Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κουφοντίνας στο στόχαστρο της αστυνομίας
  • [02] Συνεργασία ΔΕΗ - ''Αθήνα 2004''
  • [03] Επίσκεψη Υφ.Εσωτερικών στο Δήμο Αχελώου
  • [04] Κατάρρευση ανθρακωρυχείου στην Τσεχία
  • [05] Γαλλία: Απαγόρευση ακροδεξιάς οργάνωση
  • [06] Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στην Ισπανία
  • [07] Μονοψήφιο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας
  • [08] Έκκληση για συγκράτηση τιμών στον τουρισμό
  • [09] Σε υλοποίηση το Γ' ΚΠΣ
  • [10] Με το δεξί η ελληνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό
  • [11] Πνευματική άσκηση και διατροφή εναντίον Αλτσχάιμερ
  • [12] Σε γονίδιο οφείλεται η ανορεξία
  • [13] Κρούσματα μηνιγγίτιδας στη Νάξο
  • [14] Ένας αιώνας λειτουργίας για το Αιγυπτιακό Μουσείο

    [01] Ο Κουφοντίνας στο στόχαστρο της αστυνομίας

    6/8/2002 7:20:00 μμ

    Ο εντοπισμός και η σύλληψη του καταζητούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα αποτελεί πλέον το πρώτο και βασικό στόχο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με τη συμμετοχή και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών ενώ διανεμήθηκε ενημερωτικό δελτίο με πληροφορίες για τον υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενο.

    Η ταυότητα του ''Λουκά'' της 17Ν

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με το δελτίο της αστυνομίας, πρόκειται για άτομο κανονικής σωματικής διάπλασης, φέρει εμφανές παλαιό έγκαυμα στο εσωτερικό του δεξιού βραχίονα, έχει ευδιάκριτη δυσκαμψία και συνήθως φορά μακρυμάνικα ενδύματα.

    Μαρτυρίες πολιτών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορούσε ξυρισμένος. Οδηγεί μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο, θεωρείται άκρως επικίνδυνος και πιθανότατα οπλοφορεί. Από την αστυνομία πραγματοποιούνται έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε σπίτια που ενδεχομένως να κρύβεται ο Κουφοντίνας.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διωκτικές αρχές ερευνούν για δύο άτομα, για τα οποία δεν υπάρχουν καταθέσεις από τους συλληφθέντες, βρέθηκαν όμως αποτυπώματα στις γιάφκες. Επίσης, τα άτομα αυτά βρήκε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και από την αξιοποίηση των δισκετών.

    Εν τω μεταξύ, στον Κορυδαλλό, ολοκληρώθηκαν σήμερα σημερα οι εργασιες τοποθέτησης αλεξίσφαιρων τζαμιών στις γυναικείες φυλακές και αύριο αρχίζουν ανάλογες εργασίες στις ανδρικές φυλακές. Αύριο θα γίνει το πρωτο επισκεπτήριο για τους 6 προφυλακιστέους στα ημιυπόγεια κελιά της ειδικής πτέρυγας των γυναικείων φυλακών.

    Ενοχοι μέσα από το στρατόπεδο

    Οσον αφορά τώρα την κλοπή των όπλων στη Κω αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, επεσήμαναν μετά βεβαιότητας την εκτίμηση ότι οι δράστες της κλοπής των οπλών προέρχονται μέσα από το στράτευμα της Κω.

    Οι πηγές αυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν σοβαρά αξιοποιήσιμα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση ανέφεραν όμως ωστόσο ότι η υπόθεση χρειάζεται χρόνο για να δέσει.

    Στα υπό αξιολόγηση στοιχεία περιλαμβάνονται και οι αντιφάσεις στις καταθέσεις μικρού αριθμού μόνιμων υπαξιωματικών και ενός στρατιώτη. Ένας από αυτούς είναι αυτός που βρήκε το πεταμένο τυφέκιο G3 για την ανεύρεση του οποίου διετύπωσε πολλές εκδοχές στον ανακριτή.

    Επίσης, υπό αξιολόγηση είναι δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο χώρο της αποθήκης ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει η αξιοποίηση από τους δράστες των αδύνατων σημείων στη φύλαξη του στρατοπέδου.

    Τέλος χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε εκτάκτως στο εξοχικό του, στους Αγίους Θεοδώρους, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και της κλοπής των όπλων από το στρατόπεδο της Κω.

