Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα παιδείας-μετανάστευσης στο Υπουργικό
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [03] Γέννησε η κόρη του Πρωθυπουργού
  • [04] Εκκενώθηκε ο Λευκός Οίκος
  • [05] Σε επιφυλακή το FBI εν όψει της 4ης Ιουλίου
  • [06] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ιταλία
  • [07] Παραιτήθηκε ο Υπ. Εσωτερικών του Περού
  • [08] Αιματηρές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη
  • [09] Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη Λεμεσό
  • [10] Απόπειρα δολοφονίας του αντιδημάρχου της Μόσχας
  • [11] Μαδρίτη: Συμβούλιο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ
  • [12] Ολοκληρώνεται η ψήφιση του ασφαλιστικού
  • [13] Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης
  • [14] Επιτυχής η παρουσίαση για το Euro 2008
  • [15] Κάιρο: Bρέθηκε η αρχαιότερη σαρκοφάγος
  • [16] Πρόσφυγες: Οι ξεριζωμένοι αυτής της Γης

    [01] Θέματα παιδείας-μετανάστευσης στο Υπουργικό

    20/6/2002 10:55:00 πμ

    Η μεταναστευτική πολιτική και η χωροταξική κατανομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ για τα επόμενα χρόνια, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που διεξάγεται από τις 10.30 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, ο Κώστας Σημίτης είχε συνεργασία με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για το θέμα του ευρωστρατού, το οποίο βρίσκεται, στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Σεβίλλης.

    Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ζήτημα του Ευρωστρατού μεταβαίνει σήμερα στη Σεβίλλη η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία φέρεται αποφασισμένη ακόμη και για την κατάθεση βέτο σε περίπτωση που επιχειρηθεί κλείσιμο του θέματος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    20/6/2002 9:27:00 πμ

    Συνάντηση με την Πρόεδρο του "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για την πορεία των Ολυμπιακών Έργων, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ντένις Οσβαλντ, στις 26 Ιουνίου. Επίσης, το θέμα εξετάσθηκε και χθες σε προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Βάσω Παπανδρέου, Νάσο Αλευρά και Κώστα Καρτάλη.

    [03] Γέννησε η κόρη του Πρωθυπουργού

    20/6/2002 11:35:00 πμ

    Παππούς έγινε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καθώς η κόρη του Φιόνα Μουζακίτη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι. Η κ. Μουζακίτη, γέννησε στο Αρεταίειο νοσοκομείο.

    [04] Εκκενώθηκε ο Λευκός Οίκος

    20/6/2002 9:10:00 πμ

    Έληξε ο συναγερμός στο Λευκό Οίκο, o οποίος είχε εκκενωθεί προσωρινά εξαιτίας ''αγνώστου ταυτότητος'' αεροσκάφους που εισήλθε σε εναέριο χώρο της Ουάσιγκτον όπου απαγορεύονται οι πτήσεις. Δέκα λεπτά αργότερα οι Αρχές επέτρεψαν την επιστροφή εργαζομένων και των δημοσιογράφων στο κτίριο αφού διαπίστωσαν ότι πρόκειται για μονοκινητήριο αεροσκάφος τύπου Τσεσνα, που μπήκε κατά λάθος στο συγκεκριμένο εναέριο χώρο.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν κινδύνευσε σε καμία στιγμή, όταν ένα αεροσκάφος εισήλθε σε εναέριο χώρο όπου απαγορεύονται οι πτήσεις, στην Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωση του Λευκού Οίκου, ανέφερε ένας ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

    [05] Σε επιφυλακή το FBI εν όψει της 4ης Ιουλίου

    20/6/2002 11:19:00 πμ

    Τη λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας και την κατάρτιση σχεδίου δράσης σε περίπτωση που γίνει τρομοκρατική επίθεση, ζήτησαν αξιωματούχοι του FBI εν όψει του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, την 4η Ιουλίου. Το FBI προειδοποίησε για τον κίνδυνο να γίνουν επιθέσεις τρομοκρατών κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων και κάλεσε τις υπηρεσίες του να βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Εντοπίστηκαν μηνύματα που προειδοποιούσαν ξεκάθαρα για την 11η Σεπτεμβρίου

