Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις και συλλήψεις στο παζλ της 17Ν
  • [02] Πρώτη αποτίμηση για την εξάρθρωση της 17Ν
  • [03] Εξελίξεις στην υπόθεση του μοιραίου Φάλκον
  • [04] Smart Card απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ
  • [05] Αυξάνονται οι λεωφορειόδρομοι
  • [06] Να μην κλείσει η υπόθεση ''Μάγιο'' λέει ο Λαλιώτης
  • [07] Συνεδρίαση υπουργών εν όψιν της ελληνικής προεδρίας
  • [08] Έκλεισε η Softex
  • [09] Τουρκία: στις 29/9 η απόφαση για διεξαγωγή εκλογών
  • [10] Έρευνες για διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο
  • [11] Περίπου 493.000 εκκαθαριστικά αποστέλλονται
  • [12] Πρόταση Βαρδινογιάννη για εξαγορά της Ο.Α.
  • [13] Οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες
  • [14] Η σημαία του ''Αθήνα 2004'' ταξιδεύει. .

    [01] Καταθέσεις και συλλήψεις στο παζλ της 17Ν

    23/7/2002 7:51:00 μμ

    Απολογήθηκε αργά το απόγευμα στη 10η τακτική ανακρίτρια ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του, Δημήτρης Τενταλούρης και Κωνσταντίνος Κούρκουλος δήλωσαν ότι προσβλέπουν σε μια δίκαιη δίκη βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις κείμενες συνταγματικές διατάξεις. Επίσης χαρακτήρισαν τη συμμετοχή του εντολέα τους στη "17Ν" ως παραλήρημα το οποίο οδήγησε σε αδιέξοδο. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι απολογίες του Αλέκου Γιωτόπουλου και του Θεολόγου Ψαραδέλλη.

    Συμβάλλουν στη διαλεύκανση της αλήθειας

    Όπως είπε ο κ. Τεντολούρης, ''ο Τζωρτζάτος ομολόγησε ότι συμμετείχε ως απλός συνεργός σε μία σειρά αξιόποινων πράξεων που στην ανακρίτρια τις χαρακτήρισε αποκρουστικές. Αυτά έγιναν έως το 1992. Δηλώνει ότι αποδοκιμάζει αυτό το παρελθόν. Δεν απαλύνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη νομική υπόθεση και στον τόπο. Προσβλέπουμε σε μία δίκαιη δίκη''.

    Ο κ. Κούρκουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα "τυπικό πολιτικό έγκλημα" και συμπλήρωσε πως η μετάσταση και ονοματοδοσία του στο χώρο του ποινικού εγκλήματος μπορεί να διευκολύνει κάποιες συνειδήσεις και το θέαμα, αλλά συσκοτίζει τα πράγματα. "Αποτρέπει την ανάπτυξη μιας αναγκαίας κριτικής. Με ψευδώνυμα δεν λύνεται η ιστορία. Η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί τη μετατροπή του οράματος σε παραλήρημα'' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλος.

    Και οι δύο δικηγόροι δήλωσαν ότι τόσο ο εντολέας τους όσο και άλλοι συγκατηγορούμενοί του συμβάλλουν στη διαλεύκανση της αλήθειας και προσβλέπουν σε μέτρα επιείκειας.

    Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη θα απολογηθούν οι Σερίφης, Κωστάρης και Καρατσώλης. Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθούν ίσως και σήμερα, οι Χριστόδουλος-Βασίλης Ξηρός κι ο Διονύσης Γεωργιάδης.

    Ενα ακόμα πρόσωπο-κλειδί

    Ενα ακόμη άτομο που φέρεται ως μέλος της ''17ης Νοέμβρη'', ο 37χρονος Κωνσταντίνος Τέλλιος, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και ήδη μετάγεται στην Αθήνα.

    Ο Κωνσταντίνος Τέλλιος-σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε στις 6 το απόγευμα ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Νικηφόρος Τζατζάκης-παραδόθηκε μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στις 4 σήμερα το απόγευμα και δήλωσε ότι μετείχε σε ''χτυπήματα'' της ''17ης Νοέμβρη''.