    [02] Συνεργασία ΔΕΗ - ''Αθήνα 2004''

    6/8/2002 5:27:00 μμ

    Οι αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σε ένα ενισχυμένο, επαρκές και αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτροδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχουν οδηγήσει τον ''Αθήνα 2004'' και την ΔΕΗ στην κατάρτιση και στην συνεργασία για την υλοποίηση ενός προγράμματος έργων τα οποία αναβαθμίζουν το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροδότησης της Αττικής, έτσι ώστε όχι μόνο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Αγώνων, αλλά και να παραμείνει ως ''κληρονομιά'' στην Αττική και μετά από αυτούς.

    Δύο οι τομείς του προγράμματος

    Το συνολικό πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο τομείς:

    στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής της Αττικής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 56 εκ. ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμού στην Αργυρούπολη, την κατασκευή εναέριας γραμμής Λαυρίου-Αργυρούπολης καθώς και την κατασκευή του Κέντρου Διανομής Αμαρουσίου με τις αντίστοιχες τροφοδοτικές γραμμές και στην εξασφάλιση της επάρκειας και αξιοπιστίας της τροφοδότησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 122 εκ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή ενός Υποσταθμού και υπογειοποίηση των γραμμών ηλεκτροδότησης του Ολυμπιακού Χωριού, την κατασκευή ενός Υποσταθμού και τις τροφοδοτικές γραμμές υψηλής τάσης στην περιοχή Καλλιστηρίου Ασπροπύργου, το οποίο θα ηλεκτροδοτεί το κλειστό Γυμναστήριο Ανω Λιοσίων.

    Τέσσερα νέα κέντρα διανομής

    Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή τεσσάρων Κέντρων Διανομής στις περιοχές Ελληνικού, Φαλήρου, Νίκαιας και Βριλησσίων. Τα τέσσερα αυτά κέντρα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων είναι 53 εκ. ευρώ, θα εξυπηρετούν τις πλέον σημαντικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό Κέντρο Ελληνικού, Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Φαλήρου, ΣΕΦ, Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης Βαρών). Το έργο αυτό, λόγω της ειδικής σημασίας του και μετά από ειδική σύμβαση με την ΔΕΗ, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την μελέτη, κατασκευή και προμήθεια του εξοπλισμού των τεσσάρων κέντρων, έχει προκηρυχθεί από τον ''Αθήνα 2004'' τον περασμένο Φεβρουάριο και ως προϋπόθεση για την επιλογή είχε τεθεί η αποδοχή εκ μέρους του αναδόχου χορηγικού προγράμματος ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. δραχμών, η οποία θα προσέφερε την δυνατότητα στον ανάδοχο να υπαχθεί στην κατηγορία των ''Επισήμων Υποστηρικτών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004''.

    Τέλος, η ανάδειξη του αναδόχου για τα τέσσερα κέντρα υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του θέρους, ενώ η ολοκλήρωση κατασκευής των κέντρων και η ένταξή τους στο δίκτυο προβλέπεται για τον Απρίλιο του 2004.

    [03] Επίσκεψη Υφ.Εσωτερικών στο Δήμο Αχελώου

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/8/2002 1:12:00 μμ

    Το Αργύρι του Δήμου Αχελώου εκεί όπου δεν υπάρχει χιλιόμετρο ασφάλτου θα επισκεφθεί σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος, με αφορμή τη δημιουργία του ΚΕΠ. Συγκεκριμένα το απόγευμα κλιμάκιο συνοδευόμενο από τον βουλευτή του νομού Νίκο Σαλαγιάννη θα επισκεφθεί την περιοχή Αργυριου προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτκών, δεδομένου ότι κ. Μπένος, υπεραμύνεται της λογικής ότι στις ορεινές και δύσβατες περιοχές οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για εξυπηρέτηση και επομένως από ένα ΚΕΠ.

    [04] Κατάρρευση ανθρακωρυχείου στην Τσεχία

    6/8/2002 5:30:00 μμ

    Ενας ανθρακωρύχος σκοτώθηκε και 28 τραυματίστηκαν από τους οποίος ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο απολογισμός από την κατάρρευση ανθρακωρυχείου που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην πόλη Καρβίνα

    Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της εταιρίας ΟΚD το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο Λάζι προκλήθηκε μετά από την κατάρρευση των υποστυλωμάτων σε μία από τις υπόγειες στοές του και σημειώθηκε στις 4.40 ώρα Ελλάδος.

