Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς αναζήτηση του Κουφοντίνα
  • [02] ΔΙΚΑΤΣΑ: Επανεξέταση τον Σεπτέμβριο
  • [03] Προεδρικό διάταγμα για εργαζόμενους στην ΕΥΠ
  • [04] Παράταση για ενστάσεις ιδιοκτητών ακινήτων
  • [05] Ηλεκτροδότηση σε ακίνητα
  • [06] Πετρέλαιο σε δεξαμενή νερού στην Τρίπολη
  • [07] Ισραηλινή εισβολή σε αυτόνομη πόλη
  • [08] Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Κολομβία
  • [09] Πολυπληθείς διαδηλώσεις Αργεντινών κατά Ο' Νιλ
  • [10] Εκατοντάδες οι νεκροί από πλημμύρες στο Νεπάλ
  • [11] Μεξικό: Πολύνεκρη ανατροπή λεωφορείου
  • [12] Πυρά Αμερικανών στρατιωτών εναντίον Αφγανών
  • [13] Τατζικιστάν:Δεκάδες απώλειες από υπερχείλιση λίμνης
  • [14] Επιπλοκές μετά την επιτυχή επέμβαση
  • [15] Κινέζικες προειδοποιήσεις προς Ταϊβάν
  • [16] Καρπούζι βάρους... 50 κιλών!

    [01] Προς αναζήτηση του Κουφοντίνα

    7/8/2002 10:41:00 πμ

    Στον εντοπισμό και στη σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα εστιάστηκε η χθεσινή σύσκεψη ανώτατων στελεχών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στέλιο Σύρρο. Ο καταζητούμενος χαρακτηρίστηκε ως άτομο άκρως επικίνδυνο, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενταθούν τα αυστηρά μέτρα φρούρησης των αστυνομικών υπηρεσιών. Για άμεση συνεργία και ηθική αυτουργία σε σωρεία δολοφονιών και άλλων ενεργειών της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17Ν'' κατηγορείται ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Πρόσβαση στην ενημέρωση για τους 14

    Στη σύσκεψη μοιράστηκε πεντασέλιδη ανακοίνωση σε όλους τους μετέχοντες με πληροφορίες και φωτογραφίες του καταζητούμενου τρομοκράτη Κουφοντίνα, που θα αναρτηθούν σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και θα μοιραστούν σε όλους τους αστυνομικούς ανά την επικράτεια οι οποίοι πλέον θα συμμετέχουν ενεργά στην καταδίωξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο χρονολογούνται από το 1984 έως την ημέρας της σύλληψής του, ενώ σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο έχει στοιχειοθετηθεί βάσει όσων έχει ομολογήσει ο Χριστόδουλος Ξηρός μέχρι σήμερα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε βάρος του Γιωτόπουλου θα ασκηθούν και συμπληρωματικές διώξεις, το πιθανότερο μετά την απολογία του Σάββα Ξηρού ενώπιον του Εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατηγορείται ότι εντάχθηκε στη ''17Νοέμβρη'', διέπραξε σωρεία κακουργηματικών πράξεων και με πρόθεση συμμετείχε ή τέλεσε δολοφονίες περισσότερων του ενός προσώπων ενώ βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

    Εν τω μεταξύ, πρόσβαση στην ενημέρωση θα έχουν στο εξής οι 14 προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της "17Ν", καθώς με εισαγγελική απόφαση τους επιτρέπεται να προμηθεύονται εφημερίδες. Ακόμα, θα επιτραπεί να έχουν περισσότερο χρόνο συνεργασίας με τους δικηγόρους τους. Επίσης, δεν αποκλείεται, αν από τις αρμόδιες αρχές κριθεί αναγκαίο, στα καρτοτηλέφωνα που θα τοποθετηθούν στους κοινόχρηστους χώρους στις υψίστης ασφαλείας πτέρυγες, να υπάρξει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, εφόσον όμως τηρηθούν οι δικαστικές και εισαγγελικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο αντιτρομοκρατικός νόμος και ο νόμος για την προστασία της ελεύθερης επικοινωνίας. Οι κρατούμενοι ζήτησαν μέσω των δικηγόρων τους να έχουν πρόσβαση και προς τις δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί.

