Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογία Παπαναστασίου στον εφέτη ανακριτή
  • [02] Στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης
  • [03] Σημίτης-Παπαντωνίου για θέματα Ενόπλων Δυνάμεων
  • [04] Τον γύρο του κόσμου η ''προκήρυξη'' της 17Ν
  • [05] ΠΑΣΟΚ: Σε αναμονή υποψηφιότητας υπερνομάρχη
  • [06] Επίσκεψη Σημίτη στο συντονιστικό πυροσβεστικής
  • [07] Λουκέτο σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια
  • [08] Οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς
  • [09] Εκρηξη βόμβας στην Ιερουσαλήμ
  • [10] Ραντεβού Ανάν με Κληρίδη-Ντενκτάς στο Παρίσι
  • [11] Πυκνός καπνός πάνω στη Μόσχα από πυρκαγιές
  • [12] Στην τουρκική Βουλή το θέμα των πρόωρων εκλογών
  • [13] Λίβανος: Οκτώ νεκροί από πυρά ενόπλου
  • [14] Πρόσκληση Ανάν προς Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [15] Κόσοβο:Εκρήξεις τραυματίζουν μέλη της KFOR
  • [16] Μέτρα προώθησης του τουρισμού
  • [17] Συνεργασία Παπανδρέου-Δρυ για την ΚΑΠ
  • [18] Χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για οδικά έργα
  • [19] Ένα ακόμα μέτρο κατά της γραφειοκρατίας
  • [20] Περικοπές για βιώσιμη λύση στην Ολυμπιακή
  • [21] Επαναφορά των τιμών στα εμφιαλωμένα νερά
  • [22] Αρωμα... Βυζαντίου στην ΑΕΚ
  • [23] Πρόβα ενδεκάδας για τον Ολυμπιακό
  • [24] Χωρίς Βλάοβιτς ο ΠΑΟ με Ρόμα και Αρσεναλ
  • [25] Μεταγραφική κινητικότητα στον Αρη
  • [26] ΠΑΟΚ: Σε αναζήτηση τερματοφύλακα πάλι
  • [27] Επιστροφή Ξενίδη στον Ηρακλή
  • [28] Ο Πανιώνιος απέκτησε τον Χόρκι
  • [29] Νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Οσλο
  • [30] Σε ''καλό δρόμο'' .... η Μπαρτσελόνα
  • [31] Φιλική νίκη της Λάτσιο στο Ανφιλντ
  • [32] Τον Κρόατη Τόντσι Πιρίτζα απέκτησε ο ΟΦΗ
  • [33] Ρεκόρ κόσμου η Μπέικερ στα 50 πρόσθιο
  • [34] Παράταση της μεταγραφικής περιόδου
  • [35] Ο Κ. Γαβράς στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα
  • [36] Πίνακας του Μανέ σε μουσείο του Αμστερνταμ
  • [37] Ενα μέσον κυρίως για νέους το Ιντερνετ;
  • [38] Αγνοούμενοι άνθρωποι. . on line

    [01] Απολογία Παπαναστασίου στον εφέτη ανακριτή

    31/7/2002 7:32:00 μμ

    Στον ειδικό εφέτη ανακριτή απολογείται αυτή την ώρα ο Νίκος Παπαναστασίου, ο οποίος φέρεται να είχε το κωδικό όνομα ''Νικήτας'' στην οργάνωση της ''17Ν''. Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία.

    Εν τω μεταξύ, το θέμα της παραγραφής, όπως το ορίζει ο νέος νόμος για το οργανωμένο έγκλημα, συζητήθηκε στη σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Κρουσταλάκη με τους τέσσερις εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση της 17Ν. Ο κ. Κρουσταλάκης ζήτησε τη επίσπευση των ανακριτικών διαδικασιών, προκειμένου οι υποθέσεις να φθάσουν το συντομότερο δυνατό στη Δικαιοσύνη, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη νομιμότητα των ανακριτικών ερευνών.

    Ποινική δίωξη κατά του Κουφοντίνα

    Εν τω μεταξύ ποινική δίωξη και σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα άσκησε ο εισαγγελέας εφετών που εποπτεύει των ανακρίσεων για τη "17Ν", Κυριάκος Καρούτσος.

    Η δίωξη σε βάρος του Κουφοντίνα περιλαμβάνει τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης οπλοκατοχής, ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας απο πρόθεση κατά συρροή, ληστείας κατά συρροή, έκρηξης κατά συρροή και διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής.

    Η δίωξη έχει ήδη διαβιβαστεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο οποίος δεν αποκλείεται στις επόμενες ώρες να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κουφοντίνα.

    Επίσημα κατηγορούμενος ο Σάββας Ξηρός

    Ο κ. Καρούτσος που χθες το απόγευμα παρέλαβε τη δικογραφία με την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού, άσκησε το πρωί ποινική δίωξη σε βάρος του και αμέσως μετά πήγε στο νοσοκομείο, προκειμένου να του κοινοποιήσει τις κατηγορίες για τις οποίες βαρύνεται.

    Αύριο μετά το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί στον ''Ευαγγελισμό'' ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, προκειμένου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να δώσει προθεσμία στον Σάββα Ξηρό, για να απολογηθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Ζερβομπεάκος συντάσσει το κατηγορητήριο σε βάρος του Σ. Ξηρού, το οποίο περιλαμβάνει τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης οπλοκατοχής, ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, έκρηξης και ληστείας κατά συρροή.

    Ο Σάββας Ξηρός φέρεται να έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε συνολικά 85 ''χτυπήματα'' της οργάνωσης 17Ν, μεταξύ των οποίων, σε αυτά σε βάρος του Αμερικανού Τζορτζ Κάρος, του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Γουίλιαμ Νορντίν, των εισαγγελέων Κώστα Ανδρουλιδάκη και Παναγιώτη Ταρασουλέα, των βουλευτών Γιώργου Πέτσου, Λευτέρη Παπαδημητρίου και Παύλου Μπακογιάννη, των επιχειρηματιών Βαρδή Βαρδινογιάννη και Κώστα Περατικού, του πρώην διοικητή της Εθνικής Μ. Βρανόπουλου, του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γκιοργκιού και του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στίβεν Σόντερς.

    Την ικανοποίηση του Λευκού Οίκου για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας σχετικά με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους, κατά την τελετή διαπίστευσης του νέου πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Γιώργου Σαββαϊδη.

