Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από το ΣΥΝ η Νίτσα Λουλέ
  • [02] Σύσκεψη επικοινωνιακού επιτελείου κυβέρνησης
  • [03] Περίεργη έκρηξη στην Ακρόπολη
  • [04] Μέτρα για τις χωματερές
  • [05] Στην ''Ομορφη Πόλη'' και ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος
  • [06] Στο Εκλογοδικείο ένσταση Κεδίκογλου για Κρεμαστινό
  • [07] Βελτίωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
  • [08] ΗΠΑ - Ρωσία: Συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού
  • [09] Απάνθρωπη μητέρα σκότωσε το μωράκι της
  • [10] Αιματηρές επιθέσεις στον Καύκασο
  • [11] Εκρήξεις βομβών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης
  • [12] Χωρίς απώλειες πόρων το ΚΠΣ-3
  • [13] Αδιέξοδη η συνάντηση ΟΤΟΕ-τραπεζών
  • [14] Αναβλήθηκε ο αγώνας ΠΑΟ-Ολυμπιακού
  • [15] Η ΕΡΤ στους ρυθμούς του Μουντιάλ
  • [16] Τραυματισμοί αθλητών σε τροχαίο
  • [17] Ετοιμάζεται να αποσυρθεί ο Παβαρότι;
  • [18] ''Ελευθερια'' 2002 του Δήμου Αλεξανδρούπολης
  • [19] Eξι τηλεσκόπια στο μόνιτορ σας...
  • [20] Μέλισσες-''λαγωνικά'' εντοπίζουν εκρηκτικά!
  • [21] Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου

    [01] Παραιτήθηκε από το ΣΥΝ η Νίτσα Λουλέ

    13/5/2002 6:16:00 μμ

    Την παραίτησή της από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ υπέβαλε η Νίτσα Λουλέ μετά τη συνάντηση που είχε με το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Τη συνάντηση και την παραίτηση της κας Λουλέ προκάλεσε η απαίτηση του προέδρου του ΣΥΝ να ξεκαθαρίσει τη θέση της η πρώην βουλευτής. Μιλώντας νωρίτερα στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι " η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φίλη της πολλά χρόνια και θα την στηρίξει είτε είναι, είτε δεν είναι στο ψηφοδέλτιό της". Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η ενδεχόμενη συμμετοχή της κ. Λουλέ σε άλλο ψηφοδέλτιο θα κινήσει την καταστατική διαδικασία διαγραφής της από το ΣΥΝ.

    [02] Σύσκεψη επικοινωνιακού επιτελείου κυβέρνησης

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 6:47:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο καλύτερος συντονισμός και η προώθηση του κυβερνητικού έργου, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης και του κόμματος υπό τον πρωθυπουργό. « Όλα πάνε καλά », ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αύριο ο Κώστας Σημίτης, θα συνεχίσει τις επαφές του με κορυφαία στελέχη για το κυβερνητικό έργο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει το Ε.Γ. του Κινήματος με θέμα την πορεία προς την Οργανωτική Συνδιάσκεψη.

    Δεν ωφελούν η εσωστρέφεια και η διαδοχολογία

    Στο επικοινωνιακό επιτελείο μετείχαν οι Κώστας Λαλιώτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Πανταγιάς και Νίκος Θέμελης.

    « Θα κάνουμε μία οργανωτική συνδιάσκεψη με βάση την απόφαση του συνεδρίου για ένα ανοικτό αποτελεσματικό και σύγχρονο κόμμα » δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα είναι χρήσιμο, εάν για ορισμένους η συνδιάσκεψη δώσει χώρο σε συζητήσεις που θα εντείνουν την εσωστρέφεια και την άγονη διαδοχολογία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν.

    [03] Περίεργη έκρηξη στην Ακρόπολη

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 3:21:00 μμ

    Περίεργη έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε, λίγο μετά τις 2 και μισή το μεσημέρι στο πλακόστρωτο κάτω από το καφε-εστιατόριο Διόνυσος στην Ακρόπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας νεαρός. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από τον πυροκροτητή χειροβομβίδας, τον οποίον κρατούσε στο χέρι του ο νεαρός. Στο σημείο βρέθηκε μία περόνη χειροβομβίδας ανατολικής προέλευσης. Μετά την έκρηξη ο τραυματίας και ο φίλος του απομακρύνθηκαν γρήγορα με μοτοποδήλατο ενώ μία κοπέλα, που επίσης βρισκόταν μαζί τους, διέφυγε προς διαφορετική κατεύθυνση.

