Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βέβαιος ο Κ. Σημίτης για επανεκλογή ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συνεχίζεται η έξοδος
  • [03] ΣΥΝ ενόψει δημοτικών εκλογών
  • [04] Σήμερα οι κηδείες των δύο πιλότων
  • [05] Αναγκαία η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων
  • [06] Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Αθήνα
  • [07] Εργα στην εθνική Αθηνών-Λαμίας
  • [08] ''Αντεπίθεση τώρα'' ζητά ο Τσοχατζόπουλος
  • [09] Περισυλλογή λαθρομεταναστών στο νότιο Αιγαίο
  • [10] Κρίση στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας
  • [11] Δολοφονική επίθεση στην Αλγερία
  • [12] Μαζικές πορείες στη Σερβία
  • [13] Ο Χένρι Κίσινγκερ στο εδώλιο
  • [14] Αντιπροτάσεις Ντενκτάς στο βελγικό μοντέλο
  • [15] Δολοφονία δημοσιογράφου στην Κολομβία
  • [16] Αρνείται η ΓΣΕΒΕΕ το φόρο συνάφειας
  • [17] Σε ισχύ ο νόμος περί βασικού μετόχου στα ΜΜΕ
  • [18] Υδατοσφαίριση:Νίκη της Εθνικής γυναικών
  • [19] Μέτρα για πολιτιστική κληρονομιά Καστοριάς-Φλώρινας

    [01] Βέβαιος ο Κ. Σημίτης για επανεκλογή ΠΑΣΟΚ

    29/6/2002 6:46:00 μμ

    Την εκτίμηση και την πίστη του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα στην Αρτα, ολοκληρώνοντας έτσι την περιοδεία του. Ο πρωθυπουργός στήριξε αυτή την εκτίμηση, στη διαπίστωσή του ότι ''ο ελληνικός λαός θέλει να κτίσει και να δει την Ελλάδα των οραμάτων γενεών και γενεών''. Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και θα αλλάξει κάθε πρόβλεψη και κάθε εκτίμηση ''με το δικό του σιδερένιο χέρι''.

    Δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

    Επίσης, τόνισε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν μόνο οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, έχουν κυρίως εθνικό χαρακτήρα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επεσήμανε ότι σύγκλιση σημαίνει μετασχηματισμός της κοινωνίας, ο οποίος περιλαμβάνει τη διαρκή αναδιανομή, δηλαδή αύξηση της αγοραστικής δύναμης των αδύνατων ομάδων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, υποσχέθηκε ότι αυτό θα αποτυπωθεί οπωσδήποτε και εμφανώς στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, τους οποίους χαρακτήρισε προϋπολογισμούς σύγκλισης. Το δεύτερο στοιχείο του μετασχηματισμού, αφορά στην ποιότητα ζωής, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εργαζόμενη οικογένεια θα έχει τις ευκαιρίες μόρφωσης, την ποιότητα περίθαλψης και γενικά το επίπεδο ζωής που υπάρχει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Σημίτης επέκρινε την Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζοντας ότι απέναντι στο έργο της κυβέρνησης, τις προτάσεις και το πρόγραμμά της υπάρχει ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι επαγγέλλεται τη στείρα αντίδραση, και πως επιμένει στον κενό λόγο, στο λαϊκισμό και στην άποψη χωρίς τεκμηρίωση.

    Επίσης την κατηγόρησε ότι απουσιάζει προκλητικά από τα μεγάλα ζητήματα για το μέλλον της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ακατάλληλη για τη χώρα όπως έδειξε με τη στάση της στο ασφαλιστικό. Μάλιστα, προέβλεψε ότι ''ο λαός θα τιμωρήσει σκληρά όσους σημειώνουν συνειδητά και κατ' εξακολούθηση προκλητική απουσία από τα μεγάλα ζητήματα της χώρας''.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν έχει μάθει τίποτα από τις ήττες της και δεν έχει πάρει κανένα από τα μηνύματα για τα μαθήματα που της έδωσε ο ελληνικός λαός.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι η πολιτική δεν είναι αναπαυτική καρέκλα, αλλά ευθύνη, πρόταση και έργο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ακριβώς κάνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντιπολίτευση κάνει πολιτική χωρίς πρόγραμμα, χωρίς θέσεις και χωρίς ευθύνη.

