Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην όμορφη πόλη ο Αλεξανδρής
  • [02] Οργή Παπαζάχου για τις ''σεισμοδιαρροές''
  • [03] Αρση της επιστράτευσης μετά από 28 χρόνια
  • [04] Ο Πάπας ''αθώωσε'' την Βουλγαρία
  • [05] Κομισιόν για ιδιωτική εκπαίδευση-ανεργία
  • [06] Ερωτική γυναίκα της χρονιάς η Αννα Κουρνίκοβα
  • [07] Στα Τσικλητήρεια η Ζάνα Πιντούσεβιτς
  • [08] Π. Γιαννακόπουλος: Θα αποχωρήσω από ΠΑΟ
  • [09] Κινδυνεύει η ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ
  • [10] Στην ΑΕΚ και πάλι ο Βασίλης Μπορμπόκης
  • [11] Στις 10 Ιουνίου η σύσκεψη της ABAF
  • [12] Θετικός ο Καρεμπέ για το Euro 2008
  • [13] Κερδίζει τις εντυπώσεις το S.A.G.A.P.O
  • [14] Καταδίκη Πανούση για εξύβριση Νταλάρα
  • [15] Συναυλία στη μνήμη του συνθέτη Γ. Ξενάκη
  • [16] Ανοιξε η αυλαία για την βασίλισσα της ποπ

    [01] Στην όμορφη πόλη ο Αλεξανδρής

    24/5/2002 4:14:00 μμ

    Υποψήφιος με τον συνδυασμό του Χρήστου Παπουτσή στην Αθήνα θα είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Αλέκος Αλεξανδρής. Ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε την υποψηφιότητα σε κοινή εμφάνισή του με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, στην Φωκίωνος Νέγρη. Επίσης, ο κ. Αλεξανδρής από την πλευρά του δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική και ότι εφόσον εκλεγεί θα δραστηριοποιηθεί στον αθλητικό τομέα του Δήμου.

    Ο κ. Παπουτσής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του και ποδοσφαιριστής από την ΑΕΚ, καθώς όπως έκανε γνωστό βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Βασίλη Τσάρτα.

    [02] Οργή Παπαζάχου για τις ''σεισμοδιαρροές''

    24/5/2002 4:07:00 μμ

    ''Δεν ήταν έκθεση αυτό, αλλά μια εισήγηση προς την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, την οποία διαβίβασε στον υπουργό και τίποτα παραπάνω. Τα έχω με αυτούς που έχουν κάνει τη διαρροή.''. Αυτά δήλωσε σήμερα από την Καρδίτσα ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος με αφορμή το επίμαχο χθεσινό δημοσίευμα ''Απόρρητη έκθεση για ισχυρότατους σεισμούς''. Ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος βρέθηκε στην Καρδίτσα για να μιλήσει για την πρόληψη αλλά και τις συνέπειες του σεισμού στους μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου της πόλης, χαρακτήρισε ''ανέντιμους'' όλους αυτούς, όπως είπε, που συνέβαλαν στη διαρροή της εισήγησης.

    Παπαζάχος: ''αυτές οι διαρροές δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα''

    Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι "οι σεισμολόγοι έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Υπάρχουν όμως δυο-τρεις τους οποίους εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ''. Ανέφερε επίσης πως ο ίδιος μέχρι τώρα δεν έχει επωφεληθεί από την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων και πως στόχος του είναι η ορθή λύση του προβλήματος της αντισεισμικής προστασίας στη χώρα μας.

    Τέλος, ο Βασίλης Παπαζάχος επανέλαβε πως η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών δημιουργεί πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα.

    [03] Αρση της επιστράτευσης μετά από 28 χρόνια

    24/5/2002 7:22:00 μμ

    Την άρση της γενικής επιστράτευσης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, που ίσχυε από το 1974 αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Αμυνας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννου Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των τεσσάρων αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων. Η απόφαση αυτή είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 1974, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

    Οι βασικότερες αλλαγές που θα επιφέρει η άρση είναι ότι οι παραιτήσεις των αξιωματικών θα γίνονται άμεσα δεκτές, θα επιτρέπεται στους υπόχρεους στρατιωτικής θητείας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ότι μειώνεται το όριο ηλικίας για τους θεωρούμενους ως λιποτάκτες από το 40ο στο 50ο έτος. Ενώ στα χέρια του υπουργού Εθνικής Αμυνας θα περάσει πλέον η απόφαση επίταξης μέσων ιδιοκτησίας για περιπτώσεις ασκήσεων ή κρίσεων.