    [04] Μέτρα για τις χωματερές

    13/5/2002 12:57:00 μμ

    Η λειτουργία των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου παρουσιάζει σήμερα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρησης απορριμμάτων που προβλέπει τη δημιουργία χώρων υγιεινομικής ταφής σ' όλους τους νομούς. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει κάνει ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας, λειτουργούν παράνομα περισσότερες από 5.500 χωματερές.

    [05] Στην ''Ομορφη Πόλη'' και ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος

    13/5/2002 1:08:00 μμ

    Ο κ. Ευθυμιόπουλος

    Τον Ηλία Ευθυμιόπουλο πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος παρουσίασε στο χώρο του θεάτρου του Λυκαβηττού ο Χρήστος Παπουτσής ως υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης "Ομορφη Πόλη", με την οποία ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο στις επικίμενες δημοτικές εκλογές.

    Η υποψηφιότητα του κ. Ευθυμιόπουλου τόνισε ο κ. Παπουτσής αποκρυσταλλώνει την προσπάθειά μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων που θα αποτελέσει ισχυρό μέλημα της παράταξής μας.

    [06] Στο Εκλογοδικείο ένσταση Κεδίκογλου για Κρεμαστινό

    Πηγή: NET 105,8 fm 13/5/2002 12:51:00 μμ

    Την απόρριψη της ένστασης του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Κεδίκογλου κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου, Δημήτρη Κρεμαστινού θα προτείνει -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) η σύμβουλος Επικρατείας Ειρήνη Σαρπ. Ο κ. Κεδίκογλου, με την ένσταση του, έχει ζητήσει την αυτοδίκαιη έκπτωση του κ. Κρεμαστινού από το βουλευτικό αξίωμά του με το σκεπτικό ότι κατέχει θέση γενικού διευθυντή της Β' Καρδιολογικής κλινικής του Ωνάσειου Καρδιολογικού Κέντρου.

    [07] Βελτίωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

    Πηγή: ΑΠΕ 13/5/2002 3:20:00 μμ

    Ικανοποιημένοι φέρονται οι θεράποντες ιατροί από την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος συνεχίζει τη νοσηλεία του στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η υγεία του Αρχιεπισκόπου εμφανίζει βαθμιαία βελτίωση όσον αφορά τη νευρολογική της εικόνα, ο ίδιος διατηρεί καλή επαφή με το περιβάλλον ενώ η θεραπευτική του αγωγή συνεχίζεται χωρίς προβλήματα ή επιπλοκές.

    [08] ΗΠΑ - Ρωσία: Συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού

    13/5/2002 4:12:00 μμ

    Ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού επετεύχθη σήμερα μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων. Όπως ανακοίνωσε σήμερα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα υπογράψουν στα τέλη Μαΐου συνθήκη μείωσης των πυρηνικών τους οπλοστασίων.

    Τέλος στην κληρονομιά του ψυχρού πολέμου

    Η εν λόγω συνθήκη θα σημάνει τη δραματική μείωση των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν στα οπλοστάσια τους οι δυο χώρες.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι από ένα δυναμικό 6.000-7.000 πυρηνικών κεφαλών που υπάρχουν σήμερα, σε 10 χρόνια οι δυο χώρες θα φθάσουν να διαθέτουν 1700-2200.

    Η μείωση των πυρηνικών θα επιτευχθεί είτε με την αποθήκευση ορισμένων εξ αυτών είτε με τη διάλυση τους.

    '' Πάω στη Μόσχα για να υπογράψω αυτή τη συνθήκη'', δήλωσε ο Μπους στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτείται μια νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

    Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία επήλθε σε ένα από τα βασικά κείμενα της αμερικανικορωσικής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου στη Μόσχα και την Πετρούπολη.

