Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάσχα Ελλήνων Πάσχα
  • [02] Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας
  • [03] Κλειστά τα καταστήματα αύριο και μεθαύριο
  • [04] Έρημη πόλη η Αθήνα
  • [05] Με εγκαύματα 3 άνθρωποι από το κάψιμο του Ιούδα
  • [06] Ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει το Πάσχα
  • [07] Γαλλικές εκλογές: βέβαιη η νίκη Σιράκ
  • [08] Στις ΗΠΑ ο Αριέλ Σαρόν με ειρηνευτικό σχέδιο
  • [09] Νιγηρία: 130 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους
  • [10] Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Τουρκία
  • [11] Τέλος στην περιπέτεια της υγείας του Ετζεβίτ
  • [12] Νεπάλ: 550 αντάρτες νεκροί από συγκρούσεις
  • [13] Πυρκαγιά σε φυλακή στις ΗΠΑ-οκτώ νεκροί
  • [14] Σίδνεϊ: 4 νεκροί από σύγκρουση αεροσκαφών
  • [15] Χιλή: νεκρός-12 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις
  • [16] Στη μάχη του τελικού Ευρωλίγκα ο ΠΑΟ απόψε
  • [17] Θεατρικό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη
  • [18] Εφυγε ο ιδρυτής της Danone

    [01] Πάσχα Ελλήνων Πάσχα

    5/5/2002 4:02:00 μμ

    Με λαμπρότητα γιορτάζεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνισμός. Με κατάνυξη, εκατομμύρια πιστών, από το Φανάρι μέχρι τα Ιεροσόλυμα κι από το Βελιγράδι έως τη Μόσχα προσήλθαν στους ναούς για να λάβουν το Αγιο Φως και να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη. Με το παραδοσιακό ελληνικό γλέντι και το καθιερωμένο ψήσιμο του οβελία γιορτάζεται σε κάθε γωνιά της χώρας μας το Πάσχα των Ελλήνων.

    Που γιορτάζουν οι πολιτικοί μας

    Κοντά στους στρατευμένους μας βρέθηκε σήμερα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για να τσουγκρίσει το πασχαλινό αυγό με την ευκαιρία της Λαμπρής.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφθηκε μονάδες των Τριών Οπλων στη Λέσβο και τη Λήμνο, όπου αντάλλαξε ευχές και τσούγκρισε πασχαλινά αυγά με τα στρατευμένους.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε στρατόπεδο στον Καλαμώνα της Ρόδου και σε δηλώσεις του εξήρε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας.

    Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τα όποια προβλήματα δημιουργεί η γείτονα χώρα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελούν την προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ. Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο δικαστήριο της Χάγης. Εξάλλου ο κ.Σημίτης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζοντάς τα φρούδες ελπίδες. Τόνισε δε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η χώρα μας έχει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και ζήτησε να μην ασχολούμαστε με τα μικροπολιτικά και τα μικροκομματικά παρά μόνο με τα πρωτεύοντα προβλήματα του τόπου.

    Στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας

    Στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και επί της φρεγάτας "Σπέτσες" βρέθηκαν ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου επιφύλασσε ένα πασχαλινό δώρο για τους στρατευμένους μας ανακοινώνοντας ότι από 1/1/2003 ο χρόνος υπηρεσίας τους στις παραμεθόριες περιοχές μειώνεται από τους εννέα στους επτά μήνες στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για μείωση της θητείας.

    Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του τόνισε ότι οι Ελληνες με σεβασμό στην άλλη άποψη και με αυτοπεποίθηση πάνω από όλα, μπορούμε να κάνουμε πράξη όλα τα οράματά μας.

    Η κυρία Παπαρήγα παρατήρησε ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν εξαρτώνται από ευχές, αλλά από τη δυναμική αντίδραση των λαών εναντίον των υπευθύνων. Παράλληλα ζήτησε η προσοχή να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος. Και η διεθνής κοινότητα να μην ασκεί πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ευχήθηκε να υπάρξει επιτέλους στην Ελλάδα δικαίωση των αγώνων και των θυσιών και λύτρωση από τα πολλά προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η σημερινή ημέρα πρόσθεσε να είναι μέρα ειρήνης, ανθρωπιάς με δικαιοσύνη και δημοκρατία για ολόκληρο τον κόσμο.

