Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαξιφισμοί για το ''αγροτικό''
  • [02] Σύσκεψη περί πορείας του κυβερνητικού έργου
  • [03] Κίνα: Εκκενώνεται η επαρχία Χουνάν
  • [04] Αποκεφαλισμοί ομήρων από την Αμπού Σαγιάφ
  • [05] Νεπάλ: Συνετρίβη μικρό αεροσκάφος
  • [06] Δεύτερη ταραγμένη νύχτα για το Μπέλφαστ
  • [07] Προτεραιότητα η συγκράτηση του πληθωρισμού
  • [08] Νίκη της Εθνικής μπάσκετ στη Γερμανία
  • [09] Θρίαμβος στη Ρουμανία για την Εθνική μας
  • [10] Επικίνδυνες ώρες και ημέρες για την καρδιά
  • [11] Γερμανία: Προεκλογικές μάχες στο διαδίκτυο

    [01] Διαξιφισμοί για το ''αγροτικό''

    22/8/2002 8:16:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Επανέρχεται στο προσκήνιο η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για την αγροτική πολιτική. Για αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα των αγροτών και καταστροφική αγροτική πολιτική, με κραυγαλέα περίπτωση αυτή του βαμβακιού, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει μάχες στις Βρυξέλλες για την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και σχολίασε οτι η ΝΔ δείχνει και πάλι να αγνοεί τις εξελίξεις. Πάντως οι αγρότες από την πλευρά τους σε σύσκεψη τους που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, χωρίς την παρουσία τρακτέρ, την ημέρα των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει και πάλι, δυστυχώς, να αγνοεί τις εξελίξεις και κοντόφθαλμα να επιδεικνύει περίσσευμα λαϊκισμού και έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης, τόνισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Απαντώντας στα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος τονίζει "Αν οι μάχες που, δήθεν, δίνουν στις Βρυξέλλες είναι το ίδιο σκληρές και αποτελεσματικές με αυτές που έδωσαν τα τελευταία χρόνια, τότε θα ήταν καλύτερα να σταματήσουν να μάχονται".

    Εκπρόσωποι των αγροτών Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ, τον οποίο και θα δει σήμερα για να του μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών.

    Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τους αγρότες, ενώ όπως είπε μέχρι τέλος του μήνα θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς.

    Παράλληλα είπε ότι ο κ. Δρυς θα θέσει στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίτημα της ελληνικής πλευράς για οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από εθνικούς πόρους.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας, παρέχει πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 44 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προκειμένου ο εν λόγω Οργανισμός να καταβάλει εγκαίρως τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημίες από τις θεομηνίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2001 Ιανουαρίου 2002.

    [02] Σύσκεψη περί πορείας του κυβερνητικού έργου

    22/8/2002 9:47:00 πμ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συνεδριάζει το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξετάσει την πορεία του κυβερνητικού έργου. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφασιστούν οι πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.

    [03] Κίνα: Εκκενώνεται η επαρχία Χουνάν

    22/8/2002 9:04:00 πμ

    Χιλιάδες Κινέζοι της επαρχίας Χουνάν άρχισαν να απομακρύνονται από τις κατοικίες του γύρω από την τεράστια λίμνη Ντονγκτίνγκ, που έχει το μέγεθος του Λουξεμβούργου, και στην οποία η στάθμη των νερών ανεβαίνει και απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 850.000 κάτοικοι που ζουν στο νοτιοανατολικό μέρος της επαρχίας έχουν αποδυθεί σε έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να αποσοβήσουν την υπερχείλιση της λίμνης και των γειτονικών ποταμών, καθώς οι περιοχές αυτές έχουν κηρυχθεί τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση συναγερμού, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Εκφράζονται φόβοι ότι η στάθμη του νερού ενδέχεται να φθάσει στα επίπεδα του 1998, τότε που η υπερχείλιση του ποταμού Γιανγκτσέ και της Ντονγκτίνγκ κόστισαν τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους.

    Τα επίπεδα του νερού έφθασαν τα 34.45 μ σήμερα, περίπου 2.5 μ πάνω από το όριο συναγερμού, όπως τόνισε τοπικός αξιωματούχος.