    ''Ο κ. Σημίτης βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο'', σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσοπουλος.

    Δεν θα είναι πλέον απομονωμένη η Ηπειρος

    Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τα έργα που έγιναν στην περιοχή, τονίζοντας ότι έως το 2006 θα έχουν επενδυθεί στην περιοχή της Αρτας 160 δισεκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, είπε, πως με τους νέους οδικούς άξονες αίρεται οριστικά η απομόνωση της Ηπείρου και όλης της δυτικής Ελλάδας, ενώ υλοποιείται η σύνδεση της Ηπείρου με τη Θεσσαλία.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους δήμους Λούρου και Φιλοθέης, όπου συνομίλησε με κατοίκους των περιοχών αυτών και τοπικούς παράγοντες.

    Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε και τα οδικά έργα της παράκαμψης της Αρτας, η οποία θα αποτελέσει τμήμα του δυτικού οδικού άξονα.

    Με την επίσκεψη στην Αρτα ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στους νομούς της Πρέβεζας και της Αρτας.

    [02] Συνεχίζεται η έξοδος

    29/6/2002 3:33:00 μμ

    Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση παρατηρείται από το πρωί στους δρόμους της πρωτεύουσας που οδηγούν προς τις κοντινές παραλίες, καθώς οι Αθηναίοι αναζητούν διαφυγή από τις ασφυκτικές θερμοκρασίες της Αθήνας. Ταυτόχρονα προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται και στα εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς ξεκινούν οι άδειες του καλοκαιριού. Μεγάλη είναι η κίνηση και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    [03] ΣΥΝ ενόψει δημοτικών εκλογών

    29/6/2002 4:00:00 μμ

    Εφ όλης της ύλης ήταν η ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού, στην κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος, που συνεδρίασε το πρωί. Ο κύριος Κωνσταντόπουλος επανέλαβε την πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ότι χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τεχνάσματα υποβαθμίζουν την ουσία του πολιτικού διαλόγου.

    ''Να προετοιμαστούμε από τώρα για αυτά που έρχονται''

    Επιδιώκουμε, επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντόπουλος, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της αιρετής αυτοδιοίκησης ως βασικής προϋπόθεσης της δημοκρατίας και πιστεύουμε ότι τα πετυχημένα αποτελέσματα των συνδυασμών που στηρίζει ο ΣΥΝ θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού προέβλεψε ότι οι προσεχείς εκλογές θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις ιδιαίτερα αφού, όπως είπε, το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και η ολοφάνερη φθορά της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγή της πολιτικής εξουσίας στο πλαίσιο του δικομματισμού. Γι' αυτό πρόσθεσε δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. "Υπ' αυτό το πρίσμα", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "δουλεύοντας για την αναμέτρηση του Οκτώβρη, τα μάτια μας πρέπει να είναι ανοιχτά για την επόμενη ημέρα και γι' αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε από τώρα γι' αυτά που έρχονται".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι νεοφιλελεύθερη και κατά συνέπεια δεν διαλέγουμε μεταξύ των εκφραστών και των διαχειριστών της ίδιας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    Οι στόχοι του ΣΥΝ, για την επόμενη περίοδο, πέρα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι η επιτυχία του προγραμματικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, η συγκρότηση ελληνικού κοινωνικού φόρουμ, η επιτυχία του φεστιβάλ νεολαίας που θα γίνει το φθινόπωρο, η άνοδος της κυκλοφορίας της Αυγής και η συσπείρωση διανοουμένων στην εταιρεία πολιτικού προβληματισμού Νίκος Πουλαντζάς.

    [04] Σήμερα οι κηδείες των δύο πιλότων

    29/6/2002 2:43:00 μμ

    Κηδεύονται σήμερα οι δύο χειριστές του Fandom που συνετρίβη στην κορυφή του όρους Δίρφυ, στην Εύβοια. Η κηδεία του κυβερνήτη, σμηναγού Κυριάκου Καρακίτσου, 31 ετών θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην Κοζάνη και του συγκυβερνήτη υποσμηναγού Δημήτριου Κωστόπουλου 29 ετών, στις 5 το απόγευμα στο Βόλο.

