Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εληξε η σύνοδος των 15 στη Σεβίλλη
  • [02] ''Σήκωσαν άγκυρα'' τα πλοία
  • [03] Έβρος: Μέτρα για φιλοξενία λαθρομεταναστών
  • [04] Έργα ανάπλασης του σταθμού Νέας Ιωνίας
  • [05] Eργασίες ασφαλτόστρωσης στη γέφυρα Σταυρού
  • [06] Βρέθηκε διαμελισμένο πτώμα
  • [07] Και πέμπτη βόμβα στην Ισπανία
  • [08] Δραματικές οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
  • [09] Νικήτρια η Δανιηλίδου
  • [10] Απεργίες γιατρών την ερχόμενη εβδομάδα
  • [11] Γερμανία: Νεανικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
  • [12] Συναυλία Λαϊκή Ορχήστρας ''Μίκης Θεοδωράκης''

    [01] Εληξε η σύνοδος των 15 στη Σεβίλλη

    22/6/2002 7:42:00 μμ

    Oλοκληρώθηκαν αργά το μεσημέρι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη. Oπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα του λεγόμενου Ευρωστρατού δεν υπήρξε τελικά λύση, καθώς η Τουρκία δεν συμφωνεί με το κείμενο των 15. Ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις νέες εξελίξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν με βάση νέα σημαντικά κεκτημένα.

    Τα ''κεκτημένα''

    Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη τα κεκτημένα της Συνόδου της Σεβίλλης στο θέμα του Ευρωστρατού είναι:

    -- η αναίρεση του εξωθεσμικού εγγράφου της Αγκυρας

    --η εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της αυτονομίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ

    --ο αποκλεισμός της συμμετοχής τρίτων χωρών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και

    --η διασφάλιση του σεβασμόύ των εθνικών κυριαρχικών και εδαφικών δικαιωμάτων κάθε χώρας μέλους.

    "Η ρύθμιση που συμφωνήσαμε ικανοποιεί τις δικές μας επιδιώξεις" επισήμανε ο κ. Σημίτης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην ΕΕ.

    Να σημειωθεί ότι από 1ης Ιουλίου--όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός--η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία στην ΕΕ για τα θέματα της ΚΕΠΑ και στο πλαίσιο αυτό ως προεδρεύουσα χώρα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ανακηρυχθεί η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΕ.

    Αναφορικά με την απόφαση των 15 να αντικατασταθούν τον Οκτώβρη οι πολυεθνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ με ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο κ.Σημίτης παρατήρησε πως αυτό θα γίνει είτε με την αυτοδύναμη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ, είτε με τη συμμετοχή και τρίτων χωρών (εφόσον υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην ΕΕ και εγκριθεί), είτε τέλος με τη συμμετοχή της ΕΕ και τα προσφερόμενα μέσα του ΝΑΤΟ.

    Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως, ο κ.Σημίτης παρατήρησε πως αυτές οι μορφές της "κατά περίπτωση" διευθέτησης των προβλημάτων "έχουν προβλήματα, γι'αυτό θα προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε οριστικά το ζήτημα".

    Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις που διατύπωσε ο κ.Κ.Καραμανλής για το γεγονός ότι δεν ήταν ενήμερος επί του τελικού «"ακέτου" των προτάσεων για τον ''ευρωστρατό'', ο κ.Σημίτης επεσήμανε πως "η διαπραγμάτευση έγινε σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις και δεν υπήρξε ένα επίσημο κείμενο ώστε να το παρουσιάσουμε προς ενημέρωση. Η διαπραγμάτευση βρισκόταν και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη".

    Περί λαθρομετανάστευσης

    Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της συνόδου Κορυφής, ο κ.Σημίτης υπενθύμισε ότι η χώρα μας είχε από καιρό ζητήσει την επιτάχυνση στη λήψη αποφάσεων γι΄αυτά τα θέματα.

