Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακαρπη η συνάντηση Ευθυμίου-πανεπιστημιακών
  • [02] Διαψεύδει ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής
  • [03] Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση
  • [04] Αγροτικές κινητοποιήσεις στα Γιαννιτσά
  • [05] Στη Χαλκιδική το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2003
  • [06] Η απαγόρευση δεν είναι λύση
  • [07] Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν
  • [08] Τον Οκτώβριο τα βραβεία Νόμπελ
  • [09] Νέες ανακαλύψεις για τα αίτια της σχιζοφρένειας
  • [10] Σκεπτικισμός στη Διάσκεψη για τη Γη

    [01] Ακαρπη η συνάντηση Ευθυμίου-πανεπιστημιακών

    26/8/2002 3:23:00 μμ

    Σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι πανεπιστημιακοί, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν σήμερα με τους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας. Ο Πέτρος Ευθυμίου επανέλαβε ότι το θέμα του μισθολογίου των πανεπιστημιακών θα συζητηθεί το 2003 και θα ισχύσει από το 2004, ενώ απηύθυνε έκκληση να λειτουργήσουν κανονικά τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάλυψε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι των πανεπιστημιακών.

    Κανονικά οι εξετάσεις μόνο για τελειόφοιτους

    Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι τώρα η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι έκθετη στα παιδιά και στις οικογένειες και επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία ζητά σωφροσύνη και γενναιοψυχία.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση, δόθηκε στους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών η νομοθετική ρύθμιση για την ενσωμάτωση του εξωδιδακτικού επιδόματος στο μισθό και την καταβολή του ίδιου επιδόματος ακόμη και όταν βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια. Η ρύθμιση θα ψηφισθεί από τη Βουλή το Σεπτέμβριο.

    "Δεν συντρέχει λόγος να προτείνουμε στις συνελεύσεις των συλλόγων μας αναστολή των κινητοποιήσεων", είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Χρήστος Τρικαλινός, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν κανονικά οι εξετάσεις για τους φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο. Στη συνάντηση δεν προσήλθαν οι πρυτάνεις, με το επιχείρημα ότι δεν τους είχε δοθεί η νομοθετική ρύθμιση και δεν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας.

    [02] Διαψεύδει ο διευθυντής της αντιτρομοκρατικής

    26/8/2002 6:36:00 μμ

    Διαψεύστηκαν από τον Διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υποστράτηγο Στέλιο Σύρο οι δηλώσεις που φέρονται ότι ελέχθησαν από αυτόν και ανακοινώθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως έγινε γνωστό από πηγή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ουδέποτε ο Διοικητής της προέβη σε δηλώσεις για την πορεία των ερευνών στο θέμα της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αναμένεται από την Αντιτρομοκρατική να αρχίσουν έρευνες για την υπόθεση του ΕΛΑ χωρίς μέχρι στιγμής να προσδιορίζεται ο χρόνος.

    Επόμενος στόχος ο ΕΛΑ

    Πρόβλημα προκύπτει όσον αφορά τα αδικήματα της οργάνωσης ΕΛΑ-- που ξεκίνησε τη δράση της το '75 και την ανέστειλε το '95-- λόγω παραγραφής τους ως το '82. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κληθούν ή να προσαχθούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία άτομα που φέρεται να είχαν σχέση με την οργάνωση. Επίσης αναμένεται να εξεταστούν και πάλι οι λίστες της Στάζι χωρίς όμως να θεωρείται σίγουρη η παραπομπή των ατόμων αυτών στην δικαιοσύνη.

    Τέλος σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την ίδια υπηρεσία πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό πέντε τουλάχιστον ατόμων που φέρονται να έδρασαν ως περιφερειακά στελέχη τα τελευταία χρόνια στην 17 Νοέμβρη.

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ για αρχεία Στάζι

    Τα στοιχεία είχαν από τότε, από το 1995, παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών σχετικά με δηλώσεις του πρώην υπουργού δημόσιας τάξης Στέλιου Παπαθεμελή και του τότε συνεργάτη του Χριστόδουλου Γιαλουρίδη για την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν λάβει οι ελληνικές αρχές από το αρχείο της μυστικής υπηρεσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας Στάζι. "Ούτε κρύψαμε, ούτε φοβόμαστε τίποτα και δεν υπήρξε αποπομπή υπουργού" τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης εναντίον του Στέλιου Παπαθεμελή για το θέμα των αρχείων της Στάζι που συνδέονται με την ελληνική τρομοκρατία. Ο κ. Βαλυράκης χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη στάση Παπαθεμελή.

