Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγική κατάληξη για τους τρεις κυνηγούς
  • [02] Οικονομική βοήθεια υπό το φόβο νέων καταστροφών
  • [03] Πλυμμήρες σαρώνουν Βιετνάμ και Ν. Αφρική
  • [04] Σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών από Γάζα
  • [05] Αποκάλυψη θανάτων 1000 Ταλιμπάν από ασφυξία
  • [06] Κούβα: Εφθασαν τα αμερικανικά προϊόντα
  • [07] ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε μόνο τους Βρετανούς για το Ιρακ
  • [08] Νίκη της εθνικής μπάσκετ στη Σουδία
  • [09] Βόλεϊ: Η Ρωσία κατέκτησε τον τίτλο
  • [10] Νίκες για ΠΑΟ-Αρη-Ηρακλή
  • [11] Η Μπέρκβιστ πετυχαίνει επίδοση ρεκόρ
  • [12] Κινέζικο παλάτι 3.000 ετών έρχεται στο φως

    [01] Τραγική κατάληξη για τους τρεις κυνηγούς

    19/8/2002 8:22:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να γραφεί η τελευταία πράξη του δράματος για τους τρεις κυνηγούς από την Φθιώτιδα τα πτώματα των οποίων έχουν εντοπισθεί στο βάθος μιας χαράδρας 1.000 μέτρων στη θέση Δοκίμια πολύ κοντά στο χωριό Σκαμνός, στην Οίτη. Ο 38χρονος Ηλίας Λιασκώνης που βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας ομολόγησε το σημείο που είχε εγκαταλείψει τους τρεις άτυχους άνδρες, υποδεικνύοντας σημείο σε απόκρημνη και δυσπρόσιτη περιοχή. Ηδη η πολύ δύσκολη και χρονοβόρα επιχείρηση της ΕΜΑΚ για την ανάσυρση των πτωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Υπέπεσε σε αντιφάσεις και προδώθηκε

    Αν και η αστυνομία κρατά κλειστά τα χαρτιά της και δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση ο Λιασκώνης φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα και απαντώντας στο "γιατί" σημείωσε στην ομολογία του ότι υπήρχε οικονομική διαφορά με τα θύματά του, ύψους 1,5 εκ. δρχ., η οποία όμως προσδιόρισε ότι "προέρχονταν από πώληση οπλισμού και όχι από πώληση κυνηγητικών σκύλων".

    Μια πρώτη εκδοχή που όμως ελέγχεται από τους αστυνομικούς είναι ότι ο Λιασκώνης υποχρέωσε τους κυνηγούς να μπουν στο αυτοκίνητο του και βοηθούμενος από έναν άνδρα Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος καταζητείται, έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Εκεί οι αστυνομικοί χθες το βράδυ βρήκαν κάλυκες και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κυνηγοί εκτελέστηκαν εν ψυχρώ πριν τους ρίξει στην απόκρημνη χαράδρα.

    Έτσι χθες αργά το βράδυ αυτό που φοβόντουσαν οι συγγενείς, το αντίκρισαν οι αστυνομικοί και οι άντρες της ΕΜΑΚ με τα ίδια τους τα μάτια. Οι εποχικοί πυροσβέστες Βασίλης Αδάμου 25 ετών και Γιώργος Τριανταφύλλου 32 ετών, καθώς και ο 58χρονος γεωργός Γιώργος Πουρνάρας έπεσαν, όπως φαίνεται, θύματα οικονομικών διαφορών.

    Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, ο Λιασκώνης αναγκάστηκε να ομολογήσει την πράξη του μετά από τις πολλές αντιφάσεις που είχε υποπέσει. Ο ίδιος τους υπέδειξε την τοποθεσία κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς. Εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν κάλυκες από κυνηγετικό όπλο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τους εκτέλεσε στην άκρη της χαράδρας και μετά τους πέταξε μέσα. Το βάθος της χαράδρας φτάνει τα 1000 μέτρα με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι άνδρες της ΕΜΑΚ να προσεγγίσουν τα πτώματα χωρίς φυσικό φως.

