Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριστικοποιήθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι
  • [02] Λίγο πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • [03] Η βροχή έπληξε τα βόρεια προάστια
  • [04] Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής Λεσπέρογλου
  • [05] Αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη 17Ν
  • [06] Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα παρουσία Στεφανόπουλου
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων
  • [08] Επέκταση αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Τυνησίας
  • [09] Νέες εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά
  • [10] Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις ΗΠΑ
  • [11] Και νέες συλλήψεις Παλαιστινίων
  • [12] Επικίνδυνο νέφος έχει καλύψει την Μόσχα
  • [13] Ο πληθωρισμός στη συνάντηση Σημίτη-ΣΕΒ
  • [14] Πρόταση ΣΥΝ για φορολογική μεταρρύθμιση
  • [15] Επικρίσεις της ΝΔ περί οικονομικής πολιτικής
  • [16] Αισιοδοξία Ρεχάγκελ για τον αγώνα με Ισπανία
  • [17] Η Ρεάλ παρουσίασε τον Ρονάλντο
  • [18] Ανετο 3-1 της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα
  • [19] Ο ΠΑΟΚ απέσπασε βαθμό από την Ξάνθη
  • [20] Ο Ηρακλής πέρασε με νίκη από την Πάτρα.
  • [21] Συμποσίο Μεσογειακής Ποίησης στη Καβάλα
  • [22] Η όπερα Τουραντό στην Πάφο

    [01] Οριστικοποιήθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι

    2/9/2002 3:56:00 μμ

    Οριστικοποιήθηκαν σήμερα οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ από σήμερα καταργούνται και τα εκλογικά βιβλιάρια. Μετά από την Διακομματική σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε τον τελικό αριθμό του εκλογικού σώματος, μετά την ολοκλήρωση των αναθεωρήσεων των εκλογικών καταλόγων, ο οποίος ανέρχεται σε 9.856.453 εκλογείς, έναντι 9.200.000 που ήταν με τους παλιούς εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και 66.000 διπλοεγγεγραμμένοι, οι οποίοι όμως έχουν εντοπιστεί και θα σημειώνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

    Πληροφορίες στο 1464

    Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα Πρωτοδικεία, θα πάρουν τους νέους εκλογικούς καταλόγους, ενώ από αύριο οι οριστικοί κατάλογοι θα υπάρχουν στο Διαδίκτυο, αλλά θα δίνονται και από το τηλεφωνικό κέντρο 1464. Στον ίδιο αριθμό από τις 23 Σεπτεμβρίου θα δίνονται και πληροφορίες και για τα εκλογικά τμήματα, όπου θα ψηφίζει ο κάθε εκλογέας.

    Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να εγγραφούν όσοι δεν βρίσκονται σε κανέναν εκλογικό κατάλογο, ενώ οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τους τελικούς εκλογικούς καταλόγους στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Ειδικότερα, στον δήμο Αθηναίων έχουν εντοπιστεί 9.500 διπλοεγγεγραμμένοι, ενώ πάνω από 150.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, θα υπάρξει σοβαρή αλλαγή στη σύνθεση του εκλογικού σώματος στον Δήμο της Αθήνας, αφού το 1/4 των ψηφοφόρων ψηφίζουν για πρώτη φορά. Ο αριθμός του εκλογικού σώματος στον δήμο της Αθήνας ανέρχεται στους 553.258.

    Καμπάνια του υπ. Εσωτερικών για την υποχρεωτική ψήφο

    Το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί επίσης δύο ομάδες δράσης από πέντε άτομα η κάθε μία, τόσο στις περιφέρειες όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων όπου αυτά εμφανίζονται. Επίσης, θα ξεκινήσει εξειδικευμένη καμπάνια με στόχο να ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης για την υποχρεωτική ψήφο και το νέο τρόπο ψηφοφορίας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέχρι τις εκλογές, οι μαθητές να μπαίνουν στο Διαδίκτυο σε κάποιες ώρες του προγράμματός τους και ως παιχνίδι να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα όπου ψηφίζουν οι γονείς ή οι συγγενείς.

    [02] Λίγο πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    2/9/2002 7:45:00 μμ

    Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα έχουν μπει για τα καλά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα επιτελεία τους σχεδόν ένα μήνα πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στην Αθήνα, τα έργα του τραμ απέναντι από το Ζάππειο επισκέφθηκε το πρωί ο Χρήστος Παπουτσής. Ο Σπύρος Χαλβατζής επισκέφτηκε την Πολεοδομία και την Δημοτική Αστυνομία, ενώ ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού συλλόγου Αθηνών.

    Εν τω μεταξύ, στους στόχους της παράταξης της για την ουσιαστική αναβάθμιση της γειτονιάς σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε η υποψήφια δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στο Μετς. Η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδος θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της για τη στάθμευση στην Αθήνα, για την οποία, όπως είπε, ο δήμος μπορεί να συνεισφέρει και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα στο θέμα αυτό θα πρέπει να έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι.

    Μεγάλη η κινητικότητα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας παρουσίασε το πρωί το πρόγραμμά του στην συμπρωτεύουσα. Κατά την παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι του νυν δημάρχου, τον οποίο και κατηγόρησε ότι οικειοποιείται το έργο της κυβέρνησης, ενώ, σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο την προεκλογική αφίσα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    Στον Πειραιά, ο υποψήφιος δήμαρχος Μανόλης Μπεντενιώτης επισκέφθηκε το πρωί την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, ενώ στις 8 το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Κορυδαλλού της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Συλλόγων Πειραιά για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς.

    Στην κεντρική αγορά της Καλλιθέας o Θανάσης Παφίλης

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης της Αγωνιστικής Συνεργασίας, περιοδεύοντας σήμερα στην κεντρική αγορά της Καλλιθέας, κατηγόρησε τους συνυποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ ότι αυξάνουν τα δημοτικά τέλη και ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση που οργανώνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζόμενων.

