Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ξεδοντιάζει'' τη 17Ν η ΕΛ.ΑΣ
  • [02] Λαλιώτης για καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [03] Ο Καραμανλής στη Λαμία
  • [04] Αεροπορική σύνδεση των Επτανήσων
  • [05] Δολοφονία του Αφγανού αντιπροέδρου
  • [06] Πακιστάν: Λιθοβολισμός μέχρι θανάτου
  • [07] Επίτιμος διδάκτωρ ο Έλτον Τζον
  • [08] Ινδία: Προγιαγιάδες ετών... 40!

    [01] ''Ξεδοντιάζει'' τη 17Ν η ΕΛ.ΑΣ

    6/7/2002 7:17:00 μμ

    Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ πέφτουν η μία μετά την άλλη οι γιάφκες της 17Ν καθώς και το σύνολο του οπλοστασίου της. Νωρίς το μεσημέρι μετά από συντονισμένη επιχείρηση η Αντιτρομοκρατική εντόπισε το δεύτερο κρησφύγετο της οργάνωσης-φάντασμα, που αποτελείται από δύο διαμερίσματα στο Παγκράτι. Εντοπίστηκαν πολλές αντιαρματικές ρουκέτες, χειροβομβίδες, πυροσωλήνες, επιτραπέζια ρολόγια και υλικά μεταμφίεσης. Νωρίτερα προσήχθησαν για ανάκριση τρεις ύποπτοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα οι οποίοι συνελλήφθησαν έξω από την πολυκατοικία. Ολονύχτια συνάντηση με τον Ξηρό είχε τη νύχτα, ο εισαγγελέας Ι. Διώτης.

    ''Τα Εφτά Πέπλα''

    Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι οι ρουκέτες που βρέθηκαν στη Δαμάρεως είναι πιθανότατα όλες όσες έλειπαν από το κρησφύγετο της οδού Πάτμου στα Πατήσια και προέρχονται από αυτές που είχε κλέψει η 17Ν από το Συκούριο Λάρισας.

    Επίσης έχουν βρεθεί τουλάχιστον μια βόμβα σε τάπερ, πολλά ρολόγια και άλλα υλικά κατασκευής βομβών και αυτοσχέδιων εκτοξευτήρων για τις ρουκέτες.

    Η έφοδος στο κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως έγινε γύρω στη 1 το μεσημέρι με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει η επιχείρηση στα Πατήσια.

    Οι αστυνομικοί εκκένωσαν την πολυκατοικία, απομάκρυναν τους ενοίκους, απέκλεισαν την περιοχή, ενώ και το ελικόπτερο πετούσε πάνω από το σημείο και στη συνέχεια με μεγάλη προσοχή εισέβαλαν στη γιάφκα.

    Αργότερα, έφθασε εκεί και ένα "βαν" της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, το οποίο παρέλαβε κάποια αντικείμενα, ενώ τα περισσότερα θα ερευνηθούν επιτόπου με τη γνωστή "χειρουργική" μέθοδο, που έχει ονομαστεί "Τα Εφτά Πέπλα", που εφαρμόζεται με τις υποδείξεις των Βρετανών της Σκότλαντ Γιάρντ που βοηθούν στις έρευνες μαζί με Αμερικανούς πράκτορες του FBI.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες ταυτόχρονες έρευνες γίνονται στην Πάτρα, Καλαμάτα αλλά και στην Ευρυτανία, όπου έχει εντοπιστεί ακόμα ένα σπίτι του Ξηρού ενώ συνεχίζονται οι προσαγωγές και σύμφωνα με δικαστικές πηγές πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε 3 άτομα, που φέρονται να συνδέονται με την 17Ν.

    Ερευνα στο εργαστήριο του ηλεκτρονικού Γιώργου Πανουσόπουλου, στην οδό Βεϊκου 129, στο Κουκάκι, έκαναν το απόγευμα άνδρες της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της σήμανσης. Νωρίτερα είχε γίνει έρευνα στο πατρικό σπίτι του Γιώργου Πανουσόπουλου και του αδελφού του Κώστα, στην Αρσινόη Μεσσηνίας, όπου βρέθηκαν τρία παλιά πιστόλια από την εποχή της κατοχής, τα οποία πιθανόν δεν έχουν καμία σχέση με τη 17 Νοέμβρη.