    [02] Στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης

    31/7/2002 3:21:00 μμ

    Η δημιουργία μόνιμου διυπουργικού οργάνου το οποίο θα παρακολουθεί καθημερινά το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και θα αντιμετωπίζει τα επιμέρους επιτόπια ζητήματα που απορρέουν από αυτό, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνουν οι δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, ώστε να βοηθήσει με τη σειρά της στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς ζητήματος, μετά μάλιστα την έξαρση του φαινομένου στον Εβρο.

    Στόχος και η συμβολή της Τουρκίας στην προσπάθεια

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ευχήθηκε η γειτονική χώρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της, ενώ τόνισε ότι η σταθερότητα στη γείτονα έχει σημασία για την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης, δήλωσε ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ θα προωθήσει τις αποφάσεις της Σεβίλλης ώστε στη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν αποτελέσματα και φαίνεται πλέον μείωση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

    Στο μόνιμο διυπουργικό όργανο θα προεδρεύει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παπαδήμας και θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Υγείας Πρόνοιας και Εθνικής Αμυνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης Γιάννος Παπαντωνίου και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Εκτελεστικό για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

    Το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο ζήτημα της επιλογής του υποψήφιου που θα λάβει το χρίσμα για κόμματος για την διεκδίκηση της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς στις επερχόμενες εκλογές.

    Στο μεταξύ συναντήσεις με στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας έχει ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Γιάννης Τζανετάκος καθώς και οι υποψήφιοι για την Νομαρχία Αθηνών και Πειραιώς κύριος Βεζυργιάννης και η κυρία Τζανάκη.

    [03] Σημίτης-Παπαντωνίου για θέματα Ενόπλων Δυνάμεων

    31/7/2002 3:11:00 μμ

    Για θέματα της αρμοδιότητάς του με αιχμή την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και το πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, ενημέρωσε το πρωί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Επίσης συζητήθηκαν οι προτάσεις για την εξοικονόμηση δαπανών μέσα απο το νέο προϋπολογισμό, ώστε όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι οι σημαντικοί πόροι που διαθέτει για την άμυνα τυγχάνουν σωστής διαχείρισης.

    Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας οι Ενοπλες Δυνάμεις μας

    Ο υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρεί πάρα πολύ καλά και επανέλαβε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

    Ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για τους στρατευμένους θα αρχίσουν να λειτουργούν από το φθινόπωρο.

    Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    [04] Τον γύρο του κόσμου η ''προκήρυξη'' της 17Ν

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/7/2002 11:25:00 πμ

    "Χάσαμε πολλούς συντρόφους, πολλά μέλη της οικογένειας μας" είναι ο τίτλος στα αλλεπάλληλα τηλεγραφήματα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που αναφέρεται στη φερόμενη ως νέα προκήρυξη της 17 Νοέμβρη τονίζοντας ότι σε αυτήν η οργάνωση παραδέχεται ότι δέχτηκε πλήγμα. Οπως το Reuters έτσι και το πρακτορείο Associated Press επισημαίνει ότι η προκήρυξη δημοσιεύθηκε σε μία στιγμή που οι εξελίξεις είναι κρίσιμες καθώς έχουν συλληφθεί 14 ύποπτοι και μόλις χθες οδηγήθηκαν στη φυλακή 10 από τους συλληφθέντες μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως αρχηγός.

    «Υπάρχουν Ακόμη» είναι ο τίτλος των τηλεγραφημάτων του Associated Press. Kατά το πρακτορείο η φράση αυτή σηματοδοτεί παραδοχή πως ο κεντρικός πυρήνας της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στην φυλακή. Το συμπέρασμα που υπερτονίζει το πρακτορείο είναι πώς από την σημερινή προκήρυξη δεν προκύπτει καμία ένδειξη ότι η 17 Νοέμβρη σχεδιάζει νέες δολοφονίες.

    Απαγωγές προκειμένου να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή μελών που έχουν συλληφθεί, είναι ίσως ο στόχος της 17 Νοέμβρη όπως συμπεραίνουν όλοι σχεδόν οι ανταποκριτές αμερικανικών και ευρωπαϊκών εφημερίδων.

    [05] ΠΑΣΟΚ: Σε αναμονή υποψηφιότητας υπερνομάρχη

    31/7/2002 5:39:00 μμ

    Η υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς αναμένεται να αποφασισθεί το βράδυ σε σύσκεψη του εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, υπό την προεδρεία του Κώστα Σημίτη.

    [06] Επίσκεψη Σημίτη στο συντονιστικό πυροσβεστικής

    31/7/2002 3:51:00 μμ

    Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης του πυροσβεστικού σώματος επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την επίσκεψή του στο συντονιστικό του Σώματος στο Χαλάνδρι. Ο κ. Σημίτης, μετά την ενημέρωσή του από τον αρχηγό του πυροσβεστικού Παναγιώτη Φούρλα και τον υπουργό Δημ. Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη, διαπίστωσε την καλή οργάνωση του Σώματος και έκανε λόγο για ηρωισμό και υψηλή αίσθηση καθήκοντος των πυροσβεστών απέναντι στον πολίτη και τη χώρα. Στα θετικά αποτελέσματα της μέχρι σήμερα προσπάθειας καταγράφηκαν από τον κ. Φούρλα το ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί περισσότερες πυρκαγιές έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου αλλά έχει καεί λιγότερη δασική έκταση κατά 2/3 τουλάχιστον.

    [07] Λουκέτο σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια

    31/7/2002 2:32:00 μμ

    Προσωρινό "λουκέτο" σε 16 γνωστά κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια απέδωσαν οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Συγκεκριμένα, λόγω μη έκδοσης αποδείξεων, παρεμπόδισης ελέγχου έως και χρήσης παράνομης ταμειακής μηχανής, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη αναστέλλεται η λειτουργία από δέκα έως 30 μέρες για το Caprice και την Αίγλη στη Μύκονο, τις Μούσες, το Ποσειδώνιο, το Sex Show, το Ρόδον και το Λάδι στη Φωτιά στην Αθήνα, το Silo στον Πειραιά, το Catarala και το Spoon στη Γλυφάδα, το Mon Repo στο Γέρακα, το Ζυγό στην Εγνατία Οδό και το Chorus στη Θεσσαλονίκη, το Σούσουρο στα Γιάννενα και τα Μαμούνια στη Χαλκιδική. Η απόφαση του υφυπουργού αφορά άμεση εκτέλεση και είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια των κατά τόπους εφόρων να επιβάλλουν την αναστολή λειτουργίας και από αύριο.

