Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [02] Καίνε τα στοιχεία για διαφθορά στο Δημόσιο
  • [03] Σε κρίσιμη καμπή ευρωστρατός και κυπριακό
  • [04] Απονομή πτυχίων σε απόφοιτους της Εθν. Αμυνας
  • [05] Αναβλήθηκε η δίκη για ΡΙΚΟΜΕΞ
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή-ΑΔΕΔΥ
  • [07] Εργα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας
  • [08] Στη φυλακή ο Κολοβός
  • [09] Εξηγήσεις από Μπους ζητά ο αμερικανικός Τύπος
  • [10] Συνεδρίαση της ΕΕ για τους 13 Παλαιστίνιους
  • [11] Νέα στοιχεία για ανεύρεση πτώματος του Περλ
  • [12] Βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία
  • [13] Συγκρούσεις στο Ανατολικό Αφγανιστάν
  • [14] Πάφος:Η ''Τουραντό'' από την Οπερα Πολωνίας

    [01] Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις

    17/5/2002 7:43:00 μμ

    Τα πάντα είναι έτοιμα στο υπουργείο Παιδείας, για τις προαγωγικές εξετάσεις στις 21 Μαΐου, των μαθητών της Β τάξης λυκείου και απολυτήριες για τους μαθητές της Γ λυκείου. Οι εξετάσεις που δίνουν οι μαθητές σε εθνικό επίπεδο αρχίζουν για τους μαθητές της Β με νεοελληνική γλώσσα, για τους μαθητές της Γ με ιστορία Γενικής Παιδείας. Ο γ.γ του υπουργείου Θ. Τσουροπλής δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές δοκιμαστικές εκπομπές και τα θέματα αποστέλλονται κανονικά. Η ΕΡΤonline ετοίμασε ειδικό site με συμβουλές για τους μαθητές, χρήσιμο γλωσσάρι, παλιότερα προτεινόμενα θέματα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα για τους εξεταζόμενους.

    Στις 82.500 ανέρχονται οι θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Στις εξετάσεις της Β λυκείου συμμετέχουν 78.000 μαθητές, ενώ στις εξετάσεις της Γ τάξης 98.000 μαθητές από τους οποίους οι 16.000 διαγωνίζονται για την βελτίωση βαθμολογίας, αφού είναι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών.

    Οι θέσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ανέρχονται σε 82.500. Από αυτές οι 68.000 ανήκουν στους φετινούς τελειόφοιτους, ενώ για τους αποφοίτους παλαιοτέρων ετών διατίθενται 8.200 θέσεις.

    Αρχές Σεπτεμβρίου οι βάσεις και τα ονόματα

    Οπως είπε ο γ.γ του υπουργείου, τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου θα γνωρίζουν όλοι τις βαθμολογίες τους, ώστε στα μέσα Ιουλίου θα μπορούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία επιλογής.

    Πάντως, οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων, αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

    Η ΕΡΤonline σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει πρώτη από όλους τις βάσεις του 2002.

    Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντες απαραιτήτως το δελτίο εξεταζομένου, διότι χωρίς αυτό δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

    [02] Καίνε τα στοιχεία για διαφθορά στο Δημόσιο

    17/5/2002 3:20:00 μμ

    Αδικαιολόγητες υπερβάσεις στις δηλώσεις του "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπαλλήλων διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά οι οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, για την έκταση της διαφθοράς στο Δημόσιο έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την πάταξη του φαινομένου. Τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς εντοπίστηκαν στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και στη Γ.Γ Δημοσίων Εργων.

    Γ.Γ Δημοσίων Εργων και ΟΤΑ πρώτοι στη διαφθορά

    Συγκεκριμένα για το 2001, στον ετήσιο έλεγχο διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων της περιουσιακής τους κατάστασης σε 2.500 δηλώσεις "πόθεν έσχες" δημοσίων υπαλλήλων και σε 28 υπαλλήλους της Γραμματείας Δημοσίων Εργων.

    Επίσης για 35 υποθέσεις διαφθοράς κυρίως σε δήμους και νομαρχίες ζητήθηκε η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, διαχειριστικού ελέγχου, πειθαρχικής δίωξης και ένορκης διοικητικής εξέτασης.

    Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. του Σωματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Κωστας Κόγιας τονισε οτι αναμεσα στις υπηρεσίες που ελεγχθηκαν την πρωτιά έχει η Γ.Γ. Δημοσιων Εργων.

    Πρόσθεσε όμως οτι μόνο με την βοήθεια των πολιτών θα μπορέσει να παταχθεί η διαφθορά.

    Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο κ.Σκανδαλιδης, θεσμοθετείται Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοικησης που θα προτείνεται από τον πρωθυπουργό και θα προϊσταται όλων των σωμάτων ελέγχου.

    Επίσης, επισπεύδεται η εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες δεν θα μπορεί να αναβάλλονται από το δικαστήριο παρά μόνον μία φορά.

    [03] Σε κρίσιμη καμπή ευρωστρατός και κυπριακό

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/5/2002 2:00:00 μμ

    Κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, χθες, ζήτησε εθνική ομοψυχία και υπεύθυνη στάση από όλους στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

    Απορρίπτει η Αθήνα το κείμενο για τον Ευρωστρατό

    Την ερχόμενη Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου είπε πως βρίσκεται "στην πιο λεπτή και δύσκολη φάση" και κάλεσε την Αγκυρα "να κατανοήσει ότι η προσαρμογή στο Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο είναι συμφέρουσα για την ίδια και την τουρκο-κυπριακή πλευρά".

    Για το θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στις θέσεις της, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της χώρας, απορρίπτοντας το κείμενο της Αγκυρας. Η Αθήνα, κατά τον πρωθυπουργό, "θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα".

    Το θέμα του ευρωστρατου αποτελεί διάφορα της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι διάφορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης.

    Το Κυπριακό βρίσκεται στην τελική του ευθεία και είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας είμαστε σε εγρήγορση και παίρνουμε όλα τα μέτρα για τυχόν αντιδράσεις από την Τουρκία, που με προκλήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει εντάσεις στο Αιγαίο.

    Την εξέλιξη στο Κυπριακό αλλά και τον Ευρωστρατό σχολίασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος τονίζοντας χαρακτηριστικά οτι "η κυβέρνηση είπε πράγματα που γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε".

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Τη δυσφορία του για τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τονίζοντας οτι θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία τους.

    "Τα εθνικά μας θεματα βρισκονται σε πολυ κρισιμη καμπή", τονισε και η Ντορα Μπακογιαννη ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ανευθυνότητα σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του εκπροσωπου της Θ.Ρουσόπουλου ότι "τώρα που ο κ. Σημίτη αντιλαμβάνεται που οδηγούν οι λάθος χειρισμοί στα εθνικά θέματα, ανακαλύπτει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας".

    Για διαφωνία στα εθνικά θέματα κατηγόρησε τη ΝΔ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ενώ ο ο Προκοπής Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την διεύρυνση της Ευρώπης αν δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν η Κύπρος.

    Για έλλειψη ενημέρωσης στα εθνικά θέματα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    [04] Απονομή πτυχίων σε απόφοιτους της Εθν. Αμυνας

    17/5/2002 1:47:00 μμ

    Τα πτυχία στους απόφοιτους της Σχολής Εθνικής Αμυνας επέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο. Στη Σχολή Εθνικής Αμυνας φοιτούν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και υπάλληλοι υπουργείων.

    [05] Αναβλήθηκε η δίκη για ΡΙΚΟΜΕΞ

    17/5/2002 1:45:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Για τις 13 Φεβρουαρίου 2003 αναβλήθηκε απο το Μονομελές Πρωτοδικείο η συζήτηση των έξι αιτήσεων οικογενειών εργαζομένων στην ΡΙΚΟΜΕΞ, που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στα συντρίμια του εργοστασίου στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Με τις αιτήσεις τους οι οικογένειες διεκδικούν απο την εταιρία αποζημιώσεις συνολικού ποσού 4 δισ. δραχμών. Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση των αιτήσεων προκειμένου να συνεκδικαστούν καθώς οι περισσότερες έχουν κοινούς μάρτυρες.