    '' Είναι μία μεγάλη γιορτή. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για παρελάσεις ή πυροτεχνήματα. Κάποιες εκδηλώσεις συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό διασημοτήτων και πολιτικών ηγετών'', τόνισε αξιωματούχος του FBI.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη ημέρα για επιθέσεις πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκαλύψεις του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA), αρμόδια για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, είχε εντοπίσει τουλάχιστον δύο μηνύματα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, στα οποία γινόταν λόγος για κάποιο σημαντικό γεγονός που θα συνέβαινε την επόμενη ημέρα.

    " Αύριο είναι η ημέρα μηδέν" και "Ο αγώνας ξεκινά αύριο" ανέφεραν στα αραβικά, τα δυο μηνύματα, που δυστυχώς μεταφράστηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

    [06] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ιταλία

    20/6/2002 9:57:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί την περιοχή του Λιβόρνο, στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο του Στρασβούργου. Από τη δόνηση δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή της Λα Σπέτσια. Χθες το βράδυ είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.

    [07] Παραιτήθηκε ο Υπ. Εσωτερικών του Περού

    20/6/2002 9:02:00 πμ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του Περού, Φερνάντο Ροσπιγκλιόσι, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από το αξίωμα του, καθώς διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την ιδιωτικοποίηση δύο εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μια απόφαση που ελήφθη λίγες ώρες νωρίτερα.

    Σε σύντομη ανακοίνωση του ο Υπουργός ανέφερε ότι αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο επενέβη η αστυνομία στην Αρεκίπα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Περού που απέχει 1000 χιλιόμετρα νοτίως της Λίμα, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν όταν ανακοινώθηκε ότι οι δύο δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της περιοχή επρόκειτο να πωληθούν.

    Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και περίπου άλλοι εκατό τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τριήμερων ταραχών που οδήγησαν την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση ανάγκης, να εφαρμόσει απαγόρευση της κυκλοφορίας και τελικώς να αναστείλει την πώληση.

    [08] Αιματηρές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

    20/6/2002 8:39:00 πμ

    Δύο Ισραηλινοί στρατιωτικοί, ένας ταγματάρχης και ένας λοχίας, σκοτώθηκαν χθες βράδυ σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές, στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Αλλοι τέσσερις Ισραηλινοί, δύο αξιωματικοί και δύο στρατιώτες, τραυματίστηκαν στη μάχη αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο τοπικός αρχηγός μίας παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας, Μάζεν Σλιμάνε.

    Μονάδες του πεζικού, υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα, ανακατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την Καλκίλια, στη βόρεια Δυτική Όχθη, την επομένη της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, στην οποία σκοτώθηκαν 19 Ισραηλινοί και ο Παλαιστίνιος δράστης.

    [09] Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη Λεμεσό

    20/6/2002 8:36:00 πμ

    Τρεις ασθενείς σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη Λεμεσό σήμερα το πρωί, χωρίς να προξενήσουν ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι σεισμοί σημειώθηκαν από τις 05:51 μέχρι τις 06:54. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ προηγήθηκαν και ακολούθησαν άλλοι δύο σεισμοί, μεγέθους 3,8 και 3,5 βαθμών ανέφερε ο σεισμολόγος Κυριάκος Σολωμής στο πρακτορείο Reuters.

    ''Είναι ασθενείς δονήσεις που δεν προκάλεσαν καμία ζημιά'', πρόσθεσε.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο ίδιο ρήγμα που είχε δώσει και μία δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ τον Αύγουστο του 1999 και πολλούς μετασεισμούς τους επόμενους δύο μήνες.