    [04] Ο Πάπας ''αθώωσε'' την Βουλγαρία

    24/5/2002 4:54:00 μμ

    Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν σήμερα οι Βούλγαροι την επίσημη διάψευση των συκοφαντικών ισχυρισμών περί της λεγόμενης ''εμπλοκής'' της χώρας τους στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στις 13 Μαΐου του 1981 από τον Τούρκο Μεχμέτ Αλή Αγκτζά. Η δήλωση αυτή του ποντίφικα, αποτελεί λύτρωση για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο αλλά και για εκατομμύρια απλών πολιτών της Βουλγαρίας, ύστερα από προσπάθειες 20 χρόνων να απαλλαγούν από αυτή τη "ρετσινιά" των αστήριχτων αυτών καταγγελιών.

    Συγκεκριμένα, ο Πάπας δήλωσε ότι: "Ποτέ μου δεν πίστευα στη λεγόμενη "βουλγαρική σύνδεση" ή στη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην απόπειρα εναντίον της ζωής μου. Συνεχίζω να τρέφω θερμότατα αισθήματα και σεβασμό προς το βουλγαρικό λαό", κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Οι δηλώσεις του ποντίφικα αποτελούν μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσαν από κοινού η βουλγαρική Προεδρία και η διεύθυνση Τύπου της Αγίας Έδρας, παρ' όλο που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κείμενο που είχαν ετοιμάσει οι δυο πλευρές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ζοακίμ Ναβάρου Βαλς.

    [05] Κομισιόν για ιδιωτική εκπαίδευση-ανεργία

    Πηγή: ΝΕΤ 24/5/2002 11:50:00 πμ

    Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα ξεπερνά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις ΗΠΑ στις δαπάνες για την ιδιωτική εκπαίδευση και κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το δεύτερο υψηλότερο σε πτυχιούχους πανεπιστημίου.

    Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι δαπάνες για ιδιωτική εκπαίδευση (σχολεία, φροντιστήρια) κατά το έτος 2000 ανέρχονται στο 33% σε σχέση με το σύνολο των δαπανών που πάνε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επί του συνόλου των δαπανών, το 29% πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση, έναντι 25% στις ΗΠΑ και 21,7% στη Γερμανία. Στο σύνολο της ΕΕ, ο μέσος όρος ανέρχεται στο ήμισυ περίπου των ελληνικών δαπανών.

    Σε ότι αφορά την ανεργία, το 15% των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν άνεργοι, έναντι 7,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Στους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ποσοστό των ανέργων στην Ελλάδα ήταν 7,9%, ενώ στην ΕΕ άγγιζε το 4,9%. Καλύτερες επιδόσεις έχουμε στους αποφοίτους στοιχειώδους εκπαίδευσης, όπου η ανεργία προσεγγίζει το 9,4%, έναντι 12,1% στην ΕΕ.

    [06] Ερωτική γυναίκα της χρονιάς η Αννα Κουρνίκοβα

    Aννα Κούρτη 24/5/2002 6:21:00 μμ

    Η πανέμορφη ρωσίδα τενίστρια, Αννα Κουρνίκοβα γνωστή για την ομορφιά της και τα δυνατά καρφιά της, κέρδισε τον τίτλο της πιο ερωτικής γυναίκας στον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του βρετανικού ανδρικού περιοδικού "FHM", που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η 20χρονη ρωσίδα πρωταθλήτρια παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν κέρδισε τον τίτλο μονό σε παιχνίδι τένις, απέσπασε την πρώτη θέση ανάμεσα στις πιο σεξουαλικές γυναίκες στον κόσμο για το 2002. Το 2002 η Κουρνίκοβα κατείχε την 34η θέση.

    Στις 100 ερωτικότερες γυναίκες του κόσμου διακρίνονται πολλές εγκυμονούσες

    Η Αννα Κουρνίκοβα που δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 50 καλύτερων στο τένις στην παγκόσμια κατάταξη, ''νίκησε'' την αμερικανίδα σταρ της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς και την επί δύο φορές νικήτρια αντίστοιχων παλιότερων δημοσκοπήσεων ηθοποιό και τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

    ''Η Αννα πάντοτε αγωνίζεται με πάθος για την κορυφή και οι δραστηριότητές της μέσα στο γήπεδο του τένις ενίσχυσαν τη δημοτικότητά της'', γράφει ο εκδότης του περιοδικού Ντέιβιντ Ντέιβις.

