Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετ' εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων
  • [02] Επίσκεψη Σημίτη στο Καστελόριζο
  • [03] Στον ανακριτή ο Χρήστος Βουλγαράκης
  • [04] Φθορές σε εκκλησία προκάλεσαν άγνωστοι
  • [05] Συντριβή αεροσκάφους στην Τυνησία
  • [06] Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Σιβηρία
  • [07] Σήμερα η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
  • [08] Κανονικά οι εκλογές στην Ολλανδία
  • [09] Μεξικό:Αγανακτισμένος οδηγός σκότωσε παιδιά
  • [10] Μπαγκλαντές:Δραματικός ο απολογισμός ναυαγίου
  • [11] ''Πυρά'' των ΗΠΑ κατά Λιβύης-Συρίας-Κούβας
  • [12] Αμαχοι Αφγανοί-θύματα νέων βομβαρδισμών
  • [13] Εναρξη νέου γύρου επαφών Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [14] Τσάι: Πολύτιμος σύμμαχος των καρδιοπαθών
  • [15] Μουσικό φεστιβάλ στη Βέροια

    [01] Μετ' εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων

    7/5/2002 5:22:00 μμ

    Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, γι' αυτό βρίσκεται σε επιφυλακή όλη η δύναμη της Τροχαίας, κάνοντας παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία για τη διευκόλυνση των οδηγών. Αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών-Λαμίας, καθώς και στην εθνική Πάτρας-Κορίνθου. Η Τροχαία έχει παραχωρήσει επιπλέον λωρίδες κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το 53ο έως το 46ο χλμ στην Κακιά Σκάλα και από το 27ο έως το 10ο χλμ στην Ελευσίνα.

    Στο Αντίρριο, η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, μιας και άρχισαν να γίνονται δρομολόγια και από την ανατολική προβλήτα, ενώ αυξήθηκαν σε 18 τα φέρυ μπόουτ. Προηγουμένως, η ουρά χιλιομέτρων που σχημάτιζαν χιλιάδες αυτοκίνητα έφθανε ως το Μεσολόγγι.

    Αυξημένη αλλά ελεγχόμενη κίνηση παρατηρείται στα λιμάνια, καθώς και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος και σε αυτή την πασχαλινή έξοδο, καθώς από το Σάββατο του Λαζάρου έως αυτή την ώρα, 59 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 632 τραυματίστηκαν σε 480 τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν στο σύνολο του οδικού δικτύου.

    [02] Επίσκεψη Σημίτη στο Καστελόριζο

    7/5/2002 6:21:00 μμ

    Το Καστελόριζο επισκέφτηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη συζύγό του. Ο κ. Σημίτης βρέθηκε κοντά στους στρατευμένους σε μονάδα του νησιού και στη συνέχεια μετέβη στο Δήμο Μεγίστης, όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης. Επίσης, επισκέφθηκε το πολυδύναμο ιατρείο του νησιού. Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε,μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας. Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν αλλάξει τα πάντα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το απόγευμα.

    [03] Στον ανακριτή ο Χρήστος Βουλγαράκης

    Πηγή: ΝΕΤ 7/5/2002 6:10:00 μμ

    Στον Ανακριτή Λαμίας παρουσιάζεται σήμερα ο Χρήστος Βουλγαράκης, πατέρας της 13χρονης Βασιλικής, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία της. Ο Βουλγαράκης αρνείται ότι είναι ο δράστης της δολοφονίας της κόρης του, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα απαγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δακτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στο μαχαίρι με το οποίο δολοφονήθηκε η 13χρονη πριν από μερικές ημέρες, στο χωριό Πελασγία Φθιώτιδας, ανήκει στον Χρήστο Βουλγαράκη.