    Στη Σεβίλλη, η ΕΕ αποφάσισε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την ενσωμάτωση της μεταναστευτικής πολιτικής στις σχέσεις της ΄Ενωσης με τις τρίτες χώρες, τον ισομερή καταμερισμό των βαρών και την επαναξιολόγηση αυτών των διαδικασιών στη σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Περί διεύρυνσης

    Οι 15 ηγέτες επαναβεβαίωσαν ακόμη τη βούληση της ΕΕ να ολοκληρωθεί η διεύρυνση στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, σημείωσαν την υποστήριξή τους στις ενταξιακές προσπάθειες της Βουλγαρίας και Ρουμανίας και επεσήμαναν ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατές με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για την περίπτωση της Τουρκίας, οι 15 ηγέτες κάλεσαν την ΄Αγκυρα να συνεχίσει τις προσπάθειές της και σημείωσαν πως στη σύνοδο της Κοπεγχάγης θα επαναξιολογηθεί η πρόοδος της τουρκικής υποψηφιότητας.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε ορισμένες αποφάσεις για την καλύτερη λειτουργία του συμβουλίου υπουργών και υιοθέτησε ορισμένους γενικούς προσανατολισμούς για την οικονομική πολιτική και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Οι πρώτες αντιδράσεις

    "Ο κ. Σημίτης, πριν από ένα μήνα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για τον Ευρωστρατό" υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος και επισήμανε ότι ο Κώστας Καραμανλής ανταποκρίθηκε αμέσως. "Η Νέα Δημοκρατία, επί ένα χρόνο" τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος "πέρα από την όποια κριτική για την ολιγωρία της Κυβέρνησης, έδωσε σκληρές μάχες για το θέμα αυτό στο εξωτερικό" , ενώ-- όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ-- σε αυτήν την προσπάθεια ο κ. Σημίτης δεν ήταν αρωγός. "Η χώρα αγωνίζεται πια για τα αυτονόητα και ο Πρωθυπουργός θριαμβολογεί γιατί δεν εθίγη η εδαφική μας ακεραιότητα" κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    [02] ''Σήκωσαν άγκυρα'' τα πλοία

    22/6/2002 1:26:00 μμ

    Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων από όλα τα λιμάνια της χώρας. Από χθες βράδυ τα πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας άρχισαν τον απόπλους τους, όταν οι πλοίαρχοι των πλοίων παρέλαβαν απο τους Λιμενικούς τα ειδικά έγγραφα επιστράτευσης, αλλά και επίταξης των πλοίων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για σήμερα.

    Επίσης, μεγάλη κίνηση εκδρομέων και τουριστών παρατηρείται απο το πρωί στο λιμάνι της Καβάλας αλλά και τους λιμενικούς κόμβους της Κεραμωτής Νέστου, του Πρίνου και του Λιμένα Θάσου, καθώς και της Νέας Περάμου Παγγαίου Καβάλας.

    Οι Λιμενικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες.

    Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρήθηκε στο λιμάνι της Κεραμωτής μέσω του οποίου καταλήγουν από τον διεθνή αερολιμένα "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας, στη Θάσο χιλιάδες αλλοδαποί τουρίστες για τις θερινές τους διακοπές.

    Λόγω τροποποιήσεων που θα υπάρξουν στα δρομολόγια των πλοίων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία.

    Ικανοποίηση των αιτημάτων

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου ικανοποιώντας τα αιτήματα των απεργών, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, είπε ο κ. Χυτήρης, η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών.

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης σε δηλώσεις που έκανε χθες αργά το απόγευμα αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σοβαρότατα προβλήματα που δημιούργησε η απεργία στον τουρισμό, το εμπόριο, στη μετακίνηση επιβατών από και προς τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και τις διεθνείς μεταφορές.

    Επίσης, ο Υπουργός θεώρησε επιβεβλημένη την πολιτική επιστράτευση και τόνισε ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε στο σύνολό τους τα αιτήματα των απεργών, οι οποίοι αν πάρουν μολύβι και χαρτί και κάνουν τους υπολογισμούς τους, θα διαπιστώσουν ότι μέσα στο 2003 οι κύριες αυξήσεις, αλλά και τα επιδόματα θα φθάνουν όχι μόνο στο 70, αλλά πολλές φορές στο 90 και πλέον τοις εκατό των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

    Σε γραπτή ανακοίνωση των συναρμοδίων Υπουργών αναφερόταν ότι "η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα βασικά αιτήματα των ναυτικών και αποδέχεται την αύξηση όλων των συντάξεων από το 60% του μισθού στο 70% σταδιακά εντός μιας πενταετίας".

    Ο πρόεδρος της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς τόνισε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι αντιδημοκρατική και παράνομη, ωστόσο, όπως είπε, μόλις οι εργαζόμενοι λάβουν το φύλλο πορείας είναι υποχρεωμένοι να ξαναγυρίσουν στη δουλειά τους.