    Στο Γηροκομείο Αθηνών ο Δήμαρχος Αθηναίων

    Στο Γηροκομείο Αθηνών, κοντά στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας βρέθηκε το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταφέροντας όπως ο ίδιος τόνισε, μήνυμα ευγνωμοσύνης από τις νεότερες γενιές προς τις παλαιότερες. Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για την σημασία της αλληλεγγύης που οφείλει να δείχνει κάθε οργανωμένη κοινωνία και τόνισε την αξία του κοινωνικού έργου, που επιτελεί το Γηροκομείο Αθηνών.

    Κοντά στους άνδρες της Ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο ο υφυπουργός Αμυνας

    Τους άνδρες της Ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο επισκέφθηκε το πρωί ο υφυπουργός Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης. Αρχικά μετέβη στο στρατόπεδο Μέγας Αλέξανδρος και στη συνέχεια επισκέφθηκε την κύρια βάση της Ελληνικής δύναμης στο στρατόπεδο Ρήγας Φεραίος, όπου και παρακάθισε στο πασχαλιάτικο γλέντι στο οποίο συμμετείχε ο Μανώλης Μητσιάς και η ορχήστρα του.

    Ο υφυπουργός Αμυνας αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, εξήρε το ρόλο και τη σημασία της αποστολής της ΕΛΔΥΚΟ, τονίζοντας ότι η εκεί παρουσία της είναι αποδεκτή απ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και εξασφαλίζει τη διατήρηση της σταθερότητας και της ηρεμίας στην περιοχή.

    Στις παραλίες σουβλίζουν οι Θεσσαλονικείς

    Εκατοντάδες εναπομείναντες στην πόλη Θεσσαλονικείς, αλλά και πολλοί επισκέπτες της πόλης καθώς και μετανάστες από τις πρώην ανατολικές χώρες που ζουν στην πόλη κατέκλυσαν από το πρωί την παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου ο Δήμος οργάνωσε υπαίθριο πασχαλιάτικο γλέντι. Η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην υπαίθρια γιορτή και την αθρόα συμμετοχή των πολιτών.

    Στο πασχαλιάτικο γλέντι συμμετείχαν οι τραγουδιστές Μαριώ και Γιώργος Αβαγιανός, καθώς και συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής, ενώ πλούσια ήταν και τα εδέσματα, δεκάδες οβελίες, κόκκινα αβγά και τσουρέκια που προσέφερε ο Δήμος στους πολίτες.

    Με εξαίρεση την περιοχή της παραλίας-δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου διεξάγεται το γλέντι, η υπόλοιπη πόλη είναι σχεδόν άδεια ενώ λιγοστοί και στην πλειονότητα τους αλλοδαποί ή μοναχικοί επισκέπτες είναι οι περιπατητές στους άδειους δρόμους.

    [02] Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας

    Τζένη Χαραλαμπίδου 5/5/2002 4:19:00 μμ

    Πάσχα σήμερα και η Ορθοδοξία γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και παραδοσιακό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού. Χιλιάδες λαού κατέκλυσαν χθες τη νύχτα τις εκκλησίες της χώρας και παρακολούθησαν την Αναστάσιμη Λειτουργία. Τιμές αρχηγού κράτους αποδόθηκαν στο Αγιο Φως, που μεταφέρθηκε στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ακολούθως μεταλαμπαδεύτηκε σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, όπου οι πιστοί έσπευσαν για να ψάλουν το "Χριστός Ανέστη".

    Η Λαμπρή Μέρα του Πάσχα

    Η μεγαλύτερη γιορτή της ορθόδοξης εκκλησίας είναι το Ελληνικό Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται μετά το Ρωμαϊκό Πάσχα εξαιτίας της χρησιμοποίησης διαφορετικών ημερολογίων για τον καθορισμό αυτών των γιορτών. Μέσα από την απόλυτη νηστεία, περισυλλογή και καθολικό πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Χριστιανός ζει την Ανάσταση σώματος και ψυχής για να χαρεί την Λαμπρή Μέρα του Πάσχα.

    Κανάτια από τα μπαλκόνια στην Κέρκυρα

    Οι Κερκυραίοι έκλεψαν την παράσταση χθες με το γνωστό τους έθιμο του σπασίματος των κανατιών. Εκατοντάδες τουρίστες που κατέκλυσαν και εφέτος το νησί έζησαν συγκλονιστικές στιγμές όταν το πρωί έζησαν. . αλλεπάλληλους τεχνητούς σεισμούς.

