Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Νεκτάριο Μουλατσιώτη ο Βουλγαράκης
  • [02] Το Πάσχα των Πολιτικών αρχηγών
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου
  • [04] Σύσκεψη για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν
  • [05] Φωτιά σε εργοστάσιο ελαστικών
  • [06] Επιστολές Παπουτσή-Μπακογιάννη
  • [07] Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στην Βαρβάκειο Αγορά
  • [08] Πεντάχρονο κοριτσάκι έπεσε από ταράτσα
  • [09] Αποθεώθηκε από τους Παλαιστινίους ο Αραφάτ
  • [10] Αιματηρά επεισόδια στην Αλγερία
  • [11] Παραδόθηκε ο συνεργάτης του Μιλόσεβιτς
  • [12] Έκρηξη χειροβομβίδας σε συναυλία στις Φιλιππίνες
  • [13] Δημοτικές εκλογές στη Βρετανία
  • [14] Επάρκεια αγαθών στην αγορά
  • [15] Απεργία των Τραπεζών Τετάρτη-Πέμπτη
  • [16] Σύσκεψη για εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ
  • [17] Σύσκεψη ΕΚΟΦΙΝ για οικονομική πολιτική της ΕΕ
  • [18] Εξιτήριο για τον Ζε Ελίας
  • [19] Στην Κάτω Ιταλία η ''Ολυμπιακή Ιδέα''
  • [20] Στη φυλακή ο μπαμπάς της....'' Melissa''
  • [21] Μια πάπια...Μα ποια πάπια;

    [01] Στον Νεκτάριο Μουλατσιώτη ο Βουλγαράκης

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/5/2002 5:45:00 μμ

    Στον ηγούμενο της μονής στο Τρίκορφο Φωκίδας Νεκτάριο Μουλατσιώτη, εμφανίστηκε, ζητώντας βοήθεια ο Χρήστος Βουλγαράκης, πατέρας της 13χρονης μικρής, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι τους στην Πελασγία Φθιώτιδος. Ρακένδυτος και σε κακή ψυχολογική κατάσταση ο Βουλγαράκης, ζήτησε βοήθεια από τον ηγούμενο Νεκτάριο Μουλατσιώτη, υποστηρίζοντας ότι άγνωστοι του επετέθησαν και τον απήγαγαν.

    Ο πατέρας βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 13χρονης

    Ως γνωστόν, μετά την ανεύρεση της νεκρής κόρης του ο Βουλγαράκης είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του και τον αναζητούσε η αστυνομία, προκειμένου να καταθέσει για την δολοφονία της κόρης του.

    Με την βοήθεια του ηγουμένου, ο Βουλγαράκης απευθύνθηκε σε δικηγόρο της Ναυπάκτου, που ανέλαβε να τον οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Τις επόμενες ώρες, αναμένεται ότι ο Βουλγαράκης θα μεταχθεί από την αστυνομία της Ναυπάκτου στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδος, στην Λαμία, όπου και θα καταθέσει.

    Ο Βουλγαράκης, φέρεται ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 13χρονης.

    Εντοπισμός του αυτοκινήτου του

    Χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε στο Καρτέρι Θεσπρωτίας, το αυτοκίνητο του Χρήστου Βουλγαράκη.

    Το χωριό Καρτέρι, βρίσκεται κοντά στον εθνικό δρόμο που οδηγεί από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα και πιθανολογήθηκε ότι τελικός προορισμός του Βουλγαράκη ή αυτών που οδήγησαν το αυτοκίνητο στο σημείο εκείνο, ήταν το λιμάνι απ όπου φεύγουν συνεχώς πλοία προς την Ιταλία.

    Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου - το οποίο δεν ήταν κλειδωμένο -βρέθηκαν μια κουβέρτα και μια αξίνα.

    [02] Το Πάσχα των Πολιτικών αρχηγών

    2/5/2002 1:47:00 μμ

    Ακολουθώντας το ρεύμα διαφυγής των ημερών και οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα αποδράσουν από την Αθήνα για να γιορτάσουν το Πάσχα στην επαρχία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα πάει στη Μυτιλήνη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Ρόδο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής θα μείνει στην Αθήνα, ενώ οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθούν στρατιωτικές μονάδες.

    Ανήμερα το Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος θα επισκεφτεί το νομό Λέσβου προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με στρατευμένους.

