Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα τα αποτελέσματα για υγεία Φλωράκη
  • [02] Συνεδρίαση στη ΝΔ για τα θέματα των αγροτών
  • [03] Εκρηξη σε κτιριακό συγκρότημα της Μόσχας
  • [04] Αυτοκτόνησε ο Νιντάλ λέει το Ιράκ
  • [05] Φόνος Ρώσου βουλευτή
  • [06] Επανέρχεται...μετ΄εμποδίων η Ευρώπη
  • [07] Συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
  • [08] Κίνα: Επαρχία απειλείται από υπερχείλιση λίμνης
  • [09] Mποϊκοτάζ καταναλωτών στις 3 Σεπτεμβρίου
  • [10] Στη Βουλή το νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεων
  • [11] Συσκέψεις για φορολογικό και προϋπολογισμό
  • [12] Σοκολάτα-καφές έχουν αντιθρομβωτική δράση
  • [13] Hλιοθεραπεία στις.. αμμουδιές του Σηκουάνα

    [01] Σήμερα τα αποτελέσματα για υγεία Φλωράκη

    21/8/2002 9:43:00 πμ

    Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες υπεβλήθη ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος εισήχθη χτες στον Ερυθρό Σταυρό σε εμπύρετη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του νοσοκομείου εκτιμούν ότι πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού, είναι όμως καθησυχαστικοί και τονίζουν πως η διάθεση του κ. Φλωράκη είναι εξαιρετική.

    [02] Συνεδρίαση στη ΝΔ για τα θέματα των αγροτών

    21/8/2002 10:15:00 πμ

    Το αγροτικό αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή. Χθες τη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Ανάλυσης του κόμματος απασχόλησαν θέματα που αφορούν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και την τρομοκρατία. Στη συνεδρίαση ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εσωκομματική δουλειά στο μέτωπο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως επεσήμανε, δεν υπήρξαν διαμάχες για τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους. Για το θέμα της τρομοκρατίας, επανέλαβε την επιθυμία του κόμματός του για την επιτυχή έκβαση των ερευνών, η ολοκλήρωση των οποίων, όπως εκτιμήθηκε, θα χρειαστεί χρόνο.

    [03] Εκρηξη σε κτιριακό συγκρότημα της Μόσχας

    21/8/2002 10:30:00 πμ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, από την χθεσινοβραδινή ισχυρή έκρηξη σε τριώροφο συγκρότημα κατοικιών στη Μόσχα, που προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου τμήματος του κτιρίου. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις πυρετώδης έρευνες στα ερείπια καθώς υπολογίζεται ότι άλλοι 15 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τόνους τσιμέντου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών η τραγική έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

    Στα διαμερίσματα που καταστράφηκαν από την έκρηξη κατοικούσαν περίπου 48 ένοικοι, εκ των οποίων 22 ανασύρθηκαν σώοι και ασφαλείς και άλλοι 12 ήταν εκτός Μόσχας τη στιγμή της έκρηξης.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μια οσμή πυρίτιδας και όχι αερίου κάλυπτε την περιοχή, γεγονός που ενίσχυσε τις φήμες για τρομοκρατική επίθεση.

    Ωστόσο, ο διοικητής της αστυνομίας της Μόσχας, στρατηγός Βλαντιμίρ Προνίν δήλωσε στο πρακτορείο Ιτάρ τας ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από διαρροή αερίου στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

    Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) που ανακοίνωσε ότι η έκρηξη ''οφείλεται σε διαρροή αερίου και όχι σε επίθεση''.

    Το κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν κοντά στον πύργο της τηλεόρασης Οστάνκινο.

    [04] Αυτοκτόνησε ο Νιντάλ λέει το Ιράκ

    21/8/2002 11:48:00 πμ

    Ο Παλαιστίνιος "τρομοκράτης" Αμπού Νιντάλ αυτοκτόνησε βάζοντας ένα πιστόλι στο στόμα του και πατώντας τη σκανδάλη λίγο πριν συλληφθεί από άνδρες της ιρακινής αστυνομίας στο σπίτι του στη Βαγδάτη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του Ιράκ, Ταχίρ Τζαλίλ αλ Χαμπούς. Σε συνέντευξη Τύπου στην ιρακινή πρωτεύουσα ο αλ Χαμπούς τόνισε ότι ο Αμπού Νιντάλ επρόκειτο να συλληφθεί και να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στο Ιράκ.