    Μετά από τρεις ώρες αναζήτησης εντοπίστηκε ο βαριά τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο όπου και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του. Συνολικά στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 8 από τους 28 τραυματίες

    [05] Γαλλία: Απαγόρευση ακροδεξιάς οργάνωση

    6/8/2002 3:17:00 μμ

    Απαγορεύτηκε η ακροδεξιά Ριζοσπαστική Ένωση (UR) στην οποία ανήκε ο επίδοξος δολοφόνος του προέδρου Σιράκ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Η διάλυση της οργάνωσης, που αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο, έγινε με διάταγμα και βασίστηκε σε νόμο του 1936 περί ''ενόπλων ομάδων και ιδιωτικών πολιτοφυλακών''. Ο λόγος για την κίνηση αυτή ήταν η απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Σιράκ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου, από τον 25χρονο Μαξίμ Μπρινερί, μέλος της UR.

    Η Ριζοσπαστική Ένωση οργανώνεται μέσω του διαδικτύου και δελτίων που εκδίδει. Σε γραπτή δήλωσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι ''ποτέ δεν προσπάθησε να ξεφύγει από τη νομιμότητα'' και ότι δεν είναι ''ούτε ένοπλη ομάδα ούτε ιδιωτική πολιτοφυλακή''.

    Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της UR, ο Φαμπρίς Ρομπέρ, δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει το παραμικρό, καθώς ''διαλύουν κάτι που δεν έχει νομική ύπαρξη''. Αλλα μέλη είπαν ότι απλώς θα άλλαζε όνομα η οργάνωσή τους.

    Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολλές οργανώσεις τέτοιου τύπου από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν διαλυθεί στην Γαλλία.

    [06] Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στην Ισπανία

    6/8/2002 2:40:00 μμ

    Σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, χωρίς να υπάρξουν θύματα και με λίγες μόνο υλικές ζημιές, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το επίκεντρο ήταν κοντά στην πόλη Μπούλας, περίπου 320 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου. Η στέγη ενός σπιτιού κατέρρευσε στη μικρή πόλη Σαρθίγια ντε Ράμος, νοτιοδυτικά του επικέντρου. Η δόνηση σημειώθηκε στις 08.16 (τοπική ώρα, 09.16 ώρα Ελλάδας) και έγινε αισθητή σε αρκετές επαρχίες, καθώς και στα περίχωρα της Μαδρίτης. Κάθε χρόνο σημειώνονται αρκετές χιλιάδες σεισμοί μεγέθους από 3,5 ως 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι αρκετά ισχυροί ώστε να καταγράφονται από ευαίσθητους σεισμογράφους σε όλο τον κόσμο, αν και σπάνια προκαλούν σημαντικές ζημιές.

    [07] Μονοψήφιο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας

    6/8/2002 4:05:00 μμ

    Για πρώτη φορά από το 1997 η ανεργία πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό, επιβεβαιώνοντας έτσι τη πτωτική τάση στην οποία βρίσκεται. Συγκεκριμένα, το ειδικό ποσοστό ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2002 ανήλθε σε 9,6%, έναντι 10,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, ενώ το γενικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης σημαντικά στο επίπεδο του 4,7% από 5,3%.

    Ποσοστά ανεργίας κατά φύλο

    Aρρενες

    Θήλεις

    Σύνολο

    1998 I

    7,9%

    17,5%

    11,7%

    II

    7,0%

    16,5%

    10,8%

    III

    6,8%

    16,8%

    10,7%

    IV

    7,3%

    17,3%

    11,3%

    1999 I

    8,0%

    17,7%

    11,9%

    II

    7,6%

    17,9%

    11,7%

    III

    7,6%

    17,6%

    11,6%

    IV

    8,3%

    18,6%

    12,4%

    2000 I

    7,9%

    18,2%

    12,1%

    II

    7,3%

    16,7%

    11,1%

    III

    7,0%

    16,3%

    10,7%

    IV

    7,0%

    16,1%

    10,7%

    2001 I

    7,2%

    16,3%

    10,9%

    II

    6,7%

    15,4%

    10,2%

    III

    6,7%

    14,9%

    10,0%

    IV

    7,5%

    16,1%

    10,9%

    2002 I

    7,5%

    16,2%

    10,9%

    II

    6,2%

    14,6%

    9,6%

    Μονοψήφια ποσοστά και στην περιφέρεια

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας το ειδικό ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, ενώ για τις γυναίκες μειώθηκε σε 14,6%, από 15,4% το 2001.

