Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου
  • [02] Επίσκεψη Στεφανόπουλου σε Νέα Ζηλανδία
  • [03] Εντοπίστηκε νεκρό ζευγάρι στο Σπήλαιο Παιανίας
  • [04] Υπέρ ανασχηματισμού τάσσεται ο Τσοχατζόπουλος
  • [05] Επιχείρηση για καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας
  • [06] Απεργούν νοσοκομειακοί και ΙΚΑ
  • [07] Ομιλία Καραμανλή σε ομογενείς στο Σικάγο
  • [08] Προχωρούν τα έργα στο κτήμα Βεΐκου
  • [09] Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στο Κασμίρ
  • [10] Ο Ετζεβίτ μίλησε στους δημοσιογράφους
  • [11] Όσβαλντ: Μεγάλη πρόοδος των προετοιμασιών
  • [12] Ρολάν Γκαρός: Οι νικητές στο ''διπλό''
  • [13] Γκριν-Μενέντεζ ''κατεβαίνουν'' για νέα ρεκόρ
  • [14] Ρολάν Γκαρός: Οικογενειακή υπόθεση ο τελικός
  • [15] ''Τρίτο στεφάνι'' για τον Μπγιόρν Μποργκ

    [01] Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/6/2002 1:05:00 μμ

    Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο κρίσιμο ραντεβού του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, αύριο το μεσημέρι στο μέγαρο Μάξιμου, για το θέμα που έχει προκύψει από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί αποχώρησής του από την πολιτική στο τέλος της τετραετίας. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να προχωρεί σε μίνι ανασχηματισμό, καθώς οι υφυπουργοί Κουράκης και Βούγιας πρέπει να αντικατασταθούν λόγω της υποψηφιότητας τους στις δημοτικές εκλογές.

    [02] Επίσκεψη Στεφανόπουλου σε Νέα Ζηλανδία

    9/6/2002 12:11:00 μμ

    Στη Νέα Ζηλανδία έφθασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος χθες ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Αυστραλία. Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με δεκάδες ομογενείς της Νέας Ζηλανδίας, ο κ. Στεφανόπουλους υπογράμμισε ότι το μεγάλο κατόρθωμα της Ελλάδας, για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι, είναι το γεγονός ότι είμαστε απολύτως μονιασμένοι και τα κόμματα λειτουργούν μέσα στους κανόνες της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε συγνώμη από τους ομογενείς της πιο μακρινής χώρας από την Ελλάδα γιατί άργησε να τους επισκεφθεί και αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο. Νωρίτερα ο κ. Στεφανόπουλος έγινε δεκτός από την πρωθυπουργό της χώρας και από εκπροσώπους της κοινότητας των Ιθαγενών Μαορί, γεγονός που αναδεικνύει τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας.

    [03] Εντοπίστηκε νεκρό ζευγάρι στο Σπήλαιο Παιανίας

    Πηγή: ΝΕΤ 9/6/2002 6:35:00 μμ

    Δύο πτώματα, ενός άνδρα και μίας γυναίκας βρέθηκαν σήμερα, στις 10:30, στο δρόμο που οδηγεί προς το Σπήλαιο της Παιανίας. Αρχικά, βρέθηκε το πτώμα της γυναίκας δίπλα σε αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο, ενώ σε απόσταση περίπου 30 μέτρων βρέθηκε το πτώμα ενός άνδρα.

    Από ένα τατουάζ η οικογένεια της Γεωργίας Στέκα λέει ότι αναγνώρισε την κόρη τους. Πιθανολογείται ότι το δεύτερο θύμα είναι ο φίλος της. Και οι δύο είχαν εξαφανιστεί εδώ και δύο μήνες, Η αστυνομία διενεργεί έρευνες, καθώς άγνωστο παραμένει εάν ο θάνατος τους οφείλεται σε ατύχημα ή αυτοκτονία.

