Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας
  • [02] Καίρια η τοποθέτηση Κακλαμάνη στη Μαδρίτη
  • [03] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νέα Ζηλανδία
  • [04] Πυρκαγιά σε πολυκατάστημα της Αθήνας
  • [05] Συναυλία από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ
  • [06] Ασκηση ποινικής δίωξης κατά Σαλιαρέλη
  • [07] Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [08] Αφγανιστάν: Μοιραία επιστροφή για 45
  • [09] Κολομβία: Επαφές με ΟΗΕ για λήξη εμφυλίου
  • [10] Αυστραλία: ένοχο για 14 θάνατους το Βιάγκρα
  • [11] Kρούσματα αφθώδους πυρετού στη Ν. Κορέα
  • [12] Trash Art 2002
  • [13] Ερχεται το 2ο WOMAD
  • [14] Ρώσοι εικαστικοί ζωγραφίζουν τη Θεσσαλονίκη
  • [15] Κούρεμα προβάτων σε... ενέσιμη μορφή
  • [16] Δεύτερο διαζύγιο για τη Τζένιφερ Λόπεζ

    [01] Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας

    8/6/2002 2:31:00 μμ

    Αναστάτωση επικράτησε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας όταν 38χρονος άνδρας, ξεκινώντας την τρελή πορεία του από τα Εξάρχεια, άρχισε να πυροβολεί προς διάφορες κατευθύνσεις, φτάνοντας μέχρι και την πρωθυπουργική κατοικία. Πρόκειται για τον 38χρονο τοξικομανή και σεσημασμένο για υποθέσεις ναρκωτικών Δημήτρη Αϊβαζίδη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς, ενώ ευθύς εξαρχής διευκρινίστηκε από τις αρχες Ασφαλείας ότι το περιστατικο δεν αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια.

    Ο Αϊβαζίδης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην κρατική Ασφάλεια, ενώ πριν από λίγο ο δράστης μεταφέρθηκε στο Γενικό κρατικό νοσοκομείο Αθηνών, καθώς φέρει τραύματα στα πόδια του, μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς της φρουράς του πρωθυπουργού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, με αφορμή το σημερινό επεισόδιο έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, δήλωσε: ''Έχουμε ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, από ένα άτομο που προέβη σε ενέργειες ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Οι έρευνες που ήδη διεξάγονται για τα αίτια αυτών των ενεργειών θα προχωρήσουν σε βάθος. Για τη φύση του επεισοδίου και τις λεπτομέρειες που συνδέονται με αυτό θα υπάρξει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές''.

    Ο κ. Σημίτης μετά το επεισόδιο, αναχώρησε για την εξοχική του κατοικία, στους Αγίους Θεοδώρους.

    Ο Αϊβαζίδης, αρχικά εισέβαλε οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ στα Εξάρχεια και ανάγκασε τους υπαλλήλους να του χορηγήσουν μεθαδόνη.

    Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο κατευθυνόμενος στην οδό Καλλιδρομίου όπου και ακινητοποίησε τον ειδικό φρουρό-φύλακα του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων αποσπώντας του το υπηρεσιακό περίστροφο.

    Ακολούθως, πυρπόλησε ΙΧ στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και κατευθύνθηκε στο σπίτι του πρωθυπουργού, στην οδό Αναγνωστοπούλου, όπου και πυροβόλησε με τα δύο όπλα ταυτοχρόνως εναντίον της κατοικίας, μέσα στην οποία βρισκόταν ο κύριος Σημίτης. Οι αστυνομικοί της φρουράς απάντησαν με καταιγισμό πυρών στο αυτοκίνητο του δράστη, ο οποίος διέφυγε.

    Σήμανε αμέσως συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες, το κέντρο της Αθήνας μπλοκαρίστηκε από κάθε πλευρά και λίγα λεπτά αργότερα ο Αϊβαζίδης συνελήφθη κοντά στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου στο Κουκάκι.