    Θα επισκεφτεί την 98 ΑΔΤΕ και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Λήμνο και θα συμμετάσχει στις πασχαλινές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η στρατιωτική διοίκηση του νησιού.

    Τον Πρόεδρο θα συνοδεύει στη Λέσβο ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σιφουνάκης.

    Στη Ρόδο θα γιορτάσουν φέτος το Πάσχα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και η σύζυγος του, Δάφνη.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται αργά το βράδυ της Μ.Πέμπτης στο νησί και θα καταλύσει στο ξενοδοχείο "Ρόδος Πάρκ".

    Το Μεγάλο Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Σύμη και στη συνέχεια θα επιστρέψει και πάλι στη Ρόδο για την Ανάσταση.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα ο κ. Σημίτης θα μιλήσει σε συνεστίαση, ενώ την Τρίτη θα επισκεφτεί το Καστελόριζο από όπου και θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής θα παραστεί τη Μεγάλη Παρασκευή, στην ακολουθία του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

    Ενώ, το Μεγάλο Σάββατο θα παραστεί στην ακολουθία της Αναστάσεως στην Iερά Mονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Την Κυριακή του Πάσχα, στις 12μ, θα επισκεφθεί τον ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στη φρεγάτα ''Σπέτσες''.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κώνσταντόπουλος, θα περάσει τις ημέρες μέχρι τηνΚυριακή στο εξοχικό του στο Σχοινιά , ενώ την Κυριακή θα επισκεφθεί το ναύσταθμο Ελευσίνας, το Κέντρο Εκπάιδευσης των Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Δεκέλεια.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα θα την περάσει στο χωριό του στα Κρέστενα. Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί την Σαλαμίνα.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου

    2/5/2002 12:41:00 μμ

    Γόνιμη και θετική συνεργασία απολογισμού και προγραμματισμού χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου την συνεργασία που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο συνολικός προγραμματισμός στον εκπαιδευτικό χώρο, με έμφαση στους τομείς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, και ο εναρμονισμός των πολιτικών του υπουργείου Παιδείας με το Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη ενός τμήματος αυτής της πολιτικής.

    Ο κ. Ευθυμίου σχολιάζοντας το φαινόμενο Λεπέν στη Γαλλία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του στη χώρα μας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αντιλήψεις που εκφράζει δεν βρουν ποτέ γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα.

    [04] Σύσκεψη για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/5/2002 12:08:00 μμ

    Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ήταν το κορυφαίο θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των επικεφαλής της διεύθυνσης των ελληνοτουρκικών υποθέσεων και των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας και της Τουρκίας στην Αθήνα.

    [05] Φωτιά σε εργοστάσιο ελαστικών

    Πηγή: NET 105,8 fm 2/5/2002 7:35:00 μμ

    Από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε στις 6.20 το απόγευμα πυρκαγιά στο εργοστάσιο "Ελαστική Τεχνική" που βρίσκεται στη λεωφόρο Τιτάνος στη Μαγούλα. Μέσα στο εργοστάσιο καίγονται ελαστικά και για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχουν σταλεί 20 πυροσβεστικά οχήματα, με δύναμη 70 πυροσβεστών. Μέχρι στιγμής η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη.

    [06] Επιστολές Παπουτσή-Μπακογιάννη

    2/5/2002 3:27:00 μμ

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής έστειλε επιστολή στη συνυποψήφια του Ντόρα Μπακογιάννη, σε απάντηση δικής της σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και για τις δαπάνες των υποψηφίων. Ο Χρήστος Παπουτσής τονίζει ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς που διατυπώνονται από την κ. Μπακογιάννη, ωστόσο τα ζητήματα αυτά είτε ρυθμίζονται νομοθετικά είτε είναι αρμοδιότητες της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί τον Χρήστο Παπουτσή ότι δεν θέλει να υπάρχει όριο στις εκλογικές δαπάνες του δήμου της Αθήνας.

    [07] Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στην Βαρβάκειο Αγορά

    Πηγή: ΑΠΕ 2/5/2002 2:17:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο αγορά, δήλωσε ότι τα δεδομένα της αγοράς δείχνουν ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στα εισοδήματα και η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα. Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για τους οικονομικούς δείκτες, αλλά υπάρχουν και οι άλλοι πραγματικοί δείκτες που δείχνουν μειωμένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα,σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα για την οποία η κυβέρνηση υποτίθεται οτι όλα τα θυσιάζει, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Στην αγορά βλέπει κανείς επαρκή αγαθά, καλές τιμές, αλλά μικρή αγοραστική δύναμη, δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει ότι τα εισοδήματα διαρκώς μειώνονται από πιέσεις, βάρη, ανισότητες και αδικίες.

