Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα λέει όχι στις ΗΠΑ για τις νηοψίες
  • [02] Αναβολή εκδίκασης αγωγής κατά ΡΙΚΟΜΕΞ
  • [03] Επαφές πρωθυπουργού
  • [04] Χ. Πρωτόπαπας: οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης
  • [05] Η Λιβύη αποζημιώνει τα θύματα του Λόκερμπι
  • [06] Εκρήξεις σε λεωφορεία στην Ινδία
  • [07] Σε συνάντηση οι ηγέτες Ινδίας-Πακιστάν με Πούτιν
  • [08] Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά Ιράκ
  • [09] Και νέα εκτέλεση στο Τέξας
  • [10] Εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων
  • [11] Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών ο Μ. Κακογιάννης

    [01] Η Ελλάδα λέει όχι στις ΗΠΑ για τις νηοψίες

    29/5/2002 10:57:00 πμ

    Με επιστολή της στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για τη διενέργεια νηοψιών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της πολιτικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η αιτιολογία που τέθηκε από την ελληνική πλευρά είναι ότι παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα. Το θέμα συζητήθηκε και χθες κατά τη συνάντηση στη Ρώμη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ. Το State Department έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα στην Τουρκία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στις δομές του ΝΑΤΟ.

    [02] Αναβολή εκδίκασης αγωγής κατά ΡΙΚΟΜΕΞ

    29/5/2002 9:44:00 πμ

    Για τις 4 Ιουνίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής της Εύης Σοφίλου πρώην εργαζόμενης της εταιρίας ΡΙΚΟΜΕΞ, με την οποία ζητά αποζημίωση περίπου ενός δισ. δρχ. από τους υπευθύνους της εταιρίας, για το σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη από την κατάρρευση του κτιρίου στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Η συζήτηση της αγωγής αναβλήθηκε, προκειμένου να συνεκδικαστεί με τις άλλες πέντε αγωγές που έχουν καταθέσει κατά της εταιρίας οι οικογένειες θυμάτων της κατάρρευσης του κτιρίου. Από το δικαστήριο δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των εναγόντων και εργαζομένων της επιχείρησης που παρεμβαίνουν υπέρ της διοίκησης της εταιρίας.

    Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Χρήστος Πολυζωγόπουλος που παρεμβαίνει υπέρ των εναγόντων σε δηλώσεις του υποστήριξε οτι είναι πρόκληση η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και χαρακτήρισε εγκληματικό το κτίριο της ''Ρικομεξ''.

    Η δήλωση του κ. Πολυζωγόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της ''Ρικομεξ'' οι οποίοι οργισμένοι φώναζαν οτι θα χάσουν τη δουλειά τους.

    [03] Επαφές πρωθυπουργού

    29/5/2002 11:05:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημερώνει αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 14.30 ο κ. Σημίτης θα μετάσχει στη διαδικασία εκλογής προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Χ. Πρωτόπαπας: οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης

    28/5/2002 11:51:00 μμ

    Τους τέσσερις σημαντικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής ανέπτυξε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας μιλώντας στο Ζάππειο στην 6η συνάντηση ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφων στα ξένα ΜΜΕ. Η πραγματική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εθνικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Ευρωπαϊκή προεδρία αποτελούν τα μεγάλα βήματα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πρωτόπαπας. Ο υπουργός Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία και την αποτελεσματικότητα των ερευνών.

    [05] Η Λιβύη αποζημιώνει τα θύματα του Λόκερμπι

    29/5/2002 10:02:00 πμ

    Το ποσό των 2,7 δις δολαρίων προσφέρει το κράτος της Λιβύης ως αποζημίωση στις οικογένειες των 270 θυμάτων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Παναμέρικαν, το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Η προσφορά αυτή αντιστοιχεί στο ποσό των 10 εκατ. δολαρίων ανά οικογένεια σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τις οικογένειες. Από την έκρηξη και τη συντριβή του αεροπλάνου σκοτώθηκαν οι 259 επιβάτες και έντεκα κάτοικοι του Λόκερμπι. Ένας Λίβυος καταδικάστηκε ως υπεύθυνος για την τρομοκρατική ενέργεια ενώ ένας άλλος συγκατηγορούμενος του απαλλάχτηκε.