    [02] Καίρια η τοποθέτηση Κακλαμάνη στη Μαδρίτη

    8/6/2002 5:32:00 μμ

    Το πρόβλημα που προέκυψε με τον ευρωστρατό και το κείμενο της Αγκυρας, έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, με θέμα "Ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στην Ενωμένη Ευρώπη". Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε εξευτελιστικό για την ΕΕ οποιαδήποτε χώρα, μη μέλος, να προβάλει βέτο και να υπονομεύει κατ' αυτό τον τρόπο την ενοποιημένη Ευρώπη και τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις του Κανονισμού της Βουλής, με στόχο τη στενότερη συνεργασία της με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων "τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με την άμεση ή έμμεση σύμπραξή τους στη νομοθετική ή εξελεγκτική διαδικασία της Ένωσης, όσο και στο εθνικό πλαίσιο, με τη στενή παρακολούθηση των ευρωπαϊκών διεργασιών και την άσκηση ανάλογης επιρροής στις κυβερνήσεις τους". Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, η αναβάθμιση της συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων στην ενοποιητική διαδικασία αποβλέπει στη διεύρυνση της νομιμοποιητικής βάσης της Ένωσης και συνεπώς στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, συμβάλλοντας επίσης στην αμεσότερη ενημέρωση και εμπλοκή του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στις κοινοτικές διαδικασίες.

    Όσον αφορά το ρόλο των κοινοβουλίων μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις για την προώθηση ενός νέου εξελεγκτικού ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, ενώ εναντιώθηκε στην πρόταση δημιουργίας ενός δεύτερου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Γερουσίας), ''γιατί αυτό θα περιπλέξει την ήδη πολυσύνθετη νομοθετική διαδικασία, τον κατά περίπτωση προκαταρκτικό έλεγχο των κοινοβουλίων ως προς την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας παρά τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής ενός τέτοιου ελέγχου".

    Παράλληλα, συμφώνησε με την ιδέα να μονιμοποιηθεί η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης ως όργανο αναθεώρησης των συνθηκών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής.

    [03] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νέα Ζηλανδία

    8/6/2002 12:26:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Αυστραλία και αύριο το πρωί (τοπική ώρα) θα μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, την πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους.

    Ο Κ. Στεφανόπουλος εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του γηροκομείου ''Βασιλειάδας'' στο Σίδνεϊ, όπου φιλοξενούνται 400 ηλικιωμένοι και ασθενείς.

    Δεκτός με θέρμη και συγκίνηση από τους ομογενείς

    Ο πρόεδρος, σε ατμόσφαιρα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, απέτισε φόρο τιμής στα γηρατειά, εξήρε το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και ζήτησε απο τον συνοδεύοντα αυτόν αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, να ενισχύει και να ευλογεί τους γέροντες.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ακολούθως, εκτός προγράμματος, ένα ελληνικό σχολείο της περιοχής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπου ετελέστησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ στο 2000.

    Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις υπήρχε και ένα μνημείο που απεικόνιζε έναν τεράστιο δίσκο, του αγωνίσματος της δισκοβολίας, δώρο των ομογενών της Αυστραλίας, στην Ολυμπιάδα του 2000. Στο σημείο αυτό επιφύλαξαν θερμή υποδοχή Ελληνες και Κύπριοι ομογενείς της περιοχής, με ελληνικές και κυπριακές σημαίες.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε αργότερα κρουαζιέρα και κατέληξε στη φημισμένη όπερα του Σίδνεϊ, όπου και ξεναγήθηκε προτού παραστεί σε δεξίωση της ελληνικής ομογένειας, της πολιτείας, της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

    [04] Πυρκαγιά σε πολυκατάστημα της Αθήνας

    8/6/2002 3:15:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14:15 στο υπόγειο του πολυκαταστήματος Μινιόν, όπου εκτελούνται οικοδομικές εργασίες, στην οδό Πατησίων. Στην προσπάθεια κατάσβεσή της παίρνουν μέρος 30 πυροσβέστες με 10 πυροσβεστικά οχήματα.