    Συνολικά 7,5 εκατομμύρια στερλίνες ήταν τα κέρδη της Κουρνίκοβα για το 2000.

    Οι σταρ της ποπ διακρίνονται στις πρώτες θέσεις της δημοσκόπησης, καθώς έξι από τις 10 τραγουδίστριες ''φιγουράρουν'' στις πρώτες 10.

    Στις 100 ερωτικότερες γυναίκες του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό, διακρίνονται και πολλές εγκυμονούσες, με το φωτομοντέλο γυμνών φωτογραφιών, από τη Βρετανία με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τζόρναν να βρίσκεται στην 16η θέση.

    [07] Στα Τσικλητήρεια η Ζάνα Πιντούσεβιτς

    24/5/2002 4:54:00 μμ

    Στο Εντμοντον του Καναδά

    κατέκτησε το χρυσό η Ζάνα Πιντούσεβιτς

    Μία ακόμη μεγάλη αθλήτρια θα συμμετάσχει στις 10 Ιουνίου στο Γκραν Πρι Στίβου Τσικλητήρεια στο ΟΑΚΑ. Ο διοργανωτής Πανελλήνιος ανακοίνωσε σήμερα την συμμετοχή της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του Εντμοντον, Ζάνα Πιντούσεβιτς-Μπλοκ, της αθλήτριας που έβαλε τέλος στην παντοκρατορία της Μάριον Τζόουνς στα 100μ. Η Ουκρανή σπρίντερ είχε τερματίσει σε 10.82 στο Εντμοντον αφήνοντας στη δεύτερη θέση την αήττητη μέχρι τότε Αμερικανίδα αθλήτρια.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίδοσή της ήταν η κορυφαία στον κόσμο για το 2001. Στο παγκόσμιο της Αθήνας το 1997, η Πιντούσεβιτς είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ.

    Η συμμετοχή της στα Τσικλητήρεια θα είναι το πρώτο της δυνατό τεστ στον ανοικτό στίβο ενόψει της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Αύγουστο στο Μόναχο.

    Η Πιντούσεβιτς γεννήθηκε 6 Ιουλίου του 1972 και την τελευταία δεκαετία πρωταγωνιστεί σε όλους τους σημαντικούς αγώνες του κλασσικού αθλητισμού.

    [08] Π. Γιαννακόπουλος: Θα αποχωρήσω από ΠΑΟ

    24/5/2002 4:51:00 μμ

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης και ο ΓΓΑ, Νίκος Εξαρχος, τίμησαν σήμερα την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, για την κατάκτηση του 3ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά η. . είδηση βγήκε από τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παύλο Γιαννακόπουλο, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του! "Δεν έπρεπε να λέγεται μπάσκετ, αλλά. . ψυχοβγάλτης", είπε με χιούμορ ο Παύλος Γιαννακόπουλος, που συνόδευε την ομάδα (απουσίαζαν οι Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Ιμπραίμ Κουτλουάϊ, Ντέγιαν Μποντίρογκα, Πέπε Σάντσεζ και Κόρεϊ Αλμπανο), ενώ επεσήμανε αμέσως μετά: "Εχω κουραστεί ψυχικά 30 χρόνια. Σκέφτομαι σοβαρά να αποχωρήσω, αλλά θα είμαι πάντα κοντά στον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλη η ψυχική πίεση".

    Πάντα δίπλα στον ΠΑΟ

    Ακόμη, ο Παύλος Γιαννακόπουλος επεσήμανε, ότι το έργο του Παναθηναϊκού αναγνωρίζεται, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει από τον υφυπουργό Αθλητισμού η Πολιτεία να κάνει ό, τι είναι εφικτό για την βελτίωση των εξέδρων και των δημοσιογραφικών θεωρείων στο γήπεδο του Χολαργού, όπου θα αγωνίζονται οι "πράσινοι", αφού, όπως είναι γνωστό, το ΟΑΚΑ θα κλείσει, προκειμένου να ανακατασκευαστεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [09] Κινδυνεύει η ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ

    Πηγή: ΑΠΕ 24/5/2002 4:03:00 μμ

    Έγγραφο "βόμβα" της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA προς την ΕΠΟ βάζοντας σε κίνδυνο την συμμετοχή της ΑΕΚ, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα, η FIFA καλεί την Ένωση να καταβάλλει μέχρι τις 20 Αυγούστου 1,7 εκ.δολάρια στην Παλμέϊρας, για την μεταγραφή του Ροντρίγκο Φερούζεμ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και από το νέο πρωτάθλημα. Επίσης, η FIFA επεσήμανε ότι η προθεσμία που έθεσε είναι οριστική και αμετάκλητη.