    [09] Απάνθρωπη μητέρα σκότωσε το μωράκι της

    13/5/2002 3:49:00 μμ

    Οι ιταλικές Αρχές ανακρίνουν σήμερα τη μητέρα ενός βρέφους οκτώ μηνών που βρέθηκε νεκρό μέσα σε πλυντήριο ρούχων. Η Λορέτα Ζεν, 32 ετών, βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση σε ψυχιατρική κλινική ενώ διεξάγονται ανακρίσεις για να εξακριβωθούν οι συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία. Το κοριτσάκι Βιτόρια Κομπανιόνι Ζεν πέθανε χθες Κυριακή στο σπίτι της οικογένειας στο θέρετρο Μαντόνα ντέι Μόντι στις Ιταλικές Αλπεις. Ο σύζυγος βρήκε την γυναίκα του αμίλητη και σε κατάσταση σύγχυσης μπροστά στο πλυντήριο χθες το απόγευμα ενώ εορταζόταν σε ολόκληρο το κόσμο η Ημέρα της Μητέρας. Μέσα στο πλυντήριο βρήκε το πτώμα της μικρής Βιτόρια. ''Προς το παρόν η μητέρα είναι το μόνο άτομο που ανακρίνεται'', δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ η εισαγγελέας Ελβίρα Αντονέλι. Ιταλικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η 32χρονη έπασχε από κατάθλιψη μετά τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα και του πεθερού της. ''Λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκε η μητέρα χθες κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε ψυχιατρική κλινική'', είπε η Αντονέλι.

    [10] Αιματηρές επιθέσεις στον Καύκασο

    13/5/2002 12:38:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις Τσετσένων ανταρτών με εκρηκτικά το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων στο βόρειο Καύκασο, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Οι δύο στρατιωτικοί που ανήκαν στη δύναμη του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη που ελεγχόταν με τηλεχειρισμό, στο Γκρόζνι, διευκρίνισε το ρωσικό γενικό επιτελείο, προσθέτοντας ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι δύο στρατιώτες. Η έκρηξη άλλης τηλεχειριζόμενης νάρκης στο πέρασμα στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην περιοχή Ασινόβσκαγια, κοντά στα σύνορα με την Ινγκουσετία προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό έξι ρώσων στρατιωτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα ρωσικά στρατεύματα από την 1η Οκτωβρίου του 1999 που εισέβαλαν στην εξεγερμένη αυτή ρωσική δημοκρατία του Καυκάσου, αποτελούν στόχο σχεδόν καθημερινά του λεγόμενου ''πολέμου των ναρκών''.

    [11] Εκρήξεις βομβών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

    13/5/2002 6:47:00 μμ

    Δύο βόμβες, που είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, εξερράγησαν σήμερα με διαφορά 15 λεπτών χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Σύμφωνα με το διοικητή της Αστυνομίας οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν "απλοί" και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι είχαν στόχο τα γειτονικά ξενοδοχεία. Ο ένας μηχανισμός εξερράγη σε οικόπεδο που χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ και ο άλλος σε ένα πάρκο. Η αστυνομία απέκλεισε τις περιοχές. Πριν από μία εβδομάδα δύο εκρήξεις είχαν σημειωθεί και στο Μποντρούμ, τουριστικό θέρετρο στη νότια Τουρκία, αλλά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να δώσουν καμία εξήγηση μέχρι στιγμής.

    [12] Χωρίς απώλειες πόρων το ΚΠΣ-3

    13/5/2002 4:43:00 μμ

    Ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία της απορρόφησης των κονδυλίων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας. Σύμφωνα με τον κ.Πάχτα όχι μόνο απετράπη ο κίνδυνος απώλειας πόρων αλλά ήδη έχει εισπραχθεί και το 97% των δεσμεύσεων του 2001. Η πορεία κρίνεται ικανοποιητική δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να έχει εισπραχθεί έως το τέλος του 2003.

    Δεσμευμένο το 31% των προβλεπόμενων δπανών

    Ο υφυπουργός, ο οποίος έδωσε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΚΠΣ-3, είπε ότι το 31% των προβλεπομένων δαπανών του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έχει ήδη δεσμευτεί, ενώ έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι σε έργα προϋπολογισμού 18% του συνολικού προϋπολογισμού του ΚΠΣ-3.

    Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την πορεία του ΚΠΣ-3 θα παρέχεται μέσω της τράπεζας Πληροφοριών του υπουργείου (HELLAS/KPS.gr).