    Κάθε χρόνο στις 6.00 το πρωί του Μ. Σαββάτου, τηρείται από τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων το έθιμο του σεισμού που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο. Στις 11 γίνεται η πρώτη Ανάσταση και πέφτουν οι "μπότηδες". Πρόκειται για ένα έθιμο των Βενετών, οι οποίοι την Πρωτοχρονιά, συνήθιζαν να πετούν από τα παράθυρά τους, παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούρια. Οι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο αυτό το Πάσχα, αντικαθιστώντας τα παλιά αντικείμενα με πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου 'Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως".

    Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια. Στην Πίνισα, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης έχει αναβιώσει το έθιμο της μαστέλας. Ένα μισοβάρελο στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί ρίχνουν μέσα κέρματα για το καλό. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα για να μαζέψει τα λεφτά. Παλιότερα, αυτός που βουτούσε δεν ήταν εθελοντής, αλλά κάποιος ανυποψίαστος περαστικός που τον έριχναν με το ζόρι.

    Χίος: χιλιάδες ρουκέτες στον ουρανό

    Στο Βροντάδο της Χίου με πανηγυρικό τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση. Κάθε χρόνο χιλιάδες ρουκέτες πέφτουν την ώρα που σημαίνουν οι καμπάνες το Χριστός Ανέστη. Ο Δήμος Ομηρούπολης, στα όρια του οποίου γίνεται ο ρουκετοπόλεμος, λαμβάνει. . προστατευτικά μέτρα: 1.500 τετραγωνικά μέτρα μεταλλικού σύρματος γύρω από τις δύο εκκλησίες και τα σπίτια.

    Εκκωφαντικός σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα

    Η Καλαμάτα είναι γνωστή για ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα... θορυβώδες έθιμο. Σε ανάμνηση του ηρωισμού που επέδειξαν οι Μεσσήνιοι επί Τουρκοκρατίας, οι οποίοι σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εφευρετικότητα των Ελλήνων αλλά και ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσω της αριθμητικής υπεροχής. Ετσι κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώνεται στο γήπεδο Μεσσηνιακού όπου 10-15 ομάδες των 15 έως 30 ατόμων επιδίδονται σε ένα εκκωφαντικό σαϊτοπόλεμο.

    Γνωρίστε τα έθιμα των ημερών του Πάσχα μέσα από το ειδικό αφιέρωμα που η EPTonline ετοίμασε με πολλή φροντίδα και σεβασμό στα ελληνικά ήθη και έθιμα. Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!

    [03] Κλειστά τα καταστήματα αύριο και μεθαύριο

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 5:38:00 μμ

    Αύριο και μεθαύριο δεν θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Οι τράπεζες θα ανοίξουν την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς για την Τετάρτη και την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί 48ωρη απεργία από την ΟΤΟΕ και οι πολίτες εξυπηρετούνται για ανάληψη χρημάτων από τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές.

    [04] Έρημη πόλη η Αθήνα

    5/5/2002 4:43:00 μμ

    Έρημη πόλη θυμίζει η Αθήνα καθώς ένας στους τρεις κατοίκους της φαίνεται πως την έχει εγκαταλείψει για να γιορτάσει το Πάσχα στην ύπαιθρο. Δραματικός είναι όμως για μία ακόμη φορά ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Από τη Μεγάλη Τετάρτη έως σήμερα 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 239 τραυματίστηκαν σε 197 τροχαία δυστυχήματα.

    Προσοχή στην επιστροφή σας

    Η Tροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη, να τηρούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε τις ζώνες ασφαλείας οι ίδιοι και οι συνεπιβάτες τους.

    [05] Με εγκαύματα 3 άνθρωποι από το κάψιμο του Ιούδα

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 6:50:00 μμ

    Το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα παρ ολίγον να στοιχίσει ακριβά σε τρεις νεαρούς στην περιοχή Νεροκούρου Χανίων. Λίγο μετά την Ανάσταση στην προσπάθειά τους να κάψουν τον Ιούδα, η φωτιά επεκτάθηκε σε εύφλεκτα υλικά και τρεις Χανιώτες, ηλικίας 16 έως 18 ετών υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα. Νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

    [06] Ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει το Πάσχα

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 6:14:00 μμ

    Ο κυπριακός ελληνισμός για 28η συνεχή χρονιά γιόρτασε την Ανάσταση του Θεανθρώπου σε συνθήκες ημικατοχής με τους πρόσφυγες μακριά από τις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους και τις συλημένες και βουβές εκκλησίες του με το δράμα των αγνοουμένων να συνεχίζεται και με το συρματόπλεγμα της ντροπής να εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο σε βορρά και νότο. Ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει το Πάσχα με την προσδοκία και την πεποίθηση ότι η Ανάσταση του Κυρίου θα φέρει και τη δική του ανάσταση και οι Αρχές της δικαιοσύνης και της ελευθερίας να επικρατήσουν σε όλο το νησί.