    Αυτό που είχε κάνει τις αρχές να υποπτεύονται από την πρώτη στιγμή τον Λιασκώνη ήταν το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε μέσα σε μια ορειβατική μπότα στο σπίτι του. Όταν αυτός ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι είναι δικό του τον έβαλαν να το ανοίξει χρησιμοποιώντας τον ειδικό κωδικό (ΡΙΝ). Όταν αυτός δεν τα κατάφερε γιατί δεν ήξερε τον κωδικό, έδειξαν τη συσκευή στους συγγενείς των αγνοουμένων και αποδείχτηκε ότι το τηλέφωνο ανήκει στον Βασίλη Αδάμου. Η αδερφή του Γιώργου Τριανταφύλλου, Διαμάντω, επιβεβαίωσε ότι ο αδελφός της και ο Βασίλης Αδάμου είχαν δώσει προκαταβολή στον Ηλία Λιασκώνη για ένα κυνηγετικό σκυλί. Μάλιστα στο παρελθόν, τους είχε δώσει και άλλο ένα το οποίο όμως επέστρεψαν γιατί ήταν ακατάλληλο.

    Το χρονικό τριών προαναγγελθέντων θανάτων

    Στις 13 Αυγούστου ένας άγνωστος τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό ''Σταρ Κεντρικής Ελλάδας'' και λέει στον δημοσιογράφο Νίκο Μπακάκο ότι είναι από τη ''17 Νοέμβρη'' και ότι πρόκειται να απαχθούν τέσσερις άνθρωποι από τη Λαμία με σκοπό να ανταλλαχθούν με το Σάββα Ξηρό και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Ο άγνωστος είπε επίσης ότι τα αρχικά των ονομάτων αυτών που θα απαχθούν είναι Σ.Κ., Λ.Κ., Γ.Τ. και Β.Α. Τα πρώτα αρχικά δεν έχει βρεθεί σε ποιον ανήκουν, τα δεύτερα ανήκουν στον φίλο των αγνοουμένων Λουκά Κούσουλα ο οποίος δεν πήγε μαζί τους για προσωπικούς του λόγους και τα αλλά δυο αρχικά ανήκουν σε δυο από τους εξαφανισμένους.

    Πέμπτη, 15 Αυγούστου το τηλεφώνημα επαναλαμβάνεται και ο άγνωστος λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα επιμένοντας για τις απαγωγές Παρασκευή 16 Αυγούστου, ο Λιασκώνης κλείνει ραντεβού στους τρεις κυνηγούς στο χωριό Σκαμνό για τις 5:30 ξημερώματα Σαββάτου με σκοπό να τους πουλήσει ένα κυνηγετικό σκυλί.

    Σάββατο 17 Αυγούστου στις 4:30 τους κυνηγούς είδαν για τελευταία φορά οι οικογένειες τους την ώρα που έφευγαν από τα σπίτια τους. 7:45 ο Ηλίας Λιασκώνης τηλεφωνεί στον Λουκά Κούσουλα (τον φίλο των αγνοουμένων που δεν ήταν τελικά μαζί τους) και του λέει -διαμαρτυρόμενος μάλιστα όπως είπε ο Κούσουλας- ότι οι τρεις κυνηγοί δεν πήγαν στο ραντεβού. Αγνωστος τηλεφωνεί στο αστυνομικό τμήμα Αμφίκλειας και λέει ότι οι τρεις κυνηγοί έχουν απαχθεί. Επαναλαμβάνει τα ίδια περί ανταλλαγής και ''17 Νοέμβρη''. Ενεργοποιούνται οι αρχές και εντοπίζονται τα αυτοκίνητα των νεκρών στη διασταύρωση Μπράλου Παλαιοχωρίου. Ήταν κλειδωμένα και δίπλα τους υπήρχε μια σφαίρα από αυτόματο όπλο G3 η οποία όμως ήταν πεσμένη και όχι χρησιμοποιημένη. Ο Ηλίας Λιασκώνης καλείται στο ΑΤ Αμφίκλειας για κατάθεση, τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Λαμίας και κατόπιν στο σπίτι του στο Σκαμνό. Εκεί οι αστυνομικοί βρίσκουν δυο κυνηγετικά όπλα, και ένα πιστόλι κρότου. Μαζί βρέθηκε και το κινητό τηλέφωνο του Αδάμου που ''έκαψε'' τον Λιασκώνη.

    Κυριακή 18 Αυγούστου Παρουσία του προϊσταμένου του Πλημμελειοδικείου Λαμίας Δημήτρη Κωστάκη, οι αστυνομικοί ξαναπηγαίνουν για έρευνες στο σπίτι του Λιασκώνη οι οποίες όμως αποβαίνουν άκαρπες. Οι έρευνες εστιάζονται στην περιοχή της Οίτης. Το ίδιο βράδυ η ΕΜΑΚ εντοπίζει τα πτώματα των τριών κυνηγών σε μια χαράδρα κοντά στο Μοναστήρι Αγιος Ιωάννης στη θέση Δοκίμια λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Οίτη. Οι Αστυνομικοί και οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο που έχουν εντοπισθεί οι κυνηγοί και διακόπτουν τις επιχειρήσεις για σήμερα στις 7 το πρωί.

