Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικολογία στο τραπέζι του Υπουργικού
  • [02] ''Eλεύθεροι άνθρωποι σε ελεύθερη χώρα ''
  • [03] Ομαλά η διεξαγωγή των εξετάσεων
  • [04] Απόρρητη έκθεση Παπαζάχου για σεισμούς
  • [05] Στο πλευρό της Κύπρου η πολιτική ηγεσία
  • [06] Συνάντηση Σημίτη με πολιτικούς αρχηγούς
  • [07] Στις ΗΠΑ για εγχείρηση ο Μητσοτάκης
  • [08] Στο Ωνάσειο ο Λιβάνης
  • [09] Εμπρηστική ενέργεια στην Ηλιούπολη
  • [10] Σε επικίνδυνη τροχιά οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
  • [11] Αποκαλύψεις στελέχους της ''Αλ Κάιντα''
  • [12] Καταστράφηκε η ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι
  • [13] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ
  • [14] Με δυσκολία περιοδεύει ο Πάπας
  • [15] Αλλη μία εκτέλεση κατάδικου στο Τέξας
  • [16] Συμφωνία των εταίρων για το ασφαλιστικό
  • [17] Προσπάθεια ''κάθαρσης'' στο χώρο του αθλητισμού
  • [18] Επιστρέφει στη Φιλαδέλφεια ο Μπορμπόκης
  • [19] Mία μοναδική συναυλία στο Αργος
  • [20] Benjamin: Ο ιός του Kazaa!
  • [21] Spy Files: Online Adventure Game από τον ΟΤΕ
  • [22] Συμφωνία πριν το γάμο τους Κλ.Σίφερ-Μ.Βον
  • [23] Τολμηρό εγχείρημα του μάγου Ντέηβιντ Μπλέην

    [01] Η οικολογία στο τραπέζι του Υπουργικού

    23/5/2002 5:29:00 μμ

    Με περιβαλλοντικά θέματα ασχολήθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κλωστα Σημίτη. Ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Βερελής υπέβαλε δύο προτάσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την κυκλοφορία των Ι.Χ αυτοκινήτων, τις οποίες και ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο.

    Η μία πρόταση αφορά τη λήψη μέτρων για την προώθηση των εναλλακτικών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο και η διοαιθανόλη, ενώ στη δεύτερη ο υπουργός Μεταφορών πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων για την αύξηση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με οικολογική συμπεριφορά, όπως είναι τα υδριδικά αυτοκίνητα.

    Τα μέτρα αυτά είναι στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο που θα επικυρώσει με νόμο και η χώρα μας.

    Πιέζει για το πρωτόκολλο του Κιότο η Greenpeace

    Με αφορμή την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ακτιβιστές της Greenpeace οργάνωσαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, και εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία πιέζουν την κυβέρνηση και τους βουλευτές επικυρώσουν το Πρωτοκόλλου του Κιότο, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου, ώστε να μην κινδυνεύσει, έτσι, να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως το ''μαύρο πρόβατο'' της Ευρώπης. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της οργάνωσης οι καθυστερήσεις της χώρας μας απειλούν να επιφέρουν σημαντικό πολιτικό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο, για να γίνει διεθνής δεσμευτικός νόμος πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες. Αυτήν την εβδομάδα η Ιαπωνία και η Νορβηγία ξεκίνησαν τη διαδικασία επικύρωσής του, ενώ τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ το έχουν ήδη επικυρώσει, εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία.

    [02] ''Eλεύθεροι άνθρωποι σε ελεύθερη χώρα ''

    Αλίκη Παπαναστασίου 23/5/2002 3:56:00 μμ

    Στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Παλαιστίνιοι είναι "ελεύθεροι άνθρωποι σε ελεύθερη χώρα" αναφέρθηκαν οι δυο Παλαιστίνιοι Μαμντούρ Αλ Κουαρτιάν και Μοχάμεντ Μοχάνα και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι από τα γραφεία της παλαιστινιακής αρχής. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά έχουν λάβει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια τους και τη συνέχιση μιας κανονικής ζωής.

    Η εξορία των δυο Παλαιστίνιων, έχει προσωρινό χαρακτήρα σύμφωνα με τη ρητη δέσμευση της ΕΕ δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα Αμπντάλα Αμπντάλα, καθώς δεν αναγνωρίζεται ότι έχουν διαπράξει οποιαδήποτε μεμπτή πράξη. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις επιθέσεις αυτοκτονίας, οι δυο Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την αντίθεση τους αλλά πρόσθεσαν εμφατικά ότι "κάθε δράση έχει την αντίδραση της".

    "Δεν είναι τρομοκράτες αλλά απλοί πατριώτες" ήταν τα λόγια του κ. Αμπντάλα αναφορικά με τις κατηγορίες των Ισραηλινών, τις οποίες άλλωστε χαρακτήρισε «σκουπίδια». Παράλληλα τόνισε ότι όλες οι πράξεις τις Παλαιστινιακής πλευράς έχουν σαν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα «τρομερά εγκλήματα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος πρέσβης «που διαπράττει η κυβέρνηση Σαρόν»