    [04] Φθορές σε εκκλησία προκάλεσαν άγνωστοι

    7/5/2002 12:31:00 μμ

    Φθορές σε ιερά σύμβολα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στην Ακρόπολη προξένησαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι δράστες έσκισαν και πέταξαν στο έδαφος την ελληνική σημαία και τη σημαία της εκκλησίας, που βρίσκονταν στο προαύλιο, πέταξαν λάσπες στην εξωτερική εικόνα του ναού και έσπασαν ένα τμήμα από τον Επιτάφιο.

    [05] Συντριβή αεροσκάφους στην Τυνησία

    7/5/2002 7:16:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών συνετρίβη σήμερα κοντά στην Τύνιδα. Το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πριν συντριβεί, γύρω στα 6 χλμ από το αεροδρόμιο, όπου θα προσγειωνόταν στις 18.30 -ώρα Ελλάδας- προερχόμενο από το Κάιρο. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες και οχταμελές πλήρωμα.

    Οπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Ρόιτερ ορισμένοι επιβαίνοντες είναι ζωντανοί, ωστόσο δεν γνωρίζουν τον αριθμό, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή οι επιζώντες είναι γύρω στους 20. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από διάφορες πηγές, το αεροσκάφος είναι ένα Boeing 737 και μετέφερε 55 επιβάτες", είπε η ίδια πηγή. "Ενα μέλος του πληρώματος τηλεφώνησε για να μας πει ότι το αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, αλλά αυτή ήταν η τελευταία είδηση που λάβαμε", δήλωσε άλλη πηγή των αιγυπτιακών αερογραμμών στο Γαλλικό πρακτορείο.

    [06] Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Σιβηρία

    7/5/2002 6:35:00 μμ

    Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 συνετρίβη σήμερα στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη δημοκρατία Αλτάι (Σιβηρία), με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 11 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα πτώματα των τριών μελών του πληρώματος και των οκτώ επιβατών, που ήταν όλοι τους αθλητές του σνόουμπορντ. Σύμφωνα με πηγή των σωστικών συνεργείων οι οκτώ αθλητές είχαν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο προκειμένου να μεταφερθούν με τον τρόπο αυτό σε μία βουνοκορφή ύψους 3.800 μέτρων.

    [07] Σήμερα η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

    7/5/2002 5:56:00 μμ

    Ο νέος πρωθυπουργός

    Η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης θα ανακοινωθεί απόψε, δήλωσε ο γκωλλικός βουλευτής Ντομινίκ Περμπέν, υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οπως είπε ο Περμπέν κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο όπου γευμάτισε με τον Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ο νέος πρωθυπουργός θα μεταβεί πάλι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων το απόγευμα και προς το βράδυ θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μελών της κυβέρνησής του. Ο Ραφαρέν, ο οποίος διορίστηκε χθες από τον Ζακ Σιράκ στην πρωθυπουργία, επισκέφτηκε το πρωί το προεδρικό μέγαρο, όπου είχε δίωρη συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο.

    [08] Κανονικά οι εκλογές στην Ολλανδία

    7/5/2002 4:37:00 μμ

    Οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θα διεξαχθούν στις 15 Μαΐου, όπως έχει προγραμματισθεί, παρά τη χθεσινή δολοφονία του ακροδεξιού ηγέτη Πιμ Φόρτουιν. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ κατόπιν διαβουλεύσεων που είχε με τις ηγεσίες των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού κόμματος του Φόρτουιν. Εν τω μεταξύ ο ύποπτος που συνελήφθη για τη δολοφονία του ακροδεξιού δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής στην παραμικρή δήλωση προς τις ανακριτικές αρχές.

    ''Η Ολλανδία θρηνεί τη χαμένη της πολιτική αθωότητα''

    ''Ο ύποπτος δεν έχει κάνει δήλωση'', είπε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Τέο Χόφστεε στους δημοσιογράφους, πρόσθεσε ωστόσο ότι στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 32χρονου άνδρα στο Χάρντερβεϊκ της κεντρικής Ολλανδίας, βρέθηκαν σφαίρες του ίδιου διαμετρήματος με εκείνες που βρέθηκαν και στον τόπο του εγκλήματος.

