Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενας άνδρας θύμα της νεροποντής
  • [02] Θέμα ημερών η έκδοση ενταλμάτων για 17Ν
  • [03] Ενοχος ο Παναγιώτης Κράμπης
  • [04] Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας για ΚΕΠΑΑ
  • [05] Πιέσεις για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία
  • [06] Νέο κρούσμα ''φουσκομένων'' εσόδων στις ΗΠΑ
  • [07] Τι προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση
  • [08] Εμβόλιο κατά του AIDS ''εντός πέντε ετών''

    [01] Ενας άνδρας θύμα της νεροποντής

    8/7/2002 7:36:00 μμ

    Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 84 στο Βοτανικό ο 35χρονος Αλβανός Γεώργιος Περτούφι, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε πίσω από τη Σόφτεξ. Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η ξαφνική καταιγίδα και στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου πλημμύρισαν μέχρι και τα χειρουργεία. Εξ άλλου έως και αυτήν την ώρα τα συνεργεία της Πυροσβεστικής αντλούν νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. Πάντως η κατάσταση σταδιακά ομαλοποιείται αφού η βροχή σταμάτησε και τα νερά άρχισαν να αποτραβιούνται.

    Έως τις 9 το βράδυ δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του Ηλεκτρικού, ενώ στο ΜΕΤΡΟ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Ομόνοια έως Σεπόλια.

    Περίπου χίλιες κλήσεις για παροχή βοήθειας έχει δεχτεί η Πυροσβεστική, όπως δήλωσε πριν από λίγο στη ΝΕΤ 105,8 ο Αρχηγός του Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η στάθμη του Κηφισού άρχισε να πέφτει και ότι η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. 100 συνεργεία της Πυροσβεστικής και ολόκληρη η δύναμη της ΕΜΑΚ βρίσκονται στους δρόμους για παροχή βοήθειας.

    Να σημειώσουμε πάντως ότι στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας, οι άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες προσπαθούν ακόμα και τώρα να παράσχουν βοήθεια. Στη Λεωφόρο Καβάλας ακινητοποιήθηκε λεωφορείο του ΚΤΕΛ του νομού Ιωαννίνων και χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να σωθούν οι επιβάτες.

    Ανάλογο περιστατικό συνέβη και στη συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με τη Λένορμαν, όπου εγκλωβίσθηκε τρόλεϊ με αποτέλεσμα να χρειαστεί η βοήθεια της πυροσβεστικής για να σωθούν οι επιβάτες.

    Μία γυναίκα κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της στην οδό Πειραιώς, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία και έπεσε στα νερά. Ευτυχώς η γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή, από πυροσβέστες και πολίτες, οι οποίοι, αφού την ανέσυραν, την μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Τζάννειο.

    Εξ άλλου δεκάδες αυτοκίνητα είναι ακόμα ακινητοποιημένα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και στο σταθμό Λαρίσης. Επιπλέον πολλά φανάρια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα.

    Από το χαλάζι έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ παρατηρούνται ακόμα και τώρα διακοπές ρεύματος. Προβλήματα σημειώθηκαν σε 9 γραμμές μέσης τάσης λόγω κεραυνών σε μονωτήρες, ενώ στο κέντρο της Αθήνας μετασχηματιστές της ΔΕΗ, που βρίσκονται σε πλημμυρισμένα υπόγεια, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Σοβαρά ήταν τα προβλήματα και στο νοσοκομείο Σωτηρία, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πέντε ασθενείς παραμένουν χωρίς αναπνευστήρα, καθώς κάηκαν οι γεννήτριες, ενώ σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η προσπάθεια μεταφοράς τους σε άλλο χώρο. Πλημμύρα επίσης κατέστρεψε τη μονάδα αποστείρωσης και το παθολογο-ανατομικό τμήμα. Επί τόπου βρίσκεται συνεργείο της Πυροσβεστικής με αντλία του στρατού.

    Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

    Την προσοχή των πολιτών τις επόμενες ώρες, καθώς οι έντονες βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν, εφιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας και να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους λαμβάνοντας υπ όψιν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, οι ξαφνικές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ, στα ηπειρωτικά της χώρας, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς και στο βόρειο και νότιο Αιγαίο.