    Οι δύο εξόριστοι με τη σειρά τους περιέγραψαν την κατάσταση που έζησαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τους στο ναό της Γέννησης. Εξέφρασαν με έντονο τρόπο τις δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού τους, ενώ τόνισαν ότι και οι Εβραίοι κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχαν καταφύγει σε εκκλησίες και σπίτια ιδιωτών προκειμένου να βρουν άσυλο. Η βοήθεια των ιερωμένων την περίοδο αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική όπως είπαν οι δύο Παλαιστίνιοι, αφού τους προμήθευαν με τρόφιμα την ώρα που οι πολιορκημένοι αναγκάζονταν να τρέφονται με ρίζες και φύλλα για να επιβιώσουν. «Ελεύθεροι σκοπευτές υπήρχαν παντού και χτυπούσαν χωρίς οίκτο» συμπλήρωσαν οι Παλαιστίνιοι, ενώ τόνισαν ότι για δύο ημέρες οι Ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεπαν τον ενταφιασμό δύο συναγωνιστών τους που είχαν σκοτωθεί από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν οι Παλαιστίνιοι είχαν όπλα όσο παρέμεναν στο Ναό της Γέννησης η απάντηση των δύο νεαρών Παλαιστίνιων ήταν ότι ορισμένοι άντρες είχαν Καλάσνικωφ, αν και οι ιερείς δεν επέτρεπαν στους ένοπλους να μπουν μέσα στο ναό αν δεν παρέδιδαν τα όπλα τους. «Υπήρχαν μαζί μας γυναίκες και παιδιά» υπογράμμισαν οι εξόριστοι, ενώ επισήμαναν οτι οι Ισραηλινές δυνάμεις πολλές φορές τους έκαναν ψυχολογικό πόλεμο φέρνοντας κοντά στο ναό τις οικογένειες των εγκλείστων και με πολλούς άλλους τρόπους.

    "Φύγαμε από την Παλαιστίνη μόνο για να βοηθήσουμε στην προώθηση μίας ειρηνικής λύσης" υπογράμμισαν οι δύο νεαροί και εξέφρασαν την πεποίθηση τους οτι πολύ σύντομα θα είναι και πάλι πίσω στην πατρίδα τους. "Φύγαμε από την Παλαιστίνη, αλλά είμαστε στην Παλαιστίνη" ήταν τα λόγια των δύο εξορίστων.

    [03] Ομαλά η διεξαγωγή των εξετάσεων

    23/5/2002 12:15:00 μμ

    Στα μαθήματα της Φυσικής και της Νεοελληνικής Γλώσσας διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου της Β' και Γ' τάξης αντίστοιχα. Η σημερινή μέρα κύλησε ομαλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις των εξεταζόντων το θέμα της Φυσικής ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ το θέμα των Νεοελληνικών χαρακτηρίστηκε αναμενόμενο. Το θέμα βασίσθηκε σε ένα άρθρο του Βιολόγου Στάση Γκώνου για την Γεννετική και ζητήθηκε από τους μαθητές της Γ' Λυκείου να αναπτύξουν την θέση τους για τον ρόλο της Επιστήμης και τις ηθικές Αρχές στην Σύγχρονη Κοινωνία.

    Η ΕΡΤonline για τρίτη συνεχή χρονιά - μέσα από το ειδικό site www.ert.gr/exams2002 - μεταδίδει γρήγορα και έγκυρα τα θέματα και τις λύσεις των μαθημάτων.

    [04] Απόρρητη έκθεση Παπαζάχου για σεισμούς

    23/5/2002 5:21:00 μμ

    Σύγχυση και ανησυχία έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από την "Καθημερινή" απόρρητης έκθεσης του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου, την οποία είχε καταθέσει πριν από περίπου 8 μήνες στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Παλιά, χαρακτήρισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου την έκθεση Παπαζάχου για επικείμενη σεισμική δραστηριότητα ενώ προειδοποίησε με διακοπή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων τους, τους σεισμολόγους εάν δεν συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να καταλήγουν σε κοινή εκτίμηση για το μέγεθος των σεισμικών δονήσεων.

    Τα στοιχεία της απόρρητης έκθεσης

    Στην έκθεση ο καθηγητής Παπαζάχος προσδιορίζει τέσσερις συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες αναμένονται δονήσεις γύρω στους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από τον ερχόμενο Αύγουστο έως το 2003, με πιθανή απόκλιση 18 μηνών από τον προβλεπόμενο χρόνο γένεσης.

    Οι περιοχές, που σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να δώσουν ισχυρούς σεισμούς είναι το Νοτιοδυτικό Τόξο, που αρχίζει από την Πελοπόννησο και φθάνει δυτικά του Ρεθύμνου, το Ανατολικό Τόξο που εκτείνεται μεταξύ ανατολικής Κρήτης και Ρόδου, η περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων και η βορειοδυτική Τουρκία.

    "Η διαρροή πληροφοριών, που αφορούν εκτιμήσεις της χωροχρονικής εξέλιξης της σεισμικής δράσης αποτελεί έντονα αντικοινωνική πράξη ανεύθυνων και ασυνείδητων ατόμων", ανέφερε σε δήλωση του ο καθηγητής Παπαζάχος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος και κάλεσε τους πολίτες να μη τα λαμβάνουν υπόψη ενώ επανέλαβε ότι η πρόγνωση των σεισμών είναι ανέφικτή.

    Ανάλογες δηλώσεις έκαναν στη ΝΕΤ 105,8 σεισμολόγοι και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Βασιλης Ανδρεανάκης.

    [05] Στο πλευρό της Κύπρου η πολιτική ηγεσία

    23/5/2002 12:24:00 μμ

    Επιβεβαιώθηκε εκ νέου σήμερα η σύμπνοια και η ομόθυμη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης με τους κ.κ. Κ. Καραμανλή, Νικ. Κωνσταντόπουλο, Κ. Μητσοτάκη και την κ. Αλέκα Παπαρήγα, με στόχο την ενημέρωση τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που αφορούν την Μεγαλόνησο.

