Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές
  • [02] Έργα στην Αθηνών-Λαμίας
  • [03] Επικρίσεις Πάουελ για ευρωπαίους ηγέτες
  • [04] Ανοδος της κεντροδεξιάς στην Ιρλανδία
  • [05] Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε Τουρκία
  • [06] Πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Σκοτίας
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

    [01] Απεργούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/5/2002 10:28:00 πμ

    Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν από τη Δευτέρα οι διδάσκοντες των πανεπιστημίων όλης της χώρας, με οικονομικά αιτήματα, πραγματώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, να ξεκινήσουν δηλαδή κινητοποιήσεις από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

    [02] Έργα στην Αθηνών-Λαμίας

    18/5/2002 10:27:00 πμ

    Εργασίες ασφαλτόστρωσης θα εκτελούνται από αύριο και για 30 μέρες στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας.

    [03] Επικρίσεις Πάουελ για ευρωπαίους ηγέτες

    18/5/2002 11:12:00 πμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ επικρίνει τους ευρωπαίους ηγέτες κατηγορώντας τους ότι εναντιώνονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουν οι ΗΠΑ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν". Αντίθετα με την άποψη που έχει εκφρασθεί από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, η εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπους έχει καταγράψει επιτυχία, δηλώνει ο Πάουελ. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο αντι-αμερικανισμός στην Ευρώπη εξηγεί σε κάποιο βαθμό τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα που εκφράζονται στον αμερικανικό τύπο.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι ο πρόεδρος Μπους ορθώς κατήγγειλε "τον άξονα του κακού" κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον περασμένο Ιανουάριο και ότι "οι επικρίσεις που ακολούθησαν δημιουργούν κατάπληξη", προσθέτοντας ότι "οι Βορειο-Κορεάτες επιθυμούν τώρα να συνομιλήσουν μαζί μας, ενώ οι Ιρακινοί διατείνονται ότι συμπεριφέρονται καλύτερα".

    Οι επικρίσεις του Κόλιν Πάουελ διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από την περιοδεία του που θα πραγματοποιήσει σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

    [04] Ανοδος της κεντροδεξιάς στην Ιρλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 18/5/2002 11:03:00 πμ

    Μπέρτι Αχερν

    Το Φιάνα Φάιλ, το κεντροδεξιό κόμμα του ιρλανδού πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν, είναι ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία, χωρίς να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου. Το Φιάνα Φάιλ εξασφαλίζει το 43% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης κατά την έξοδο από τις κάλπες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Φιν Γκάελ εξασφαλίζει το 22% των ψήφων. Το Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, εξασφαλίζει το 7% των ψήφων. Το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, εξασφαλίζει το 12% των ψήφων.

    [05] Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε Τουρκία

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/5/2002 10:49:00 πμ

    Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της μέχρι τις 22 Μαΐου, άγνωστοι μπορεί να διαπράξουν τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία, που μπορεί να στρέφεται και εναντίον της πολιτικής αεροπορίας της χώρας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά χωρίς άλλη διευκρίνιση.

    [06] Πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Σκοτίας

    Πηγή: ΑΠΕ 18/5/2002 10:35:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Κατασβέστηκαν οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες το βράδυ σε δανέζικο επιβατικό πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά των ακτών της Σκοτίας και στο οποίο επέβαιναν περίπου 900 άτομα. Οι μηχανικοί προσπαθούν να βάλουν και πάλι σε λειτουργία τις μηχανές του σκάφους το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 240 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Αμπερντιν. Η βρετανική ακτοφυλακή, που οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών για την περίπτωση που κρινόταν αναγκαίο να εγκαταλείψουν την ''Πριγκίπισσα της Σκανδιναβίας'', ανακοίνωσε ότι κανείς από τους επιβαίνοντες στο πλοίο δεν τραυματίστηκε.

    [07] Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

    Μπέττυ Σαβούρδου 18/5/2002 10:07:00 πμ

    Με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums-ICOM) η 18η Μαΐου έχει ορισθεί, ήδη από το 1977, ως Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, επιθυμώντας να τονίσει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία, με δεδομένη τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών. Κεντρικό θέμα του φετινού εορτασμού είναι "Μουσεία και Παγκοσμιοποίηση".

    Τιμώμενο μουσείο το Νομισματικό

    Πρωταρχικός άξονας των εκδηλώσεων είναι τόσο η υπογράμμιση της σημαντικής αποστολής των μουσείων στην πολιτιστική ανάπτυξη και στη διατήρηση των τοπικών και περιφερειακών ταυτοτήτων, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες επικοινωνίας που προσφέρει η εποχή της παγκοσμιοποίησης, όσο και η διερεύνηση των προβλημάτων που απασχολούν το "παγκόσμιο χωριό".

    Σήμερα, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη και επί ένα δωδεκαήμερο (14 έως 26 Μαΐου) θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις σε Μουσεία όλης της χώρας, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, ειδικές προβολές, μουσικές εκδηλώσεις κ.λπ.