    Ο κ. Χαλάς επεσήμανε ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα. Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επέριψαν Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ.

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Για ''πρόβλημα ακυβερνησίας'' έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη απέναντι σε ναυτεργάτες και πολίτες, σημειώνει ο ΣΥΝ.

    "Κατάπτυστη" χαρακτήρισε την απόφαση το ΚΚΕ.

    [03] Έβρος: Μέτρα για φιλοξενία λαθρομεταναστών

    Πηγή: ΑΠΕ 22/6/2002 1:16:00 μμ

    Μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών στον Έβρο, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη συναρμοδίων παραγόντων που έγινε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία υποδομών (WC, εξοπλισμός σε κλίνες, δημιουργία περίφραξης κ.ά.) στους χώρους προσωρινής διαμονής των λαθρομεταναστών, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για το διάστημα παραμονής τους στη χώρα.

    Φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.500 λαθρομετανάστες

    Επίσης αποφασίσθηκε την σίτιση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας να την αναλάβουν ιδιώτες και την περίθαλψή τους τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου.

    Τα έξοδα για τις παραπάνω ενέργειες θα βαρύνουν την πολιτεία, ενώ φορέας υλοποίησης των μέτρων, ορίστηκε να είναι η Νομαρχία Έβρου. Ακόμη, στα κέντρα, τα οποία στήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νομό Έβρου, φιλοξενούνται σήμερα περισσότεροι από 2.500 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα.

    Ο αριθμός των λαθρομεταναστών αναμένεται να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διέλευση του ποταμού Εβρου.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι καθημερινά συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες λαθρομεταναστών στην Ανατολική Θράκη, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες που περιμένουν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη βοήθεια δουλεμπόρων και οι οποίοι μεταφέρονται καθημερινά από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

    Πρόκειται κυρίως για Ιρακινούς, Πακιστανούς, Κούρδους, Ιρανούς, Νιγηριανούς, Κινέζους και Αφγανούς.

    ''Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη πίεση από την πλευρά της Τουρκίας με την έλευση νέου μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών και αν δεν βρεθεί τρόπος για την επαναπροώθησή τους, τότε θα αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο στον Έβρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμούμαι ότι οι λαθρομετανάστες που μπορούν να φθάσουν τους δεκάδες χιλιάδες και είναι άτομα μιας διαφορετικής κουλτούρας, δύσκολα προσαρμόζονται στην ελληνική κοινωνία. Η χώρα μας παρά τα ανθρώπινα συναισθήματά της δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους λαθρομετανάστες'', υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Έβρου Γιώργος Ντόλιος.

    Θα τοποθετηθούν φυσικά εμπόδια στον ποταμό Έβρου

    Το έργο αυτό αναλαμβάνουν οι συνοριοφύλακες (που αποδεσμεύονται από τους χώρους κράτησης) σε συνεργασία με τις στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια που εδρεύουν στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν φυσικά εμπόδια σε ορισμένα σημεία του ποταμού Έβρου, που είναι γνωστά ως "περάσματα" ώστε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η διέλευσή τους.

    Τους χώρους φύλαξης των λαθρομεταναστών στον Εβρο, επισκέφθηκε χθες και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος χαρακτήρισε έκρυθμη την κατάσταση που επικρατεί στον ακριτικό νομό από την συνεχιζόμενη έλευση λαθρομεταναστών.

    Ενώ, υπογράμμισε ότι δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία και την υγιεινή των αστυνομικών και των συνοριοφυλάκων.

    Τέλος, τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν να αποδώσουν, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Περίπου 1200 λαθρομετανάστες φιλοξενούνται στα κρατητήρια και σε άλλους χώρους φύλαξης του Νομού Ροδόπης.

    [04] Έργα ανάπλασης του σταθμού Νέας Ιωνίας

    22/6/2002 2:18:00 μμ

    Δεν θα σταματούν στον σταθμό Ν. Ιωνία τα τρένα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, που κατευθύνονται προς την Κηφισιά από την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, λόγω έργων ανάπλασης του σταθμού Ν. Ιωνία. Τα τρένα από Κηφισιά προς Πειραιά θα σταματούν κανονικά στο σταθμό.

    [05] Eργασίες ασφαλτόστρωσης στη γέφυρα Σταυρού

    22/6/2002 2:09:00 μμ

    Εργασίες ασφαλτόστρωσης στη γέφυρα του Σταυρού θα πραγματοποιήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, από τις 6 το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, οπότε η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μόνο από τους παράπλευρους δρόμους.