    Η έρευνα στο πατρικό σπίτι και στο εργαστήριο του Γιώργου Πανουσόπουλου έγινε επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε το τηλέφωνό του στην ατζέντα του Σάββα Ξηρού.

    Ο Πανουσόπουλος προσήχθη στην ασφάλεια για να εξεταστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν γνώριζε, ή αν είχε σχέσεις με τις δραστηριότητες του Σάββα Ξηρού.

    Διευκρινίστηκε πάντως ότι ο Πανουσόπουλος δεν συνελήφθη, αλλά απλώς κλήθηκε στην ασφάλεια και εξετάζεται. Οι αστυνομικοί πήραν απο το εργαστήριό του ορισμένα πράγματα, για να εξεταστούν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

    Βελτιώνεται η υγεία του Ξηρού

    Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης εισαγγελέα και Ξηρού χθες τη νύχτα, στην οποία πήρε μέρος και ο Διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προσπάθησαν να πείσουν τον 40χρονο αγιογράφο να δώσει στοιχεία για την Οργάνωση.

    Οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν βάση υποδείξεων ειδικών ψυχολόγων, εξαιτίας της σωματικής αλλά και της ψυχολογικής του κατάστασης.

    Πληροφορίες μιλούν για απομονωτισμό του Ξηρού, παρακολούθηση του ολόκληρο το 24ωρο από κάμερα, παντελή άγνοια του για τα διαδραματιζόμενα γεγονότα, που έχουν συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα

    Πάντως τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του εισαγγελέα και του Ξηρού δεν έγιναν γνωστά καθώς, εξερχόμενος του νοσοκομείου, ο κ. Διώτης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Αργότερα σήμερα αναμένεται και νέα επίσκεψη του στον Ευαγγελισμό.

    Η κατάσταση τώρα της υγείας του Σάββα Ξηρού παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή βελτίωση και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εντός των επόμενων ημερών μεθοδευεται η μεταφορά του σε σουίτα του 10ου ορόφου του Νοσοκομείου, στην οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί κάγκελα και έχει διαμορφωθεί ο χώρος για τη φρούρηση του.

    Τη Δευτέρα θα προγραμματισθεί και η χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ορασής του.

    Εντονα συγκινημένος εμφανίστηκε το μεσημέρι ο πατέρας του Ξηρού, πάτερ Τριαντάφυλλος, ο οποίος μίλησε με βεβαιότητα για την αθωότητα του γιού αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ζουν μία κόλαση και αναμένουν την Ανάσταση".

    Στο μεταξύ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι έρευνες επεκτείνονται και στην επαρχία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, την Πάτρα, αλλά και στην Ευρυτανία, όπου εντοπίστηκε και έτερο σπίτι του Ξηρού.

    Κεντρικό επιχειρησιακό πρόσωπο στη 17Ν ο Ξηρός

    Τα στοιχεία που βλέπουν πάντως το φως της δημοσιότητας και οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ, συνηγορούν στην συμμετοχή του Σάββα Ξηρού, σε μερικές από τις πιο τρανταχτές τρομοκρατικές ενέργειες, που εξετέλεσε η 17Ν.

    Ηδη από προχθές ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ.Νασιάκος αποκαλύπτοντας ότι δαχτυλικά αποτυπώματα του Ξηρού, ανιχνεύθηκαν σε ένα από τα αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία Περατικού, τον τοποθετεί στο σκηνικό του εγκλήματος, ενώ έχει ήδη αναγνωριστεί και από αυτόπτη μάρτυρα του εγκλήματος.