    [04] Υπέρ ανασχηματισμού τάσσεται ο Τσοχατζόπουλος

    9/6/2002 6:10:00 μμ

    Θα ήταν μια "θετική εξέλιξη" ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, που τροφοδότησε τα αντίστοιχα σενάρια, προσθέτοντας μάλιστα ότι ελπίζει το θέμα να "απασχολεί και την ηγεσία του κόμματος". Ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβη στην παραπάνω δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Εθνος της Κυριακής". Επίσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η θέση του αυτή δε συνδέεται με το θέμα του κ. Παπαδόπουλου. Όπως αναφέρει "ήταν στις σκέψεις μου", ένας ανασχηματισμός, "θεωρώντας κατάλληλη την περίοδο προς τις δημοτικές εκλογές". Και ο λόγος που ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός είναι για να γίνει ένα άνοιγμα προς το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, "το οποίο θα στρατευτεί τόσο στις κυβερνητικές όσο και στις κομματικές θέσεις".

    Αναγκαία η μέγιστη κινητοποίηση για τα εθνικά θέματα - Αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ

    Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε από τη γνωστή συνέντευξη του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τον τρόπο που επέλεξε ο υπουργός Υγείας να γνωστοποιήσει, μέσω του Τύπου, τις προθέσεις του και όχι στα κομματικά όργανα. Τονίζει, όμως, ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε και με εκπλήξεις αυτής της μορφής".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται ανήσυχος σχετικά με την εξέλιξη των τριών εθνικών μας θεμάτων (Κυπριακό, ένταξη της Κύπρου, ευρωστρατός) τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι "είναι πολύ δύσκολο στην ίδια εποχή, συγχρόνως, να πετύχεις τρεις σημαντικούς στόχους". Και γι αυτό, υποστηρίζει ότι "χρειάζεται η μέγιστη κινητοποίηση" τόσο της κυβέρνησης όσο και όλων των κομμάτων της Βουλής.

    Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να ανακάμψει, αν και, όπως αναφέρει, στην παρούσα περίοδο η αποδοχή του από το λαό είναι μειωμένη. Την αισιοδοξία του στηρίζει στην ικανότητα που εμφανίζουν ή μπορούν να εμφανίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στη διακυβέρνηση, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται σημαντικά της ΝΔ.

    Θεωρεί επίσης ότι σύντομα η ΝΔ θα υποχρεωθεί να πάρει συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένα θέματα, κάτι που "μέχρι σήμερα το αποφεύγει". Αυτό, όπως πιστεύει, αποτελεί εγγενή αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "είναι το πρόβλημά της, που τελικά θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες". Πιστεύει επίσης ότι "θα φύγουμε από την εποχή του κουτσομπολιού, της γκρίνιας, της μιζέριας", θεωρώντας ότι αυτό θα είναι από τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.

    [05] Επιχείρηση για καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας

    9/6/2002 4:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    ''Μάχη'' για την περισυλλογή μεγάλης πετρελαιοκηλίδας, που εντοπίσθηκε τα ξημερώματα 32,5 ναυτικά μίλια βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης, κοντά στη νήσο Ντία, δίνουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ειδικό απορρυπαντικό πλοίο, που έσπευσαν στην περιοχή. Η ρύπανση που εντοπίσθηκε από παραπλέοντα πλοία έχει μήκος 5 ναυτικά μίλια και πλάτος 0,5 μίλια και επιπλέει στο ανοιχτό πέλαγος υπό μορφή μεγάλων στερεοποιημένων κομματιών. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα αίτια της ρύπανσης που εικάζεται ότι προήλθε από πλύσιμο δεξαμενών - πετρελαιοφόρου που έπλεε κοντά στη Σαντορίνη.

    Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν οι Λιμενικοί εξαιτίας της μορφής της πετρελαιοκηλίδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το μαζούτ έπεσε στην θάλασσα από κάποιο εμπορικό πλοίο πριν 3 ημέρες, χρονικό διάστημα που το υγρό πετρέλαιο λόγω ψύξης στερεοποιήθηκε.

    Τα σκάφη και το απορρυπαντικό πλοίο προσπαθούν να ''μαζέψουν'' όσο περισσότερα ''κομμάτια'' μπορούν, τα οποία προς το παρόν δεν απειλούν τις ακτές.

    Κανείς όμως δεν γνωρίζει τί θα γίνει αν αλλάξει ο καιρός.

