Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και στο εξωτερικό οι ερευνες για τρομοκρατία
  • [02] Σύσκεψη για ''αγροτικό''
  • [03] Επεται συνέχεια δηλώνει ο Χρυσοχοΐδης
  • [04] ''Δυσκολίες'' στη Λεωφόρο Μαραθώνος
  • [05] Ανωμερίτης για βιαιοπραγίες λιμενικών
  • [06] Στο κόμμα του Μπαϊκάλ ο Ντερβίς
  • [07] Αποκαλύψεις για ''τρομο-στρατόπεδα'' στο Ιρακ
  • [08] Χωρίς τέλος η βία στη Μέση Ανατολή
  • [09] ΗΠΑ: Λιγότεροι υπέρ επιχείρησης σε Ιρακ
  • [10] Μέτρα κατά των ανατιμήσεων
  • [11] Νοθεία στα καύσιμα
  • [12] Παρέμβαση Κακλαμάνη για τιμή αεροπορικού εισιτηρίου
  • [13] Εξελίξεις στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία της Δράμας
  • [14] Ελπίδα για τους πάσχοντες από άσθμα
  • [15] Ναι στο σεξ με νεώτερους λένε οι Γερμανίδες

    [01] Και στο εξωτερικό οι ερευνες για τρομοκρατία

    23/8/2002 10:27:00 πμ

    H παράλληλη διαδρομή των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες επεκτείνουν τις έρευνες τους στο εξωτερικό. Εκτός από τον Δημήτρη Κουφοντίνα αναζητούν και πρόσωπα που αποτελούσαν τους διαύλους επικοινωνίας της ηγετικής ομάδας πριν το 1975.

    Δύο όπλα ''αναζητούν'' ταυτότητα

    Οι διωκτικές αρχές διαθέτουν ήδη στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατίας διατηρούσαν επαφές τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία και Ισπανία.

    Εν τω μεταξύ, οι έρευνες επικεντρώνονται και σε δύο περίστροφα μια ιταλική μπερέτα και ένα άλλο αμερικανικής κατασκευής που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ευρημάτων που βρέθηκαν στις γιάφκες που διατηρούσε η 17Ν. Αν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από την τρομοκρατική οργανωση, οι αρχές ψάχνουν να βρουν την προϊστορία τους.

    Νέες αποκαλύψεις από τον Σάββα Ξηρό

    Εν τω μεταξύ νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση της 17Ν έρχονται στο φως της δημοσιότητας με την απολογία του Σάββα Ξηρού ενώπιον του ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ξηρός επιβεβαιώνει ότι υπήρχε γυναίκα στην οργάνωση, ενώ αναφέρει ότι ο Γιωτόπουλος ήταν ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της. Επιπρόσθετα, φέρεται να υποστηρίζει ότι είχε ακούσει για ονόματα ιδρυτικών στελεχών της 17Ν, τα οποία όμως -όπως ανέφερε στον ανακριτή- δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί, ενώ φέρεται να είπε ότι είχε επαφές με τον Χρήστο Τσουτσουβή.

    [02] Σύσκεψη για ''αγροτικό''

    23/8/2002 8:51:00 πμ

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, θα συναντηθεί σήμερα με τα μέλη του τομέα αγροτικού του κόμματος και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Δρυ για την αποσαφήνιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τους βαμβακοπαραγωγούς. Την ίδια ώρα οι αγροτικές ενώσεις των νομών Θεσσαλονίκης και Λάρισας διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 6 Σεπτεμβρίου έξω από το χώρο της ΔΕΘ.

    Δεν θα αποκλείσουμε δρόμους...ακόμα!

    Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας αγροτικών συνεταιρισμών Λάρισας Θανάσης Χατζηζογίδης η συγκέντρωση αυτή σηματοδοτεί την αρχή των κινητοποιήσεων οι οποίες όμως σε αυτή τη φάση δε θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων.

    [03] Επεται συνέχεια δηλώνει ο Χρυσοχοΐδης

    23/8/2002 8:44:00 πμ

    Ταχείς ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού ζήτησε χθες το Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. ''Το παρελθόν δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί πλήρως'' τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με τις έρευνες για την τρομοκρατία, ενώ-- αναφερόμενος σε όσα ακούγονται για νέο κύκλο επιχειρήσεων-- υπογράμμισε ότι οι αρχές δεν λειτουργούν υπό την πίεση αναγγελιών συλλήψεων από διάφορους "ανευθυνο-υπεύθυνους".

