Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτακτα μέτρα για Δεκαπενταύγουστο
  • [02] Ετήσια τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
  • [03] Πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη
  • [04] Αναβλήθηκε η δίκη του ηγέτη της Φατάχ
  • [05] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στην Καμπούλ
  • [06] Συλλαλητήριο αγροτών τον Σεπτέμβριο
  • [07] Εκτός του τουρνουά Καναδά η Δανιηλίδου
  • [08] Εκθεση για τον αρχαίο ελληνικό αθλητισμό
  • [09] Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζουν οι Μεξικάνοι

    [01] Εκτακτα μέτρα για Δεκαπενταύγουστο

    14/8/2002 8:31:00 πμ

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Τροχαία και τα Λιμεναρχεία προκειμένου να διευκολύνουν τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν προγραμματιστεί δεκάδες έκτακτα δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας κυρίως για την Τήνο και την Πάρο. Η Τροχαία αναμένεται από το μεσημέρι να τεθεί σε επιφυλακή και να λάβει τα καθιερωμένα έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας και στα δύο οδικά εθνικά δίκτυα.

    [02] Ετήσια τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

    14/8/2002 11:17:00 πμ

    Ετήσια διάρκεια θα έχει για πρώτη φορά φέτος, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΤ και θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2002 έως 30 Σεπτεμβρίου 2003. Η διάρκεια των διακοπών που θα μπορούν να πραγματοποιούν οι δικαιούχοι, θα είναι πέντε ως επτά διανυκτερεύσεις.

    [03] Πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη

    14/8/2002 8:00:00 πμ

    Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, ενώ πολλές περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην Τσεχία, όπου 9 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, οι αρχές απομάκρυναν 50.000 άτομα από συνοικίες της Πράγας, οι οποίες απειλούνται από την υπερχείλιση του ποταμού Μολδάβα. Στρατιώτες και εθελοντές προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόχειρα αναχώματα, με σάκους άμμου, γύρω από το ιστορικό, μεσαιωνικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

    Φόβοι για εκδήλωση επιδημιών

    Την εκκένωση άλλων τριών συνοικιών στο κέντρο της Πράγας διέταξε ο δήμος της πόλης, καθώς απειλούνται από τα ορμητικά νερά του ποταμού Μολδάβα. Η επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων ξεκίνησε στις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στις συνοικίες της Παλιάς Πόλης, το Γιοσεφόβ και το Χολεσόβιτσε, δήλωσε ο εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών, Μάρτιν Κούπκα.

    Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις κατοικίες τους σε όλη τη χώρα λόγω των πλημμυρών που σαρώνουν την Τσεχία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Στάνισλαβ Γκρος.

    Στη Γερμανία, πλημμυρισμένη από νερά είναι η Δρέσδη, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας όπου 17.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ενώ 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 7 αγνοούνται.

    Στη Βαυαρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε περιφέρειες, ενώ στους επτά ανήλθαν οι νεκροί στην Αυστρία και στους τρεις στη νότια Ρουμανία.

    Στα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, οι νεκροί φτάνουν τους 58, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους.

    Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι για την εκδήλωση επιδημιών ηπατίτιδας και τύφου, ενώ τα σωστικά συνεργεία ερευνούν για τον εντοπισμό τουλάχιστον 4.000 αγνοουμένων, κυρίως παραθεριστών.

    Δεκάδες είναι οι νεκροί και στην Ασία από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κατολισθήσεις και πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων, στην Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ και το Ιράν, ενώ, ήδη εκδηλώθηκαν κρούσματα επιδημιών.

    Εκτακτη οικονομική βοήθεια στη Τσεχία και τη Ρωσία

    Εκτακτη οικονομική βοήθεια στην Τσεχία, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη να αποστείλει αν χρειαστεί, σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική συνδρομή.

    Εκτακτη οικονομική βοήθεια 150.000 δολαρίων στη Ρωσία θα διαθέσει η χώρα μας.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Κλάους Τόπφερ κάλεσε τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις καταστροφικές πλημμύρες που σαρώνουν την Ευρώπη.

    Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια σε αυτό το φαινόμενο, και πρώτα από όλα είναι καθήκον των βιομηχανικών χωρών, τόνισε ο Τόπφερ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι έχουν μερίδιο της ευθύνης για τις δραματικές αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες.