    [06] Βρέθηκε διαμελισμένο πτώμα

    22/6/2002 11:48:00 πμ

    Το πτώμα ενός διαμελισμένου άνδρα βρέθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή Ασκός Προφήτη του Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες η τελική φάση της μεγάλης άσκησης "Σάρισα 2002". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας ο διαμελισμός προήλθε από έκρηξη βλήματος.

    [07] Και πέμπτη βόμβα στην Ισπανία

    22/6/2002 7:35:00 μμ

    Η πέμπτη μέσα σε 48 ώρες αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σήμερα το μεσημέρι --χωρίς να σημειωθούν θύματα-- στο βόρειο θέρετρο του Σανταντέρ της Ισπανίας. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε παρακείμενα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Για τις τέσσερις προηγούμενες βόμβες, την ευθύνη ανέλαβε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ(τρεις χθες Παρασκευή, μία σήμερα πριν τις δύο το μεσημέρι, τοπική ώρα, στην περιοχή της Μάλαγα στην ''Κόστα ντελ Σολ'').

    [08] Δραματικές οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

    22/6/2002 6:22:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Aνελέητους βομβαρδισμούς εξαπέλυσε από το πρωί στα παλαιστινιακά εδάφη η ισραηλινή αεροπορία,σε αντίποινα της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας Παλαιστινίου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 7 Ισραηλινών. Εξ άλλου το Ισραήλ είναι πιθανόν να ορίσει μια πολιτική διοίκηση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη που ανακατέλαβε ο ισραηλινός στρατός, όπως δήλωσε σήμερα στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ο Αμος Γιαρόν, διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας της χώρας. Εν τω μεταξύ στη Σεβίλλη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν σήμερα υπέρ της σύγκλισης μιας διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό, καθώς η κατάσταση στη περιοχή έχει φθάσει σε δραματικά επικίνδυνο σημείο.

    Ισραήλ: Θα καταλάβουμε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη

    "Αν το αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή είναι μια μακρόχρονη παρουσία του στρατού στα εδάφη αυτά και αν πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του πληθυσμού, θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμός Γιαρόν.

    Χθες το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας τάχθηκε υπέρ του ελέγχου όλων των πόλεων της Δυτικής Οχθης για "όσο διάστημα είναι αναγκαίο", δηλαδή μέχρι να σταματήσουν τελείως οι παλαιστινιακές βομβιστικές επιθέσεις. Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε πως σε λίγες μέρες θα ελέγχουν όλη τη Δυτική Οχθη και θα παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    ''Κλειστός Δρόμος'' για τους Παλαιστίνιους

    Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού που άρχισε την περασμένη Τετάρτη σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων στο Ισραήλ ονομάζεται "Κλειστός Δρόμος" και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού μέχρι τώρα έχουν καταληφθεί πλήρως ή μερικώς η Βηθλέεμ, η Τζενίν, η Καλκίλια, η Ναμπλούς, η Τουλκάρεμ κι ένα τμήμα από τα περίχωρα της Ραμάλας, ενώ έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι. Αντίθετα τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν εισβάλει στην Ιεριχώ, την Χεβρώνα και την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

    Ένα βήμα...πίσω

    Η νέα έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή έγινε αιτία να αναβληθεί η ανακοίνωση των ειρηνευτικών προτάσεων που επρόκειτο να εξαγγείλει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και προέβλεπαν την ίδρυση ενός προσωρινού παλαιστινιακού κράτους, αλλά και μεταρρυθμίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Οι ΗΠΑ, επίσης, δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτοάμυνας στο Ισραήλ, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αντέδρασε χλιαρά στην αποδοχή από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ του σχεδίου που είχε προτείνει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Κλίντον για ειρήνη με το Ισραήλ. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ζήτησε από τον ηγέτη των Παλαιστίνιων ''χειροπιαστές πράξεις για τον πραγματικό τερματισμό της βίας και του τρόμου, αλλά και εξάλειψη της υποδομής που τον υποστηρίζει''.