    [05] Αναγκαία η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

    29/6/2002 12:18:00 μμ

    Τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων ζήτησε από τη Νίκαια της Γαλλίας, μιλώντας σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στη επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε ότι αυτή δεν νοείται χωρίς την είσοδο της Κύπρου. Τη διάσκεψη με θέμα "Ευρωπαϊκή συνέλευση-Το μέλλον της ΕΕ", συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ.

    [06] Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Αθήνα

    29/6/2002 12:11:00 μμ

    Την Παρασκευή 5 Ιουλίου ανοίγει τις πύλες του το 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με κεντρικό σύνθηκα ''Επειδή καμιά ζωή δεν είναι λαθραία...Οχι στην Ευρώπη- Φρούριο''. Χιλιάδες Ελληνες και αλλοδαποί (πάνω από 5.000 άτομα συμμετείχαν στο περσινό Φεστιβάλ) θα έχουν την ευκαιρία, να περάσουν τρεις βραδιές πολυεθνικής αλληλεγγύης και επικοινωνίας, πολυπολιτισμικής συνάντησης και δημιουργίας. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, εικαστικά δρώμενα, πολυεθνικές κουζίνες και δεκάδες περίπτερα μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

    Ο ρατσισμός δεν θίγει μόνο όσους τον υφίστανται

    Το ''Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών- Στέκι Μεταναστών'' σε ανακοίνωσή του τονίζει:

    ''Να είμαστε όλοι και όλες εκεί για να διακηρύξουμε ότι οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα, πως ο ρατσισμός δεν θίγει μόνο όσους τον υφίστανται, αλλά εξίσου προσβάλλει και εκείνους που τον ανέχονται, για να αντισταθούμε στη θωράκιση της Ευρώπης και την κατεδάφιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών αξιών, για να απολαύσουμε τη χαρά και τον πλούτο της πολυεθνικής συμβίωσης, της σύνθεσης των πολιτισμών και της κοινωνικής αλληλεγγύης''.

    [07] Εργα στην εθνική Αθηνών-Λαμίας

    29/6/2002 7:23:00 μμ

    Εργασίες ασφαλτόστρωσης θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία. Έτσι η κίνηση των οχημάτων θα περιοριστεί σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

    [08] ''Αντεπίθεση τώρα'' ζητά ο Τσοχατζόπουλος

    29/6/2002 4:01:00 μμ

    Την ανάγκη να ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα τη μάχη εναντίον του νεοφιλελευθερισμού επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου για την οικονομική ανάπτυξη που οργάνωσε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για την εσωκομματική δημοκρατία στο Κίνημα, ενώ κατηγόρησε παράλληλα και τη Νέα Δημοκρατία ότι επιδιώκει την επικράτηση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων.

    ''Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ρουσφέτια''

    Στο πλαίσιο της κριτικής του απέναντι στις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο Κώστας Καραμανλής "αυτοχρίσθηκε εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού". Ο υπουργός Ανάπτυξης διακήρυξε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα να αντεπιτεθεί το ΠΑΣΟΚ σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, προβάλλοντας τις θέσεις του για την δημοκρατική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και του λαού.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και στις δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ είπε ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξής τους σε όλους τους τομείς και την λειτουργία του κόμματος και όχι μόνο στην εκλογή προέδρου. Όπως τόνισε είναι εγκληματικό για το ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζεται ως εσωστρέφεια ο όποιος διάλογος διεξάγεται γύρω από διαφορετικές απόψεις. Συνεχίζοντας ο κ.Τσοχατζόπουλος ανέβασε τους τόνους της εσωκομματικής κριτικής, λέγοντας πως πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να γίνει συνείδηση ότι "χρωστάμε στον ελληνικό λαό και δεν μας χρωστάει".

