Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκλητικές παραβιάσεις πάνω από τη Ρόδο
  • [02] ''Αδιάφθοροι'' θα ελέγχουν τις φυλακές
  • [03] Στις ΗΠΑ ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Αυστραλία:Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων
  • [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα μπλε λεωφορεία
  • [06] Παρουσίαση συνδυασμού Ντ. Μπακογιάννη
  • [07] Ομαλά και σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [08] Νεκρός 29χρονος φαντάρος
  • [09] Κατάρρευση φράγματος στη Β. Συρία
  • [10] Εμπλοκή στο Κυπριακό
  • [11] Εκτοξεύθηκε ο ''Endeavour''
  • [12] Ανάληψη χρεών του ΙΚΑ από το Δημόσιο
  • [13] Οι Ελληνες ζουν κυρίως με δανεικά
  • [14] Καταπληκτικές επιδόσεις από την Β. Κασάπη
  • [15] Βυζαντινή έκθεση στη Βενετία
  • [16] Κλείνει διάσημο μπαρ της Μυκόνου;

    [01] Προκλητικές παραβιάσεις πάνω από τη Ρόδο

    6/6/2002 7:02:00 μμ

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα και την τουρκική πρεσβεία θα προχωρήσει σήμερα η Αθήνα, σε απάντηση των παραβιάσεων, από δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, του ελληνικού εναέριου χώρου, πάνω από το πολιτικό αεροδρόμιο της Ρόδου. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, προσθέτοντας ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Αντωνακόπουλος, που βρίσκεται στις Βρυξέλες, ενημέρωσε σήμερα το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ για το όλο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αεροσκάφη βρέθηκαν να πετούν σε ελάχιστο ύψος, περίπου 100 μέτρων, πάνω από το διάδρομο του αεροδρομίου.

    Απανωτές παραβιάσεις

    Μέχρι αυτή την ώρα περίπου 10 σχηματισμοί 20 αεροσκαφών συνολικά, μπήκαν χωρίς σχέδια πτήσεων στο FIR Αθηνών σε διάφορα σημεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και παρακολουθείται διακριτικά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος" που άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουνίου.

    Πάντως ελληνικές στρατιωτικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η τουρκική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την συγκεκριμένη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    Σε όλες τις περιπτώσεις τους σχηματισμούς των τουρκικών αεροσκαφών, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν άμεσα, αντίστοιχα ελληνικά αεροσκάφη.

    Ως προς το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Αγκυρα, ο κ.Χυτήρης επισήμανε πως "η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τα πάντα, δεν υπάρχει όμως κανείς λόγος ανησυχίας".

    Νέες τουρκικές αξιώσεις

    Εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα και για την πρόθεση της Αγκυρας να μετονομάσει τα Στενά του Βοσπόρου σε Στενά της Ιστανμπούλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Χουριέτ.

    Σχολιάζοντας πάντως τα τουρκικά δημοσιεύματα για την αλλαγή του ονόματος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι είναι ένα θέμα χωρίς ιδιαίτερη σημασία και αφορά τη γεωγραφική ονομασία τουρκικής περιοχής. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υποχρέωση της Αγκυρας είναι να εφαρμόσει τη συνθήκη του Μοντρέ για τη ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων.

    [02] ''Αδιάφθοροι'' θα ελέγχουν τις φυλακές

    6/6/2002 6:14:00 μμ

    Με την δημιουργία σώματος "Aδιάφθορων", που θα ελέγχει την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης στον σάλο που έχει ξεσπάσει για τα κυκλώματα που λυμαίνονται τις φυλακές αλλά και στα πρόσφατα περιστατικά των εντυπωσιακών αποδράσεων. Η δημιουργία του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου Φυλακών, στο οποίο επικεφαλής θα τεθεί συνταξιούχος δικαστικός, περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ.Πετσάλνικος και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.

    Με άριστο βιογραφικό οι ''Αδιάφθοροι''

    Το νέο Σώμα, που θα είναι 9μελες, θα στελεχώσουν υπάλληλοι, που έχουν διακριθεί για το ήθος τους και τις ικανότητες τους ενώ αποκλείονται αυτομάτως όσοι έχουν τιμωρηθεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη.