    Η αναβολή των συζητήσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων, οι οποίοι σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν την αναβολή σκάνδαλο και ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή-ΑΔΕΔΥ

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/5/2002 1:40:00 μμ

    Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Τόνισε οτι η χώρα αντί να πηγαίνει μπροστά ιδίως στο πλαίσιο της πραγματικής σύγκλισης με τα άλλα μέλη της ΕΕ δυστυχώς κάνει βήματα προς τα πίσω. Σημείωσε πως η σπουδαιότερη αιτία είναι η γραφειοκρατική και αναποτελεσματική κρατική μηχανή η οποία είναι παραδομένη στο έλεος του κομματισμού και της διαφθοράς.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε οτι η πολιτική της κυβέρνησης περιθεριοποιεί το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης με τον απίστευτο κομματισμό αλλά και γιατί, όπως είπε, παίζει στην κυριολεξία σε βάρος τους με το μισθολογικό και το ασφαλιστικό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ καταδίκασε ''το εμπόριο ελπίδων και το καθεστώς ομηρίας που μετέρχεται η κυβέρνηση ως προς τις προσλήψεις και το καθεστώς των εκτάκτων συμβασιούχων του δημόσιου τομέα''.

    Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μήν διανοηθεί να καταργήσει το ΑΣΕΠ και να επαναφέρει την κομματική ισοπέδωση με το δήθεν πρόσχημα της αντικειμενικότητας των μορίων.

    [07] Εργα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/5/2002 7:32:00 μμ

    Από την προσεχή Δευτέρα και για 30 μέρες θα εκτελούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας. Η τροχαία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή προς τους οδηγούς καθώς και την προσεχή Κυριακή από τις 8.30 το πρωί θα γίνει αντικατάσταση αρμού στην ανισόπεδη γέφυρα Δυρραχίου στο ρεύμα προς Λαμία.

    [08] Στη φυλακή ο Κολοβός

    Πηγή: ΝΕΤ 17/5/2002 4:29:00 μμ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων, ο ο 40χρονος σιδηρέμπορος Χρήστος Κολοβός, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, για το στραγγαλισμό της 11χρονης Μαρίας Διδασκάλου, την Τετάρτη, στα Γιάννενα. δολοφόνος του 11χρονου κοριτσιού στα Γιάννενα. Η κατάθεσή του, στην οποία υποστήριξε ότι "έχω μια υποχρέωση σε ψυχές, έπρεπε να βρω ένα παιδί 9 μέχρι 14 χρόνων, έπρεπε να θυσιάσω μια ζωή για να σωθούν οι υπόλοιπες", έστρεψε την προσοχή της Αστυνομίας σε σατανιστικές οργανώσεις αλλά και σε υποθέσεις εξαφανίσεων, τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο Κολοβός χωρίς να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων και με σκυμμένο το κεφάλι οδηγήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο τμήμα μεταγωγών, προκειμένου να οδηγηθεί αργότερα στις φυλακές. Την ίδια ώρα, δεκάδες συγγενείς της άτυχης μικρής, αλλά και κάτοικοι των Ιωαννίνων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό Μέγαρο της πόλης αποδοκιμάζοντας τον δράστη.

    [09] Εξηγήσεις από Μπους ζητά ο αμερικανικός Τύπος

    Πηγή: ΑΠΕ 17/5/2002 5:22:00 μμ

    Επικρίσεις και σκληρή γλώσσα επιφυλλάσει ο σημερινός αμερικανικός Τύπος, στον Λευκό Οίκο, για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους ενήργησε αφού ενημερώθηκε, ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για τον αυξημένο κίνδυνο να πραγματοποιηθούν αεροπειρατείες από το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος αποδίδει πολιτικές σκοπιμότητες στο σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις πως διέθετε πληροφορίες. Μετά τους επιτελείς του και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους άφησε αιχμές κατά των Δημοκρατικών, κάνοντας λόγο "για πολιτική οσμή στο θέμα".

    Σκεπτικισμό προκαλεί ο σάλος των αποκαλύψεων

    "Μέχρι κάποιος να αποδείξει ότι η κυβέρνηση Μπους έλαβε και αγνόησε πληροφορίες που αναφέρονταν ακριβώς σε αεροπειρατείες, η χώρα θα πρέπει να ζήσει με το πολύ πιο μπερδεμένο και όχι λιγότερο ανησυχητικό γεγονός ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της δεν έπραξε ό,τι όφειλε'', σχολιάζουν σήμερα οι Νιού Γιόρκ Τάιμς.

    Οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου ότι οι πληροφορίες που ελήφθησαν δεν θα είχαν επιτρέψει να εμποδισθούν οι επιθέσεις "πρέπει να αντιμετωπισθούν με σκεπτικισμό", γράφουν οι συντηρητικοί Ουάσινγκτον Τάιμς.

    "Οι Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα να ξέρουν πώς οι υπηρεσίες ασφαλείας (των ΗΠΑ) θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επεξεργάζονται στο εξής τέτοιες πληροφορίες ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου", σημειώνεται στην ίδια εφημερίδα.

    "Η θύελλα μοιάζει παραφουσκωμένη", γράφει η Ουάσινγκτον Ποστ, η οποία αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα της αμφιβολίας όταν υποστηρίζει πως οι πληροφορίες που είχε λάβει ήταν "πολύ γενικές".

    Εντούτοις, υπογραμμίζει η εφημερίδα, "οι πολυάριθμες ενδείξεις ότι μεμονωμένα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διέθεταν πληροφορίες για τη συνομωσία, πληροφορίες που δεν ελέγχθηκαν και δεν προωθήθηκαν στη διοικητική ιεραρχία, είναι πολύ πιο ανησυχητικές".

    "Η πολεμική, επισημαίνεται στην USA Today, σηματοδοτεί μια σαφή καμπή στη συζήτηση αυτών των οκτώ τελευταίων μηνών, στη διάρκεια των οποίων τα μέλη του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπους είχαν αποφύγει να προσπαθήσουν να επιρρίψουν σε κάποιον την ευθύνη".

    ''Τώρα η εκεχειρία μοιάζει να ξεφτίζει'', προσθέτει η εφημερίδα.

    Στην επίθεση περνά ο Τσέινι

    Από την μεριά του ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι επικρίνει τους Δημοκρατικούς στο πλαίσιο της πολεμικής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Τσέινι άσκησε αυστηρή προειδοποίηση στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ζητούν από το Λευκό Οίκο λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα και από τον πρόεδρο Μπους να πει τι ακριβώς γνώριζε.

    Ο Τσέινι υποστήριξε χθες ότι η άποψη πως ο Μπους γνώριζε εκ των προτέρων για τις επιθέσεις είναι "εντελώς ανεύθυνη και εντελώς ανάξια εθνικών ηγετών εν καιρώ πολέμου".

    Πρέπει "να είναι κανείς πολύ επιφυλακτικός και να μην προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη λέγοντας πράγματα που προσφέρονται για πολεμική, όπως έγινε σήμερα, που ειπώθηκε ότι ο Λευκός Οίκος είχε εκ των προτέρων πληροφορίες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν να αποφευχθούν οι τραγικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου", επισήμανε ο Τσέινι.

    Η έρευνα που ζήτησαν οι Δημοκρατικοί για την υπόθεση αυτή "πρέπει να προστατέψει τις πηγές, να αποκλείσει τις διαρροές και να μην προκαλέσει εντυπωσιθηρικά σχόλια", κατέληξε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

    [10] Συνεδρίαση της ΕΕ για τους 13 Παλαιστίνιους

    17/5/2002 1:08:00 μμ

    Καμιά απόφαση δεν κατάφερε ακόμα να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανομή των 13 Παλαιστινίων, από την Κύπρο στις χώρες που τους δέχονται στο έδαφός τους. Οι "15" Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους το απόγευμα στη Μαδρίτη. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι στελέχη της παλαιστινιακής ηγεσίας έχουν δώσει εντολές για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, αναφέρει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [11] Νέα στοιχεία για ανεύρεση πτώματος του Περλ

    17/5/2002 12:28:00 μμ

    Η αστυνομία του Πακιστάν ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα στα περίχωρα του Καράτσι, το οποίο θεωρεί ότι ανήκει στον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάνιελ Περλ. ''Ανακαλύψαμε ένα πτώμα σε εννέα τμήματα και τα μαλλιά που βρήκαμε ενίσχυσαν την πεποίθησή μας ότι ανήκει στον Ντάνιελ Περλ'', δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. Ενας από τους ερευνητές, που βοήθησαν στην ανάσυρση του πτώματος, δήλωσε ότι το πτώμα ήταν τοποθετημένο με την πλάτη και το κεφάλι είχε τοποθετηθεί όρθιο. "Βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση, αλλά φαίνεται ότι ο κορμός ήταν ολόκληρος όταν ετάφη" επεσήμανε.