    Παράλληλα, όμως, κινδυνεύουν και τέσσερις ακόμη ομάδες για χρέη τους σε ποδοσφαιριστές, σύμφωνα πάντα με το ίδιο έγγραφο της FIFA.

    Πρόκειται για τον Πανιώνιο (χρωστά 69.390 δολάρια στους Μπάκερουντ και Μπέργκενσεν), Καβάλα (21.423 δολάρια), Ολυμπιακό Βόλου (60.000 δολάρια) και Πανελευσινιακό (5.346.000 δραχμές).

    Υπενθυμίζουμε, ότι οι δύο τελευταίες ομάδες έχουν ήδη υποβιβαστεί, με απόφαση της ΕΠΑΕ.

    [10] Στην ΑΕΚ και πάλι ο Βασίλης Μπορμπόκης

    Πηγή: ΑΠΕ 24/5/2002 5:19:00 μμ

    Ένας "παίκτης" απ' τα παλιά επέστρεψε και πάλι στην ΑΕΚ. Ο 33χρονος αμυντικός Βασίλης Μπορμπόκης, που ήταν από τους πρώτους παίκτες που ήθελε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με την επιστροφή του στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπέγραψε σήμερα συμβόλαιο για 1+1 χρόνο, ενώ θα πάρει 240.000 ευρω. Ο 33χρονος αμυντικός, που γύρισε στην ΑΕΚ μετά από απουσία πέντε χρόνων είχε προπονητή στην Ένωση τον Μπάγεβιτς, στο διάστημα 1993-1996, ενώ οι δρόμοι τους ξανασυναντήθηκαν στον ΠΑΟΚ το 1999.

    Ο Βασίλης Μπορμπόκης έχει αγωνιστεί ακόμη με τα χρώματα της Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ και της Ντέρμπι.

    Είναι ένας ποδοσφαιριστής στον οποίο ο "Ντούσκο" έχει επενδύσει πολλές ελπίδες για τη "νέα ΑΕΚ", που θέλει να δημιουργήσει.

    [11] Στις 10 Ιουνίου η σύσκεψη της ABAF

    24/5/2002 4:46:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η σύσκεψη των μελών του συμβουλίου της Ένωσης Βαλκανικών Ομοσπονδιών Στίβου (ABAF), θα λάβει χώρα στην Αθήνα την Δευτέρα 10 Ιουνίου. Από φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια η Ένωση των Βαλκανικών Ομοσπονδιών Στίβου (ABAF), θα έχει την χορηγία της εταιρίας ΟΤΕ International Investments.

    Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου της ABAF είναι:

    Απολογισμός των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν Τελική απόφαση για τον τόπο διεξαγωγής των επόμενων Βαλκανικών Πρωταθλημάτων της χρονιάς Ενημέρωση για το χορηγικό πρόγραμμα

    Στις εργασίες της σύσκεψης που γίνεται υπό την προεδρία του Βασίλη Σεβαστή, προέδρου του ΣΕΓΑΣ και της ABAF, θα λάβουν μέρος οι: Αθανάσιος Βογιατζής, Α' αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, γεν. γραμματέας ABAF, Trian Badea, γεν. γραμματέας Ρουμανικής ομοσπονδίας, Sretozar Krstic, πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και Mechmed Yurdadon, πρόεδρος της Τουρκικής ομοσπονδίας.

    [12] Θετικός ο Καρεμπέ για το Euro 2008

    24/5/2002 4:26:00 μμ

    O πρωταθλητής κόσμου με την Eθνική ομάδα της Γαλλίας, Κριστιάν Καρεμπέ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συνδιοργάνωση μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως είναι το Euro 2008, θα αναδείξει τη φιλία και τα κοινά ιδανικά γειτονικών χωρών και συγκεκριμένα της Ελλάδα και της Τουρκίας.

    Δηλώσεις Καρεμπέ

    Ο μέσος του Ολυμπιακού επεσήμανε ότι "είναι πολύ καλή ιδέα αυτή η υποψηφιότητα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το παρελθόν και τις ενδεχόμενες διαφορές που υπήρχαν. Οφείλουμε να αποδίδουμε σεβασμό στην ειρήνη και σε αυτούς που δουλεύουν για αυτή. Επίσης και στην κουλτούρα κάθε χώρας. Να μοιραζόμαστε ιδέες και συναισθήματα, ειδικά μέσα από τη μαγεία του ποδοσφαίρου. Οι άνθρωποι είναι καλό να αναζητούν υψηλά στάνταρ. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους γείτονές τους. Κάλλιστα μπορεί και πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε αθλητικό επίπεδο. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Ιαπωνίας και της Κορέας. Μια υποψηφιότητα που πέτυχε. Γιατί όχι και η δική σας;".