    Στην ολιγόλεπτη κατάθεσή του στην Ασφάλεια, ο 37χρονος δήλωσε πως ονομάζεται Κωνσταντίνος Τέλλιος του Βασιλείου και της Μαρίας και ότι γεννήθηκε το 1965 στη Σάμο και κατοικεί στην οδό Γλαύδστωνος 3 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Προκαταρκτική εξέταση για τις διαρροές στον Τύπο

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την διαρροή στον Τύπο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'' διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας. Ο εισαγγελέας δίνει εντολή στον λειτουργό που θα αναλάβει την έρευνα να ερευνήσει και προς την κατεύθυνση των πληρεξούσιων δικηγόρων των κατηγορουμένων και να διακριβώσει αν στην υπόθεση έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, σε σχέση με ονόματα μη συλληφθέντων που δημοσιοποιήθηκαν αλλά και αυτό της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

    Την δυσαρέσκειά του για τις διαρροές εξέφρασε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας και εκτίμησε ότι οι διαρροές αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία των ερευνών που συνεχίζονται κανονικά.

    Αρνητική και πολλαπλά επιζήμια ενέργεια χαρακτηρίζει την διαρροή των απολογιών ο ΣΥΝ.

    Την υπόθεση αναλαμβάνει τώρα τακτικός ειδικός εφέτης

    Σε ειδικό εφέτη ανακριτή αποφάσισε να αναθέσει τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, η Ολομέλεια Εφετών. Οι εφέτες κάνοντας δεκτές σχετικές εισηγήσεις, όρισαν τους εφέτες κυρίους Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, Χάρη Μπίρμπο και Πάνο Πετρόπουλο, προκειμένου να διεξάγουν την ανάκριση για την υπόθεση.

    [02] Πρώτη αποτίμηση για την εξάρθρωση της 17Ν

    23/7/2002 5:51:00 μμ

    Μια πρώτη αποτίμηση των προσπαθειών της ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17Ν'', έκανε το μεσημέρι ο υπ. Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι μετά από συστηματική και μεθοδική προσπάθεια, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, τη δημοκρατική νομιμότητα, τους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες, καταφέραμε ένα ισχυρότατο πλήγμα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης "17Ν".

    Δίκες με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα χυθεί άπλετο φως και θα εξιχνιαστεί κάθε πτυχή του τρομοκρατικού φαινομένου. Η έρευνα, είπε, θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα κλείσει όταν θα είναι βέβαιο ότι οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, μέχρι σήμερα:

    έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη 10 άτομα, καταζητείται ένα και εξετάζεται η εμπλοκή στην υπόθεση και άλλων.

    Οι υπεύθυνοι, επισήμανε ο υπουργός, θα έχουν μια δίκαιη δίκη, όπως αρμόζει στη δημοκρατία μας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα έχουν, όμως, δίκη και θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Ολες οι υποθέσεις, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, θα εξεταστούν εξονυχιστικά, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως.

    Οι Ελληνες πρέπει να νιώθουν ασφάλεια στην χώρα τους

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, εκφράζοντας το σύνολο της κυβέρνησης.

    "Κανείς", είπε, "δεν μπορεί να συκοφαντήσει τους αγώνες και τις θυσίες τους. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει τη δυνατότητα και πρέπει να δώσει ενωμένος τη μάχη της αξιοπιστίας της πολιτικής".

    Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας και του λαού για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι Ελληνες πολίτες να αποκτήσουν το αίσθημα ασφάλειας.

    Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ: συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι έρευνες

    Εξάλλου ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος, δήλωσε ότι με βάση τα δεδομένα της προανάκρισης εκτιμήθηκε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής αστυνομίας, συνιστούν ισχυρότατο πλήγμα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ''17Ν'', με δεδομένο ότι 10 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν και κρατούνται, ενώ ένας ακόμη ο γνωστός Δημήτρης Κουφοντίνας καταζητείται''.

    Ο κ. Νασιάκος υπογράμμισε επίσης ότι στα δύο κρησφύγετα στην Πάτμο και στη Δαμάρεως βρέθηκε και κατασχέθηκε το σύνολο σχεδόν του επιχειρησιακού εξοπλισμού της οργάνωσης από ιδρύσεως της.

    Εκτιμάται, τόνισε, ότι οι εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις επί του υλικού αυτού θα διευρύνουν το πεδίο των ερευνών και θα τεκμηριώσουν δικαστικά εγκληματικές πράξεις της 17Ν.

    Τέλος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι η ελληνική αστυνομία θα συνεχίσει με την ίδια ένταση τις προσπάθειες της μέχρι να αποκαλυφθούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όλοι όσοι με οποιοδήποτε ρόλο συμμετείχαν στην εγκληματική αυτή οργάνωση από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα.