    [10] Απόπειρα δολοφονίας του αντιδημάρχου της Μόσχας

    20/6/2002 9:58:00 πμ

    Νέα απόπειρα δολοφονίας του αντιδημάρχου της Μόσχας, Ιωσήφ Ορτζονικίτζε εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί καθώς κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στην εργασία του. Αγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου και σκότωσαν τον οδηγό του αντιδημάρχου ,μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ο Ορτζονικίτζε, που είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις του δήμου, δεν τραυματίστηκε, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο.

    Εναντίον του Ορτζονικίτζε είχε εκδηλωθεί απόπειρα δολοφονίας και τον Δεκέμβριο του 2000 με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να παραμείνει αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο.

    Ο Ορτζονικίτζε είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των καζίνο της Μόσχας, αλλά και για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου όπου θα φιλοξενούνται αγώνες ταχύτητας της Formula-1.

    [11] Μαδρίτη: Συμβούλιο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ

    20/6/2002 8:02:00 πμ

    Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το 2002, οι οποίες θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλης, θα συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ, στη Μαδρίτη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη. Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση αφορούν την αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων, τις δημόσιες δαπάνες, τη δημοσιονομική ισορροπία και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση.

    Επίσης, το ΕΚΟΦΙΝ θα εξετάσει τις προτάσεις της Ισπανικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους τρόπους χρηματοδότησης του Ευρωμεσογειακού Επενδυτικού Φορέα, η λειτουργία του οποίου προβλέπεται να αρχίσει την 18η Οκτωβρίου 2002.

    Τέλος, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το ''φορολογικό πακέτο'' που περιλαμβάνει τον Κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, τη φορολογία τόκων και δικαιωμάτων και τη φορολογία αποταμιεύσεων.

    [12] Ολοκληρώνεται η ψήφιση του ασφαλιστικού

    20/6/2002 11:26:00 πμ

    Με την ψήφιση της τελευταίας ενότητας των άρθρων του, ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην ψηφοφορία παραμένουν μόνον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, καθώς χθες ΝΔ και ΚΚΕ αποχώρησαν, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής με 144 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 25 αποχές. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συνδικαλιστών έξω από την Βουλή.

    Αντιδράσεις για αποχώρηση ΝΔ και ΚΚΕ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατηγόρησε μέσω της ΝΕΤ 105,8 τον Κώστα Καραμανλή για φυγομαχία και έλλειψη θέσεων. Για διαστρέβλωση της αλήθειας έκανε λόγο απαντώντας ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Κατά τις χθεσινές εργασίες, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, λαμβάνοντας το λόγο, κατηγόρησε τη ΝΔ για "πολιτική κοινοβουλευτικού σκασιαρχείου" που την εκθέτει διπλά, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνείται να προτείνει βελτιώσεις ή να εκθέσει τις θέσεις της, την ίδια ώρα που δηλώνει ότι ως κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργήσει το νομοσχέδιο.

    Στην κατ' άρθρο συζήτηση παρέμεινε ο Συνασπισμός, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΚΚΕ λέγοντας ότι με τη στάση τους διευκολύνουν την κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τις αντιλαϊκές της επιλογές. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέκρινε τη ΝΔ για την αποχώρησή της, κρίνοντας ότι "διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει χωρίς κοινοβουλευτική δυσκολία ένα κακό νομοσχέδιο", όπως επίσης και το ΚΚΕ γιατί "έσπευσε να προλάβει τη ΝΔ" στην ίδια κατεύθυνση. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η νίκη του είναι κούφια και οι απολογητές του νομοσχεδίου, θα ψάχνουν στο μέλλον επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τη στάση τους".