    [02] Οικονομική βοήθεια υπό το φόβο νέων καταστροφών

    19/8/2002 9:38:00 πμ

    Οι πλημμύρες κατά μήκος του Ελβα συνεχίζουν την εξάπλωσή τους στη βόρειο Γερμανία εξουδετερώνοντας κάθε ανάχωμα στο Τοργκάου της Σαξονίας, το Ντεσάου της Σαξονίας-Ανχαλτ καθώς και στο Βίτενμπεργκ, απ' όπου έχουν απομακρυνθεί 40.000 κάτοικοι. Στα βορειοδυτικά του Μαγδεμβούργου, 2.000 άτομα απομακρύνθηκαν προληπτικά, ενώ βορειότερα -όπου πυρετωδώς υψώνονται αναχώματα-έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πολλές κοινότητες. Πάνω από 23.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί, ενώ επί τω έργω βρίσκονται και 40.000 πυροσβέστες. Στο μεταξύ η ΕΕ αποφάσισε χθες να θέσει στη διάθεση των πληγεισών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης το σύνολο των διαθέσιμων ''διαρθρωτικών ταμείων'' τα οποία δεν προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης η χώρα αναμένεται να λάβει ενίσχυση 5 εκατ. ευρώ.

    Σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου για τις φυσικές καταστροφές

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι φέρεται να ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον αριθμό αυτόν χθες, Κυριακή, το απόγευμα, κατά την συνάντηση που είχε στο Βερολίνο μαζί με τους επικεφαλής κρατών των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες.

    Η ΕΕ αποφάσισε χθες στο Βερολίνο να θέσει ήδη από σήμερα στη διάθεση της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές το σύνολο των ''διαρθρωτικών της ταμείων'', τα οποία δεν προορίζονται για συγκεκριμένα προγράμματα. Μολονότι υπολογίζεται ότι οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο δεν προέβησαν σε μια αποτίμηση, καθώς οι πλημμύρες εξακολουθούν να επεκτείνονται.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της εισφοράς της ΕΕ σήμερα, Δευτέρα, κατά το πέρας συνεδρίασης της γερμανικής κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της φυσικής καταστροφής.

    Στη διάρκεια της συνάντησης επίσης συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ειδικά προορισμένου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Οπως εξήγησε ο Γερμανός καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας αυτού του ταμείου μέχρι τον επόμενο χρόνο.

    Προσπαθούν να θωρακιστούν οι κοινότητες κατα μήκος του Ελβα

    Οι πλημμύρες στον ποταμό Ελβα άρχισαν να επεκτείνονται προς τα βόρεια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γκρεμίζοντας στο πέρασμά τους όλους τους υδατοφράκτες στις κοινότητες της Σαξονίας-Ανχαλτ, ενώ στις περιοχές της Σαξονίας, όπου η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο, οι κάτοικοι αρχίζουν δειλά-δειλά να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

    Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν άλλους τρεις νεκρούς από πλημμυρισμένα σπίτια στη Σαξονία, γεγονός που ανεβάζει σε 19 τον αριθμό των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Γερμανία. Δύο άνδρες 52 και 50 ετών βρέθηκαν νεκροί στη Δρέσδη και ένας στην πόλη Πίρνα.

    Είκοσι έξι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στις πληγείσες περιοχές του κρατιδίου.

    Στο Μπίτερφελντ, που ήδη έχει πνιγεί κάτω από 1.5 μ νερού, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι πως θα πλημμυρίσει το βιομηχανικό πάρκο, έδρα της χημικής βιομηχανίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας- που ακόμη έχει μείνει άθικτο από το νερό- εξαιτίας της υποχώρησης ενός δευτέρου αναχώματος.

    Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 18.2 εκατ. ευρώ σε δωρεές για τα θύματα από τις πλημμύρες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στα 4 εκατομμύρια Οι δε ζημιές αναμένεται να ανέλθουν σε δισ. ευρώ. Από την πλευρά του κράτους, η υπουργός Γεωργίας και Κατανάλωσης Ρενάτε Κιούναστ ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες αγρότες.