    Εν τω μεταξύ για περίπου δυο ώρες παρέμεινε στο γραφείο του εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο αστυνομικός Σωκράτης Κότσιας, που κλήθηκε να καταθέσει όσα γνωρίζει για τη συμπλοκή με μέλη της "17Ν"' στα Σεπόλια το Νοέμβριο του 1991.

    Ο κ.Κότσιας, που είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή, είναι ο τρίτος αστυνομικός, ο οποίος κατέθεσε στον ανακριτή για το περιστατικό. Εχει προηγηθεί η κατάθεση των συναδέλφων του, Ιωάννη Παπαφώτη και ενός ακόμη, που έχει ζητήσει να μην δημιοσιοποιηθούν τα στοιχεία του. Οι αστυνομικοί δήλωσαν στον ανακριτή παράσταση πολιτικής αγωγής.

    ''Είμαι αναρχικός, όχι τρομοκράτης''

    Καμία σχέση με τον χώρο των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν έχει ο Θόδωρος Πισιμίσης όπως ανέφερε χθες ο ίδιος σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, απαντώντας στα "σενάρια" και τις διαρροές που τον εμφανίζουν ως συνδετικό κρίκο μεταξύ 17Ν και ΕΛΑ. Στην συνέντευξη του επίσης αναφέρει ότι τον αποκαλούν "Λάκη" οι δικοί του άνθρωποι και ότι το όνομα αυτό δεν αποτελεί κωδικό οργάνωσης.

    Ο Πισιμίσης υποστηρίζει ότι έχει γίνει στόχος των διωκτικών αρχών για λόγους εκδικητικότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η Αντιτρομοκρατική έχει εμμονές με αυτούς που αποκαλείτε (δηλ. εσείς οι δημοσιογράφοι) συνήθεις υπόπτους".

    Ο "Λάκης" υποστηρίζει ότι τα ΜΜΕ γράφουν για το άτομο του ανακρίβειες και ψέματα, ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά τα "σενάρια" που τον θέλουν να στρατολογεί μέλη στον ΕΛΑ και τη 17Ν.

    Ο Πισιμίσης τονίζει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε συγγραφέας εκατοντάδων προκηρύξεων για αναρχικά έντυπα, "προκηρύξεις σαν αυτές που υπαινίσσεστε δεν θα μπορούσα να γράψω, γιατί δεν ταιριάζει στο ήθος, στις αρχές, την ιδεολογία, ούτε και την πολιτική μου πρακτική".

    Να σημειωθεί ότι το 1994 ο 47χρονος άνδρας είχε προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχε στον ΕΛΑ για την οποία όμως το δικαστήριο τον αθώωσε παμψηφεί.

    Καρτοτηλέφωνα υπό παρακολούθηση για του κρατούμενους

    Έτοιμα να τοποθετηθούν εντός των επομένων ημερών, είναι τα καρτοτηλέφωνα από τα οποία θα μπορούν να συνομιλούν με τους δικούς τους, οι 14 ''ειδικοί'' κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού. Συνεργεία τεχνικών του ΟΤΕ ξεκίνησαν ήδη σήμερα τις εργασίες τοποθέτησης των συσκευών τα οποία--σύμφωνα με πληροφορίες-- ''τραβούσαν'' τις νέες γραμμές προς τους κοινόχρηστους χώρους των ειδικών κελιών και τα ''προαύλια'' όπου καθημερινά βγαίνουν οι κρατούμενοι.

    Τα τηλεφωνήματα όμως των 14 κρατουμένων που κατηγορούνται ως μέλη της 17Ν θα παρακολουθούνται, ενώ αν κάποια θεωρηθούν ύποπτα θα μαγνητοφωνούνται και θα κατατίθενται στην επικείμενη δίκη ως τεκμήρια ενοχής.

    Στο μεταξύ σήμερα επισκεπτήριο των συγγενών τους δέχθηκαν οι κρατούμενοι των ειδικών κελιών των ανδρικών φυλακών. Πρώτη έφθασε η Μοσχούλα Ξηρού συνοδευόμενη από το γιο της Αυγουστίνο, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο Δ. Γεωργιάδης, ο οποίος δεν δέχθηκε επισκεπτήριο αφού οι γονείς του διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και η μετακίνησή τους είναι δύσκολη.

