Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά συνεχίζονται τα έργα του προαστιακού
  • [02] Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές
  • [03] Έφυγε ο Βερνέρ, ένας από τους πατέρες της ΟΝΕ
  • [04] Αιματηρές συμπλοκές στην Αργεντινή
  • [05] Νέα εισαγωγή Ετσεβίτ στο νοσοκομείο
  • [06] Αύριο συζητείται η φορολογική μεταρρύθμιση
  • [07] Ένοχο το Τσερνόμπιλ για αύξηση παιδικής θνησιμότητας
  • [08] Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες με τις υπηρεσίες υγείας

    [01] Κανονικά συνεχίζονται τα έργα του προαστιακού

    26/6/2002 8:37:00 μμ

    Την ελπίδα ότι υπάρχει η δυνατότητα, αλλά και ο χρόνος να διορθωθεί το σφάλμα που έγινε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μπλοκάρουν το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελής. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Βερελής, συνέδεσε την προσφυγή με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και διευκρίνισε ότι στον Δήμο Αθηναίων είχαν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις που ζήτησε και είχε υποσχεθεί ότι το θέμα δεν θα φτάσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

    Ο υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι μέχρι να βγει η τελική απόφαση, μετά από δύο μήνες, το ΣτΕ θα λάβει και περαιτέρω στοιχεία για την πορεία του έργου. Κατά τον κ. Βερελή, σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, η πορεία του έργου θα έχει δύο σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Πρώτον, τη μη έγκαιρη περάτωση του έργου, το οποίο συνδέεται και με την Ολυμπιάδα και την ταλαιπωρία των 125.000 επιβατών που υπολογίζεται ότι θα διακινούνται καθημερινώς με τον Πραστιακό Σιδηρόδρομο. Και δεύτερον, η οικονομική επιβάρυνση του έργου, λόγω των καθυστερήσεων, προς όφελος των εργολάβων.

    Ο κ. Βερελής ξεκαθάρισε επίσης ότι στο τμήμα από το Ρέντη μέχρι τους Αγίους Αναργύρους, στο οποίο αφορά η προσφυγή, δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος χάραξης της γραμμής, ενώ για το αίτημα υπογειοποίησης τμήματος της γραμμής επανέλαβε ότι αυτό θα εξεταστεί μετά το 2004. Αποσαφήνισε, επίσης, ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά καθώς οι προσφυγές δεν αφορούν εργολαβίες που ήδη έχουν ανατεθεί, αλλά μελλοντικά κομμάτια του έργου, το οποίο το 80% των πολιτών το αποδέχεται και το θεωρεί αναγκαίο.

    [02] Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές

    26/6/2002 8:07:00 μμ

    Δεκαέξι Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές θα έχουν επιπλέον στη διάθεσή τους, εκτός των άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τον Αύγουστο του 2004. Οι Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές θα είναι γραμμές εξπρές και θα συνδέουν είτε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μεταξύ τους, είτε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με κεντρικά σημεία της πόλης καθώς και με σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

    Οι γραμμές αναλυτικά

    Οι γραμμές αυτές θα κινούνται στον Ολυμπιακό Δακτύλιο και το κύριο Ολυμπιακό Οδικό Δίκτυο με μεγάλη ταχύτητα, μεγάλη πυκνότητα δρομολογίων και με ελάχιστες ενδιάμεσες στάσεις. Από τις 16 Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές οι 13 θα είναι αστικές και οι 3 προαστιακές, ενώ οι κωδικές ονομασίες τους θα αριθμούνται από το 1 ως το 16 με πρόθεμα τα γράμματα OL.

    Oι Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές θα είναι:

    ΟL1:ΟΑΚΑ-Λεωφόρος Αθηνών, ΟL2:ΟΑΚΑ-Δέλτα Φαλήρου (μέσω Κηφισού) ΟL3:ΟΑΚΑ-Κηφισίας-Βασ. Σοφίας-Συγγρού-Στάδιο Καραϊσκάκη (Φάληρο) ΟL4:ΟΑΚΑ-Σύνταγμα ΟL5:ΟΑΚΑ-Σταθμός Μετρό Πανόρμου ΟL6:ΟΑΚΑ-Θριάσιο ΟL7:ΟΑΚΑ-Γλυφάδα ΟL8:Στάδιο Καραϊσκάκη-Ελληνικό ΟL9:Σταθμός Μετρό Ηλιούπολης-Ελληνικό ΟL10:Σταθμός Μετρό Κατεχάκη-Γουδί ΟL11:Σταθμός Νερατζιώτισσας-Ανω Λιόσια (μέσω Αττικής Οδού) ΟL12:Σταθμός ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων-Γαλάτσι-ΟΑΚΑ ΟL13:Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά-Νίκαια ΟL14:Αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' - Ολυμπιακό Σκοπευτικό Κέντρο (Μαρκόπουλο) ΟL15:Αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' - Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο (Μαρκόπουλο) ΟL16:Σταθμός Μετρό Σταυρός - Σχινιάς (Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας).

    Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% της ζήτησης των μετακινήσεων κατά την διάρκεια των 17 ημερών των Αγώνων του 2004, θα καλυφθεί από τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Μεταφορών που έχει καταρτίσει ο ''Αθήνα 2004'', ενώ προβλέπεται ότι θα μετακινηθούν συνολικά 3.419.000 άτομα, με ελάχιστο αριθμό μετακίνησης 37.000 και μέγιστο 320.000 θεατές ημερησίως.

    [03] Έφυγε ο Βερνέρ, ένας από τους πατέρες της ΟΝΕ

    26/6/2002 9:55:00 μμ

    Ο Πιέρ Βερνέρ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, εμπνευστής του ευρώ, δημιουργός της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και φιλέλληνας, έφυγε τη Δευτέρα, σε ηλικία 89 χρόνων. Τον χαρακτήριζαν "λαμπρό μυαλό" και ήταν μία από τις πιο μεγάλες προσωπικότητες μετά τον πόλεμο που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Είναι ο πολιτικός που συμμετείχε από την αρχή, δίπλα στον Ζαν Μονέ, στην Επιτροπή Δράσης για τα Ενωμένα Κράτη της Ευρώπης.

    Μεγάλος οραματιστής

    Το 1970, με εντολή των ευρωπαίων ηγετών της τότε Ευρώπης των "6", συγκροτείται γύρω του μια επιτροπή που συντάσσει το ''Σχέδιο Βερνέρ'', που προέβλεπε τη δημιουργία της ΟΝΕ σε τρία στάδια. Οι διάφορες νομισματικές κρίσεις σε συνδυασμό με την πετρελαϊκή, θα καθυστερήσουν την υλοποίηση της μέχρι το 1989, οπότε θα επανεμφανισθεί στα βασικότερα σημεία του στο ''Σχέδιο Ντελόρ'', που οδήγησε στη Συμφωνία του Μάαστριχτ και την εισαγωγή του ευρώ από το 2002. Ανήκε στο Χριστιανο-κοινωνικό κόμμα και διετέλεσε υπουργός οικονομικών (1953-1964 και 1969-1974) και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (1959-1974 και 1979-1984).

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τον χαρακτηρίζει ''πνευματικό πατέρα του ευρώ'' και αναφέρει ότι ανήκε στη σπάνια εκείνη κατηγορία των μεγάλων πολιτικών που είναι ικανοί να δουν πιο μακριά από τα δεδομένα της στιγμής και να προετοιμάσουν τις μεγάλες αλλαγές που έπρεπε να κάνει η Ευρώπη για να σταματήσει την παρακμή. Γι' αυτό, καταλήγει, το περίφημο σχέδιο που συνέλαβε και παρουσίασε 30 χρόνια πριν από την έλευση του ευρώ, θα παραμείνει ένα από τα μοντέλα οραματισμού και ευφυΐας.

    ''Ένας από τους πατέρες και δημιουργούς της Ευρώπης'' είναι και για τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ο Πιέρ Βερνέρ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ θεωρεί ότι ''σπάνια ένας πολιτικός σημάδεψε τόσο πολύ τη ζωή και το γίγνεσθαι της χώρας του, όσο ο Πιέρ Βερνέρ''.

    Ο Βερνέρ, διαθέτων κλασσική παιδεία, ήταν φίλος της Ελλάδας και πάντα παρών στις ελληνικές εκδηλώσεις στη χώρα του. Ένα από τα παιδιά του μάλιστα, είναι δραστήριο μέλος του συλλόγου ''Φίλοι της Ελλάδας'', που λειτουργεί στο Λουξεμβούργο.

    [04] Αιματηρές συμπλοκές στην Αργεντινή

    26/6/2002 9:42:00 μμ

    Δύο Αργεντινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα στο Μπουένος Αϊρες, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση εκατοντάδων ανέργων που είχαν αποκλείσει λεωφόρο που οδηγεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, με αίτημα τον τερματισμό της οικονομικής λιτότητας τεσσάρων ετών στη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "DyN". Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί.

    Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι δύο Αργεντινοί σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία έριξε σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό και δακρυγόνα για να διαλύσει τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει λεωφόρο που οδηγεί στην πρωτεύουσα και οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες. Περισσότεροι από 50 συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις, προσθέτει το πρακτορείο.

    Οι σημερινές συμπλοκές έφεραν στο νου αυτές του περασμένου Δεκεμβρίου που οδήγησαν στην πτώση της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αργεντινής και προκάλεσαν το θάνατο 27 ανθρώπων. Οι διαδηλώσεις αποτελούν τον τελευταίο καιρό σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Αργεντινή, καθώς εκατοντάδες άνεργοι και οργισμένοι καταθέτες διαμαρτύρονται για την οικονομική λιτότητα που έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας και στο πάγωμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια για αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας.