    [03] Η βροχή έπληξε τα βόρεια προάστια

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 2/9/2002 6:06:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η νεροποντή που έπληξε νωρίτερα τα βόρεια προάστια της Αθήνας και κυρίως τις περιοχές του Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί περίπου 40 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Στη Λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Χολαργού, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω υψηλής στάθμης του νερού και επί τόπου έχουν σπεύσει δύο οχήματα της πυροσβεστικής με έξι άνδρες. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στην Αττική οδό, από την Λεωφόρο Κύμης έως την Εθνική οδό, καθώς έχουν πέσει μπάζα στο οδόστρωμα. Στην περιοχή βρίσκονται άνδρες της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας.

    Την ίδια ώρα, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στη Λ. Κηφισίας στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου και στον Φάρο Ψυχικού, στη Λ. Μεσογείων στην Αγ. Παρασκευή, στο Νομισματοκοπείο και στο ύψος του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Όσον αφορά τον Κηφισό, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, παρόλα αυτά στην περιοχή βρίσκονται για προληπτικούς λόγους άνδρες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για παροδικό φαινόμενο, καθώς πρόκειται για φθινοπωρινή μπόρα.

    Εν τω μεταξύ, καταιγίδες πλήττουν αυτή την ώρα σε Κρήτη, περιοχές της Πελοποννήσου, Πρέβεζα, Αρτα, Γιάννενα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

    [04] Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής Λεσπέρογλου

    Πηγή: ΑΠΕ 2/9/2002 4:39:00 μμ

    Απορρίφθηκε από το Πενταμελές Εφετείο η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, ο οποίος κρατείται εδώ και περίπου ένα μήνα στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Ψαρουδάκη τον Οκτώβριο του 1982 στα Εξάρχεια. Ο Λεσπέρογλου είχε καταδικαστεί για την υπόθεση σε κάθειρξη 17 ετών σε πρώτο βαθμό αλλά είχε αθωωθεί από το Εφετείο. Πριν περίπου δυο μήνες όμως ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Λεσπέρογλου. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιοριστεί για τις 9 του μήνα.

    Στο δικαστήριο ο συνήγορος του Αβραάμ Λεσπέρογλου Σπύρος Φυτράκης τόνισε ότι ο εντολέας του οδηγείται σε δίκη κάτω από δυσμενείς συνθήκες παρά τις αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

    Ως μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί το δικαστήριο από το κλίμα των ημερών. Ο βουλευτής υποστήριξε επίσης ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για να κρατείται ο Λεσπέρογλου, καθώς αν είχε πρόθεση να διαφύγει ή να διαπράξει κάτι παράνομο θα το είχε ήδη κάνει.

    Η κατάθεση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε το σχόλιο του εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Μαρκή, ο οποίος στην αγόρευσή του ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί σοβαρά πρόσωπα θεωρούν ότι το δικαστήριο θα επηρεαστεί από το κλίμα των ημερών. Ο βουλευτής θέλησε να διευκρινίσει στον εισαγγελέα τον ισχυρισμό του με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να του ζητήσει να απομακρυνθεί από την αίθουσα.

    [05] Αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη 17Ν

    2/9/2002 3:43:00 μμ

    Τους ''περιφερόμενους παραμυθάδες'' που υποστηρίζουν αστήρικτα επιχειρήματα, είτε για να πουλήσουν θέαμα, είτε για άγνωστες σκοπιμότητες'' κατήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας. O κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε ότι όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει η κυβέρνηση από την αρχή της υπόθεσης της τρομοκρατίας, το θέμα αυτό πρέπει να το προσεγγίζουν οι πάντες με αίσθημα ευθύνης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου αναφερόμενος στα ''γελοία επιχειρήματα'' πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν σχέση με τη ''17 Νοέμβρη'' ή πως ένα αυτοκίνητο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης του Σάββα Ξηρού ανήκε στην ΕΥΠ (ενώ ανήκει στη νομαρχία Πειραιώς και για το λόγο αυτό βρισκόταν εκεί), υπογράμμισε πως ''δεν επιτρέπεται ο ευτελισμός της σοβαρότατης προσπάθειας εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, η οποία άλλωστε αναγνωρίζεται από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών.

    Θα αντιδράσουμε σε αυτού του είδους τις λογικές και θα περιφρουρήσουμε την έννοια της αξιοπρέπειας'' σημείωσε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας παρατηρώντας πως στην κατάσταση αυτή ''η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες με τη σιωπή της''.

    Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτόπαπας, αναφέρθηκε στο ''ολίσθημα'' του τομεάρχη της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνη ήταν ένα πολιτικό κέλυφος της τρομοκρατίας'' και υποστήριξε πως ''ένα αόρατο χέρι εμποδίζει τη σύλληψη των τρομοκρατών''.

    Ποια είναι τελικά η θέση της ΝΔ -αναρωτήθηκε ο κ. Πρωτόπαπας - όταν ο υπεύθυνος τομεάρχης ισχυρίζεται παρόμοια πράγματα; Τι λέει η ΝΔ επ' αυτού; Διότι, αν συνεχίσει να καλύπτει τον κ. Πολύδωρα γίνεται συνυπεύθυνη με όσους εμπλέκουν το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία. ''Την καλούμε να πάρει υπεύθυνη θέση", τόνισε καταληκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αθλιότητες και γελοιότητες χαρακτήρισε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης τα όσα γράφονται και λέγονται περί εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Είναι ανάξια απαντήσεων, επεσήμανε σχολιάζοντας και αυτός τις σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, τονίζοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    [06] Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα παρουσία Στεφανόπουλου

    Πηγή: ΑΠΕ 2/9/2002 2:47:00 μμ

    Η Γερμανία οφείλει να επανορθώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα κι αυτό είναι μια ηθική δικαίωση για τα θύματα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ο οποίος παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Το θέμα των επανορθώσεων και της αποκατάστασης των συγγενών των θυμάτων έθεσε ο δήμαρχος του Χορτιάτη Θεόδωρος Χριστοδούλου. Οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα άρχισαν με το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών Αρχών καθώς και πλήθος κόσμου.