    [03] Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/8/2002 4:50:00 μμ

    Πολιτικό ενδιαφέρον προκαλεί η δημοσκόπηση της Κάπα Research για την υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιά, που έγινε για λογαριασμό της ΕΡΤ και αναπαράγεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 , η κ.Γεννηματά παραδέχτηκε την αξία των δημοσκοπήσεων ως πολιτικού εργαλείου, τονίζοντας πάντως ότι βρισκόμαστε μόλις στο ξεκίνημα της προεκλογικής πορείας. Ο κ. Τζανετάκος από την πλευρά του αμφισβήτησε την αξιοπιστία της δημοσκόπησης, ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από το εσωτερικό της ΝΔ, τις απέδωσε στον δημοσιογραφικό κόσμο του κόμματος.

    ΕΡΤ: Δεν λειτουργούμε σε κλίμα πολιτικής ομηρίας

    Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΕΡΤ απάντησαν στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Θοδωρή Ρουσσόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καλλιέργεια ψευδών εντυπώσεων και την ΕΡΤ επειδή παρήγγειλε και δημοσιοποίησε την έρευνα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για κατήφορο αλαζονείας και αυταρχισμού της ΝΔ η οποία δεν έχει καταλάβει τις μεγάλες προόδους που έχουν συντελεστεί στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως η δημόσια Ραδιοτηλεόραση κάνει τεράστια βήματα κατακτώντας την αξιοπιστία της, όπως τουλάχιστον φαίνεται από όλες τις μετρήσεις.

    Ανταπαντώντας ο κ. Ρουσόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Πρωτόπαπα για ύβρεις και υπεκφυγές που αποδεικνύουν ότι όταν η αλήθεια δεν συμφέρει την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια.

    Η ΕΡεν Τ σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί παθητικά, αλλά ούτε σε κλίμα πολιτικής ομηρίας και προσθέτει ότι δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δίχως σχόλιο ή παρεμβάσεις.

    Ο βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ότι το τελευταίο διάστημα η ΝΔ επιλέγει την τακτική να υιοθετεί μόνον τις δημοσκοπήσεις που την συμφέρουν και χαρακτήρισε, απαράδεκτη την επίθεση κατά της ΕΡΤ Από τη δημοσκόπηση φαίνεται ότι η επιλογή του κ.Τζανετάκου προκαλεί προβλήματα στη ΝΔ, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, ο οποίος αναγνώρισε ότι γίνονται βήματα προόδου στην κρατική Ραδιοτηλεόραση.

    Συνοπτικά η δημοσκόπηση

    Προβάδισμα, στα σημεία, των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, έναντι των υποψηφίων της ΝΔ, δίνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της ΕΡΤ. Σύμφωνα με την έρευνα, εάν γίνονταν σήμερα οι νομαρχιακές εκλογές το 38,2% θα ψήφιζε την Φώφη Γεννηματά, έναντι 24% το Γιάννη Τζανετάκο. Η επιλογή Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται καλή από το 47,2%, ενώ η επιλογή Τζανετάκου από τη ΝΔ χαρακτηρίζεται καλή από το 28,1% των ερωτηθέντων.

    [04] Αγροτικές κινητοποιήσεις στα Γιαννιτσά

    26/8/2002 3:48:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Στην κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Γεωργίας στην πόλη των Γιαννιτσών προχώρησαν πριν από λίγη ώρα οι αγρότες του νομού Πέλλας, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν σήμερα. Αυτή την ώρα εκπρόσωποι των αγροτών συναντώνται με το νομάρχη Πέλλας, Μιχάλη Καραμάνη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

    Αιτήματα αγροτών

    Στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί οι αγρότες του νομού Πέλλας, ξεκινώντας, έτσι, το νέο κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Από το πρωί αγρότες του νομού προχώρησαν σε αποκλεισμό της Διεύθυνσης Γεωργίας στην πόλη των Γιαννιτσών και προετοιμάζονταν για την κατάληψη του κτιρίου. Μπροστά από το κτίριο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδο των αγροτών, ενώ σημειώθηκαν και αψιμαχίες μεταξύ των περίπου 250 αγροτών, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από τη Διεύθυνση Γεωργίας και των αστυνομικών. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των αγροτικών συλλόγων Πέλλας, Χρήστος Χατζηαντωνίου, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο χώρο για όσο χρονικό διάστημα αντέξουν.