    Από τους καταγραφέντες ανέργους, 151,1 χιλιάδες (36% του συνόλου) επιθυμούν αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 54,6% είναι διατεθειμένα να εργαστούν είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση, και μόνο το 1,7% επιθυμεί αποκλειστικά μερική απασχόληση. Επίσης, 77 χιλιάδες άτομα (το 18,3%) είχαν πρόταση για απασχόληση, την οποία απέρριψαν για διάφορους λόγους, από τους οποίους σημαντικότεροι ήταν ότι δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας ή το ωράριο (το 34,5% από αυτά), δεν θεώρησαν ικανοποιητικές της αποδοχές (το 22,4%), ή δεν θεώρησαν κατάλληλες της προοπτικές σταδιοδρομίας (το 15,3%)

    Ο αριθμός των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων δεν είχαν εργαστεί στο παρελθόν και καταγράφονται ως άνεργοι, ανήλθε σε 168,7 χιλιάδες, σημειώνοντας μείωση κατά 38,8 χιλιάδες άτομα (-18,7%) σε σχέση με το 2001.

    Ο αριθμός των μακροχρονίως (πάνω από 12 μήνες) ανέργων ανήλθε σε 229,8 χιλιάδες, σημειώνοντας μείωση κατά 11,6 χιλιάδες (-4,8%) σε σχέση με το 2001.

    Μονοψήφια ποσοστά ανεργίας παρουσιάζονται στις μισές περιφέρειες της χώρας, με τα χαμηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων νήσων και Πελοποννήσου. Τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το 2001 παρουσιάζουν οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

    Ανεργία (β' τρίμηνο) κατά περιφέρεια

    Περιφέρεια

    2001

    2002

    Α. Μακεδονία &amp; Θράκη

    9,0%

    9,6%

    Κεντρική Μακεδονία

    10,8%

    11,0%

    Δ. Μακεδονία

    15,8%

    13,8%

    Ήπειρος

    11,9%

    10,9%

    Θεσσαλία

    11,6%

    10,3%

    Ιόνιοι νήσοι

    6,7%

    6,0%

    Δ. Ελλάδα

    9,9%

    10,7%

    Στ. Ελλάς &amp; Εύβοια

    13,3%

    9,0%

    Αττική

    10,4%

    9,1%

    Πελοπόννησος

    8,1%

    7,2%

    Β. Αιγαίο

    6,0%

    8,8%

    Ν. Αιγαίο

    9,7%

    14,8%

    Κρήτη

    5,7%

    6,0%

    Σύνολο Χώρας

    10,2%

    9,6%

    Αυξηση της απασχόλησης

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, κατά το β' τρίμηνο 2002 η συνολική απασχόληση παρουσίασε αύξηση 0,8%, με τη μισθωτή απασχόληση να παρουσιάζει αύξηση 1,9%, ενώ για πρώτη φορά μετά από σειρά ετών σημαντικών μειώσεων, παρουσίασε αύξηση η ομάδα των συμβοηθούντων ατόμων.

    Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει πολύ χαμηλό, αν και αυξήθηκε οριακά σε 4,5%, από 4,1% το 2001. Από τους μερικώς απασχολούμενους, το 31% προέβη στην επιλογή αυτή επειδή δεν ήθελε πλήρη απασχόληση, ενώ το 44,1% επειδή δε μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

    Απασχόληση κατά θέση στο επάγγελμα

    (χιλιάδες)