    Στην τράπεζα αυτή άρχισαν ήδη να δημοσιεύονται και οι προκηρύξεις έργων κατά γεωγραφική περιοχή και νομό, ενώ υπάρχουν και όλοι οι κανονισμοί, οι μελέτες και οι εγκύκλιοι βάσει των οποίων προωθείται το ΚΠΣ

    [13] Αδιέξοδη η συνάντηση ΟΤΟΕ-τραπεζών

    13/5/2002 6:59:00 μμ

    Ακαρπη αποδείχθηκε και η σημερινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας αλλά και του ωραρίου λειτουργίας του τραπεζικών καταστημάτων. Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών πρότειναν αυξήσεις 7,3% την ερχόμενη διετία, ενώ η ΟΤΟΕ ζητεί 10%.Τα δύο μέρη δεν όρισαν νέα συνάντηση, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ για να πάρει αποφάσεις σχετικά με νέες κινητοποιήσεις του κλάδου.

    [14] Αναβλήθηκε ο αγώνας ΠΑΟ-Ολυμπιακού

    13/5/2002 7:43:00 μμ

    Επίθεση με πέτρες από αγνώστους δέχθηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για το σημερινό 2ο ημιτελικό των πλέι οφ, εναντίον του Ολυμπιακού. Στο Τζάννειο νοσοκομείο διεκομίστηκαν οι Αλμπάνο, Αλβέρτης, Μπαλογιάννης, Σβορώνος και Καλαϊτζης. Στο νοσοκομείο μετέβη ο πρόεδρος της ομάδας, Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο προγραμματισμένος για τις 20.00 το βράδυ αγώνας με τον Ολυμπιακό αναβλήθηκε.

    O πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Μανώλης Παπακαλιάτης, ο οποίος βρισκόταν εκτός Αθηνών πληροφορήθηκε από συνεργάτες του το λιθοβολισμό του πούλμαν του Παναθηναϊκού, το οποίο κατευθυνόταν προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τους χούλιγκαν και αφού επικοινώνησε με τον κομισάριο του αγώνα έδωσε εντολή για αναβολή του δεύτερου ημιτελικού.

    "Μίλησα τηλεφωνικώς με τον κομισάριο του αγώνα και του έδωσα εντολή να επισκεφθεί τους τραυματίες παίκτες του Παναθηναϊκού, στο Τζάνειο νοσοκομείο. Παράλληλα αποφασίσαμε να αναβληθεί ο σημερινός αγώνας, ενώ αύριο θα γνωστοποιήσουμε τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής", είπε ο κ. Παπακαλιάτης.

    [15] Η ΕΡΤ στους ρυθμούς του Μουντιάλ

    13/5/2002 2:16:00 μμ

    Η ΕΡΤ για άλλη μια φορά θα είναι παρούσα σε μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση με την κάλυψη των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από τις 31 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου. Η ΕΤ1, η οποία μετατρέπεται για ένα μήνα σε αμιγώς αθλητικό κανάλι και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8 FM - Ολυμπιακό Ραδιόφωνο θα βρίσκονται εκεί για να μεταφέρουν τον παλμό του MUNDIAL 2002. Παράλληλα η ΕRΤonline, μέσα από ειδικό δικτυακό τόπο θα παρέχει πλήρη ενημέρωση στους χρήστες του Διαδικτύου.

    Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος μαζί με τους υπεύθυνους προγραμματισμού και αθλητικών μεταδόσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης παρουσίασε το πρόγραμμα της διοργάνωσης, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

    Η ΕΤ-1 θα μεταδώσει απευθείας συνολικά 112 ώρες από τους αγώνες και από 20 διαφορετικές πόλεις των δύο χωρών που διοργανώνουν το Μουντιάλ 2002. Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει και το Ολυμπιακό Ραδιόφωνο στους 101,8.

    Παράλληλα με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, η ΕRΤonline, μέσα από τον ειδικό δικτυακό τόπο που δημιούργησε για το Mουντιάλ 2002, θα παρέχει πλήρη ενημέρωση στους χρήστες του Διαδικτύου. Ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει στοιχεία για όλες τις διοργανώσεις από το 1930, αποσπάσματα video παλιών διοργανώσεων, ιστορικά στατιστικά στοιχεία, παρουσίαση γηπέδων και ομάδων και το πρόγραμμα των αγώνων και των μεταδόσεων.