    Χιλιάδες πιστοί στις εκκλησιές

    Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου και με κατάνυξη παρακολούθησαν την Ακολουθία της Αναστάσεως. Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία στη λειτουργία της Αναστάσεως χοροστάτησε ο Χωροεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας και παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλύακος Κληρίδης και οι επίσημοι.

    Για πρώτη φορά απουσίαζε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος νοσηλεύεται στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, ύστερα από τραυματισμό από πτώση στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής πριν από μια εβδομάδα.

    Αναστάσιμες ευχές από τα κόμματα της Κύπρου

    Ευχές για ευόδωση των αγώνων και δικαίωση της Κύπρου απευθύνουν τα κόμματα, σε μηνύματά τους με την ευκαιρία του Πάσχα.

    - Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Ντενκτάς που επιβεβαιώνεται και στις απευθείας συνομιλίες δεν προοιωνίζεται σύντομο τερματισμό της δοκιμασίας που διέρχεται η Κύπρος εδώ και 28 χρόνια. Οσο αρνητικά και αν είναι τα δεδομένα, προσθέτει, δεν πρέπει να μας εγκαταλείψει η ελπίδα και η αποφασιστικότητα για αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

    - Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί τον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα φέτος, που η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πια ορατή, να ενδυναμώσει την πίστη του στις αξίες της χριστιανοσύνης και να προσβλέπει με αισιοδοξία στην εθνική του ανάσταση. Το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός προσδοκά την ημέρα της ανάστασής του, γνωρίζοντας ότι την πορεία προς το Γολγοθά θα διαδεχθεί η ανάσταση και το δίκαιο θα κατισχύσει.

    - Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών αναφέρει ότι οι κρίσιμες στιγμές που περνά η Κύπρος απαιτούν αγωνιστική συστράτευση, εθνική λαϊκή ενότητα και υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού όπως αυτές καθορίζονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα, καθώς και διασφάλιση του εθνικού στόχου της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    - Οι Νέοι Ορίζοντες εύχονται το επόμενο Πάσχα να το γιορτάσουμε στις κατεχόμενες εκκλησίες σε συνθήκες πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μέσα από λύσεις που καταπατούν τις ανθρώπινες αξίες και ελευθερίες.

    - Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εύχονται δικαίωση των προσδοκιών του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα. Το ΑΔΗΚ τονίζει ότι η λύτρωση θα έλθει και για την Κύπρο φθάνει να παραμείνουμε πιστοί και σταθεροί στο στόχο για επικράτηση των αρχών του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [07] Γαλλικές εκλογές: βέβαιη η νίκη Σιράκ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 6:30:00 μμ

    Αυξημένο ποσοστό συμμετοχής παρατηρείται σήμερα κατά τον κρίσιμο β γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με μονομάχους τον απερχόμενο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον ακροδεξιό ηγέτη του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, του οποίου οι αξιοσημείωτες επιδόσεις κατά τον α γύρο των εκλογών στις 21/4 προκάλεσαν σοκ στη γαλλική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Το ποσοστό συμμετοχής στο β γύρο των γαλλικών εκλογών έφθασε στο 67,60% στις 6 μ.μ ώρα Ελλάδας σήμερα, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τον α γύρο όπου την ίδια ώρα, έφτανε το 58,55%.

    Λεπέν: αν πάρω λιγότερο από 30%, θα απογοητευτώ

    Η αποχή ρεκόρ που παρατηρήθηκε στον πρώτο γύρο υπήρξε ένας από τους παράγοντες που ευνόησαν τον ακροδεξιό υποψήφιο. Ωστόσο η σημερινή προσέλευση είναι μικρότερη από αυτή που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών την ίδια ώρα το 1995 (29,14%), το 1988 (28,50%) και το 1981 (30,22%).

    Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ψήφισε το πρωί στο προπύργιό του Σεν Κλου, δήλωσε ότι έχει αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα. ''Αν πάρω λιγότερο από 30%, θα είναι μεγάλη απογοήτευση'', είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους, Γάλλους και μη, που τον πολιόρκησαν έξω από το εκλογικό τμήμα.

    Οσο για τις βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε ένα μήνα περίπου, ο Λεπέν απάντησε: ''Δεν σκέπτομαι τίποτα άλλο''.

    [08] Στις ΗΠΑ ο Αριέλ Σαρόν με ειρηνευτικό σχέδιο

    5/5/2002 5:06:00 μμ

    Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Ο Αριέλ Σαρόν θα παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι αποκλείεται από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις ο Γιάσερ Αραφάτ καθώς ουσιαστικά δεν του αναγνωρίζεται ο ρόλος του ως ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής.

    ΗΠΑ: ο Αραφάτ είναι ακατάλληλος για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

    "Η νυν παλαιστινιακή ηγεσία υπό τον Γιάσερ Αραφάτ δεν μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους", υποστήριξε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ Νιούζ.

    ''Η υπάρχουσα σήμερα παλαιστινιακή ηγεσία, η (Παλαιστινιακή) Αρχή, δεν είναι το είδος της ηγεσίας που μπορεί να οδηγήσει στο παλαιστινιακό κράτος που χρειαζόμαστε'', είπε συγκεκριμένα η κυρία Ράις, την ίδια στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πετούσε προς την Ουάσινγκτον.

    Δίχως τέλος η βία στη Μέση Ανατολή

    Εν τω μεταξύ, η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένει. Δυο νεαροί Παλαιστίνιοι και μία γυναίκα σκοτώθηκαν από Ισραηλινά πυρά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

    Ενα Παλαιστίνιο παιδάκι 8 ετών σκοτώθηκε επίσης από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών από τα οποία τραυματίστηκε επίσης σοβαρά ένας νεαρός Παλαιστίνιος στο στρατόπεδο προσφύγων της Τουλκάρεμ, στη Δυτική Οχθη, ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Ο νεκρός, Τάμερ Αμπου Σαρίγια, χτυπήθηκε στο στήθος απο τα πυρά που προέρχονταν από ένα ισραηλινό άρμα μάχης, ενώ ένας άλλος Παλαιστίνιος χτυπήθηκε στο μάτι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Νωρίτερα δυο Παλαιστίνια παιδάκια ηλικίας 3 και 4 ετών και η μητέρα τους σκοτώθηκαν από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών κοντά στην Τζενίν, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές και ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

    Εξάλλου, το πρωί Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Όχθης από την οποία, όμως, αποχώρησαν και στη συνέχεια εισέβαλαν στη Χεβρώνα, όπου προχώρησαν σε συλλήψεις Παλαιστινίων.

    [09] Νιγηρία: 130 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους

    5/5/2002 5:47:00 μμ

    Τουλάχιστον 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη χθεσινή συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους στη βόρεια Νιγηρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός αυτός ίσως είναι προσωρινός. Το αεροπλάνο τύπου BAC 1-11-500 της νιγηριανής αεροπορικής εταιρίας EAS συνετρίβη χθες το απόγευμα λίγο μετά την απογείωσή του με προορισμό το Λάγκος πάνω σε σπίτια και σχολεία σε ένα εργατικό προάστιο κοντά στο αεροδρόμιο.

    Διήμερο εθνικό πένθος

    Στην ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός της Νιγηρίας προσθέτει ότι από την πτώση του αεροπλάνου καταστράφηκαν πάνω από 30 κατοικίες, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει άστεγοι εκατοντάδες άνθρωποι.

    Διήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη Νιγηρία, εξαιτίας του χθεσινού πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος.

    [10] Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 4:23:00 μμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι στην Τουρκία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη της Προύσας. Πληροφορίες για θύματα ή ζημιές δεν υπάρχουν.

    [11] Τέλος στην περιπέτεια της υγείας του Ετζεβίτ

    5/5/2002 4:02:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, 77 ετών, εγκατέλειψε το μεσημέρι το νοσοκομείο της Αγκυρας, όπου είχε εισαχθεί χθες με μία "απλή εντερική λοίμωξη", όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες γιατροί του. "Αισθάνομαι πολύ καλά", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το νοσοκομείο. "Δεν ήταν, παρά ένα μικρό επεισόδιο. Καμία από τις εξετάσεις δεν αποκάλυψε την ύπαρξη προβλημάτων", κατέληξε ο Ετζεβίτ παρουσία των γιατρών.