    [02] Θέμα ημερών η έκδοση ενταλμάτων για 17Ν

    8/7/2002 4:24:00 μμ

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα μέλη της "ΕΟ 17Ν", καθώς τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική θα επιτρέψουν στις Αρχές πολύ σύντομα, πιθανότατα και αύριο, να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τουλάχιστον τρία άτομα. Η Αντιτρομοκρατική μετά από συστηματική δουλειά έχει πλέον στα χέρια της, σχεδόν ολόκληρο το οπλοστάσιο των τρομοκρατών, τα περίφημα 45αρια καθώς και την ιστορική γραφομηχανή. Ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι ένοικοι της πολυκατοικία στην οδό Πάτμου. Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ και η δραστηριότητες του Ξηρού στο Σουδάν, η υγεία του οποίου έχει βελτιωθεί σημαντικά.

    Στο μικροσκόπιο οι δραστηριότητες Ξηρού στο Σουδάν

    Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει πάει ήδη στο Σουδάν προκειμένου να ερευνήσει τα πάντα γύρω από τις επαφές του 40χρονου τρομοκράτη ενώ σαν βόμβα έσκασε στην ελληνική κοινότητα του Χαρτούμ η είδηση ότι κάποιος έλληνας επιχειρηματίας, που δραστηριοποιούνταν εκεί συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη.

    Κανένας όμως δεν γνώριζε τον Ξηρό ούτε τον είχε δει ποτέ. "Πέφτουμε από τα σύννεφα. Η φυσιογνωμία του είναι ολωσδιόλου άγνωστη. Το Χαρτούμ είναι μια μικρή πόλη. Κανένας δεν είπε ότι τον είδε", δήλωσε στη ΝΕΤ, ο Λευτέρης Γαβριηλίδης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Χαρτούμ.

    Η ελληνική παροικία στη σουδανική πρωτεύουσα αριθμεί λιγότεροι από 250 άτομα και όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Οποιαδήποτε επαφή του Ξηρού εκεί θα είχε γίνει αμέσως γνωστή, είτε χρησιμοποιούσε αυτό, είτε άλλα ονόματα, όπως συνήθιζε.

    Ο Σάββας Ξηρός σύμφωνα με πληροφορίες είχε επισκεφθεί τα τελευταία 7 χρόνια το Σουδάν συνολικά δέκα φορές και η σχέση του με τη χώρα αυτή ίσως αποδειχθεί σημαντική για την κατανόηση των σχέσεων της 17Ν με τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού.

    Η χώρα αυτή αποτελεί την τελευταία δεκαετία ένα από τα φυτώρια της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι πιθανές διεθνείς διασυνδέσεις των ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της 17Ν διερευνώνται από τις ελληνικές αρχές καθώς και τις βρετανικές και αμερικανικές.

    Αφορμή στάθηκαν κάποια ευρήματα στη γιάφκα των Πατησίων, ενώ εκτιμάται ότι στις επιθέσεις της 17Ν δεν αποκλείεται να μετείχαν και αλλοδαποί.

    Εν τω μεταξύ συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Ξηρού, ο οποίος αύριο αναμένεται να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο 10ο όροφο του Ευαγγελισμού, προκειμένου να καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη.

    Κυβερνητικές αντιδράσεις για την ονοματολογία

    Για κατάντια και ανεπίτρεπτες εικασίες, που φθάνουν στα όρια της αθλιότητας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τοποθετήσεις, για ονόματα που φέρονται, σύμφωνα με μερίδα του ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, να μετέχουν ή να είναι οι επικεφαλής της 17Ν.

    "Δεν μπορεί να θίγονται και να σπιλώνονται πρόσωπα στη λογική του εμπορίου", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας, υποστηρίζοντας ότι "είναι ντροπή και αθλιότητα όλα αυτά και καλώ και την ΕΣΗΕΑ να ασκήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις".

    Ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε καταδικαστέα και ανυπόστατη την κριτική, που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. "Πρόκειται για φαινόμενα, που δείχνουν τη μικροψυχία και τη μιζέρια της Ν.Δ. Δεν έχουν καταλάβει", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός τύπου ότι "η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι εθνική υπόθεση".