    Για ευνόητους λόγους αποκλείονται και όσοι υπάλληλοι είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων, συνδικαλιστικών οργανώσεων ή έχουν υπηρετήσει κατά την τελευταία 8ετία ή υπηρετούν σήμερα σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, κομμάτων και βουλευτών.

    Αποστολή των "Ράμπο" θα είναι η διενέργεια τακτικών ελέγχων αλλά και αιφνιδιαστικών εφόδων σε οποιαδήποτε ημέρα και ώρα σε όλες τις φυλακές της χώρας, προκειμένου να ελέγχονται οι συνθήκες κράτησης και η τήρηση των προβλεπομένων μέτρων ασφαλείας.

    Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ενώ θα υποπτεύονται από Εισαγγελέα Εφετών.

    Στις εξαγγελίες του κ. Πετσάλνικου συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία τεσσάρων νέων φυλακών ενώ μεχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί και ο νέος κανονισμός λειτουργίας των φυλακών.

    Για νονούς των φυλακών κάνει λόγο ο Κωνσταντόπουλος

    Στο μεταξύ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ και του υπουργού Δικαιοσύνης, στη Βουλή, για το σωφρονιστικό σύστημα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για νονούς της μαφίας καθώς και μηχανισμούς διάβρωσης και διαφθοράς που λειτουργούν μέσα στις φυλακές, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

    Ο κ. Πετσάλνικος τον κάλεσε να καταθέσει τα στοιχεία του στον εισαγγελέα και τον κατηγόρησε για αντιπολιτευτική σκοπιμότητα.

    [03] Στις ΗΠΑ ο Κώστας Καραμανλής

    6/6/2002 6:29:00 μμ

    Στη Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, πρώτο σταθμό της επταήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στη δεξίωση που οργανώνει προς τιμήν του στην έδρα του, στο Olympic Tower, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ιδρυμα. Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ground Zero, την περιοχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Πρόγραμμα επίσκεψης

    Το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Πλατής, ενώ το βράδυ θα παραβρεθεί σε πανομογενειακή συγκέντρωση στην Αστόρια και σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της ΝΔ Νέας Υόρκης θα ενημερώσει όλη την ομογένεια για θέματα που την απασχολούν.

    Το Σάββατο 8 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναχωρήσει για το Σικάγο όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία του ΣΑΕ και θα μιλήσει στην ομογένεια.

    Την Κυριακή 9 Ιουνίου θα αναχωρήσει για το Τορόντο του Καναδά, όπου θα έχει συναντήσεις με τον μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά και ελληνο-καναδικές οργανώσεις.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αφιχθεί την Δευτέρα 10 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον και θα παραστεί στη συνάντηση Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης (ΔΔΕ) που θα εγκαινιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Καραμανλής θα παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραθέσει στα μέλη της ΔΔΕ, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, καθώς και στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στον Λευκό Οίκο στους αρχηγούς κομμάτων ο κ. Μπους.

    Την Τρίτη 11 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου, θα παραβρεθεί σε προς τιμήν του δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας και θα παραχωρήσει συνέντευξη στα ΜΜΕ.

    Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ο κ. Καραμανλής θα έχει επιπλέον συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

    [04] Αυστραλία:Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

    6/6/2002 6:15:00 μμ

    Την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Καμπέρα. Ο κ. Στεφανόπουλος εξασφάλισε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση της Αυστραλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ αποφασίστηκε η έναρξη των συνομιλιών για το καυτό θέμα της συνταξιοδότησης των Ελλήνων Ομογενών.

    [05] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα μπλε λεωφορεία

    6/6/2002 5:21:00 μμ

    Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετώπισαν σήμερα όσοι Αθηναίοι θέλησαν να κινηθούν με τα μπλε λεωφορεία, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική τους συνέλευση.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι από τις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιούν καθημερινές επαναλαμβανόμενες απεργίες έως ότου υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας. Επίσης χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει το λεκανοπέδιο στις 18 Ιουνίου, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.