    Μισθωτοί

    Αυταπασχο-λούμενοι

    Συμβοη-θούντα μέλη

    Σύνολο

    1998 I

    2.193

    1.296

    431

    3.919

    II

    2.245

    1.288

    434

    3.967

    III

    2.254

    1.293

    434

    3.981

    IV

    2.239

    1.279

    425

    3.943

    Μέσος όρος

    2.233

    1.289

    431

    3.953

    1999 I

    2.250

    1.275

    430

    3.955

    II

    2.296

    1.262

    382

    3.940

    III

    2.294

    1.266

    380

    3.939

    IV

    2.253

    1.272

    373

    3.898

    Μέσος όρος

    2.273

    1.269

    391

    3.933

    2000 I

    2.256

    1.278

    363

    3.897

    II

    2.305

    1.277

    365

    3.946

    III

    2.323

    1.270

    369

    3.962

    IV

    2.327

    1.258

    348

    3.932

    Μέσος όρος

    2.302

    1.271

    361

    3.934

    2001 I

    2.320

    1.244

    335

    3.899

    II

    2.358

    1.239

    321

    3.918

    III

    2.389

    1.224

    313

    3.926

    IV

    2.346

    1.221

    296

    3.863

    Μέσος όρος

    2.353

    1.232

    316

    3.901

    2002 I

    2.321

    1.240

    305

    3.866

    II

    2.377

    1.262

    309

    3.949

    Πηγή:Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

    http://www.statistics.gr/ie.htm

    [08] Έκκληση για συγκράτηση τιμών στον τουρισμό

    6/8/2002 3:38:00 μμ

    Έκκληση στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου για συγκράτηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών, απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και τους τουριστικούς πράκτορες. Ο υπουργός ζήτησε να αναδειχθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα και να αποφεύγονται περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων σε διάφορες κατηγορίες, όπως οι χώροι εστίασης και μια σειρά άλλων υπηρεσιών που προσφέρονται σε τουριστικές περιοχές και ανεβάζουν υπέρμετρα το κόστος διαβίωσης των επισκεπτών. Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε τον τουρισμό κρίσιμο μέτωπο στη μάχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι αυτή η μάχη θα πρέπει να κερδηθεί. Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, ο υπουργός είπε ότι δυστυχώς παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

    [09] Σε υλοποίηση το Γ' ΚΠΣ

    6/8/2002 3:24:00 μμ

    Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το 20% του συνολικού προγράμματος του Γ' ΚΠΣ, καθώς έχουν συμβολαιοποιηθεί δράσεις προϋπολογισμού 6,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες έργα και δράσεις, προϋπολογισμού 12 δις ευρώ. Συνολικά, το τρέχον έτος η εθνική και κοινοτική συμμετοχή θα φθάσει τα 6,6 δις ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομίας παρουσίασε και τη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί σύντομα με τις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την αξιολόγηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων.

    [10] Με το δεξί η ελληνική ομάδα στο Πανευρωπαϊκό

    6/8/2002 5:05:00 μμ

    Η αυλαία άνοιξε στο Μόναχο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου και μαζί του άνθισαν οι ελπίδες για μετάλλια από το εθνικό μας συγκρότημα. Με τέσσερις προκρίσεις σε τελικούς και άλλες τέσσερις στην επόμενη φάση των αγωνισμάτων ολοκληρώθηκε για την εθνική μας ομάδα η πρώτη μέρα της διοργάνωσης.

    Τριπλή πρόκριση στον τελικό της δισκοβολίας

    Τριπλή ελληνική παρουσία θα έχουμε στον τελικό της δισκοβολίας γυναικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου. Στα πρωινά προκριματικά, οι Κατερίνα Βόγγολη, Τασούλα Κελεσίδου και Αρετή Αμπατζή, με συνολικά πέντε βολές, κατάφεραν να εξασφαλίσουν το "εισιτήριο" για τον τελικό που θα γίνει αύριο.

    Η Βόγγολη, με τη δεύτερη βολή έστειλε το δίσκο να "προσγειωθεί" στα 61.94μ., επίδοση που της χάρισε και την πρώτη θέση στα προκριματικά. Την τρίτη καλύτερη επίδοση είχε η Τασούλα Κελεσίδου με 61.18μ. στη δεύτερη βολή, ενώ η Αρετή Αμπατζή χρειάστηκε μόλις μια προσπάθεια στα 61.03μ. για να πάρει την πρόκριση στον τελικό.

    Αναλυτικά οι 12 αθλήτριες του τελικού: Βόγγολη (Ελλάδα) 61.94μ., Ποσπισίλοβα (Τσεχία) 61.93μ., Κελεσίδου (Ελλάδα) 61.18μ., Αμπατζή (Ελλάδα) 61.03μ., Βισνιέφσκα (Πολωνία) 60.40μ., Μασάδο (Πορτογαλία) 59.53μ., Ράτσκοβα (Τσεχία) 58.92μ., Σάντοβα (Ρωσία) 58.44μ., Βίσοτσκα (Πολωνία) 58.24μ., Τουσόλκε (Γερμανία) 56.63μ., Νιούμαν (Μ. Βρετανία) 56.67μ., Ρομπέρ-Μισόν (Γαλλία) 56.56μ.

    Μετά την λήξη του αγωνίσματος η Ολυμπιονίκης μας Τασούλα Κελεσίδου δήλωσε ότι: Πήγαμε πολύ καλά αν και ήταν πρωί και είχε λίγο ψύχρα. Σημασία έχει ότι περάσαμε στον τελικό και συνεχίζουμε

    Η πρωταθλήτρια μας Αρετή Αμπατζή τόνισε: Καθάρισα με την πρώτη βολή. Οι αθλήτριες είναι στα μέτρα μου. Ελπίζω σε μια καλή θέση στον τελικό. Ο Θεός βοηθός

    Πρόκριση στο τελικό του τριπλούν από τον Κώστα Ζαλαγκίτη

    Ο Κώστας Ζαλαγκίτης, προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στο Μόναχο. Ο Ελληνας πρωταθλητής στα προκριματικά είχε άλμα στα 16 μέτρα 57 εκατοστά στην τρίτη προσπάθειά του και πήρε το "εισιτήριο" με το ένατη καλύτερη επίδοση.