    [03] Εξελίξεις στην υπόθεση του μοιραίου Φάλκον

    23/7/2002 6:21:00 μμ

    Την ενοχή του κυβερνήτη του πρωθυπουργικού Φάλκον, Γιάννη Ανδρουλάκη ζήτησε η Εισαγγελέας του 3ου τριμελούς πλημμελειοδικείου, ενώ παράλληλα ζήτησε την απαλλαγή των 9 συγκατηγορούμενών του, του συγκυβερνήτη Γρηγόρη Σινέκογλου και των 8 τεχνικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Επίσης διέταξε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην εισαγγελία πρωτοδικών προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του τότε γενικού διευθυντή της Ο.Α., Μιλτιάδη Τσαγκαράκη, διότι δεν είχε εντάξει το πρωθυπουργικό Φάλκον σε σμήνος ώστε να έχει την τεχνική υποστήριξη που όφειλε να έχει.

    [04] Smart Card απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ

    23/7/2002 5:51:00 μμ

    Τη νέα κάρτα απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Γιάννης Μανιάτης. Η ''έξυπνη κάρτα'' (Smart Card), όπως χαρακτηρίστηκε, θα είναι παρόμοια με τις πιστωτικές ή τηλεφωνικές κάρτες, θα φέρει επάνω τη φωτογραφία του κατόχου της και θα αντικαταστήσει όλες τις χάρτινες μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, καθώς και τις κάρτες που χρησιμοποιούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας. Η κάρτα αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ακόμη και στο τραμ και τον Προαστιακό σιδηρόδρομο που θα λειτουργήσουν μελλοντικά. Ο σχεδιασμός της κάρτας είναι τέτοιος, ώστε παρέχει τη δυνατότητα στο κάτοχό της να την χρησιμοποιεί και σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα διόδια.

    Σε λειτουργία από το 2004

    Όπως εξήγησε ο κ. Βερελής, η κάρτα αυτή που θα τεθεί σε λειτουργία το 2004, θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον ΟΑΣΑ και το κοινό θα μπορεί να την προμηθεύεται ή να την ''φορτώνει'' (ανανεώνει) από τα εκδοτήρια που υπάρχουν. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, τα οποία θα "τσεκάρουν" τις κάρτες και έτσι το εισιτήριο θα πηγαίνει στο αντίστοιχο μέσο. Η συνολική δαπάνη για την έκδοση, εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος της κάρτας θα ανέλθει στα 16,1 δισ. δρχ., κόστος το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει αποσβεστεί μέσα σε μια πενταετία.

    Εφαρμογή ενιαίας πολιτικής εισιτηρίου

    Η εφαρμογή της Smart Card θα συμβάλλει στην εφαρμογή ενιαίας πολιτικής εισιτηρίου, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ και στην υλοποίηση ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής. Ταυτόχρονα περιορίζεται δραστικά ο κίνδυνος κλοπής ή παραχάραξης των εισιτηρίων, βελτιώνεται σημαντικά η ταχύτητα πρόσβασης στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για παρακολούθηση όλων των οικονομικών συναλλαγών και τον έλεγχο των σημείων διάθεσης των εισιτηρίων.

    Στην εκδήλωση παρουσίασης της Smart Card, διευκρινίστηκε ότι θα συνεχιστεί η έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων, ενώ σχεδιάζεται και η έκδοση ''έξυπνων εισιτηρίων'' πολλαπλών διαδρομών, εβδομαδιαίου, τριήμερου ή και οικογενειακού εισιτηρίου.

    Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει πρόσκληση σε μεγάλες επιχειρήσεις να προμηθεύσουν το προσωπικό που απασχολούν με Smart Cards με στόχο τόσο την τόνωση των αστικών συγκοινωνιών όσο και τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας.

    [05] Αυξάνονται οι λεωφορειόδρομοι

    23/7/2002 5:42:00 μμ

    Την επέκταση, πάνω από 30 χιλιόμετρα επιπλέον, του συστήματος των λεωφορειόδρομων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Βερελής. Μετά από συντονισμένες ενέργειες και δράσεις των υπουργείων Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ και του ΟΑΣΑ, το δίκτυο των ειδικών λωρίδων για λεωφορεία και τρόλεϊ παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και ξεπερνάει το στόχο των 45 χιλιομέτρων μέχρι το έτος 2004, δήλωσε ο κ. Βερελής, που συμπλήρωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμαστική εφαρμογή της τοποθέτησης των τριών τύπων διαχωριστικών, από τους οποίους θα επιλεγεί ένας.