    Εντατικούς ρυθμούς ζητά ο Σημίτης

    Η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ήταν και είναι απολύτως επιβεβλημένη σημείωσε, ο κύριος Χρυσοχοϊδης, υπογραμμίζοντας τη βούληση της πολιτείας να συνεχίσει τις έρευνες, με πίστη στην δημοκρατία, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα.

    Την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών εξέφρασε ο πρωθυπουργός ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών ως "δήθεν" επιτυχία.

    Φέρνοντας την εξάρθρωση της ''17Ν'' ως παράδειγμα θετικής δουλειάς, ο Κώστας Σημίτης ζήτησε από τους υπουργούς εντατικούς ρυθμούς στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, θέτοντας ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, την ελληνική προεδρία στην ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου, την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε κρίσιμη πολιτική μάχη τις δημοτικές εκλογές και προέβλεψε ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, με δυσφήμιση του κυβερνητικού έργου, καταγγελίες και κινητοποιήσεις.

    Απάντηση ΝΔ

    Ο κύριος Σημίτης εμφανίστηκε και πάλι σαν νεοκλεγείς πρωθυπουργός αναγγέλλοντας στους υπουργούς του σειρά χιλιοδιατυπωμένων προγραμματικών θέσεων των οποίων η υλοποίηση συνεχώς παραπέμπεται στο μέλλον, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Θ.Ρουσσόπουλος. "Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που επιχειρεί να δημιουργήσει όξυνση και τεχνητή πόλωση'' τόνισε τέλος η ΝΔ.

    [04] ''Δυσκολίες'' στη Λεωφόρο Μαραθώνος

    23/8/2002 10:40:00 πμ

    Έργα οδοποιίας άρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες στη Λεωφόρο Μαραθώνoς, από το γήπεδο της Παλλήνης και σε μήκος ενός χιλιομέτρου. Τα οχήματα στο ρεύμα προς Αθήνα, θα κινούνται σε μία λωρίδα, γεγονός που αναμένεται να δυσκολέψει, κυρίως την Κυριακή, την επιστροφή των αδειούχων από το λιμάνι της Ραφήνας και τα Μεσόγεια. Εξάλλου επαναφέρεται από τη Δευτέρα το μέτρο του δακτυλίου στην Αθήνα.

    [05] Ανωμερίτης για βιαιοπραγίες λιμενικών

    23/8/2002 10:14:00 πμ

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για την μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αθήνας δύο οδηγών ταξί που υποστηρίζουν ότι κακοποιήθηκαν από λιμενικούς, διέταξε την Πέμπτη, μετά από εντολή του ΥΕΝ Γιώργου Ανωμερίτη,ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Χρήστος Δελημιχάλης. Το πόρισμα της ΕΔΕ θα διαβιβασθεί τόσο στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου που θα επιληφθεί της υπόθεσης όσο και στον υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη ο οποίος τόνισε για τα καταγγελλόμενα τα εξής: "Για την επιβεβαίωση, ή όχι του γεγονότος έχω από το πρωί ήδη διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία θα μου παραδοθεί τη Δευτέρα οπότε και θα ξέρουμε και τι έχει συμβεί".

    O υπουργός προσέθεσε ότι εάν δεν συγκεντρωθεί το σύνολο των καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων, δεν θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο και συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει ανακοίνωση. Τόνισε όμως ότι ουδείς μπορεί να αμαυρώσει το έργο 7.000 λιμενικών αξιωματικών και βαθμοφόρων και σημείωσε ότι για κάθε περίπτωση θα υπάρχουν σκληρές αποφάσεις τιμωρίας.

    Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, όσον αφορά στο σύνολο των λιμενικών, οι εντυπώσεις των πολιτών σε όλα τα λιμάνια ήταν φέτος οι καλύτερες δυνατές.

    [06] Στο κόμμα του Μπαϊκάλ ο Ντερβίς

    23/8/2002 11:13:00 πμ

    Με τελετή που θα γίνει σήμερα στην Τουρκία, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, προσχωρεί επισήμως πλέον στους κόλπους του κεντροαριστερού κόμματος του Ντενίς Μπαϊκάλ. Η απόφαση του Ντερβίς δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, εν όψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

    Η Τουρκία θα χρειαστεί την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

    [ΔΝΤ] τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, τόνισε ο Κεμάλ Ντερβίς, πρώην

    υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Αναφερόμενος στην παρουσία του στη νέα κυβέρνηση της χώρας, ο Ντερβίς τόνισε πως ''αν δεν υπάρξει αρμονία στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα αναλάβω την ευθύνη της οικονομίας''.