    [06] Απεργούν νοσοκομειακοί και ΙΚΑ

    9/6/2002 1:51:00 μμ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν από αυτή την εβδομάδα οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ από την επόμενη ξεκινούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Όπως αποφάσισε η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε τρεις 48ωρες απεργίες στις 13 και 14, 20 και 21, 27 και 28 Ιουνίου αντίστοιχα. Οι γιατροί του ΙΚΑ, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, θα πραγματοποιήσουν έξι 24ωρες απεργίες, στις 10, 13, 18, 21, 25 και 28 Ιουνίου.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν νέο ιατρικό μισθολόγιο, να είναι συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών και να χαρακτηριστεί ανθυγιεινός ο χώρος των νοσοκομείων. Από την πλευρά τους, οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους και την καταβολή επιδομάτων.

    [07] Ομιλία Καραμανλή σε ομογενείς στο Σικάγο

    9/6/2002 12:42:00 μμ

    Ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των εθνικών θεμάτων έδωσε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στο Σικάγο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ως αποφασιστικής σημασίας επισημαίνοντας ότι θέματα όπως ο ελληνοτουρκικός διάλογος ο Ευρωστρατός, το Κυπριακό επιβάλλουν επαγρύπνηση και συνένωση των δυνάμεων όλων των Ελλήνων. Η περιοδεία του κ. Καραμανλή θα συνεχισθεί σήμερα το βράδυ με ολιγόωρη επίσκεψη στο Τορόντο και στη συνεχεία θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

    Ομογενείς: Μια δεύτερη Ελλάδα

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι της Αγκυρας, ενώ άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με την τακτική των "μονομερών υποχωρήσεων". Ο κ. Καραμανλής, που συναντήθηκε με επιφανείς ομογενείς του Σικάγο και παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, εξήρε τον ρόλο του ΣΑΕ και τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας της ομογένειας με το κέντρο.

    "Το Συμβούλιο αποτελεί την φωνή της Ελλάδας και του Ελληνισμού και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη βοήθειά του για να προβάλλουμε ένα συμπαγές εθνικό μέτωπο σε αυτό το νέο, περίπλοκο κόσμο", τόνισε ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι οι κοινότητες των Ελλήνων είναι οι πιο αποτελεσματικές πρεσβείες της Ελλάδας σε 140 χώρες στις 5 ηπείρους του πλανήτη. "Αποτελείτε μια δεύτερη Ελλάδα, σχεδόν ισάριθμη της μητέρας πατρίδας. Μια Ελλάδα που τιμά τις παραδόσεις μας, που δίνει σκληρούς αγώνες για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, που ευημερεί και καταξιώνεται καθημερινά. Η προσφορά σας στην πατρίδα μας είναι ανεκτίμητη. Και ξέρουμε καλά τους σκληρούς αγώνες που έχετε δώσει για την προώθηση των εθνικών μας θέσεων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής κάλεσε σε συστράτευση τους ομογενείς με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και της διοργάνωσης των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων.

    [08] Προχωρούν τα έργα στο κτήμα Βεΐκου

    9/6/2002 7:06:00 μμ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις σχετικές προσφυγές για τη μη κατασκευή, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του κλειστού γυμναστηρίου πίνγκ-πόνγκ και γυμναστικής στο Γαλάτσι (κτήμα Βεΐκου). Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Εξωραϊστικοί Σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής του Γαλατσίου και ζητούσαν να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής του εν λόγω ολυμπιακού έργου.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι το ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο (επιτραπέζιας αντισφαίρισης και γυμναστικής) θα ανεγερθεί στη θέση Ομορφοκκλησιά του κτήματος Βεΐκου, στο Γαλάτσι Αττικής.

    Η Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, όπως μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος (προστασία περιβάλλοντος), καθώς και ο νόμος 5351/1932 περί αρχαιοτήτων (η Ομορφοκκλησιά είναι μνημείο του 12ου αιώνα).

    [09] Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στο Κασμίρ

    9/6/2002 11:42:00 πμ

    Το μέτωπο στα σύνορα των δύο πυρηνικών δυνάμεων παραμένει θερμό, με την Ινδία να διανέμει χθες φυλλάδια στους κατοίκους της, με οδηγίες πως να αντιδράσουν σε περίπτωση πολέμου. Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι ο πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης, χαιρέτισε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ινδία ετοιμάζει μέτρα για να χαλαρώσει η μεθοριακή ένταση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει ο κρατικός ραδιοσταθμός του Πακιστάν.