    Ο Χόφστεε είπε ακόμα ότι στο σπίτι του ύποπτου, ο οποίος έχει λευκό ποινικό μητρώο, βρέθηκε ακόμα ''υλικό που δείχνει συμμετοχή σε περιβαλλοντική δραστηριότητα'', αν και όπως διευκρίνισε, δεν γίνεται συσχετισμός του στοιχείου αυτού με τη δολοφονία του Φόρτουιν.

    Τέλος, ο Ολλανδός δικαστικός είπε ότι η αστυνομία βρήκε ένα αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί από τον ύποπτο στο Χίλβερσουμ, όπου δολοφονήθηκε ο ακροδεξιός πολιτικός και ότι ο ύποπτος ήταν ήρεμος και ''είχε λογική συμπεριφορά'' όταν συνελήφθη λίγο μετά τη δολοφονία.

    Ο ύποπτος, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, πρόκειται να προσαχθεί αύριο για πρώτη φορά σε δικαστήριο του Αμστερνταμ, όπου η εισαγγελία θα ζητήσει την άδεια παράτασης της κράτησής του.

    Στο μεταξύ και ενώ πυκνώνουν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της Ευρώπης για τη δολοφονία του Φόρτουιν η Ολλανδία, που δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ, θρηνεί τη χαμένη της πολιτική αθωότητα, όπως παρατηρεί το σχόλιο της εφημερίδας De Volksrant, αναφερόμενη στην ''πρώτη πολιτική δολοφονία στη σύγχρονη ιστορία της Ολλανδίας''.

    ''Είναι φανερό με οδυνηρό τρόπο ότι πρόκειται για μια επίθεση στην ίδια την ψυχή της δημοκρατίας. Οταν η ελευθερία το λόγου θάβεται κάτω από ένα καταιγισμό από σφαίρες, είναι το τέλος'', παρατηρεί η Trouw, ενώ η De Telegraaf κάνει λόγο για ''άνανδρη και αποτρόπαιη επίθεση, όχι μόνο ενάντια στον Φόρτουιν, αλλά ενάντια σε μία ''κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου η ελευθερία του λόγου είναι πρωτεύουσα''.

    Εν τω μεταξύ και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε χθες βράδυ τη δολοφονία του Φόρτουιν, χαρακτηρίζοντάς την ως ''πράξη ακατανόητη''. ''Οι ΗΠΑ συμμερίζονται το σοκ των φίλων της στην Ολλανδία'', τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπρέντα Γκρίνμπεργκ.

    Επεισόδια από ακροδεξιούς στο κέντρο της Χάγης

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο σχηματισμός του Φόρτουιν θα συγκέντρωνε περί τις 25 έδρες στην Κάτω Βουλή, γεγονός που θα το καθιστούσε την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

    Το ποσοστό του κόμματος του Φόρτουιν αναμενόταν ως ακόμη μία δοκιμή για την αύξηση του ρεύματος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.

    Ο θάνατος του Φόρτουιν πυροδότησε βίαια επεισόδια χθες τη νύχτα στο κέντρο της Χάγης μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και οπαδών του. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Τα επεισόδια έγιναν κοντά στο κοινοβούλιο. Ορισμένοι διαδηλωτές κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές. Κάποιοι έφεραν τον αγκυλωτό σταυρό. Λίγο πριν τις συγκρούσεις, οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τους δημοσιογράφους ότι "δαιμονοποίησαν" τον ηγέτη τους. "Είναι λάθος των ΜΜΕ", φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν απειλητικοί με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στη διαδήλωση. "Η Ολλανδία νοσεί", φώναζαν κάποιοι άλλοι.