    [08] Πεντάχρονο κοριτσάκι έπεσε από ταράτσα

    2/5/2002 12:43:00 μμ

    Στην εντατική κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται η 5χρονη Αντιγόνη Παπαγιαννάκη, η οποία έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού της, από ύψος 7,5 μέτρων, όπου έπαιζε με ένα σκυλάκι, απουσία των γονιών της. Το περιστατικό συνέβη χθες το πρωί στην οδό Σπερχειού στις Μεσσαμπελιές του Ηρακλείου.

    [09] Αποθεώθηκε από τους Παλαιστινίους ο Αραφάτ

    Αννίτα Πασχαλινού 2/5/2002 4:25:00 μμ

    Χαμογελαστός και ιδιαίτερα ευδιάθετος ο Γιάσερ Αραφάτ, εξήλθε σήμερα για πρώτη φορά από το αρχηγείο του στη Ραμάλα. Μετά την άρση του αποκλεισμού του από τους Ισραηλινούς, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επέλεξε να κάνει μια βόλτα στην πόλη για να βρεθεί κοντά στο λαό του. Δεκάδες Παλαιστίνιοι, του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

    Δυσαρεστημένη η Χαμάς προβαίνει σε νέες απειλές

    Προσευχές για τους νεκρούς

    Η πρώτη στάση του Παλαιστίνιου ηγέτη, ήταν στον προαύλιο χώρο κοντινού νοσοκομείου. Εκεί, επισκέφθηκε τα μνήματα χιλιάδων Παλαιστινίων και προσευχήθηκε για τους νεκρούς των ισραηλινών επιδρομών.

    Η συγκίνηση έφθασε στο αποκορύφωμα, όταν πολλά παιδιά που βρίσκονταν γύρω του, του φώναξαν όλα μαζί:

    " Θα δίναμε και τη ζωή μας για σένα"

    Η συμφωνία για την απελευθέρωση του Αραφάτ, επετεύχθη χάρη στην παράδοση έξι Παλαιστινίων, καταζητούμενων από το Ισραήλ. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν, αν ο Αραφάτ αποφάσιζε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιστροφή του στη Δυτική Όχθη.

    Παρόλα αυτά, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε τη συμφωνία με την οποία ήρθη ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη και απείλησε σήμερα με νέες αντι-ισραηλινές επιθέσεις εντός των ''επόμενων εβδομάδων η ημερών''.

    Δριμύ ''κατηγορώ'' Αραφάτ

    Ο Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει σε σύσκεψη με αξιωματούχους των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, χαρακτήρισε ''τρομοκράτες'' τους Ισραηλινούς στρατιώτες, γιατί προετοιμάζουν επίθεση στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, όπου έχουν καταφύγει περίπου 180 Παλαιστίνιοι.

    Δήλωσε επίσης ότι οι φανατικοί που δολοφόνησαν τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν, βρίσκονται σήμερα στην εξουσία.

    Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις καλά κρατούν

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη.

    Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και στην πόλη Τουλκαρέμ.

    Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα ένα Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν τρεις στον περίβολο της εκκλησίας.

    Ο Μπους δε θα συναντήσει τον Αραφάτ

    Ο Τζορτζ Μπους δεν είναι ακόμη έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, διότι ο τελευταίος δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

    " Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να συναντά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριελ Σαρόν καθώς και πολλούς άραβες ηγέτες ", πρόσθεσε ο Φλέισερ ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής του Κόλιν Πάουελ στην Μέση Ανατολή υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμία τέτοια απόφαση.

    [10] Αιματηρά επεισόδια στην Αλγερία

    2/5/2002 7:48:00 μμ

    Τριάντα ένας άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στην Αλγερία. Αγνωστοι, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι συνεργάζονται με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις σκότωσαν είκοσι ανθρώπους στην κοινότητα Κσαρ Σέλα και έντεκα στη Σίντι Χαλέντ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις συνθήκες που έλαβαν χώρα τα αιματηρά επεισόδια.