    Κρίσιμες ώρες για την Ουγγαρία

    Ο Δούναβης απειλεί τη Βουδαπέστη καθώς η στάθμη του έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ευτυχώς όμως όχι και τα φράγματα γύρω από την πόλη που άντεξαν ολόκληρη τη νύχτα στα ορμητικά νερά, δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

    Η στάθμη του Δούναβη έφτασε στα 8,49 μέτρα, ξεπερνώντας κατά 4 εκατοστά το ρεκόρ του αιώνα που είχε σημειωθεί το 1965,δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρας Κορομπάι. ''Τα φράγματα στην πρωτεύουσα και βόρεια της Βουδαπέστης -την περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο -πέρασαν το βράδυ τη δοκιμασία με επιτυχία'' πρόσθεσε.

    Τρεις κοινότητες έχουν κατακλυστεί πάντως από τα νερά και σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς τα νερά κατέστρεψαν αρκετούς μετασχηματιστές. Συνολικά οι αρχές έχουν απομακρύνει από τις εστίες τους 1800 άτομα.

    Οι αρχές υποχρεώθηκαν πάντως να ανοίξουν ένα φράγμα κοντά στο χωριό Κισορότσι, βόρεια της Βουδαπέστης, για να μειώσουν την πίεση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και πολλά σπίτια. Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες και εθελοντές αγωνίζονται από χθες να ενισχύσουν τα υπόλοιπα φράγματα δίνοντας μάχη με το χρόνο και τα στοιχεία της φύσης.

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μέντγκισε, δήλωσε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη ακόμα και για το χειρότερο. "Αποφασίσαμε να διαθέσουμε άμεσα 3,2 δισεκατομμύρια φιορίνια για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών. Βεβαίως, στην περίπτωση που η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη, θα χρειαστούμε και επιπλέον βοήθεια" δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

    [03] Πλυμμήρες σαρώνουν Βιετνάμ και Ν. Αφρική

    19/8/2002 10:26:00 πμ

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε πολλές επαρχίες του βόρειου Βιετνάμ όπου ενισχύονται τα φράγματα για να αντιμετωπιστεί η πιθανή άνοδος της στάθμης των υδάτων. Δεκάδες σπίτια παρασύρθηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες νωρίς το πρωί χθες στην επαρχία Χα Γκιάνγκ, 200 χλμ βορείως του Ανόι, κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Δεκαεπτά άνθρωποι χάθηκαν στα τυρβώδη νερά, τρείς χτυπήθηκαν από κεραυνό, ενώ δύο παιδιά πνίγηκαν σε λίμνες που είχαν δημιουργηθεί από τις βροχές. Συνολικά από τις 31 Ιουλίου οι νεκροί από τις πλημμύρες σε όλο το Βιετνάμ ανέρχονται σε 38. Εξάλλου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι αγνοούνται εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων που σημειώνονται στην περιοχή Ιστ Λόντον της επαρχίας του Κέιπ Τάουν στις νοτιοανατολικές ακτές της Νότιας Αφρικής. Υπολογίζεται ότι 2.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και φιλοξενούνται προσωρινά σε αίθουσες δημοσίων κτιρίων.

    Καταστροφές χωρίς προηγούμενο

    Η περιοχή που γνώρισε τον εφιάλτη των ορμητικών νερών στο Βιετνάμ είχε γνωρίσει μικροπλημμύρες στο παρελθόν και θεωρήθηκε πως ήταν αρκετά ασφαλής περιοχή σε υψηλό υψόμετρο, ώστε να μην εκκενωθεί όταν έγιναν γνωστές οι προβλέψεις για επερχόμενες τροπικές καταιγίδες. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι μέλη της μειονότητας των Τάι.

    Αλλά και από τις κατακλυσμιαίες βροχές που σημειώθηκαν στο Μάλιτις τελευταίες εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και αποδεκατίσθηκαν 7,000 βοοειδή στο Γκουντάν, σύμφωνα με κατοίκους από την κοινότητα στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τους ίδιους "πάνω από χίλια σπίτια στην περιοχή έχουν καταρρεύσει" εξαιτίας της νεροποντής. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία στη Γκουντάν έπεσαν 200mm βροχής "κάτι πρωτόφαντο εδώ και 60 χρόνια".

    Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, οι δυνατές βροχές προκάλεσαν στις αρχές τον θάνατο ενός ανθρώπου και στα δυτικά, στο κέντρο και στα νότια της πόλης πάνω από 4,000 κατέρρευσαν και 23,000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό. Η κυβέρνηση του Μάλι παρέσχε άμεση αρωγή στους πληγέντες σε τρόφιμα και φάρμακα ενώ έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

    Τον Ιούλιο του 2001 46 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις βόρειες επαρχίες της χώρας ενώ από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους 390 άνθρωποι -- στην πλειοψηφία τους παιδιά -- σκοτώθηκαν από πλημμύρες στο δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ.