    [08] Οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς

    31/7/2002 1:10:00 μμ

    Στην παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους απο 70.000 μέχρι και 117.400 ευρώ σε 103 οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους με τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 προχώρησαν η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στη διάρκεια ειδικής τελετής παραδόθηκαν χθες τα πρώτα 53 βιβλιάρια με τα οποία χορηγούνται δωρεάν τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ή ανέγερση νέων κατοικιών που καταστράφηκαν απο τον σεισμό, ενώ αναμένεται να χορηγηθούν σε 50 ακόμα οικογένειες.

    Το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή

    Οι δικαιούχοι πήραν ποσά που αρχίζουν από 20.000 ευρώ και τα οποία αναλογούν στην πρόοδο των έργων για την ανέγερση του σπιτιού τους, ενώ κάποιοι άλλοι πήραν όλο το ποσό που δικαιούνται (117.400 ευρώ).

    Αρχικά υπήρχε η πρόβλεψη να δοθούν 2,5 δισ. δρχ, αλλά όπως είπε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος κ. Ανδρονίκη Μπούμη, το ποσό αυτό τελικά διαμορφώθηκε στα 3 δισ. δρχ (9 εκ. ευρώ). Κατατέθηκαν 156 αιτήσεις και επελέγησαν 103 δικαιούχοι από επιτροπή με αντικειμενικά κριτήρια.

    Ανθρωποι που, εκτός από το σπίτι τους, έχασαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες είδαν τα χρήματα αυτά ως "δώρο ζωής", που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν και πάλι στέγη.

    Η κ. Μπούμη χαρακτήρισε "ιστορική" την απόφαση για τη δωρεάν χορήγηση των χρημάτων σε όσους έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό και τόνισε ότι πάρθηκε ακριβώς την επόμενη μέρα, ενώ ο υπουργός Μεταφορών ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

    Μάλιστα ο κ. Βερελής, μιλώντας για την 7η Σεπτεμβρίου του 99, όταν ήταν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι "θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας για πάντα".

    Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι δεν θα επιβαρυνθούν παρά μόνο για τα απαραίτητα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα.

    [09] Εκρηξη βόμβας στην Ιερουσαλήμ

    31/7/2002 5:32:00 μμ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων εννέα σοβαρά, από έκρηξη βόμβας που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε καφετέρια της νομικής σχολής στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ευθύνη ανέλαβε το στρατιωτικό μέλος της οργάνωσης Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμμε, με κείμενο που απέστειλε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα του Κατάρ και υποστηρίζει πως είναι αντίποινα για το θάνατο του ηγέτη της Σεχάντα και 11 παιδιών κατά τον πρόσφατο βομβαρδισμό της Γάζας.

    ''Η επίθεση καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ μάχεται για το δικαίωμα να μπαίνεις στο λεωφορείο, να πηγαίνεις σε μια αγορά ή να κάθεσαι σε μια καφετέρια χωρίς το φόβο ότι θα σκοτωθείς από την παλαιστινιακή τρομοκρατία'', δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπέικερ, αξιωματούχος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Την επίθεση καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί ως υπεύθυνο τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο ενθαρρύνει την τρομοκρατία.

    Εν τω μεταξύ σε μία προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και την σύμβουλο του αμερικανού προέδρου για την εθνική ασφάλεια Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος αξιωματούχος Σάεμπ Ερεκάτ.

    Στην υπουργική αντιπροσωπεία θα μετέχουν επίσης και οι υπουργοί Εσωτερικών Αμντέλ Ραζάκ αλ-Γιάχια και Οικονομίας Μάχερ αλ-Μάσρι, πρόσθεσε.

    Αύριο τέλος αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα γεγονότα του περασμένου Απριλίου στο στρατόπεδο παλαιστίνιων προσφύγων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, κατά τα οποία οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να διέπραξαν βιαιότητες

    [10] Ραντεβού Ανάν με Κληρίδη-Ντενκτάς στο Παρίσι

    31/7/2002 7:15:00 μμ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσκάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν μαζί του στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Λευκωσία, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο επισκέφθηκε το πρωί "τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς για να διαβιβάσει πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα να συναντηθούν μαζί του στο Παρίσι, για να αξιολογήσουν τη μέχρι τώρα κατάσταση και να εξετάσουν κατά πόσο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια πορεία για να προχωρήσουν", οι συνομιλίες.

    [11] Πυκνός καπνός πάνω στη Μόσχα από πυρκαγιές

    31/7/2002 3:05:00 μμ

    Εκατομμύρια Μοσχοβίτες είδαν σήμερα τη πόλη τους να καλύπτεται από πυκνό καπνό καθώς δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε δασικές περιοχές στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εκατοντάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα δασών. ''Εχουμε 119 πυρκαγιές, αλλά προς το παρόν δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές'', ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων. Γιατροί ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από τους πυκνούς καπνούς.

    Μεγάλος ο κίνδυνος θανάτων-τεράστιο οικολογικό πρόβλημα

    Όμως, τα επίπεδα του τοξικού μονοξειδίου του άνθρακα έχουν φθάσει 20% πάνω από τα κανονικά, ενώ γίνονται συστάσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    ''Η ζωή στην πόλη συνεχίζεται κανονικά. Φυσικά υπό την παρούσα κατάσταση τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και άσθμα δεν θα αισθάνονται άνετα'', δήλωσε προς το πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ιγκόρ Ελκις, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών. ''Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κάπως. Το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ορατότητα ήταν μικρότερη του ενός χιλιομέτρου'', ανέφερε ο Αλεξάντερ Λιάκοφ, επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

    Πυρκαγιές έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, με τις περιοχές Γιακουτία και Καμτσάτκα της ρωσικής Απω Ανατολής να συμπεριλαμβάνονται στις περισσότερο πληγείσες.