    [06] Εκρήξεις σε λεωφορεία στην Ινδία

    29/5/2002 9:56:00 πμ

    Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί που ήταν τοποθετημένοι σε ισάριθμα αστικά λεωφορεία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα άτομα. Η περιοχή αποτελεί το τελευταίο διάστημα το επίκεντρο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Ινδουιστές.

    [07] Σε συνάντηση οι ηγέτες Ινδίας-Πακιστάν με Πούτιν

    29/5/2002 9:37:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί και ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ επιβεβαίωσαν ''τη συμφωνία τους και το ενδιαφέρον τους'' για τις συναντήσεις τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Ιουνίου στο Αλμάτι του Καζακστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Ο κ. Λοσιούκοφ έκανε τη δήλωση αυτή μετά από τις συναντήσεις που είχε στη Μόσχα με τους πρεσβευτές των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στον πόλεμο λόγω της διαφωνίας τους για το Κασμίρ. Συμφωνήθηκε να γίνουν δύο συναντήσεις του Ρώσου προέδρου, μία με τον κ. Βατζπαγί, και μία με τον στρατηγό Μουσάραφ, ενώ προτάθηκε να πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση των ηγετών Ινδίας και Πακιστάν παρουσία και του κ. Πούτιν. Ωστόσο η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει εκτονωθεί. Χθες τη νύχτα ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά εκατέρωθεν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και των διεθνών συνόρων τους στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

    Η ανταλλαγή των πυρών ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας και διήρκεσε όλο το πρωινό, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, όπως δήλωσε Ινδός υπεύθυνος ασφαλείας στο Τζαμου, χειμερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου του Κασμίρ.

    Οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο οπλίτες κατά μήκους των συνόρων τους, από το Κασμίρ στα Ιμαλάια, και μέσω των περιοχών της ερήμου ίσαμε την Αραβική Θάλασσα, στην νεώτερη πράξη της διαμάχης τους για το κρατίδιο του Κασμίρ.

    Διαβουλεύσεις

    Σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, αναμένεται να συναντηθεί με βασικούς υπουργούς της ινδικής κυβέρνησης, μία ημέρα μετά τις επαφές του στο Ισλαμαμπάντ, στα πλαίσια της νεώτερης διεθνούς διπλωματικής πρωτοβουλίας για την αποτροπή μίας τέταρτης στρατιωτικής σύρραξης ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν.

    Εν τω μεταξύ ο κ. Πούτιν εξέφρασε το Σάββατο την ευχή όπως οι δύο ηγέτες πάνε στο Καζακστάν για να έχουν μεταξύ τους συνομιλίες στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης που θα γίνει από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου σχετικά με τη συνεργασία και τα μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην Ασία.

    Το Πακιστάν είπε τότε ότι θα απαντήσει ''θετικά'' στη ρωσική πρωτοβουλία ενώ η Ινδία έδειξε επιφύλαξη, και ο κ. Βατζπαγί δήλωσε ότι θα πάει στο Αλμάτι αλλά δεν είναι κατ' αρχήν πιθανό ότι θα συναντηθεί εκεί με τον κ. Μουσάραφ.

    [08] Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά Ιράκ

    29/5/2002 10:04:00 πμ

    Πέντε Ιρακινοί τραυματίσθηκαν κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό ''πολιτικών εγκαταστάσεων'' από συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη, στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ ΙΝΑ. "Τρομοκρατική πράξη" χαρακτηρίσε τις καθημερινές πτήσεις των αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νάτζι Σάμπρι σε μήνυμα του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο κ. Σάμπρι ζήτησε την άμεση άμεση δράση της διεθνούς κοινότητας.