    Στήριξη της ενταξιακής πορείας και ανησυχία

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και με την πρώτη ομάδα των χωρών της διεύρυνσης. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η ΝΔ στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Κληρίδη για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ένταξη θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα του αν επιτευχθεί λύση του πολιτικού προβλήματος και υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει προσκόμματα γιατί αυτό αντίκειται στην πραγματικότητα, τη νομιμότητα και την ευρωπαϊκή λογική.

    Την ανησυχία του για την οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεκτίμηση υπό μορφή πακέτου των προβλημάτων που παραμένουν ανοιχτά με την Τουρκία εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Γλαύκο Κληρίδη. Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία, ο κ.Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει και να εφαρμόσει την απόφαση του Ελσίνκι, ενώ για το πολιτικό πρόβλημα ο πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να είναι διαρκώς η εξαίρεση στη Διεθνή Νομιμότητα.

    Τον φόβο της ότι η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει ίσως και τον μοχλό μεγαλύτερης πίεσης και επιτάχυνσης της επισημοποίησης της διχοτόμησης εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Νωρίτερα το πρωί, ο Γλαύκος Κληρίδης είχε πρόγευμα με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι εξασφαλισμένη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Τουρκία όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας θα βρεθεί στην ανάγκη να επιδείξει λογική, παρά το γεγονός ότι σήμερα περνάει μια βαθιά εσωτερική κρίση και ουδείς γνωρίζει ποιος αποφασίζει στην Αγκυρα.

    Η ελληνική πλευρά είναι ενωμένη στο θέμα της Κύπρου και τα πολιτικά κόμματα θέτουν στην πρώτη γραμμή το Κυπριακό, υπογράμμισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για ενδεχόμενη σύνδεση των τριών θεμάτων ευρωστρατού- ένταξη- ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο και πως η Κύπρος είναι ένα διεθνές θέμα για το οποίο έχουμε πολιτικό ενδιαφέρον και δεν μπορεί να συνδεθεί με τα υπόλοιπα.

    [06] Συνάντηση Σημίτη με πολιτικούς αρχηγούς

    23/5/2002 6:22:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει αύριο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα.

    Στις 10.30, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στις 11.15, με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 12 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της τουρκο-κυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται από τον κ. Ντενκτάς και συναίνεσαν στην κοινή πεποίθηση και των δύο για λύση στο πρόβλημα του Κυπριακού. Όσον αφορά τα θέματα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκθεση της Ε.Ε., που θα υποβληθεί στις 16 Οκτωβρίου στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου και αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση.

    [07] Στις ΗΠΑ για εγχείρηση ο Μητσοτάκης

    23/5/2002 4:19:00 μμ

    Σε περίπλοκη εγχείρηση θα υποβληθεί το Σάββατο στο Φοίνιξ της Αριζόνας ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός θα υποβληθεί σε "αποκατάσταση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, με ενδοαυλική τοποθέτηση αρτηριακού μοσχεύματος", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του επιτίμου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη πήρε ολιγοήμερη άδεια από τη Βουλή προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα της.

    Ανεύρυσμα στην κοιλιακή αορτή

    Ο θεράπων γιατρός του κ. Μητσοτάκη, καθηγητής Παθολογίας κ. Σωτήρης Ράπτης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι το πρόβλημα του ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή ήρθε στην επιφάνεια μετά από τακτικό ιατρικό έλεγχο πριν τέσσερις περίπου μήνες. Πρόκειται για ένα ανεύρυσμα, που βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιακή χώρα και θα μπορούσε ακόμη και να μην εγχειριστεί. Όμως, όπως εξήγησε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ζήτησε από τους γιατρούς να προχωρήσουν στην επέμβαση, προκειμένου να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως μετά από κάποια χρόνια να προξενήσει πιο σημαντικές βλάβες.

    Η επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί ο πρώην πρωθυπουργός διαρκεί περίπου μία ώρα και δεν πρόκειται για ανοιχτή εγχείρηση, καθώς από την αρτηρία που διαπερνά το μηρό οι ειδικοί θα βάλουν με καθετήρα αρτηριακό μόσχευμα με πλέγμα και θα χτίσουν ουσιαστικά τα τοιχώματα της αορτής που έχουν υποστεί βλάβη. Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε πρωτοποριακά στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών και μοιάζει πολύ όσο αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειές της με την στεφανιογραφία.

    [08] Στο Ωνάσειο ο Λιβάνης

    23/5/2002 4:06:00 μμ

    Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εισήχθη σήμερα το μεσημέρι, ο Αντώνης Λιβάνης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα. Συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα υποβληθεί σε εξετάσεις απο τα αποτελεσματα των οποίων θα κριθεί αν θα παραμείνει για νοσηλεία.

    [09] Εμπρηστική ενέργεια στην Ηλιούπολη

    23/5/2002 8:56:00 πμ

    Εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από 12 γκαζάκια εξερράγη στις 2 τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Μαρίνου Αντύπα και Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Ηλιούπολη. Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών του Κωνσταντίνου Σπανούδη, προκαλώντας ζημιές σε 3 αυτοκίνητα.