    "Ολα τα νερά (από τον Γιανγκτσέ και τους παραποτάμους του) φθάνουν ταυτόχρονα στην Ντονγκτίνγκ, έτσι η στάθμη της εξακολουθεί να αυξάνει", πρόσθεσε.

    Οι αρχές απομακρύνουν τους κατοίκους που ζουν στις όχθες της λίμνης και του Ζινγκζιάνγκ, ενός εκ των τεσσάρων ποταμών που εκχύνονται σε αυτήν, του οποίου τα νερά έχουν φθάσει σε ύψος ρεκόρ.

    Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν τα αναχώματα στις όχθες της λίμνης, τα οποία φιλοδοξούν να προστατεύσουν περίπου 10 εκατ. κατοίκους και 1,6 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής.

    Σε περίπτωση που υπερχειλίσει η Ντονγκτίνγκ, οι πλημμύρες κινδυνεύουν να σαρώσουν και την γειτονική επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσά της Γουχάν, της οποίας ο πληθυσμός υπερβαίνει τα επτά εκατ. κατοίκους. Επίσης σε κίνδυνο βρίσκεται και η πρωτεύουσα της Χουνάν, και τα έξι εκατ. των κατοίκων της.

    Η στάθμη των υδάτων στην Ντονγκτίνγκ, που καλύπτει έκταση 2.700 τετραγωνικών χλμ, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της την τελευταία τριετία, όμως ακόμη υπολείπεται από το ύψος-ρεκόρ των 35,9 μ, που είχε σημειωθεί το 1998.

    Οι καλοκαιρινές πλημμύρες, που έχουν αρχίσει από νωρίτερα αυτό το έτος, έχουν αφαιρέσει τη ζωή από 900 ανθρώπους, και κυβερνητικοί υπάλληλοι προειδοποιούν πως η θεομηνία μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα κι από το 1998.

    Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που εξακολουθούν να δέρνουν τα χωράφια στη Χουνάν, τη μεγαλύτερη ορυζοπαραγωγό επαρχία της Κίνας, έχουν αναγκάσει και τους αναλυτές να χαμηλώσουν τις προβλέψεις τους για την παραγωγή ρυζιού της χώρας, που τώρα είναι βέβαιο πως θα πέσει χαμηλότερα από την περσινή παραγωγή των 177.6 εκατ. τόνων, αντί για 177.8 εκατ. τόνους που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

    Οι καιρικές συνθήκες στη Χουνάν αναμένεται να είναι καλές για το επόμενο διήμερο, τονίζουν αρμόδιοι υπάλληλοι.

    [04] Αποκεφαλισμοί ομήρων από την Αμπού Σαγιάφ

    22/8/2002 9:01:00 πμ

    Δύο από τους έξι χριστιανούς Φιλιππινέζους ομήρους, που είχαν απαχθεί από τη μουσουλμανική ομάδα Αμπού Σαγιάφ χθες στις νότιες Φιλιππίνες, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι από τους απαγωγείς του. Το πρώτο μακάβριο έυρημα εντοπίστηκε χθες το βράδυ κοντά στο γενικό επιτελείο του στρατού, στην πρωτεύουσα της νήσου Τζόλο, ενώ το δεύτερο ανακαλύφθηκε μέσα σε μία πλαστική σακούλα κοντά στην αγορά της ίδιας πόλης. ''Οσοι δεν πιστεύουν στον Αλλάχ θα έχουν την ίδια μοίρα'', έγραφε σε ένα σημείωμα το οποίο βρέθηκε μέσα στη σακούλα.

    Εξι Μάρτυρες του Ιεχωβά, αντιπρόσωποι καλλυντικών, είχαν απαχθεί την περασμένη Τρίτη στην πόλη Πατικούλ, στη νήσο Τζόλο, ένα από τα προπύργια της Αμπού Σαγιάφ.

    Την απαγωγή πραγματοποίησε ομάδα υπό τον τοπικό αρχηγό Μουάν Σαχιρόν, ανιψιό του Ραντουλάν Σαχιρόν, παλαίμαχου στον αγώνα ανεξαρτησίας των Μουσουλμάνων στις νότιες Φιλιππίνες.