    Προς επανάληψη διαλόγου

    Στο μεταξύ, "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" χαρακτήρισε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τη δέσμευση του Πακιστάν να σταματήσει την παράνομη είσοδο ισλαμιστών μαχητών από το Κασμίρ στο ινδικό έδαφος.

    Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης, Νισάρ Νεμόν, χαιρέτισε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ινδία ετοιμάζεται να λάβει διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για να χαλαρώσει η μεθοριακή ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως μεταδίδει ο κρατικός ραδιοσταθμός του Πακιστάν. Ο Νεμόν εξέφρασε την ελπίδα πως η εκτόνωση της ασταθούς κατάστασης που επικρατούσε στα σύνορα το τελευταίο εξάμηνο, θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει σε επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, ακόμη και για το ζήτημα του Κασμίρ.

    Αλλά και τα ινδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για σημαντική μείωση παρεισφρήσεων ξένων στοιχείων κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στα σύνορα του Κασμίρ. Η εφημερίδα "Χιντού" πληροφορεί πως οι αρχικές αναφορές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν μία σημαντική ελάττωση των διεισδύσεων κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας (μήκους 750 χλμ ) ανάμεσα στα δύο κράτη. Επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Αμύνης, η "Ιντιαν Εξπρές" αναφέρει πως όχι μόνον υπήρξε μείωση στις διεισδύσεις, αλλά και τα πυρά ένθεν και ένθεν των συνόρων ελαττώθηκαν σημαντικά.

    Χθες, 13 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ.

    Σχέδιο για φιλοξενία προσφύγων

    Η Βρετανία ξανάνοιξε τις κλειστές στρατιωτικές βάσεις της, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί χιλιάδες πρόσφυγες στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν με αφορμή το Κασμίρ, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Σάντεϊ Τέλεγκραφ'', επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο που εφαρμόζει το υπουργείο θα επιτρέψει τη φιλοξενία 5.000 προσφύγων σε τρεις παλιές βάσεις στη βόρεια Αγγλία. Σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλες δέκα κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Η ''Σάντεϊ Τέλεγκραφ'' εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ινδοί και Πακιστανοί έχουν γονείς που διαμένουν στη Βρετανία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα εάν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων, ανέφερε η πηγή της εφημερίδας.

    [10] Ο Ετζεβίτ μίλησε στους δημοσιογράφους

    9/6/2002 1:20:00 μμ

    Νέα τροπή παίρνει η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ύστερα από την εμφάνιση το πρωί στους δημοσιογράφους, του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος, με αισθητά βελτιωμένη την κατάσταση της υγείας του, έκανε σημαντικές δηλώσεις όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησής του. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι δεν τίθεται και θέμα αλλαγής του υπάρχοντος κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα "χαλαρός" στη συνέντευξη τύπου και ενημέρωσε πως έχουν ήδη αποκατασταθεί δύο από τα τρία προβλήματα της υγείας του, που τον κράτησαν μακριά από τις δημόσιες εμφανίσεις για περίπου δέκα ημέρες.

    Σε ότι αφορά την κατάσταση της υγείας του, σημείωσε ότι οι γιατροί του συνέστησαν να παραμείνει σπίτι του, από όπου και θα εργάζεται για 2-3 εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέχει από τις περισσότερες κυβερνητικές δραστηριότητες, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για κενό εξουσίας ζητώντας την παραίτησή του.

    [11] Όσβαλντ: Μεγάλη πρόοδος των προετοιμασιών

    9/6/2002 12:21:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την επίσπευση των ρυθμών προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εκφράζει με συνέντευξή του στο περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής ο Ντένις Όσβαλντ. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ σημειώνει ότι ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και πλέον ο πυρήνας της διοργάνωσης των Αγώνων, η διαχείριση των αναγκών των αθλητών και των υπηρεσιών, είναι αρκετά ισχυρή.

    Ο κ. Όσβαλντ τονίζει ότι οι ειδικοί της ΔΟΕ επικροτούν το σχεδιασμό και τις διακρατικές συνεργασίες της ελληνικής κυβέρνησης για τα ζητήματα της ασφάλειας, η οποία, όπως αναφέρει, είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό που κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξεχωριστούς είναι η επιστροφή των Αγώνων στη γενέτειρά τους, κάτι που καμία άλλη πόλη στον κόσμο δεν μπορεί να προσφέρει, όπως δεν μπορεί να προσφέρει και τον υπέροχο ελληνικό πολιτισμό και τη ζωντάνια.