    [11] Παραδόθηκε ο συνεργάτης του Μιλόσεβιτς

    2/5/2002 1:01:00 μμ

    Ο στενότερος συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Κόσοβο, πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νικόλα Σαΐνοβιτς, έφτασε στη Χάγη προκειμένου να δικαστεί από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Σαΐνοβιτς, ένας από τους 6 κατηγορούμενους που ανταποκρίθηκε στην έκκληση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να παραδοθεί στη Χάγη, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο το 1999 και οι εναντίον του κατηγορίες απαγγέλθηκαν ταυτόχρονα με τις κατηγορίες κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Μαζί με τον Νικόλα Σαΐνοβιτς αναχώρησε και ο πρώην διοικητής στρατοπέδου κράτησης στη Βοσνία, Μόμτσιλο Γκρούμπαν, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν εμπόδισε τις δολοφονίες, τη σεξουαλική κακοποίηση και τα βασανιστήρια στο στρατόπεδο της Ομάρσκα στη δυτική Βοσνία, όπου οι σερβικές δυνάμεις φυλάκιζαν μουσουλμάνους και Κροάτες της Βοσνίας το 1992.

    [12] Έκρηξη χειροβομβίδας σε συναυλία στις Φιλιππίνες

    2/5/2002 12:06:00 μμ

    Νεαροί δυσαρεστημένοι που δεν τους επετράπη να ανεβούν στη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας πέταξε χειροβομβίδα ανάμεσα στους θεατές προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 127 στην πόλη Κοταμπάτο των νότιων Φιλιππίνων. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν. Οι νεαροί που είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ θέλησαν να ανεβούν στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί με ένα τοπικό συγκρότημα που έδινε συναυλία. Όταν δεν τους δόθηκε η άδεια πέταξαν τη χειροβομβίδα ανάμεσα στο πλήθος. Τέσσερις θεατές σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους.

    [13] Δημοτικές εκλογές στη Βρετανία

    2/5/2002 3:59:00 μμ

    Δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στη Βρετανία με τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα - Εργατικό και Συντηρητικό- να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων και το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (ΒΝP) να ελπίζει στην ενίσχυση της θέσης του.

    Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει δηλώσει ότι προτιμά οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν τους Συντηρητικούς αντιπάλους του παρά να μείνουν στα σπίτια τους και να επιτρέψουν έτσι στο BNP να επωφεληθεί.

    Δοκιμασία για τον Μπλερ

    Το Εργατικό Κόμμα, πέντε χρόνια αφότου ο Μπλερ ανέλαβε την εξουσία, ελπίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων χάρη στις υποσχέσεις του για ενίσχυση και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Οι Συντηρητικοί, που προσπαθούν να ανακάμψουν έπειτα απο δύο εκλογικές ήττες, έχουν δώσει έμφαση στους φόβους για την αύξηση της εγκληματικότητας. Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 0,2% στις κοινοβουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί πέρυσι.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η προσέλευση στις κάλπες ενδέχεται να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο των περίπου 22 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και αυτό μπορεί να ευνοήσει περιθωριακά κόμματα όπως το BNP, που είναι σε θέση να κινητοποιήσουν ευκολότερα τη στενή βάση τους. Από δημοσκόπηση που έγινε αυτή την εβδομάδα προκύπτει ότι ποσοστό 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση στην Βρετανία εχει επιδεινωθεί από το 1997 που για πρώτη φορά ανήλθε ο Μπλερ στην εξουσία. Ο Μπλερ αντιμετωπίζει σήμερα την πρώτη μεγάλη δοκιμασία μετά τη δεύτερη εκλογική του νίκη, τον περασμένο Ιούνιο, καθώς οι δημοτικές εκλογές πιθανολογείται ότι θα καταδείξουν δυσαρέσκεια του κόσμου για τις μέχρι στιγμής επιδόσεις του.

    [14] Επάρκεια αγαθών στην αγορά

    2/5/2002 3:54:00 μμ

    Χαμηλές τιμές και επάρκεια προϊόντων διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στη Βαρβάκειο Αγορά. Οι σημερινές τιμές τόνισε σε δηλώσεις του ο κύριος Θεοδώρου είναι χαμηλότερες από αυτές που είχαν καταγράψει στις τιμοληψείες τους οι υπηρεσίες του υπουργείου την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν σύγκριση τιμών και να προσέχουν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν.