    Ο κ. Νασιάκος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός είχε νοικιάσει, με ψεύτικο όνομα, το διαμέρισμα της οδού Πάτμου 84. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κλειδιά του διαμερίσματος-γιάφκας βρέθηκαν επάνω στον τραυματισμένο Ξηρό, τον αναγορεύει σε κεντρικό πρόσωπο της Οργάνωσης και όχι σε κάποιο περιφερειακό μέλος, χαμηλά στην ιεραρχία.

    Ο Ξηρός είχε εμφανιστεί ως Γρηγόρης Πουφτσής, επιδεικνύοντας μάλιστα και αστυνομική ταυτότητα στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, που έμελλε να φιλοξενήσει το οπλοστάσιο της Οργάνωσης. Ο ιδιοκτήτης μιλάει για έναν άνθρωπο καλλιεργημένο, πράο, συμπαθή και συνεπέστατο στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

    Την ίδια αντίληψη για τον Ξηρό διατηρούν και όλοι όσοι τον γνώριζαν. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, θρησκευόμενος και πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας.

    Εξάλλου όσον αφορά την εκδοχή περί ανάμιξης της πρώην συζύγου του Ξηρού στο φιάσκο της ''Λουίζης Ριανκούρ'' δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται.

    "Δεν γίνονται συλλήψεις αλλά προσαγωγές", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. ταξίαρχος Ελευθέριος Οικονόμου, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην υιοθετούν τη διάδοση φημών και ανεξέλεγκτων πληροφοριών. Έκκληση στους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, απηύθυνε και η ΕΣΗΕΑ.

    Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών

    Στο Ολυμπιακό Στάδιο όπου διεξάγεται γιαν δεύτερη μέρα η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το θέμα της τρομοκρατίας κυριαρχεί στις συζητήσεις.

    Κατά την ομιλία του χθες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξάλειψη της τρομοκρατίας με την συλλογή των πειστηρίων, τη σύλληψη των εμπλεκομένων και την καταδίκη τους.

    "Η επιτυχία των διωκτικών αρχών είναι και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπική επιτυχία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης",

    δήλωσε ο προεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Η ριζική καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, υποστήριξε ο Κώστας Λαλιώτης προσθέτοντας ότι εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 η Ελλάδα πρέπει να είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου.

    Ο κυβερνητικός εκπροσωπος αλλά και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σχολίασαν τη στάση της ΝΔ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας. Ο κ. Πρωτόπαπας επιτέθηκε σε στελέχη της Ν.Δ για τη στάση που τηρούν στο θέμα αυτό λέγοντας ότι θα έπρεπε, όπως κάνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, να χειροκροτούν για τη σημαντική δουλειά που γίνεται.

    "Η ΝΔ δεν μπορεί να χωνεψει την επιτυχία της κυβέρνησης" δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου προσθέτοντας με ειρωνικό ύφος ότι όλα τα έκανε ο αυτόματος πιλότος αναφερόμενος στην ΟΝΕ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    "Ο κ. Καραμανλής δείχνει ότι είναι και μικρόψυχος. Στενοχωριέται που η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της", τόνισε ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου ενώ ο Κίμων Κουλούρης δήλωσε ότι πρέπει να ζητήσουν δημόσια συγνώμη αυτοί που τροφοδοτούσαν σενάρια και ενέπλεκαν μέλη του ΠΑΣΟΚ με τη 17 Νοέμβρη.

    ''Δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής των υποθέσεων που σχετίζονται με τις δολοφονίες της "17 Νοέμβρη" αν και έχει παρέλθει η 20ετια'', δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    "Εύχομαι ο Ξηρός να έχει μία δίκαιη δίκη και θα την έχει", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας την πρακτική του Ξηρού ''εγκληματική δραστηριότητα που αντιστρατεύεται τη δημοκρατία''.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ Κ. Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και ζήτησε την αξιοποίηση όλων των στοιχείων σημειώνοντας ότι χωρίς τη συμβολή του κόμματός του στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

    "Δεν τρέφουμε ελπίδες ότι το νυστέρι θα φτάσει βαθιά", σχολίασε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Τα ευρύματα της Πάτμου

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναμένει τώρα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα ευρήματα της οδού Πάτμου, μεταξύ των οποίων, όπως λέγεται, περιλαμβάνονται και δακτυλικά αποτυπώματα.