    [05] Συναυλία από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

    8/6/2002 1:21:00 μμ

    Συναυλία αλληλεγγύης και κινητοποίηση για την αποτελεσματικότερη δράση του αντικαπιταλιστικού κοινωνικού φόρουμ στη Σεβίλη, διοργανώνει η Πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο λόφο Κολωνού, με τη συμμετοχή των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γ. Δημητριάδη, Χρ. Κροκίδη, του Tierra Brava κ.α. Ο κ. Μεσσάρης θα απαγγείλει Μαγιακόφσκι και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι κοινωνικών φόρουμ από την Παλαιστίνη, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, τα Σκόπια.

    Σε συνέντευξη που έδωσαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ αναφέρθηκαν στη συναυλία και τις ''ημέρες δράσης'' για τη Σεβίλη. Είπαν ότι προετοιμάζεται η αποστολή προς Σεβίλη για την πανευρωπαϊκή εκδήλωση ''αποκλεισμού των 15 της ΕΕ'' με σύνθημα: Ενάντια στους ηγέτες της Ευρώπης του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού.

    Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκπρόσωπος της "Πρωτοβουλίας Γένοβα 2000" πρόσθεσε ότι παράλληλα ξεκινά και η μεγάλη καμπάνια για την επιτυχία της αντικαπιταλιστικής συγκέντρωσης που θα γίνει το 2003 στη Θεσσαλονίκη.

    Η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ ερευνήτρια της Παντείου Ολγα Τσακιρίδη αναφερόμενη στη σύσταση της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (θα ιδρυθεί 7-10 Ιουνίου στη Φλωρεντία) γιατί επιθυμούμε μια Ευρώπη δημιουργίας για όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς, για όλες τις θρησκείες χωρίς αποκλεισμούς και με κοινωνική δικαιοσύνη.

    [06] Ασκηση ποινικής δίωξης κατά Σαλιαρέλη

    8/6/2002 10:08:00 πμ

    Ποινική δίωξη για φθορά ξένης περιουσίας και παράνομη οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Αργύρη Σαλιαρέλη. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη χθες το πρωί στα γραφεία του στον Πειραιά μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον του Ελληνας μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ο οποίος είχε δεχθεί πυροβολισμούς την προηγουμένη, ενόσω ήταν σε αυτοκίνητο έξω από ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο κ. Σαλιαρέλης είναι ηθικός αυτουργός της επίθεσης που δέχθηκε, λόγω οικονομικών διαφορών που έχουν μεταξύ τους. Ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ για την υπόθεση θα διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση.

    [07] Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    8/6/2002 1:45:00 μμ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεντκάς, συναντήθηκαν χθες χωρίς τους συμβούλους τους και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Στην κατ' ιδίαν συνάντηση ήταν παρόν και ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος με την πρωτοβουλία αυτή, θέλησε να ενθαρρύνει τους δύο συνομιλητές να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών. Στην κατ' ιδίαν συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Ταυτόχρονη παρέμβαση στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, επιχειρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία με επισκέψεις αξιωματούχων τους στο τρίγωνο Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία.

    Προσπάθειες για κάμψη της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναβαθμίζει το ρόλο του εντός των συνομιλιών έχει παρουσιάσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, άτυπες ιδέες τις οποίες επιφυλάχθηκε να μελετήσει ο Ντενκτάς και να τοποθετηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη νέα συνάντηση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ιδέες του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών αφορούν τις αρμοδιότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης.

    Το γεγονός ότι ο Ντενκτάς, ο οποίος στις προηγούμενες δύο συναντήσεις, παρουσιαζόταν αρνητικός, άφησε ''παράθυρο ελπίδας'' για συζήτηση του θέματος, ικανοποιεί το Διεθνή Οργανισμό.

    Υπενθυμίζεται συναφώς ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε μια σειρά από θέσεις στο θέμα της ασφάλειας, οι οποίες καταγράφηκαν σε άτυπο κωδικοποιημένο έγγραφο έκτασης δύο σελίδων. Ο κατοχικός ηγέτης, παρά το γεγονός ότι αρχικά συμφώνησε (συμμετείχε στη διαμόρφωσή τους), την περασμένη Τετάρτη υπαναχώρησε μετά από υποδείξεις των στρατιωτικών.