    [12] Νεπάλ: 550 αντάρτες νεκροί από συγκρούσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 6:13:00 μμ

    Περισσότεροι από 550 μαοϊστές αντάρτες σκοτώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες στο Νεπάλ, στη διάρκεια μεγάλης επίθεσης του στρατού και της αστυνομίας, δήλωσε σήμερα υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών. Ο απολογισμός αυτός είναι ο πιο βαρύς από το ξεκίνημα της εξέγερσης εδώ και έξι μήνες. Οι δυνάμεις της τάξης επιτέθηκαν την Πέμπτη και τις επόμενες ημέρες σε ένα στρατόπεδο των ανταρτών στο δυτικό Νεπάλ όπου βρίσκονταν περίπου 800 αντάρτες. "Οι απώλειες των ανταρτών συνεπεία των επιθέσεων από εδάφους και αέρος εναντίον του στρατοπέδου πρέπει να είχαν ως αποτέλεσμα 550-600 θανάτους" δήλωσε ο υπεύθυνος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο καινούριος απολογισμός είναι μεγαλύτερος από τον τελευταίο που έδωσε το Σάββατο (χθες) η κυβέρνηση και έκανε λόγο για 350 θανάτους.

    [13] Πυρκαγιά σε φυλακή στις ΗΠΑ-οκτώ νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 6:09:00 μμ

    Οκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε στη φυλακή Μπάσκερβιλ της κομητείας Μίτσελ, στη Βόρεια Καρολίνα, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές. Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και επεκτάθηκε τόσο γρήγορα στο εσωτερικό του κτιρίου που οι φύλακες δεν πρόλαβαν να ανοίξουν όλα τα κελιά για να βγουν έξω οι κρατούμενοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν ανήλικοι ή υπόδικοι. Τα περισσότερα θύματα εγκλωβίστηκαν στα κελιά τους και πέθαναν από ασφυξία. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [14] Σίδνεϊ: 4 νεκροί από σύγκρουση αεροσκαφών

    Πηγή: ΑΠΕ 5/5/2002 6:00:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο ελαφρά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα πάνω από το Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα το ένα από αυτά να συντριβεί σε ένα βιομηχανικό πάρκο αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό ABC. Τα αεροπλάνα συγκρούστηκαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο Μπάνκσταουν, που φιλοξενεί ελαφρά αεροσκάφη, στο νοτιοδυτικό Σίδνεϊ. Το ένα συνετρίβη σε ένα κοντινό βιομηχανικό συγκρότημα στο προάστιο Ρέβεσμπι, ενώ το άλλο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Οι Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τον αριθμό των θανάτων, ωστόσο το ραδιόφωνο του ABC μετέδωσε ότι ανασύρθηκαν τέσσερα πτώματα.

    Πιθανή αιτία διαρροή καυσίμων

    "Τα πυροσβεστικά συνεργεία έφθασαν γρήγορα στον τόπο του δυστυχήματος και ανακάλυψαν ότι ένα αεροπλάνο έπεσε με τη μύτη σε ένα πάρκο αυτοκινήτων ανάμεσα σε δυο εργοστάσια", δήλωσε στο ABC ο Μαρκ Μπράουν της Πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας.

    Το ABC μετέδωσε ότι το αεροπλάνο που έφθασε στο αεροδρόμιο πιθανόν να είχε διαρροή καυσίμων, με αποτέλεσμα η αεροπορική υπηρεσία της Αυστραλίας να σταματήσει όλες τις αναχωρήσεις από το Μπάνκσταουν.

    [15] Χιλή: νεκρός-12 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

    5/5/2002 5:21:00 μμ

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 12 αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στη Χιλή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Τα σωστικά συνεργεία διέκοψαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων-στην πλειοψηφία τους παιδιά-επειδή υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και νέες κατολισθήσεις στην περιοχή της τραγωδίας, στο Τσαϊτέν, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Πουέρτο Μοντ.