    Στο μεταξύ, στην γιάφκα της οδού Πάτμου βρέθηκε χθες και η "ιστορική, πρώτη γραφομηχανή Olymbus με την οποία γράφονταν οι προκηρύξεις της 17Ν, που χρησιμοποιήθηκε, πρώτη φορά, στη δολοφονία του Γουέλς το 1975 και τελευταία στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, το 1989.

    Βρέθηκαν επίσης τα δυο 45άρια και το 38άρι, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες επιθέσεις, ενώ η δήλωση ανώτατου δικαστικού λειτουργού ότι "βρισκόμαστε στην καρδιά της τρομοκρατικής οργάνωσης", δείχνει με το πιο σαφή τρόπο το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι έρευνες.

    [02] Λαλιώτης για καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    6/7/2002 1:02:00 μμ

    Η ριζική καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 η Ελλάδα πρέπει να είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου και η κοινωνία μας πρέπει να είναι ανοικτή δημοκρατική και ασφαλής. Τα τελευταία γεγονότα, πρόσθεσε ο κ. Λαλιώτης, είναι μία αναμφισβήτητη επιτυχία για την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    Υπάρχει, όπως υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης, και θέληση και σχέδιο και αποφασιστικότητα για ένα συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας. Εκτίμησε μάλιστα ότι απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και εμπιστοσύνη στην Ελληνική αστυνομία και στη δικαιοσύνη, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα για να εξαρθρωθεί όλη η πυραμίδα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η επιτυχία της κυβέρνησης συνιστά πολιτικό όπλο, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι το συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας δεν αποτελεί κομματική υπόθεση και όφελος για ένα κόμμα αλλά είναι υπόθεση ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών.

    [03] Ο Καραμανλής στη Λαμία

    6/7/2002 1:38:00 μμ

    Συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την περιοδεία του στο νομό Φθιώτιδας ο πρόεδρος της ΝΔ. Σήμερα ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Λαμίας, το Δημαρχείο και το περιφερειακό νοσοκομείο της πόλης, όπου αναφέρθηκε στο υπό κατασκευή νέο κτίριο του περιφερειακού νοσοκομείου Λαμίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση τόσο για μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου όσο και για αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση.

    [04] Αεροπορική σύνδεση των Επτανήσων

    6/7/2002 1:17:00 μμ

    Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αεροπορική σύνδεση των Ιονίων Νήσων, καθώς έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για επιδότηση της σύνδεσης. Η αεροπορική γραμμή θα συνδέει Κέρκυρα-Λευκάδα-Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

    [05] Δολοφονία του Αφγανού αντιπροέδρου

    6/7/2002 1:24:00 μμ

    Η σημερινή δολοφονία του Αφγανού αντιπροέδρου Χατζί Αμπντούλ Καντίρ βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα που επικρατεί στο Αφγανιστάν, την ώρα που ο διοικητής των δυνάμεων του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας στην Κεντρική Ασία, ο Αμερικανός στρατηγός Νταν Μακ Νιλ, παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ερευνών έδειξαν πως τα θύματα της επιχείρησης ήταν άμαχοι.

