Ντεκτάς, τόνισε ότι βασικός στόχος της συνάντησης αυτής είναι να διατηρηθεί "ζωντανό" το momentum των απευθείας διαπραγματεύσεων και να δοθεί μια νέα δυναμική στην όλη διαδικασία.

    Δύσκολες συνθήκες για συνολικό σχέδιο επίλυσης λέει ο Ανάν

    Σύμφωνα με αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν πρόκειται να υποβάλει στη φάση αυτή ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού διότι αφενός επιθυμεί να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της συνάντησης των Παρισίων και αφετέρου η δύσκολη προεκλογική συγκυρία στην Τουρκία δεν επιτρέπει ουσιαστικές εξελίξεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αναδειχθεί το Κυπριακό σε μείζον θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων στην Τουρκία διότι αυτό θα δημιουργήσει πόλωση, με κίνδυνο να ενισχυθούν περαιτέρω οι εθνικιστικές θέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα στον κ. Ανάν ότι η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. προχωρεί κανονικά με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και θεωρεί ότι πρέπει να μείνει ανοιχτό το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στο Παρίσι ο Κληρίδης

    Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, που νωρίς το πρωί συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα συναντηθεί και με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα κατεχόμενα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι από την έκβαση της συζήτησης του θέματος της ιθαγένειας θα κριθεί και το θέμα της λεγόμενης κυριαρχίας, την οποία διεκδικεί, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης των εποίκων.

    [12] Διαβεβαιώσεις Σημίτη σε Στεφανόπουλο

    4/9/2002 12:28:00 μμ

    Tη διαβεβαίωση για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά την διεθνή κατάσταση επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του μετά την σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η οικονομία πάει καλά αυτόν τον χρόνο και πραγματοποιήσαμε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις: το ασφαλιστικό που ολοκληρώθηκε και τη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία έχει προχωρήσει στο κύριο της μέρος ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος συζήτησε με τον κ. Στεφανόπουλο θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

    Μιλώντας για τα μέτρα που αφορούν τον φόρο εισοδήματος ο κ Σημίτης τόνισε ότι προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή του εισοδήματος, και παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον πληθωρισμό που όμως δεν αναιρεί την γενική εικόνα της οικονομίας η οποία βρίσκεται σε μια δυναμική περίοδο.

    Εν τω μεταξύ στο θέμα των χθεσινών κινητοποιήσεων των καταναλωτών αναφέρθηκαν στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Είχαμε μια πρωτοφανή και πρωτότυπη για την Ελλάδα κινητοποίηση και θα πρέπει και οι καταναλωτές να ελέγχουν τις τιμές" ανέφερε ο πρωθυπουργός. "Ίσως θα πρέπει να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις και να ενταθούν σε κάποια προϊόντα που θα τους υποδείξει ότι είναι πιο ακριβά από ότι πρέπει" προσέθεσε ο κ Στεφανόπουλος.

    Η κυβέρνηση ενισχύει και βοηθάει τέτοιες κινητοποιήσεις καταναλωτών ωστόσο έμεινε ουδέτερη στο θέμα των τιμών συμπλήρωσε ο κ.Σημίτης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ευρώ, τονίζοντας ότι οι πολίτες νιώθουν το ευρω σαν να μην έχει άξια, παρόλο που έχει και είναι μεγάλη. "Φαίνεται ότι το δίνουν με απλοχεριά" απάντησε ο Σημίτης.

    [13] Ταχυδρομήθηκαν τα εκκαθαριστικά

    4/9/2002 5:04:00 μμ

    Την 11η παρτίδα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων απέστειλαν σε 353.000 φορολογούμενους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτά, οι 103.500 είναι χρεωστικά και οι παραλήπτες τους θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 229 εκ. ευρώ. Πιστωτικά είναι 125.000 εκκαθαριστικά με τον προς επιστροφή φόρο να ανέρχεται σε 55 εκ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος θα καταβληθεί πλέον σε δύο δόσεις, η πρώτη τέλος Οκτωβρίου και η Δεύτερη τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι αποπληρώσουν εφ' άπαξ το φόρο, δικαιούνται έκπτωσης 2,5%. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 4.128.000 φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου πέντε εκατομμυρίων.

    [14] Στις 218 δρχ. η ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι

    4/9/2002 5:22:00 μμ

    Στις 218 δρχ. το κιλό καθόρισε την ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι της φετινής σοδειάς, η αρμόδια διαχειριστική Επιτροπή κλωστικών ινών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή αυτή προέκυψε με βάση τα επίσημα στοιχεία της παραγωγής που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Γεωργίας και αναφέρει ότι παράχθηκαν 1.061.978 τόνοι βαμβάκι από την καλλιέργεια περίπου 3.575.000 στρεμμάτων. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς τόνισε ότι τα στοιχεία προαναγγέλλουν μια ικανοποιητική σοδειά και ένα καλό εισόδημα στους βαμβακοπαραγωγούς, ενώ πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι των αγροτών να προστατεύσουν την παραγωγή τους και να επιδιώξουν και να εισπράξουν το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

    [15] Πριμ για νίκη της εθνικής κόντρα στην Ισπανία

    4/9/2002 5:40:00 μμ

    Πριμ ύψους 340.000 ευρώ θα πάρουν οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας ανδρών του ποδοσφαίρου εάν νικήσουν την Ισπανία, στον αγώνα του Σαββάτου για τα προκριματικά του EURO 2004. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, που επισκέφθηκε σήμερα, μαζί με τον ΓΓΑ, Νίκο Εξαρχο, την αποστολή της ομάδας στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει, και τόνισε ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα τους, στην Λεωφόρο. Στη συνέχεια, ο κ. Λιάνης ανακοίνωσε, πως θα δοθεί πριμ και στην εθνική μας ομάδα ελπίδων για νίκη της επί της αντίστοιχης της Ισπανίας, στον αγώνα που θα γίνει την Παρασκευή στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