    Να σημειωθεί ότι ο Ντερβίς -- αρχιτέκτονας της συμφωνίας ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τουρκίας με το ΔΝΤ-- παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις αρχές του μήνα.

    [07] Αποκαλύψεις για ''τρομο-στρατόπεδα'' στο Ιρακ

    23/8/2002 9:30:00 πμ

    Διεθνές στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ έστησε η οργάνωση Αλ Κάιντα με τη βοήθεια μιας ομάδας ισλαμιστών μαχητών που διατηρούν σχέσεις με την Τεχεράνη και τη Βαγδάτη, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Γκάρντιαν''. Η οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ κρύβει τουλάχιστον 150 μέλη της Αλ Κάιντα σε πολλά χωριά που έχει υπό τον έλεγχο της κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν, δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που έχουν τη βάση τους στο ιρακινό Κουρδιστάν.

    Οι περισσότεροι από τους άνδρες της Αλ Κάιντα εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν την οργάνωση του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πάντως, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι μέλη της Αλ Κάιντα βρίσκονται στο Ιράκ εν γνώσει του καθεστώτος της Βαγδάτης. ''Σε μια τόσο τρομακτική, καταπιεστική δικτατορία που ασκεί σχεδόν πλήρη έλεγχο στον πληθυσμό, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα'' είπε ο Αμερικανός υπουργός.

    Η αμερικανική κυβέρνηση, που επιθυμεί την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, δεν έχει μέχρι στιγμής προσκομίσει αποδείξεις για τις σχέσεις της Βαγδάτης με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [08] Χωρίς τέλος η βία στη Μέση Ανατολή

    23/8/2002 9:16:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί σήμερα από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών όταν επιχείρησαν να επιτεθούν σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ. Οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ με περίστροφα εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών που φρουρούσαν τον οικισμό εποίκων Κφαρ Νταρόμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φρουρός.

    Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν αρχικά τον έναν από τους δράστες. Στη συνέχεια καταδίωξαν τον δεύτερο και τον σκότωσαν όταν αυτός αρνήθηκε να παραδοθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν χάσει τη ζωή τους 2.455 άνθρωποι, εκ των οποίων 1810 Παλαιστίνιοι και 602 Ισραηλινοί.

    [09] ΗΠΑ: Λιγότεροι υπέρ επιχείρησης σε Ιρακ

    23/8/2002 10:53:00 πμ

    Μόλις το 53% των Αμερικανών υποστηρίζει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, ποσοστό κατά οκτώ μονάδες μικρότερο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το CNN και την USA Today, η δημοτικότητα του προέδρου Μπους είναι πάντα υψηλή, αλλά μειώνεται: από 76% τον Ιούνιο, μειώθηκε στο 71% τον Ιούλιο και στο 65% σήμερα.

    Η αμερικανική κοινή γνώμη διάκειται πάντα πολύ εχθρικά απέναντι στον Σαντάμ Χουσεϊν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 86% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Ιρακινός ηγέτης στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, το 55% ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, και το 53% ότι είναι αναμιγμένος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [10] Μέτρα κατά των ανατιμήσεων

    23/8/2002 11:02:00 πμ

    Φρένο στις ανατιμήσεις θα επιδιώξει να βάλει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης, προχωρώντας σε συμφωνίες κυρίων με τους φορείς των παραγωγών και των εμπόρων. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που υπερτιμολογούν προϊόντα. Εξ άλλου, με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο περιορίζει τις αυξήσεις των διδάκτρων όλων των ιδιωτικών σχολείων, σχολών και φροντιστηρίων στο 4%.

    Κυρώσεις στα ιδιωτικά που δεν τηρούν το πλαφόν

    Υπεραρκετό χαρακτήρισε το επιτρεπόμενο ποσοστό της αύξησης στα ιδιωτικά σχολεία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου και πρόσθεσε πως όσα σχολεία δεν τηρήσουν το πλαφόν, θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα στους γονείς, αλλιώς θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Κάλεσε επίσης, τους γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να επικοινωνούν με τον τετραψήφιο αριθμό 1720 του υπουργείου Παιδείας.