    [05] Νεπάλ: Συνετρίβη μικρό αεροσκάφος

    22/8/2002 8:51:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μικρό αεροσκάφος που ανήκε σε ιδιωτική εταιρία συνετρίβη σήμερα λόγω της κακοκαιρίας στο δυτικό Νεπάλ. Μέχρει στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, τύπου "Τwin Otter" που ανήκε στην εταιρία "Shangrila Air". Το αεροσκάφος μετέφερε τουρίστες από την πόλη Ποκχάρα στο θέρετρο Τζόμσον. "Η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος εντοπίστηκε και ήδη κατευθύνονται προς τα εκεί τα συνεργεία διάσωσης" δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Μπαλ Μπαχαντίρ.

    [06] Δεύτερη ταραγμένη νύχτα για το Μπέλφαστ

    22/8/2002 8:17:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στα σύνορα των καθολικών και προτεσταντικών προαστίων στα ανατολικά του Μπέλφαστ, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Απο την προτεσταντική πλευρά, στην οδό Αλμπερτμπρίτζ και στην πλατεία Κλούαν, μασκοφόροι έριξαν ενάντια στην αστυνομία αυτοσχέδιες χειροβομβίδες, βόμβες μολότοφ, και κροτίδες. Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυκνά πυρά από πλαστικές σφαίρες. Μέχρι στιγμής τα ανακοινωθέντα της αστυνομίας δεν έχουν κάνει λόγο για τραυματίες. Απεναντίας έξι αστυνομικοί υπέστησαν ελαφρά τραύματα.

    Πολλά οχήματα, μεταξύ τους κι ένα λεωφορείο, πυρπολήθηκαν στο μέσο μίας από τις κυριώτερες αρτηρίες της πόλης.

    Πολλοί πυροβολισμοί ρίχθηκαν επίσης στα βόρεια της πόλης, στο Γκλενμπρίν, προπύργιο των Προτεσταντών και άλλο ένα πεδίο συχνών συγκρούσεων με τους Καθολικούς από το γειτονικό προάστιο Αρντόιν.

    Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξαν θύματα.

    Πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν από τους πυροτεχνουργούς του βρετανικού στρατού. Χαλκοσωλήνες γεμάτες με εκρηκτικά και μεταλλεύματα είναι οι συνήθεις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται από τους φιλοενωτικούς Προτεστάντες.

    [07] Προτεραιότητα η συγκράτηση του πληθωρισμού

    22/8/2002 8:38:00 πμ

    Την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων στην αγορά βάζει στόχο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπ. Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε τον πληθωρισμό εθνική πληγή και κάλεσε τους καταναλωτές να συνδράμουν στη μάχη για την συγκράτηση του. Διαβεβαίωσε πάντως ότι μέχρι στιγμής, η ελληνική οικονομία δεν παρουσιάζει πρόβλημα ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης. Στο ζήτημα του πληθωρισμού αναφέρθηκε και ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδοςε ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποχωρήσει στο 3%, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προέβλεψε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%.

    Πολυμέτωπες προσπάθειες για αναχαίτιση του - Σταθερά υψηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης

    Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν στη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Γκαργκάνας έδωσε έμφαση στους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας μας, σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αισθητά υψηλότερος από ότι στις χώρες της ευρωζώνης, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι στο τέλος του έτους θα έχει πέσει στο 3%. Στόχος, όπως τόνισε, είναι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 2%.

    Και πρόσθεσε:''Νομίζω ότι έχουμε την δυνατότητα να το πετύχουμε αλλά χρειάζεται προσοχή και στις μισθολογικές εξελίξεις και στα δημοσιονομικά''.

    Ο διοικητής της ΤτΕ στις δηλώσεις του επισήμανε ότι στους τομείς που θέλουν προσοχή συμπεριλαμβάνεται η ανεργία, που παρά τη μείωση που παρατηρείται παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το ισοζύγιο πληρωμών στο οποίο παρατηρείται κάποια διεύρυνση.

    Με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, συναντήθηκε και ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

    "Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο πληθωρισμό των άλλων χωρών της Ευρωζωνης, αυτό θα είναι μία απειλή για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση", είπε ο υπουργός και κάλεσε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μην ξεφύγει ο πληθωρισμός από τα επιτρεπτά όρια.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν ακόμα οι Εγχώριες και Διεθνείς Οικονομικές Εξελίξεις.