    [04] Σχέδιο αποχώρησης των Ισραηλινών από Γάζα

    19/8/2002 9:56:00 πμ

    Η εφαρμογή του σχεδίου ''Πρώτα η Γάζα'' για μια σταδιακή αποχώρηση του Ισραήλ από τις παλαιστινιακές ζώνες θα αρχίσει από σήμερα, Δευτέρα, στη Λωρίδα της Γάζας και στην πόλη της Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη, βάσει συμφωνίας που συνήφθη χθες, Κυριακή, ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας. Η συμφωνία συνήφθη στην συνάντηση που είχαν χθες στο Τελ Αβίβ ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Αμντέλ Ραζάκ αλ-Γιάχια και τον σύμβουλο του Γιάσερ Αραφάτ σε θέματα ασφάλειας, Μοχάμαντ Νταλάν. Στο μεταξύ, το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς απορρίπτει τη συμφωνία που συνομολογήθηκε για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και τη Βηρυττό όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Τόνισε ακόμη ότι ''η Χαμάς θα παραμείνει πιστή στην στρατηγική της αντίστασης''.

    Η συμφωνία αυτή, η οποία επετεύχθη έπειτα από τετράωρη συνάντηση, μπορεί αν εφαρμοστεί να ανοίξει το δρόμο για μια εκεχειρία, με την οποία θα τερματιστεί η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, η οποία εδώ και περισσότερους από 22 μήνες -από τότε που ξεκίνησε η παλαιστινιακή Ιντιφάντα- έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

    Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς απέρριψε χθες βράδυ τη συμφωνία. "Η Χαμάς και ο παλαιστινιακός λαός απορρίπτουν κάθε συμφωνία που στόχο έχει να κάμψει την αντίσταση και δεν προβλέπει το τέλος της κατοχής", τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικό στέλεχος τς οργάνωσης.

    Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία έχει στόχο της "να θέσει τέλος στην Ιντιφάντα, να καθοσιώσει την κατοχή και να προσφέρει ασφάλεια στον σιονιστή εχθρό". Πρόκειται για μία προσπάθεια για να καθησυχασθούν οι Παλαιστίνιοι ενόψει της προετοιμασίας για ένα πλήγμα των Αμερικανών στο Ιράκ" τονίζει ο ίδιος προσθέτοντας ότι "η Χαμάς θα παραμείνει πιστή στην στρατηγική της αντίστασης".

    [05] Αποκάλυψη θανάτων 1000 Ταλιμπάν από ασφυξία

    19/8/2002 9:49:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Σχεδόν χίλιοι Ταλιμπάν πέθαναν από ασφυξία το Νοέμβριο του 2001 κατά την μεταφορά τους με κοντέινερ από την αντιπολιτευόμενη Βόρεια Συμμαχία στο βόρειο Αφγανιστάν, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα. Τα πτώματά τους θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους κοντά σε μια από τις φυλακές της Βόρειας Συμμαχίας στην επαρχία Τζοουζτζάν, στο βόρειο Αφγανιστάν, προσθέτει το περιοδικό, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως και εσωτερικό απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ. Στο μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε τμήματα από βιντεοταινίες, που υποστηρίζει πως ήλθαν στη διάθεσή του από το Αφγανιστάν, στα οποία παρουσιάζονται μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν να δοκιμάζουν τοξικά αέρια σε σκύλους, στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους.

    Τα αμερικανικά στρατεύματα γνώριζαν για τη μεταφορά με κοντέινερ εκατοντάδων ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία, προσθέτει το περιοδικό. Ωστόσο χθες, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Μπάρτλετ, δήλωσε ότι ''τα ανθρωπιστικά ζητήματα'' αποτελούσαν ''την πρώτη έγνοια'' του προέδρου Τζορτζ Μπους στο Αφγανιστάν. Οσον αφορά την περίπτωση αυτή που επικαλείται το Newsweek, ο Μπάρτλετ είπε απλώς: ''Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό να μη βιαζόμαστε, να εξετάζουμε τα γεγονότα''.