    Επάρκεια αγαθών και στη Θεσσαλονίκη

    Την αγορά της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος όπου διαπίστωσε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες. Ο υπουργός διαπίστωσε επίσης ότι ''τα οπωροκηπευτικά είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κακοκαιρίας''. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά των κρεάτων με τις χαμηλές τιμές θα συμβάλλει στο να εξισορροπηθεί το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.

    Με την ευκαιρία, ο υπουργός τόνισε ότι ''το φετινό Πάσχα δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τη σημαντική βελτίωση της οικονομικής δυνατότητας του Ελληνα, διότι οι τιμές και ο πληθωρισμός που είχαν ανέβει στην αρχή της χρονιάς, κινούνται πλέον σταθερά πτωτικά, κι αυτό πιστεύω ότι θα κρατήσει όλη τη χρονιά''.

    Για επάρκεια αγαθών μίλησε και ο παριστάμενος νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που καταγράφονται όσον αφορά στις τιμές των οπωροκηπευτικών. Αναφερόμενος ειδικότερα στο αρνάκι και το κατσικάκι, είπε ότι φέτος οι τιμές είναι σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, με μια διαφορά που κυμαίνεται από 1,2 έως 2,5 ευρώ το κιλό.

    [15] Απεργία των Τραπεζών Τετάρτη-Πέμπτη

    2/5/2002 3:33:00 μμ

    Κλειστές θα παραμείνουν οι Τράπεζες από αύριο μέχρι και την Πέμπτη 9 Μαΐου, λόγω των εορτών του Πάσχα και της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία των αυτόματων μηχανών (ΑΤΜ) ωστόσο, δεν αποκλείουν λόγω της μεγάλης χρήσης των ΑΤΜς να παρουσιαστούν ελλείψεις σε ορισμένες από τις μονάδες.

    Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, με αφορμή την πραγματοποίηση της απεργίας, υπογραμμίζει ότι η στάση των εκπροσώπων των Τραπεζών στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας ''αποτελεί εμπαιγμό όχι μόνο για την ΟΤΟΕ αλλά και τους εργαζομένους στις Τράπεζες που αποτελούν τη ''ραχοκοκαλιά'' του πιστωτικού συστήματος και κατ' επέκταση της οικονομίας της χώρας μας''.

    [16] Σύσκεψη για εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ

    2/5/2002 3:06:00 μμ

    Η πορεία εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ, των τριών θυγατρικών του, αλλά και των υπό υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης ήταν αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, υπό την προεδρία του Δημήτρη Ρέππα. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τζιόλας, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Πανοπούλου, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χριστοφυλλοπούλου, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Νικολάου και οι πρόεδροι των τριών θυγατρικών εταιριών κ.κ. Κικίλιας, Ντερτιλής και Κατρούγκαλος.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ηδη ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν τα καταστατικά των τριών θυγατρικών εταιριών του Οργανισμού και άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία τους.

    Νέα προγράμματα

    Οι τρεις θυγατρικές εταιρίες είναι οι εξής:

    Η εταιρεία με την επωνυμία "Υπηρεσίες σε Ανθρώπινο Δυναμικό", η οποία έχει ως στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων για την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ανέργου μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης.

    Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 49 και έχουμε δεσμευτεί για τη δημιουργία 80 συνολικά τέτοιων κέντρων μέχρι το 2004.

    Η δεύτερη εταιρία με την επωνυμία "Επαγγελματική Κατάρτιση" έχει στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των προσόντων, των ενδιαφερόμενων να απασχοληθούν.

    Η τρίτη εταιρεία με την επωνυμία "Παρατηρητήριο Απασχόλησης", πέρα από την ερευνητική στήριξη του ΟΑΕΔ, θα επεξεργάζεται στοιχεία που αφορούν την ανεργία και θα μελετά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

    Σε ότι αφορά τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, είναι ήδη έτοιμη η υπουργική απόφαση που αφορά στην προκήρυξη 15.000 νέων ευκαιριών απασχόλησης, ενώ έχουν προκηρυχθεί 5.000 θέσεις, που θα καλυφθούν από Ατομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ). Κοινή διαπίστωση τέλος ήταν ότι τα προγράμματα συμβάλλουν θετικά στη μείωση της ανεργίας και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους δείκτες της Eurostat, όσο και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    [17] Σύσκεψη ΕΚΟΦΙΝ για οικονομική πολιτική της ΕΕ

    2/5/2002 2:45:00 μμ

    Η αναγκαιότητα συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, θέματα σχετικά με τη μακροοικονομική σταθερότητα, την αύξηση της απασχόλησης και την προωθηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα συζητηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, 6 και 7 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Επίσης θα συζητηθούν θεματα σχετικά με τη φορολογία της ενέργειας, το προσχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το έτος 2003, τη φορολογία των αποταμιεύσεων και τις διαρθρωτικές μεταβολές.