    Στο πλαίσιο των σετικών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση είναι η δημοσιοποίηση σε τακτά διαστήματα καταλόγων με τα ονόματα των επιχειρήσεων που αυξάνουν κατά πολύ τις τιμές τους, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χριστοδουλάκης προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές, αλλά και να ελέγχονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

    Οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, προέρχονται από στρογγυλοποιήσεις των τιμών σε ευρώ, αλλά και από την προσπάθεια επιχειρήσεων να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την μείωση των πωλήσεων προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Κανελλόπουλος, είπε ότι το ΣΔΟΕ, με στόχο τον περιορισμό της αισχροκέρδειας, άρχισε εκτεταμένους ελέγχους στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εντοπισθεί να υπερτιμολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

    Καταγγελίες τέλος, για τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού, εξαπολύουν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Κάλεσμα σε μποϊκοτάζ-Δραστηριοποιείται και η ΓΣΣΕ

    Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής -- μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8--δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μποϊκοτάζ να επεκταθεί σε ορισμένες μάρκες και εταιρείες, οι οποίες έχουν αυξήσει τις τιμές των προϊόντων τους σε παράλογο επίπεδο και κάλεσε τους καταναλωτές σε γενικό μποϊκοτάζ αγορών στις 3 Σεπτεμβρίου.

    Πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν και να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι πλήττονται διπλά από την εξέλιξη του πληθωρισμού και του νέου κύματος ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης, αναμένεται να αναλάβει και η ΓΣΕΕ.

    Ως πρώτο βήμα, η συνομοσπονδία, απέστειλε ήδη εγγράφως τις θέσεις της προς τον υφυπουργό Εμπορίου Χρήστο Θεοδώρου. Στην ανακοίνωση, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται διπλά, ως μισθωτοί από την αύξηση του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των μισθών τους αλλά και ως καταναλωτές από τα συχνές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Καλούνται έτσι, τονίζεται στην επιστολή, να "πληρώσουν" την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών.

    Μάλιστα, η ΓΣΕΕ ζητά από τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και όλες τις επιχειρήσεις που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο, να δώσουν το καλό παράδειγμα ώστε να αναχαιτιστεί το νέο αυτό κύμα των ανατιμήσεων.

    Καθώς μάλιστα παραδέχεται ότι το ζήτημα του πληθωρισμού είναι σύνθετο, η Συνομοσπονδία ζητά να ληφθούν μέτρα αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας και ανατιμήσεων, με πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και με τη γρήγορη κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών

    Στο θέμα αναφέρθηκε από τις συχνότητες της ΝΕΤ 105,8 και ο γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης, ο οποίος δήλωσε ότι οι καταναλωτές που άργησαν να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει, έχουν υποχρέωση κάποια στιγμή να αντιδράσουν.

    [08] Νίκη της Εθνικής μπάσκετ στη Γερμανία

    22/8/2002 8:07:00 πμ

    Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, που νίκησε με 94-87 (ημ. 52-42) τη Γερμανία στο Ντόρτμουντ. Το συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη είχε το "πάνω χέρι" σε όλο το διάστημα του αγώνα, από τη στιγμή που ο Κώστας Τσαρτσαρής (με βοήθειες από τον Λάζαρο Παπαδόπουλο) κατάφερε να μπλοκάρει τον Ντιρκ Νοβίτσκι, το μεγάλο αστέρι των Γερμανών, οι οποίοι σε μία εβδομάδα θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ινδιανάπολης. Η ελληνική ομάδα έφτασε τη διάφορα μέχρι και στους 17 πόντους (47-30 στο 16') με εννιά συνεχόμενους πόντους του Νίκου Χατζηβρέττα και άντεξε ως το τέλος, παρά τη φθορά με φάουλ αρκετών παικτών και την απέλπιδα προσπάθεια των γηπεδούχων να γυρίσουν το παιχνίδι.

    [09] Θρίαμβος στη Ρουμανία για την Εθνική μας

    22/8/2002 8:06:00 πμ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε να νικήσει εκτός έδρας τη Ρουμανία. Στο χθεσινό φιλικό που έγινε στην Κοστάντζα, η ελληνική oμάδα επικράτησε 1-0 χάρη σ' ένα γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 17' που "πάγωσε" τους 18.000 φιλάθλους οι οποίοι βρέθηκαν στο γήπεδο "Γκεόργκε Χάτζι".