    Το πρώτο τους επισκεπτήριο θα έχουν σήμερα οι κρατούμενοι στα κελιά της ειδικής πτέρυγας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί ως γνωστόν κρατούνται οι Αλέκος Γιωτοπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Παύλος Σερίφης, Πάτροκλος Τσελέντης, Σωτήρης Κονδύλης κι ο Κώστας Τέλιος. Ο τελευταίος μεταφέρθηκε αργά χτες βράδυ υπό αυστηρή φρούρηση στο νοσοκομείο κρατουμένων, όπου υπεβλήθη σε μια σειρά εργαστηριακές εξετάσεις, εξαιτίας του υψηλού πυρετού που έχει παρουσιάσει τις τελευταίες 36 ώρες κι οποίος δεν αντιμετωπίστηκε με συμβατικά αντιβιοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί εκτιμούν ότι ο Τέλιος εκτός των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει έχει και παθολογικά προβλήματα τα οποία πιθανόν να σχετίζονται με την ύπαρξη πέτρας στα νεφρά.

    Αύριο ξεκινούν οι εργασίες τοποθέτησης αλεξίσφαιρων τζαμιών και στα φυλάκια των ανδρικών φυλακών. Χθες, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στα φυλάκια των γυναικείων φυλακών καθώς κι ο ελαιοχρωματισμός του χώρου αναμονής των συγγενών των κρατουμένων όταν προσέρχονται στις φυλακές για επισκεπτήριο.

    Σε ''καραντίνα'' το στρατόπεδο της Κω

    Η διαλεύκανση της κλοπής οπλισμού από στρατόπεδο της Κω είναι θέμα χρόνου, εκτιμούν οι αρχές, καθώς οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες προέρχονται από το εσωτερικό του στρατοπέδου, ενώ αξιολογείται και το δεύτερο τηλεφώνημα που έγινε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

    Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι ανακρίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι διενεργούντες τις ανακρίσεις αξιωματικοί του στρατού δεν έχουν καταλήξει σε κανένα αποτέλεσμα, εκτιμούν όμως ότι στην υπόθεση δεν έχουν εμπλακεί τρομοκράτες. Το στρατόπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ''καραντίνα'' και οι υπηρετούντες στη μονάδα παραμένουν σ' αυτό, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία με τους εκτός στρατοπέδου.

    Τις περιπτώσεις κλοπής από στρατιωτικές μονάδες ζητούν να πληροφορηθούν, με ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, Προκόπης Παυλόπουλος και Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    [02] ΔΙΚΑΤΣΑ: Επανεξέταση τον Σεπτέμβριο

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/8/2002 11:24:00 πμ

    Περίπου 700 πτυχιούχοι της Ιατρικής του Εξωτερικού θα ξαναδώσουν εξετάσεις για την αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων τους, μετά τη διάρρηξη των γραφείων του ΔΙΚΑΤΣΑ και την καταστροφή μέρους των γραπτών. Όπως δήλωσε στην ΝΕΤ105,8 η διευθύντρια του ΔΙΚΑΤΣΑ Ιουλία Ευσταθίου, οι εξετάσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και τα έξοδα θα καλυφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

    [03] Προεδρικό διάταγμα για εργαζόμενους στην ΕΥΠ

    7/8/2002 8:44:00 πμ

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το οποίο τροποποιείται ο αριθμός των οργανικών θέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και μετονομάζεται ένας κλάδος εργαζομένων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος συνιστώνται 65 νέες οργανικές θέσεις στον κλάδο Επιτελών Πληροφοριών. Οι 65 μετατάσσονται από την ειδικότητα των Ραδιοτηλεφωνητών και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον στους 138. Ακόμα, ο κλάδος των Μεταφραστών- Ακροατών Διερμηνέων, μετονομάζεται σε κλάδο Μεταφραστών-Διερμηνέων-Ακροατών- Ερευνητών Επικοινωνιών Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

    [04] Παράταση για ενστάσεις ιδιοκτητών ακινήτων

    7/8/2002 8:39:00 πμ

    Παρατείνεται έως τις 13 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων 45 δήμων της χώρας, όπου έχουν αναρτηθεί οι πίνακες του Εθνικού Κτηματολογίου.

    [05] Ηλεκτροδότηση σε ακίνητα

    7/8/2002 8:38:00 πμ

    Επεκτείνεται η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ και στα ακίνητα, η άδεια των οποίων εκδόθηκε πριν το 1995, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, χωρίς προηγούμενο έλεγχο των παραστατικών ανέγερσης από τις εφορίες.