    Ειδική δημοσιογραφική ομάδα, σε συνεργασία με τους απεσταλμένους του αθλητικού τμήματος της ΝΕΤ και της ΕΡΑsport, θα εργάζεται σε 24ωρη βάση, ώστε να παρέχει πλήρη ενημέρωση καθώς και online την εξέλιξη των αγώνων. Επίσης θα υπάρχει ειδικό mail service το οποίο θα στέλνει καθημερινά στους εγγεγραμμένους ενημερωτικό δελτίο με τις τελευταίες εξελίξεις.

    [16] Τραυματισμοί αθλητών σε τροχαίο

    13/5/2002 2:54:00 μμ

    Θρήνος έγιναν οι επιτυχίες του Ποδηλατικού Ομίλου Ηρακλείου αφού επιστρέφοντας η αποστολή από τους αγώνες από τα ''Βενιζέλεια'' στα Χανιά και ενώ το πούλμαν με τους αθλητές καθώς το αυτοκίνητο που μετέφερε τα ποδήλατα ήταν σταθμευμένα, έπεσε πάνω τους ένα ΙΧ με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά ο προπονητής του ΠΟΗ Κάστρο Νικος Κουμπενάκης, και ελαφρά δυο αθλητές.

    Συγκεκριμένα αυτοκίνητο οδηγούμενο από τον Μαυραειδή Βασίλειο του Δημητρίου, 19χρονών κάτοικο Ηρακλείου, ενώ προχωρούσε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, έκανε αναστροφή και συγκρούσθηκε με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα του ΠΟΗ Κάστρο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του Κουμπενάκη Νικολάου του Παναγιώτη ετών 33, κατοίκου Ηρακλείου, προπονητή του "Κάστρο" ο οποίος αποβίβαζε αγωνιστικά ποδήλατα από το σταθμευμένο όχημα και τον ελαφρύ τραυματισμό των αθλητών Πασσαδάκη Ιωάννη του Δημητρίου, 19 χρονών, μαθητή και του Σωτηροπούλου Τηλέμαχου του Χρήστου 18 χρονών, κατοίκου Ξηροποτάμου, φοιτητή.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ενεργείται προανάκριση. Ο Κουμπενάκης υποβλήθηκε σε εγχείρηση και βρίσκεται εκτός κινδύνου ενώ οι αθλητές μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    [17] Ετοιμάζεται να αποσυρθεί ο Παβαρότι;

    13/5/2002 2:33:00 μμ

    Ο παγκοσμίου φήμης Iταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι φέρεται ότι δήλωσε πως φθάνει το τέλος της καριέρας του στην όπερα, καθώς τα προβλήματα υγείας του τον να ανάγκασαν να ματαιώσει δύο προγραμματισμένες εμφανίσεις του στη Νέα Υόρκη την τελευταία στιγμή.

    Ο Παβαρότι δέχθηκε τα πυρά των αμερικανικών ΜΜΕ καθώς δεν εμφανίσθηκε ούτε χθες βράδυ αφήνοντας ένα θέατρο γεμάτο κόσμο να περιμένει την εμφάνιση του στην ''Τόσκα'', στην Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

    Μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση

    ''Ο Χοντρός δεν θα τραγουδήσει'' έγραφε την Παρασκευή η εφημερίδα New York Post μετά την αναβολή της εμφάνισης του Παβαρότι το βράδυ της Τετάρτης.

    ''Εάν η κατάσταση συνεχισθεί έτσι είναι προφανές ότι πρέπει να αποσυρθώ - από όλα'', δήλωσε ο Παβαρότι στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα. Ο Παβαρότι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ότι ο χρόνος που θα λάβει την τελική απόφαση για να αποχαιρετίσει τη σκηνή πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα.

    ''Είναι η πιο δύσκολη απόφαση γιατί ακόμα δεν ξέρω εάν αυτή η στιγμή έφθασε ή εαν η τελευταία κρίση οφείλεται στα προβλήματα της υγείας μου'', δηλώνει ο 67χρονος τενόρος.