    [18] Εξιτήριο για τον Ζε Ελίας

    2/5/2002 7:51:00 μμ

    Εξιτήριο πήρε σήμερα ο Ζε Ελίας από την Κεντρική Κλινική Αθηνών όπου νοσηλευόταν μετά τη σύγκρουσή του με τον Στέλιο Βενετίδη, στην προπόνηση της Μεγάλης Τρίτης. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν πολύ καλά, κάτι που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να του δώσουν εξιτήριο. Πάντως, ο Ζε Ελίας θα επανεξεταστεί από τους γιατρούς της Κλινικής το Μεγάλο Σάββατο.

    [19] Στην Κάτω Ιταλία η ''Ολυμπιακή Ιδέα''

    2/5/2002 1:25:00 μμ

    Το απόγευμα αναμένεται στο Οτράντο της Κάτω Ιταλίας η τριακόντορος με το συμβολικό όνομα "Ολυμπιακή Ιδέα" που σάλπαρε πριν λίγες ημέρες από τον Πειραιά με τελικό προορισμό τα ελληνόφωνα χωριά της γειτονικής χώρας. Το πλοίο με τους τριάντα κωπηλάτες και το τετράγωνο πανί -πιστό αντίγραφο του αρχαίου- ακολουθεί την ίδια πορεία των Ελλήνων αποίκων του 6ου αιώνα και φθάνοντας στο Οτράντο θα έχει προσεγγίσει την αρχαία πόλη "Υδρούς", αποικία των αρχαίων Κρητών.

    [20] Στη φυλακή ο μπαμπάς της....'' Melissa''

    Αννίτα Πασχαλινού 2/5/2002 6:11:00 μμ

    Ο Ντέιβιντ Σμίθ, ένας 34χρονος προγραμματιστής από τις ΗΠΑ είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον ιό Μελίσσα, πριν από τρία χρόνια. Αμερικανικό δικαστήριο του επέβαλε 20μηνη ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Του στέρησε επίσης το δικαίωμα εργασίας σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή στο Internet.

    Ελαφρυντικά στοιχεία στην υπόθεση Σμίθ

    Ο Σμιθ, συνελήφθη από την αστυνομία και τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών τον Απρίλιο του 1999, μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση της «Μελίσσα».

    Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι και ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παρόλα αυτά, η συνεργασία του με τις αρχές για την εξάλειψη άλλων επικίνδυνων ιών Η/Υ αποτέλεσε ελαφρυντικό στοιχείο για την υπόθεση του.

    Ο ιός, που λέγεται ότι πήρε το όνομα του από μια στριπτιζέζ την οποία ο Σμιθ γνώριζε, προκάλεσε σε δίκτυα και επιχειρήσεις ζημιές που ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

    [21] Μια πάπια...Μα ποια πάπια;

    2/5/2002 7:26:00 μμ

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πλέον και μασκότ....Όχι δεν πρόκειται για κάποιο αστείο, αλλά για γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Internet. Η διπλωματική πάπια, ή γνωστή στους κοσμικούς κύκλους....ως Μπέρτα, αυτοπροσκαλέστηκε σε μια γλάστρα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσα Απριλίου. Σύντομα αγάπησε το χώρο και αποφάσισε να εγκατασταθεί μετά του συζύγου της...

    Η Μπέρτα και οι νονοί της

    Η πάπια, βαπτίστηκε Μπέρτα, από τους εικονολήπτες που περίμεναν επί ώρες στο προαύλιο για να καλύψουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εξωτερικών.

    Από την πρώτη στιγμή, υπέδειξε μια άκρως κοινωνική συμπεριφορά

    Τα φλας της δημοσιότητας, δεν της προκαλούν καθόλου έκπληξη και μένει απαθής μπροστά σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω της. Για εκείνη προέχει πάντα περισσότερο το να κλωσσίσει τα αυγά της, από οποιαδήποτε ανακοίνωση του Κόλιν Πάουελ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 May 2002 - 16:56:36 UTC