    Καταιγίδες σαρώνουν την περιοχή εδώ και μέρες

    "Από τη θύελλα, με ανέμους και βροχές, που πλήττει την περιοχή από το Λανκουιχούε μέχρι την Παλένα, καταστράφηκαν τέσσερα σπίτια. Υπάρχει ένας νεκρός και 12 αγνοούμενοι" είπε ο δήμαρχος του Τσαϊτέν, Χοσέ Μιγκέλ Φρίτις.

    Από τις καταιγίδες που σαρώνουν την περιοχή εδώ και αρκετές ημέρες έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι και μία γέφυρα καταστράφηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον πρόσβαση προς την κοινότητα αυτή, που αποτελείται από περίπου 100 οικογένειες.

    [16] Στη μάχη του τελικού Ευρωλίγκα ο ΠΑΟ απόψε

    5/5/2002 4:39:00 μμ

    Την Κίντερ Μπολόνια θα αντιμετωπίσει απόψε στις 21.30 ο Παναθηναϊκός στον τελικό μπάσκετ της Ευρωλίγκα, που διεξάγεται στην ομώνυμη ιταλική πόλη.

    [17] Θεατρικό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

    5/5/2002 7:20:00 μμ

    Θεατρικό Πάσχα ''εντόπιας'' παραγωγής αλλά και με τη συμβολή σειράς θιάσων που κατά το ''έθιμο'' μεταφέρουν μετά το Πάσχα τις παραστάσεις τους και στη Θεσσαλονίκη, βιώνει η πόλη και ανήμερα του Πάσχα. Το σύνολο των θεάτρων της πόλης λειτουργεί κανονικά σήμερα, ενώ οι αθηναϊκοί θίασοι δίνουν απόψε την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη. Το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας λειτουργεί κανονικά στις τρεις σκηνές του (Βασιλικό θέατρο με το έργο ''Γερνάω Επιτυχώς'' του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με το μιούζικαλ ''Γλυκιά μου Ιρμα'' και θέατρο της Μονής Λαζαριστών με το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ ''Η φυγή'').

    Σπουδαίες πρεμιέρες

    Πρεμιέρα την Κυριακή του Πάσχα στο ''Ράδιο Σίτυ'' για τους Σταμάτη Φασουλή, Πέμυ Ζούνη και Θοδωρή Αθερίδη που ανεβάζουν το γνωστό και πολύ επιτυχημένο έργο ''Τρεις μέρες βροχή'' του Ρ. Γκρίνμπεργκ.

    Στο θέατρο ''Εγνατία'' ο θίασος της Ελένης Ράντου έρχεται επί σκηνής με το έργο του Λί Χολ ''Μαγειρεύοντας με τον Ελβις'', που γνώρισε την αγάπη του αθναικού κοινού το Χειμώνα.

    Την Τετάρτη του Πάσχα αρχίζει στο θέατο ''Αχίλλειον'' σειρά παραστάσεων και ο Γιώργος Μαρίνος με το έργο του Ρομπέρτο Αταιντε ''Δεσποινίς Μαργαρίτα''.

    [18] Εφυγε ο ιδρυτής της Danone

    5/5/2002 7:18:00 μμ

    Ο Αντουάν Ριμπού, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ομίλου Danone, πέθανε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο σπίτι του στο Παρίσι, σε ηλικία 83 ετών, έγινε γνωστό από την υπηρεσία επικοινωνίας του ομίλου. Ο Αντουάν Ριμπού εγκατέλειψε την προεδρία του ομίλου Danone (πρώην BSN) το Μάιο του 1996 την οποία ανέλαβε στη συνέχεια ο γιος του, Φρανκ Ριμπού, ενώ ο ίδιος παρέμεινε επίτιμος πρόεδρος. Ξεκινώντας από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση γυάλινων συσκευασιών, ο Αντουάν Ριμπού ίδρυσε την BSN (Μπουσουά-Σουσόν-Νεβεζέλ) το 1966. Τα επόμενα χρόνια ο όμιλος στράφηκε στον τομέα των αγροτοδιατροφικών προϊόντων και έγινε σύντομα το νούμερο ένα στη Γαλλία. Η BSN μετεξελίχθηκε στον όμιλο Danone το 1994 που έγινε ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Στα τέλη Απριλίου η Danone και η Coca-Cola υπέγραψαν συμφωνία για τη διανομή του Evian στη Βόρεια Αμερική βάσει της οποίας η αμερικανική εταιρία θα διαχειρίζεται το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τη διανομή του γαλλικού σήματος στην περιοχή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 May 2002 - 16:54:04 UTC