    [06] Πετρέλαιο σε δεξαμενή νερού στην Τρίπολη

    Πηγή: NET 105,8 fm 7/8/2002 11:39:00 πμ

    Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του δήμου Αρεόπολης, αφού από τις 2 τα ξημερώματα έγινε γνωστή η είδηση ότι στην κεντρική δεξαμενή του νερού είχε πέσει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου. Συγκεκριμένα, όταν ο φύλακας της δεξαμενής πέρασε τη συγκεκριμένη ώρα για τον καθιερωμένη έλεγχο, διαπίστωσε ότι είχε σπάσει το λουκέτο. Ανοιξε τη δεξαμενή και ανακάλυψε ότι το νερό είχε "νοθευτεί" με μεγάλη ποσότητα πετρελαίου. Αυτή την ώρα εργάτες αδειάζουν τη δεξαμενή, η αστυνομία κάνει προανάκριση, ενώ η περιοχή του δήμου Οιτύλου (Αρεόπολη) θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης έως να καθαριστεί η δεξαμενή. Η αστυνομία δεν δίνει πολλές πληροφορίες έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

    [07] Ισραηλινή εισβολή σε αυτόνομη πόλη

    7/8/2002 10:52:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα και μπουλντόζες εισέβαλαν τη νύχτα στην αυτόνομη πόλη Μπέιτ Λάχια, στη Λωρίδα της Γάζας, και άνοιξαν πυρ. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα συναντηθεί με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αύριο και μεθαύριο. Υπό εξέταση από την παλαιστινιακή ηγεσία το ισραηλινό σχέδιο ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας. Συνελήφθει ο ηγέτης στη Βηθλεέμ της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα.

    Συνάντηση Πάουελ-παλαιστινιακής αντιπροσωπείας

    Κόλιν Πάουελ

    Σύμφωνα με πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας, περισσότερα από 20 άρματα, θωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες διείσδυσαν σε βάθος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου τη νύχτα σε αυτή την αυτόνομη περιοχή και άνοιξαν πυρ. Ο στόχος της επιχείρησης αυτής δεν διευκρινίστηκε. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός.

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη στη Βηθλεέμ της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, δήλωσαν πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Γιάχια Νταχάμσα συνελήφθη σε ένα κτίριο της Βηθλεέμ, το οποίο στη συνέχεια ανατίναξαν οι ισραηλινοί στρατιώτες. Ο Νταχάμσα καταζητείτο εδώ και δυο χρόνια από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας που τον κατηγορούν για μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων.

    Η παλαιστινιακή ηγεσία συνήλθε στη Ραμάλα για να εξετάσει το σχέδιο ασφάλειας για τη Λωρίδα της Γάζας που παρουσίασε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Τη στρατηγική των μερικών αποχωρήσεων επέκρινε πάντως ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης και ζήτησε συνολική αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα συναντηθεί με μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αύριο και μεθαύριο, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι συναντήσεις αυτές θα είναι οι υψηλότερου επιπέδου επαφές μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ζήτησε να παραμεριστεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ.

    Στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο ανώτατος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Ραζάκ αλ-Γιαχία και ο υπουργός Εμπορίου Μάχερ αλ-Μάσρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ επιμένει πως η Παλαιστινιακή Αρχή εμπλέκεται στην Τρομοκρατία και δεν συνιστά αξιόπιστο συνομιλητή.

    [08] Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Κολομβία

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2002 10:02:00 πμ

    Δώδεκα αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν όταν τα εκρηκτικά που μετέφεραν με το φορτηγό τους εξερράγησαν χθες στο Κουμπαράλ, όπου και πιθανότατα σκόπευαν να τα χρησιμοποιήσουν. Αλλοι 11 αντάρτες των FARC και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν χθες το πρωί σε σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν στο Λα Ουρίμπε, στην καρδιά του πρώην προπυργίου της οργάνωσης, σε απόσταση 120 χλμ. νοτίως της Μπογκοτά. Ορκίζεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της χώρας, η οποία εξαγγέλει ανηλεή πόλεμο κατά ανταρτών και παραστρατιωτικών.

    Αποφασισμένη για καίρια χτυπήματα

    Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, η φοιτήτρια Νομικής Μάρτα Λουσία Ραμίρεζ βρισκόταν στο εξώφυλλο ενός ιλουστρασιόν περιοδικού, με μαγιό και χαμόγελο. Σήμερα, θα ορκιστεί στη θέση της υπουργού Αμύνας της Κολομβίας, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση στην ιστορία της χώρας. Και υπόσχεται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ως την άνευ όρων παράδοση των 30.000 μαρξιστών ανταρτών της χώρας και των αντιπάλων τους παραστρατιωτικών.

    Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, η 47χρονη Ραμίρεζ δήλωσε ότι θα οδηγήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας σε έναν ''πόλεμο δίχως έλεος'' εναντίον των ανταρτών και της παράνομης βιομηχανίας της κοκαΐνης, που, όπως υποστήριξε, όλο και περισσότερο χρηματοδοτεί την 38χρονη εξέγερση. ''Δε νομίζω ότι η λύση μπορεί να είναι αποκλειστικώς στρατιωτική. Αλλά η λύση προϋποθέτει μια στρατιωτική συνιστώσα... αυτή θα είναι η ευθύνη (μου)'', τόνισε.

    Η απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ραμίρεζ, επελέγη από τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε για να ενορχηστρώσει μια μαζική στρατιωτική εκστρατεία, που θα έχει σημαντικές συνέπειες στον προϋπολογισμό της Κολομβίας. Η Ραμίρεζ δήλωσε πως ο Ουρίμπε την επέλεξε για την εμπειρία της και την ικανότητά της να αποσπά αποτελέσματα από πιεσμένους προϋπολογισμούς. Κριτήριο αποτέλεσαν επίσης οι εκτενείς διπλωματικές και επιχειρηματικές επαφές της, καθώς έχει υπάρξει υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, και, πιο πρόσφατα, πρέσβειρα της Κολομβίας στη Γαλλία.

    Θα κληθεί να εφαρμόσει σχέδια για τον διπλασιασμό του έμψυχου δυναμικού του στρατού και της αστυνομίας (210.000 άνδρες), όπως και για την ανακατάληψη τεράστιων, εκτός ελέγχου, περιοχών της χώρας των Ανδεων, οι οποίες παράγουν περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης. Δεν βλέπει καμία διάκριση ανάμεσα στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και τον πόλεμο κατά των ανταρτών και υπόσχεται να κλιμακώσει την ένταση και στα δύο μέτωπα.

    Από την 11η Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πρόσθεσε, σιωπηλά, την Κολομβία στα μέτωπα του διεθνούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Η Ουάσινγκτον, που αποκαλεί τα ένοπλα κινήματα της Κολομβίας ''τρομοκρατικές οργανώσεις'', αίρει τα περιοριστικά μέτρα στα κεφάλαια της βοήθειας που προορίζεται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ποσό που ανέρχεται σε πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, ούτως ώστε η χώρα να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στις αντάρτικες οργανώσεις.

    Η αποστολή που αναλαμβάνει η Ραμίρεζ δε θα είναι εύκολη. Η ίδια την περιγράφει ως δύσκολη, περίπλοκη και επικίνδυνη. Ο πόλεμος στην Κολομβία κόστισε 40.000 ζωές την προηγούμενη δεκαετία. ''Αναλαμβάνω μια από τις δυσκολότερες δουλειές στον κόσμο'', είπε.

    [09] Πολυπληθείς διαδηλώσεις Αργεντινών κατά Ο' Νιλ

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2002 9:18:00 πμ

    Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το Κογκρέσο της Αργεντινής προς το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ άλλοι έκαψαν φωτογραφίες του Αμερικανού υπουργού Θησαυροφυλακίου Πολ Ο' Νιλ, λίγο μετά την άφιξή του στο Μπουένος Αιρες. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα προτεινόμενα από τον Ο'Νιλ μέτρα, οποίος ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, πραγματοποιώντας συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των παρατεταμένων υφέσεων και της οικονομικής αναταραχής που πλήττει την περιφέρεια, και ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα διεθνή οικονομική βοήθεια. Σήμερα ο Ο'Νιλ θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια.

    "Ήλθε για να απαιτήσει περισσότερη λιτότητα, που θα μας φέρει περισσότερη φτώχεια, και η κυβέρνηση τον υποδέχεται σαν φίλο", δήλωσε ο σοσιαλιστής Λουΐς Ζαμόρα, μέλος του Κογκρέσου, που βρισκόταν μαζί με τους διαδηλωτές στην Πλάζα ντε Μάγιο, κοντά στο Προεδρικό μέγαρο. Ο Ζαμόρα δηλώνει πως σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να διαθέτει υψηλό ποσοστό αποδοχής μεταξύ του πληθυσμού της χώρας των 36 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βρίσκεται σε κρίση από τα μέσα του 1998, με αποτέλεσμα το 50% των Αργεντινών να μην μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να αγοράζουν τα αναγκαία προς το ζην.