    Στεφανόπουλος: ''Το χρηματικό μέρος είναι ο τρόπος εκφράσεως των ηθικών υποχρεώσεων που βαρύνουν εκείνους''

    Στην αντιφώνησή του στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας η Δημοτική Αρχή, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη και παρατήρησε: ''Ορθότατα τίθεται το θέμα της επανορθώσεως. Αυτές οι επανορθώσεις δεν ζητούνται για το χρηματικό μέρος των. Το χρηματικό μέρος είναι ο τρόπος εκφράσεως των ηθικών υποχρεώσεων που βαρύνουν εκείνους οι οποίοι ανήκουν στην ίδια φυλή, στο ίδιο έθνος, στην ίδια συνέχεια την κοινωνική με εκείνους οι οποίοι δεν εδίστασαν να εκτελέσουν ανθρώπους'', τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ''οφείλουν λοιπόν μια αναγνώριση, μια αναγνώριση στις οικογένειες των θυμάτων, μια αναγνώριση στα ίδια τα θύματα τα οποία θυσιάστηκαν και των οποίων οι ψυχές μένουν ανικανοποίητες μέχρι σήμερα. Αλλά ακόμη περισσότερο μια αναγνώριση στην ιδέα της δικαιοσύνης η οποία και αυτή δεν εδικαιώθη. Η δικαιοσύνη έμεινε αδικαίωτος σ αυτή την περίπτωση''.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ακόμη ότι ''αν ζητείται η επανόρθωσις δεν ζητείται για να γίνει πλουσιότερος ο κληρονόμος των δολοφονηθέντων ούτε το κράτος μας να γίνει πλουσιότερο από τα ψιχία των επανορθώσεων. Ζητούνται οι επανορθώσεις χάριν της ηθικής δικαιώσεως και αυτή την επανόρθωση οφείλουν να την πραγματοποιήσουν εκείνοι οι οποίοι διαδέχθηκαν όσους ελειτούργησαν κατά αυτόν τον τρόπο έστω κι αν καταδικάζουν και εκείνοι την συμπεριφορά τους''.

    Η ενέδρα Ελλήνων εναντίον Γερμανών το 1944

    Νωρίτερα, στο Ηρώο Πεσόντων έγινε προσκλητήριο νεκρών και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι, ενώ ο δήμαρχος Χορτιάτη αφηγήθηκε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944. Αφορμή του Ολοκαυτώματος στάθηκε ενέδρα Ελλήνων εναντίον Γερμανών στην οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Οι Γερμανοί έστειλαν φάλαγγα με 32 αυτοκίνητα στον Χορτιάτη, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και στην συνέχεια άλλους εκτέλεσαν και άλλους τους έκαψαν. Γλίτωσαν μόνο έξι και στα 149 θύματα περιλαμβάνονται 39 παιδιά εκ των οποίων τα 32 ήταν κάτω των 12 ετών ακόμη και λίγων μηνών.

    [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

    2/9/2002 4:54:00 μμ

    Εργασίες ασφαλτόστρωσης θα πραγματοποιούνται από σήμερα έως τις 7 του μηνός και κατά τις ώρες 7 το απόγευμα έως 6.30 το πρωί, στην οδό Καποδιστρίου, στο τμήμα της από τη λεωφόρο Κύμης έως την Λεωφόρο Κηφισίας στο ρεύμα από Ν.Ιωνία προς Χαλάνδρι. Επίσης, από σήμερα έως και τις 4 του μηνός και όλη την διάρκεια του 24ωρου θα εκτελούνται εργασίες ανύψωσης φρεατίων στη Λ Μεσογείων και στο τμήμα της από Φανερωμένης έως Αγίου Ιωάννου στο ρεύμα ανόδου προς Αγία Παρασκευή.

    Τέλος, στις 3 και 4 του μηνός και από τις 5 το απόγευμα έως τα ξημερώματα, θα εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής του ασφαλτοτάπητα της ανισόπεδης γέφυρας Σκαραμαγκά στο τέλος της Λ. Σχιστού. Στη διάρκεια των εργασιών θα γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων επί της γέφυρας και θα διεξάγεται για μεν το ρεύμα προς εθνική Αθηνών-Κορίνθου από την Ιερά Οδό και αναστροφή στο ύψος του Δαφνίου για δε το ρεύμα προς Νίκαια τα οχήματα θα συνεχίζουν μέχρι τα ΕΛΔΑ Ασπροπύργου όπου θα γίνεται η αναστροφή.

    [08] Επέκταση αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Τυνησίας

    2/9/2002 7:02:00 μμ

    Το ενδιαφέρον της Τυνησίας για την αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών και πλοίων που έχει αποσύρει η Ελλάδα εκδήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Νταλί Ζαζί, που συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάννο Παπαντωνίου. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση για επέκταση των εμπορικών, αμυντικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι θα προτείνει, στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμμετοχή χωρών της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Τυνησία σε ασκήσεις του ευρωστρατού.

    [09] Νέες εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά

    2/9/2002 6:30:00 μμ

    Επτά νέες θέσεις πρυμνοδέτησης επιβατηγών πλοίων της ακτοπλοΐας, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχους χώρους και για το επιβατηγό κοινό περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις στην ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά και εγκαινίασε σε τελετή που έγινε το πρωί, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Στις νέες αυτές εγκαταστάσεις θα εξυπηρετούνται τα πλοία της γραμμής Δωδεκανήσου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10 εκ. ευρώ. Τα έργα προχωρούν με ταχύτητα, έτσι ώστε, μέχρι το τέλος του 2003 να έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός επιβατών.