    Ντοκουμέντα από την εκπαίδευση των Ταλιμπάν παρουσιάζει το CNN

    Το CNN ανακοίνωσε πως διαθέτει συνολικά 64 βιντεοταινίες που παρήχθησαν μέσα σε μία δεκαετία, και στις οποίες παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές του Μπιν Λάντεν και των πολεμιστών του. Ολες οι βιντεοταινίες γυρίσθηκαν πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    "Οι πιο τρομακτικές σκηνές από τη συλλογή των ταινιών είναι εκείνες που παρουσιάζουν τις δοκιμές τοξικών αερίων σε τρία σκυλιά. Οι ενοχλητικές εικόνες παρουσιάζουν τη στιγμή του θανάτου των απροστάτευτων, φυλακισμένων σκύλων", τονίζει το CNN. Οι ειδικοί του δικτύου τονίζουν πως δεν γνωρίζουν ποίο είναι εκείνο το αέριο που χρησιμοποιείται στα πειράματα, άλλοι υποστηρίζουν πάντως ότι πρόκειται για κυάνιο, κι άλλοι για αέριο που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Ολοι όμως συμφωνούν ότι είναι ανησυχητικές οι δυνατότητες των τρομοκρατών.

    "Το γεγονός ότι μπόρεσαν να επαναλάβουν τα πειράματα, ή τις παρουσιάσεις όπως γίνεται στις ταινίες υποδεικνύει πως διαθέτουν κάποιον τρόπο για να παράγουν μία φονική χημική ουσία", τονίζει ο Τζον Γκίλμπερτ. Στις βιντεοταινίες παρουσιάζονται επίσης σκηνές με την εκπαίδευση των ανδρών του Μπιν Λάντεν σε δολοφονίες, απαγωγές, ή οδομαχίες.

    Μέρος της εκπαίδευσής τους ήταν η ανατροπή οχημάτων, η καταστροφή γεφυρών με εκρηκτικά, και δολοφονίες από μοτοσικλέτες. Ορισμένες από τις σκηνές λειτουργούν οιωνεί εγχειρίδιο εκπαίδευσης για την παρασκευή δυναμίτιδος με υλικά που μπορεί κανείς να προμηθευθεί εύκολα. Ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, ερωτηθείς από το CNN, τόνισε πως το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για εσωτερική χρήση της οργάνωσης.

    "Οταν ο Μπιν Λάντεν συναντούσε κάποιον δημοσιογράφο, πάντοτε συνοδευόταν από κάποιον εικονολήπτη. Αυτές οι ταινίες συνιστούν τη βιβλιοθήκη της Αλ Κάιντα. Είναι η ιστορία της, τα αρχεία του Μπιν Λάντεν". Ο ανταποκριτής του δικτύου, Νικ Ρόμπερτσον, δήλωσε πως προμηθεύθηκε αυτές τις βιντεοταινίες από μία πηγή στο Αφγανιστάν, σε απόσταση 17 ωρών από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

    Σύμφωνα με πηγές, οι ταινίες ανακαλύφθηκαν σε μία από τις κατοικίες που χρησιμοποιούσε ο Μπιν Λάντεν. Σε μία σκηνή μάλιστα εμφανίζεται ο Σαουδάραβας ισλαμιστής και οι φρουροί του να πυροβολούν στον αέρα, ενώ προετοιμάζονταν να ανακοινώσουν τη τζιχάντ εναντίον των Αμερικανών το 1998, σύμφωνα με το CNN.

    [06] Κούβα: Εφθασαν τα αμερικανικά προϊόντα

    19/8/2002 8:09:00 πμ

    Τόννοι από αμερικανικά προϊόντα με προορισμό τα ράφια στα κουβανικά σουπερμάρκετ έφθασαν χθες στην Αβάνα, με το πρώτο φορτίο από τρόφιμα αμερικανικής εταιρείας που πωλούνται άμεσα στη σοσιαλιστική χώρα, έπειτα από το εμπάργκο που έχει επιβάλλει την τελευταία 40-ετία η Ουάσιγκτον. Η Κούβα ήδη έχει αγοράσει 600.000 τόννους από αμερικανικά δημητριακά, πουλερικά, κι άλλα τρόφιμα από τον περασμένο Νοέμβριο, επωφελούμενη από τη νομοθεσία που ψηφίσθηκε το 2000 για τη χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο, επιτρέποντας την πώληση αγροτικών προϊόντων με ρευστό.

    Το χθεσινό φορτίο με βούτυρο, μαργαρίνη, δημητριακά για πρωϊνό και σάλτσα τομάτας αποτελεί τμήμα της συμφωνίας 750,000 δολαρίων με την εταιρεία Marsh, θυγατρική της Marsh Supermarkets Inc της Ιντιάνα, για την πώληση των πρώτων αμερικανικών προϊόντων στην Κούβα από το 1961. Η αμερικανική εταιρεία τόνισε πως τα μελλοντικά φορτία με βάση τη συμφωνία θα περιλαμβάνουν καρυκεύματα, σνάκ, τροφές μωρού, μπισκότα, ζυμαρικά, κομπόστες, και σούπες.