    [12] Στην τουρκική Βουλή το θέμα των πρόωρων εκλογών

    31/7/2002 4:57:00 μμ

    Το τουρκικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή συζήτησης επί της πρότασης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, παρακάμπτοντας την αντίρρηση που έφερε το "Κόμμα της Ευτυχίας" -ένα μικρό ισλαμικό κόμμα- προκειμένου να καθυστερήσει τη συζήτηση στην επιτροπή που καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του σώματος. Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Κοινοβουλίου αναμενόταν να συμπεριλάβει τη πρόταση για εκλογές στην ατζέντα του κοινοβουλίου όταν συνεδρίασε στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά το "Κόμμα της Ευτυχίας" αρνήθηκε να συνεργαστεί. Ωστόσο, το κοινοβούλιο συνήλθε και αμέσως ψήφισε να αρχίσει η συζήτηση επί της πρότασης για διενέργεια εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.

    [13] Λίβανος: Οκτώ νεκροί από πυρά ενόπλου

    31/7/2002 1:41:00 μμ

    Οκτώ άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από τα πυρά ενόπλου, σήμερα στη Βηρυτό. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο οποίο στεγάζεται η συνδικαλιστική ένωση των δασκάλων και δράστης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, είναι ο Αχμάντ Μανσούρ, ο οποίος εργαζόταν εκεί ως κλητήρας επί δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο Μανσούρ είχε χρέη και για το λόγο αυτό είχε λάβει δάνειο από το ταμείο της ένωσης, ύψους 18 εκατομμυρίων λιρών Λιβάνου (12.257 Ευρώ) το οποίο όμως δεν επέστρεψε και για το λόγο αυτό του κατάσχεσαν το αυτοκίνητο. Ο Μανσούρ έφθασε σήμερα στον τόπο εργασίας του με μια βαλίτσα, που περιείχε ένα Καλάσνικοφ, με το οποίο άνοιξε πυρ εναντίον υπαλλήλων που εργάζονταν σε δυο γραφεία.

    [14] Πρόσκληση Ανάν προς Κληρίδη-Ντενκτάς

    31/7/2002 3:07:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τα Ηνωμένα Εθνη ενεργοποιούνται για επιτάχυνση της διαδικασίας των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, επειγόμενα να επιτύχουν πρόοδο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και επιβεβαίωσαν αργότερα τα Ηνωμένα Εθνη, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο Ντε Σότο είχε το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, στους οποίους διαβίβασε πρόσκληση του Κόφι Ανάν για να τον συναντήσουν στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου. Κατά τις πληροφορίες του ΡΙΚ και οι δύο άνδρες αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

    Στόχος της συνάντησης θα είναι η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου και η χάραξη πορείας για τα επόμενα βήματα.

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την επόμενη διεύρυνση.

    Στην ίδια Σύνοδο θα εξετασθεί και το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται κατά πόσο θα γίνει κοινή συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα ή θα υπάρξουν χωριστές συναντήσεις.

    [15] Κόσοβο:Εκρήξεις τραυματίζουν μέλη της KFOR

    31/7/2002 2:15:00 μμ

    Εξι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε χωριό του Κοσόβου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο Αμερικανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Οι δυο στρατιώτες ανήκαν σε περίπολο που διενεργούσε έρευνα στο χωριό Κλοκότ, 50 χιλιόμετρα νότια της Πρίστινα μετά την πρώτη έκρηξη. Από τις εκρήξεις, τις οποίες εκπρόσωπος της KFOR απέδωσε σε "εξτρεμιστές", υπέστησαν ζημιές πέντε σπίτια.

    [16] Μέτρα προώθησης του τουρισμού

    31/7/2002 6:13:00 μμ

    Διαφημιστική καμπάνια για την τουριστική προβολή της χώρας μας θα αρχίσει να προβάλλεται από τον ερχόμενο μήνα με σκοπό την προώθηση της Ολυμπιάδας και της παραολυμπιάδας του 2004, ενώ πέραν της κεντρικής διαφημιστικής προβολής θα υπάρχουν και μικρότερες, οι οποίες θα καλύπτουν τις ειδικές μορφές τουρισμού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΟΤ για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης, επεσήμανε ότι ακριβή νούμερα δεν μπορεί να δοθούν, ωστόσο εκτίμησε ότι η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει μια στασιμότητα των μεγεθών σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα κατηγόρησε εκείνους που κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης (10% - 20%) χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες τους ανακριβείς και υπογράμμισε ότι θα διαψευστούν με το τέλος της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς.

    Η φετινή τουριστική χρονιά σύμφωνα με τον υπουργό ανάπτυξης, επηρεάστηκε από τη διεθνή συγκυρία, ειδικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση κατά 50% του τουρισμού από τις ΗΠΑ, και πάνω από 10% του τουρισμού από την Αγγλία και τη Γερμανία.

    Παρόλα αυτά, ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα κατορθώνει να έχει τις μικρότερες επιπτώσεις από τη γενικότερη κρίση στο διεθνή τουριστικό τομέα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία στα αεροδρόμια της χώρας μας δείχνουν μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έδωσε απάντηση και στις χθεσινές εστιάσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Καραμανλή, ο οποίος μίλησε για ολιγωρία και έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αγνοεί το περιεχόμενο της πολιτικής που υλοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης .

    Ο υπουργός Ανάπτυξης παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στον τουρισμό μέσω ερωτήσεων και επερωτήσεων στη Βουλή.

    [17] Συνεργασία Παπανδρέου-Δρυ για την ΚΑΠ

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/7/2002 3:44:00 μμ

    Στη δημιουργία ενός κειμένου με τις βασικές προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ θα προχωρήσουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Γεωργίας με ορίζοντα και την ελληνική προεδρία το α' εξάμηνο του 2003. Στη συνάντησή τους οι κ.κ. Παπανδρέου και Δρυς προχώρησαν στην ανάλυση των προτάσεων αυτών και συζήτησαν για τις επιδράσεις που θα έχει στο μέλλον της Ευρώπης ενόψει και της επερχόμενης διεύρυνσης της ΕΕ.