    Προβάδισμα της Ακροδεξιάς στη Νορβηγία

    Εν τω μεταξύ, στη Νορβηγία, δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Norsk Gallup δείχνει ότι το Κόμμα της Προόδου (FRP) που ανήκει στο χώρο της λαϊκιστικής δεξιάς αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται σε πρώτη πολιτική δύναμη της Νορβηγίας, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη του ενός τετάρτου περίπου των ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29ης Απριλίου και 5ης Μαΐου, το FRP του χαρισματικού Καρλ Ιβαρ Χάγκεν θα συγκέντρωνε το 23,5% των ψήφων εάν γίνονταν σήμερα οι εκλογές, ποσοστό 1,5% μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγράψει στις δημοσκοπήσεις ένα μήνα νωρίτερα.

    Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών το κόμμα του Χάγκεν, το οποίο συχνά καταφεύγει σε ξενοφοβικές ''κορώνες'', αλλά απορρίπτει κάθε συγγένεια με το Εθνικό Μέτωπο του γάλλου Λεπέν, έχει καταρρίψει ρεκόρ δημοτικότητας, καθώς περιοδικά καταγράφει ποσοστα άνω των 34% σε ανάλογες δημοσκοπήσεις.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το συντηρητικό κόμμα της Νορβηγίας, επικεφαλής του κυβερνώντος συνασπισμού, υποχωρεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,5% (-2,5%), ενώ το Εργατικό κόμμα, παραδοσιακά κυρίαρχο κόμμα στην πολιτική ζωή της Νορβηγίας, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 19% (-0,5%). Πάντως οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία δεν προγραμματίζονται νωρίτερα από το 2005.

    [09] Μεξικό:Αγανακτισμένος οδηγός σκότωσε παιδιά

    7/5/2002 6:38:00 μμ

    Παρανοϊκός οδηγός στο Μεξικό έπεσε με το όχημά του πάνω σε παιδιά, σκοτώνοντας δύο, ένα 3χρονο αγόρι και ένα 4χρονο κορίτσι και τραυματίζοντας περισσότερα από 20 άτομα. Μεταξύ των τραυματιών είναι ο διευθυντής του σχολείου και ένα μωρό 4 μηνών, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Ο 56χρονος Χοσέ Λουί Νιέτο, που συνελήφθη από την αστυνομία και κρατείται, αντικρίζοντας την ομάδα των παιδιών και των ενηλίκων που στέκονταν έξω από το σχολείο, μπροστά στη σημαία, έκανε όπισθεν και στη συνέχεια οδήγησε το όχημα με ταχύτητα πάνω τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός είχε εξαγριωθεί με τα προβλήματα που δημιουργούσε στην κίνηση των αυτοκινήτων η καθημερινή τελετουργία της έπαρσης της σημαίας έξω από το σχολείο.

    [10] Μπαγκλαντές:Δραματικός ο απολογισμός ναυαγίου

    7/5/2002 6:24:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Περισσότεροι από 320 είναι οι νεκροί από το ναυάγιο που πορθμείου την περασμένη εβδομάδα, στον ποταμό Μέγκνα, στο Μπανγκλαντές. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν σήμερα 19 αποσυντεθημένα πτώματα από τη λάσπη. Οι διασώστες έχουν ανασύρει μέχρι τώρα περισσότερα από 320 πτώματα, ενώ δεκάδες άλλα πιστεύεται ότι έχουν παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού. Το ναυάγιο είναι το δεύτερο χειρότερο ναυτικό ατύχημα στην ιστορία του Μπανγκλαντές.

    [11] ''Πυρά'' των ΗΠΑ κατά Λιβύης-Συρίας-Κούβας

    7/5/2002 12:56:00 μμ

    Ο υφ. Εξωτερικών

    Τ.Μπόλτον

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν για πρώτη φορά δημόσια τρία κράτη, τη Λιβύη, τη Συρία και την Κούβα, ότι κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής. Για την Κούβα μάλιστα τόνισαν ότι τα διαθέτει σε "εκτός νόμου" χώρες. Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Μπόλτον, υπεύθυνο για τη διεθνή πολιτική ασφάλειας, στη διάρκεια ομιλίας του στο συντηρητικό ινστιτούτο Heritage Foundation. Ο κ. Μπόλτον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω χώρες δεν θα τροφοδοτήσουν τους τρομοκράτες με τέτοια όπλα.