    Ειδικά επί των θεμάτων που αφορούν τις αρμοδιότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης, ο Ντενκτάς υποστήριξε πως δεν μπορούν να υπερκαλύπτουν τις εγγυήτριες δυνάμεις και να εξουδετερώνουν το ρόλο τους.

    Στο μεταξύ ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Τζον Νεγροπόντε, είχε προχθές στην Αγκυρα συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με τον οποίο συζήτησε και την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Turkish Daily News'' ο πρέσβης Νεγροπόντε δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι βλέπει μια ευκαιρία για επίτευξη προόδου στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδιώξουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησε επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών την κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

    Η επίσκεψη Νεγροπόντε στην Αγκυρα θεωρείται ως προπομπός της επίσκεψης του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Ο κ. Γουέστον φτάνει στην περιοχή την άλλη εβδομάδα.

    [08] Αφγανιστάν: Μοιραία επιστροφή για 45

    8/6/2002 1:36:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Περίπου 45 Αφγανοί πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο στον δρόμο προς την επιστροφή στις εστίες τους, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε στον ποταμό Καμπούλ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, το δυστύχημα σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη κοντά στο πέρασμα Σαρόμπι, στην κεντρική αρτηρία που συνδέει το Τζαλαλαμπάντ με την Καμπούλ. Αλλα πέντε άτομα τραυματίσθηκαν. Οι πρόσφυγες επέστρεφαν στον τόπο τους από το Καράτσι, το μεγάλο λιμάνι του Πακιστάν στον νότο. Το πτώμα του Πακιστανού οδηγού του λεωφορείου βρέθηκε και μεταφέρθηκε στη χώρα του. Ενδεκα πτώματα θυμάτων βρέθηκαν μέσα στην κοίτη του ποταμού, πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα από το σημείο του δυστυχήματος.

    [09] Κολομβία: Επαφές με ΟΗΕ για λήξη εμφυλίου

    8/6/2002 1:28:00 μμ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα συναντήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, στις 17 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, για να συζητήσουν το αίτημα του Ουρίμπε για μεσολάβηση στον 38ετή εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας. Ο Ουρίμπε, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 7 Αυγούστου, κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μαϊου, αφού υποσχέθηκε την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των μαρξιστών ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Ωστόσο, σε μια εντυπωσιακά συμφιλιωτική επινίκεια ομιλία, ο Ουρίμπε είπε πως πρώτο του μέλημα θα ήταν να ζητήσει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το αίτημά του. Ο Ουρίμπε επιθυμεί να διπλασιάσει τον αριθμό των αστυνομικών και των επαγγελματιών στρατιωτών για να αντμετωπίσουν τη βία σε έναν πόλεμο όπου κάθε χρόνο 3.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

    [10] Αυστραλία: ένοχο για 14 θάνατους το Βιάγκρα

    8/6/2002 12:10:00 μμ

    Τουλάχιστον 14 κάτοικοι της Αυστραλίας πέθαναν τα τελευταία τρία χρόνια από τη χρήση του χαπιού "Βιάγκρα" που λειτουργεί κατά της ανδρικής ανικανότητας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων των Φαρμάκων κάπου 50 χιλιάδες Αυστραλοί πληρώνουν κοντά 20 εκατομμύρια δολάρια για το "θαυματουργό χάπι".

    Απ' αυτούς 773 δήλωσαν ότι είχαν παρενέργειες όπως πονοκεφάλους και περιορισμένη όραση και τουλάχιστον 20 είχαν καρδιακά επεισόδια. Από τους 14 νεκρούς οι τέσσερις πέθαναν από καρδιακή προσβολή, οι δύο από εγκεφαλικά, οι δύο από αιμορραγία του εγκεφάλου και οι θάνατοι των άλλων έξι χαρακτηρίστηκαν "ξαφνικοί και ανεξήγητοι".

    Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer που παρασκευάζει το "Βιάγκρα" δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο θάνατος των 14 ατόμων σχετίζεται με τη χρήση του συγκεκριμένου χαπιού και πρόσθεσε ότι "κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί ελάχιστες, ασήμαντες παρενέργειες".

    Πηγή ΑΠΕ

    [11] Kρούσματα αφθώδους πυρετού στη Ν. Κορέα

    8/6/2002 1:25:00 μμ

    Το υπουργείο Γεωργίας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού σε μία αγελάδα και ότι θα θανατωθούν 135 βοοειδή σε μια προσπάθεια να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Στη Νότια Κορέα έχουν ήδη διαπιστωθεί 13 κρούσματα της ασθένειας αυτής σε χοίρους και έχουν σφαγιαστεί 115.000 χοίροι και αγελάδες. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου, το αγρόκτημα όπου εντοπίστηκε το κρούσμα βρίσκεται στην επαρχία Ανσούνγκ, κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ.

    [12] Trash Art 2002

    8/6/2002 5:13:00 μμ

    Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο "Μαραθώνιος Δημιουργίας και Ανακύκλωσης", γνωστός ως "Trash Art", πραγματοποιείται και φέτος στο Γκάζι (Τεχνόπολις) του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα τριήμερο (από σήμερα έως και Δευτέρα 10/6) εικαστικό happening με οικολογικές διαστάσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες μετατρέπουν ευτελή αντικείμενα σε πρωτότυπα έργα τέχνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μέρος από τα έσοδα (40%) των πωλήσεων του Μαραθωνίου θα διατεθεί στο πρόγραμμα "Αστεγοι της Αθήνας". Ώρες λειτουργίας: 12:00 έως 23:30.

    Καλλιτέχνες που δημιουργούν... live

    Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν είναι σπάνιες οι σημαντικές εκθέσεις με έργα τέχνης από ανακυκλωμένα αντικείμενα (Recycle Art), είτε με στόχο τη μείωση του κόστους υλικών, είτε ως αντίδραση στον καταναλωτισμό και την περιβαντολογική καταστροφή, καθιστώντας έτσι το ενδιαφέρον του όλου εγχειρήματος μεγάλο. Εξάλλου, τον Ιούλιο του 2000 η οργάνωση Trash Art προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ΕΧΡΟ 2000 στο Ανόβερο της Γερμανίας, στo πλαίσιo της ευρωπαϊκής ημέρας περιβάλλοντος, ενώ η προσέλευση του κοινού είναι κάθε χρόνο αξιοσημείωτη (μόνο τον πρώτο χρόνο περίπου 11.000 άτομα).

    Στο Trash Art συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό από τους παρακάτω χώρους: ζωγραφική, γλυπτική, video art, σχέδιο μόδας, design, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, perfomance, κόσμημα, χαρακτική. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι απόφοιτοι/φοιτητές σχολών καλών τεχνών και καλλιτεχνικής δημιουργίας και έχουν συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ή έχουν πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε αίθουσες τέχνης.

    Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Μαραθωνίου, οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα γιγαντιαίων διαστάσεων ατελιέ στις αίθουσες των Φούρνων μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Εκεί, δημιουργούν τα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια εκτίθενται στους διάφορους χώρους της Τεχνόπολις.

    Νέες δραστηριότητες, μόδα και ... trash tracks!

    Κάθε χρόνο, η εκδήλωση εμπλουτίζεται με παράλληλες δραστηριότητες και καινοτομίες. Έτσι, φέτος θα έχουμε την επίσημη αποκάλυψη της Miss Trash Art 2002, το Σάββατο, 20:30, σε ειδικό show-performance που επιμελείται εξ' ολοκλήρου ο Λάκης Γαβαλάς. Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα διαγωνισμό νέων σχεδιαστών μόδας με θέμα την ανακύκλωση, οι δημιουργίες των οποίων θα παρουσιασθούν σε εναλλακτική επίδειξη μόδας, την Κυριακή 9 Ιουνίου στις 22:30.