    [13] Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης

    20/6/2002 10:14:00 πμ

    Την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.α.) προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κανελλόπουλος. Όπως είπε, τα τεκμήρια αυτά είναι άδικα καθώς υπάρχουν πολίτες με εισοδήματα κάτω από 3,8 εκατ. δραχμές που φορολογούνται επειδή απλά έτυχε να έχουν ένα αυτοκίνητο ή μια εξοχική κατοικία. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν το 2003 και θα δηλωθούν στην εφορία το 2004.

    [14] Επιτυχής η παρουσίαση για το Euro 2008

    20/6/2002 10:25:00 πμ

    Θετικά ήταν τα σχόλια που έγιναν στην UEFA, αναφορικά με την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για την συνδιοργάνωση της τελικής φάσης του Euro 2008, μετά τη χθεσινή κατάθεση του φακέλου στη Νιόν της Ελβετίας. Αυτό τόνισαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΕΠΟ (Αριστείδης Σταθόπουλος, Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Αλέξης Δέδες) και ο εκπρόσωπος της αντίστοιχης τουρκικής Ομοσπονδίας (Κολτσεκέν), αμέσως μετά την δεκάλεπτη παρουσίαση της υποψηφιότητας.

    Η UEFA θα ξεκινήσει τις επισκέψεις της στις υποψήφιες χώρες από τον Αύγουστο, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου.

    Να σημειώσουμε ότι θετικά σχολιάστηκαν ακόμα τρεις υποψηφιότητες αυτές της Ιρλανδίας-Σκοτίας, των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία) και της Ρωσίας.

    [15] Κάιρο: Bρέθηκε η αρχαιότερη σαρκοφάγος

    20/6/2002 9:21:00 πμ

    Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στις πυραμίδες της Γίζας την αρχαιότερη σαρκοφάγο στον κόσμο, σε άψογη κατάσταση η οποία ενδέχεται να περιέχει μια μούμια ηλικίας περίπου 4.500 ετών, ανακοίνωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Η σαρκοφάγος από πωρόλιθο, μήκους δύο μέτρων και πλάτους ενός μέτρου, ήταν θαμμένη σε βάθος περίπου δύο μέτρων, νοτιοανατολικά της Σφίγγας, στις πυραμίδες της Γίζας, είπε ο Ζάχι Χάουας, πρόεδρος του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβούλιου της χώρας.

    Η σαρκοφάγος ανήκε σε έναν επόπτη εργατών στις πυραμίδες, ονόματι Νένι Ουίζαρτ που έζησε κατά την τέταρτη δυναστεία.

    Πρόκειται για την παλαιότερη σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ, η οποία είναι άθικτη. Χρονολογείται πριν από 4.500 χρόνια, επί της βασιλείας του Χέοπα, φαραώ της Δ' Δυναστείας, γύρω στο 2.600 π.Χ. Τουλάχιστον 120 σαρκοφάγοι εργατών έχουν ανακαλυφθεί από τους αρχιαολόγους γύρω από τις τρείς πυραμίδες της Γίζας.

    [16] Πρόσφυγες: Οι ξεριζωμένοι αυτής της Γης

    20/6/2002 12:05:00 πμ

    Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η σημερινή και το 2002 ανακηρύχθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία έτος αφιερωμένο στις γυναίκες πρόσφυγες. Οι γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες, αποτελούν το 80% του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού ενώ σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη αναγκάζονται να αναζητήσουν, λόγω συνθηκών, μια καλύτερη τύχη σε άλλα κράτη.

    Γυναίκες υπό διωγμό

    Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις γυναίκες - σύμβολα της ζωής και της οικογένειας είναι καταστρεπτική για τις κοινωνίες.

    Ο ρόλος των γυναικών προσφύγων στη μετέπειτα προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται έχει αποδειχθεί σημαντικότατος.

    Aπό το 1.3 δις του πληθυσμού της γης που ζουν σε απόλυτη φτώχεια, το 70% είναι γυναίκες.