    [06] Παρουσίαση συνδυασμού Ντ. Μπακογιάννη

    6/6/2002 4:37:00 μμ

    "Αθήνα Αύριο" ονόμασε τον συνδυασμό της η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη με σύμβολο ένα κλαδί ελιάς, που έχει φιλοτεχνήσει ο γνωστός ζωγράφος Γιάννης Μόραλης. Η κ. Μπακογιάννη κατά την παρουσίαση του συνδυασμού της επεσήμανε ότι στα επόμενα χρόνια θα κριθεί το αύριο της Αθήνας και αυτό ακριβώς είναι η ταυτότητα της δημοτικής της παράταξης. Επίσης τόνισε ότι ''δεν είναι σλόγκαν, ούτε σύνθημα, ούτε διαφήμιση, αλλά απλούστατα μία δέσμευση ουσιαστική ότι θα δουλέψουμε όλοι στην παράταξή μας σκληρά, επίμονα και με προοπτική για το αύριο".

    Η Αθήνα μας χωράει όλους

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η Αθήνα χρειάζεται αλλαγές, με πρόγραμμα και σχέδιο για δράση, καθώς είναι πόλη που συμβολίζει τις αξίες, της γνώσης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και σημείωσε ''στο μέλλον όμως η Αθήνα και οι Αθηναίοι δεν θα κριθούμε για όσα είχαμε το προνόμιο να κληρονομήσουμε από την ιστορία αλλά για το πως αξιοποιήσαμε αυτή την κληρονομιά και για ότι καινούργιο δημιουργικά θα προσθέσουμε τώρα και στο μέλλον''.

    Η Αθήνα αύριο, είπε η κ. Μπακογιάννη, είναι η Αθήνα που μας ενώνει πάνω από κόμματα, πολιτικές αντιπαραθέσεις και διχαστικές αντιλήψεις, είναι μεγάλη και μας χωράει όλους και δύναμή της είναι οι πολίτες της''.

    Σε ότι αφορά το σύμβολο της ελιάς είπε ότι αποτελεί σύμβολο αρχέγονο που συνδέει την ιστορία με τις σύγχρονες ανάγκες μιας Αθήνας στερημένης από πράσινο και σύμβολο της θέλησης των Αθηναίων να συμφιλιωθούν με τη ζωή σε αυτή τη δύσκολη πόλη.

    Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία πρόκληση γιατί τότε θα έχουμε μία ευκαιρία δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους προς την Αθήνα να ερωτευθούν αυτή την πόλη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είπε, δεν είναι η κατάληξη ούτε το τέλος μίας πορείας, αλλά είναι η αφετηρία και το ξεκίνημα για μία καινούργια εποχή.

    [07] Ομαλά και σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις

    6/6/2002 12:08:00 μμ

    Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις κύλησε και η σημερινή ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές της Β και Γ Λυκείου. Ειδικότερα, τα θέματα της Φυσικής της Γ Λυκείου χαρακτηρίζονται εύκολα και τα Αρχαία μέτριας δυσκολίας για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Αντίστοιχα δεν είχαν ιδιαίτερη δυσκολία τα θέματα των λατινικών και των Μαθηματικών της Β΄ Λυκείου.

    Οι πανελλαδικές συνεχίζονται το Σάββατο με τους μαθητές της Β΄ Λυκείου να διαγωνίζονται στην Αλγεβρα και της Γ Λυκείου στα Λατινικά ,τη Χημεία ,την Ηλεκτρολογία και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, ενώ για την Γ΄ Τάξη τη Δευτέρα.

    [08] Νεκρός 29χρονος φαντάρος

    6/6/2002 1:20:00 μμ

    Με το πολεμικό όπλο του θείου του, αυτοπυροβολήθηκε χθές το βράδυ, στο σπίτι του θείου του στο Σουφλί, ο 29χρονος στρατιώτης Απολλωνιάδης Αθανάσιος από τις Σέρρες που υπηρετούσε σε μονάδα του Έβρου. Ο 29χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ η αστυνομία απέκλεισε την περίπτωση εγκληματικής ενέργειας.

