Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Σημίτη: στόχοι και προτεραιότητες
  • [02] Δολοφονήθηκε Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός

    [01] Ομιλία Σημίτη: στόχοι και προτεραιότητες

    6/5/2002 10:36:00 μμ

    Τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του 2004, εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, σε συνεστίαση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ σε ξενοδοχείο της Ρόδου. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ν.Δ, την οποία χαρακτήρισε ένα κόμμα ''που δεν έχει προγραμματικές δεσμεύσεις, δεν έχει θέσεις και δεν έχει προτάσεις".

    Σημίτης: υποκρισία και θράσος οι πολιτικές θέσεις της ΝΔ

    Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του χαρακτήρισε υποκρισία και θράσος τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ για καθεστώς και κατεστημένο στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά είπε ''τους λέμε με περηφάνια ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη που νίκησε το καθεστώς όπως κυριαρχούσε για χρόνια στην Ελλάδα. Γκρέμισε το συντηρητικό κατεστημένο του οποίου επιφανή στελέχη συμμετέχουν και εκφράζουν σήμερα τη ΝΔ''.

    Ακόμα, ο κ. Σημίτης είπε ότι η σταθερή πολιτική του εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης εγγυάται τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, εγγυάται τους μεγάλους εθνικούς και λαϊκούς στόχους της σύγκλισης, της Ολυμπιάδας και της πιο ισχυρής Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

    Για ανεργία, φορολογική μεταρρύθμιση, Παιδεία και Υγεία

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ανεργίας, για την οποία είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πτώση κατά 1,5%, ενώ με το νέο φορολογικό σύστημα, για το οποίο θα κατατεθούν σύντομα προτάσεις ''αλλάζουν τα φορολογικά πράγματα στη χώρα με ένα σύστημα που εμπεδώνει αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, ευνοεί τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Ιδιαίτερη αναφορά, ο Πρωθυπουργός έκανε και στα θέματα που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος. Είπε συγκεκριμένα, ότι η βελτίωση της Παιδείας προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ η μεταρρύθμιση στην Υγεία ξεκίνησε το 2000 και ολοκληρώνεται το 2006 με το νέο αποκεντρωμένο διοικητικό πρότυπο του ΕΣΥ, τους διοικητές μάνατζερ σε κάθε νοσοκομείο, τα απογευματινά ιατρεία, τα μεγάλα νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια.

    Για ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και ελληνική προεδρία στην ΕΕ

    Για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων είπε ότι υπάρχει μια ''πίττα'' και πρέπει να μοιραστεί δίκαια σε περισσότερους δικαιούχους. Και για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, η κυβέρνηση βάζει τάξη στα οικονομικά των Ταμείων, αίρει τις εκτεταμένες ανισότητες και κυρίως προτείνει έναν πιο κεντρικό ρόλο για το κράτος στη χρηματοδότηση. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι ''περνάμε σε ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που εγγυάται τη διατήρηση του ανωτάτου ορίου ηλικίας, πριμοδοτεί την εργαζόμενη μητέρα, αυξάνει τις κατώτερες συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων και διασφαλίζει απολύτως άθικτα τα ώριμα σήμερα συνταξιοδοτικά δικαιώματα".

    Το επόμενο εξάμηνο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι καθοριστικό για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της χώρας μας και συγκεκριμένα για τα εθνικά μας θέματα, για την προετοιμασία της προεδρίας στην ΕΕ, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για την υπόθεση της σύγκλισης. Τα περισσότερα από αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση.

    Για δημοτικές εκλογές και ζητήματα της Δωδεκανήσου

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις εκλογές του Οκτωβρίου και είπε ότι πρέπει να γίνει μια αποφασιστική αλλαγή σε κάθε νομαρχία και σε κάθε δήμο. ''Για να γίνει αυτό καλούμε σε συσπείρωση όλους τους προοδευτικούς πολίτες από όλα τα κόμματα. Με μια τέτοια συσπείρωση θα αλλάξει η πραγματικότητα σε κάθε βήμα και σε κάθε νομαρχία''.

    Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της Δωδεκανήσου που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νομούς της χώρας με καθοριστική πρωτιά στο δείκτη των υποδομών και στην αναπτυξιακή δυναμική. Αναφέρθηκε ακόμη στο νέο νοσοκομείο της Ρόδου που λειτουργεί, στο έργο του φράγματος Γαδουρά, που ήδη ξεκίνησε, στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι της Ρόδου και στην ανάληψη εκ μέρους του δήμου Ρόδου πρωτοβουλίας για το έργο της μαρίνας.

    Στην ομιλία του Πρωθυπουργού παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, οι βουλευτές Δημήτρης Κρεμαστινός, Κοσμάς Σφυρίου και Βασίλης Παπανικόλας, πολλοί δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.

    [02] Δολοφονήθηκε Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός

    6/5/2002 10:42:00 μμ

    Ενας ομοϊδεάτης του Ζαν Μαρί Λεπέν στην Ολλανδία, ο Βιμ Φορτάουν δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ, με έξι σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος. Η επίθεση έγινε εννέα μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Τα προγνωστικά έδιναν στον ηγέτη των ακροδεξιών της Ολλανδίας 15% και το κόμμα του αναμενόταν να είναι από τα ισχυρότερα στην επόμενη Ολλανδική βουλή. Ενας άνδρας που θεωρήθηκε ύποπτος συνελήφθη ενώ τα πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές και ενδέχεται να αναβάλλουν τη διεξαγωγή τους που είχε προγραμματιστεί για τις 15/4.