    Το ελληνικό τμήμα του ICOM όρισε φέτος ως τιμώμενο μουσείο το Νομισματικό Μουσείο, όπου η κύρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου, με συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας που είχε θέμα "Μουσεία και Παγκοσμιοποίηση". Ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.-Βουλευτής, ο κ. Γιάννης Τουράτσογλου, Επίτιμος Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Καθηγήτρια Α.Σ.Κ.Τ.-Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, με ένα δυναμικό που αγγίζει τα 600.000 νομίσματα, τα οποία καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη ρωμαϊκή περίοδο, το Βυζάντιο, το δυτικό Μεσαίωνα και τους νεώτερους χρόνους, μετάλλια, πολύτιμους λίθους και με περίπου 10.000 τόμους συγγραμμάτων στον εξειδικευμένο χώρο της νομισματικής, της ιστορίας, της σιγιλλογραφίας, της αρχαιολογίας κ.α.

    Το Ιλίου Μέλαθρον, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, ήταν η κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, Γερμανού αρχαιολόγου και φιλέλληνα, και δημιουργία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ κατά τα πρότυπα κτηρίων της Ιταλικής Αναγέννησης προσαρμοσμένο στο νεοκλασικό πνεύμα του τέλους του 19ου αιώνα. Το κτήριο εγκαινιάσθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1881. Εσωτερικά είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες που αντιγράφουν πομπηιανά θέματα και ευρήματα των ανασκαφών του Σλήμαν στην Τροία και τις Μυκήνες. Το κτήριο περιβάλλεται από κήπο κατά τις τρεις όψεις του.

    Μουσείο το αρχοντικό του Κουντουριώτη

    Το λιμάνι της Ύδρας

    Σήμερα, στις 12:00 εγκαινιάζεται στην Ύδρα το ανακαινισμένο Αρχοντικό-Μουσείο του ναυάρχου και πρώτου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη. Τα εγκαίνια, στα οποία θα παραστεί η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού. Το μνημειακό κτιριακό συγκρότημα με τον περιβάλλοντα χώρο του αγοράσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1991, προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο της οικογένειας Κουντουριώτη, αλλά και της μεταβυζαντινής τέχνης και ιστορίας του νησιού, ενώ οι απόγονοι της οικογένειας δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο όλα τα κινητά του αντικείμενα.

    Το έργο αποκατάστασης και μετατροπής του σε μουσείο, χρηματοδοτήθηκε από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με το ποσό των 626.000.000 δρχ., ενώ η μελέτη εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ.

    Πολλαπλός ο ρόλος του μουσείου-Το μέλλον του

    Σύμφωνα με την Λίντα Γιουνγκ, Λέκτορα Διαχείρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Πανεπιστημίου της Καμπέρα (Αυστραλία), μπορούμε να παρομοιάσουμε την παγκοσμιοποίηση σαν μια ανεξέλεγκτη δύναμη της φύσης, η οποία δεν είναι απαραίτητα καταστροφική. Πάντοτε υπήρχε αυτή η διάχυση πολιτισμών. Απλά, παλαιότερα, οι αλλαγές γίνονταν με τόσο αργούς ρυθμούς ώστε ο πολιτισμός έμοιαζε σαν κάτι σχεδόν στατικό. Ωστόσο, σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν την διαπολιτισμικές επαφές μέρος την καθημερινότητας. Η ίδια πιστεύει ότι τα μουσεία θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο του "καταφύγιου" παλιών, ακόμη και εξαφανισμένων πολιτισμών. Θα πρέπει όμως να αποφύγουν τη στείρα "νοσταλγία" περασμένων εποχών.

    Οι συλλογές των μουσείων αποτελούν πηγή έμπνευσης για την ανθρώπινη δημιουργικότητα και το μέλλον τους βρίσκεται στη ανάδειξη και τη σύζευξη παλαιότερων και νεότερων πολιτισμών. Στόχος θα πρέπει να είναι η εμφύσηση περηφάνιας για τα επιτεύγματα του πολιτισμού του καθενός, με ταυτόχρονο σεβασμό για αυτόν του άλλου.

    Για τον Φρανσουά Τρεμπλέ, επικεφαλής του τμήματος διεθνών εκθέσεων του Μουσείου Πολιτισμού του Κεμπέκ, τα μουσεία πρέπει να έχουν και ρόλο ενημερωτικό, με εκθέσεις που θα πρέπει να ελκύουν το ευρύ κοινό. Καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν ακυρώσει σύνορα και μας έχουν καταστήσει όλους "εικονικούς" γείτονες, στόχος του σύγχρονου μουσείου θα πρέπει να είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ πολιτισμών, όντας, ταυτόχρονα, φορείς των εθνικών ταυτοτήτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 May 2002 - 8:54:15 UTC