    Προειδοποίησε πως, αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες για την υλοποίηση του προγράμματος με βάση το οποίο ο λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και κυριαρχήσει η νοοτροπία ότι "εμείς έχουμε την ευθύνη να λύνουμε και να δένουμε", τότε η κατάληξη θα είναι αρνητική. "Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μόνο ρουσφέτια", είπε ο κ.Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας πως χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών και για την κινητοποίησή τους πρέπει να ενεργοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ.

    Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και μεταξύ των ομιλητών της σημερινής ημέρας είναι οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης και Ροδούλα Ζήση κ.α.

    [09] Περισυλλογή λαθρομεταναστών στο νότιο Αιγαίο

    29/6/2002 12:29:00 μμ

    Τριάντα λαθρομετανάστες μεταξύ των οποίων 10 παιδιά εντόπισε το πρωί περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο νότιο Αιγαίο. Οι λαθρομετανάστες αφγανικής και ιρανικής υπηκοότητας εντοπίστηκαν σε ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σύμης και των τουρκικών ακτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ειδοποιήθηκε η τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία όμως αρνήθηκε να παραλάβει τους επιβαίνοντες μολονότι η λέμβος στην οποία επέβαιναν έβαζε νερά. Στη συνέχεια, επενέβη το Λιμενικό και περισυνέλεξε τους λαθρομετανάστες τους οποίους μετέφερε στη Σύμη.

    [10] Κρίση στις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας

    29/6/2002 2:54:00 μμ

    Σε καμπή οι σχέσεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά τη ναυμαχία που σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Νοτιοκορεατών, τον τραυματισμό 22 και την εξαφάνιση ενός ακόμα ατόμου μεταξύ των νοτιοκορεατών ναυτικών. Η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ επιδίδονται τώρα στην εκτόξευση αλληλοκατηγοριών, ενώ η Στρατιωτική Επιτροπή Ανακωχής του ΟΗΕ πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ τους.

    Αλληλοκατηγορίες για το επεισόδιο

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να ανεχθεί τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, ενώ τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Νότια Κορέα ότι προκάλεσε τη θαλάσσια σύγκρουση. ''Απαιτούμε από το Βορά να ζητήσει συγνώμη, να τιμωρήσει τους υπευθύνους και να φροντίσει ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια'', αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

    Από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA κατηγόρησε τη Σεούλ ότι ''διέπραξε μία σοβαρή πρόκληση'' βάλλοντας εναντίον των περιπόλων του βορειοκορεατικού ναυτικού, το οποίο σύμφωνα με το πρακτορείο ''πραγματοποιούσε περιπολία ρουτίνας''. Ετσι τα βορειοκορεατικά σκάφη ''αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα αυτοάμυνας'', σύμφωνα με το KCNA, το οποίο κάνει λόγο για ''απώλειες'', χωρίς άλλη διευκρίνιση.

    Στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιασούο Φουκούντα αντιδρώντας στο επεισόδιο τόνισε ότι το ''παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία'' και ότι ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι τηρείται ενήμερος για τις εξελίξεις.

    [11] Δολοφονική επίθεση στην Αλγερία

    29/6/2002 11:55:00 πμ

    Δεκατρείς επιβάτες ενός λεωφορείου δολοφονήθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς χθες βράδυ από μια ένοπλη οργάνωση κοντά στους Ευκαλύπτους, στα ανατολικά προάστεια του Αλγερίου, ανακοίνωσε το αλγερινό πρακτορείο APS, επικαλούμενο πηγές ασφάλειας. Το λεωφορείο δέχθηκε πυροβολισμούς από μια πενταμελή ή εξαμελή ομάδα ένοπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αλγερία, επεσήμανε η ίδια πηγή. Η λαϊκή συνοικία Ευκάλυπτοι βρίσκεται, όχι μακριά από το αεροδρόμιο, στη Μιτίτζα, στην εύφορη αγροτική πεδιάδα στην είσοδο του Αλγερίου, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα.