    [10] Σε επικίνδυνη τροχιά οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν

    23/5/2002 7:52:00 μμ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν. Παρανάλωμα του πυρός έγιναν αρκετά σπίτια σε τρία χωριά στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ, από τη σφοδρή ανταλλαγή πυρών από τις δύο πλευρές των συνόρων. Ο στρατός ζήτησε την εκκένωση 15 χωριών μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά μήκος των συνόρων στο κρατίδιο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί. Ανησυχεί η Ευρώπη για την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Εμπόλεμη κατάσταση

    Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές κατά μήκος των συνόρων και ξέσπασαν φωτιές σε τουλάχιστον τρία χωριά, από τα βλήματα όλμων που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Star News. Σύμφωνα με το κανάλι τουλάχιστον 50 χωριά επλήγησαν από τις εχθροπραξίες που συνεχίζονται για έκτη ημέρα.

    Η εφημερίδα Times of India γράφει ότι ο στρατός ζήτησε την εκκένωση 15 χωριών μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά μήκος των συνόρων στο κρατίδιο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Το ινδικό πρακτορείο UNI μετέδωσε ότι ένοπλοι, που πιστεύεται πως είναι ισλαμιστές, εκτόξευσαν σήμερα μία χειροβομβίδα εναντίον στάσης λεωφορείου στην περιοχή Σοπόρε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν 13 άτομα.

    Δηλώσεις ινδού πρωθυπουργού

    Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι ''σοβαρή''. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την τριήμερη επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου στο Κασμίρ, ο Βατζπαγί δεν απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τον πόλεμο, αλλά είπε ότι ελπίζει πως τα πράγματα δεν θα φθάσουν ως αυτό το σημείο.

    Ο ινδός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν για όσο διάστημα μουσουλμάνοι αυτονομιστές πραγματοποιούν επιθέσεις στο Κασμίρ απο το πακιστανικό έδαφος. Ακόμη ανακοίνωσε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,24 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ και επαναβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι προσεχείς εκλογές, τον Σεπτέμβριο, θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και θα αποτελέσουν την αρχή μίας νέας εποχής στην ιστορία του κρατιδίου αυτού της βόρειας Ινδίας.

    Ανησυχεί η Ευρώπη

    Έκκληση προς την Ινδία και το Πακιστάν να λάβουν μέτρα για την εκτόνωση της έντασης, έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του εκπρόσωπού της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Χαβιέρ Σολάνα. Από την Κοπεγχάγη απ όπου βρίσκεται, ο κ. Σολάνα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι: ''Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μειωθεί η ένταση''.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπάρχει κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    [11] Αποκαλύψεις στελέχους της ''Αλ Κάιντα''

    23/5/2002 8:57:00 πμ

    Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, ο συλληφθείς Αμπού Ζουμπάιντα, ηγετικό στέλεχος του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, αποκάλυψε ότι το τέταρτο αεροσκάφος στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία στις 11 Σεπτεμβρίου και συνετρίβη στην Πενσυλβάνια είχε στόχο τον Λευκό Οίκο.

    Ο Αμπού Ζουμπάιντα, που συνελήφθη στο Πακιστάν τον περασμένο Μάρτιο και θεωρείται τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, έδωσε νέες πληροφορίες στους ανακριτές του αποκαλύπτοντας ότι στόχος των αεροπειρατών ήταν και ο Λευκός Οίκος.

    Την 11η Σεπτεμβρίου 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αμερικανικά αεροσκάφη - δύο συνετρίβησαν στους δίδυμους πύργους, ένα στο Πεντάγωνο και το τέταρτο στην Πενσυλβάνια, καθώς οι επιβαίνοντες αντιστάθηκαν στους τρομοκράτες αεροπειρατές.

    [12] Καταστράφηκε η ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι

    23/5/2002 6:40:00 μμ

    Ανακρίσεις για την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που κατέστρεψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας την ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι, ξεκίνησαν οι γαλλικές αρχές, αν και επισήμως αποδίδεται σε ατύχημα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο μετά τις 2 (τοπική ώρα), ξεκίνησε από τον πρώτο όροφο όπου γίνονταν εργασίες ανακαίνισης και επεκτάθηκε στους υπερκείμενους ορόφους. Χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο ενώ στη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης τραυματίστηκαν οκτώ πυροσβέστες. Οι αρχες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και ένα διπλανό κτίριο απομακρύνοντας περίπου 60 άτομα.

    ''Μάλλον ατύχημα'', λέει ο Ισραηλινός πρέσβης

    Στην περιοχή, έσπευσαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο υπουργός Εσωτερικών, οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ο δήμαρχος του Παρισιού.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τηλεφώνησε στον πρεσβευτή του Ισραήλ Ελί Μπαρναβί και στον πρωθυπουργό Ζαν-Πιερ Ραφαρέν για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

    Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη η πυρκαγιά οφείλεται "μάλλον σε ατύχημα" και "ίσως σε βραχυκύκλωμα'' όπως είπαν οι πυροσβέστες.

    Ηδη αναχώρησε για το Παρίσι μία επιτροπή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα βοηθήσει ώστε να επαναληφθούν μέσα σε 48 ώρες οι εργασίες της πρεσβείας σε άλλα κτίρια.