    Ο Πρόεδρος Εντουάρντο Ντουάλντε είχε μια "σύντομη και εγκάρδια" συνάντηση με τον Ο'Νιλ λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου από την Ουρουγουάη, η οποία έλαβε την υπόσχεση ενός ενδιάμεσου δανείου ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Το δάνειο αυτό θα κατευθυνθεί στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα, εν μέρει και λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, τον Δεκέμβριο, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε το δανειοδοτικό του πρόγραμμα, ύψους 22 δισ. δολαρίων, προβάλλοντας ως αίτιο το ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ελέγξει τη χρόνια κακοδιαχείριση των δανείων. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις αυτό το χρόνο για την επανεργοποίηση του πακέτου βοήθειας απέβησαν άκαρπες.

    [10] Εκατοντάδες οι νεκροί από πλημμύρες στο Νεπάλ

    7/8/2002 8:48:00 πμ

    Ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες που πλήττουν το Νεπάλ αυξήθηκε σε 332, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Καντιπούρ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος είπε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ανασύρθηκαν 7 ακόμα νεκροί στο ανατολικό Νεπάλ και στην επαρχία Σιντουπαλτσόουκ, κοντά στην πρωτεύουσα Καντμαντού. Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι τα συνεργεία αναζήτησης και διάσωσης εγκατέλειψαν τις προσπάθειες ανεύρεσης άλλων 9 ανθρώπων που αγνοούνταν μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε δύο επαρχίες της χώρας.

    [11] Μεξικό: Πολύνεκρη ανατροπή λεωφορείου

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2002 8:27:00 πμ

    Τουλάχιστον 33 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και περίπου 12 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 22 τραυματίσθηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε σε τόπο θρησκευτικού προσκυνήματος εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε υποστύλωμα γέφυρας, τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ζιναπεκουάρο, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικώς της πόλης του Μεξικού, στην επαρχία Μιτσοακάν. Το λεωφορείο δεν μπόρεσε να σταματήσει σε έναν σταθμό διοδίων κι έσπασε το απαγορευτικό για να καταλήξει σε μια κολώνα που στηρίζει μια γέφυρα, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα θύματα ήταν μέλη της ευαγγελικής εκκλησίας Λουζ ντελ Μούντο από την Τίξτίλα και κατευθύνονταν στην ετήσια σύνοδο της εκκλησίας στη Γκουαδαλαχάρα.

    [12] Πυρά Αμερικανών στρατιωτών εναντίον Αφγανών

    7/8/2002 11:16:00 πμ

    'Εξι Αφγανοί σκοτώθηκαν σήμερα και ένας ακόμη τραυματίστηκε όταν αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου σε επαρχιακό δρόμο του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος" (ΑΙΡ), που εδρεύει στο Πακιστάν. Επίσημη πηγή στην Ασανταμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ, επιβεβαίωσε το περιστατικό αλλά δήλωσε πως δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τα αμερικανικά πυρά, σύμφωνα με το ΑΙΡ.

    Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι το περιστατικό συνέβη στο Σαγκάι, 3 χλμ έξω από την πόλη, και οι νεκροί ήταν αδελφοί και εξάδελφοι ενός τοπικού πολέμαρχου, του Ματιουλάχ. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συλλέγουν οπλισμό από τους πολίτες στην επαρχία, η οποία συνορεύει το Πακιστάν. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης στήνουν μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα για όπλα, μετέδωσε το πρακτορείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή μπορεί να ήταν η αιτία του περιστατικού.

    [13] Τατζικιστάν:Δεκάδες απώλειες από υπερχείλιση λίμνης

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2002 10:05:00 πμ

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο ανατολικό Τατζκιστάν όταν ένα ποτάμι λάσπης έκοψε στα δύο το χωριό Νταστ, καταστρέφοντας 56 σπίτια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι μια ορεινή λίμνη υπερχείλισε στην περιοχή Γκόρνο-Μπανταξάν τις πρώτες πρωινές ώρες, δημιουργώντας έναν ποταμό λάσπης και βράχων ο οποίος προκάλεσε την καταστροφή. Το Τατζικιστάν είναι μια ορεινή, πρώην Σοβιετική Κεντροασιατική χώρα και συνορεύει με το Αφγανιστάν. Κάποιες από τις κορυφές των βουνών Παμίρ είναι από τις ψηλότερες στον κόσμο. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ειδικές ομάδες διάσωσης έχουν σπεύσει στον τόπο της καταστροφής για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