    ''Η Κούβα αποτελεί μία εφικτή και βιώσιμη αγορά με μεγάλη δυναμική κι εμείς θέλουμε να είμαστε εκεί'', δήλωσε ο διευθυντής διεθνών πωλήσεων της Marsh, Μοχάμαντ Μπούρας, που ήταν παρών στο λιμάνι της Αβάνας όταν έφθανε το πρώτο φορτίο.

    Ο ίδιος τόνισε πως τα σουπερμάρκετ της εταιρείας του διακινούν 148,000 προϊόντα, μεταξύ τους και ετικέτες μεγάλων αμερικανικών εταιρειών. ''Δεν υπάρχει λόγος να μην πουλήσουμε τα προϊόντα αυτά στην Κούβα. Ελπίζουμε να πουλήσουμε εκατομμύρια στην Κούβα τον επόμενο χρόνο. Εκτιμούμε πως οι πωλήσεις μας θα φθάσουν κάποια μέρα τα 35 εκατ. δολάρια'', τόνισε.

    Από την πλευρά του ο Πέδρο Αλβάρες Μπορέγο, επικεφαλής της κουβανικής εταιρείας εισαγωγής τροφίμων Alimport, που βρισκόταν με τον Μπούρας στην παραλαβή του πρώτου αυτού φορτίου, τόνισε πως οι παραγγελίες της εταιρείας του για αμερικανικά τρόφιμα αυτόν τον χρόνο θα κινηθούν στα 120 εκατ. δολάρια.

    ''Γιατί να αγοράζουμε αμερικανικά προϊόντα από τρίτους; Ανεβάζει το κόστος και κρατά μακριά τους δύο λαούς'', τόνισε ο Αλβάρες, όταν ερωτήθηκε για τα αμερικανικά προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην Κούβα--όπως τα γνωστά αναψυκτικά Κόκα Κόλα, Σπράιτ, Πέπσι, τσιγάρα Μάρλμπορο και Γουίνστον, καθώς και άλλα γνωστά προϊόντα, που εισάγονται στη νήσο της Καραϊβικής μέσω Καναδά, Μεξικού και άλλων χωρών της Κεντρικής Αμερικής.

    [07] ΗΠΑ: Χρειαζόμαστε μόνο τους Βρετανούς για το Ιρακ

    19/8/2002 10:15:00 πμ

    Οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστούν την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων τους, εκτός από αυτή της Βρετανίας, για να εξαπολύσουν μια επίθεση στο Ιράκ, δήλωσε χθες,ο σύμβουλος του Πενταγώνου Ρίτσαρντ Περλ, την ώρα που ο Ρίτσαρντ Λούγκαρ, σημαντικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, χαρακτήριζε σημαντική τη διεθνή υποστήριξη. Η κυβέρνηση του προέδρου Μπους θα στηριχθεί στη βοήθεια της Βρετανίας και αντιπολιτευόμενων ομάδων εντός του Ιράκ και δεν θα αναμένει τη συμμετοχή άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν μια επίθεση στο Ιράκ, σχολίασε χθες ο Ρίτσαρντ Περλ στο πρόγραμμα του ABC ''This Week''. Οι απειλές για μία αμερικανική επίθεση δεν θα βοηθήσουν για να πεισθεί το Ιράκ να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πιστοποιήσουν εάν η Βαγδάτη έχει καταργήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των επιθεωρητών του Οργανισμού, Χανς Μπλίξ.

    [08] Νίκη της εθνικής μπάσκετ στη Σουδία

    19/8/2002 8:10:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Την τρίτη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στο τουρνουά του Σεντερτάλιε πέτυχε χθες η εθνική ομάδα μπάσκετ, που επικράτησε με 76-65 της διοργανώτριας Σουηδίας. Οπως και εναντίον της Πολωνίας, μέχρι και το 30ό λεπτό η Εθνική κατάφερε να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι (με τους Παπαδόπουλο και Φώτση να κυριαρχούν κατά κράτος κάτω από τα καλάθια, συν την καλή κυκλοφορία και το τρέξιμο). Κάπως έτσι η διαφορά στο 24ο λεπτό έφτασε στους 29 πόντους (54-25), ενώ το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 68-45. Με την έναρξη της τελευταίας περιόδου οι διεθνείς μας έδειξαν κουρασμένοι. Για οκτώ λεπτά δεν έβαλαν καλάθι, αντιθέτως με τους γηπεδούχους που ανέβασαν ταχύτητα, για να πλησιάσουν στο 37ο λεπτό σε 68-61 και στο 38:30 σε 70-65. Εκεί έδωσε τη λύση ο Τσαρτσαρής με ένα καλάθι και μια βολή, ακολούθησε λάθος των Σουηδών και η Εθνική ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της στο συγκεκριμένο τουρνουά αήττητη.