    "Διαφωνούμε ριζικά με την ύπαρξη του πλαφόν, αφού η έννοια της διατίμησης δεν ταιριάζει στην ιδιωτική εκπαίδευση, που αποτελεί επιλογή των γονέων" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των ιδιωτικών σχολείων Θανάσης Ζαχόπουλος.

    [11] Νοθεία στα καύσιμα

    23/8/2002 8:20:00 πμ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή καταγγελίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για νοθεία καυσίμων, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτήρης Μπάγιας. Οι καταγγελίες αφορούν κύκλωμα λαθρεμπορίου και νόθευσης καυσίμων στο οποίο εμπλέκονται και κρατικοί υπάλληλοι.

    Νέους μηχανισμούς ελέγχου εισάγει το νέο νομοσχέδιο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, αναπτύσσοντας το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στους νέους μηχανισμούς ελέγχου που θεσμοθετούνται, με χαρακτηριστικότερο, εκείνον των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων - απαρτιζόμενων από δημοσίους υπαλλήλους ελεγκτές - που θα επιλέγονται με κλήρωση και με ορισμένη θητεία που δεν θα υπερβαίνει το ένα έτος.

    Έργο των κλιμακίων, θα είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας (από τα διυλιστήρια, μέχρι τον τελικό καταναλωτή), η διαπίστωση των παραβάσεων και ο σχηματισμός φακέλων για την επιβολή κυρώσεων. Τα κλιμάκια θα είναι σε θέση να προβαίνουν, ακόμα και σε διακοπή λειτουργίας και προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, ή βυτιοφόρων αυτοκινήτων, σε περίπτωση που θα εντοπίζουν αποθήκες που θα λειτουργούν χωρίς άδεια, ή θα διαπιστώνουν κινδύνους για τους ανθρώπους, ή το περιβάλλον, από τις διαπιστούμενες παραβάσεις.

    Ιδιαίτερης μνείας αξίζει και η καθιέρωση της αρχής της συνευθύνης όλων των εμπλεκομένων, σε περίπτωση νοθείας.

    Τέλος, αναφορικά με την επιδότηση του μεταφορικού κόστους των καυσίμων για τα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι η ενίσχυση το έτος 2001 ανήλθε στα 1,4 τρις δρχ., επιφυλάχθηκε δε, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί, να υπάρξει και αύξησή της.

    Καταγγελίες και αντιπαραθέσεις

    Τη δυνατότητα λαθρεμπορίου μέσω των εργοληπτικών εταιρειών του δημοσίου, αφού δεν ελέγχονται εάν διαθέτουν άδεια, επεσήμανε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Κυριάκος Καρτάνος ο οποίος υποστήριξε ότι το 5% των πρατηρίων ελέγχεται από κύκλωμα παράνομης διακίνησης καυσίμων.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Αποστολίκα, ανέφερε ότι "ο κλάδος έχει πέσει σε χέρια γκάνγκστερς - διακινούνται καύσιμα, μέχρι και με γαλατάδικα" και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα Διυλιστήρια κ. Πανολιάσκος, έκανε λόγο για απειλές που έχουν δεχθεί μέλη του Σωματείου, από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. "Η αγορά οργιάζει. Η διαφυγή δασμών και φόρων συνεπεία της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών, ανέρχεται στο 1 τρις δρχ." υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Πανολιάσκος.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο εκπρόσωπος των μεγάλων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών κ. Σεραφειμάκης, υποστήριξε ότι η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο δυνατότητα των πρατηριούχων να προμηθεύονται, έστω και σε κοινοπραξίες των επτά, τα πωλούμενα καύσιμα απευθείας από τα διυλιστήρια, θα οδηγήσει σε έξαρση της λαθρεμπορίας στη διακίνηση - τόνισε δε, ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετό, αλλά στερείται ικανοποιητικού βαθμού εφαρμογής.

    Αντίθετα, ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων, υποστήριξε ότι ο περιορισμός της άμεσης πρόσβασης των μελών του κλάδου στα διυλιστήρια, (εκτός της περίπτωσης της σύμπτυξης κοινοπραξίας) θα οδηγήσει σε "πρατήρια δύο ταχυτήτων" νοθεύοντας τον ανταγωνισμό.

    Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Μπάγιας ανέθεσε την έρευνα στον κ. Ντογιάκο ο οποίος ανέλαβε να μελετήσει τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με την ύπαρξη κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται και κρατικοί υπάλληλοι το οποίο προβαίνει σε λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων.