    Αντίθετα αποκλείστηκαν ο Χρήστος Μελέτογλου με δύο άκυρες προσπάθειες και μία στα 15 μέτρα 24 εκατοστά και ο Σταμάτης Λένης με τρεις άκυρες προσπάθειες.

    Οι "12"του τελικού: Ιντογου (Μ. Βρετανία) 17.54μ., Ολσον (Σουηδία) 17.01μ., Εντουαρντς (Μ. Βρετανία) 16.09μ., Ντονάτο (Ιταλία), 16.80μ., Γκλαβάτσκι (Λευκορωσία) 16.78μ., Φρίεντεκ (Γερμανία) 16.77μ., Ντιμιτρόφ (Βουλγαρία) 16.77μ., Μουσίκιν (Ρωσία) 16.64μ., Ζαλαγκίτης (Ελλάδα) 16.57μ., Κάπε (Γαλλία) 16.53μ., Σαβόλαινεν (Ουκρανία) 16.50μ., Οκε (Μ. Βρετανία) 16.48μ.

    Στην επόμενη φάση των 400μ ο Στέλιος Δημότσιος

    Στον επόμενο γύρο "16" των 400μ. του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, προκρίθηκε ο Στέλιος Δημότσιος. Ο Ελληνας πρωταθλητής, τερμάτισε τέταρτος στη δεύτερη προκριματική σειρά με 46 δεύτερα 46 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε το "εισιτήριο" για τον τελικό του αγωνίσματος με την 16η καλύτερη επίδοση.

    Αντίθετα, ο Τάσος Γκούσης τερμάτισε έβδομος στην 4η προκριματική σερά με 46.94 και αποκλείστηκε.

    Οι "16" του επόμενου γύρου: Ραγκουίλ (Γαλλία) 45.70, Κανάλ (Ισπανία) 45.75, Σούλτζ (Γερμανία) 45.79, Πλάβγκο (Πολωνία) 45.97, Μπλάχα (Τσεχία) 46.03, ΜακΚι (Ιρλανδία) 46.03, Κέινς (Μ. Βρετανία) 46.06, Μπέντζαμιν (Μ. Βρετανία) 46.15, Σβίλιμς (Γερμανία) 46.20, Βαν Μπράντεγκεμ (Βέλγιο) 46.23, Ζέγκλετ (Ουγγαρία) 46.23, Σεμιόνοφ (Ρωσία) 46.54, Ζάχοβαλ (Τσεχία) 46.25, Μπορζακόφσκι (Ρωσία) 46.28, Ρισιούκεβιτς (Πολωνία) 46.44, Δημότσιος (Ελλάδα) 46.46.

    Ο Ελληνας δρομέας δήλωσε: Η κούρσα πήγε έτσι όπως την περίμενα. Ηταν πιο αργά στην αρχή, αλλά στο τέλος είχα πολλές δυνάμεις. Είμαι ευχαριστημένος γενικά.

    Τρεις αθλητές των 100μ προκρίθηκαν στα προημιτελικά

    Τρεις πρωταθλητές μας των δρόμων ταχύτητας, προκρίθηκαν στα προημιτελικά των 100 μέτρων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, που διεξαχθούν το απόγευμα στο Μόναχο.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Θεοδωρίδη, ο οποίος τερμάτισε πρώτος στην 3η προκριματική σειρά με 10.23, τον Αρη Γκαβέλα που ήταν 3ος στην τέταρτη σειρά με 10.47 και τον Παναγιώτη Σαρρή, ο οποίος τερμάτισε 3ος με 10.39 στην 6η προκριματική σειρά.

