Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά το Ιράκ
  • [02] H Προοδευτική καταφέρνει νίκη επί του ΠΑΟ
  • [03] Νικήτης ο Ολυμπιακός στο Ηράκλειο

    [01] Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά το Ιράκ

    1/9/2002 5:14:00 μμ

    Στην Ευρώπη θα μεταβούν σύντομα ειδικοί απεσταλμένοι του Ιράκ για να εξηγήσουν τις θέσεις τους, σχετικά με τις απειλές στρατιώτης επίθεσης που δέχεται η χώρα τους από τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κάλεσε τον πρόεδρο Μπους να μην επιτεθεί μόνος του στο Ιράκ, αλλά να επιδιώξει να αποκτήσει διεθνή υποστήριξη μέσω των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρουν σε σημερινά δημοσιεύματα τους δύο βρετανικές εφημερίδες. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει την άποψή του για την ιρακινή κρίση, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για το Ιράκ. Ο Πάουελ κρατά ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ στο θέμα, εν αντιθέσει με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, τον υπουργό Αμυνας και την σύμβουλο του προέδρου Μπους, που τάσσονται υπέρ μίας άμεσης επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

    Ο Μπλερ συστήνει συνεργασία με τον ΟΗΕ - Η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είχε μια "μακρά" και "φιλική" συζήτηση με τον Μπους την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την "Σάντεϊ Τέλεγκραφ". "Ο πρωθυπουργός του είπε να δεσμευτεί και πάλι με τον ΟΗΕ" ανέφερε ένας αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

    Οπως και ο Μπους, έτσι και ο Μπλερ πιστεύει ότι δεν απαιτείται καμία νέα απόφαση του ΟΗΕ για να υπάρξει κάποιο χτύπημα εναντίον του Ιράκ, προσθέτει η εφημερίδα. Προσπάθησε όμως να πείσει τον Μπους να πιέσει ώστε η Βαγδάτη να αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ακόμη και αν δεν πιστεύει ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Οργανισμού.

    Η "Σάντεϊ Τάιμς" αναφέρει από την πλευρά της ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τον Μπους να μην αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς προηγουμένως να έχει στείλει τελεσίγραφο στη Βαγδάτη καλώντας την να δεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών.

    Από την πλευρά της η Βαγδάτη ανακοίνωσε σήμερα ότι σύντομα ειδικοί απεσταλμένοι της θα μεταβούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, για να εξηγήσουν τη σημασία των αμερικανικών απειλών κατά του ιρακινού λαού και τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι απειλές αυτές για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια".

    Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε μία ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση χωρίς εντολή του ΟΗΕ, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν εκτίμησε ότι αυτή η θέση ''σημαίνει ότι (οι ευρωπαϊκές χώρες) έχουν επίγνωση των κινδύνων της ηγεμονιστικής αμερικανικής πολιτικής η οποία απειλεί ολόκληρο τον κόσμο ανεξαίρετα''.

    Πάντως η Ευρωπαϊκή Ενωση ύψωσε τους τόνους κατά του Σαντάμ Χουσέιν κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα των εργασιών της άτυπης συνόδου των δεκαπέντε ΥΠΕΞ στο Ελσινορ της Δανίας, καλώντας το ιρακινό καθεστώς να δεχθεί άμεσα την επανάληψη των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στα οπλικά της συστήματα συμμορφούμενο με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα όμως τήρησε τις αποστάσεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι απειλές των οποίων κατά της Βαγδάτης προκαλούν διχογνωμίες στους κόλπους της ΕΕ.

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις του αραβικού κόσμου εμπρός στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ προέτρεψε σήμερα τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις αμερικανικές απειλές και "την ξένη συνομωσία" καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του Ιράν και της Τουρκίας που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε "μία στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ" και συνέστησαν μία "ειρηνική λύση" του προβλήματος.

    [02] H Προοδευτική καταφέρνει νίκη επί του ΠΑΟ

    1/9/2002 8:21:00 μμ

    Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος Α' εθνικής έγινε απόψε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η Προοδευτική νίκησε με 1-0 τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής χάρη σ ένα γκολ που σημείωσε ο Πουλόπουλος μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης. Μια ήττα που βάζει σε μεγάλες "φουρτούνες" τους "πράσινους", οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, μετά τη συμπλήρωση των δύο πρώτων αγώνων. Ο αγώνας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της γνωστής τιμωρίας που είχε επιβληθεί από πέρσι στον Παναθηναϊκό.

    [03] Νικήτης ο Ολυμπιακός στο Ηράκλειο

    1/9/2002 8:04:00 μμ

    Με ένα γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 73ο λεπτό, ο Ολυμπιακός πέρασε με νίκη 1-0 επί του ΟΦΗ από το Ηράκλειο, στον πιο σημαντικό αγώνα της 2ης ημέρας του πρωταθλήματος Α' εθνικής. Οι "ερυθρόλευκοι" κινδύνευσαν άμεσα στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο ΟΦΗ είχε την υπεροχή, όμως ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στο δεύτερο 45λεπτο και έφτασαν στην τελική επικράτηση που τους διατηρή στην κορυφή της βαθμολογίας. Το ματς του Ηρακλείου ξεκίνησε πολύ πριν την ώρα έναρξής του. Τα επεισόδια που διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της πόλης, μεταφέρθηκαν και στο γήπεδο όπου συνέρρευσαν οι περισσότεροι οπαδοί των δύο ομάδων, περίπου 60 λεπτά πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή Μπριάκου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 September 2002 - 20:54:03 UTC