    Πρόστιμα σε συνεταιρισμούς και αγρότες για κοινοτικές επιδοτήσεις

    Εν τω μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Γεωργίας επιβάλλονται πρόστιμα (καταλογισμοί) σε συνεταιρισμούς και αγρότες για κακή διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

    Συγκεκριμένα, καλούνται δύο συνεταιρισμοί και ένας αγρότης να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά 1.207.194,96 ευρώ, 202.203,39 ευρώ και 39.519,38 ευρώ αντίστοιχα, επειδή οι μεν συνεταιρισμοί προχώρησαν σε εικονικές και παράτυπες αποσύρσεις ροδακίνων, νεκταρινιών και μήλων, ενώ στην περίπτωση του αγρότη δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις, που είχαν αναληφθεί με το εγκριθέν σχέδιο βελτίωσης της αγροτικής του εκμετάλλευσης.

    Η διασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, καθώς και η χρηστή διαχείρισή τους αποτελούν βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να διστάσουμε στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, σε περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας νομικών ή φυσικών προσώπων.

    [18] Χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για οδικά έργα

    31/7/2002 3:25:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο νέες συμβάσεις ύψους 215 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της Εγνατίας οδού στην Hπειρο και το έργο της Ανατολικής Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Και τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

    Χρηματοδότηση και άλλων αναπτυξιακών έργων

    Ειδικότερα το έργο Εγνατία-Ηπειρος αφορά την κατασκευή της Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα έως την Παναγιά, μήκους 123 χιλιομέτρων.

    Για το έργο εγκρίθηκαν από την ΕΤΕπ 840 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 300 εκατ. ευρώ με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 22-10-2001.

    Το έργο της Ανατολικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης αφορά στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μήκους 50 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τα τμήματα "εξωτερικός δακτύλιος Θεσσαλονίκης", μήκους 18 χλμ. και "Δερβένι-Προφήτης-Νυμφόπετρα", μήκους 32,4 χλμ., το οποίο αποτελεί και τμήμα του οδικού άξονα της Εγνατίας οδού. Για το έργο έχουν ζητηθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 175 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 100 εκατ. ευρώ με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 27-3-2000.

    Οι νέες δανειακές συμβάσεις καλύπτουν την εκταμίευση συνολικά 215 εκατ. ευρώ (140 εκατ. ευρώ για το έργο Εγνατία-Ηπειρος και 75 εκατ. ευρώ για το έργο Ανατολικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης) που θα καλύψουν μέρος της εθνικής συμμετοχής.

    Στο περιθώριο της συνάντησης του με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο υπουργός συζήτησε επίσης και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων, τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και άλλων αναπτυξιακών έργων όπως η επέκταση του Μετρό, η κατασκευή νέου δικτύου σιδηροδρόμων, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η προμήθεια νέων λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και σημαντικών λιμένων της χώρας.

    Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα του νέου θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες, που σύντομα θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

    Ο κ. Πάχτας σε δηλώσεις υπογράμμισε ότι η κατασκευή της Εγνατίας Οδού αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που κατασκεύασε ποτέ η χώρα.

    Με την ολοκλήρωση του έργου, είπε, αναβαθμίζεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς η ευρύτερη περιοχή αποκτά ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και στη σύγκλιση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης με τις πιο αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ανατολική Περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών αναγκαίων για την ανακούφιση της πόλης από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μετατροπή της σε διεθνές μητροπολιτικό κέντρο της Βαλκανικής.

    [19] Ένα ακόμα μέτρο κατά της γραφειοκρατίας

    31/7/2002 1:34:00 μμ

    Με απόφαση του Υπουργού Ν.Χριστοδουλάκη απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από την υποχρέωση να προσέρχονται στις Εφορίες για να επικυρώνουν ακριβή αντίγραφα των φορολογικών τους δηλώσεων. Τα εν λόγω επικυρωμένα αντίγραφα απαιτούνται μέχρι σήμερα για τις παρακάτω ενδεικτικές περιπτώσεις:

    1. χορήγηση στεγαστικών δανείων από πιστωτικά ιδρύματα

    2. χορήγηση οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ

    3. για την απόδειξη δήλωσης γεωργικού εισοδήματος για τη χορήγηση επιδότησης

    4. για τη μεταβίβαση επιβατικού Ι.Χ αυτοκινήτου όταν δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό

    5. για την ανανέωση πράσινης κάρτας αλλοδαπών Με την απόφαση αντικαθίστανται οι επισκέψεις στις ΔΟΥ με το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης που έχει ο φορολογούμενος στα χέρια του από την ώρα της κατάθεσης μαζί με απλή υπεύθυνη δήλωση που θα βεβαιώνει ότι τα στοιχεία του αντιγράφου είναι ακριβή.

    Το μέτρο ισχύει για όλες τις περιπτώσεις κατάθεσης της δήλωσης είτε αυτοπροσώπως, είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά.

    [20] Περικοπές για βιώσιμη λύση στην Ολυμπιακή

    31/7/2002 11:50:00 πμ

    Συρρίκνωση δρομολογίων και δραστικές περικοπές προσωπικού προτείνουν για την Ολυμπιακή Αεροπορία οι σύμβουλοι των Τραπεζών Εθνική, Εμπορική και ALPHA που έχουν αναλάβει την ιδιωτικοποίησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τράπεζες προτείνουν επίσης σημαντικές ανατροπές στο ισχύον Εργασιακό καθεστώς πιλότων και Ιπτάμενων Συνοδών - Φροντιστών, την μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τουλάχιστον κατά 50 τοις εκατό, καθώς και μείωση του στόλου των αεροσκαφών.

    [21] Επαναφορά των τιμών στα εμφιαλωμένα νερά

    31/7/2002 9:20:00 πμ

    Την επαναφορά των ενδεικτικών τιμών στα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά ζητά από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά το κύμα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες κυρίως σε τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Θεοδώρου, απέστειλε σχετικό έγγραφο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είχε ζητήσει την κατάργηση του μέτρου αυτού απειλώντας τη χώρα μας με την επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου.

    [22] Αρωμα... Βυζαντίου στην ΑΕΚ

    31/7/2002 2:00:00 μμ

    Φανέλες με... άρωμα Βυζαντίου, θα φορούν τη νέα σεζόν, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση, η διοίκηση της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις της ομάδας, που παραπέμπτουν στο αγωνιστικό παρελθόν της Ενωσης και στο Βυζάντιο. Η πρώτη θα είναι η κιτρινόμαυρη με κάθετες ρίγες (όπως ήταν στις δεκαετίες 60 και 70), η εκτός έδρας εμφάνιση θα είναι μπορντό με κίτρινη ρίγα (στα πρότυπα της πολεμικής σημαίας του Βυζαντίου), ενώ η τρίτη θα είναι γαλανόλευκη.