    "Υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας των δημοσιογράφων και αν εφαρμοστεί στο σύνολό του δεν χρειάζονται νουθεσίες και συμβουλές. Κακό να δημοσιεύονται ονόματα αν δεν έχουν δοθεί επίσημα από τις διωκτικές αρχές", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

    Υβρη στη δημοσιογραφία χαρακτήρισε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τη δημοσίευση στο σημερινό Τύπο, ονομάτων που φέρονται ως ηγεσία της οργάνωσης.

    "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πληροφορίες και φειδωλοί στις δηλώσεις", τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας.

    "Η κυβέρνηση έχει δώσει παράδειγμα συμπεριφοράς", τόνισε ο υφυπουργός εξωτερικών Ανδρέας Λομβέρδος, αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ενώ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η Συνομοσπονδία στηρίζει διαχρονικά τους αγώνες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    "Σε απομόνωση κρατούν τον Σάββα Ξηρό", υποστηρίζει μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο δικηγόρος του Γιώργος Αγιοστρατίτης.

    [03] Ενοχος ο Παναγιώτης Κράμπης

    8/7/2002 2:50:00 μμ

    Δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον Παναγιώτη Κράμπη για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη. Εικοσιπέντε χρόνια επέβαλε στον κατηγορούμενο Μάριο Ασημάκη κρίνοντάς τον ένοχο για αρπαγή από κοινού και άμεση συνέργια σε ανθρωποκτονία. Ο συγκατηγορούμενος στην υπόθεση Θεόδωρος Κράλλης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της αρπαγής και της εκβίασης, ενώ κρίθηκε ένοχος μόνο για απλή συνέργια σε πλαστογραφία. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή τριών μηνών με δυνατότητα εξαγοράς. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και η Μάνια Χωραΐτου, αφέθησαν ελεύθεροι.

    [04] Προτεραιότητες ελληνικής προεδρίας για ΚΕΠΑΑ

    8/7/2002 2:43:00 μμ

    Για τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πλαίσιο της προεδρίας της στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Aμυνας και Ασφάλειας, ενημέρωσε σήμερα τους πρέσβεις των 14 χωρών-μελών της ΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Η Ελλάδα ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ αναφορικά με τον ευρωστρατό. Σε περίπτωση δε που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε, διευκρίνισε θα πρέπει να στηριχθούμε στην εμπειρία του παρελθόντος και να αναζητήσουμε ειδικές ρυθμίσεις εκτός ενός γενικού πλαισίου συμφωνίας.

    Στόχος: Η συμφωνία ΕΕ-ΝΑΤΟ για ευρωστρατό

    H χώρα μας, σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου, θα προωθήσει όλες τις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης στη ΦΥΡΟΜ στα τέλη του έτους, προκειμένου να αντικαταστήσει ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή.

    Περαιτέρω η Ελλάδα θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πραγματοποίηση μίας άσκησης της ΕΕ ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ το β΄ εξάμηνο του 2002. Επίσης θα προωθήσει διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα αποβλέπει στην παραγωγική συνεργασία των πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων μέσα από την κοινή εκπαίδευση τους ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε διεθνείς κρίσεις.

    Εξάλλου, η χώρα μας στο πλαίσιο της προεδρίας της θα προωθήσει τη συνεργασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον τομέα των εξοπλισμών. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν σε κάποιο βαθμό τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή και τεχνολογία. Πάντως, σχολίασε ότι για την αλλαγή της στάσης των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα απαιτείται απόφαση σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου. Επίσης διευκρίνισε ότι η προώθηση της συνεργασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δεν αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, τα οποία διέπονται αποκλειστικά από τις υφιστάμενες αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα διοργανώσει σεμινάρια τόσο για την ανάπτυξη της μεσογειακής διάστασης της ΚΕΠΑΑ όσο για την ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τους σκοπούς της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Τέλος η δημιουργία μιας στρατηγικής για την υποστήριξη της ΚΕΠΑΑ με διαστημική τεχνολογία και διαστημικές εφαρμογές αποτελεί άλλη μία πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας ΝΑΤΟικών στρατηγείων ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις δεν θα θίξουν γεωπολιτικές και πολιτικές ισορροπίες που έχουν καθοριστεί από τα υφιστάμενα σχήματα.