    Νο1 καταζητούμενος ο ''Πατέρας του αγώνα''

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος παρουσίασε φωτογραφίες του νεκρού Αμπού Νιντάλ, πλαστές ταυτότητες και αρκετά όπλα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του. Ο αλ Χαμπούς είπε ακόμη ότι βρέθηκαν κωδικοποιημένα μηνύματα στο διαμέρισμα του Αμπού Νιντάλ που αποδεικνύουν ότι ο διαβόητος τρομοκράτης πληρωνόταν από μία ξένη χώρα.

    Ο Αμπού Νιντάλ είχε κατηγορηθεί για σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων σε 20 χώρες, με αποτέλεσμα το θάνατο η τραυματισμό περίπου 900 ανθρώπων, από το 1974 που αποσχίσθηκε από την ΟΑΠ του Γιάσερ Αραφάτ. Το 1998,ο Νιντάλ είχε συλληφθεί στην Αίγυπτο και είχε κρατηθεί σε μυστική τοποθεσία. Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας υποστήριξαν το 1999 ότι διαμένει στο Ιράκ υπό την προστασία του Σαντάμ Χουσέϊν.

    Ο Αμπού Νιντάλ, που σημαίνει "Πατέρας του Αγώνα", είχε χαρακτηρίσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πολύ μετριοπαθή όταν αποσχίσθηκε η οργάνωσή του το 1974. Μεταξύ άλλων είχε κατηγορηθεί η οργάνωσή του για τη δολοφονία εκπροσώπων της ΟΑΠ στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και το Κουβέϊτ και για βομβιστική επίθεση γραφείων της ΟΑΠ στο Ισλαμαμπάντ με αποτέλεσμα το θάνατο 4 ανθρώπων.

    Η οργάνωσή του είχε επίσης προσπαθήσει να δολοφονήσει τον ισραηλινό πρεσβευτή στη Βρετανία, το 1982, ενώ βαρύνεται για τις δολοφονίες ενός Ιορδανού διπλωμάτη στην Αγκυρα, του Βρετανού μορφωτικού ακολούθου στην Αθήνα και του αναπληρωτή Ύπατου Επιτρόπου της Βρετανίας στη Βομβάη. Πέρυσι το Δεκέμβριο, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από Ιορδανικό στρατοδικείο για το σχεδιασμό της δολοφονίας ενός ιορδανού διπλωμάτη το 1994.

    [05] Φόνος Ρώσου βουλευτή

    21/8/2002 11:27:00 πμ

    Δολοφονήθηκε μέλος της ρωσικής Δούμας σήμερα το πρωί σε πάρκο της Μόσχα όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας. Νεκρός είναι ο 45χρονος Βλαντιμίρ Γκολοβλόφ--πρώην μέλος της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων(SPS)-- που είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση του κόμματος "Φιλελεύθερη Ρωσία". Ο Γκολοβλόφ περπατούσε με το σκύλο του σε πάρκο στην συνοικία Μίτινο όπου κατοικούν αρκετοί βουλευτές όταν δέχθηκε την επίθεση. Ο δράστης τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο κεφάλι και στη συνέχεια κατόρθωσε να διαφύγει, ενώ άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του.

    Εκπρόσωπος του κόμματος του Γκολοβλόφ υποστήριξε πάντως ότι "τα κίνητρα της δολοφονίας είναι πολιτικά". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πριν τρεις μήνες άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον Γκολοβλόβ που είχε σωθεί χάρη στον σκύλο του. Να σημειωθεί ότι ο Γκολοβλόφ είχε κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για διαφθορά στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

    [06] Επανέρχεται...μετ΄εμποδίων η Ευρώπη

    21/8/2002 10:38:00 πμ

    Στους είκοσι έφτασαν οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες που σαρώνουν τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξωνίας. ''Πολύ κρίσιμη'' παραμένει η κατάσταση στο Μπίτερφελντ καθώς τα νερά του ποταμού Μούλντε, παραπόταμου του Έλβα, έχουν κατακλύσει μεγάλο τμήμα της πόλης, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές αρχές. Στη Βιτεμβέργη, τα ορμητικά νερά παρέσυραν επίσης ένα φράγμα κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Βερολίνο και το Μόναχο, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές.

    Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες

    Η στάθμη του Ελβα εξακολουθεί να αυξάνει στα κρατίδια της Κάτω Σαξωνίας και του Μακλεμβούργου-Πομερανίας, στη βόρεια Γερμανία και οι αρχές αναμένεται να διατάξουν ως το μεσημέρι την εκκένωση αρκετών κοινοτήτων.

    Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν τα ξημερώματα νεκρή μια γυναίκα στις όχθες του ποταμού Μέγκλιτς, κοντά στη Δρέσδη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου άλλοι 15 άνθρωποι αγνοούνται στην Σαξωνία, ενώ έχουν τραυματιστεί 108 άνθρωποι από τις καταστροφικές πλημμύρες.

    Οι υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν από την τελευταία σφοδρή κακοκαιρία, προσπαθούν να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, ενώ στην Τσεχία εκφράζονται φόβοι για πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος από πλημμυρισμένο χημικό εργοστάσιο.

    Στη Ρουμανία, τέλος, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία έφτασε τους 12, ενώ ανησυχία επικρατεί στην Ουγγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία, εξ αιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων του Δούναβη.

    [07] Συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

    21/8/2002 10:19:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα μάχης με την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλαν σήμερα το πρωί στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και κατέστρεψαν κτίρια με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος άμαχος όταν κατέρρευσε το σπίτι του. Η επιχείρηση στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς εκδηλώθηκε μία ημέρα μετά τον φόνο ενός Ισραηλινού στρατιώτη από Παλαιστίνιο ένοπλο της Χαμάς σε κοντινό οικισμό εποίκων.

    Και νέα ισραηλινή εισβολή

    Παλαιστίνιοι κάτοικοι και πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν ότι περίπου 20 άρματα μάχης εισήλθαν στον καταυλισμό και οι στρατιώτες άρχισαν να καλούν με τηλεβόες τους κατοίκους να φύγουν. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι. Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέστρεψε δύο άδεια κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες ως καταφύγιο.

    [08] Κίνα: Επαρχία απειλείται από υπερχείλιση λίμνης

    21/8/2002 8:51:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε στην κινεζική επαρχία Χιουνάν, όπου περισσότεροι από 10 εκατομμύρια κάτοικοι απειλούνται από την άνοδο των υδάτων της λίμνης Ντονγκτίνγκ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν τα αναχώματα, καθώς η στάθμη συναγερμού των υδάτων ξεπεράσθηκε σε πολλά σημεία της λίμνης, που εκβάλλει στον ποταμό Γιανγκτσέ, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν και οι προληπτικές εκκενώσεις περιοχών από τους κατοίκους τους.

    [09] Mποϊκοτάζ καταναλωτών στις 3 Σεπτεμβρίου

    21/8/2002 10:31:00 πμ

    Σε πανελλήνιο μποϊκοτάζ καλεί τους καταναλωτές το ΙΝΚΑ στις 3 Σεπτεμβρίου, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των τιμών που παρατηρούνται από τις αρχές του χρόνου, ενώ η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας προτρέπει τους πολίτες σε διαρκή αποχή. Να μποϊκοτάρουν τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά, προέτρεψε τους καταναλωτές και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Χριστοδουλάκης εξαπέλυσε χθες μετωπική επίθεση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, προειδοποιώντας τις ότι θα υποστούν με αμείλικτο τρόπο τον φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ.

    Λίστες με ονόματα προς αποφυγή

    Επίσης, θα δημοσιοποιούνται σε τακτά διαστήματα οι λίστες με τα ονόματα των επιχειρήσεων αυτών όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χριστοδουλάκης προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές, αλλά και να ελέγχονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

    Οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, προέρχονται από στρογγυλοποιήσεις των τιμών σε ευρώ, αλλά και από την προσπάθεια επιχειρήσεων να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την μείωση των πωλήσεων προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

    Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαράλαμπος Κουρής-- μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8--δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μποϊκοτάζ να επεκταθεί σε ορισμένες μάρκες και εταιρείες, οι οποίες έχουν αυξήσει τις τιμές των προϊόντων τους σε παράλογο επίπεδο.