    [12] Μαζικές πορείες στη Σερβία

    29/6/2002 5:09:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις τρεις διαδηλώσεις που οργάνωσαν ξεχωριστά το βράδυ της Παρασκευής στο Βελιγράδι τα κόμματα της αντιπολίτευσης -- μεταξύ των οποίων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς -- με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σερβία. Τα κόμματα αποφάσισαν να οργανώσουν τη διαδήλωση με την ευκαιρία της διπλής επετείου της 28ης Ιουνίου, ημέρα της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου όπου οι Σέρβοι ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς το 1389 και πρώτη επέτειος από την παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Πρόωρες εκλογές το αίτημα των διαδηλωτών

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε στη Πλατεία της Δημοκρατίας περίπου δέκα χιλιάδες οπαδούς του από όλη τη Σερβία με το σύνθημα "Ενάντια στη Χάγη, για τις εκλογές". Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν φωτογραφίες του Μιλόσεβιτς και σημαίες της Σερβίας και του κόμματος, φώναζαν ρυθμικά το όνομα του ηγέτη τους. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας και ασκών χρέη προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μίρκο Μαριάνοβιτς, ζήτησε στην ομιλία του τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών "πριν από τις 28 Σεπτεμβρίου". Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μετέβησαν στην έδρα της κυβέρνησης και εκτόξευσαν πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο, τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς.

    Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, μπροστά από την ομοσπονδιακή βουλή, άλλοι δέκα χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσκοβιτς, του μεγάλου χαμένου των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2000 που δεν μπόρεσε να μπει στη βουλή αφού λίγους μήνες νωρίτερα είχε εγκαταλείψει τον τότε αντιπολιτευόμενο συνασπισμό κόμμάτων DOS που τελικά ανέτρεψε τον Μιλόσεβιτς. "Η Σερβία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, η κυβέρνηση της η πιο διεφθαρμένη και η πολιτική ελίτ η πιο πλούσια" υποστήριξε ο Ντράσκοβιτς ζητώντας και αυτός τη διεξαγωγή εκλογών και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του "θα παραλύσει τη Σερβία". Και στις δύο συγκεντρώσεις οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, που καταζητούνται από το ΔΠΔ.

    Η τρίτη διαδήλωση οργανώθηκε από τη σύζυγο του Μιλόσεβιτς και πρόεδρο του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, Μίρα Μάρκοβιτς, η οποία συγκέντρωσε περίπου εκατό οπαδούς της μπροστά στο μνημείο που ανέγειρε το καθεστώς του συζύγου της κατά του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία την άνοιξη του 1999.

    [13] Ο Χένρι Κίσινγκερ στο εδώλιο

    29/6/2002 4:47:00 μμ

    Διορία 40 ημερών έδωσε Χιλιανός δικαστής στον Χένρι Κίσινγκερ να απαντήσει στα ερωτήματα για τη δολοφονία Αμερικανού δημοσιογράφου κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ. Ο Χιλιανός δικαστής Χουάν Γκούζμαν Ταπία που ερευνά τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τσαρλς Χόρμαν την περίοδο της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) ζήτησε και πάλι την Παρασκευή να εξετάσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές.

    Ο δικαστής έδωσε διορία 40 ημερών προκειμένου ο Κίσινγκερ να απαντήσει, ως μάρτυρας, σε 30 ερωτήσεις που έχουν στόχο να ρίξουν φως στο ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση αυτή. Το ερωτηματολόγιο είχε σταλεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής στο αντίστοιχο σώμα των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου 2001 όμως μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο. Ο Γκούζμαν διευκρίνισε ότι εάν ο Κίσινγκερ δεν απαντήσει θα πρέπει "να υποστεί τις συνέπειες", χωρίς όμως να διευκρινίσει τι μέτρα σκοπέυει να λάβει στην περίπτωση αυτή.