    [13] Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

    23/5/2002 12:09:00 μμ

    Βυτιοφόρο παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη το πρωί σε αποθήκη καυσίμων, βόρεια του Τελ Αβίβ. Τα εκρηκτικά, που είχαν τοποθετηθεί στην καμπίνα του οχήματος, πυροδοτήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η αστυνομία ανακρίνει τον οδηγό του βυτιοφόρου. Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα ισραηλινά άρματα και δύο μπουλντόζες εισέβαλαν στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και τραυμάτισαν τρεις κατοίκους της περιοχής, ανέφεραν Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

    ΗΠΑ - Αραφάτ καταδίκασαν τη χθεσινή επίθεση ''καμικάζι''

    Τα άρματα σύμφωνα με τους μάρτυρες, μπήκαν στην πόλη και έφτασαν στην κεντρική αγορά όπου άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας τρία άτομα. Μία 18χρονη κοπέλα που δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παλαιστίνιοι μαχητές προέβαλαν σκληρή αντίσταση. Οι κάτοικοι είπαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανέβηκαν στην κορυφή δύο μεγάλων κτιρίων κοντά στην αγορά, στο κέντρο της πόλης. Η εισβολή έγινε λίγη ώρα αφότου Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν δύο βλήματα όλμου κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μοράγκ, στα βόρεια της Ράφα.

    Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, Παλαιστίνιος καμικάζι αυτοανατινάχθηκε στην ισραηλινή κωμόπολη Ρισόν Λετζιόν, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και 20 να τραυματισθούν.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στο Ισραήλ και κάλεσαν για μία ακόμη φορά τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ να ''επιδείξει ηγετικές ικανότητες'', εξαρθρώνοντας τις οργανώσεις που κάνουν τέτοιες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

    Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να απορρίψει την "τρομοκρατική επίθεση" που υπονομεύει τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

    [14] Με δυσκολία περιοδεύει ο Πάπας

    Πηγή: ΝΕΤ 23/5/2002 1:32:00 μμ

    Mε εμφανή τα σημάδια της καταπονημένης υγείας του ο Πάπας Ιωάννης Παύλος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στο Αζερμπαϊτζάν και τη Βουλγαρία. Για πρώτη φορά στα 23 χρόνια που ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Ποντίφηκας χρειάστηκε ειδικό ανελκυστήρα για να κατέλθει από το αεροσκάφος μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν.

    Επεισόδιο λίγο έλειψε να δημιουργηθεί όταν ανάπηρος επιχείρησε να πλησιάσει τον Ποντίφηκα, αλλά η επέμβαση των ανδρών ασφαλείας ήταν άμεση και τον απομάκρυναν εγκαίρως.

    Τόσο στο Αζερμπαϊτζάν όσο και στη Βουλγαρία η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι, ενώ τα μέλη της καθολικής εκκλησίας είναι πολύ λίγα. Μάλιστα στο Μπακού, για πρώτη φορά σε ταξίδι του στο εξωτερικό, ο Πάπας μένει σε ξενοδοχείο καθώς η καθολική εκκλησία δεν έχει καν διπλωματική αποστολή στη χώρα.

    [15] Αλλη μία εκτέλεση κατάδικου στο Τέξας

    23/5/2002 9:07:00 πμ

    Αλλος ένας κατάδικος στο Τέξας των ΗΠΑ εκτελέστηκε χθες με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα. Πρόκειται για τον Τζόνι Τζο Μαρτίνεζ, 29 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί στις 15 Ιουλίου 1993 μπήκε σε ένα κατάστημα και αφού πήρε 25,65 δολάρια σκότωσε τον υπάλληλο Κλέι Πίτερσον, 20 ετών, μαχαιρώνοντας τον δέκα φορές με ένα σουγιά.

    Η μητέρα του Πίτερσον, Λάνα Νόρις, επισκέφθηκε τον δολοφόνο του γιου της στη φυλακή του Λίβινγκστον και πείστηκε ότι αυτός είχε μετανοήσει για την πράξη του και ότι δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο για την κοινωνία. Ετσι, έγραψε μια επιστολή στην επιτροπή απονομής χάριτος του Τέξας ζητώντας η ποινή του να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Η επιτροπή όμως αρνήθηκε να δόσει χάρη στον Μαρτίνεζ.

    Λίγο πριν εκτελεστεί ο Μαρτίνεζ ζήτησε συγνώμη για τη δολοφονία και, απευθυνόμενος προφανώς στους συγγενείς του Πίτερσον, που δεν ήταν παρόντες, είπε: "Σας ευχαριστώ για όσα προσπαθήσατε να κάνετε, σήμαιναν πολλά για μένα".

    Ο Μαρτίνεζ ήταν ο 269ος θανατοποινίτης που εκτελείται στο Τέξας μετά την επαναφορά της θανατικής ποινής από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1976.

    [16] Συμφωνία των εταίρων για το ασφαλιστικό

    23/5/2002 4:20:00 μμ

    Βιώσιμες για το ασφαλιστικό λύσεις, περιλαμβάνει η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, στις παραμέτρους, της οποίας συμφώνησαν στη σημερινή τους συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Η Συμφωνία, τα πέντε βασικά σημεία, της οποίας προβλέπεται να επιτύχουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, για τις επόμενες δεκαετίες, θα τύχει περαιτέρω τεχνικής και νομικής επεξεργασίας και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες 15 μέρες από εργοδότες και εργαζομένους, που διατήρησαν κάποιες επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις στο αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων.

    Τα 5 βασικά σημεία της Εθνικής Συμφωνίας

    Η συμφωνία προβλέπει την έντοκη αποπληρωμή του χρέους του 1,3 τρις δραχμών του δημοσίου προς το ΙΚΑ, τη διαγραφή οφειλής 1,7 τρις δραχμών του ΙΚΑ, την ανάλειψη εκ μέρους του προυπολογισμού χρέους 510 δις. δρχ προς τον ΟΑΕΔ, ενώ κάθε χρόνο το ΙΚΑ θα χρηματοδοτείται με το 1% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό.