    Οι αγρότες ζητούν την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης για την επιδότηση του βαμβακιού στην τιμή που ανακοινώθηκε από την αρχή (50 δρχ. ανά κιλό), την επιδότηση ολόκληρης της ποσότητας που έχει παραχθεί, την ανατροπή του κανονισμού για το βαμβάκι καθώς επίσης την επιστροφή και αναδιανομή των 17 χιλιάδων στρεμμάτων για την καλλιέργεια βαμβακιού. Επιπλέον, οι αγρότες διεκδικούν την καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους οι παραγωγές τους καταστράφηκαν από τους παγετούς, τη διαμόρφωση κοινής αγροτικής πολιτικής καθώς και τη χορήγηση των επιδοτήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι για τις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνει πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο έξω από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης.

    Στηρίζει τις κινητοποιήσεις ο ΣΥΝ

    Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού --που συνεδρίασε σήμερα-- αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κοινό συλλαλητήριο του αγροτικού και εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, κατά την έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως. Επίσης θα διοργανώσει στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη συσκέψεις αγροτικών στελεχών και θα δημοσιοποιήσει τις αναλυτικές προτάσεις του κόμματος για τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής.

    [05] Στη Χαλκιδική το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2003

    26/8/2002 12:58:00 μμ

    Σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί, τελικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, είχε προκριθεί ο χώρος της ΔΕΘ για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου, αλλά η απόφαση αυτή μετεβλήθη μετά την άρνηση του πανεπιστημίου να κλείσει τους χώρους του, που εφάπτονται με την ΔΕΘ για ένα διήμερο. Ετσι, το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε ως χώρο πραγματοποίησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Χαλκιδική και για λόγους ασφαλείας. Στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα εγκατασταθεί και το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας, που θα φιλοξενήσει εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, πιθανόν έως και δύο χιλιάδες.

    Ηδη, κλιμάκιο μηχανικών και αρχιτεκτόνων ελέγχουν από όλες τις απόψεις (υποδοχής, φιλοξενίας, ανέσεων και ασφαλείας) τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και θα λάβει οριστικά την απόφαση για το χώρο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλα τα άλλα υπουργεία την υποβολή των τελικών προτάσεων τους, λεπτομερειακά, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

    Στη συνέχεια, οι τελικές αυτές προτάσεις των υπουργείων θα κωδικοποιηθούν και θα συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Εξωτερικών διαμορφώνει και τις θέσεις της ελληνικής κυβερνήσεως επί του θέματος "Το Μέλλον της Ευρώπης", οι οποίες θα υποβληθούν στα αρμόδια Θεσμικά Οργανα της ΕΕ τον Οκτώβριο.

    Οι ελληνικές θέσεις εκ των πραγμάτων, θα διατυπωθούν ανάλογα με τη συγκυρία, που θα επικρατεί ως τον Οκτώβριο και άρα θα είναι συγκεκριμένες στο βαθμό, που θα είναι δυνατόν.

    Για παράδειγμα μία ελληνική θέση θα μπορούσε να είναι "ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", αλλά όχι για παράδειγμα ο τρόπος εκλογής του προέδρου της, εκτός εάν έχουν, στο μεταξύ, διατυπωθεί αντίστοιχες θέσεις από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    [06] Η απαγόρευση δεν είναι λύση

    26/8/2002 7:15:00 μμ

    Αρχισε στην Ισπανία η έκτακτη σύνοδος της Βουλής για την πρόταση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα Μπατατσούνα, πολιτική πτέρυγα της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ. Νωρίτερα ο δικαστής Γκαρθόν διέταξε αναστολή της λειτουργίας του Μπατατσούνα για τρία χρόνια.''Πολιτικό σφάλμα'', πάντως χαρακτήρισαν σήμερα οι μετριοπαθείς βάσκοι εθνικιστές του κόμματος PNV την απαγόρευση.

    Προβλέπει συγκρούσεις ο Αναγκασάστι

    ''Έχουμε ένα αποτρόπαιο έγκλημα στη Σάντα Πόλα'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του PNV στη βουλή, ο Ινάκι Ανασαγκάστι, αναφερόμενος στην τελευταία φονική επίθεση της ΕΤΑ στις 4 Αυγούστου. ''Αλλά έχουμε επίσης και μια χρησιμοποίηση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος απέναντι σε μια κοινή γνώμη που εύλογα ζητάει την τιμωρία των ενόχων'', δήλωσε ο Ανασαγκάστι προς το ραδιοσταθμό Ράντιο Εουσκάντι.