    Φιλικό με Μπεσίκτας σήμερα

    Σήμερα το βράδυ στις εννιά και μισή η ΑΕΚ δίνει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας το όγδοο και πιο δυνατό φιλικό παιχνίδι της με την Τουρκική Μπεσίκτας. Η Μπεσίκτας που ήρθε στη Αθήνα με όλα τ΄αστέρια της αναμένεται να αποτελέσει ένα δυνατό αντίπαλο για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Ο προπονητής της ΑΕΚ θα έχει την ευκαιρία να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των παικτών αλλά και να κάνει την τελική πρόβα της ενδεκάδας που θα χρησιμοποίησει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ για μία θέση στους χρυσοφόρους ομίλους.

    Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ συναίνεσε στην παράκληση της Κασσάνδρας να διεξαχθεί στη Χαλκιδική αντί για την Αθήνα ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες για την Α΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Επίσης, η ΑΕΚ συμφώνησε να διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας την Πέμπτη 8 Αυγούστου, αντί για την Παρασκευή 9 Αυγούστου, που έχει ορισθεί. Το αίτημα των δύο ομάδων μεταβιβάστηκε στην ΕΠΟ, η οποία θα ορίσει την έδρα και την ημέρα διεξαγωγής του πρώτου αγώνα.

    Τέλος, σήμερα ο Απόστολος Δρακόπουλος, συνεργάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς, θα παρακολουθήσει το παιχνίδι της Μάριμπορ με τον ΑΠΟΕΛ για τον Β΄προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο προπονητής της ΑΕΚ, αναμένεται να μεταβεί την μεθεπόμενη Τετάρτη στην Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τον επαναληπτικό, από τον οποίο θα εξαρτηθεί και ο αντίπαλος της Ενωσης, στον Γ` και καθοριστικό προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

    [23] Πρόβα ενδεκάδας για τον Ολυμπιακό

    31/7/2002 1:43:00 μμ

    Το πιο δυνατό τεστ της προετοιμασίας του δίνει σήμερα ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Γαλατασαραί. Το ενδιαφέρον των Τούρκων για την σημερινή συνάντηση είναι μεγάλο και χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν προπωληθεί (!) περίπου 40.000 εισιτήρια, ενώ στο γήπεδο αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 50.000 φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ελληνες. Τον αγώνα που θα μεταδώσει στις 20.30 η ΕΤ-1 θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της ομάδας Σωκράτης Κόκκαλης, που τάχθηκε υπέρ της συνδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008.

    Οσον αφορά τώρα στα αγωνιστικά, ο Τάκης Λεμονής αναμένεται να προβάρει την 11αδα που σκέπτεται να χρησιμοποιεί ως "βασική" και την οποία θα αποτελούν οι Ελευθερόπουλος, Βενετίδης, Πατσατζόγλου, Αντζας, Αμανατίδης, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Τζιοβάνι και Αλεξανδρής.

    Ωστόσο, στα πλάνα του Ελληνα τεχνικού βρίσκονται πάντα ο Ζε Ελίας, όταν ο Λεμονής θα επιλέγει την λύση των δύο ανασταλτικών μέσων, καθώς και ο Λάμπρος Χούτος, που δείχνει φέτος να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του, μετά τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς.

    Χθες η αποστολή του Ολυμπιακού είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ναό της Αγίας Σοφίας και το Πατριαρχείο όπου έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Υποδεχόμενος τους πρωταθλητές, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δώρισε σε κάθε μέλος της αποστολής από έναν σταυρό, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: "Εδώ έχουμε πολλούς Θρύλους. Σήμερα ήρθε ένας ακόμη. Είναι σημαντικός ο ρόλος του αθλητή καθώς το σώμα είναι ο ναός της ψυχής. Πρέπει να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε. Ελπίζω όλα να πάνε καλά στον αυριανό αγώνα. Δεν είναι το παν η νίκη αλλά η επικοινωνία μεταξύ των αθλητών των δύο ομάδων. Αλλωστε, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τελευταία για να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί".

    [24] Χωρίς Βλάοβιτς ο ΠΑΟ με Ρόμα και Αρσεναλ

    31/7/2002 1:39:00 μμ

    Χωρίς τον Γκόραν Βλάοβιτς, θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός στο τουρνουά του Κάπφενμπεργκ που θα γίνει αύριοΠέμπτη με τη συμμετοχή της Ρόμα και της Αρσεναλ. Ο Κροάτης επιθετικός, που μπήκε σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων μόλις την Κυριακή, ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και έτσι αποκλείστηκε η συμμετοχή του από το δυνατό τουρνουά. Σύμφωνα με το ιατρικό τιμ των "πρασίνων", ο Βλάοβιτς θα ξαναμπεί σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα, αφού μέχρι τότε θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας.

    [25] Μεταγραφική κινητικότητα στον Αρη

    31/7/2002 12:54:00 μμ

    Συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες της διοίκησης του Αρη για την ενίσχυση της ομάδας. Χθες το βράδυ οι διοικούντες τον Αρη περίμεναν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", την άφιξη των Λευτέρη Ελευθερίου και Τόμας Γκέριχ. Τόσο ο Κύπριος αμυντικός χαφ, όσο και ο Σλοβάκος μέσος έχουν έρθει σε προφορική συμφωνία με τους "κίτρινους" και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπογράψουν σήμερα τα συμβόλαια συνεργασίας μαζί τους.

    Οσον αφορά τον Φλάβιο Μαέστρι, οι πληροφορίες διίστανται. Από τη μια πλευρά διοικητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το θέμα εξακολουθεί να "κολλάει" στο οικονομικό και δύσκολα θα προχωρήσει, από την άλλη πλεύρα όμως, σύμφωνα με τον Ελληνα μάνατζερ του παίκτη, ήδη υπάρχει κατ αρχήν συμφωνία και μάλιστα δεν αποκλείεται να βρίσκεται ο παίκτης αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Στο προσκήνιο υπάρχει πάντα και ο Λέσλεϊ Μανατιέλα. Οι "κίτρινοι" κατέθεσαν σήμερα στον 22χρονο Νοτιοαφρικανό επιθετικό επίσημη πρόταση, η οποία όμως θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που "χαλάσει" η απόκτηση του Φλάβιο Μαέστρι. Εάν συμβεί αυτό, ο Μανιατέλα θα αποκτηθεί με υποσχετική ενός χρόνου (με όψιον αγοράς το επόμενο καλοκαίρι).