    Πιο γρήγορες οι μετακινήσεις

    Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, με την επέκταση των λεωφορειοδρόμων θα αυξηθεί σημαντικά η ταχύτητα των επίγειων μέσων μαζικής μεταφοράς και αυτά θα γίνουν πιο ελκυστικά και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος θα χρησιμοποιεί τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Το υφιστάμενο δίκτυο λεωφορειόδρομων έχει μήκος περίπου 22 χιλιόμετρα. Βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής 7 χιλιόμετρα, υπό έγκριση 10 χιλιόμετρα, υπό μελέτη 10,5 χιλιόμετρα, ενώ για άλλα 5,5 χιλιόμετρα η μελέτη έχει γίνει αλλά βρίσκονται υπό αναθεώρηση λόγω ευρύτερων επεμβάσεων στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών. Επίσης προγραμματίζονται μελέτες και έργα συνολικού μήκους 8,5 χιλιομέτρων εντός του 2003.

    Το σύστημα των λεωφορειολωρίδων αφορά το 50% των ατόμων που μετακινούνται καθημερινά στην περιοχή της πρωτεύουσας, καθώς σύμφωνα με έρευνα, το 37% των μετακινήσεων γίνεται με λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ πάνω από 12% του κοινού χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τα δίτροχα, τα οποία θα μπορούν να κινούνται στους λεωφορειόδρομους.

    [06] Να μην κλείσει η υπόθεση ''Μάγιο'' λέει ο Λαλιώτης

    23/7/2002 7:27:00 μμ

    Η υπόθεση της "Μάγιο" δεν μπορεί να κλείσει, καθώς οι δεσμοί "Μάγιο" - Νέας Δημοκρατίας είναι διαχρονικοί, δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση. Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση "Μάγιο" συνεχίζεται, διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ επισήμανε ότι αυτό που διέρρευσε είναι εισήγηση και όχι τελική απόφαση.

    Ο κ. Λαλιώτης, σχολιάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου προς το συμβούλιο εφετών, κατά την έξοδο του από το μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι ''από τη στιγμή που υπάρχουν ερωτήματα και θα υπάρξουν και στοιχεία, δεν μπορεί να κλείσει σε καμία περίπτωση η υπόθεση''. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ είπε--μεταξύ άλλων-- ότι "διαχρονική είναι η ροή μαύρου και αδήλωτου χρήματος από τη Μάγιο προς τα ταμεία της ΝΔ και προς πρόσωπα που έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία''.

    Ο κ. Λαλιώτης επιμένει ότι πρέπει να αποκαλυφθούν και να ανοίξουν οι τροφοδότες λογαριασμοί της Μάγιο στην τράπεζα "Σκότλαντ Μπανκ" και αυτό πρέπει να γίνει με δικαστική συνδρομή.

    Επιπλέον, σχετικά με την πρόταση του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι πρέπει όλοι να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, ακόμα και όταν διαφωνούμε με τις αποφάσεις τους, υπογράμμισε όμως ότι ''και οι κρίνοντες κρίνονται''.

    Δηλώσεις Λαλιώτη για τρομοκρατία

    Ο κ. Λαλιώτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας και τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της τρομοκρατίας υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην κοινωνία, για τα οποία υπάρχουν δημιουργικές πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, γιατί, όπως ανέφερε, πρέπει να εξαρθρωθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις και τα τρομοκρατικά δίκτυα από τη βάση μέχρι την κορυφή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να αποκαλυφθούν τα πάντα για τους πάντες και θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι αρχηγοί, οι εγκέφαλοι και τα εκτελεστικά τους όργανα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη, ότι δούλεψαν πολλούς μήνες με σχέδιο και έφεραν αποτέλεσμα, ενώ απέρριψε τη θεωρία του τυχαίου γεγονότος.

    [07] Συνεδρίαση υπουργών εν όψιν της ελληνικής προεδρίας

    23/7/2002 6:47:00 μμ

    Θέματα συναρμοδιότητάς τους εν όψει της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χιστοδουλάκη και Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο. Ειδικότερα, οι τρεις υπουργοί συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες, την οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης, τις επενδύσεις στις χώρες της Βαλκανικής, την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και την προοπτική ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Επίσης, συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, καθώς και την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας.