    Το πρώτο ημίχρονο ανήκε στην εθνική μας, που πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Βασίλη Τσάρτα και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.

    Ο πρώτος δημιουργούσε, ο δεύτερος εκτελούσε, όπως έγινε στο 6' όταν ο άσος του Ολυμπιακού (άψογος σε ρόλο "κρυφού" φορ) μπήκε στην περιοχή από μπαλιά του Τσάρτα, όμως πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Στελέα.

    [10] Επικίνδυνες ώρες και ημέρες για την καρδιά

    22/8/2002 9:29:00 πμ

    Η πιο επικίνδυνη ώρα για την υγεία των ανδρών είναι στις εννέα το πρωί και η πιο επικίνδυνη ημέρα η Δευτέρα! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αυστραλοί ερευνητές μετά από μια πολύχρονη μελέτη. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μάθιου Νιούτον, από το νοσοκομείο Aλφρεντ της Μελβούρνης, παρατήρησε ότι, σύμφωνα με την μελέτη, πολλοί άνδρες πεθαίνουν τις πρωϊνές ώρες και κυρίως το πρωί της Δευτέρας από καρδιακή ανεπάρκεια.

    Η χαλάρωση του Σαββατοκύριακου, το αλκοόλ και το τσιγάρο, σε συνδυασμό με το άγχος που προκαλεί η επιστροφή στην εργασία συμβάλουν στο φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Νιούτον.

    "Αναπνευστικά προβλήματα κατά την διάρκεια του ύπνου και το ροχαλητό επηρεάζουν το 20% των ανδρών ηλικίας 30 έως 60 ετών και το 10% των γυναικών. Τα προβλήματα αυτά, κατά την διάρκεια του ύπνου επιβαρύνουν την καρδιά, μειώνουν το οξυγόνο και οδηγούν στην αύξηση των καρδιακών παθήσεων τις πρωϊνές ώρες" είπε ο Αυστραλός ερευνητής.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιο ασφαλής ώρα είναι γύρω στις 11 το βράδυ, όπου, συγκριτικά, τα καρδιακά προβλήματα είναι περιορισμένα.

    [11] Γερμανία: Προεκλογικές μάχες στο διαδίκτυο

    22/8/2002 8:49:00 πμ

    Ο καγκελάριος Σρέντερ είναι στο δοκιμαστήριο: πρέπει να κάνουμε "κλικ" γρήγορα για να τον βοηθήσουμε να φτιάξει το πουκάμισο και το παντελόνι του, αλλιώς κινδυνεύει να εμφανιστεί με φορεσιά κλόουν και ουρά σειρήνας. Ο Εντμουντ Στόιμπερ, ο κυριότερος αντίπαλός του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι μια μαριονέτα με δερμάτινο κοντό παντελόνι που αναπηδά σε κάθε σωστή απάντηση. Για πρώτη φορά στη Γερμανία, η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται και στο Διαδίκτυο. Όλα τα κόμματα χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να κατακτήσουν αυτόν τον καινούργιο χώρο, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο τον Σρέντερ με κοντό παντελόνι όσο και το πρόγραμμά του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ψηφιακές αναμετρήσεις από την καλή, αλλά και την... ανάποδη

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξηγεί στην ιστοσελίδα του πώς μπορείς να διατηρηθείς σε φόρμα ώστε να κάνεις τζόγκινγκ μαζί του όταν περάσει από την εκλογική σου περιφέρεια. Αποκαλύπτει επίσης τη συνταγή του για "ψάρι α-λα Τοσκάνα".

    Στην ιστοσελίδα του Στόιμπερ μπορεί κανείς να "γδύσει" και να "ντύσει" τον Σρέντερ, όπως και να ανακαλύψει τα εκατομμύρια που ο υπουργός Οικονομικών κρύβει στην άμμο.

    Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, στην προσπάθειά του να διαλύσει την εικόνα του πληκτικού πολιτικού που έχει ο αρχηγός του, έχει προχωρήσει σε διάφορες εικονικές καινοτομίες. Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει μια φανταστική εκλογική περιφέρεια όπου μπορεί κάποιος να οργανώσει μια προεκλογική εκστρατεία, να εκφωνήσει λόγους ή να κολλήσει αφίσες.