    Παράλληλα, έργα επώνυμων σχεδιαστών μόδας (Δάφνη Βαλέντε, Μάρω Ζαννιά, Βάσω Κόνσολα, Βικτώρια Κυριακίδη, Χρήστος Κωσταρέλλος, Απόστολος Μητρόπουλος, Modus Vivendi, Εριφύλλη Νικολοπούλου, Mia Oeser, Μαρία Παπαδοπούλου, Έλενα Σύρακα, Σμαραγδή), θα προβάλλονται σε ειδικό video το οποίο επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λάνθιμος και θα εκτίθενται στο χώρο κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

    Επίσης, ο φετινός Μαραθώνιος προσκαλεί για πρώτη φορά τους πιο γνωστούς Έλληνες μουσικούς παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής να ανακυκλώσου... τι άλλο, από μουσική. Τα Trash Tracks που συνθέτουν καλούνται να "ντύσουν" οπτικά σκηνοθέτες με video clips. Τα ζευγάρια μουσικών-σκηνοθετών που συμμετέχουν Κωνσταντίνος Β.-Πάνος Χ. Κούτρας, Mikee-Μέμη Κούπα, Mrs Lefki-Μέμη Κούπα, Μιχάλης Δέλτα-Νίκος Χρυσικάκης, Coti K.-Μπάμπης Μακρίδης-Γιώργος Λάνθιμος, L-Sega-Γιώργος Δρίβας.

    Τα παραπάνω video clips, φυσικά, θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Όλες οι εκδηλώσεις θα επενδύονται μουσικά από επώνυμους dj's (L-Sega, Γιώργος Μαντάς, Christo Z., Φώφη Τσεσμελή, Χριστίνα Μπίθα, κ.ά.) που θα βρίσκονται σε ειδικό stage στο χώρο.

    [13] Ερχεται το 2ο WOMAD

    8/6/2002 4:00:00 μμ

    Το διεθνές φεστιβάλ WOMAD, που εμπνεύστηκε ο Πίτερ Γκάμπριελ, φεστιβάλ μουσικής, τεχνών και χορού, ανοίγει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις πύλες του στην Αθήνα, φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Μια "έθνικ" γιορτή για όλες τις μουσικές από κάθε γωνιά του κόσμου, με μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους ήχους και τα συναισθήματα, που μετά την επιτυχημένη περσινή της διοργάνωση παρουσιάζει και φέτος μια πληθώρα μουσικών που εκπροσωπούν ποικίλες καλλιτεχνικές εκφάνσεις, συνθέτοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για αυτό το υπερ-πολιτισμικό πανηγύρι που θα εξελιχθεί για τρεις μέρες από τις 14 έως16 Ιουνίου, από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, στον ειδυλλιακό χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ιππασίας στο Γουδί, όπου έχουν στηθεί για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, τρεις μεγάλες σκηνές, ειδικοί χώροι για τα workshops και για τα παιδιά, περίπτερα με εθνικές κουζίνες, με δίσκους, βιβλία, περιοδικά και πολλά άλλα. Οσο για τους συμμετέχοντες, πολλοί και εκλεκτοί: από τον ασυγκράτητο David Byrne μέχρι την αφρο-ιβηρο-λατινική μουσική της Cesaria Evora, και από τους "δικούς μας" Πυξ-Λαξ μέχρι το Θανάση Παπακωνσταντίνου, τη Μελίνα Κανά και τον Σωκράτη Μάλαμα.

    Η γιορτή του έθνικ...

    Το WOMAD (World of Music Arts &amp; Dance) ξεκίνησε το 1982 (φέτος δηλαδή κλείνει 20ετία) από μια ιδέα του Πίτερ Γκάμπριελ, ως ένα ανοιχτό φεστιβάλ που ενσωματώνει τις μουσικές του κόσμου, τα ethnic ιδιώματα και τις δυτικές "ποπ" μουσικές, σε μια κοινή βάση. Αναπτύχθηκε ραγδαία σε ελάχιστο διάστημα καθώς κάθε χρόνο οργανώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    Το φετινό ελληνικό WOMAD φιλοξενεί διάσημα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και, ταυτόχρονα, προτείνει δημιουργούς που θα συζητηθούν και θα αγκαλιαστούν από το ελληνικό κοινό και μόνο από αυτή τη μοναδική τους εμφάνιση.