    [10] Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις ΗΠΑ

    2/9/2002 7:43:00 μμ

    Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα νομική ανάλυση 30 σελίδων, στην οποία αποδεικνύεται ότι οι διμερείς συμφωνίες ασυλίας που επιδιώκουν να συνάψουν οι ΗΠΑ με μεμονωμένα κράτη--μεταξύ των οποίων και με κράτη της ΕΕ-- παραβιάζουν το πνεύμα, αλλά και το γράμμα του Καταστατικού της Ρώμης, δηλαδή της διεθνούς συνθήκης με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Αυτές οι διμερείς συμφωνίες έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραδίδονται στο ΔΠΔ κρατικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ.

    Πως οι διμερείς συμφωνίες παραβιάζουν ιδρυτική συνθήκη ΔΠΔ

    Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδίως η Βρετανία και η Ιταλία, έχουν ισχυριστεί ότι αυτές οι διμερείς συμφωνίες δεν παραβιάζουν την ιδρυτική Συνθήκη του ΔΠΔ. Η ανάλυση, πάντως, της Διεθνούς Αμνηστίας αποδεικνύει το αντίθετο και συμπίπτει με το συμπέρασμα της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το έγγραφο της Διεθνούς Αμνηστίας, που τιτλοφορείται "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν ασυλία για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου" δείχνει τους τρόπους με τους οποίους οι διμερείς συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράψει οι ΗΠΑ με αρκετές χώρες (περιλαμβανομένης της Ρουμανίας, χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ) παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των κρατών που μετέχουν στην ιδρυτική Συνθήκη του ΔΠΔ σε τρία επίπεδα:

    Αρθρο 98 (2) του Καταστατικού της Ρώμης με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ. Οι συμφωνίες ασυλίας των ΗΠΑ αντιβαίνουν στον σκοπό αυτού του άρθρου, που δημιουργήθηκε για να έχει εφαρμογή στις υπάρχουσες "Συμφωνίες περί Νομικής Θέσης Ενόπλων Δυνάμεων" (SOFA).

    Οι διμερείς συμφωνίες ασυλίας, αντί να κατανέμουν τις ευθύνες για την ανάκριση και την ποινική δίωξη εγκλημάτων που διαπράττονται από μέλη των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας "αποστολής", οι οποίες εδρεύουν σε μια χώρα "υποδοχής", και να υποχρεώνουν το κάθε συμβαλλόμενο μέρος να παρέχει βοήθεια στο άλλο σε τέτοιου είδους ανακρίσεις και διώξεις, όπως συμβαίνει σε μια SOFA, έχουν αντιθέτως ως μοναδικό σκοπό να εμποδίσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει τη δικαιοδοσία του.

    Υποχρεώσεις με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας και υποχρεώσεις συνεργασίας με το ΔΠΔ. Το ΔΠΔ δεν αντικαθιστά τα εθνικά νομικά συστήματα, αλλά έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό προς την εθνική δικαιοδοσία.

    Οι συμφωνίες ασυλίας, που επιδιώκουν να εμποδίσουν τα κράτη να παραδώσουν στο ΔΠΔ υπηκόους των ΗΠΑ που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου, αλλά δεν προβλέπουν την ανάκριση ή δίωξή τους από τις ΗΠΑ ή άλλο κράτος, παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των κρατών που μετέχουν στη Συνθήκη.

    Υποχρεώσεις με βάση το διεθνές δίκαιο. Τα κράτη, που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης και συνάπτουν συμφωνίες ασυλίας με τις ΗΠΑ, ενεργούν κατά τρόπο που ακυρώνει το αντικείμενο και τον σκοπό του Καταστατικού της Ρώμης και, επομένως, παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως αυτές διατυπώνονται στο Αρθρο 31 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο περί Συνθηκών.

    Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι η Δανική Προεδρία της ΕΕ έχει δηλώσει επισήμως ότι θεωρεί ζωτικής σημασίας την ακεραιότητα του ΔΠΔ και ότι δεν επιθυμεί να πράξει οτιδήποτε θα υπονόμευε την αξιοπιστία του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

    [11] Και νέες συλλήψεις Παλαιστινίων

    2/9/2002 7:12:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Συνελήφθη σήμερα υπεύθυνος της στρατιωτικής πτέρυγας της Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό. Ο 42χρονος Μοχάμεντ Αχμεντ Αμίν Τζάραρ σχεδίαζε-- σύμφωνα με ισραηλινές πηγές--επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ όταν συνελήφθη έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) στο χωριό Καφρ Κουντ, περίπου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Τζενίν.

    Την ίδια ώρα, στο Ντεϊρ Ελ Μπάλαχ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην σύλληψη πέντε Παλαιστινίων, από τους οποίους οι τρεις είναι μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπεύθυνων της παλαιστινιακής ασφάλειας. Οι τελευταίοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι αναθεώρησε την απόφασή του να ξαναδώσει στην κυκλοφορία για τους Παλαιστίνιους ένα δρόμο κοντά στον ισραηλινό οικισμό της Νετζαρίμ, νότια της πόλης της Γάζας.