    [04] Αναβλήθηκε η δίκη του ηγέτη της Φατάχ

    14/8/2002 10:17:00 πμ

    Στις 5 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί τελικά η δίκη του ηγέτη της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου του Τελ Αβίβ. Ο 43χρονος Μπαργούτι οδηγήθηκε σήμερα το πρωί σε πολιτικό δικαστήριο στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες για σωρεία τρομοκρατικών επιθέσεων και το θάνατο δεκάδων Ισραηλινών πολιτών. Το Ισραήλ κατηγορεί τον Μπαργούτι ότι κατεύθυνε την οργάνωση ''Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" και ότι ''ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στη λήψη αποφάσεων που τα δύο τελευταία χρόνια οδήγησαν σε δεκάδες επιθέσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες Ισραηλινοί άμαχοι και εκατοντάδες να τραυματιστούν''. Από την πλευρά του ο Μπαργούτι, που συνελήφθη από τους Ισραηλινούς στις 15 Απριλίου, υποστηρίζει ότι είναι πολιτικός και δεν έχει σχέση με τη βία.

    [05] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στην Καμπούλ

    14/8/2002 9:09:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Απάτσε ΑΗ-64 συνετρίβη χθες νότια της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τα δύο μέλη του πληρώματος. Την προηγουμένη ένα άλλο ελικόπτερο ΗΗ-60 πραγματοποίησε ανώμαλη προσγείωση στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τα έξι μέλη του πληρώματός του. Το ελικόπτερο μετέφερε έναν τραυματισμένο πολίτη από την πόλη Χοστ (ανατολικά) προς μία αμερικανική ιατρική μονάδα στο Οργκούνε. Και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε η περίπτωση να δέχθηκαν τα ελικόπτερα εχθρικά πυρά, όμως οι έρευνες για τα αίτια των ατυχημάτων εξακολουθούν να ερευνώνται, τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    [06] Συλλαλητήριο αγροτών τον Σεπτέμβριο

    14/8/2002 8:39:00 πμ

    Τη διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στις 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Αυτό ανακοίνωσαν στη Λάρισα, τα μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, τονίζοντας ότι θα ενισχύσουν μαζί με άλλους εργαζόμενους το παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας και της λιτότητας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι αγρότες θα διαμαρτυρηθούν για τη χαμηλή επιδότηση, που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

    [07] Εκτός του τουρνουά Καναδά η Δανιηλίδου

    14/8/2002 8:40:00 πμ

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου, δεν κατάφερε να διακριθεί στο διεθνές τουρνουά, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ του Καναδά, με γενικά έπαθλα 1.2 εκ. δολαρίων. Η Δανιηλίδου γνώρισε την ήττα στον πρώτο γύρο με 7-6, 4-6, 4-6 από την Ιταλίδα Φραντζέσκα Σκιαβόνε και αποκλείστηκε. Στο μεταξύ από το ίδιο τουρνουά αποσύρθηκε η Αμερικανίδα Σερένα Ουίλιαμς, Νο 1 στον κόσμο, λόγω τραυματισμού.

    [08] Εκθεση για τον αρχαίο ελληνικό αθλητισμό

    14/8/2002 8:46:00 πμ

    Η ελληνική κυβέρνηση προσφέρθηκε να παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση με θέμα τον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα, η οποία θα παρουσιαστεί στους επόμενους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στη Μελβούρνη. Η προσφορά έγινε από τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο προς τον αρχηγό του Φιλελεύθερου κόμματος στη Βικτώρια, Ντένις Νάφθαϊν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα.

    "Ελπίζω και η Μελβούρνη να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2006, όπως γίνεται με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα της Αθήνας", είπε ο κ. Νάφθαϊν, προσθέτοντας ότι η προσφορά του κ. Βενιζέλου είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση.

    Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο αρχηγός του πολιτειακού Φιλελεύθερου κόμματος συναντήθηκε μα διάφορους Ελληνες υπουργούς και άλλους αξιωματούχους και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων, επιστρέφοντας με την πεποίθηση ότι θα στεφθούν από απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα συζήτησε τρόπους τόσο για την στενότερη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών των δύο χωρών όσο και για στενότερες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

    [09] Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζουν οι Μεξικάνοι

    14/8/2002 9:13:00 πμ

    Περισσότερα από 53 εκατομμύρια Μεξικανών, σε σύνολο περίπου 100 εκατομμυρίων, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και διαθέτουν λιγότερα από 34 πέσο (3,5 δολάρια) για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, όπως αναφέρεται σε μελέτη του υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης.

    Οι μισοί από τους φτωχούς Μεξικανούς, δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι (24,2% του συνολικού πληθυσμού) ζουν σε κατάσταση "απόλυτης ένδειας" έχοντας μόνο 1,5-2 δολάρια ημερησίως, ποσό ανεπαρκές για να τραφούν σωστά. Το ποσοστό όσων ζουν σε συνθήκες "ένδειας" είναι υψηλότερο στις αγροτικές περιοχές (42,4%) σε σχέση με τις αστικές ζώνες (9,2%). Το κριτήριο της "απόλυτης ένδειας" που χρησιμοποιείται στο Μεξικό διαφέρει από αυτό που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη και το οποίο ορίζει ως φτωχούς όσουν ζουν με ποσό μικρότερο του ενός δολαρίου την ημέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 August 2002 - 8:57:35 UTC