    [14] Επιπλοκές μετά την επιτυχή επέμβαση

    7/8/2002 9:56:00 πμ

    Οι νευροχειρουργοί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου "Μάτελ" της Καλιφόρνια κατάφεραν να χωρίσουν δύο σιαμαία κοριτσάκια της οικογένειας Αλβαρέζ, Μαρία Τερέζα και Μαρία του Ιησού, ενός μόλις έτους, που είχαν γεννηθεί ενωμένα στο κεφάλι. Λίγο μετά την επέμβαση, που διήρκεσε 20 περίπου ώρες, στο ένα από τα δίδυμα παρουσιάστηκε αιμάτωμα στο κεφάλι, επιπλοκή που αντιμετωπίστηκε αμέσως από τους γιατρούς. Τελικά όλα πήγαν καλά, ωστόσο η κατάσταση και των δύο μωρών κρίνεται κρίσιμη.

    [15] Κινέζικες προειδοποιήσεις προς Ταϊβάν

    7/8/2002 9:05:00 πμ

    Ο πρόεδρος Τσεν

    Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας προειδοποιεί τον Πρόεδρο της Ταϊβάν ότι "διακινδυνεύει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από μέρους τους" εάν συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της διενέργειας δημοψηφίσματος με αντικείμενο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της νήσου, γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ημερησία της Κίνας (Πεκίνο), επικαλούμενη ανώνυμες δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η στάση του προέδρου Τσεν υποτιμά την δέσμευση του Πεκίνου στην πολιτική της επανένωσης της νήσου με την ηπειρωτική Κίνα.

    Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων της Ταϊβάν

    Υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα "η ειρήνη να πρέπει να διαφυλαχθεί και να κατακτηθεί με την χρήση ισχύος" αν η νήσος, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία της, κινηθεί στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Κίνα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για επίτευξη της ειρηνικής επανένωσης.

    Το υπουργείο Αμύνης της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης με το Πεκίνο, η οποία προκλήθηκε από την δήλωση του προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν ότι υποστηρίζει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ανεξαρτησίας από την Κίνα. Το υπουργείο αποφάσισε να ακυρώσει τα ανθυποβρυχιακά γυμνάσια στα ύδατα της ανατολικής Ταϊβάν που επρόκειτο να γίνουν την επόμενη Πέμπτη προκειμένου ''να αποφευχθούν οι υποθέσεις και οι παρεξηγήσεις δεδομένης της παρούσης κατάστασης στα στενά της Ταϊβάν'', είπε αξιωματούχος του υπουργείου ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς" της Κίνας (Χονγκ Κονγκ) έφερε τον Τσεν να διέταξε την ακύρωση των ανθυποβρυχιακών ελιγμών του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν για να "αποτρέψει την δημιουργία παρεξηγήσεων στη διεθνή κοινότητα και να εκφράσει καλή θέληση στην άλλη πλευρά". Ωστόσο, το δημοσίευμα διέψευσε από την πρώτη στιγμή αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης μιλώντας στο Ρόιτερς, τονίζοντας ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    [16] Καρπούζι βάρους... 50 κιλών!

    7/8/2002 10:24:00 πμ

    Ένα κυπριακό καρπούζι-μαμούθ, βάρους πενήντα κιλών, διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Ο παραγωγός Γιώργος Χειμώνας από το χωριό Ξυλοφάγου, δήλωσε ότι έφερε το σπόρο από την Ελλάδα, αλλά δεν διευκρίνισε κατά πόσο το μέγεθος του καρπουζιού οφείλεται στο σπόρο ή σε ειδική περιποίηση των φυτών καρπουζιάς. Πάντως στην ίδια φυτεία κατάφερε να δημιουργήσει άλλα δύο υπερμεγέθη καρπούζια, βάρους 30 και 25 κιλών! Πάντως, το καρπούζι μαμούθ θα δωρηθεί στο Δήμο του θαλάσσιου θερέτρου Αγίας Νάπας, στέκι δεκάδων χιλιάδων νεαρών που έρχονται από βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες για έξαλλες διακοπές, προκειμένου να εκτεθεί σε τοπικό φεστιβάλ τον ερχόμενο μήνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 August 2002 - 8:55:49 UTC