    [09] Βόλεϊ: Η Ρωσία κατέκτησε τον τίτλο

    19/8/2002 8:10:00 πμ

    Η Ρωσία κατέκτησε τον τίτλο του παγκοσμίου λιγκ και κατέφερε να βυθίσει στη θλίψη τους 19.000 Βραζιλιάνους που βρέθηκαν στο "Μινεϊρίνιο Φελίπε Ντρουμόντ" του Μπέλο Οριζόντε. Οι "αρκούδες" νίκησαν με 3-1 σετ την Βραζιλία, τη χώρα που φιλοξένησε το "φάιναλ έιτ" της διοργάνωσης και που μέχρι σήμερα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

    Τα σετ: 25-21, 25-23, 22-25, 25-17 Επίσης, στον αγώνα για την τρίτη θέση που προηγήθηκε του τελικού, η Γιουγκοσλαβία νίκησε 3-1 την Ιταλία (28-26, 29-27, 23-25, 25-21).

    Η τελική κατάταξη στο φάιναλ έιτ του παγκόσμιου λιγκ:

    Ρωσία Βραζιλία Γιουγκοσλαβία Ιταλία Πολωνία Ισπανία Ολλανδία Γαλλία

    [10] Νίκες για ΠΑΟ-Αρη-Ηρακλή

    19/8/2002 8:08:00 πμ

    Για ένα ημίχρονο δυσκολεύθηκε ο Παναθηναϊκός, εναντίον των Λύκων στον αγώνα ρεβάνς για την Α φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Στο δεύτερο 45λεπτο, η είσοδος των Λυμπερόπουλου, Βλάοβιτς έδωσαν ώθηση στους "πράσινους" που νίκησαν εύκολα 3-0 στο άδειο (λόγω της τιμωρίας του Παναθηναϊκού) γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα γκολ πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος (49'), Βαζέχα (63') και Βλάοβιτς (72'). Για την ίδια διοργάνωση ο Αρης νίκησε με 2-0 τα Χανιά και ο Ηρακλής με 1-0 τον Αγ. Νικόλαο.

    [11] Η Μπέρκβιστ πετυχαίνει επίδοση ρεκόρ

    19/8/2002 8:02:00 πμ

    Η Σουηδέζα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ύψος, Κάισα Μπέρκβιστ, κυριάρχησε στο διεθνές μίτινγκ στίβου, που έγινε στο Πόζναν της Πολωνίας, με άλμα στα 2.05μ, που αποτελεί την καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει η Βουλγάρα Στέφκα Κονσταντίνοβα με 2.09μ. που σημείωσε το 1987 στη Ρώμη. Ακόμη στο ίδιο μίτινγκ πρώτευσαν ο Νιγηριανός Ουτσένα Εμέντολου στα 200μ με 20.47, ενώ δεύτερος ήταν ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ με 20.62, ο Κουβανός Ανιέρ Γκαρσία στα 110μ εμπόδια με 13.54, ο Ουκρανός Ρομάν Τστσουρένκο με 8.15μ., η συμπατριώτισσά του Ζάνα Πιντούσεβιτς με 10.97 στα 100μ. και η Κριστίνα Μόλναρ από την Ουγγαρία στο επί κοντώ με 4.45μ.

    [12] Κινέζικο παλάτι 3.000 ετών έρχεται στο φως

    19/8/2002 8:53:00 πμ

    Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην κεντρική Κίνα τα ερείπια ενός αρχαίου παλατιού που είχε κατασκευαστεί πριν 3.000 χρόνια από τη δυναστεία Σανγκ. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίσμα 170 μέτρων επί 90, κοντά στην πρωτεύουσα των Σανγκ, Γιν, στην επαρχία Ξενάν, 400 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου. Η εξέταση του εδάφους και του τείχους δείχνει ότι το παλάτι βρισκόταν στην πόλη Ανιάγκ που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, αλλά τα ερείπια στη συνέχεια προστατεύθηκαν. Η δυναστεία των Σανγκ κυβέρνησε την Κίνα από το 1700 έως το 1000 π.Χ και άφησε τα πρώτα γραπτά στην ιστορία της Κίνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 August 2002 - 8:55:17 UTC