    [13] Κερδίζει τις εντυπώσεις το S.A.G.A.P.O

    Τζένη Χαραλαμπίδου 24/5/2002 6:11:00 μμ

    Το τραγούδι S.A.G.A.P.O. του Μιχάλη Ρακιντζή που μάς εκπροσωπεί στο 47ο διαγωνισμό τραγουδιού Εurovision έχει κερδίσει ήδη τις εντυπώσεις, όπως φάνηκε και από το επιτυχημένο πάρτι του συνθέτη την Πέμπτη, στο Ταλίν της Εσθονίας. Το κοινό ξεσηκώθηκε στο άκουσμα του κομματιού. Τον διαγωνισμό θα μεταδώσουν απευθείας η ΕΤ1 και το Β Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στις 22.00. Η ΕΡΤonline την ίδια ώρα θα μεταδίδει ζωντανά τις βαθμολογίες των χωρών στην ειδική σελίδα http://www.ert.gr/eurovision/

    Ξεσήκωσε το κοινό

    Στο "HOLLYWOOD", ένα από τα πιο δημοφιλή κλαμπ στην παλιά πόλη του Τάλιν, τα φώτα έπεσαν πάνω στο Μιχάλη, στο μεγάλο πάρτι που διοργάνωσε η ελληνική αποστολή προς τιμήν του. Παραβρέθηκαν πολλές αποστολές από άλλες χώρες, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι, που εκπροσωπούσαν έντυπα και κανάλια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του χάπενινγκ ακούγονταν τραγούδια του Μιχάλη Ρακιντζή, ενώ ο ίδιος ερμήνευσε live το "S.A.G.A.P.O.".

    Μια φανατική θαυμάστρια, μάλιστα, του Μιχάλη Ρακιντζή, του επεφύλαξε μεγάλη έκπληξη. Του πρόσφερε μια τούρτα που είχε πάνω την ελληνική σημαία και τη λέξη "S.A.G.A.P.O.", για να του ευχηθεί καλή επιτυχία.

    Ο Μιχάλης Ρακιντζής θα πει το δικό του "S.A.G.A.P.O." σ εκατομμύρια τηλεθεατές απ΄όλη την Ευρώπη, διεκδικώντας την πρόκριση για την Ελλάδα.

    Του ευχόμαστε από την καρδιά μας "Καλή Επιτυχία".

    [14] Καταδίκη Πανούση για εξύβριση Νταλάρα

    Πηγή: ΑΠΕ 24/5/2002 6:50:00 μμ

    Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή όπως και πρωτόδικα επέβαλε το τριμελές εφετείο στον καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση για τις κατηγορίες έργω και λόγω εξύβρισης του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα. Οι κατηγορίες αφορούσαν παραστάσεις του Τζίμη Πανούση την άνοιξη του 1997, στις οποίες είχε συμπεριλάβει μονταρισμένο από τον ίδιο βιντεοκλίπ του Γιώργου Νταλάρα, στο οποίο ο τραγουδιστής εμφανιζόταν να βγάζει χρήματα από το στόμα.

    Ο μηνυτής υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Πανούσης με τον τρόπο αυτό θέλησε να διαστρεβλώσει την πρόθεσή του να κάνει συναυλίες για το Κυπριακό και χαρακτήρισε τις επίμαχες παραστάσεις ''χαβαλέ'' και όχι σάτιρα. Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι οι παραστάσεις του ήταν σατιρικές και τόνισε ότι ο Γιώργος Νταλάρας αντιδρά με μηνύσεις γιατί δεν μπορεί να ακούει κριτική παρά μόνον ύμνους.

    [15] Συναυλία στη μνήμη του συνθέτη Γ. Ξενάκη

    24/5/2002 4:25:00 μμ

    Ενα χρόνο μετά το θάνατο του Γιάννη Ξενάκη, το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας με πρωτοβουλία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO, διοργάνωσε χθες στο Παρίσι με μεγάλη επιτυχία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, στην οποία παρουσιάστηκαν έργα 15 συνθετών σύγχρονης μουσικής από εννέα χώρες. Η συναυλία αυτή που πραγματοποιήθκε στην αίθουσα Olivier Messiaen του Radio France και τελούσε υπό την αιγίδα της UNESCO, θα μεταδοθεί προσεχώς από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό France Musiques. Παρουσιάστηκαν έργα συνθετών από τη Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Καναδά, Αργεντινή, Παλαιστίνη, Σουηδία, από τους σολίστες Hae Sun Kang (βιολί), Δημήτρη Βασιλάκη (πιάνο) και Daniel Ciampolini (κρουστά).