    Ο Ισάκι Ανασαγκάστι, πάντως, κάλεσε και το Μπατασούνα, το οποίο δεν καταδίκασε την επίθεση της ΕΤΑ, ''να σκεφτεί, επειδή ένας κόσμος που δεν συγκινείται από το θάνατο ενός παιδιού και ενός περαστικού είναι ένας άρρωστος κόσμος που χρήζει θεραπείας''. Αλλά το να υποστηρίζει κανείς πως ''το να τεθεί το Μπατασούνα εκτός νόμου ισοδυναμεί με λύση του προβλήματος, είναι ένα μεγάλο ψέμα'', πρόσθεσε.

    Η απαγόρευση αυτή, η οποία πρόκειται να αποφασιστεί βάσει ενός νόμου που το PNV είχε αρνηθεί να ψηφίσει, ''θα είναι μια αποτυχία για όλους και πολιτικό σφάλμα'', διαβεβαίωσε επίσης ο Βάσκος πολιτικός, ο οποίος προέβλεψε ''συγκρούσεις και μια αρκετά σκοτεινή εικόνα''.

    [07] Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/8/2002 5:12:00 μμ

    Eπτά Αραβες πολίτες του Ισραήλ-- μεταξύ τους και μια γυναίκα--συνέλαβε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία θεωρώντας ότι παρείχαν βοήθεια σε καμικάζι να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας στις 4 Αυγούστου σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα. Εν τω μεταξύ δεκάδες άρματα μάχης με την υποστήριξη ελικοπτέρων εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και οι στρατιώτες ερεύνησαν τα περισσότερα σπίτια προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν εξτρεμιστές. Τέλος, απεργία πείνας πραγματοποιεί ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης".

    ''Αποφασιστική νίκη κατά της παλαιστινιακής εισβολής''

    Κατά την εισβολή, σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματίες. Ο καταυλισμός είχε σχεδόν ισοπεδωθεί τον Απρίλιο ενώ 13 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση. Τα ξημερώματα εξάλλου, ισραηλινά άρματα μάχης κατεδάφισαν το σπίτι στελέχους ομάδας που σχετίζεται με τη Φατάχ, στην πόλη Τουλκαρέμ. Οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται μετά τις πληροφορίες, που όπως υποστηρίζει έχει το Ισραήλ, για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός του, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την συμφωνία για τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από πόλεις της Δυτικής Όχθης και τη Γάζα. Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από τη Βηθλεέμ.

    Την ίδια ώρα, απεργία πείνας ξεκίνησε στις φυλακές της Ιεριχούς όπου κρατείται από το Μάιο, υπό αμερικανική και βρετανική επιτήρηση, ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Αχμέντ Σααντάτ ζητεί να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου παλαιστινιακού δικαστηρίου για την αποφυλάκισή του.

    Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ προκάλεσε η δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού. Ο στρατηγός Μοσέ Γιααλόν υποστήριξε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια αποφασιστική νίκη κατά της παλαιστινιακής απειλής.

    [08] Τον Οκτώβριο τα βραβεία Νόμπελ

    26/8/2002 3:42:00 μμ

    Τα βραβεία Νόμπελ για το 2002 θα ανακοινωθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Συγκεκριμένα το πρώτο από τα βραβεία, που συνοδεύονται από το ποσό των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων, αυτό της Ιατρικής, θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα το Νόμπελ Οικονομίας και στις 9 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής ή οι νικητές του Νόμπελ Χημείας. Το Νόμπελ Ειρήνης το οποίο απονέμεται από την Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα ανακοινωθεί αργότερα, όπως γίνεται συνήθως.

    [09] Νέες ανακαλύψεις για τα αίτια της σχιζοφρένειας

    26/8/2002 1:32:00 μμ

    Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικροσκοπικό, μυστηριώδες μόριο στο υγρό του νωτιαίου μυελού σχεδόν όλων όσοι υποφέρουν από σχιζοφρένεια, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της αιτίας της νόσου, γράφει σήμερα η εφημερίδα "Dagens nyheter" της Στοκχόλμης. Το μόριο αυτό δεν φαίνεται να είναι ούτε ιός ούτε βακτήριο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου ιατρικών επιστημών Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη, οι οποίοι το ανακάλυψαν.