    ''Εαν είχα αποφασίσει να τραγουδήσω τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Σέβομαι το κοινό μου και την Μετροπόλιταν πιστέψτε με, αλλά η φωνή μου πραγματικά με πρόδωσε'', κατέληξε ο Παβαρότι.

    [18] ''Ελευθερια'' 2002 του Δήμου Αλεξανδρούπολης

    13/5/2002 2:31:00 μμ

    Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι εκδηλώσεις των "ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ" 2002 του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που θα ολοκληρωθούν στις 19 Μαϊου. "Αφετηρία" των εκδηλώσεων ήταν τα εγκαίνια έκθεσης υδατογραφιών του Σπύρου Βασιλείου, από την ιδιωτική συλλογή του γιατρού Νικήτα Κόκκοτα, ενώ η συνέχεια του προγράμματος επιφυλάσσει ρεσιτάλ Κιθάρας με θέμα "Μουσικές διαδρομές του αιώνα μας στη Θράκη", λαϊκή συναυλία με την ορχήστρα του Γαβρήλου Κοκώνα, θεατρική παράσταση "Οι Αμαξαδες" του Μίλος Νίκολιτς , συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, παρουσίαση ερευνητικού προγράμματος για την παραδοσιακή μουσική και τους μουσικούς της Θράκης, συναυλία "Τριο Πνευστών - Πιάνου" κ.λπ. Επίσης στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου ενώ στις 17 Μαϊου θα διεξαχθούν οι τελικοί σχολικοί αγώνες (Στίβου - Ποδοσφαίρου - Βόλλεϋ - Μπάσκετ) στο εθνικό στάδιο " Φωτης Κοσμας ".

    [19] Eξι τηλεσκόπια στο μόνιτορ σας...

    13/5/2002 3:44:00 μμ

    Την επόμενη φορά που θα θέλετε να δείτε τον ουρανό με τηλεσκόπιο, πιθανόν να έχετε τη δυνατότητα να τον παρατηρήσετε μέσω διαδικτύου!

    Οι δημιουργοί του προγράμματος eStar σχεδιάζουν να συνδέσουν τουλάχιστον έξι τηλεσκόπια, τρία σε κάθε ημισφαίριο, σε ένα σύστημα που θα τηλε-ελέγχεται μέσω του Δικτύου.

    Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από τα Πανεπιστήμια Τζον Μουρς, Έξετερ και Λίβερπουλ, θα είναι ανοιχτό για αστρονόμους, σπουδαστές, μαθητές και ερασιτέχνες, οι οποίοι θα μοιράζονται το χρόνο παρατήρησης.

    Το "έξυπνο λογισμικό" που θα χρησιμοποιείται, θα ανιχνεύει αυτομάτως τα ενδιαφέροντα αντικείμενα και φαινόμενα, με τη χρήση ον-λάιν βάσεων δεδομένων και των τηλεσκοπίων.

    Σύμφωνα με τον δρ Ντέιβ Κάρτερ, του προγράμματος eStar, το δίκτυο των τηλεσκοπίων θα επιτρέπει στους αστρονόμους να παρακολουθούν συνεχώς τα ουράνια σώματα κάτι που δεν ήταν εφικτό με τη χρήση ενός μόνο αστεροσκοπείου.

    Πηγές: http://www.Onlinejournalism.com/ BBC eStar

    http://www.estar.org.uk Liverpool John Moores University - http://www.astro.livjm.ac.uk University of Exeter - http://www.astro.ex.ac.uk University of Liverpool - http://www.physics.liv.ac.uk

    [20] Μέλισσες-''λαγωνικά'' εντοπίζουν εκρηκτικά!

    13/5/2002 2:30:00 μμ

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει από επιστήμονες να εκπαιδεύσουν μέλισσες ώστε να εντοπίζουν ίχνη εκρηκτικών, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν μια μέρα να εντοπίζουν βόμβες, γράφουν σήμερα οι New York Times. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, βρίσκεται ακόμη στην αρχή, αλλά έχει περάσει το πρώτο στάδιο.

    Οι μέλισσες εκπαιδεύτηκαν κατ' αρχάς να βοηθούν στον εντοπισμό ναρκών και τώρα εκπαιδεύονται να εντοπίζουν ένα φορτηγό που φέρει ίχνη εκρηκτικών!