    [08] Έκλεισε η Softex

    23/7/2002 6:35:00 μμ

    Την απόφασή της για το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Σόφτεξ στη Δράμα ανακοίνωσε χθες με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης η ιδιοκτήτρια εταιρία της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εργασία περίπου 450 υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις αρχές Ιουνίου, και άλλοι 150-200 που δούλευαν εποχικά στις λιμενικές εγκαταστάσεις των Ελευθερών Παγγαίου απ' όπου γινόταν επί χρόνια η διακίνηση των προϊόντων της εταιρίας στην Αθήνα και στις χώρες του εξωτερικού.

    Έντονες αντιδράσεις

    Οι πρόεδροι των εργαζομένων Χρήστος Βασιλειάδης και Γ. Αλεξίου δήλωσαν ότι καταγγέλλουν ως παράνομη και αντεργατική την απόφαση αυτή με την οποία ουσιαστικά πετιούνται στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι, επιρρίπτουν δε ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Η είδηση για το κλείσιμο των εργοστασίων της "Σόφτεξ" έπεσε ''σαν κεραυνός εν αιθρία'' και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων, ενώ στάλθηκαν επείγοντα τηλεγραφήματα στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και Εργασίας κ. Δημήτριο Ρέππα, με τα οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή τους ώστε να ακυρωθεί η απόφαση κλεισίματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

    Τις πρώτες απογευματινές ώρες έγινε γνωστό πως ο κ. Τσοχατζόπουλος κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους τρεις βουλευτές του νομού σε σύσκεψη, η οποία θα γίνει αύριο λίγο μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητηθούν με τους Ιταλούς εργοδότες τρόποι επαναλειτουργίας των εργοστασίων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Δράμας.

    Αν δεν ληφθεί αύριο απόφαση να ξανανοίξουν και να ξαναλειτουργήσουν οι μονάδες της ''Σόφτεξ'', οι αρμόδιοι αιρετοί και μη φορείς της Δράμας θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν ποια στάση θα κρατήσουν και ποιας μορφής κινητοποιήσεις θα δρομολογήσουν.

    [09] Τουρκία: στις 29/9 η απόφαση για διεξαγωγή εκλογών

    23/7/2002 7:41:00 μμ

    Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου κάλεσε σήμερα τους βουλευτές σε έκτακτη σύνοδο του σώματος στις 29 Ιουλίου, για να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Νοέμβριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το κάλεσμα αυτό των βουλευτών απηχεί το αίτημα που έγινε από ένα από τα σημαντικότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ συμφώνησε σήμερα, όχι όμως χωρίς επιφυλάξεις, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αφότου το MHP απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Τι υποστηρίζει ο Ετζεβίτ

    Ο Ετζεβίτ, που είναι άρρωστος, και του οποίου η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο λόγω πολλών αποχωρήσεων βουλευτών από το κόμμα του, υποστηρίζει ότι οι εκλογές μπορούν να οδηγήσουν στην εξουσία ένα λαϊκίστικο ισλαμιστικό κόμμα και να αποσταθεροποιήσουν το τουρκικό έθνος. Η αντιπολίτευση έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για πρόωρες εκλογές.

    Μια προηγούμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών αναβλήθηκε σήμερα, επειδή δεν επιτεύχθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 184 βουλευτών σε σύνολο 550 του κοινοβουλίου.

    [10] Έρευνες για διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο

    23/7/2002 7:32:00 μμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε ότι έχει διατάξει έρευνα στο Πεντάγωνο, προκειμένου να εντοπιστεί το άτομο ή τα άτομα που άφησαν να διαρρεύσουν στην εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάϊμς τα σχέδια μαζικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ. Στις 5 Ιουλίου, η εφημερίδα έγραφε σε σχετικό της άρθρο, ότι το στρατιωτικό επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει μαζική επίθεση εναντίον του Ιράκ, στην οποία θα λάβουν μέρος εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ισχυρή χερσαία δύναμη, στην οποία θα συμμετάσχουν οκτώ χώρες της περιοχής. Ο κύριος Ράμσφελντ, πάντως, δεν επιβεβαίωσε το εάν έχει εκπονηθεί ή όχι ένα τέτοιο σχέδιο.