    Ο Αραφάτ σε συνέντευξη του στην ισραηλινή εφημερίδα "Χααρέτζ'' είχε δηλώσει πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που είχε προτείνει στα τέλη του 2000 ο Μπιλ Κλίντον, ύστερα από τις αποτυχημένες συνομιλίες στο Καμπ Ντέηβιντ με τον Ισραηλινό τότε πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα έπαιρναν το 95% της Δυτικής Όχθης, ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και τις αραβικές γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με πλήρη κυριαρχία στο Όρος του Ναού, που θεωρείται ιερό από εβραίους και μουσουλμάνους. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα είχε την κυριαρχία στην Εβραϊκή Συνοικία της Παλιάς Πόλης και στο Δυτικό Τείχος των Εβραϊκών Ναών, ενώ οι παλαιστίνιοι θα έπρεπε να υποχωρήσουν από το αίτημά τους για δικαίωμα επιστροφής των εκατομμυρίων παλαιστινίων προσφύγων από το πόλεμο του 1948-49.

    [09] Νικήτρια η Δανιηλίδου

    Πηγή: ΑΠΕ 22/6/2002 5:39:00 μμ

    Το πρώτο διεθνές τουρνουά της καριέρας της κατέκτησε σήμερα η 20χρονη τενίστρια Λένα Δανιηλίδου κερδίζοντας στο Ντεν Μπος στην Ολλανδία την Ρωσίδα Ελενα Ντεμεντίεβα με 3-6, 6-2, 6-3. Η νίκη επί της Ρωσίδας που είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ (Νο-14 στον κόσμο), εκτός των οικονομικών απολαβών που θα φέρει στην Θεσσαλονικιά αθλήτρια (το τουρνουά ήταν 170.000 δολαρίων), θα βελτιώσει και τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη αφού σίγουρα θα βρεθεί στις 50 καλύτερες αθλήτριες του κόσμου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Γουίμπλεντον.

    [10] Απεργίες γιατρών την ερχόμενη εβδομάδα

    22/6/2002 11:02:00 πμ

    Δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη και την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Επίσης, 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν εξαγγείλει και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, με οικονομικά αιτήματα.

    [11] Γερμανία: Νεανικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

    22/6/2002 1:30:00 μμ

    Με την παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννη Μαγκριώτη και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Ι. Δόλλη, θα πραγματοποιηθεί το φετινό Νεανικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Γερμανία. Περίπου 1500 παιδιά ομογενών, δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από 40 ομογενειακούς συλλόγους Ποντίων της Ευρώπης, θα συγκεντρωθούν σήμερα στην πόλη Λούτβικσχάφεν της Γερμανίας για να πάρουν μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας, που οργανώνεται απο τον τοπικό σύλλογο Ελλήνων Ποντίων.

    Τα παιδιά αυτά, της τρίτης και τέταρτης γενιάς μεταναστών μας, θα ενώσουν τις καρδιές τους και τα χέρια τους και θα χορέψουν τους πανάρχαιους χορούς της λεβεντιάς του θάρρους, της εργατιάς, της χαράς του έρωτα και της ελπίδας.

    Με τις λύρες, τα νταούλια, τα τουλούμια, το γαβάλ και με το τραγούδι "Η κορ' επήρεν σο παρχάρ" στην αρχή της εκδήλωσης,τα παιδιά αυτά, θα τραγουδήσουν την ελευθερία, την ειρήνη και θα βροντοφωνάξουν: "Οχι στους Πολέμους-Οχι στην Προσφυγιά-Ναι στην Ειρήνη των Λαών- Ναι στη Ζωή".

    Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω απο 5000 κόσμου, και γίνεται στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των δεσμών των νέων αποδήμων με τη μητέρα Ελλάδα.

    Απο πλευράς του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα παραστεί στις εκδηλώσεις ο κ. Αγγελος Ασλανίδης, αντιπρόεδρος ΣΑΕ-Συντονιστής Περιφέρειας της Ευρώπης.

    [12] Συναυλία Λαϊκή Ορχήστρας ''Μίκης Θεοδωράκης''

    22/6/2002 1:11:00 μμ

    Η Στέγη Πολιτισμού Καβάλας διοργανώνει το πρώτο μεγάλο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού. Την Κυριακή, 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο "Ακόντισμα" της Νέας Καρβάλης, παρουσιάζει τον Δημήτρη Μπάση και τη Λαϊκή Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης". Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μπίκης Θεοδωράκης" πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία φέτος το καλοκαίρι με τίτλο "Αγάπη δίχως άκρη", παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που αναφέρονται στον έρωτα. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαρία Σουλτάνου και ο Παντελής Θεοχαρίδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 June 2002 - 16:55:23 UTC