    Γυναίκες που όχι μόνο βιώνουν τις σκληρές συνθήκες της προσφυγιάς, αλλά επιπρόσθετα υφίστανται απάνθρωπες και τραγικές συνθήκες λόγω φύλου, όπως βιασμοί, αναγκαστική πορνεία, σωματική επίθεση, σεξουαλική βία, αναγκαστική πώληση παιδιών, βία μέσα στην οικογένεια και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους 15 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας τους να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων αιτούντων άσυλο.

    Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ευρώπης - φρούριο εάν αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα το προσφυγικό πρόβλημα.

    Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας

    Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφύγουν την ακραία αντιμετώπιση που αντιπροσωπεύει ο λεγόμενος πόλεμος κατά της λαθρομετανάστευσης.

    Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, αντικρούει τους φόβους και τους μύθους που καλλιεργούν οι λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη, σχετικά με τους αιτούντες άσυλο και τους «παράνομους» μετανάστες.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει η τάση να θεσπίζονται νόμοι και πρακτικές που δυσκολεύουν τους πρόσφυγες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για άσυλο.

    Με επιστολή της προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επισημαίνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Σεβίλλης καλείται:

    Να επιβεβαιώσει εκ νέου ρητά τη δέσμευσή της στο δικαίωμα ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Να αποτιμήσει, βάσει των διεθνών κανόνων, τις επιπτώσεις που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε μέτρο καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης Να συνδυάσει τις προσπάθειες ελέγχου της μετανάστευσης με την αποτελεσματική εστίαση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας Να διατυπώσει συνολική και περιεκτική στρατηγική για την καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού και δυσμενών διακρίσεων.

    Η ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνάρτηση με τη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων μπορεί να βοηθήσει, στην επίλυση πολλών επιμέρους προβλημάτων των προσφύγων, μεταξύ αυτών της παροχής ασύλου, της πλήρους καταγραφής τους, της ανεργίας και εκπαίδευσής τους, όπως επίσης και της παροχής πρόνοιας από το κράτος που τους φιλοξενεί.

    Οι τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να κατανοούν το ρόλο τους, καθώς συχνά συντελούν στην επίλυση προβλημάτων, όπως στην εξεύρεση εργατικών χεριών, στην αύξηση απασχολουμένων σε εποχικές εργασίες αποκεντρωμένων περιοχών αλλά και στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

    Δημοπρασία έργων τέχνης στην Ελλάδα

    Έκθεση και δημοπρασία έργων τέχνης από δωρεές ζωγράφων, χαρακτών, γλυπτών, φωτογράφων και κεραμιστών, οργανώνει σήμερα το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Τα έσοδα θα διατεθούν για τα προγράμματα της Υπατης Αρμοστείας για τις γυναίκες πρόσφυγες.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Στο σφυρί αντικείμενα με υπογραφές της Αντζελίνα Τζολί - Ναόμι Κάμπελ - Μίκαελ Σουμάχερ

    Φουλάρι και μπλούζα της Μελίνα Μερκούρη

    Φανελάκια που θα φέρουν την ιδιόχειρη υπογραφή της ηθοποιού Αντζελίνα Τζόλι και του διάσημου μοντέλου Ναόμι Κάμπελ, θα είναι ανάμεσα στα ξεχωριστά αντικείμενα που θα προσφερθούν στην online δημοπρασία που διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το site της Ebay.com

    Στα "πολύτιμα" αντικείμενα ξεχωρίζουν επίσης ένα μικρό μοντέλο αυτοκινήτου με την υπογραφή του πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 Μίκαελ Σουμάχερ, μία ρακέτα της τεννίστριας Μαρτίνα Χίνγκις, μία μεταξωτή μπλούζα Ουνγκαρό κι ένα φουλάρι που φορούσε η διάσημη ελληνίδα ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη.

    Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία των παραπάνω αντικειμένων θα μπορέσει να συγκεντρώσει περί τα 250,000 δολάρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 June 2002 - 9:09:20 UTC