    Στην περίπτωση που το ποσό αυτό αποδειχθεί ανεπαρκές ο προϋπολογισμός θα ενισχύσει το Ιδρυμα και με πρόσθετους πόρους, ώστε να διασφαλιστεί η πλεονασματική του λειτουργία και με την καθαρή οικονομική λειτουργία του ΙΚΑ από 1/1/2003.

    Οποιοδήποτε ποσό προκύπτει από άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα το αναλαμβάνει το υπ. Οικονομικών.

    Θετικές αντιδράσεις όλων των κοινωνικών εταίρων

    Με δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι κλείνει το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης με απόλυτη συμφωνία και συναίνεση.

    Υποστήριξε επίσης οτι οι θέσεις που συμφωνήθηκαν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας αναπτυξιακής προοπτικής, που θα έχουν συνέπεια στην αγορά εργασίας και τις επενδύσεις ενώ θα εμφυσήσουν βεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι γίνονται σε μεγάλο βαθμό δεκτά τα αιτήματα της ΓΣΕΕ στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

    Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως θετική εξέλιξη σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με την κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν μετά την απογευματινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, όπου θα τεθούν τα αιτήματα για τις παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα (όρια ηλικίας, υπολογισμός σύνταξης κλπ) και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα θα ζητήσουν τη στήριξη όλων των κομμάτων στην ενδεχόμενη συμφωνία.

    "Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν αφορούν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση", υπογράμμισε με σημασία ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και δήλωσε ότι θα επιμείνει στην τακτική διαλόγου για μια εθνική και κοινωνική συμφωνία για το ασφαλιστικό μέχρι τέλους, "μέχρι να υπογραφεί συμφωνία και να ψηφιστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο από τη Βουλή".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος χαρακτήρισε μεγάλο βήμα προς τα μπρός τη σημερινή συμφωνία "που φαίνεται να δίνει λύση στο ζήτημα χρηματοδότησης του ΙΚΑ".

    Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε την επιφύλαξη ότι πρέπει να μελετηθούν τα στοιχεία των Βρετανών αναλυτών και να εξασφαλιστεί η δήλωση του κ. Χριστοδουλάκη ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα προσθέσει στο έλλειμμα μόνο 0,1% στην αρχή εφαρμογής της έως 1% σε 30 χρόνια.

    Θετικός εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης, αν και κράτησε, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επιφυλάξεις για τα στοιχεία που δίνουν οι Βρετανοί αναλογιστές.

    Παρόλα αυτά οι εργοδοτικοί εταίροι δηλώνουν συνολικά ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική συμφωνία για το χρηματοδοτικό που πιθανά αποτελεί τη βάση για μια γενικότερη συμφωνία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

    Τέλος στη σημερινή συνάντηση να σημειώθεί ότι η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συγκροτήθηκε μόνο από εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ. Οι συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης επιμένουν στη φόρμουλα της τριμερούς χρηματοδότησης και η διαφορά αυτή αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη σύγκληση της διοίκησης της Ομοσπονδίας ή ακόμα και το Γενικό της Συμβούλιο.

    [17] Προσπάθεια ''κάθαρσης'' στο χώρο του αθλητισμού

    23/5/2002 2:58:00 μμ

    Aνοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση στο χώρο του αθλητισμού, καθώς ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως δήλωσε στην Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "λερναία ύδρα" και ζήτησε να εξετασθούν οι θέσεις των συνδέσμων φιλάθλων με τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ), να υπάρξει έλεγχος των οικονομικών των συνδέσμων φιλάθλων και των ΠΑΕ αλλά και να ληφθούν μέτρα μηδενισμών και αποκλεισμών των ομάδων.

    Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικότερα στον επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι "νοσηρή από πολλές πλευρές" και σημείωσε ότι παραμένει σταθερός στόχος της κυβέρνησης η εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού με την υποστήριξη των δικαστικών οργάνων και των αθλητικών οργανώσεων.

    Ο υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμφωνία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την ΦΙΦΑ και την ΕΠΟ για ένα νέο καθεστώς διαιτησίας στο ποδόσφαιρο και στην αθλητική δικαιοσύνη.

    [18] Επιστρέφει στη Φιλαδέλφεια ο Μπορμπόκης

    23/5/2002 5:41:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Παίχτης της ΑΕΚ θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Βασίλης Μπορμπόκης, που αποτελεί την πρώτη μεταγραφή της Ένωσης τη νέα σεζόν. Ο 33χρονος μέσος, που τα τρία τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ, συμφώνησε για διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Ένωση, τα χρώματα της οποίας αγωνιζόταν από το 1993 έως το 1997.

    Η μεταγραφή του διεθνή άσου, που έχει περάσει και από τα γήπεδα της Αγγλίας και συγκεκριμένα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και την Ντέρμπι Κάουντι, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [19] Mία μοναδική συναυλία στο Αργος

    Τζένη Χαραλαμπίδου 23/5/2002 5:21:00 μμ

    Mία μοναδική συναυλία μπορούν να απολαύσουν την Παρασκευή 24 Μαΐου στο ΑΕΝΑΟΝ cafe στην πόλη του Αργους, οι φίλοι της καλής μουσικής. Ο Μάκης Αμπλιανίτης και πενταμελές μουσικό σχήμα παρουσιάζουν τα τραγούδια του BAHAR καθώς και ολοκαίνουργια που θα κυκλοφορήσουν σε λίγες μέρες. Ο Μάκης Αμπλιανίτης είναι ένας εμπνευσμένος μουσικός και ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες στην Ελλάδα.