    Μεταξύ των ξένων καλλιτεχνών που θα μετάσχουν στο 2ο WOMAD της Αθήνας, είναι o David Byrne και η Cesaria Evora, οι Gotan Project με ονειρικούς ήχους από την Αργεντινή, αλλά και οι δημοφιλείς Asian Dub Foundation, ενώ από τη χώρα μας θα πάρουν μέρος η Δόμνα Σαμίου, οι "Πυξ-Λαξ" και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τη Μελίνα Κανά και τον Σωκράτη Μάλαμα.

    Το χοροθέατρο "Ροές" της Σοφίας Σπυράτου, θα δώσει τη δική του διαφορετική παρουσία με την παράσταση "Ταυροκαθάψια", σχεδιασμένη ειδικά για το WOMAD.

    Οι Shaolin Monks, οι βουδιστές μοναχοί από την Κίνα θα δίνουν κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια εκπληκτική παράσταση που συνδυάζει θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες.

    Και φυσικά δε θα λείψουν και τα ξεχωριστά dj sets από Ελληνες και ξένους djs που θα αναλαμβάνουν να εκτοξεύσουν τη διάθεση στα ύψη μετά από τις συναυλίες.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Παρασκευή 14 Ιουνίου

    19.00-20.15: Shaolin Monks (Σκηνή Κλειώ)

    19.15-20.15: Mahmoud Fadl (Σκηνή Ερατώ)

    20.15-21.15: Trio Mocoto (Σκηνή Θάλεια)

    21.15-22.30: Θ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Κανά, Σ. Μάλαμας (Σκηνή Ερατώ)

    21.15-22.30: Βilly Cobham (Σκηνή Κλειώ)

    22.30- 23.30: Gotan Project (Σκηνή Θάλεια)

    23.30-00.45: David Byrne (Σκηνή Ερατώ)

    00.00-01.00: Alboka &amp; Marta Sebestyen (Σκηνή Κλειώ)

    01.30-03.30: DJs- Martin Morales (Σκηνή Κλειώ)

    Εργαστήρια από τους Trio Mocoto (18.00-18.45) και Bedenya Les Freres Coulibaly (19.00-20.00)

    Σάββατο 15 Ιουνίου

    19.00-20.15: Χοροθέατρο "Ροές" (Σκηνή Κλειώ)

    19.15-20.15: Bedenya Les Freres Coulibaly (Σκηνή Ερατώ)

    20.15-21.15: Rachid Taha (Σκηνή Θάλεια)

    21.15-22.30: Baaba Maal (Σκηνή Ερατώ)

    21.15-22.30: Shaolin Monks (Σκηνή Κλειώ)

    22.30- 23.30: Asian Dub Foundation (Σκηνή Θάλεια)

    23.30-00.45: Πυξ Λαξ (Σκηνή Ερατώ)

    01.30-03.30: Djs- Danny Howels- DJason- Petros Floorfiller (Σκηνή Κλειώ)

    Εργαστήρια από τους Asere (18.00-18.30) και Asian Dub Foundation (19.00-19.45)

    Κυριακή 16 Ιουνίου

    19.00-20.15: Shaolin Monks (Σκηνή Κλειώ)

    19.15- 20.15: Asere (Σκηνή Ερατώ)

    20.15- 21.15: Orquestra Aragon (Σκηνή Θάλεια)

    21.15- 22.15: Δόμνα Σαμίου (Σκηνή Ερατώ)

    21.30- 22.30: Maria Del Mar Bonet (Σκηνή Κλειώ)

    22.30- 23.30: Susana Baca (Σκηνή Θάλεια)

    23.30-00.15: Toto La Momposina (Σκηνή Κλειώ)

    23.30- 00.45: Cesaria Evora (Σκηνή Ερατώ)

    Εργαστήρια από τους Orquestra Aragon (18.00-18.30), Bedenya Les Freres Coulibaly (18.45-19.15) και Toto La Momposina (19.30-20.00).