    Την πληροφορία για την ύπαρξη του πτώματος στη συγκεκριμένη περιοχή έδωσαν χθες στην αστυνομία τρία άτομα που συνελήφθησαν στο Καράτσι. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί πριν τέσσερεις μήνες στο Καράτσι, ενώ έκανε έρευνα για τη διεθνή τρομοκρατία.

    Αργότερα σε ένα βίντεο που δόθηκε σε Αμερικανούς επισήμους στην πόλη υπήρχε η σκηνή της εκτέλεσής του.

    Τέσσερα άτομα που πιστεύεται πως είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές κατηγορούνται για την απαγωγή και το φόνο του Περλ.

    [12] Βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία

    17/5/2002 12:20:00 μμ

    Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα Βουλή της χώρας, σε μια αναμέτρηση που αναμένεται να οδηγήσει στην άνετη επανεκλογή στην πρωθυπουργία του κεντροδεξιού Μπέρτι Αχερν.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.30 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ασκήσουν άνετα το εκλογικό τους δικαίωμα και να περιοριστεί η αποχή που είχε φτάσει στο 34% στις προηγούμενες εκλογές του 1997.

    Το κεντροδεξιό κόμμα ''Fianna Fail'' του πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν, που κατέχει σήμερα 73 έδρες σε σύνολο 166, αναμένεται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστό από 43% έως 50%, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ''Fianna Fail'' να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

    Τα τρία σημαντικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - το ''Fine Gael'', οι Εργατικοί και οι Πράσινοι- αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά το 35 % έως το 37% των ψήφων. Για πρώτη φορά σε τρεις από τις 42 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, οι εκλογείς θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, προκειμένου τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες. Στις υπόλοιπες 39 περιφέρειες η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αύριο το πρωί.

    [13] Συγκρούσεις στο Ανατολικό Αφγανιστάν

    17/5/2002 12:45:00 μμ

    Συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην επαρχία Πάκτια, στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και σε μέλη των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ανώτατος στρατιωτικός στη βάση Μπαγκράμ. "Μια νέα επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον των δυνάμεων της Αλ Κάιντα με τη συμμετοχή βρετανών και αυστραλών στρατιωτών", δήλωσε ο στρατηγός Ρότζερ Λέιν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση όπου βρίσκεται το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων. "Οι συμμαχικές δυνάμεις ήρθαν σε επαφή με τον εχθρό και ορισμένοι άνδρες του εχθρού σκοτώθηκαν", δήλωσε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες στους κόλπους των συμμαχικών δυνάμεων.

    [14] Πάφος:Η ''Τουραντό'' από την Οπερα Πολωνίας

    17/5/2002 7:01:00 μμ

    Η γνωστή όπερα ''Τουραντό'' του Πουτσίνι θα παρουσιαστεί στο φετινό, τέταρτο φεστιβάλ ''Πάφος-Αφροδίτη 2002'', από την Εθνική Οπερα της Πολωνίας-Θέατρο Βιέλγκι. Οι τρεις παραστάσεις, 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου, θα δοθούν στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου και το ρόλο της ''Τουραντό'' θα ενσαρκώσει η διεθνούς φήμης σοπράνο Εβα Μάρτον, ενώ μαζί της θα είναι ο Γιάνεζ Λοτρίκ, ο Ιγνάσιο Ενσίνας και η Μάργκαρετ Σίτνιακ.

    "Κτίζοντας" πάνω στην επιτυχία και τις εμπειρίες των παραγωγών της "Αϊντα" (1999), της "Κάρμεν" (2000), του "Ναμπούκο" και του "Ζορμπά" (2001), οι οργανωτές φιλοδοξούν να προσφέρουν και φέτος στους φίλους της όπερας μια μοναδική εμπειρία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 May 2002 - 16:54:13 UTC