    [09] Κατάρρευση φράγματος στη Β. Συρία

    6/6/2002 12:36:00 μμ

    Ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του φράγματος Ζαϊζούν στη βόρεια Συρία έφθασε τους 20, σύμφωνα με δημοσιεύματα του επίσημου συριακού Tύπου. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν όταν κατέρρευσε το φράγμα Ζαϊζούν την Τρίτη βυθίζοντας στο νερό και τη λάσπη το ομώνυμο χωριό και πλημμυρίζοντας άλλα τέσσερα χωριά. ''Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 20, τέσσερις άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από την κατάρρευση του φράγματος Ζαϊζούν'', σύμφωνα με τηλεγράφημα του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA που δημοσιεύεται στον συριακό τύπο.

    Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χαμά δήλωσε ότι είναι αδύνατο να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, αφού είναι πιθανόν και άλλα πτώματα να βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές. Οι συριακές Aρχές είχαν στην αρχή ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών μικρός διότι είχαν προλάβει να εκκενώσουν τις απειλούμενες περιοχές.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο SANA, εκπρόσωποι της Συρίας στον ΟΗΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Υγείας συναντήθηκαν χθες για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις πληγείσες από τις πλημμύρες γεωργικές περιοχές.

    [10] Εμπλοκή στο Κυπριακό

    6/6/2002 1:00:00 μμ

    Προβλήματα προκαλεί ο Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες στο θέμα της ασφάλειας, για το κυπριακό. Ο εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων ζήτησε να επανεξεταστούν πτυχές του θέματος, ενώ με το έγγραφο που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη με την συναίνεση και των δύο πλευρών θεωρούνταν ότι έχουν κλείσει. Η στάση του Ραούφ Ντενκτάς, προκάλεσε εμπλοκή και ο πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί υπαναχωρήσεις και πισωγυρίσματα στις συζητήσεις.

    [11] Εκτοξεύθηκε ο ''Endeavour''

    6/6/2002 12:58:00 μμ

    Το διαστημικό λεωφορείο ''Endeavour'' εκτοξεύθηκε στις 21.22- ώρα Γκρίνουιτς από Ακρωτήριο Κανάβεραλ και κατευθύνεται προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ύστερα από καθυστερήσεις σχεδόν μίας εβδομάδας, εξαιτίας -κυρίως- των κακών καιρικών συνθηκών. Η εκτόξευση έγινε την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στο Περθ της Αυστραλίας.

    Προορισμός ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

    Οι νεφώσεις και κάποιο πρόβλημα σε μία βαλβίδα της μηχανής, που αντικαταστάθηκε, προκάλεσαν την καθήλωση του διαστημικού λεωφορείου από την περασμένη Πέμπτη, οπότε είχε προγραμματισθεί αρχικώς η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου. Παρόλο που και το τελευταίο 24ωρο οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, τελικώς τα σύννεφα αραίωσαν-- κάτι που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την πτήση του διαστημικού λεωφορείου-- γι' αυτό και τελικώς έγινε η εκτόξευση. Με το διαστημικό λεωφορείο μεταφέρεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το νέο πλήρωμα, που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλήρωμα που βρίσκεται στο διάστημα έξι μήνες.

    [12] Ανάληψη χρεών του ΙΚΑ από το Δημόσιο

    6/6/2002 3:49:00 μμ

    Συμφωνία για την ανάληψη των χρεών του ΙΚΑ που ανέρχονται στα 443 εκατομύρια ευρώ, υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Eργασίας, Δημήτρης Ρέππας, Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, το ΙΚΑ, μετά την ανάληψη των χρεών από το Δημόσιο, θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα προσδοκούν μια συνταξιοδότηση χωρίς οικονομικά προβλήματα και ελλείμματα. Το Δημόσιο αναμένεται επίσης να αναλάβει και οφειλή 1,5 δισ. ευρώ του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ και την Εργατική Κατοικία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέχρι τις 21 Ιουνίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη ΓΣΕΕ έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 18 Ιουνίου.