    Τέλος εκτιμάει ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα επηρεάσουν θετικά το μέλλον της Ελλάδας και θα εμπλουτίσουν με τις αρχαίες παραδόσεις και τελετές το Ολυμπιακό Κίνημα, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του μηνύματος για ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

    [12] Ρολάν Γκαρός: Οι νικητές στο ''διπλό''

    9/6/2002 7:03:00 μμ

    Ο Ολλανδός Πολ Χααρχουϊς και ο Ρώσος Γιεβγκένι Καφέλνικοφ κατέκτησαν σήμερα το βαρύτιμο τρόπαιο στο διεθνές τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός, καθώς στον τελικό επικράτησαν του Μαρκ Νόουλς από τις Μπαχάμες και του Καναδού Ντάνιελ Νέστορ με 2-0 (7-5, 6-4). Στο γυναικείο τουρνουά η Ισπανίδα Βιρτζίνια Ρουάνο Πασκουάλ και η Αργεντινή Πάολα Σουάρες μοιράστηκαν το κύπελλο, αφού στον τελικό του διπλού νίκησαν την Αμερικανίδα Λίζα Ρέιμοντ και τη Ρενε Σταμπς από την Αυστραλία με 6-4, 6-2. Στο μικτό, το τρόπαιο πήραν η Κάρα Μπλακ και ο Γουέιν Μπλακ από την Ζιμπάμπουε, αφού στον τελικό "άφησαν πίσω" με 6-3, 6-3 τη Ρωσίδα Ελενα Μποβινα και τον Μαρκ Νοουλες από τις Μπαχάμες.

    [13] Γκριν-Μενέντεζ ''κατεβαίνουν'' για νέα ρεκόρ

    9/6/2002 6:03:00 μμ

    Για ακόμη μία χρονιά θα δώσουν το "παρών" στο Γκραν Πρι Τσικλητήρεια ο Μορίς Γκριν, ο Ατο Μπόλτον και η Ζάνα Πιντούσεβιτς που μαζί με την Οσλέιντις Μενέντεζ και τον Κρίστιαν Ολσον παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου ενόψει του αυριανού μίτινγκ που διοργανώνει ο Πανελλήνιος στο ΟΑΚΑ. Ολοι τους δήλωσαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ελπίζουν ότι θα κερδίσουν, ενώ ο Γκριν με την Μενέντεζ δεν έκρυψαν ότι στοχεύουν σε νέα παγκόσμια ρεκόρ.

    Ο Γκριν που έχει πετύχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ με 9.79 στο ΟΑΚΑ, ελπίζει ότι θα καταφέρει κάτι ανάλογο και αύριο, αφού όπως τόνισε βρίσκεται σε καλή κατάσταση: "Δεν κυνηγώ σαν τρελός το παγκόσμιο ρεκόρ, γιατί είναι δικό μου. Για να το καταρρίψω και πάλι θα πρέπει να κάνω μια τέλεια κούρσα, αλλά αυτό θα το ξέρουμε αύριο. Στα Τσικλητήρεια έρχομαι γιατί έχω ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είμαι σε κατάσταση ετοιμότητας και να έρθουν όλοι στο στάδιο για τους αγώνες".

    Ο Ατο Μπόλτον επεσήμανε ότι στην αρχή της χρονιάς αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμών αλλά πλέον είναι καλά και στοχεύει αύριο στο ΟΑΚΑ να κερδίσει στα 100μ αλλά και στα 200μ. "Τρέχω για πρώτη φορά φέτος σε καλή κούρσα και θέλω να κερδίσω. Πιστεύω ότι στα Τσικλητήρεια θα κερδίσω στα 100μ και στα 200μ, γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες στην Αθήνα είναι πολύ καλές''

    Η Μενέντεζ από τη πλευρά της δήλωσε ότι αγαπά τη χώρα μας στην οποία πέρυσι έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό (Ρέθυμνο): ''Είναι ο πρώτος αγώνας μου φέτος στην Ευρώπη και είμαι ευχαριστημένη που θα ξεκινήσω από την Αθήνα. Είχα πολλές προτάσεις συμμετοχής σε μίτινγκ αλλά προτίμησα τα Τσικλητήρεια, στην Ελλάδα έχω κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ και ελπίζω να κάνω το ίδιο αύριο''.