    [14] Ρώσοι εικαστικοί ζωγραφίζουν τη Θεσσαλονίκη

    8/6/2002 12:55:00 μμ

    Οκτώ επιφανείς Ρώσοι καλλιτέχνες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να ζωγραφίσουν χαρακτηριστικούς τόπους και μνημεία της πόλης, στο πλαίσιο προώθησης του ελληνικού τουρισμού από τον ΕΟΤ. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στη Μόσχα κατά την επόμενη διεθνή τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ το Μάρτιο του 2003. Η αποστολή των καλλιτεχνών οργανώθηκε από τον διευθυντή του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρωσία κ. Χατζή σε συνεργασία με τον Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα κ. Παρασκευόπουλο. Τους καλλιτέχνες υποδέχθηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γιάννης Πατέλλης.

    [15] Κούρεμα προβάτων σε... ενέσιμη μορφή

    8/6/2002 11:58:00 πμ

    Οι Αυστραλοί βρήκαν έναν καινούργιο και πολύ εύκολο τρόπο για να παίρνουν το μαλλί των προβάτων: αντί για την παραδοσιακή και ιδιαίτερα κουραστική μέθοδο του κουρέματος, οι κτηνοτρόφοι απλώς κάνουν μια ένεση πρωτεϊνης στα πρόβατα, τυλίγουν ένα δίχτυ γύρω από το σώμα τους και περιμένουν να...πέσουν τα μαλλιά. Τα σύνεργα της νέας αυτής μεθόδου (ενέσιμο υλικό, σύριγγα και δίχτυ) θα αρχίσουν να πουλιούνται από τα τέλη του μήνα σε όλη την Αυστραλία έναντι 3,7 δολαρίων, το πακέτο...

    Δοκιμασμένο με επιτυχία - Επιφυλακτικοί οι κτηνοτρόφοι

    Πάντως η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε 250.000 από τα 110 εκατομμύρια πρόβατα της χώρας και ήδη τα κουρεμένα πρόβατα βγάζουν καινούργιο μαλλί, δήλωσε ο Τζον Λε Μπρετόν, διευθυντής της εταιρίας ''Bioclip'' που παρασκεύασε το προϊόν.

    Η πρωτεϊνη αυτή είναι φυσική πρόερχεται από τα ίδια τα ζώα και κάνει τα μαλλιά τους να πέφτουν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

    Σύμφωνα με τον Λε Μπρετόν το κόστος της νέας μεθόδου για κάθε πρόβατο είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του παραδοσιακού κουρέματος. Με την μέθοδο αυτή προστατεύονται τα ζώα από πιθανούς τραυματισμούς και αυξάνεται η ποσότητα του μαλλιού από κάθε πρόβατο.

    Πάντως δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το αν αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για πρόβατα ελεύθερης βοσκής, αφού υπάρχει ενδεχόμενο μέσα στο δίχτυ να μαζεύονται χώματα, φύλλα και κλαδιά.

    [16] Δεύτερο διαζύγιο για τη Τζένιφερ Λόπεζ

    8/6/2002 11:57:00 πμ

    Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζένιφερ Λόπεζ και ο χορευτής σύζυγος της Κρις Τζουντ, 32 ετών, χώρισαν τελικά μετά από γάμο οκτώ μηνών, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το ζευγάρι φέρεται να χώρισε φιλικά. Οι δυο τους παραμένουν φίλοι μολονότι δεν ζουν πλέον μαζί. Τον Μάιο είχαν εμφανιστεί μαζί στα εγκαίνια του εστιατορίου της Λόπεζ στο Λος Αντζελες. Η 31χρονη Λόπεζ και ο Τζουντ είχαν γνωριστεί στα γυρίσματα ενός βίντεο-κλιπ και παντρεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνιας. Αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος για την Λόπεζ και ο πρώτος για τον Τζουντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 June 2002 - 16:54:43 UTC