    Αίτιο ή αποτέλεσμα της νόσου;

    ''Θα μπορούσε να είναι μια νέα μορφή ζωής. Πρόκειται βεβαίως για μια υπόθεση πάνω στην οποία εργαζόμαστε'', δήλωσε ο καθηγητής Λέναρτ Βέτερμπεργκ. Η σχιζοφρένεια, που όπως πιστεύουν τώρα πολλοί επιστήμονες, έχει καθαρά φυσικά αίτια, είναι διανοητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνοχής στις σκέψεις, στα αισθήματα και τις πράξεις.

    Σύμφωνα με τον Βέτερμπεργκ, η ανακάλυψη του μορίου αυτού θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους θεραπείας της νόσου. "Θα πρέπει να διευκρινίσουμε αν αυτό το μόριο εμφανίζεται στην αρχή της νόσου ή στη διάρκεια της εξέλιξής της", σημείωσε ο ίδιος. Ο Βέτερμπεργκ τόνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να υποθέσει κανείς ότι το μόριο αυτό αποτελεί την αιτία της σχιζοφρένειας ή αν η ίδια η νόσος προκαλεί τη δημιουργία του και σημείωσε ότι χρειάζεται να εξεταστεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων. "Βρήκαμε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας και η ικανοποίησή μου θα αυξηθεί ή θα μειωθεί ανάλογα με την απάντηση στο επόμενο βήμα", κατέληξε.

    Οι επιστήμονες εξέτασαν 22 σχιζοφρενείς στη Σουηδία και τη Νορβηγία, όπως και 38 άτομα που υποφέρουν από νευρολογικές ασθένειες. Το νέο μόριο ανακαλύφθηκε σε 20 από τους 22 σχιζοφρενείς και μόνο σε δύο από τους 38 άλλους εξεταζόμενους. Το μόριο αυτό, το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα οξέος, βρέθηκε σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, ενώ δεν κατέστη δυνατή η εύρεση σε αυτό DNA με τις τεχνικές που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

    Αρθρο σχετικό με την ανακάλυψη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της διεθνούς επιθεώρησης ''Neuroscience Letters''.

    [10] Σκεπτικισμός στη Διάσκεψη για τη Γη

    26/8/2002 7:49:00 μμ

    Με την έκκληση να τερματιστεί "ο νόμος της ζούγκλας", που επικρατεί στον πλανήτη, κήρυξε την έναρξη των εργασιών στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Γη, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι. Η έκκληση απευθυνόταν προς τους χιλιάδες συνέδρους από όλο τον κόσμο, που έχουν συρρεύσει στο Γιοχάνεσμπουργκ για να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη. Ενα από τα επίμαχα θέματα είναι η απροθυμία του ΟΗΕ να συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για την επίτευξη προόδου σε θέματα, όπως αυτά των υδάτινων πόρων και της υγιεινής.Ηδη, όμως, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.

    Σκοπός ο περιορισμός της φτώχιας και το περιβάλλον

    Εντυπωσιακή η τελετή

    έναρξης

    Η Ν.Αφρική διοργάνωσε μία θεαματική εναρκτήρια τελετή ενώ ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι έκανε χθες λόγο για πλανητικό απαρτχάιντ, που καθηλώνει δισεκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οπότε αναμένεται η άφιξη 100 και πλέον ηγετών από διάφορες χώρες, οι σύνεδροι θα προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτά του διεθνούς εμπορίου, της πρόσβασης στην ελεύθερη αγορά των αναπτυσσομένων χωρών και του χρονοδιαγράμματος, που πρέπει να τεθεί για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

    Ο Πρόεδρος Μπέκι, που εξελέγη πρόεδρος της διάσκεψης από τους συνέδρους, κατά την εναρκτήρια ομιλία του απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέρμα στον διαχωρισμό του κόσμου σε "νησιά πλούτου περικυκλωμένα από μία θάλασσα φτώχειας".

    "Είναι ανάγκη να δείξουμε στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων ηγούμαστε ότι ...δεν αποδεχόμαστε ότι μία ανθρώπινη κοινωνία πρέπει να οικοδομηθεί με βάση την πρωτόγονη αρχή της επιβίωσης του ικανοτέρου", υποστήριξε ο Μπέκι.