    Κατά πολιτικών στόχων οι επιδρομές

    "Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, τα οποία απογειώθηκαν από βάσεις στην Τουρκία, διέπραξαν χθες άλλο ένα έγκλημα πολέμου, όταν επέδραμαν κατά πολιτικών εγκαταστάσεων στην επαρχία Νινέβα, στο βόρειο Ιράκ, τραυματίζοντας πέντε πολίτες'', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στο ΙΝΑ.

    Το Ιράκ υποστηρίζει πως τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 38 εξόδους από βάσεις στην Τουρκία και στο Κουβέιτ κατά των βορείων και νοτίων περιοχών της χώρας. ''Οι πυραυλικές μονάδες μας και οι αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες μας αναχαίτισαν τα εχθρικά αεροσκάφη και τα εξανάγκασαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους στην Τουρκία και στο Κουβέιτ'' τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    Να σημειωθεί ότι οι πτήσεις των συμμαχικών αεροσκαφών πάνω από το βόρειο και το νότιο Ιράκ αυξήθηκαν τις περασμένες ημέρες έπειτα από τις προχθεσινές αιτιάσεις της Βαγδάτης ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πάνω από το βόρειο Ιράκ.

    [09] Και νέα εκτέλεση στο Τέξας

    29/5/2002 10:42:00 πμ

    Εκτελέσθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο Τέξας των ΗΠΑ ο θανατοποινίτης Ναπόλιον Μπίζλεϊ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για έγκλημα που διέπραξε όντας ανήλικος. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε με θανατηφόρο ένεση σε φυλακή του Τέξας, αφού προηγουμένως η επιτροπή χαρίτων της Πολιτείας, με ψήφους 10-7, υπέρ της προβλεπόμενης εκτέλεσης του, αρνούμενη να μετατρέψει την ποινή του Μπίζλεϊ σε ισόβια δεσμά, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της.

    ''Απόψε λέμε στον κόσμο πως δεν υφίσταται δεύτερη ευκαιρία στα μάτια της δικαιοσύνης. Απόψε, λέμε στα παιδιά μας πως σε ορισμένες περιπτώσεις το να σκοτώνουμε λέγεται δικαιοσύνη'', δήλωσε ο μελλοθάνατος, λίγο πριν την εκτέλεσή του, καταδικάζοντας με τη σειρά του την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

    Ο Μπίζλεϊ, χωρίς προηγούμενο ποινικό μητρώο, γιός ενός δημοτικού συμβούλου στο Γκρέιπλαντ του Τέξας, καταδικάσθηκε για τον φόνο ενός 63-χρονου τεξανού επιχειρηματία και πατέρα ενός δικαστή, το 1994, όταν ο δράστης ήταν 17 ετών.

    Αρχικά η εκτέλεσή του προβλεπόταν για τον Αύγουστο, όμως ματαιώθηκε από το Εφετείο του Τέξας, λόγω αμφιβολιών για την εγκυρότητα της υπεράσπισής του κατά τη διάρκεια της δίκης του.

    [10] Εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων

    29/5/2002 8:28:00 πμ

    Μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και ειδικότερα για τη μεταβίβαση της περιουσίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ειδικότερα, το αφορολόγητο όριο αγοράς πρώτης κατοικίας θα ισχύσει πλέον και για την κληρονομιά και τη γονική παροχή.

    Στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος περιουσίας, ενώ θα υπάρχει απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής των μετοχών των εισηγμένων και μη ανωνύμων εταιριών. Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς και στον επαναπατρισμό ελληνικών κεφαλαίων.

    Απλουστευτικές μεταρρυθμίσεις

    Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, με γενναίες κινήσεις τόσο στο μέτωπο της φορολογίας, όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

    Ο υπουργός εξήγγειλε τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία "Ελληνικά Χρηματιστήρια" σε μία και μόνο μετοχή, αλλά "χρυσή", και τη διατήρηση του 35% και την επιλογή διοίκησης σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ακόμη, παρότρυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν δυναμικά σε κινήσεις εξωστρέφειας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι είναι καιρός να αλλάξει η τωρινή κατάσταση με τρία μέτρα:

    - το αφορολόγητο όριο αγοράς πρώτης κατοικίας θα ισχύει πλέον και για την κληρονομιά και την γονική παροχή για να σταματήσει, όπως είπε, η απίστευτη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας.