    Τι θα κάνει η ΓΣΕΕ

    Πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν και να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι πλήττονται διπλά από την εξέλιξη του πληθωρισμού και του νέου κύματος ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης, αναμένεται να αναλάβει και η ΓΣΕΕ.

    Ως πρώτο βήμα, η συνομοσπονδία, απέστειλε ήδη εγγράφως τις θέσεις της προς τον υφυπουργό Εμπορίου Χρήστο Θεοδώρου. Στην ανακοίνωση, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πλήττονται διπλά, ως μισθωτοί από την αύξηση του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των μισθών τους αλλά και ως καταναλωτές από τα συχνές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Καλούνται έτσι, τονίζεται στην επιστολή, να "πληρώσουν" την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών.

    Μάλιστα, η ΓΣΕΕ ζητά από τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και όλες τις επιχειρήσεις που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο, να δώσουν το καλό παράδειγμα ώστε να αναχαιτιστεί το νέο αυτό κύμα των ανατιμήσεων.

    Καθώς μάλιστα παραδέχεται ότι το ζήτημα του πληθωρισμού είναι σύνθετο, η Συνομοσπονδία ζητά να ληφθούν μέτρα αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας και ανατιμήσεων, με πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και με τη γρήγορη κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών

    [10] Στη Βουλή το νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεων

    21/8/2002 8:47:00 πμ

    Ολοκληρώθηκε επί της αρχής η συζήτηση στο καλοκαιρινό τμήμα της Βουλής του Νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων του δημοσίου και άλλες διατάξεις, μετά την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ. Θετικά υπέρ του νομοσχεδίου εκφράστηκαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ενώ αρνητική ήταν η γνώμη των εκπροσώπων σύσσωμης της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΝ, ΚΚΕ). Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι ''ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να αποτελέσει ένα θεσμικό πλαίσιο με διάρκεια δεκαετιών και όχι μόνο μία εφήμερη τακτοποίηση ορισμένων προβλημάτων και ζητημάτων της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων''.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης έτσι θα αποδειχθεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν μια μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης και όχι μια βραχυχρόνια πολιτική δημοσιονομικών ρυθμίσεων.

    Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε του νόμου 2000 που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας το 1991 και επίσης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή η πρόταση νόμου που κατέθεσε το 1998 το κόμμα του για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το παρόν νομοσχέδιο απαράδεκτο διότι συγχέει ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, διαιωνίζει το καθεστώς των ιδιωτικοποιήσεων που - όπως είπε - δεν έχουν καμία σχέση με μείωση του κράτους αλλά συνιστούν ''απλοϊκές πρωτόγονες και παντελώς αδιαφανείς μετοχοποιήσεις μέσω κομματικών καρεκλοκένταυρων''.

    Επίσης κατηγόρησε τον εισηγητή ότι με το νομοσχέδιο δεν παρέχεται ουδεμία εγγύηση για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, την διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς, για την προστασία των εργαζομένων και την πάταξη της ανεργίας.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματός του κατά των ιδιωτικοποιήσεων ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ ο εκπρόσωπός του Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να φέρει ως γενικό τίτλο ''Πωλείται η Ελλάς'', εφόσον με διαδικασίες εξπρές, όσο-όσο και όπως-όπως επιδιώκεται η πώληση όλων των επιχειρήσεων του δημοσίου''.

    Επίσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό επισημαίνοντας ότι καταργεί τη Βουλή και την κυβέρνηση και ''εξουσιοδοτεί τον τσάρο της ελληνικής οικονομίας να αποφασίζει κατά το δοκούν'' και παράλληλα επιδιώκεται να κλείσουν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.

    Εξάλλου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να αποσυρθεί το άρθρο 14 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και με το οποίο καταργείται αναδρομικά η αμοιβή του 2% επί των ηλεκτρονικών υπολογιστών που εισέπρατταν μέχρι τώρα οι πνευματικοί δημιουργοί.