    [05] Πιέσεις για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

    8/7/2002 6:20:00 μμ

    Μια νέα κυβερνητική κρίση βρίσκεται προ των πυλών στην Τουρκία. Σήμερα το απόγευμα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού Ετζεβίτ, Χουσαμετίν Οζκάν, ο υπουργός Πολιτισμού Ιστεμιχάν Ταλάϊ και άλλοι 12 βουλευτές του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όλοι τους υπέβαλαν επίσης παραίτηση και από το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, καθώς το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, ως εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό ζητά έκτακτη σύγκληση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στις αρχές Σεπτεμβρίου για να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Πολιτικούς τριγμούς προκαλεί ο Μπαχτσελί

    O Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο, ενισχύοντας έτσι τους πολιτικούς τριγμούς και προκαλώντας έντονη αβεβαιότητα στις τουρκικές χρηματαγορές και την οικονομία γενικότερα. Ενδεικτικό του κλίματος, η υποχώρηση κατά 4,6% του δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

    Οι τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν το αίτημα πρόωρων εκλογών "σεισμό" και "βόμβα" και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο τι θα κάνει τώρα ο ασθενής Τούρκος πρωθυπουργός. Αν δηλαδή θα αποδεχθεί την πρόταση Μπαχτσελί, ή θα επιδιώξει τη δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Χθες, πάντως, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και επανέλαβε ότι η θητεία της κυβέρνησής του λήγει τον Απρίλιο του 2004.

    [06] Νέο κρούσμα ''φουσκομένων'' εσόδων στις ΗΠΑ

    8/7/2002 6:59:00 μμ

    Θυγατρική της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck κατέγραψε έσοδα ύψους 12,4 δις δολαρίων, τα οποία δεν εισήλθαν ποτέ στα ταμεία της. Οπως αποκαλύφθηκε, η Medco Health Solutions συμπεριέλαβε στα έσοδά της και τις πληρωμές ασθενών για φάρμακα. Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή δεν επηρέασε τα τελικά έσοδα, παρουσίασαν μια πλαστή εικόνα για την οικονομική πορεία της εταιρείας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα αυτή αποκάλυψη θα εντείνει την ανησυχία των επενδυτών στις διεθνείς χρηματαγορές. Αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για τη σειρά σκανδάλων που πλήττει το κύρος της αμερικανικής οικονομίας.

    [07] Τι προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση

    8/7/2002 3:49:00 μμ

    Τμήμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε σήμερα, το υπουργείο Οικονομίας με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, του Μητρώου και του ΦΠΑ. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων η κατάργηση της θεώρησης όλων των μηχανογραφικά εκδιδόμενων στοιχείων, σταδιακά με την εφαρμογή ασφαλειών στα μηχανογραφικά συστήματα, καθώς και η κατάργηση της θεώρησης σειράς βιβλίων και καταστάσεων.

    Εντός Ιουλίου το νομοσχέδιο στη Βουλή

    Tα πρατήρια βενζίνης εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων γιά τις πωλήσεις πετρελαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές.

    Παράλληλα, οι τηρούντες βιβλία εσόδων-εξόδων θα υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο αντί του δίμηνου. Ακόμη, καταργείται η υποχρεωτική υποβολή μηδενικών και πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ και δεν καταλογίζονται κυρώσεις για τη μη υποβολή τους κατά τα προηγούμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα όρια των απαλλασσόμενων επιτηδευματιών από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από 3.000 ευρώ σε 4.000 και από 7.500 σε 9.000 ευρώ.