    [13] Οι Ελληνες ζουν κυρίως με δανεικά

    6/6/2002 5:33:00 μμ

    Αυξητικούς ρυθμούς παρουσιάζει ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα χρέη των Ελλήνων για καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έφτασαν τα 8,13 δισ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 36,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2001. Ο ρυθμός αυτός ωστόσο εμφανίζει επιβράδυνση, αντίθετα με τα στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια για την αγορά κατοικίας ανέρχονται σε 16,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Ωστόσο, το ποσοστό του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται στο 18% του διαθέσιμου εισοδήματος, αντίθετα με την Ευρώπη και την Αμερική όπου είναι 60% και 100%, αντίστοιχα. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο κερδοφόρο τομέα της λιανικής τραπεζικής, όπου και εστιάζεται ο ανταγωνισμός των τραπεζικών ομίλων.

    Τι πρέπει να προσέχουμε σε δάνεια και κάρτες

    Ο καταναλωτής "βομβαρδίζεται" καθημερινά από δεκάδες δανειοδοτικά προϊόντα που παρουσιάζονται ως ευκαιρίες, χωρίς να μπορεί να καταλάβει εάν τελικά τον συμφέρουν ή απλά θα τον οδηγήσουν στην υπερχρέωση.

    Για το λόγο αυτό τραπεζίτες και οικονομικοί αναλυτές συμβουλεύουν: ο υποψήφιος δανειολήπτης θα πρέπει να υπολογίζει ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να καταβάλλει για την εξόφληση όλων των δανειακών του υποχρεώσεων είναι περίπου το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του.

    Σε περίπτωση που υπερβαίνει το ποσοστό αυτό υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του.

    Ειδική προσοχή πρέπει να δίνει ο οικογενειάρχης στα δάνεια που έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια και ειδικότερα στα στεγαστικά. Ο υποψήφιος δανειολήπτης θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, τυχόν έκτακτες επιβαρύνσεις που εάν δεν υπολογιστούν μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την αποπληρωμή του δανείου. Οι επιβαρύνσεις αυτές συνδέονται με το ενδεχόμενο αύξησης του κυμαινόμενου επιτοκίου του στεγαστικού δανείου που έχει λάβει και θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Στη διαδικασία επιλογής ενός στεγαστικού δανείου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασύρεται από τα ιδιαίτερα χαμηλά ελκυστικά επιτόκια που προσφέρονται για το πρώτο έτος αλλά να βασίζεται στα επιτόκια αποπληρωμής για όλα τα υπόλοιπα έτη του δανείου (σταθερό ή κυμαινόμενο).

    Μεγάλη σύνεση και προσοχή θα πρέπει να δείχνει και στη χρήση της πιστωτικής του κάρτας που θα πρέπει να την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτικών αναγκών.

    Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρέωση της πιστωτικής κάρτας κοντά στο πιστωτικό όριο που έχει τεθεί από την τράπεζα, καθώς -μεταξύ άλλων- η χρήση της περιορίζεται. Θα πρέπει να ωφελείται από τη χρήση της κάρτας για αγορές με άτοκες δόσεις, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα επιπλέον, άτοκο, δάνειο.

    Σημαντικό είναι επίσης να αποπληρώνει μεγαλύτερο ποσό από το ελάχιστο μηνιαίο ποσό που έχει καθοριστεί από την τράπεζα (που μπορεί να φθάνει μόλις το 3% του συνολικού υπολοίπου), καθώς έτσι ο κάτοχος της κάρτας κερδίζει από τους τόκους αλλά και το διαθέσιμο ποσό που του προσφέρει η κάρτα. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθυστερεί την πληρωμή της κάρτας πέρα των προκαθορισμένων ημερομηνιών, καθώς υπάρχει επιβάρυνση με επιπλέον τόκους.

    Επίσης θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα ''ανοιχτά'' δάνεια, ώστε να μην επιμηκύνεται ο χρόνος πληρωμής με την αποπληρωμή της ελάχιστης καταβολής. Σε τέτοια περίπτωση το κόστος κάλυψης των τόκων και επιβάρυνσης με ορισμένα επιπλέον έξοδα μπορεί να φθάσει υψηλά και το ανοιχτό δάνειο να κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ο καταναλωτής θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες και προσφορές για απόκτηση καρτών με δωρεάν συνδρομή για πάντα ή χορήγηση δανείων με μειωμένα έξοδα, καθώς αυτά δεν είναι αμελητέα.