    [05] Νέα εισαγωγή Ετσεβίτ στο νοσοκομείο

    26/6/2002 8:44:00 μμ

    Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος περνά άλλη μια φορά το κατώφλι του νοσοκομείου για τσεκ απ. Mέχρι αύριο οι γιατροί θα αποφασίσουν αν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ή όχι. Η κατάσταση της υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού έχει εντείνει τις ανησυχίες για κενό εξουσίας και προκαλεί αναταράξεις στην οικονομία, ενώ 9 βουλευτές της παράταξής του άνοιξαν τη συζήτηση για αντικατάστασή του.

    Οικονομική κρίση

    "Ημέρα κρίσης για τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ". Με τον τίτλο αυτό κυκλοφορεί η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Λίγο μετά το ματς της Τουρκίας με την Βραζιλία που θέλησε να παρακολουθήσει από το σπίτι του, όπου αναρρώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ήρθε η στιγμή να διασχίσει και πάλι το κατώφλι του νοσοκομείου, για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

    Αυτοί που κάποτε απεύχονταν την παραίτηση Ετσεβίτ και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πριν να αξιοποιηθεί το πακέτο των 16 δις δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιλαμβάνονται τώρα ότι το παρατεταμένο κενό εξουσίας δίνει την χαριστική βολή στην παραπαίουσα οικονομία. "Οι αγορές έχουν μπουχτίσει και είναι έτοιμες όπως άλλωστε και η κοινή γνώμη να δεχθούν την παραίτηση Ετσεβίτ", δήλωσε ο διεθνούς φήμης Τούρκος σχολιαστής Μεχμέτ Αλι Μπιράντ.

    Καθοδικά συνεχίζει την πορεία του το τουρκικό χρηματιστήριο ενώ η τουρκική λίρα έχει καθηλωθεί σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

    [06] Αύριο συζητείται η φορολογική μεταρρύθμιση

    Πηγή: ΑΠΕ 26/6/2002 10:17:00 μμ

    Σε τρεις δόσεις θα ανακοινωθούν τα μέτρα της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι βασικοί άξονες της οποίας θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Το πρώτο πακέτο μέτρων θα αφορά στην απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και θα ανακοινωθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτό θα προβλέπεται η κατάργηση υπό προϋποθέσεις της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων για κατηγορίες επιχειρήσεων, η αναπροσαρμογή των ορίων τήρησης βιβλίων και στοιχείων καθώς και αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους υπόχρεους

    Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου και θα αφορά στις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σ' αυτό θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    Τέλος, το τρίτο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα στο ύψος του νέου αφορολόγητου ποσού εισοδήματος. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου. Πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το νέο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και οι φορολογικοί συντελεστές θα αποφασισθούν και θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

    [07] Ένοχο το Τσερνόμπιλ για αύξηση παιδικής θνησιμότητας

    26/6/2002 9:32:00 μμ

    Οι θάνατοι και οι ασθένειες που προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 φαίνεται πως ξεπερνούν τα όρια της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, προειδοποιούν τώρα Βρετανοί επιστήμονες. Όπως επισημαίνει ο ερευνητής Τζον Ούρκχαρτ, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Νιουκάσλ άπον Τάιν της βορειοανατολικής Αγγλίας, το ραδιενεργό νέφος που εκλύθηκε από το Τσερνόμπιλ και ταξίδεψε στην Ευρώπη ευθύνεται πιθανότατα για την αύξηση του ποσοστού της παιδικής θνησιμότητας και των γενετικών ανωμαλιών στην Αγγλία και την Ουαλλία στη διάρκεια των τριών χρόνων που ακολούθησαν το πυρηνικό δυστύχημα.

    Ο Bρετανός επιστήμονας υπολογίζει ότι στη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων σημειώθηκαν τουλάχιστον 200 θάνατοι παιδιών περισσότεροι από το συνηθισμένο. Ο ίδιος, σε άρθρο του στο επιστημονικό περιοδικό "New Scientist", θεωρεί ότι οι παρενέργειες του Τσερνόμπιλ στη Δυτική Ευρώπη έχουν μάλλον υποτιμηθεί.

    [08] Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες με τις υπηρεσίες υγείας

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/6/2002 9:16:00 μμ

    Μια αποκαλυπτική έρευνα για τη σχέση των πολιτών με το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας αποδεικνύει ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δυσαρεστημένοι με το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε πανελλαδικό δείγμα 5.000 ατόμων, στην οποία καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο δημόσιο τομέα της υγείας, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιατρική φροντίδα, σε σχέση με το εισόδημα, την ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης των ανθρώπων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τους γιατρούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 June 2002 - 20:57:08 UTC