    Μελωδίες με το άρωμα της έμπνευσης του Αμπλιανίτη

    Ο Μάκης Αμπλιανίτης, το 1997 κυκλοφορεί το άλμπουμ FLAME KEEPER με το συγκρότημα JAZZ CREW. Την περίοδο 1996-1998 συμμετείχε στο ethnic σχήμα των ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ-TEKBILEK, λαμβάνοντας μέρος στις συναυλίες που έδωσε το σχήμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Σημαντική στην πορεία του ήταν η συνεργασία με την ARTS, DANCE AND MUSIC PRODUCTIONS, το Νοέμβριο του 1999. Πρόκειται για τις πολύ πετυχημένες εμφανίσεις του BROADWAY στην Ελλάδα, με Αμερικάνους συντελεστές.

    Το 2000 κυκλοφορεί το BAHAR. Γεύσεις και αρώματα, χρώματα και εικόνες. . Είναι η μουσική του BAHAR που ζωντανεύει τις αισθήσεις. Ένα μουσικό τοπίο που υφαίνεται με βάση την κιθάρα του Μάκη Αμπλιανίτη. Και μία αίσθηση που κυριαρχεί σαν καθάρια ανάσα στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.

    [20] Benjamin: Ο ιός του Kazaa!

    23/5/2002 3:47:00 μμ

    Η F-Secure και Inter Engineering προειδοποιούν τους χρήστες υπολογιστών για την εμφάνιση ενός νέου ιού που έχει απλωθεί γρήγορα στο δίκτυο του Kazaa. O ιός Benjamin, εμφανίζεται ως αρχεία με μουσική, βίντεο και εκμεταλλεύεται για τη μετάδοση του, το δίκτυο Kazaa, πρόγραμμα παρόμοιο με το Napster, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του την ανταλλαγή μουσικών αρχείων.

    Τι πρέπει να προσέχετε

    Το δίκτυο Kazaa έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες ταυτόχρονα on line, οι οποίοι ανταλλάσουν αρχεία media μεταξύ τους.

    Το Worm Benjamin λειτουργεί μόνο σε PC που έχουν εγκατεστημένο το πρόγραμμα Kazaa. Eίναι γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού Borland Delphi και το μέγεθος του είναι περίπου 216 kb.

    Το αρχείο του ιού είναι συμπιεσμένο με ASPack. Ο ιός χρησιμοποιεί σαν μέσω παραπλάνησης την πρόσθεση τυχαίων δεδομένων έτσι ώστε να μεγαλώνει το μέγεθός του κατά 2-3 φορές.

    Όταν ο ιός ενεργοποιείται παρουσιάζει ένα παραπλανητικό μήνυμα

    στον χρήστη:

    Error Access error #03A:94574: Invalid pointer operation File possibly corrupted. Μετά αναπαράγεται στο Windows System directory ως EXPLORER.SCR και δημιουργεί δύο κλειδιά μέσα στο System Registry: [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Run] "System- Service"="C:\\WINDOWS\\SYSTEM\\EXPLORER.SCR"

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft] "syscod"="0065D7DB20008306B6A1"

    Υστερα, δημιουργεί εκατοντάδες αρχεία στο σκληρό δίσκο του χρήστη και τα μοιράζει σε άλλους χρήστες Kazaa. Πρόκειται για αντίγραφα του ίδιου worm με άλλα ονόματα που αποτελούν δέλεαρ για download.

    Mερικά παραπλανητικά ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι τα παρακάτω:

    "Deepest Purple-The Very Best of Deep Purple -Smoke on the Water"

    "Metallica - Until it sleeps"

    "Johann Sebastian Bach - Brandenburg Concerto No 4"

    -"South Park Vol.3-divx-full-downloader"

    "Star wars Episode 1-divx-full-downloader"

    "F1 Racing Championship-Games-full-downloader"

    "Chessmaster 8000-Games-full-downloader"

    Μέχρι στιγμής "έχει μεταλλαχθεί" σε 2000 διαφορετικά ονόματα αρχείων, τα οποία έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στο δίκτυο Kazaa.

    Το μέγεθος των μοιρασμένων μολυσμένων αρχείων κυμαίνεται μεταξύ 200 και 800 kB. Τα αρχεία αυτά πάντα έχουν ως επέκταση.EXE ή .SCR, αλλά η επέκταση συχνά κρύβεται από δεκάδες χαρακτήρες με κενό ανάμεσα στο όνομα αρχείου και την επέκταση.

    " Προφανώς το worm γράφτηκε για να φέρνει χρήματα στον προγραμματιστή του", σχολιάζει ο Mikko Hypponen, διευθυντής έρευνας Anti-Virus στην F-Secure Corporation.

    O ιός ανοίγει σε μία ιστοσελίδα με όνομα benjamin.xww.de που περιείχε διαφημίσεις.

    "Η ιστοσελίδα τώρα έχει απενεργοποιηθεί, αλλά θα μπορούσε να του φέρει χρήματα μέσω των διαφημίσεων. Μάλιστα θα μπορούσε στο μέλλον να την επαναενεργοποιήσει με στόχο την εκμετάλλευση ανυποψίαστων πελατών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hypponen.