    Δέσμευση ΗΠΑ για επίσημη έρευνα της αμερικανικής επιδρομής

    Ο Αφγανός αντιπρόεδρος, Χάτζι Αμπντούλ Καντίρ, δολοφονήθηκε έξω από το γραφείο του στο κέντρο της Καμπούλ σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τατζ Μοχάμεντ Ουόρντακ. Ο Καντίρ, μέλος της φυλής των Παστούν και της Βόρειας Συμμαχίας και επίσης υπουργός Δημοσίων Έργων, πυροβολήθηκε από δύο ενόπλους ενώ οδηγούσε προς το κτίριο όπου βρίσκεται το γραφείο του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ, Μπασίρ Σαλάνγκι. Υπήρξαν περίπου 36 πυροβολισμοί που έκαναν θρύψαλα το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και γάζωσαν τα πλευρά του. Ο Σαλάνγκι είπε πως δέκα φρουροί, οι οποίοι είχαν διοριστεί από τον προκάτοχο του Καντίρ στο υπουργείο Δημοσίων Έργων, τον Αμπντούλ Καλίκ Φαζάλ, συνελήφθησαν. Οι αξιωματικοί της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Αρωγής (ISAF) δήλωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός Νταν Μακ Νιλ δεσμεύθηκε για την διεξαγωγή επίσημης έρευνας σχετικά με την αμερικανική επιδρομή στο κεντρικό Αφγανιστάν και δήλωσε ότι η μικτή αμερικανο-αφγανική επιτροπή, η οποία επέστρεψε σήμερα στην Καμπούλ, δεν κατόρθωσε να δει τα πτώματα τα οποία είχαν ήδη ταφεί ή να επιβεβαιώσει μόνη της τον αριθμό των νεκρών. Ωστόσο, επικαλούμενος αφγανικές πηγές, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 48 και των τραυματιών 117.

    "Δεν είναι πολιτική μας να επιτιθέμεθα εναντίον αθώων ανθρώπων", είπε ο στρατηγός προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη έγιναν στόχος αντιαεροπορικών πυρών πριν εξαπολύσουν την επίθεση εναντίον της γαμήλιας γιορτής στο κεντρικό Αφγανιστάν. Παραδέχθηκε ότι κατά την έρευνα δεν βρέθηκαν αντιαεροπορικά όπλα στην περιοχή, αλλά περισυνελέγησαν κάλυκες και θραύσματα βλημάτων τα οποία θα εξετασθούν στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας.

    Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη γιορτή πυροβολούσαν στον αέρα ακολουθώντας το τοπικό έθιμο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντάλα Αμπντάλα τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι πρέπει να διεξαχθεί επίσημη έρευνα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον.

    [06] Πακιστάν: Λιθοβολισμός μέχρι θανάτου

    6/7/2002 12:45:00 μμ

    Ένας Πακιστανός που είχε κατηγορηθεί για βλασφημία κατά του προφήτη Μωάμεθ λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από εκατοντάδες χωρικούς στην επαρχία Πουντζάμπ έπειτα από εντολή του τοπικού μουλά, ανακοίνωσε η πακιστανική αστυνομία. Ο Ζαχίντ Μαχμούντ Αχτάρ, 48 ετών, οδηγήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε πάρκο κοντά στην πόλη Τσακ Ζούμρα της επαρχίας Πουντζάμπ και λιθοβολήθηκε. Ο άνδρας, ο οποίος έπασχε από ψυχικές διαταραχές, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ο τελευταίος προφήτης του Ισλάμ. Το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε την εκδίωξή του από το χωριό του, αλλά ο Αχτάρ επέστρεψε στο σπίτι του την Πέμπτη.

    Οι κάτοικοι του χωριού τον κατήγγειλαν στον τοπικό μουλά, ο οποίος τους κάλεσε να τον εκτελέσουν. Η οικογένειά του τον έθαψε χωρίς να καταγγείλει το γεγονός φοβούμενη αντίποινα, ανακοίνωσε η αστυνομία που διεξάγει έρευνα.

    Τον περασμένο μήνα, στο Πουντζάμπ, ένας Πακιστανός 25 ετών, ο οποίος είχε ασπασθεί τον χριστιανισμό, κατηγορήθηκε για βλασφημία κατά του Ισλάμ και καταδικάσθηκε σε θάνατο, κατ΄εφαρμογήν νόμου που ισχύει από το 1985.