    Τριάντα εκατομμύρια Γερμανοί, σε πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, υπολογίζεται ότι "σερφάρουν" στο Διαδίκτυο. Οι υπεύθυνοι των κομμάτων πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έφεραν συνταγές άγνωστες ακόμη στην Ευρώπη: ιστοσελίδες επικεντρωμένες σε ένα πρόσωπο, άλλες που δυσφημούν τον αντίπαλο ή συγκεντρώνουν χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα.

    "Δεν αντιγράφουμε τα αμερικανικά μοντέλα", βεβαιώνει ο Κάγιο Βάσερχεβελ, διευθυντής της ηλεκτρονικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. "Μια από τις μεγάλες διαφορές που έχουμε είναι ότι στη Γερμανία τα κόμματα είναι πολύ καλά οργανωμένα. Το Internet μας επιτρέπει να περνάμε πολύ γρήγορα τα μηνύματά μας στις ομάδες που δουλεύουν σε όλη τη χώρα".

    Για τα μικρότερα κόμματα, επισημαίνει ο Μίχαελ Σβάρφσβερτ από τους Πράσινους, το Internet είναι ένα ιδανικό μέσο επικοινωνίας με περιοχές όπου δεν έχουμε στελέχη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι Grunen έχουν διαθέσει στο Net το 10% του προϋπολογισμού τους γι' αυτές τις εκλογές.

    Ο Κάγιο Βάσερχεβελ διατρέχει με μεγάλη ικανοποίηση τις ιστοσελίδες του κόμματός του. Μπορεί οι σοσιαλδημοκράτες να είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται όμως ότι έχουν κερδίσει τη μάχη στο Διαδίκτυο. "Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να περάσουμε τα συναισθήματά μας μέσα από το Internet. Και σε αυτό, πιστεύουμε ότι η ιστοσελίδα Σρέντερ τα καταφέρνει καλύτερα από την ιστοσελίδα Στόιμπερ".

    Κάνοντας κλικ στη σελίδα www.gerhard-schroeder.de , βλέπεις έτσι τον καγκελάριο να δουλεύει σκληρά μέσα στη νύχτα, έχοντας μπροστά του μόνο ένα ποτήρι νερό. Η ιστοσελίδα www.stoiber.de , πάλι, έχει λιγότερο "γκλάμουρ", αλλά είναι κι αυτή πολύ δουλεμένη: ο Στόιμπερ δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Δρέσδης, ο Στόιμπερ δίπλα στους Γερμανούς στρατιώτες στο Κόσοβο, ο Στόιμπερ δείχνει το σπίτι όπου γεννήθηκε, κι όπου μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τις δύο αδελφές του.

    Η έκπληξη εδώ είναι ένα κουΐζ με 30 ερωτήσεις, με τη βοήθεια των οποίων μπορείς να διαπιστώσεις αν γνωρίζεις πραγματικά τον συντηρητικό υποψήφιο ή αν σε έχει τυφλώσει η προπαγάνδα των αντιπάλων του "Ποια είναι άραγε η μεγαλύτερη αδυναμία του: η μπύρα, η σοκολάτα ή το πρωινό χουζούρεμα;"

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα αντι-Στόιμπερ: www.nichtregierungsfaehig.de , που θα μπορούσε να μεταφραστεί "www.ακατάλληλος.να.κυβερνήσει" Εδώ δεν λείπουν τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, όπως η αντιγραφή όλων των συνθημάτων του Στόιμπερ με πολλά "dsch" , ώστε να δοθεί έμφαση στη βαυαρέζικη προφορά του.

    Η απάντηση των Χριστιανοδημοκρατών είναι πιο τίμια: η ιστοσελίδα www.wahlfakten.de παίρνει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και προσπαθεί να τα καταρρίψει.

    Σε ένα συμφωνούν όλα τα κόμματα της Γερμανίας: ότι το Internet έχει γίνει ένα αναγκαίο εργαλείο στον προεκλογικό αγώνα. Και ότι στις εκλογές του 1996, ο ρόλος του θα είναι αποφασιστικός.

    (Πηγή: Liberation)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 August 2002 - 8:55:12 UTC