    Μετά τον αγώνα ο Γιώργος Θεοδωρίδης δήλωσε: Καλά είναι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για αρχή. Υπήρχε νευρικότητα στο ξεκίνημα. Οποιος και να είναι δίπλα μου είναι το ίδιο. Εγώ πάντα κάνω αυτό που μπορώ

    Ο Παναγιώτης Σαρρής τόνισε ότι:Ξεκίνησα άσχημα στα πρώτα μέτρα. Ελπίζω να μην επαναληφθεί αυτό το απόγευμα. Η αλήθεια είναι ότι έχω βελτιωθεί και στα 100μ. και στα 200μ

    Ο Αρης Γκαβέλας δήλωσε: Ηταν πρώτη κούρσα. Φυλάω δυνάμεις. Ολοι οι αθλητές έκαναν συντηρητικούς χρόνους

    Στον τελικό της σφύρας ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

    Με την τέταρτη καλύτερη επίδοση 78.39μ. πέρασε στον τελικό της σφύρας ο αθλητής μας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου ενώ στο ίδιο άθλημα προκρίθηκε και ο Χρήστος Πολυχρονίου

    [11] Πνευματική άσκηση και διατροφή εναντίον Αλτσχάιμερ

    6/8/2002 5:49:00 μμ

    Η πνευματική αεροβική και μια υγιεινή δίαιτα του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσουν σε στιγμές όπως όταν δεν μπορείτε να θυμηθείτε γιατί ανοίξατε την πόρτα του ψυγείου ή πού αφήσατε τα κλειδιά σας. Το σώμα απαιτεί μεγαλύτερη συντήρηση όσο περνούν τα χρόνια, το ίδιο και ο εγκέφαλος. Οι επιστήμονες λένε ότι το ευαίσθητο όργανο δείχνει σημάδια γήρανσης ήδη από τη δεκαετία των είκοσι και των τριάντα χρόνων. ''Η γήρανση του εγκεφάλου αρχίζει σε πολύ νεαρή ηλικία, νωρίτερα απ΄ό,τι νομίζαμε. Οι διαδικασίες αυτές συνεχίζονται σταδιακά με τα χρόνια'', λέει ο δρ Γκάρι Σμολ, διευθυντής του Κέντρου για τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Αντζελες.

    Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί λίγο αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. ''Η κληρονομικότητα καθορίζει μόνο κατά το ένα τρίτο τη γήρανση του εγκεφάλου. Τα άλλα δυο τρίτα έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τις επιλογές του τρόπου ζωής μας'', είπε ο Σμολ. ''Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι το καταληκτικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας της γήρανσης του εγκεφάλου''.

    Υπολογίζεται πως περίπου 12.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από Αλτσχάιμερ. Η ανίατη, προοδευτική ασθένεια που μπλοκάρει τον εγκέφαλο και στερεί από τους ανθρώπους τη μνήμη και την πνευματική ικανότητα αναμένεται να σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, καθώς όλο και περισσότεροι ''μπέιμπι μπούμερς'' θα γίνονται 65 και πλέον χρονών. Μέχρι το 2050 οι αριθμός των ασθενών του Αλτσχάιμερ μπορεί να φθάσει τα 45.000.000.

    Οι επιστήμονες μπορούν τώρα να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια της ασθένειας στον ανθρώπινο εγκέφαλο πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και οι φαρμακευτικές εταιρίες ρίχνουν εκατομμύρια στην έρευνα για θεραπεία. Ωστόσο, ο Σμολ πιστεύει πως όπως ακριβώς με τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους υγιή και σε εγρήγορση ώστε να αποσοβήσουν τη φθορά που φέρνει η ασθένεια. ''Είμαι πεπεισμένος ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσει κανείς ένα πρόγραμμα καλής φυσικής κατάστασης του εγκεφάλου, λέει.

    [12] Σε γονίδιο οφείλεται η ανορεξία

    6/8/2002 4:13:00 μμ

    Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια γενετική σχέση με τη νευρική ανορεξία, τη συναισθηματική διαταραχή που συχνά επιφέρει το θάνατο και χαρακτηρίζεται από την έμμονη επιθυμία του αρρώστου να χάσει βάρος αρνούμενος να τραφεί. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει ότι άτομα που πάσχουν από τη νόσο είναι δύσκολο να θεραπευτούν, συχνά χαίρονται για την κατάστασή τους ενώ συναγωνίζονται για το ποιο μεταξύ αυτών είναι το καλύτερο ανορεκτικό. Ένας στους πέντε ανορεκτικούς πεθαίνει από την ασθένεια. Το γονίδιο που βρήκαν ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων στο Σίδνεϊ ρυθμίζει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που λέγεται νοραδρεναλίνη, η οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχει σχέση με διαταραχές που οφείλονται στο άγχος και την καταναγκαστική συμπεριφορά.