    Παράλληλα ο στρατηγός Ρίμπχι Αραφάτ, υπεύθυνος του γραφείου ισραηλινο-παλαιστινιακού συνδέσμου, ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό να συλλάβει τους υπεύθυνους για το θάνατο τεσσάρων μελών μιας παλαιστινιακής οικογένειας, την Πέμπτη, στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA. Οι τέσσερις άμαχοι Παλαιστίνιοι--ανάμεσα στους οποίους μια γυναίκα και τα δυο παιδιά της-- έχασαν τη ζωή τους από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης

    [12] Επικίνδυνο νέφος έχει καλύψει την Μόσχα

    2/9/2002 5:45:00 μμ

    Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό της Μόσχας, αποτέλεσμα των εκατοντάδων πυρκαγιών που αποτέφρωσαν τα δάση της Ρωσίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Κρεμλίνο ακόμη και η φημισμένη Κόκκινη Πλατεία με δυσκολία ξεπροβάλλουν από το νέφος, ενώ η ζωή για τους κατοίκους είναι δύσκολη αφού τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί τρεις φορές περισσότερο από κανονικό. Οι αρχές είναι ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς οι φωτιές συνεχίζουν να σιγοκαίουν στα σημεία όπου υπάρχει τύρφη. Το επικίνδυνο νέφος δεν έχει υποχωρήσει σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μόνη ελπίδα για την καταπολέμησή του είναι η βροχή, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από τους μετεωρολόγους για την επόμενη εβδομάδα.

    [13] Ο πληθωρισμός στη συνάντηση Σημίτη-ΣΕΒ

    2/9/2002 4:52:00 μμ

    Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου του πληθωρισμού είναι ο ανταγωνισμός και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου μετά από τη συνάντηση 90 λεπτών που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κυριακόπουλος ερωτηθείς για τις ανατιμήσεις και τον κίνδυνο του πληθωρισμού, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των τιμών και οι απόψεις τους ταυτίζονται στο ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι σημαντικό και πρέπει να προσεχθεί. Ο ΣΕΒ και η εργοδοσία θα βοηθήσουν στην προσπάθεια, δεσμεύτηκε ο κ. Κυριακόπουλος, τονίζοντας ότι οι κεντρικοί στόχοι της ελληνικής οικονομικής πολιτικής είναι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας και οι πρωταρχικής σημασίας στόχοι για την ανάπτυξη που τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβόνα . Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντώντας σε ερώτηση για την εισοδηματική πολιτική υποστήριξε ότι οι μισθοί είναι καλυμμένοι και ότι η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας έχει προβλέψει και υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό.

    Εθνικός στόχος η άνοδος των εξαγωγών

    Την μεγάλη ανάγκη η χώρα μας να έχει συνεχή και μακροχρόνια στρατηγική εξαγωγών, επεσήμανε κ. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η άνοδος των εξαγωγών θα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα με μονοψήφιο ποσοστό εξαγωγών στο εθνικό της εισόδημα και κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιδείξουν εξωστρέφεια για μα αναστραφεί το κλίμα.

    Από την πλευρά του ΣΕΒΕ, ο πρόεδρος του Ευγένιος Πλαλής, πρότεινε να εφαρμοστεί ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

    [14] Πρόταση ΣΥΝ για φορολογική μεταρρύθμιση

    2/9/2002 3:45:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται η πρόταση του Συνασπισμού για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και των συνταξιούχων, την αύξηση και αναμόρφωση των δημοσίων εσόδων και την αναδιάρθρωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ,κατά το παλαιοκομματικό έθιμο επιδίδεται σε επικοινωνιακές ασκήσεις, ατυχείς και αποτυχημένες.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το κόμμα υποστηρίζει την κινητοποίηση των καταναλωτών και κάλεσε τους πολίτες να ελέγξουν την αγορά και να ξυπνήσουν την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με την οποία συζήτησε τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με το μισθολόγιο τις σχέσεις εργασίας, τη φορολογία, το ασφαλιστικό και την ακρίβεια. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι η παρατεταμένη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί διαρκείς απώλειες στο εισόδημα που δεν αντισταθμίζονται με αυξήσεις της τάξεως του 2,5% που είναι κάτω από την αύξηση του πληθωρισμού.

    [15] Επικρίσεις της ΝΔ περί οικονομικής πολιτικής

    2/9/2002 2:28:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επαφών του με τις παραγωγικές τάξεις ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και με αφορμή το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μετά τη συνάντηση, επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η οικονομική της πολιτική είναι αδιέξοδη και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

    Αδυναμία της διαμόρφωσης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού καταλογίζουν στην κυβέρνηση

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε, ότι αν ο κ. Σημίτης δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική, να σταματήσει τουλάχιστον να εμπαίζει προκλητικά τους εργαζόμενους, επιχειρώντας να κατηγορήσει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες. Ιδίως μάλιστα, πρόσθεσε, όταν πρωταγωνιστής στα φαινόμενα των ανατιμήσεων είναι το ίδιο το κράτος, με τις μεγάλες ΔΕΚΟ, που άνοιξαν και σέρνουν πρώτες το χορό των αυξήσεων.

    "Η ΝΔ στρέφεται κατά του κράτους και επιχειρεί να ''αθωώσει'' την αγορά για τα κρούσματα της κερδοσκοπίας. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με τις εξαρτήσεις και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η ΝΔ''. σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας.

    Ο συντονιστής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σαλαγκούδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να εφαρμόσει τους κανόνες και τις συνθήκες ώστε ο υγιής ανταγωνισμός και ο έλεγχος της νομιμότητας και της ποιότητας να επικρατήσουν στην αγορά, για να μπορέσουν να συγκρατηθούν οι τιμές για να μην υπάρχουν προβλήματα.

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Χρήστος Φώλιας, τόνισε πως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης θα πρέπει να αρχίσει να καθορίζει τις τιμές και όχι άλλοι μηχανισμοί, οι οποίοι θα έπρεπε να ελέγχονται από την πολιτεία.