    [14] Καταπληκτικές επιδόσεις από την Β. Κασάπη

    6/6/2002 9:50:00 πμ

    Ακόμη τρία μετάλλια χάρισε στην Ελλάδα η Βασιλική Κασάπη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Χάβιροφ της Τσεχίας. Η πρωταθλήτριά μας στην κατηγορία των +75 κιλών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αρασέ με 120 κιλά και το χάλκινο στο ζετέ (135κ) και το σύνολο (255κ). Οι επιδόσεις της 19χρονης Θεσσαλονικιάς σε αρασέ και σύνολο, αποτελούν πανελλήνια ρεκόρ νεανίδων (οι παλιές επιδόσεις ήταν της ίδιας με 115 και 250 κιλά αντίστοιχα). Επίσης, θετική ήταν η παρουσία και της Θεανώς Κατσίδη που «πλασαρίστηκε στην εξάδα καθώς ήταν έβδομη στο αρασέ (90κ), 5η στο ζετέ (117,5κ) και έκτη στο σύνολο (207,5κ.)

    [15] Βυζαντινή έκθεση στη Βενετία

    6/6/2002 2:58:00 μμ

    Το Βυζάντιο στη Βενετία θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης με αντικείμενα βυζαντινής λατρείας που αναπτύσσεται από την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιουνίου στο μνημειακό συγκρότημα του Campo dei Greci της Βενετίας. Την έκθεση που απαρτίζεται από 217 έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης από τον 2ο ως τον 19ο αιώνα που αντιπροσωπεύουν πτυχές της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο συνδιοργανώνουν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

    Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τη συλλογή του αειμνήστου Γεωργίου Τσολοζίδη (1928-2002). Μέρος της πλούσιας συλλογής του Γ.Τσολοζίδη (απαρριθμεί περι τα 3.000 έργα από το 6000 π.Χ ως το 19ο αιώνα) είχε παρουσιασθεί επί εξάμηνο από πέρυσι τον Ιούνιο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

    Στην έκθεση που έχει ως τίτλο "Η προσέγγιση του βυζαντινού ανθρώπου μέσα από τη ματιά ενός συλλέκτη", παρουσιάζονται αντικείμενα προσωπικής ευλάβειας (φυλακτά, σταυροί, εγκόλπια, λειψανοθήκες κ.α) που εικονογραφούν δοξασίες και θρησκευτικές πρακτικές καθώς και μικρών διαστάσεων εικόνες από μάρμαρο, κοσμήματα, εμπορικές σφραγίδες, μολυβδόβουλα, κεραμικά αντικείμενα, νομίσματα κ.α.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει την ερχόμενη Τρίτη στις 1 το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής θα χοροστατήσει σε πανηγυρική θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

    Με την ευκαιρία της έκθεσης που θα αναπτύσσεται στο χώρο του ελληνικού Ινστιτούτου ως τις 31 Οκτωβρίου του 2002 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου επιστημονική ημερίδα με τίτλο "Εξορκίζοντας το κακό: πίστη και δεισιδαιμονία στο Βυζάντιο" με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών αρχαιολόγων και μελετητών.

    [16] Κλείνει διάσημο μπαρ της Μυκόνου;

    6/6/2002 12:31:00 μμ

    Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Μυκόνου και το υπουργείο Αιγαίου στη σφράγιση του μπαρ "Πιέρος" πρότεινε ο αρμόδιος εισηγητής στη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του 5ου Τμήματος του ΣτΕ. Ο εισηγητής συντάσσεται με την άποψη πέντε κατοίκων του νησιού οι οποίοι με προσφυγή τους στο ανώτατο δικαστήριο ζητούν το κλείσιμο του καταστήματος διότι, όπως επισημαίνουν, λειτουργεί σε παραδοσιακό οικισμό όπου η λειτουργία νυχτερινών κέντρων με μουσική απαγορεύεται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 June 2002 - 17:19:25 UTC