    Σύμφωνα με την εντολή του κ. Μπάγια ο εισαγγελέας κ. Ντογιάκος οφείλει να μελετήσει τη βασιμότητα των καταγγελιών και να εξακριβώσει αν στην υπόθεση προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και να εντοπίσει τους υπεύθυνους.

    [12] Παρέμβαση Κακλαμάνη για τιμή αεροπορικού εισιτηρίου

    23/8/2002 11:42:00 πμ

    Στην αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης παραπέμπεται με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη η αύξηση του αεροπορικού εισιτηρίου της γραμμής Αθήνας- Μυτιλήνης έπειτα από επιστολή που απέστειλε ο Νομάρχης Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος στους αρμόδιους Υπουργούς.

    Ανεπάρκεια αεροδρομίου Λέσβου

    Σε άλλη επιστολή που αφορά την βελτίωση των συνθηκών παραμονής των επιβατών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρεται στην ανεπάρκεια, όπως τονίζει, των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, ενώ επισημαίνει ότι προωθείται η κατασκευή νέου δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών και καινούργιου κτιρίου αεροσταθμού σε νέα θέση του αεροδρομίου και σε έκταση που θα απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό.

    [13] Εξελίξεις στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία της Δράμας

    23/8/2002 8:53:00 πμ

    Κατατέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις απολύσεις 419 εργαζομένων στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία της Δράμας, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απομάκρυνσης ολόκληρου του προσωπικού. Στο μεταξύ, 20ημερη παράταση στις διαβουλεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας.

    [14] Ελπίδα για τους πάσχοντες από άσθμα

    23/8/2002 10:58:00 πμ

    Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο για το άσθμα, που δίνει ελπίδα σε περισσότερους από δυο εκατομμύρια πάσχοντες. Η νέα θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε δυο χρόνια, θα είναι το ίδιο αποτελεσματική, όσο εκείνη με τα γνωστά φάρμακα, με τη μεγάλη διαφορά όμως ότι δε θα παρουσιάζει παρενέργειες, σύμφωνα με τα πορίσματα εξαετούς έρευνας

    Ο τρόπος, που λειτουργεί, είναι να ενισχύει το φυσικό επίστρωμα των αναπνευστικών σωλήνων σε τρόπο ώστε να προστατεύονται από στοιχεία, που προκαλούν κρίσεις άσθματος.

    Στην Αυστραλία ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο που πάσχουν από άσθμα, ένα δε στα εφτά παιδιά παρουσιάζει αυτή την πάθηση. "Αυτό που κάνουμε είναι να βάλουμε πίσω εκείνο που έπρεπε να είναι ήδη εκεί -- το στοιχείο, δηλαδή, που καλύπτει τους αναπνευστικούς σωλήνες-- και επί του παρόντος τουλάχιστον δεν έχουμε δει αρνητικές αντιδράσεις", είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μπράϊαν Χιλς, προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί η θεραπεία αυτή σε ασθματικά παιδιά.

    [15] Ναι στο σεξ με νεώτερους λένε οι Γερμανίδες

    23/8/2002 10:06:00 πμ

    Πολλές Γερμανίδες ομολογούν ότι αρέσκονται στο σεξ με νεώτερους άνδρες, λίγες όμως επιθυμούν μία μακροχρόνια σχέση μαζί τους, βεβαιώνει μία νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου INRA. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για το περιοδικό ELLE, 35% των γυναικών ηλικίας 35-54 ετών παραδέχονται ότι είχαν στη ζωή τους τουλάχιστον μία σεξουαλική εμπειρία με ''σημαντικά νεώτερους'' άνδρες.

    Το 68% των ερωτηθέντων εκφράζει την πεποίθηση ότι σε λίγο θα είναι της μόδας να εμφανίζεται μία επιτυχημένη ώριμη γυναίκα σε κοινωνικές εκδηλώσεις με ένα ''κούκλο'' στο πλευρό της - τουλάχιστον όσο της μόδας είναι να εμφανίζονται οι ώριμοι άνδρες με νεαρές. Ωστόσο μόνον 27% των ερωτηθέντων διανοούνται μία μακροχρόνια σχέση με έναν αρκετά νεώτερο άνδρα. Όλες οι άλλες συμφωνούν με το σύνθημα: ''Σεξ; Βεβαίως. Γάμος; Με τίποτα''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 August 2002 - 8:58:54 UTC