    Δεν είναι δυνατόν, είπε, η πολιτεία να επιρρίπτει ευθύνες στις παραγωγικές τάξεις, την ώρα που εκείνοι ήρξαντο χειρών αδίκων, καθώς δεν μπορεί οι ΔΕΚΟ να ανεβάζουν τα τιμολόγιά τους και οι άλλοι να μην τα ανεβάζουν, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει ελάχιστα τις τιμές.

    [16] Αισιοδοξία Ρεχάγκελ για τον αγώνα με Ισπανία

    2/9/2002 6:05:00 μμ

    Την πίστη του πως η εθνική ομάδα μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά, να νικήσει την Ισπανία και να κάνει το ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, εξέφρασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ. ''Η Ισπανία είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τις δικές μας ικανότητες. Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο ξεκίνημα. Κάλεσα νωρίς τους παίκτες γιατί ήθελα να είμαστε μαζί μια εβδομάδα. Θα ξεκουραστούν για δυο μέρες και μετά θα συγκεντρωθούν στο ματς με την Ισπανία, που είναι πολύ σημαντικό για μας. Είμαστε μαζί ένα χρόνο, γνωριστήκαμε καλύτερα, όλα είναι καλά και ελπίζω το Σάββατο οι φίλαθλοι να είναι ο 12ος παίκτης μας'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός προπονητής για το παιχνίδι του Σαββάτου στην Λεωφόρο.

    Ο προπονητής της Εθνικής στη συνέχεια τόνισε τη σημασία του αγώνα για την μετέπειτα πορεία της ομάδας της χώρας μας θεωρώντας όμως την Ισπανία το φαβορί του ομίλου.

    Ο Ρεχάγκελ τόνισε πάντως, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους παίκτες του. '' Τα πάντα εξαρτώνται από τις δικές μας ικανότητες. Πρέπει να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας'', συμπλήρωσε και έδειξε να μην προβληματίζεται από το άγχος της πρεμιέρας.

    ''Αυτό που θα ζητήσω από τους παίκτες μου είναι να μάχονται. Αν το κάνεις αυτό κερδίζεις με το μέρος σου τους φιλάθλους. Το άγχος είναι θετικό να υπάρχει γιατί μπαίνει στο γήπεδο για να εκραγείς. Ο αγώνας θα τραβήξει το ενδιαφέρον όλων και είναι θετικό ότι οι παίκτες θα έχουν πίεση''.

    Από τη σημερινή πρώτη συγκέντρωση θα απουσιάσει ο Νίκος Νταμπίζας, που το βράδυ παίζει με την Νιούκαστλ κόντρα στη Λίβερπουλ. Ο διεθνής αμυντικός αναμένεται στην Ελλάδα αύριο. Απών από την πρώτη συγκέντρωση θα είναι και οι δύο παίκτες που αγωνίζονται στο γερμανικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για τον Αγγελο Χαριστέα και τον Κώστα Κωσταντινίδη. Και οι δύο αναμένονται το μεσημέρι και είναι πολύ πιθανόν να προλάβουν την απογευματινή προπόνηση στον Αγιο Κοσμά.

    Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι αποστολές των εθνικών ομάδων Ανδρών και Ελπίδων της Ισπανίας, για τους αγώνες με τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, στα πλαίσια των προκριματικών φάσεων των αντιστοίχων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων του 2004.

    Ο Ισπανός ομοσπονδιακός, Ινιάκι Σάεθ, θα παραχωρήσει δυο συνεντεύξεις Τύπου (Πέμπτη 05.09.2002, ώρα 12.30 και Παρασκευή 06.09.2002, ώρα 13.30) στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, όπου θα καταλύσει η ισπανική αποστολή. Σε όλες τις προπονήσεις της Ισπανίας δεν θα επιτραπεί η είσοδος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Η ΕΠΟ εξάλλου ανακοίνωσε ότι τα εισιτήρια του αγώνα των ανδρών με την Ισπανία, εξαντλήθηκαν και ενδεχόμενες επιστροφές θα διατεθούν το Σάββατο πρωί (10.00-14.00) από το γήπεδο "Απόστολος Νικολαϊδης".

    [17] Η Ρεάλ παρουσίασε τον Ρονάλντο

    2/9/2002 5:38:00 μμ

    Την επίσημη παρουσίαση του νέου της αστεριού, του Βραζιλιάνου επιθετικού και Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ρονάλντο, έκανε σήμερα η διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στο Στάδιο Μπερναμπέου. Ο πρόεδρος της ομάδας Φιορεντίνο Πέρεθ, μη μπορώντας να κρύψει τη χαρά του για την μεγάλη μεταγραφή τόνισε ότι αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα για την ομάδα του επισημαίνοντας ότι ο Ρονάλντο θα προσθέσει αρκετές ένδοξες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου, ο οποίος έχει καταγράψει κατά το παρελθόν μεγάλες επιτυχίες.Το "φαινόμενο" από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ομάδας που έκανε τα πάντα για να τον φέρει στη Μαδρίτη επισήμανε ότι ήθελε πολύ να παίξει στη Ρεάλ και υποσχέθηκε πολλά γκολ και όμορφο ποδόσφαιρο.

    Η μετακίνηση του 25χρονου Βραζιλιάνου άσου από την Ιντερ, ολοκληρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Ο Ρονάλντο που θα φορά τη φανέλα με το Νο 11, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ η μεταγραφή του θα κοστίσει στη Ρεάλ ποσό που εκτιμάται γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, οι φίλαθλοι της Ρεάλ Μαδρίτης πανηγυρίζουν για την απόκτηση του Ρονάλντο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ, λόγω των γνωστών του σοβαρών τραυματισμών, που τον ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια.

    Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ισπανικός Τύπος και επιβεβαίωσε ο Ρονάλντο, σε περίπτωση που τραυματιστεί πάλι στο γόνατο, τότε η Ρεάλ δεν θα του καταβάλλει τις παχυλές μηνιαίες αποδοχές, που αγγίζουν τις 400 χιλιάδες ευρώ.