    Σκοπός της έρευνας είναι να διευκρινιστεί ο ρόλος που έπαιξε ο Κίσινγκερ ως υπουργός Εξωτερικών υπό την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον στις ενέργειες για την ανατροπή του Χιλιανού προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε και τη μη παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ των Αμερικανών πολιτών που συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

    Ο Τσαρλς Χόρμαν, στην ιστορία του οποίου βασίστηκε η ταινία "Αγνοούμενος" του Κώστα Γαβρά, συνελήφθη από Χιλιανούς πράκτορες στις 17 Σεπτεμβρίου 1973 αφού είχε καταγγείλει τη δράση της CIA κατά του καθεστώτος του Αλιέντε. Εξαφανίστηκε στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο, που είχε μετατραπεί τότε σε κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων και το πτώμα του βρέθηκε το 1974 σε ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο της πρωτεύουσας. Η οικογένεια του δημοσιογράφου κατέθεσε αγωγή τον Ιούνιο του 2001 εναντίον του στρατηγού Πινοσέτ, δύο άλλων στρατηγών και του διευθυντή της φυλακής που στεγαζόταν στο στάδιο.

    [14] Αντιπροτάσεις Ντενκτάς στο βελγικό μοντέλο

    Πηγή: ΑΠΕ 29/6/2002 1:01:00 μμ

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρουσίασε εγγράφως τις απόψεις του για το βελγικό μοντέλο κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη, ωστόσο περιορίστηκε στο κεφάλαιο των σχέσεων με την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Ο Ντενκτάς στο άτυπο έγγραφό του επικαλέσθηκε τη συμμετοχή των περιφερειών του Βελγίου στα όργανα της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι είναι κυρίαρχες οντότητες. Σημειώνεται συναφώς ότι το Βέλγιο εκπροσωπείται σε κάποιες συνεδριάσεις Συμβουλίων της ΕΕ με δύο αντιπροσώπους, οι οποίοι εκφράζουν τη χώρα με μια ψήφο.

    Κληρίδης: Δεν τίθεται θέμα μεταμφύτευσης ενός ξένου συντάγματος στην Κύπρο

    Επίσης, ισχυρίστηκε ότι μετά την επιλεκτική ανάλυση του βελγικού μοντέλου από μέρους του στη χθεσινή συνάντηση, ''η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελληνοκυπρίων, για να υποβάλουν σε ένα περιεκτικό κείμενο τις θέσεις τους, ειδικά στο θέμα της ΕΕ''.

    Ο Ντενκτάς είπε πως υπάρχουν πρόνοιες του βελγικού μοντέλου που ταιριάζουν στην Κύπρο, αφήνοντας να εννοηθεί πως ασχολείται μόνο με εκείνες τις πτυχές.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης από την πλευρά του κάλεσε, κατά τη συνάντηση, τον κατοχικό ηγέτη να αποδεχθεί και τις δομές του βελγικού κράτους και ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι ένα κράτος, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

    Η ελληνική πλευρά υπέδειξε προς τον Ντενκτάς και την ύπαρξη μηχανισμών συναίνεσης που υπάρχουν στο Βέλγιο, κάτι το οποίο ο κατοχικός ηγέτης απέφυγε να σχολιάσει. Ο κ. Κληρίδης θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω συζήτησης του βελγικού μοντέλου καθότι και ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα μεταμφύτευσης ενός ξένου συντάγματος στην Κύπρο.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως είναι έτοιμη να καταθέσει τις απόψεις της (έχει μελέτες επί του θέματος) παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να αναλώνει τη διαδικασία σε συζητήσεις κάποιων στοιχείων του συντάγματος αυτού.

    Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και την Τρίτη, με την τελευταία συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για τον τέταρτο γύρο της διαδικασίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Αλβαρο ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενω οι συνομιλίες θα συνεχισθούν στις 12 Ιουλίου.

    [15] Δολοφονία δημοσιογράφου στην Κολομβία

    29/6/2002 11:50:00 πμ

    Ενας Κολομβιανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε την Παρασκευή, μπροστά στα μάτια συγγενών του από ένοπλους ακροδεξιούς, όπως ανέφεραν συνάδελφοι του και οι αστυνομικές αρχές της χώρας. Ο Εφραίν Αλμπέρτο Βαρέλα, 54 ετών, ήταν ο τέταρτος δημοσιογράφος που σκοτώνεται φέτος στην Κολομβία. Ο Βαρέλα είχε δεχτεί απειλές από παραστρατιωτικές οργανώσεις που μάχονται τους αριστερούς αντάρτες. Δολοφονήθηκε σε έναν αγροτικό δρόμο της επαρχίας Αραούκα, 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

    Από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για τους δημοσιογράφους

    "Ταξίδευε με το αυτοκίνητο του με δύο συγγενείς του όταν κάποιοι άνδρες σταμάτησαν το αυτοκίνητο, τον έβγαλαν έξω και τον πυροβόλησαν πολλές φορές" είπε ένας συνάδελφος του από τον τοπικό ραδιοσταθμό "Μεριντιάντο 70" όπου εργαζόταν το θύμα.

    Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, η Κολομβία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους. Οι περισσότερες δολοφονίες γίνονται από ένοπλες αριστερές και δεξιές οργανώσεις που κατηγορούν τους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά.

    Την περασμένη χρονιά, δέκα Κολομβιανοί δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν από ενόπλους.

    [16] Αρνείται η ΓΣΕΒΕΕ το φόρο συνάφειας

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/6/2002 1:17:00 μμ

    Οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες αρνούνται να καταβάλλουν το φόρο συνάφειας, προκειμένου να κλείσουν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1993- 1998. Με έγγραφό της η ΓΣΕΒΕΕ προς το αρμόδιο υπουργείο ζητεί την αναστολή του νόμου και να διεξαχθεί εκ νέου διάλογος για το θέμα αυτό με τις παραγωγικές τάξεις.

    Στο γραφειοκρατικό τρόπο που επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιλύσει το θέμα των ανέλεκτων φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων, αφείλεται η στροφή της ΓΣΕΒΕΕ η οποία αρνείται να προχωρήσει στη εκκαθάριση του θέματος, υποστήριξε το μέλος της διοίκησης των εμπόρων, Γιώργος Μόστος, ο οποίος μίλησε στη ΝΕΤ 105,8.

    [17] Σε ισχύ ο νόμος περί βασικού μετόχου στα ΜΜΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/6/2002 10:54:00 πμ

    Τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος για το ασυμβίβαστο μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού μέσου και βασικά μετόχου επιχείρησης, η οποία συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Χρήστος Πρωτόπαπας, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του 10ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στη Σαμοθράκη. Ο κ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο διαφάνειας, τόνισε ότι τέθηκαν περιορισμοί στη δύναμη δημοσίων συμβάντων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ.

    [18] Υδατοσφαίριση:Νίκη της Εθνικής γυναικών

    29/6/2002 1:35:00 μμ

    Θετικό ήταν το ξεκίνημα της εθνικής ομάδας νέων γυναικών, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Πορτογαλία. Η ελληνική ομάδα επικράτησε της Ιταλίας με 11-6 και ξεπέρασε το φυσιολογικό άγχος της πρεμιέρας, το οποίο ταλαιπωρούσε τις κοπέλες του Κώστα Πετράκη. Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε ικανοποιημένος από το ξεκίνημα ωστόσο κράτησε χαμηλούς τόνους ενόψει του σημερινού κρίσιμου αγώνα με την ομάδα της Ρωσίας στις 18.30, που θεωρείται μαζί με την εθνική μας ένα απο τα φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης.

    [19] Μέτρα για πολιτιστική κληρονομιά Καστοριάς-Φλώρινας

    29/6/2002 3:03:00 μμ

    Τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που θα έχει την ευθύνη για την πολιτιστική κληρονομιά της εποχής εκείνης, στην Καστοριά και τη Φλώρινα. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου για την ανάπτυξη του νομού Καστοριάς που οργάνωσε στην ομώνυμη πόλη η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Πολιτισμού.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ακόμα ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι αποφασισμένο να διαθέσει όσα χρήματα και αν χρειαστούν για την ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δισπηλιό της Καστοριάς, καθώς και για το απολιθωμένο δάσος Νόστιμου που έχει εντοπιστεί στην περιοχή περαιτέρω.

    Τέλος ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν τα μουσεία της Καστοριάς και του Αργους Ορεστικού.

    Oι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και πρόκειται να μιλήσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο βουλευτής της ΝΔ Α. Αγγελής, ο νομάρχης Γ. Καπαχτσής κ.α.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 June 2002 - 16:54:36 UTC