    Στο μεταξύ, το ποσό των 300.000 ευρώ έβαλε χθες στον τραπεζικό λογαριασμό της ΠΑΕ Αρης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ενώ όπως μετέφερε στους ανθρώπους της διοίκησης μέχρι την Παρασκευή θα δώσει και άλλα 200.000 ευρώ.

    [26] ΠΑΟΚ: Σε αναζήτηση τερματοφύλακα πάλι

    31/7/2002 12:37:00 μμ

    Σε αδιέξοδο περιήλθε ο ΠΑΟΚ στην αναζήτηση τερματοφύλακα, αφού ούτε ο Βούλγαρος Ζντράφκο Ζντράφκοφ, κρίθηκε ικανός για την ομάδα. O σύλλογος υποστηρίζει ότι ο ξένος παίκτης υποβλήθηκε σε πλήρη ιατρικό έλεγχο και διαπιστώθηκε πως φέρει σημάδια από παλιό του τραύμα στο δεξί πόδι. Ο Ζντράφκοφ από την πλευρά του διαφωνεί, τονίζοντας ότι όντως είχε υποβληθεί σε αρθροσκόπηση, χωρίς όμως περαιτέρω προβλήματα αφού τα τελευταία έξι χρόνια ήταν βασικός σε όσες ομάδες αγωνίστηκε.

    Οι εξετάσεις έγιναν γνωστές στον προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος και απέρριψε την περίπτωση του. Ηδη ο ΠΑΟΚ αναζητά λύση στο θέμα τερματοφύλακα, αφού έμεινε μόνο με τον Πουρλιοτόπουλο, ενώ ίσως αναγκαστεί να στραφεί και πάλι στον Κυριάκο Τοχούρογλου, τον οποίο απέρριψε ο προπονητής Αναστασιάδης.

    Οι αναζητήσεις για τερματοφύλακα θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ αναζητείται και ο Μαροκινός Σαϊντ Τσίμπα, που βρίσκεται στην Ισπανία, για να συμφωνήσει στην μεταγραφή του και να ενταχθεί στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    [27] Επιστροφή Ξενίδη στον Ηρακλή

    31/7/2002 5:34:00 μμ

    Στα "κυανόλευκα", ντύθηκε και πάλι ο Γιώργος Ξενίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ Ηρακλής στην επίσημη σελίδα της στο διαδίκτυο.Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία για τον Ηρακλή είναι και το θέμα του Ρετζίλιο Βρέντε. Οι διοικούντες της ομάδας έχουν έλθει σε πλήρη συμφωνία με την Ρόντα, και αυτό που χρειάζεται πλέον είναι να ρυθμίσει ο ίδιος ο Βρέντε κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να καταλήξει στην οριστική του συμφωνία με τον "Γηραιό".

    [28] Ο Πανιώνιος απέκτησε τον Χόρκι

    31/7/2002 2:53:00 μμ

    Τον αντικαταστάτη του Τάκη Γκώνια στη μεσαία γραμμή, ανακοίνωσε ο Πανιώνιος. Πρόκειται για τον 28χρονο Σλοβάκο, Μαρσέλ Χόρκι, ο οποίος το πρωί υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για δύο χρόνια με τους Νεοσμυρνιώτες. Ο Χόρκι, που αγωνιζόταν στην Πετρζάλκα ενώ στο παρελθόν είχε περάσει από τις Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σπάρτα Τρνάβα, έφθασε χθες το βράδυ στη χώρα μας, ενώ σήμερα και αφού πρώτα πέρασε από τις απαραίτητες ιατικές εξετάσεις, ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στους "κυανέρυθρους".

    [29] Νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Οσλο

    31/7/2002 2:16:00 μμ

    Σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Οσλο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 2-1 τη Βαλερένγκα. Το σκορ άνοιξε με πέναλτι στο 28΄ ο Νορβηγός Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, που απόψε φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας, τιμής ένεκεν αφού αγωνιζόταν ενώπιον των συμπατριωτών του. Ενας παίκτης που στο παρελθόν είχε δοκιμαστεί από τη Γιουνάιτεντ, ο νεαρός Πα-Μόντου Κα ισοφάρισε στο 77΄, όμως στο 84΄ ο Ρόι Κιν διαμόρφωσε το τελικό σκορ για τους "μπέμπηδες" που ταξίδευσαν στη Νορβηγία με μόλις 15 παίκτες.

    [30] Σε ''καλό δρόμο'' .... η Μπαρτσελόνα

    31/7/2002 2:15:00 μμ

    Αυτή τη φορά, η Μπαρτσελόνα ικανοποίησε τους οπαδούς της, καθώς νίκησε εύκολα 4-1 τη Σερβέτ, σε φιλικό αγώνα που έγινε στη Γενεύη. Ο Γκάιθκα Μεντιέτα βρήκε και πάλι το δρόμο προς τα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ στο 6΄, ενώ δύο γκολ πέτυχε ο Φιλίπ Κοκού (34΄, 82΄) και ένα ο Ντάνι (56΄). Για την ελβετική ομάδα, σκόραρε ο Πεντάτ στο 44΄ με πέναλτι.

    [31] Φιλική νίκη της Λάτσιο στο Ανφιλντ

    31/7/2002 2:12:00 μμ

    Η Λάτσιο νίκησε 1-0 τη Λίβερπουλ σε φιλικό αγώνα που έγινε στο "Ανφιλντ". Ο Βραζιλιάνος Σέζαρ στο 44ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό σκορ, σ΄αυτόν τον πρώτο από τους τέσσερις αγώνες που θα δώσουν οι "Λατσιάλι" στην Αγγλία, όπου θα παραμείνουν έως τις 11 Αυγούστου.