    Ο δολοφόνος είχε στήσει καρτέρι

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας άγνωστος πλησίασε τον Ολλανδό ηγέτη των ακροδεξιών Βιμ Φορτάουν στο σημείο που είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του, ενώ αναχωρούσε από ραδιοφωνικό σταθμό του Χίλβερσουμ, όπου είχε δώσει συνέντευξη. Περαστικοί καταδίωξαν τον ένοπλο αλλά τελικά εκείνος κατάφερε να εξαφανιστεί.

    Ο Φόρτουιν δεχόταν συχνά απειλές για τη ζωή του.

    "Ο Πιμ Φόρτουιν δεν υπάρχει πια. Είναι μια τραγική στιγμή για όλους μας", δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού. "Δεν πρόκειται για μια επίθεση εναντίον του Πιμ Φόρτουιν αλλά εναντίον της δημοκρατίας", πρόσθεσε, φανερά σοκαρισμένος. "Οι πολιτικές διαφορές δεν λύνονται με σφαίρες αλλά με λέξεις", συνέχισε.

    Ενας άνθρωπος υπέρμετρα φιλόδοξος, απόλυτος και αλαζόνας

    Στις 14/3/2002 ο Πιμ Φόρτουιν

    δέχτηκε επίθεση με κέικ

    Ο ακροδεξιός ολλανδός πολιτικός Πιμ Φόρτουιν είχε αναστατώσει την πολιτική ζωή μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ενώ οι σφυγμομετρήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαϊου του έδιναν 15%. Με αυτά τα προγνωστικά ο Φόρτουιν θα έπαιρνε περισσότερες από 25 έδρες επί συνόλου 150 και το κόμμα του, η Λίτα Πιμ Φόρτουιν, θα μπορούσε να αναδειχθεί στον δεύτερο ή τρίτο πολιτικό σχηματισμό της Ολλανδίας. Ο ίδιος δεν έκρυβε τη φιλοδοξία του να γίνει ακόμη και πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση.

    Στο παρελθόν, πολιτικοί και ΜΜΕ στην Ολλανδία είχαν την τάση να παίρνουν ελαφρά αυτόν τον δανδή της πολιτικής, ανοικτά ομοφυλόφιλο, με το ξυρισμένο κεφάλι και τα ιταλικά χειροποίητα κοστούμια. Το κλίμα άλλαξε, όταν ο Φόρτουιν κέρδισε στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου τη δεύτερη πόλη της χώρας, το Ρότερνταμ. Ο 53χρονος καθηγητής κοινωνιολογίας σοκάρισε την πολιτική τάξη της Ολλανδίας όταν ζήτησε την κατάργηση του 1ου άρθρου του Συντάγματος που απαγορεύει τις διακρίσεις. Οι υποσχέσεις του τύπου ''να τελειώνουμε με την παραδοσιακή πολιτική τάξη'' φαίνεται ότι σαγήνευσαν τους νέους καθώς σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το 20% μεταξύ 18-24 ετών δήλωναν έτοιμοι να του προσφέρουν την ψήφο τους.

    Το φάρμακό του για τους τοξικομανείς; ''Αν αυτοί θέλουν να χαθούν οι Αρχές πρέπει να τους βοηθήσουν. Θέλετε κι άλλο; Μια ενισχυμένη δόση; Κανένα πρόβλημα'', συνήθιζε να λέει.

    Ο 53χρονος πολιτικός-δηλωμένος ομοφυλόφιλος- είχε εστιάσει την προεκλογική του εκστρατεία εναντίον των ξένων και ζητούσε να τερματιστεί η παραχώρηση ασύλου, με το σύνθημα ''η Ολλανδία είναι πλήρης''. Στους πολιτικούς πρόσφυγες έλεγε: ''μια σκηνή και λίγη τροφή'' στη χώρα προέλευσής τους είναι αρκετά.

    Τις πιο πολεμικές δηλώσεις του όμως τις φύλαγε για το Ισλάμ, το οποίο χαρακτήριζε ''οπισθοδρομικό πολιτισμό''.

    Στην Ολλανδία, όπου οι περισσότεροι πολιτικοί επαίρονται για τον μετρημένο τρόπο ζωής τους, ο Φόρτουιν ξεχώριζε με το πολυτελές αυτοκίνητό του με οδηγό και το στυλ έφηβου. Το σπίτι του στο Ρότερνταμ που ονομάζεται ''Casa di Pietro'' έχει την μορφή ρωμαϊκής βίλας και ξεχειλίζει από έργα τέχνης.

    Ο Φόρτουιν γεννήθηκε το 1948 από μια συντηρητική Καθολική οικογένεια της βορειοδυτικής Ολλανδίας, σπούδασε κοινωνιολογία στο Αμστερνταμ και στη συνέχεια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν. Τα τελευταία 10 χρόνια έγινε γνωστός ως αρθρογράφος και σχολιαστής και δημοσίευσε δεκάδες δοκίμια, μεταξύ των οποίων ''η Ευρώπη χωρίς ψυχή'' και ''η Ολλανδία πνίγεται''. Ενας από τους φίλους του, τον χαρακτηρίζει ''αλαζόνα'' και άνθρωπο που εύκολα ''θεωρεί τους άλλους ηλίθιους''. Σε μια χώρα όπου οι αριθμοί δείχνουν ότι η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ο Φόρτουιν επωφελήθηκε ''από το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλούνται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου'', εκτιμά ο Ολλανδός πολιτειολόγος Ζαν Τιλί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 May 2002 - 20:54:11 UTC