    [07] Επίτιμος διδάκτωρ ο Έλτον Τζον

    6/7/2002 12:05:00 μμ

    Μετά από περίπου 40 χρόνια, ο σερ Έλτον πήρε το πτυχίο του από τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου, τη σχολή στην οποία άρχισε να εξασκεί τα μουσικά του προσόντα από μικρός, που όμως εγκατέλειψε λίγο αργότερα. Ο σταρ της ποπ επέστρεψε πριν λίγες μέρες στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου φορώντας τήβεννο και συνοδευόμενος από τη μητέρα του, λέγοντας ότι διένυσε μακρύ δρόμο από τότε που παράτησε τις σπουδές του. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν καλός μαθητής, αφού, εκτός των μαθημάτων, απέφευγε να εξασκείται και προτιμούσε να κάνει βόλτες.

    Ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης, που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς αστέρες στον κόσμο μέσα στην 30χρονη πορεία του, έκανε τα πρώτα του βήματα στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία σε ηλικία 11 ετών. Κέρδισε μια υποτροφία και άρχισε να μαθαίνει πιάνο, τα πρωινά του Σαββάτου, πριν τελικά διακόψει τις σπουδές του στη μουσική.

    ''Ο Έλτον ήταν αυτό που λέμε "παιδί θαύμα". Είχε μια πολύ επιτυχή πορεία εδώ, παρότι τώρα κοιτάζει στο παρελθόν και νομίζει ότι δεν ήταν τόσο καλός'', θυμάται ένας δάσκαλος του πολυτάλαντου Ρίτζιναλντ Ντουίνγκ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα του σταρ. Η μητέρα του, Σίλα Φέαρμπραδερ, είπε ότι η τελετή απονομής ήταν πολύ συγκινητική.

    Ο Έλτον Τζον είναι ο δεύτερος που λαμβάνει τιμής ένεκεν διδακτορικό δίπλωμα στα 180 χρόνια ιστορίας της Βασιλικής Ακαδημίας. Πρώτος ήταν ο σερ Κόλιν Ντέιβις, μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.

    [08] Ινδία: Προγιαγιάδες ετών... 40!

    6/7/2002 12:21:00 μμ

    Ενώ στη Δύση αρέσκονται να υποστηρίζουν ότι η ζωή αρχίζει στα 50, στο κρατίδιο Μάντια Πραντές της κεντρικής Ινδίας περίπου οι μισές γυναίκες γίνονται προγιαγιάδες πριν καλά-καλά συμπληρώσουν τα 40 τους χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''United News of India'', αυτό οφείλεται στο ότι τα κορίτσια παντρεύονται γύρω στα 12, γίνονται μητέρες γύρω στα 15 και γιαγιάδες γύρω στα 30 τους. Tουλάχιστον 450 σε κάθε 1.000 γυναίκες της επαρχίας Τικαμγκάρ ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, τονίζεται στην έκθεση που κατέθεσε το τοπικό υγειονομικό κέντρο στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

    Πρώιμοι γάμοι και παιδική θνησιμότητα

    Κατά μέσο όρο, 9.000 κορίτσια που ακόμη δεν έχουν μπει στην εφηβεία παντρεύονται κάθε χρόνο στην Τικαμγκάρ, όπου το ποσοστό αναλφαβητισμού στις γυναίκες αγγίζει το 28%. Η έκθεση ενοχοποιεί αυτούς τους ''πρώιμους'' γάμους και τεκνοποιήσεις για το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας στην Τικανγκάρ που είναι 135 στα 1.000 παιδιά, σε σχέση με άλλες περιοχές που το ποσοστό είναι 92 στα 1.000. Παρότι στην Ινδία το ποσοστό γεννήσεων κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 2,9%, στην επαρχία Τικαμγκάρ είναι 4,1%.

    Οι γάμοι σε παιδική ηλικία είναι παράνομοι στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο, το έθιμο συνεχίζεται και μάλιστα ευρέως σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στο Μάντια Πραντές και το βορειοδυτικό Ραζαστάν. ''Ο νόμος είναι αδύναμος μπροστά στην παράδοση'', λένε οι ειδικοί.

    Στο Ραζαστάν κατά τη διάρκεια ινδουιστικής γιορτής για τους μουσώνες, τον Ιούνιο, εκατοντάδες ανήλικα κορίτσια παντρεύονται, ακόμη και παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 July 2002 - 16:54:13 UTC