    Πολυετείς και πολυδάπανοι πειραματισμοί-Σίγουροι για τα αποτελέσματα οι ειδικοί

    Η όσφρηση των μελισσών, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ενός ερευνητικού εργαστηρίου της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τέξας, είναι αξιόπιστη σε ποσοστό άνω του 99%.

    Έτσι μελίσσια θα μπορούν να τοποθετούνται σε σημεία ελέγχου ασφαλείας ενώ πολύ αργότερα οι μέλισσες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό βιολογικών ή χημικών επιθέσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Οι ερευνητές σκέπτονται στη συνέχεια να εφοδιάσουν τις μέλισσες με πομπούς μεγάλους σαν κόκκους ρυζιού ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν, προσθέτει η εφημερίδα.

    Για να τις ανταμείβουν, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μοντάνα, που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα, τους δίνουν ζάχαρη.

    Οι υπεύθυνοι του Πενταγώνου παραδέχονται πως τα πειράματα αυτά μπορεί να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό ή και να προκαλούν κοροϊδίες, αλλά είναι σίγουροι ότι θα έχουν αποτελέσματα.

    Από το 1998, το Πεντάγωνο δαπανά 25 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα αυτό καθώς και για άλλα ανάλογα που αφορούν ζώα.

    [21] Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου

    13/5/2002 1:34:00 μμ

    Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι επισκέπτες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων, στο Kew του δυτικού Λονδίνου αφού στη πλούσια συλλογή των σπάνιων φυτών συγκαταλέγεται πλέον, σε πλήρη άνθηση, και το Amorphophallus titanum το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο αλλά και το πιο δύσοσμο λουλούδι του κόσμου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους το λουλούδι αυτό φυτρώνει στα παρθένα δάση της Σουμάτρα και χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει. Κι ενώ ανθίζοντας πριν από μερικές μέρες αποκάλυψε το εντυπωσιακό εσωτερικό του, στο χρώμα του αίματος, ωστόσο αυτό συνοδεύτηκε από την απελευθέρωση μιας έντονης μυρωδιάς αποσύνθεσης(!) κάτι που πάντως δε στάθηκε αρκετό για να αποθαρρύνει τους πολυάριθμους επισκέπτες. Στον αντίποδα αυτής της αρχέγονης μεγαλοπρέπειας, βρίσκονται τα θαύματα των γονιδιακών διασταυρώσεων. Απόδειξη αυτών η πρώτη μαύρη τουλίπα με πέταλα που καταλήγουν σε κροσοϊδές αγκαθωτό άκρο, η οποία αποτελεί δημιούργημα και καύχημα για έναν Πολωνό κηπουρό.

    Χρειάστηκαν δύο δεκατίες δουλειάς

    Πρόκειται για τον Ρομάν Ζιμάνσκι, ο οποίος ''έβαλε τα γυαλιά'' στους κατ' εξοχήν ειδικούς Ολλανδούς αλλά και Βρετανούς καλλιεργητές τουλίπας σε έναν αγώνα ταχύτητας για τη δημιουργία μιας σπάνιας τουλίπας.

    Ο Ζιμάνσκι είπε ότι του πήρε δύο δεκαετίες συστηματικής δουλειάς και κυρίως επιμελούς διασταύρωσης για να δημιουργήσει τελικά αυτό το μοναδικό στον κόσμο λουλούδι.

    Παρότι οι φυτοκόμοι, χρόνια τώρα, κατέχουν άριστα την τέχνη της γονιμοποίησης και διασταύρωσης της μαύρης τουλίπας καθώς και ποικιλόχρωμων τουλίπων που τα πέταλά τους καταλήγουν σε κροσοϊδές άκρο, μια τέτοια διασταύρωση σε μαύρη τουλίπα παρέμενε άπιαστο όνειρο.

    Το ανθοκομικό αυτό θαύμα έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στην έκθεση τουλίπας ''Tulipan 2002'' που γίνεται στην πόλη Πόζναν της δυτικής Πολωνίας αυτή την εβδομάδα.

    Οπως ήταν φυσικό ο Πολωνός κηπουρός δεν αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του και το μόνο που δήλωσε είναι ότι βασίστηκε στη μεγάλη γονιδιακή τράπεζα ειδών τουλίπας που συνέλεγε επί πολλά χρόνια από όλο τον κόσμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 May 2002 - 16:57:27 UTC