    Μπόλτον: Οσοι δεν συμμορφωθούν, θα γίνουν στόχοι μας...

    ''Η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει ένα νέο κύμα τρομοκρατίας''- μετά απ' αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου- δήλωσε ο Μπόλτον. ''Τα κράτη που προωθούν την τρομοκρατία και κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής πρέπει να σταματήσουν...τα κράτη που αρνούνται την τρομοκρατία και την κατασκευή των όπλων αυτών μπορούν να πάρουν μέρος στην προσπάθειά μας. Αυτά που δεν θα το κάνουν θα πρέπει να περιμένουν ότι θα γίνουν στόχοι μας'', είπε.

    Ο Μπόλτον πρόσθεσε οτι ''δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λιβύη εξακολουθεί τις προσπάθειές της για πυρηνικά όπλα'', όπως και χημικά και βιολογικά. ''Ανησυχούμε'', συνέχισε, ''για τις προόδους της Συρίας στην υποδομή χημικών όπλων, στην ανάπτυξη βιολογικών όπλων ''.

    Για την Κούβα, είπε ότι η απειλή που εκπροσωπεί για την αμερικανική ασφάλεια έχει "υποβαθμιστεί" , ότι η Αβάνα ''διαθέτει τουλάχιστον περιορισμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης επιθετικών βιολογικών όπλων" και ότι έχει δώσει την τεχνολογία της και σε άλλα "εκτός νόμου" κράτη.

    Ο ίδιος τόνισε ότι κάνει αυτές τις παρατηρήσεις δημόσια για πρώτη φορά, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που έχει τροφοδοτήσει η Κούβα, για να προστατεύσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    [12] Αμαχοι Αφγανοί-θύματα νέων βομβαρδισμών

    7/5/2002 12:37:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 30 άμαχοι τραυματίσθηκαν χθες στην επαρχία Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, από βόμβα, ή πύραυλο αμερικανικού αεροσκάφους, ο οποίος έπληξε τη μικρή κοινότητα Νταμπερί, 35 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Ασανταμπάντ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (ΑΙΡ). Η κοινότητα υπήρξε προπύργιο του Κασμίρ Χαν, τοπικού διοικητή πιστού στον πολέμαρχο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ. Ο Κασμίρ Χαν είχε δηλώσει πως προσχωρεί στις τάξεις της Βόρειας Συμμαχίας, της στρατιωτικής δύναμης από διάφορες εθνότητες του Αφγανιστάν, που με την υποστήριξη των ΗΠΑ ανέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν.

    [13] Εναρξη νέου γύρου επαφών Κληρίδη-Ντενκτάς

    7/5/2002 12:14:00 μμ

    Επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο ο Αλβαρο ντε Σότο για να συμμετάσχει στο νέο γύρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο Αλβαρο ντε Σότο είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού για την πορεία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέρριψε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την έλλειψη προόδου, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλβαρο ντε Σότο ότι δεν προέβη σε σωστή ενημέρωση για τις συνομιλίες και για το έγγραφο που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. ντε Σότο θα μεταβεί από το αεροδρόμιο Λάρνακας κατευθείαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματισθεί η πρώτη συνάντηση του τέταρτου γύρου των συνομιλιών.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και για την επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες.

    [14] Τσάι: Πολύτιμος σύμμαχος των καρδιοπαθών

    7/5/2002 12:24:00 μμ

    Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προστατεύσει τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα. Την ενδιαφέρουσα αυτή πληροφορία αναφέρει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα. Από τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν, μεταξύ των ατόμων που είχαν υποστεί καρδιακή κρίση, αυτοί που έκαναν ισχυρή κατανάλωση τσαγιού, εμφάνισαν ποσοστό θνησιμότητας μικρότερο κατά 44% αυτών που δεν έπιναν τσάι.