    Η Πιντούσεβιτς, παγκόσμια πρωταθλήτρια του Εντμοντον στα 100μ, δήλωσε ότι τα Τσικλητήρεια θα είναι το πρώτο της φετινό γκραν πρι που συμμετέχει και εξέφρασε με τη σειρά της την μεγάλη της χαρά που βρίσκεται στη χώρα μας. "Είμαι χαρούμενη που είμαι στην Αθήνα γιατί εδώ στο Παγκόσμιο του 1997 πήρα το πρώτο μου μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές και ελπίζω να τρέξω καλά. Τώρα, όσον αφορά για κάποιο ρεκόρ, πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει, αν η κούρσα είναι πολύ καλή και υπάρχει συναγωνισμός".

    Ο Σουηδός Κρίστιαν Ολσον διάλεξε και αυτός τη Αθήνα για να ξεκινήσει φέτος τους αγώνες του στον ανοικτό στίβο και φυσικά ευελπιστεί να τα πάει καλά. "είμαι ευχαριστημένος, που θα αγωνιστώ στην Αθήνα αφού τα Τσικλητήρεια είναι ένα πολύ καλό Γκραν Πρι".

    [14] Ρολάν Γκαρός: Οικογενειακή υπόθεση ο τελικός

    8/6/2002 7:00:00 μμ

    Η Σερένα Γουίλιαμς πήρε την ...ρεβάνς από την αδελφή της, Βένους, καθώς επικράτησε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός με 2-0 (7-5, 6-3). Ο αγώνας των Αμερικανίδων αδελφών κράτησε 1 ώρα και 31 λεπτά και η 20χρονη Σερένα κατέκτησε το τρόπαιο, δίνοντας έτσι μία άτυπη "απάντηση" στην κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη της, Βένους, η οποία την είχε κερδίσει στον τελικό του Αμερικανικού Οπεν. Πάντως η όλη τελετή της απονομής του κυπέλλου ήταν πολύ συγκινητική με τη Βένους να δακρύζει από χαρά και να απαθανατίζει με μια φωτογραφική μηχανή τις στιγμές από την κορυφαία διάκριση της Σερένα. Να σημειώσουμε ότι η αναμέτρηση των δύο αδελφών, ήταν ένα από τα σπάνια φαινόμενα στον αθλητισμό γενικά και ιδιαίτερα για τον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις αδελφές Γουίλιαμς που έφτασαν στον τελικό και του Αμερικανικού Οπεν, κάτι ανάλογο στο διεθνές τένις, παρατηρήθηκε πριν από 118 (!) χρόνια. Ηταν το 1884, όταν οι επίσης Βρετανίδες, Μοντ και Λίλαν Γουότσον αναμετρήθηκαν στον τελικό του Γουίμπλεντον.

    [15] ''Τρίτο στεφάνι'' για τον Μπγιόρν Μποργκ

    9/6/2002 7:12:00 μμ

    Ο Μπγιόρν Μποργκ πέρασε για τρίτη φορά στο "κλαμπ" των παντρεμένων... Ο πέντε φορές κάτοχος του τροπαίου στο Γουίμπλεντον νυμφεύθηκε σήμερα την εκλεκτή της καρδιάς του, την 32χρονη Πατρίσια Οστφελντ, σε εκκλησία του 17ου αιώνα, διακοσμημένη με λευκά λουλούδια, στο σουηδικό νησί Ινγκαρο. Μεταξύ των 125 καλεσμένων ήταν και οι παλιοί τενίστες Ιλιε Ναστάζε, Ματς Βίλαντερ. Ο μεγάλος αντίπαλος του Μποργκ στα κορτ, ο Τζον ΜακΕνροε, ο οποίος είχε προσκληθεί, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή. Στη διάρκεια της καριέρας του, ο 46χρονος Μποργκ πρώτευσε σε 62 τουρνουά, μεταξύ των οποίων πέντε φορές στο Γουίμπλεντον και έξι στο Ρολάν Γκαρός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 June 2002 - 17:10:17 UTC