    "Ο πρώτος που ανησυχεί για το γόνατο μου, είμαι εγώ και κανείς άλλος", δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης, ο Ρονάλντο και τόνισε: "Υπάρχουν κάποιοι στη Μαδρίτη που ανησυχούν για το γόνατο μου και τους δικαιολογώ, λόγω των σοβαρών τραυματισμών μου. Είναι αλήθεια πως αν τραυματιστώ πάλι στο ίδιο σημείο και μείνω για αρκετό καιρό εκτός δράσης δεν θα πληρώνομαι. Και αυτό το θέλησα εγώ, πρώτος από όλους. Δεν ήθελα τη μεταγραφή στην Ρεάλ για τα χρήματα. Επαιρνα αρκετά στην Ιντερ, αλλά ήθελα τη μεταγραφή στην Ρεάλ για να παίξω καλύτερο ποδόσφαιρο. Στο Μιλάνο ένιωθα πως δεν μπορούσα να παίξω αυτό που μπορώ και για αυτό επέμεινα για τη μεταγραφή μου. Το γόνατο μου δεν έχει πρόβλημα, προπονούμαι καλά και πιστεύω πως με τη βοήθεια του Θεού δεν θα υπάρξει πρόβλημα", τόνισε το "φαινόμενο".

    [18] Ανετο 3-1 της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα

    2/9/2002 8:10:00 πμ

    Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις για την ΑΕΚ, που νίκησε εύκολα τον ΠΑΣ Γιάννινα στον πρώτο της αγώνα πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι γηπεδούχοι, χωρίς να "ιδρώσουν" έφτασαν άνετα στην τελική επικράτηση και -μετά την ισοπαλία με το Αιγάλεω στην πρεμιέρα- πανηγύρισαν την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα Α΄ εθνικής 2002-2003

    [19] Ο ΠΑΟΚ απέσπασε βαθμό από την Ξάνθη

    2/9/2002 8:31:00 πμ

    Ενα επεισοδιακό αλλά και με θεαματικό τέλος ματς διεξήχθη στην Ξάνθη, όπου η τοπική ομάδα παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον ΠΑΟΚ. Ο αγώνας πρόσφερε αρκετές συγκινήσεις στους οπαδούς και των δύο ομάδων, αλλά είναι γεγονός ότι κατά την διάρκειά του επικράτησε αρκετές φορές τεταμένη ατμόσφαιρα. Το τελικό 1-1 μάλλον είναι δίκαιο, αφού η Ξάνθη ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο οπότε και προηγήθηκε με τον Μπα, ενώ ο ΠΑΟΚ ανέβασε την απόδοσή του στην επανάληψη και κατάφερε να φθάσει στην ισοφάριση σχεδόν με τη λήξη του αγώνα.

    [20] Ο Ηρακλής πέρασε με νίκη από την Πάτρα.

    2/9/2002 8:28:00 πμ

    Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έστω και με διαφορά τερμάτων, φιγουράρει ο Ηρακλής, που πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Παναχαϊκής. Ο "Γηραιός" για ακόμη μία φορά ενθουσίασε τους οπαδούς του και μετά από πολύ καλή εμφάνιση "ζευγάρωσε" τις νίκες του στο φετινό πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής.

    [21] Συμποσίο Μεσογειακής Ποίησης στη Καβάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 2/9/2002 5:43:00 μμ

    Ο λυρισμός του μεσογειακού χώρου και των αστείρευτων συναισθημάτων, τροφοδότες του έμμετρου λόγου για κάθε ανήσυχο δημιουργό, είναι το αντικείμενο του Συμποσίου Μεσογειακής Ποίησης που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως και 8 Σεπτεμβρίου στο ''Ιμαρέτ'', στην παλιά πόλη της Καβάλας. Καταξιωμένοι ποιητές από όλες τις χώρες της Μεσογείου θα προσπαθήσουν να συνδέσουν την κοινή πολυφωνική τους γλώσσα με τη σύγχρονη μεσογειακή ποίηση, να αναδείξουν τους οραματισμούς των λαών της Μεσογείου, τους αγώνες τους, την πολιτιστική τους ''προίκα'' και την ευρύτητα του πνεύματός τους. Διακεκριμένοι τραγουδοποιοί θα ''ντύσουν'' το συμπόσιο μουσικά και θα στείλουν ήχους και ακούσματα μέσω της θάλασσας του Αιγαίου, στη Μεσόγειο.

    Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν πολλοί ποιητές και μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Γιάννης Βαρβέρης, ο Στρατής Πασχάλης, ο Βασίλης Παππάς, ο Διονύσης Καρατζάς, η Μαρία Κυρτζάκη, ο Θεοκλής Κουγιάλης, ο Αλά Καλέντ από την Αίγυπτο, ο Φάμπιο Ντόπλικερ και η Βαλέρια Ροσέλα από την Ιταλία, ο Μπουζελμπέν Νουρεντίν από την Τυνησία, η Μπεατρίς Μπονόμ και η Ιζαμπέλ Λεμπρά από τη Γαλλία, η Ουάφαα Λαμρανί από το Μαρόκο, ο Χαμίντ Σκιφ από την Αλγερία, ο Ταχέρ Ριάντ από την Παλαιστίνη, ο Αταόλ Μπεχράμογλου από την Τουρκία, ο Μοχάμαντ Μουνζέρ Μασρί από τη Συρία, ο Χασάν Αμπντάλα από το Λίβανο, η Σουσάνα Ράφαρτ Κορομίνας από την Ισπανία, ο Ντανιέλ Μάσα από τη Μάλτα κ.α.

    Βασικοί ομιλητές του συμποσίου θα είναι η καθηγήτρια του ΑΠΘ Αθανασία Τσατσάκου και ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης. Ποιήματα θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη και Δημήτρης Καρέλλης.