    Επιστημονικές αποδείξεις για την ευεργετική επίδραση του τσαγιού

    ''Τα οφέλη του τσαγιού έχουν περιγραφεί σε πολυάριθμες μελέτες τα τελευταία χρόνια, αλλά τα πιο σημαντικά παρατηρούνται μεταξύ αυτών που ήδη πάσχουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Τα οφέλη αυτά προέρχονται από μια ομάδα αντιοξειδωτικών, που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή και βρίσκονται στο μαύρο και το πράσινο τσάι", λέει ο ερευνητής Κένεθ Μουκάμαλ.

    Η μελέτη, την εποπτεία της οποίας είχε ο δόκτωρ Μουκάμαλ, έγινε στο ιατρικό κέντρο Μπεθ Ισραελ, στη Βοστόνη, σε 1.990 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, γύρω στα 60 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιάς.

    [15] Μουσικό φεστιβάλ στη Βέροια

    7/5/2002 6:28:00 μμ

    Ενα νέο πολιτιστικό θεσμό εγκαινιάζει από αύριο ο Δήμος της Βέροιας σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού που εδρεύει στην πόλη.

    Πρόκειται για το μουσικό φεστιβάλ "Ανθρώπινη φωνή" που φιλοδοξεί από φέτος να προσφέρει στο φάσμα της φωνητικής τέχνης, αλλά και να συμβάλει σε σειρά μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη διάρκεια του χρόνου στην πόλη. Καλλιτεχνική διευθύντρια του νεοσύστατου φεστιβαλ ορίστηκε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο στις 9 το βράδυ με θέατρο δρόμου (προάγγελο των εκδηλώσεων) στο χώρο της Πλατείας Ωρολογίου της Βέροιας. Ακολουθεί την Πέμπτη 9 Μαίου συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας "Λυκούργος Αγγελόπουλος" στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου ενώ στο "Χώρο Τεχνών" της Βέροιας αρχίζουν την Παρασκευή οι καθημερινές συναυλίες του κύριου προγράμματος.

    Στις 9 το βράδυ θα δοθεί μουσική παράσταση με διασκευασμένες άριες και τραγούδια από γνωστά μιούζικαλς με τη Σόνια Θεοδωρίδου και τη μικτή παιδική χορωδία της Βέροιας υπο τον τίτλο "Techn-o-pera-Το τραγούδι είναι ο παλμός της καρδιάς".

    Το Σάββατο επίσης στις 9 το βράδυ ο Χρόνης Αηδονίδης θα ερμηνεύσει "Πασχαλιάτικα της Ανοιξης και άλλα Θρακιώτικα τραγούδια" και την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και στις 9 το βράδυ θα δοθούν δύο μουσικές παραστάσεις με τη Σαββίνα Γιαννάτου, το Σπύρο Σακκά και τον Αντώνη Κοντογεωργίου με τραγούδια και κείμενα από την "Λιλιπούπολη".

    Εργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκη θα ερμηνεύσουν τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ η Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), το Μουσικό σύνολο "Μάνος Χατζιδάκις" , η Ελλη Πασπαλά και ο Δώρος Δημοσθένους, ενώ την Τετάρτη η χορωδία της ΕΡΤ και η Παιδική Χορωδία της Λάρισας θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο.

    Η φετινή εναρκτήρια εκδήλωση κλείνει την Κυριακή 19 Μαΐου με συναυλία της Ορχήστρας και Χορωδίας της Εθνικής Οπερας της Μολδαβίας με τη συμμετοχή της σοπράνο Tatiana Ivanova Kobzeva, της Tatiana Busuioc (άλτο), του τενόρου Nicolae Busuioc και του μπάσου Vitalie Cires.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 May 2002 - 16:54:30 UTC