    [16] Κρατική επιχορήγηση 1,7 δισ. για το μπάσκετ

    4/9/2002 4:29:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Με το ποσό του 1,7 δις δραχμών είναι αποφασισμένη να βοηθήσει η Πολιτεία το μπάσκετ, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης με αντιπροσωπεία του ΕΣΑΚΕ, παρουσία και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Νίκου Έξαρχου. Η πολιτεία θα πριμοδοτήσει τις ομάδες μέσω της ΕΡΤ, του ΟΠΑΠ, της ΓΓΑ και της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επιχορήγηση θα γίνει με ορθολογικό τρόπο, ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την νέα αγωνιστική περίοδο.

    Η πολιτεία είναι αρωγός στο ελληνικό μπάσκετ, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, που πρόσθεσε ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ώστε το άθλημα να ξεπεράσει την αιφνιδιαστική παρακμή, στην οποία θεωρεί ότι βρίσκεται.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Μανώλης Παπακαλιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει τις ομάδες, αλλά τόνισε με έμφαση πως ο αθλητικός νόμος που θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή αποτελεί τροχοπέδη για το άθλημα, καθώς θεωρεί ότι είναι λάθος οι ομάδες να διαχειρίζονται μόνες του τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

    [17] Μουντομπάσκετ: Σαρώνουν Πουέρτο Ρίκο-Αργεντινή

    4/9/2002 6:03:00 μμ

    Το Πουέρτο Ρίκο συνέχισε τις εκπλήξεις. Μετά την εντυπωσιακή νίκη επί της Γιουγκοσλάβίας, κέρδισε και την Ισπανία 73-65 και την υποχρέωσε στην πρώτη ήττα της, για τον Ε' Όμιλο του Μουντομπάσκετ. Έτσι τώρα οι δύο ομάδες έχουν από 4 νίκες σε 5 αγώνες, όπως και η Βραζιλία, όμως το Πουέρτο Ρίκο προβάλλει ως το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, τις νικηφόρες εμφανίσεις τους με νέο θύμα το συγκρότημα της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο και συνέτριψε με 110-62. Η εθνική ομάδα της Αργεντινής συνέχισε τις εκπληκτικές εμφανίσεις, καθώς νίκησε την Γερμανία με 86-77 και εξασφάλισε την 2η θέση του ομίλου και αν καταφέρει να κάνει την έκπληξη και γίνει η πρώτη ομάδα που θα κερδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τότε θα... χτυπήσει κορυφή. Στον άλλο αγώνα της ημέρας, η Ρωσία κέρδισε την Κίνα με 95-68.

    [18] Στην Κύπρο ο αγώνας Ολυμπιακού με Μακάμπι

    4/9/2002 4:58:00 μμ

    Στην Κύπρο και στο στάδιο της Λευκωσίας θα δώσει τελικά ο Ολυμπιακός στις 24 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο παιχνίδι του για το Τσάμπιονς Λίγκ με αντίπαλο την Μακάμπι. Όπως είναι γνωστό η ΟΥΕΦΑ δεν έκανε δεκτό το αίτημα των Ισραηλινών για διεξαγωγή των τριών εντός έδρας αγώνων τους στο Τελ Αβίβ.

    Στην ΑΕΚ, έχουν ήδη προμηθευτεί τα εισιτήρια του αγώνα με την Γκέγκ, για το Τσάμπιονς Λίγκ. Όσον αφορά τον πρώτο εντός έδρας αγώνα της ένωσης με την Ρόμα, η διοίκηση της ομάδας γνωστοποίησε τις τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες είναι αρκετά "τσουχτερές" και θα κυμαίνονται από 30 έως 150 ευρώ.

    [19] On line σύνδεση με τα... ουράνια!

    Μπέττυ Σαβούρδου 4/9/2002 1:21:00 μμ

    Ιστοσελίδα... προσευχών δημιούργησε μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σκωτίας, βοηθώντας τους χρήστες-πιστούς να πλησιάσουν το Θεό. Πρόκειται για το παρεκκλήσι Ρόσλιν, έξω από το Εδιμβούργο, που ιδρύθηκε το 1446. Οι ιερείς του έφτιαξαν την υπηρεσία προσευχής on line για τους πιστούς, όπου μπορούν να παραθέτουν τις προσωπικές προσευχές τους.

    «Είναι κάτι που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά είμαστε η πρώτη σκωτσέζικη εκκλησία που το επιχειρεί», είπε εκπρόσωπος της Επισκοπικής Εκκλησίας Σκωτίας, τονίζοντας ότι η ανταπόκριση είναι μεγάλη και πως το απρόσωπο που χαρακτηρίζει το ίντερνετ είναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ατού.

    Όταν λαμβάνουν στο παρεκκλήσι τις προσευχές τις τυπώνουν και το εκκλησίασμα τις διαβάζει κατά τη λειτουργία του εσπερινού.

    Ο αιδεσιμότατος Μάικλ Φας είπε: «Αυτές οι on line προσευχές επιτρέπουν να χτίσουμε μία κοινότητα λατρείας εξ αποστάσεως... Φέρνουν κοντά στην εκκλησία ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση δεν θα έρχονταν».

    Το παρεκκλήσι Ρόσλιν έχει πολλές φορές συνδεθεί με το μυστήριο, όντας επίκεντρο μύθων, θρύλων και συνομωσιών.

    Πηγή: Reuters


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 September 2002 - 16:54:11 UTC