    [11] Περίπου 493.000 εκκαθαριστικά αποστέλλονται

    23/7/2002 5:50:00 μμ

    Αρχισε να ταχυδρομείται από χθες η ένατη παρτίδα με περίπου 493.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά τα 133.000 είναι χρεωστικά, τα 178.000 πιστωτικά, ενώ για τα υπόλοιπα προέκυψε μηδενικό αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα είχε εκκαθαριστεί το 70% των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εφέτος και υπολογίζεται σε περίπου 4,9 εκατομμύρια.

    Φορολογικοί έλεγχοι από τον Αύγουστο

    Εν τω μεταξύ, εντολές στις εφορίες για φορολογικούς ελέγχους από τον Αύγουστο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε όσους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες δεν προσήλθαν για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων της τριετίας 1999-2001 και της εξαετίας 1993-1998. Υπενθυμίζεται ότι για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της εξαετίας η προθεσμία που έληξε στις 19 Ιουλίου παρατάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    [12] Πρόταση Βαρδινογιάννη για εξαγορά της Ο.Α.

    23/7/2002 5:32:00 μμ

    Σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής. Όπως έγινε γνωστό ο επιχειρηματίας Παύλος Βαρδινογιάννης κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 51% της εταιρείας, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Βαρδινογιάννης κατέθεσε πρόσφατα στην ΕΤΕΒΑ μία εγγυητική επιστολή για το κοινοπρακτικό δάνειο που έχει συνάψει με μία ελληνική, μία ελβετική, μια ισπανική και δύο βελγικές τράπεζες και με το οποίο καλύπτεται το ποσό που ζητάει το ελληνικό Δημόσιο για την πώληση του 51% της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Παράλληλα, ο όμιλος Βαρδινογιάννη έστειλε σχετική επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών.

    Ο υπουργός Μεταφορών &amp; Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές για την εκδήλωση νέου ενδιαφέροντος από τον επιχειρηματία Παύλο Βαρδινογιάννη και ανακοίνωσε ότι σήμερα έχουν κληθεί στο υπουργείο εκπρόσωποί του για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση που έχει κάνει, αλλά και για τις εγγυήσεις που έχει προσκομίσει.

    [13] Οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες

    23/7/2002 6:58:00 μμ

    Οι νέοι αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, από 25 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου θα είναι σε θέση, με την έναρξη της δραστηριότητάς τους, να καταθέσουν αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Το ύψος της εφάπαξ επιδότησης ανέρχεται έως 25.000 ευρώ. Ο έλληνας σύμβουλος του αρμόδιου για αγροτικά θέματα επιτρόπου, Τάσος Χανιώτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον το 80% των ελλήνων παραγωγών δεν θα θιγεί από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εν τω μεταξύ,την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την αγροτική πολιτική.

    [14] Η σημαία του ''Αθήνα 2004'' ταξιδεύει. .

    23/7/2002 6:02:00 μμ

    Στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης θα ταξιδεύσει η σημαία της Οργανωτικής Επιτροπής του ''Αθήνα 2004'', που παρέδωσε σήμερα στον ορειβάτη από την Αγριά Βόλου, Νίκο Μαγγίτση και στον συναθλητή του Γρηγόρη Πολυμέρου, η πρόεδρος του Οργανισμού, Γιάννα Αγγελοπούλου. Η ορειβατική αποστολή του Αθλητικού Ομίλου Δήμου Αγριάς, που αναχωρεί για τον Καύκασο στις 26 Ιουλίου και προγραμματίζεται να φτάσει στην κορυφή Ελμπρους στις 7 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στην επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, στην ολυμπιακή ιδέα και τον Ολυμπιακό εθελοντισμό.

    Η κα Αγγελοπούλου, παραδίδοντας τη σημαία στους αθλητές, τους ζήτησε να δώσουν το "στίγμα" της Ελλάδας σε όλες τις γωνιές της γης που επισκέπτονται, αλλά και να μεταφέρουν στα πιο μακρινά σημεία του πλανήτη το μήνυμα του εθελοντισμού.

    Η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", που υποσχέθηκε ότι ο Οργανισμός θα σταθεί στο πλευρό των ορειβατών, τόνισε ότι όταν βάζεις έναν υψηλό στόχο και τον ακολουθείς με συνέπεια και οργάνωση πάντα τον πετυχαίνεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 July 2002 - 16:54:19 UTC