    Ερευνητές εκτιμούν ότι ο τρόπος της αλληλουχίας του DNA στο γονίδιο μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι μοιάζουν να κληρονομούν μια προδιάθεση στην ανορεξία, γράφει σήμερα η εφημερίδα ''The Sydney Morning Herald''. Από δείγματα DNA που λήφθηκαν από ανορεκτικούς νέους και τους γονείς τους, βρέθηκε ότι έφηβοι με νευρική ανορεξία είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μια παραλλαγή του DNA σε σχέση με αυτούς που δεν έπασχαν από την ασθένεια.

    Η επικεφαλής της έρευνας, Ρουθ Αρουϊν είπε ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να κάνει τους γονείς και τις οικογένειες των ανορεκτικών ατόμων να νιώθουν λιγότερες ενοχές, ενώ μπορεί και ν' αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά η διαταραχή αυτή. Η αγωγή που χορηγείται σήμερα εστιάζεται στη χημική ουσία του εγκεφάλου σεροτονίνη που επηρεάζει τη διάθεση. Η ερευνήτρια τόνισε, ωστόσο, ότι περισσότερα από ένα γονίδιο συμβάλλουν στη δημιουργία των συνθηκών για την ανορεξία, μια νόσο που πλήττει μια στις 200 κοπέλες και έναν στους 2.000 νέους. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ίδιες οι εμπειρίες της ζωής μπορεί να οδηγήσουν στην ανορεξία.

    Τα ανορεκτικά άτομα είναι δύσκολο να θεραπευτούν γιατί απλώς πολλά από αυτά δεν το επιθυμούν. Η Μέγκαν Ουάριν ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, που μελέτησε ανορεκτικούς στην Αυστραλία, τη Σκοτία και τον Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι υποφέρουν πολύ από τη συναισθηματική διαταραχή θέλουν να πιστεύουν ότι είναι μέλη μιας κοινωνίας με τους δικούς της κανόνες και νόμους. ''Είναι κάτι σαν μια λέσχη με την ιεραρχία της. Συναγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος ανορεκτικός, που μπορεί απλώς να μη τρώει χωρίς να καταφεύγει στον εμετό ή τη διάρροια'', διευκρίνισε.

    [13] Κρούσματα μηνιγγίτιδας στη Νάξο

    Πηγή: NET 105,8 fm 6/8/2002 3:55:00 μμ

    Δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας διαπιστώθηκαν στη Νάξο τον τελευταίο μήνα. Το κέντρο υγείας του Νησιού διευκρινίζει ότι το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε σε παιδί 4 ετών στις 24 Ιουλίου, το οποίο νοσηλεύθηκε και εξήλθε του νοσοκομείου υγιέστατο. Το δεύτερο αφορά ένα παιδί ηλικίας 5,5 ετών, το οποίο μετέφερε νεκρό η μητέρα του στο κέντρο υγείας τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου. Και τα δύο παιδιά βρίσκονταν στο νησί για διακοπές.

    Η Διοικητής του Νοσοκομείου Βάσω Μαργαριτίδου τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται κοινωνικά και τοπικά και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πηγή και το χρόνο μόλυνσης των παιδιών.

    [14] Ένας αιώνας λειτουργίας για το Αιγυπτιακό Μουσείο

    6/8/2002 4:25:00 μμ

    Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στα τέλη του έτους με έκθεση αρχαίων θησαυρών που φύλασσε στα υπόγειά του για πολλά χρόνια και ουδέποτε εξέθεσε στο κοινό, ανακοίνωσε αιγύπτιος αξιωματούχος. Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Δεκέμβριο και φέρει τον τίτλο ''Οι Κρυμμένοι Θησαυροί του Αιγυπτιακού Μουσείου'', θα περιλαμβάνει και αντικείμενα από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

    ''Κάναμε ανασκαφή στα υπόγεια του μουσείου και ανασύραμε θησαυρούς από περίπου 15 κύριες τοποθεσίες της Αιγύπτου. Κανείς δεν είχε δει αυτά τα ευρήματα πριν. Βρήκαμε 40 αντικείμενα του Φαραώ Τουταγχαμών μεταξύ των οποίων τα 30 είναι χρυσά φυλαχτά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που σήμαιναν ότι αυτός που τα φορούσε, προστατευόταν από το κακό'', πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Ο τάφος του βασιλιά Τουταγχαμών που βασίλεψε στην Αίγυπτο το 14ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε από βρετανική αρχαιολογική αποστολή υπό τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, ενώ χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.

    Η έκθεση, που θα διαρκέσει ένα χρόνο, είναι μέρος των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα του Αιγυπτιακού Μουσείου, το οποίο άνοιξε το Νοέμβριο του 1902.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 August 2002 - 16:54:13 UTC