    Τέλος, αυξάνονται τα όρια για την ένταξη επιτηδευματιών στην πρώτη κατηγορία από 75.000 ευρώ σε 100.000 και για τη β΄κατηγορία από 900.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του μηνός στη Βουλή και οι διατάξεις του θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    [08] Εμβόλιο κατά του AIDS ''εντός πέντε ετών''

    8/7/2002 7:31:00 μμ

    Διαδηλωτές στη Βαρκελώνη

    Η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή 15 χιλιάδων επιστημόνων, πολιτικών και ειδικών, αναμένεται σήμερα να φιλοξενήσει μια ελπιδοφόρα ιατροφαρμακευτική ανακοίνωση. Εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας VaxGen, αναμένεται να ανακοινώσουν την πρόθεση τους να θέσουν σε κυκλοφορία εμβόλιο κατά του AIDS, πιθανότατα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στοιχεία για νέα φάρμακα για το AIDS αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν στις επιστημονικές συνεδρίες της διάσκεψης.

    Η πρόληψη θα ελέγξει την επιδημία

    Δρ Πίτερ Πιοτ

    Εχθές, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του AIDS, Πίτερ Πιοτ, δήλωσε πως θα πρέπει ν' απομακρυνθούν απ' την εξουσία οι πολιτικοί ηγέτες που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τον αγώνα κατά της θανατηφόρου αυτής νόσου.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη, ο Δρ. Πιοτ τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα είναι η αντιμετώπιση του AIDS στην Αφρική όπου πάνω από δύο εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο αυτή.

    "Σχεδόν 28 εκατομμύρια κάτοικοι της Αφρικής έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή, αλλά μόνο 30 χιλιάδες υποβάλλονται σε θεραπεία", εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του AIDS και υπογράμμισε πως θα πρέπει ν' αναγνωρισθεί πως το AIDS είναι πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν κρύβουν επίσης την ανησυχία τους για τις διαστάσεις επιδημίας που έχει λάβει το ΑIDS σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, όπου τα κρούσματα αυξάνονται με εξαιρετικά ανησυχητικό ρυθμό.

    Ενας από τους στόχους μας, τόνισε ο δρ Πίτερ Πιοτ, είναι να πείσουμε τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να αντιμετωπίσουν το μείζον αυτό πρόβλημα.

    Για πολλά χρόνια η έμφαση ήταν στη παροχή φθηνών φαρμάκων στους προσβληθέντες από τον ιό HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τώρα οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

    Το μέγεθος του προβλήματος

    Δύο εκθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν αρχίσει η Διάσκεψη της Βαρκελώνης, αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος και προβλέπουν ότι προληπτικά προγράμματα, όπως εκστρατείες ενημέρωσης και η προώθηση της χρήσης προφυλακτικών θα μπορούσαν να μειώσουν κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των ατόμων που θα προσβληθούν από τον ιό.

    Η μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό που προκαλεί το AIDS ως το τέλος της δεκαετίας μας. Η έκθεση όμως τονίζει ότι με εκστρατείες ενημέρωσης ο αριθμος αυτός θα ήταν 23 εκατομμύρια.

    Προηγούμενη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προέβλεπε ότι 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από AIDS μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    Ισχυρότερος ο ιός από τα κοκταίιλ

    Η παρασκευή εμβολίου προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς απ'ό,τι ήλπιζαν οι επιστήμονες.

    Επιπλέον το κοκτέιλ των φαρμάκων που είχε δημιουργήσει τόσες ελπίδες ότι θα ελέγξει τον ιό HIV, απεδείχθη ότι είναι αποτελεσματικό μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στο πώς θα διατεθούν τα φάρμακα αυτά σε όσο το δυνατόν περισσότερους με αποτέλεσμα να ατονήσουν κάπως οι προσπάθειες πρόληψης.

    "Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση του AIDS είναι να μάθουμε στον κόσμο να προστατεύεται", δήλωσε μια ειδικός στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Νέα ιατρική μελέτη υποστηρίζει ότι ο ιός HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικός απέναντι στα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα για τη θεραπεία της ασθένειας. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 225 νεοπροσβληθέντων ασθενών στο Σαν Φρανσίσκο. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν προσβληθεί από ένα τύπο του ανθεκτικού στη σημερινή θεραπευτική αγωγή ιού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 July 2002 - 16:54:31 UTC