    Οι εκδηλώσεις λόγου θα ''ντυθούν'' μουσικά από το σχήμα ''Αίολος'' του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με την επιμέλεια του Γιάννη Κακκάρα και θα πλαισιωθούν από τους Melos Brass και την υψίφωνο Ειρήνη Καράγιαννη με την Ντιάνα Βρανούση στο πιάνο.

    Ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νικόλα Κροτσέτι, ο Κώστας Καναβούρης, ο Σούμπχι Χαντίντι, ο Γιώργος Φρέρης, ο Γιώργος Μονεμβασίτης και ο Διαμαντής Αξιώτης πλούτισαν με τις γνώσεις και το μεράκι τους το πρόγραμμα του συμποσίου. Αξίζει να αναφερθεί το όνομα του Κωστή Μοσκώφ που υπήρξε από τους πρώτους φίλους και πιο σεμνούς υποστηρικτές του θεσμού, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο το 4ο Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης.

    Το Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης θα πλαισιωθεί με δυο ξεχωριστές μουσικές βραδιές. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις ομιλίες και την παρουσίαση των ποιητών, θα ακολουθήσει στο ''Αίθριο'' του ''Ιμαρέτ'' συναυλία του γνωστού συνόλου πνευστών Melos Brass. Οι πέντε μουσικοί του (Σωκράτης Ανθης, Παναγιώτης Καίσαρης, Αντώνης Λαγός, Σπύρος Φαρούγιας και Νίκος Ζερβόπουλος), θα συνυφάνουν τον ήχο των οργάνων τους (δύο τρομπέτες, κόρνο, τρομπόνι και τούμπα) στην ερμηνεία έργων τα οποία έχουν υπογράψει σημαντικοί Ελληνες και ξένοι μουσουργοί όπως οι Χατζιδάκις, Λαυράγκας, Βισβάρδης, Χέντελ, Μπέρνσταϊν, Σοστακόβιτς και Σάιντ.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραδοσιακά τραγούδια αλλά και δυο εκτελέσεις των Λένον-ΜακΚάρτνεϊ διασκευασμένα για κουιντέτο χάλκινων πνευστών. Την τελευταία ημέρα, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμποσίου θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, στο ''Αίθριο'' δηλαδή του ''Ιμαρέτ'' μια διαφορετική, αλλά επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά.

    Η υψίφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και η πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση θα συμπράξουν σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκις, Σπάθης, Βάγκνερ, Φορέ, Τόστι, Πουλένκ), τα οποία προέκυψαν από τη μελοποίηση του λόγου σπουδαίων ποιητών (Σολωμός, Σεφέρης, Ελύτης, Γκάτσος, Ουγκό, Βερλέν, Ντ'Ανούντσιο, Ανούιγ κ.α.). Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με εμβόλιμα δείγματα της μουσικής ποιητικής για σόλο πιάνο των Πουλένκ, Ρότα και Μομπόου.

    Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Επικράτειας Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από τα υπουργεία Πολιτισμού, Εξωτερικών και Μακεδονίας-Θράκης, το Περιφερειακό Ταμείο Αν. Μακεδονίας-Θράκης, τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, το δήμο Καβάλας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο Καβάλας.

    [22] Η όπερα Τουραντό στην Πάφο

    2/9/2002 4:34:00 μμ

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει στην Πάφο για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Μεσογείου, το Pafos Aphrodite Festival και την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι ''Τουραντό'' στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση φέρει την υπογραφή της γνωστής στο κυπριακό κοινό Εθνικής Οπερας της Πολωνίας (Μεγάλο Θέατρο) από τις περσινές παραστάσεις του ''Ναμπούκο'' και του ''Ζορμπά του Ελληνα''. Τα σκηνικά είναι του γνωστού Πολωνού σκηνογράφου Andrzei Kreutz-Majewski.

    Το παλαιό κάστρο της Πάφου, μπροστά από το λιμανάκι λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό. Ο Majewski τοποθετεί μπροστά από το Κάστρο είδος πλαστικού που μοιάζει με κομμάτια κρυστάλλων. Τα χρώματα που έχουν επιλεγεί για το φωτισμό είναι η εναλλαγή του μπλε (παγος) και το αυτοκρατορικό της φωτιάς (πάθος), που είναι η εναλλαγή στην στάση της Turandot, από ψυχρή πριγκίπισα σε μια ερωτευμένη με πάθος.

    Πρωταγωνίστρια, στο ρόλο της Turandot, στην παράσταση στην Πάφο η διεθνής ντίβα της όπερας 'Εβα Μάρτον, η "Turandot του σήμερα", γιατί θεωρείται ως η πιο αυθεντική ερμηνεύτρια της ηρωίδας του Πουτσίνι. Η παράσταση της Turandot, από την Οπερα της Εθνικής Οπερας της Πολωνίας θεωρείται μια από τις καλύτερες παραστάσεις της συγκεκριμένης όπερας και έχει παρουσιαστεί σε αρκετές σκηνές διεθνώς.

    Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Πάφου, έχουν ετοιμάσει ειδικά, ελκυστικά πακέτα διαμονής για το τριήμερο που διαρκούν οι παραστάσεις της Οπερας. Για πληροφορίες και κρατήσεις:

    +357 22 74 71 55 ή στα γραφεία του ΚΟΤ στην Αθήνα (010-3610178)

    Στην Εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus συμμετέχουν οι Δήμοι Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και η επαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΥΞΕ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων).

    Κάθε χρόνο φιλοξενείται μια παράσταση διεθνούς ακτινοβολίας. Για το 2003 έχει υπογράψει συμφωνία με τη γνωστή Arrena di Verona για τη φιλοξενία της παράστασης ''Τόσκα'' του Πουτσίνι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 September 2002 - 16:55:57 UTC