    Στόχος η παρουσίαση της συναυλίας και στην Αθήνα

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση αυτή ότι "αποτελούσε χρέος της Ελλάδας να τιμήσει το Γιάννη Ξενάκη στη χώρα όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια, παρουσιάζοντας όχι μόνο δικά του έργα αλλά και έργα άλλων συνθετών. Την ιδέα αυτή που είχαμε, υιοθέτησε αμέσως ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος που ανέλαβε και τη χρηματοδότηση της και έτσι πραγματοποιήθηκε σήμερα η συναυλία αυτή.

    Την καλλιτεχνική ευθύνη και την επιλογή των έργων είχε ο Παλαιστίνιος μαθητής του Ξενάκη Anastas Mounir, συνθέτης και πολιτιστικός ακόλουθος της παλαιστινιακής αρχής στην UNESCO. Στόχος μας είναι να παρουσιαστεί η συναυλία αυτή και στην Αθήνα".

    Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν η σύζυγος του Γιάννη Ξενάκη Francoise και η κόρη του Μάχη, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Κύπρου και της Παλαιστίνης στην UNESCO, υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO, η επιτετραμμένη της κυπριακής πρεσβείας, ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας, οι πρόεδροι της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων στη Γαλλία και της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και άλλες προσωπικότητες.

    [16] Ανοιξε η αυλαία για την βασίλισσα της ποπ

    24/5/2002 1:55:00 μμ

    Το ντεμπούτο της σε θεατρική σκηνή του Λονδίνου έκανε χθες βράδυ η Μαντόνα, με τις επευφημίες και το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού να πλημμυρίζουν την αίθουσα, πριν καν αρθρώσει την πρώτη της λέξη. Η πολυτάλαντη, 43χρονη σταρ υποδύεται μια φιλόδοξη έμπορο τέχνης, στο έργο του Αυστραλού θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Ουίλιαμσον ''Up for Grabs'' ("Αδράξτε την ευκαιρία"). Τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ αρκετά από αυτά που διανεμήθηκαν στη μαύρη αγορά έφτασαν τις 500 στερλίνες έκαστο.

    Για τους θαυμαστές της, όμως, το μικρό ''Wyndhams Theatre'' στην καρδιά του Γουέστ Εντ του Λονδίνου ήταν η καλύτερη επιλογή και χρυσή ευκαιρία ώστε να έχουν από κοντά, μια προσωπική επαφή με το ίνδαλμα της μουσικής σκηνής. Η Αμερικανίδα ντίβα ακύρωσε όλες τις απογευματινές παραστάσεις του έργου λόγω υποχρεώσεών της για την ηχογράφηση δίσκου. Η εκπρόσωπός της χαρακτήρισε ανοησίες τις φήμες που διέρρευσαν στον Τύπο ότι η Μαντόνα επέμενε η σκηνή να είναι υπερυψωμένη για να προφυλάσσεται από ένθερμους θαυμαστές, ενώ ένας σωματοφύλακας βρισκόταν στο θέατρο σε περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να εισβάλει στη σκηνή.

    Η βασίλισσα της ποπ, η οποία παντρεύτηκε τον Βρετανό σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι, είναι η τελευταία στη λίστα των διασημοτήτων, όπως οι Ματ Ντέιμον, Κέβιν Σπέισι, Νικόλ Κίντμαν που ευχαρίστως άφησαν τα συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με κινηματογραφικούς κολοσσούς για ένα ''ξεροκόμματο'' ερμηνεύοντας ρόλους στο σανίδι. Ωστόσο, ο συγγραφέας του έργου δεν τρέφει αυταπάτες όσον αφορά τη μανία με τις διασημότητες που έχει "κυριεύσει" τους Λονδρέζους και πρόσθεσε ότι ''ίσως να καταγραφώ στην ιστορία ως ο συγγραφέας στο έργο του οποίου έπαιξε η Μαντόνα, του οποίου όμως το όνομα κανείς δεν θα θυμάται''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 May 2002 - 16:55:30 UTC