    Ο ιός Benjamin εντοπίστηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2002. Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και ενώ είχε ήδη απενεργοποιηθεί η παραπάνω ιστοσελίδα, κάνοντας μια τυπική αναζήτηση στο Kazaa βρέθηκαν 20-30 μολυσμένα αρχεία.

    Το F-Secure Anti-virus εντοπίζει και σταματά τον ιό Benjamin. Μία τεχνική περιγραφή και εικόνες του ιού Benjamin διαθέτονται στο: http://www.F-Secure.com/v-descs/benjamin.shtml

    Για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας από το Worm Benjamin, αφού κάνετε update στα virus definitions του antivirus, τρέξτε το και σβήστε όλα τα αρχεία με την ονομασία 32BenjaminWorm.

    [21] Spy Files: Online Adventure Game από τον ΟΤΕ

    Αννίτα Πασχαλινού 23/5/2002 2:08:00 μμ

    Και το όνομα αυτού, Spy Files. Ένα δυναμικό βήμα, στις μορφές αμφίδρομης επικοινωνίας έκανε ο ΟΤΕ μέσα από τη δημιουργία ενός online παιχνιδιού περιπέτειας. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΤΕSHOP , από τις 17 Μαϊου ως τις 30 Ιουνίου, οι οπαδοί των έντονων συγκινήσεων μπορούν να λύσουν το μυστήριο του Spy..... και να κερδίσουν πλούσια δώρα.

    Οδηγίες παιχνιδιού

    Για να παίξετε θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσετε online μια φόρμα συμμετοχής.

    Ακολούθως θα σας αποσταλούν στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ένα user name και ένα password.

    Για να μπορέσετε να τρέξετε την εφαρμογή θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το flash plugin.

    Πατώντας την επιλογή save μπορείτε να αποθηκεύετε το επίπεδο που βρίσκεστε, ενώ για να παίξετε θα πρέπει να είστε διαρκώς συνδεδεμένοι στο Internet.

    Γίνε κατάσκοπος και κέρδισε πλούσια δώρα

    Το παιχνίδι εξελίσσεται σε τρεις φάσεις με ποικιλία γραφικών και πλούσια εναλλαγή σκηνών.

    Ο παίκτης καλείται να συγκεντρώσει στοιχεία και να ξεπεράσει πολλά εμπόδια προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το παιχνίδι και να συμμετάσχει στην κλήρωση για να κερδίσει πλούσια δώρα.

    Το online παιχνίδι περιπέτειας με πρωτότυπο σενάριο και ελληνικό χρώμα, είναι προϊόν συνεργασίας του ΟΤΕ με την " Κοινοπραξία Εξέλιξη" και την OTΕnet.

    Το SpyFiles υποστηρίζεται τόσο τηλεφωνικά όσο και με υπηρεσίες chat και email.

    [22] Συμφωνία πριν το γάμο τους Κλ.Σίφερ-Μ.Βον

    23/5/2002 7:15:00 μμ

    Προφορική συμφωνία πριν το γάμο τους, έκαναν η γερμανίδα σούπερμοντελ Κλόντια Σίφερ και ο αγαπημένος της Μάθιου Βον, βρετανός κινηματογραφικός παραγωγός. Η συμφωνία αυτή είναι προφορική και είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης που έχει ο ένας στον άλλο, αλλά και της πεποίθησης για την μακροβιότητα της σχέσης τους, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του ζεύγους.

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το ζευγάρι σε απάντηση ορισμένων δημοσιευμάτων του τύπου ότι η Σίφερ έδωσε εντολή στο δικηγόρο πατέρα της να προχωρήσει στις διαδικασίες σύναψης προγαμιαίου συμβολαίου.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το ζευγάρι, που θα παντρευτεί το Σάββατο στην εξοχική τους κατοικία στο Εδιμβούργο '' δεν μπήκε στη διαδικασία ενός προγαμιαίου συμβολαίου''.

    [23] Τολμηρό εγχείρημα του μάγου Ντέηβιντ Μπλέην

    Πηγή: ΑΠΕ 23/5/2002 6:07:00 μμ

    Ο ''μάγος'' Ντέηβιντ Μπλέην ολοκλήρωσε το εγχείρημα της παραμονής του πάνω σε μια κολώνα ύψους 24 μέτρων, με ένα τολμηρό άλμα σε μια πλατφόρμα που ήταν φορτωμένη με χαρτοκιβώτια. O Μπλέην παρέμεινε πάνω στην κολώνα επί 35 ώρες και στεκόταν όλο αυτό το διάστημα όρθιος πάνω σε μια επιφάνεια μόλις 56 εκατοστών. Ο 29χρονος ''μάγος'' πριν ανέβει στην κολώνα δεν είχε λάβει τροφή για τέσσερις ημέρες και μαζί του είχε μόνο πολύ μικρή ποσότητα νερού για να αποφύγει την αφυδάτωση.

    Πίσω από τον Μπλέην έσπευσαν και οι άνδρες των σωστικών συνεργείων.

    Μόλις σηκώθηκε ο ''μάγος'' έδειχνε ταραγμένος και δήλωσε ''αυτό πόνεσε''.

    Ωστόσο σηκώθηκε χωρίς να έχει τραυματισθεί από την πτώση, ένα άλμα που το παρακολούθησαν 3.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο Μπράιντ Πάρκ του Μανχάταν και εκατομμύρια τηλεθεατές από την απ' ευθείας μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου ABC.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 May 2002 - 16:55:41 UTC