    [32] Τον Κρόατη Τόντσι Πιρίτζα απέκτησε ο ΟΦΗ

    31/7/2002 2:10:00 μμ

    Τον 22χρονο μέσο Κροάτη Τόντσι Πιρίτζα απέκτησε ο ΟΦΗ. Ο Πιρίτζα μετείχε στην προετοιμασία της κρητικής ομάδας στην Ιταλία όπου και εντυπωσίασε τον τεχνικό της ομάδας, Ζντένεκ Σκάζνι ο οποίος άναψε το πράσινο φως για την απόκτηση του. Ο Πιρίτζα που αγωνίζεται στην θέση του αριστερού και κεντρικού μέσου αγωνίστηκε πέρυσι σε 16 παιχνίδια με την Χάιντουκ χωρίς όμως να επιτύχει κάποιο τέρμα ενώ είναι και τέσσερις φορές διεθνής με την εθνική κάτω των 21 της χώρας του

    [33] Ρεκόρ κόσμου η Μπέικερ στα 50 πρόσθιο

    31/7/2002 12:16:00 μμ

    "Βροχή" πέφτουν τα παγκόσμια ρεκόρ, στους αγώνες της Κοινοπολιτείας, που διεξάγονται στο Μάντσεστερ. Μετά τον Ιαν Θορπ (400μ. ελεύθερο), ήταν η σειρά της Αγγλίδας Τζο Μπέικερ να πετύχει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 50 μέτρα πρόσθιο με 30 δευτερόλεπτα και 57 εκατοστά. Το παλιό ρεκόρ κρατούσε η Νοτιοαφρικανή Πένι Χέινς με 30.83, από τον Αύγουστο του 1999 στο Σίδνεϊ.

    [34] Παράταση της μεταγραφικής περιόδου

    31/7/2002 12:10:00 μμ

    Παράταση έως την Δευτέρα 5 Αυγούστου πήρε η φετινή μεταγραφική περίοδος μετά από απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ, μετά από αίτημα που έθεσαν πολλές ομάδες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους. Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, η ΕΠΑΕ ήρθε σε συμφωνία με γνωστή εταιρία και έτσι φαίνεται να ξεπερνιέται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί αφού ο ΠΣΑΠ είχε απειλήσει με την μη συμμετοχή των μελών του στο επόμενο πρωτάθλημα σε περίπτωση που δεν δινόταν άμεση λύση.

    [35] Ο Κ. Γαβράς στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    31/7/2002 3:14:00 μμ

    Τη συμμετοχή του στο μείζον γεγονός για την Ελλάδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ανακοίνωσε το μεσημέρι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Κώστας Γαβράς το Μάιο του 2003 θα σκηνοθετήσει και θα διευθύνει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με ελληνικό και οικουμενικό χαρακτήρα στην αίθουσα της Οπερας της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Αμερικαν Μπαλετ Θίατερ. Στην ίδια παράσταση που θα μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ελλάδα θα μετάσχουν η Αγνή Μπάλτσα και ο Γιώργος Νταλάρας.

    Επίσης ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι ο Κώστας Γαβράς απεδέχθη την πρότασή του για να γίνει μέλος της Διεθνούς Επιτροπής των βραβείων ''Κότινος'' (τα υπόλοιπα ονόματα θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι). ''Πολιτιστικός πρέσβης της Ελλάδας στον κόσμο είναι ο Κώστας Γαβράς'' είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο Κώστας Γαβράς από την πλευρά του εξέφρασε την συγκίνησή του για την πρόταση που του έκανε η ελληνική κυβέρνηση και όταν ρωτήθηκε για το σκεπτικό του καλλιτεχνικού γεγονότος που θα σκηνοθετήσει, απάντησε ''το σκεπτικό το σκεπτόμαστε''.

    Ο Κώστας Γαβράς θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου ημερομηνία που θα γίνει η πρεμιέρα για την Ελλάδα της τελευταίας πολιτικής ταινίας ''Αμήν''.

    [36] Πίνακας του Μανέ σε μουσείο του Αμστερνταμ

    31/7/2002 1:13:00 μμ

    Το μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκτησε σε τιμή χαμηλότερη από 7 εκατομμύρια Ευρώ ένα πίνακα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντουάρ Μανέ με τον τίτλο '' La Jette de Boulogne sur Mer''. Ο Εντουάρ Μανέ (1832-1883) θεωρείται ο πατέρας του ιμπρεσιονισμού και αποτέλεσε το παράδειγμα για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει φιλοτεχνηθεί το 1868 και ανήκε κατά καιρούς σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές. Ο πίνακας θα εκτεθεί δημόσια στις 31 Αυγούστου καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται στα χέρια των συντηρητών του μουσείου.

    [37] Ενα μέσον κυρίως για νέους το Ιντερνετ;

    31/7/2002 1:25:00 μμ

    Σχεδόν το 80% των Ευρωπαίων μεταξύ 15 και 24 ετών είναι χρήστες του διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο. . . 7% για τους Ευρωπαίους άνω των 55 ετών. Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης αναφοράς της ισπανικής τηλεφωνικής εταιρείας Τελεφόνικα: "La Sociedad de la Informacion en Europa: Presente y perspectivas" (Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ευρώπη: Παρών και προοπτικές). Στα συμπεράσματα, επιβεβαιώνεται ότι η αναζήτηση πληροφοριών αποτελεί την κύρια δραστηριότητα στο Δίκτυο, ενώ οι Ευρωπαίοι διαθέτουν κατά μ.ό. 6 ώρες την εβδομάδα. Οι διαφορές μεταξύ βορρά και νότου είναι μεγάλες. Προηγούνται σε ποσοστά διείσδυσης οι Ολλανδία, Σουηδία και Δανία ενώ οι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται χαμηλά στον κατάλογο.

    Πηγή: The Poynter Institute (E-Media Tidbits)

    [38] Αγνοούμενοι άνθρωποι. . on line

    31/7/2002 1:29:00 μμ

    Η ολλανδική αστυνομία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο με σκοπό την ανεύρεση αγνοούμενων ανθρώπων. Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αστυνομικοί σταθμοί θα στέλνουν τις αναφορές τους για πρόσωπα που έχουν χαθεί σε ένα κεντρικό τμήμα ερευνών. Οι λεπτομέρειες των υποθέσεων θα "αναρτώνται" σε ένα δικτυακό τόπο, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές. Κάθε χρόνο, οι ολλανδικές αρχές δέχονται 15.000 αναφορές για ανθρώπους που έχουν χαθεί. Παρότι οι περισσότεροι βρίσκονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, μετά από τρεις εβδομάδες παραμένουν αγνοούμενοι οι 700 και μετά από ένα έτος, οι είκοσι.

    Πηγή: europemedia.net


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 July 2002 - 16:54:41 UTC