    Η προστασία του πλανήτη θα βρίσκεται λοιπόν από σήμερα και έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο επίκεντρο της μεγαλύτερης συνόδου που έχει οργανωθεί ποτέ από τον ΟΗΕ.

    Στις γιγαντιαίες συνεδριάσεις θα επιδιωχθεί να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης, με εφαρμογή των δεσμεύσεων, που υιοθετήθηκαν προ 10ετίας στην ανάλογη σύνοδο του Ρίο για να συμφιλιώσουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Σκοπός της διάσκεψης είναι να καταλήξει σε μία συμφωνία για τον περιορισμό της φτώχειας στα αναπτυσσόμενα κράτη και για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Περισσότεροι από 40.000 αξιωματούχοι κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πίεσης από όλο τον κόσμο έχουν ήδη καταφθάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ορισμένα μέλη ομάδων πίεσης λένε ότι θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν τις εργασίες της διάσκεψης.

    Με συγκρούσεις ξεκινά η Διάσκεψη

    Οι νοτιοαφρικανοί αστυνομικοί που φροντίζουν για την ασφάλεια στη Διάσκεψη για τη Γη που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ μπήκαν σήμερα στη μέση για να προλάβουν τυχόν αντιπαράθεση ανάμεσα σε μικρή ομάδα Παλαιστίνιων και επίσης μικρή ομάδα Ισραηλινών ακτιβιστών που αντήλλασσαν ύβρεις. Όταν άρχισαν να πλησιάζουν η μία την άλλη πλευρά απειλητικά, οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν ταχύτατα στη μέση για να τους απομακρύνουν προτού πιαστούν στα χέρια.

    Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ, στο οποίο μετέχουν ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεξάγεται σε βιομηχανική ζώνη του Γιοχάνεσμπουργκ, μακριά από τη Διάσκεψη για τη Γη, στην οποία μετέχουν κυρίως κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

    Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κατηγορούσαν το Ισραήλ ότι έχει παγώσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Ισραηλινοί κατηγορούσαν τους Παλαιστίνιους ότι εκμεταλλεύονται το Παγκόσμιο Φόρουμ για να προβάλλουν το δικό τους σκοπό.

    Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία χρησιμοποίησε βομβίδες κρότου και γκλομπ για να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα το τραυματισμό ενός ατόμου. Νωρίτερα μέλη της οργάνωσης Greenpeace ανέβηκαν σε κτιριακές εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στο Κέμπεργκ, 20 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Τάουν. Συνελήφθησαν 12 άτομα τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα, αφού κλήθηκαν να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

    Σκληρές διαπραγματεύσεις

    Στόχος των διαβουλεύσεων, που θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, είναι να συμφωνηθούν κοινά αποδεκτοί μέθοδοι οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να απειληθεί η περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών με τις αναπτυσσόμενες, με σκοπό την εκπόνηση κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Τα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη ζητούν αύξηση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας και μεγαλύτερη πρόσβαση για τα προϊόντα τους στις αγορές των πλουσιοτέρων κρατών.

    Από την άλλη πλευρά οι ισχυρές οικονομικά χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το άνοιγμα των αγορών τους σε αγροτικά κυρίως προϊόντα, καθώς φοβούνται ότι οι παραγωγοί τους θα απειληθούν από τις φθηνότερες εισαγωγές.

    Με ''ηχηρές'' απουσίες ξεκινά η Διάσκεψη

    Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ είναι πράγματι δρακόντεια, καθώς στη Διάσκεψη αναμένονται πάνω από 100 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

    Αλλά από το Γιοχάνεσμπουργκ θα απουσιάζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αφού όπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Πάντως σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Μπους να αιφνιδιάσει και να πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στην πόλη.

    Η Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελεί συνέχεια παρόμοιας διεθνούς συνάντησης που είχε γίνει στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας το 1992 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή διεθνών συνθηκών για τις κλιματικές αλλαγές και την βιοποικιλία.

    Πολυπληθής η ελληνική αποστολή

    Τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές θα παρουσιαστούν στην Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνεντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, οι οποίοι θα είναι οι επικεφαλής της πολυπληθούς ελληνικής αποστολής.

    Και οι δυο τόνισαν οτι στο Γιοχάνεσμπουργκ θα γίνουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και αναπόφευκτα θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων έτσι ώστε στο τέλος να οδηγηθούμε σε μια κοινή διακήρυξη για την προστασία του περιβάλλοντος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 August 2002 - 16:54:25 UTC