    Το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία σήμερα είναι 21 εκατ. δρχ. για τον άγαμο, 33 εκατ. για τον έγγαμο και επιπλέον 7 εκατ. για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 10 εκατ. δρχ. για κάθε ένα από το τρίτο και άνω.

    - στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος περιουσίας ώστε να μην υπάρχει διαφορά αν τα ακίνητα είναι δηλωμένα εδώ ή στο εξωτερικό και

    - θα υπάρχει απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής των μετόχων των εισηγμένων και μη ανωνύμων εταιριών και καταβολή μόνον του φόρου συναλλαγών, με την προϋπόθεση ότι οι αναλογούντες φόροι θα γίνουν επενδύσεις στην επιχείρηση.

    [11] Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών ο Μ. Κακογιάννης

    29/5/2002 12:15:00 πμ

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ειδική τελετή την Τρίτη το βράδυ, αναγόρευσε τον Μιχάλη Κακογιάννη σε επίσημο διδάκτορα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Μετά την περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και αφού προηγουμένως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε δια στόματος του πρύτανη Γ. Μπαμπινιώτη, τη χαρά της για την πρωτοβουλία να τιμήσει τον ''άνθρωπο που μας συγκίνησε με τα έργα του και που όλοι έχουμε ένα κομμάτι δικό του στην ψυχή μας'', ο Μιχάλης Κακογιάννης ευχαρίστησε για τα κολακευτικά λόγια και πρόσθεσε: "Δεν είμαι νοσταλγός του παρελθόντος. Μου αρέσει να κοιτάω μπροστά αν και ίσως αυτή η αισιοδοξία είναι αδικαιολόγητη καθώς σε λίγες μέρες κλείνω τα 80 μου χρόνια''.

    Το όνειρο που ναυάγησε και το σχέδιο που θα κάνει πράξη

    ''Οταν ακούω τί έχω κάνει σκέφτομαι τα κενά, αυτά που δεν έκανα'' είπε ο Μ. Κακογιάννης, αναφερόμενος στο σχέδιό του για μια ταινία για το Βυζάντιο, που τελικά ναυάγησε, καθώς ''απορρίφθηκε για λόγους καθαρά ιδεολογικούς'', όπως εξήγησε.

    Θα νιώσει περήφανος, όπως είπε, όταν πραγματοποιήσει ένα ακόμα σχέδιό του για την ηλεκτροφώτιση αυτή τη φορά όλων των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, έως το 2004, ως μια ''ελάχιστη προσφορά στην πόλη που τον περιέβαλε με τόση αγάπη και που τόσα της οφείλει''.

    Tεράστια η προσφορά του στον πολιτισμό

    Από το "Κυριακάτικο Ξύπνημα", τη "Στέλλα", τον "Ζορμπάς", την "Ηλέκτρα", τις "Τρωάδες" και τον "Αττίλα 74" έως τον "Βυσσινόκηπο" η διαδρομή του Μιχάλη Κακογιάννη στον κινηματογράφο είναι τεράστια και η προσφορά του πολύτιμη, όπως και οι σημαντικές σκηνοθεσίες του στο θέατρο με έργα της αρχαίας τραγωδίας. Την αναδρομή στο έργο του έκανε ο πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ Μ. Μεϊμάρης.

    Στην τελετή, παραβρέθηκαν φίλοι και συνεργάτες του Μ. Κακογιάννη, με πρώτους την Ειρήνη Παπά, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάριο Πλωρίτη.

    ''Είναι ένας πολύ διαβασμένος άνθρωπος, μια χαρισματική μορφή με διεθνή αναγνώριση'' είπε ο κ. Μπαμπινιώτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 May 2002 - 9:14:46 UTC