    [11] Συσκέψεις για φορολογικό και προϋπολογισμό

    21/8/2002 10:11:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει σήμερα συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας-Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα με αντικείμενο τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα ανακοινώσει από του βήματος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το πακέτο θα περιλαμβάνει κυρίως τις ελαφρύνσεις και τις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Παράλληλα, θα εξεταστεί και η πορεία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2003. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    [12] Σοκολάτα-καφές έχουν αντιθρομβωτική δράση

    21/8/2002 9:23:00 πμ

    Η καφεΐνη και η θεοφυλλίνη, δύο χημικά συστατικά που βρίσκονται στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα και στη σοκολάτα, ενδεχομένως βοηθούν στην ανάσχεση της ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο αυγουστιάτικο τεύχος της περιοδικής επιθεώρησης Journal of Biological Chemistry.

    Η καφεΐνη και η θεοφυλλίνη εμφανίζονται να σταματούν την καλή λειτουργία ενός ενζύμου που βοηθά να μεταδίδονται τα γενετικά μηνύματα που ελέγχουν την ανάπτυξη, την κίνηση και την επιβίωση των κυττάρων, προστίθεται στη μελέτη.

    Προσοχή στην παγίδα της υπερκατανάλωσης

    Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κόλετζ του Λονδίνου, οι οποίοι πρόσφατα ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο ένζυμο --το p110 δέλτα-- είναι επίσης υπεύθυνο για την οργάνωση της αντίδρασης του σώματος σε κάποια φλεγμονή.

    Παράλληλα προς τις πιθανές προόδους στην καταπολέμηση του καρκίνου, η μελέτη προτείνει πως φάρμακα με βάση την καφεΐνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των καρδιακών και φλεγμονοδών νοσημάτων.

    Εντούτοις, ο Δρ Πίτερ Σέφερντ, του τμήματος βιοχημίας και μοριακής βιολογίας του Κόλετζ, προειδοποιεί το κοινό για τους αντίστοιχους κινδύνους που εγκυμονεί η υπέρμετρη κατανάλωση καφέ, ή σοκολάτας.

    ''Η μελέτη μας βασίσθηκε στη χρήση μεγάλων συγκεντρώσεων καφεΐνης, οι οποίες θα ήσαν επιβλαβείς εάν χρησιμοποιούνταν στον άνθρωπο'', τονίζει. ''Το επόμενο βήμα στην έρευνά μας θα είναι να αναπτυχθούν συστατικά που θα απομιμούνται τη δομή της καφεΐνης χωρίς όμως τα αρνητικά της αποτελέσματα'', πρόσθεσε ο Δρ Σέφερντ.

    [13] Hλιοθεραπεία στις.. αμμουδιές του Σηκουάνα

    21/8/2002 8:40:00 πμ

    Η ιδέα του δημάρχου του Παρισιού Μπετράν Ντελανοέ να μεταφέρει εκατοντάδες τόνους άμμου στις όχθες του Σηκουάνα για να δημιουργήσει προσωρινές πλαζ για όσους δεν μπορούν να πάνε διακοπές φαίνεται ότι κέρδισε τους Παριζιάνους. Πάνω από δύο εκατομμύρια Παριζιάνοι και τουρίστες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να κάνουν ηλιοθεραπεία στην άμμο ανάμεσα στην Παναγιά των Παρισίων και το μουσείο του Λούβρου -κάτω από τους ''φορητούς'' φοίνικες που επίσης μετέφερε ο Ντελανοέ.

    Μετά από τέσσερις εβδομάδες εφαρμογής το πείραμα του σοσιαλιστή δημάρχου όχι μόνο πέτυχε αλλά μετέτρεψε τον Ντελανοέ σε ήρωα της γαλλικής Αριστεράς.

    Ο δήμαρχος της Πόλης του Φωτός δημιούργησε δύο πλαζ μεταφέροντας 180 κυβικά μέτρα άμμου.

    Το πρόγραμμα μπορεί να στοίχισε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι Παριζιάνοι το ευχαριστήθηκαν...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 August 2002 - 8:58:24 UTC