Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εργατική Πρωτομαγιά
  • [02] Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος
  • [03] Λιποθύμησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [04] Στη Ρόδο για το Πάσχα ο πρωθυπουργός
  • [05] Το προφίλ του Ελληνα τουρίστα
  • [06] Οικογένεια θύμα δηλητηρίασης
  • [07] Πάσχα με τους στρατευμένους ο κ. Στεφανόπουλος
  • [08] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Θριάσιου
  • [09] Πρωτομαγιά στον κόσμο
  • [10] Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά
  • [11] Νέα απεργία απο την ΟΤΟΕ
  • [12] Σημαντικές ανακαλύψεις για τον Παρθενώνα
  • [13] Πρωτομαγιά με Φοίβο και Αθηνά

    [01] Εργατική Πρωτομαγιά

    1/5/2002 5:24:00 μμ

    Δεν είναι αργία είναι απεργία. Με διαφορετικές συγκεντρώσεις και κοινή κατάληξη στην Ισραηλινή Πρεσβεία γιόρτασαν οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας ,η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος. H ημέρα όπως ήταν αναμενόμενο αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και δημιουργήθηκαν μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Ξεχωριστές συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

    Διπλές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Στον Πειραιά, η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου έγινε στο Πασαλιμάνι, παρουσία του πρόεδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, ενώ του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοραή.

    Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), με τη συμμετοχή της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ο.Θ.), πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο του Εργάτη και κατάθεση στεφανιών. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλατεία Δικαστηρίων μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης.

    Προβλήματα σε μεταφορές και συγκοινωνίες

    Μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα και πολύωρη ταλαιπωρία αντιμετώπισαν από τις πορείες αλλά και τις στάσεις εργασίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, όσοι κινήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε κεντρικούς δρόμους, όπως στην Κηφισίας και τη Μεσογείων.

    Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το Μετρό και το ηλεκτρικό. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν νέες στάσεις εργασίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Ρίο, εξαιτίας της απεργίας των ναυτεργατών για την εργατική Πρωτομαγιά και της ακινητοποίησης των πλοίων μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

    Η ουρά των αυτοκινήτων ξεπέρασε τα 2 χιλιόμετρα και έφθασε μέχρι τα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών. Η ροή των αυτοκινήτων άρχισε να γίνεται κανονικά μια ώρα αργότερα.

    Προβλήματα παρουσιάσθηκαν και στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας καθώς ματαιώθηκαν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Πάρο και από Αθήνα προς Σύρο και Ιωάννινα, ενώ το δρομολόγιο Αθήνα - Χίος πραγματοποιήθηκε στις 11.45 αντί στις 12 και τέταρτο.

    Oι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή έκαναν στάση εργασίας από τις 10.00 έως 14.00.

    Με στάση εργασίας από το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα. Τα τραίνα κινήθηκαν κανονικά, ενώ ο ΟΣΕ προγραμματίζει και επιπλέον δρομολόγια, λόγω αυξημένης κίνησης.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν.

    Στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

    Στο μεταξύ, ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ θα παραμείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Να υπενθυμίσουμε ότι η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα.

    Μηνύματα πολιτικού κόσμου

    '' Το ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας προς το αύριο'' σημειώνει στο μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

    Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένει πάντα επίκαιρος, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας σε μήνυμά του για την 1η του Μάη.

    " Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, που τείνουν να εξελιχθούν σε αδιέξοδα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται κοινή συνείδηση ότι οφείλουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε τους ορατούς κινδύνους, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα εποχή" τονίζει σε μυνημά του για την 1η Μαίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    Την πεποίθηση της ότι η εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα ανατρέψουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα προσερχόμενη στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

    Κορυφαία ημέρα μνήμης, έμπνευσης και καθοδήγησης για δράση της παγκόσμιας εργατικής τάξης, χαρακτηρίζει την αυριανή ημέρα, 1η Μάη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ιστορική Αναδρομή

    Ημέρα των εργατών έχει καθιερωθεί παγκοσμίως η 1η Μαΐου, μια ημέρα όπου γιορτάζεται επισήμως σε 107 κράτη και συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της εργατικής τάξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την καθοδήγηση της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας της Εργασίας, αντίστοιχα.

    Η Πρωτομαγιά θεωρείται σύμβολο του αγώνα του εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά από απόφαση της Δευτέρας Διεθνούς το 1889 για καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως ημέρα εργατικών διεκδικήσεων και εις μνήμη της μεγάλης αιματηρής απεργίας το 1886.

    Το 1890 αποτέλεσε αφετηρία για τον εορτασμό της.

    Η καθιέρωσή της ως επέτειος που θα γιορτάζεται με μία μοναδική αγωνιστική εκδήλωση κάθε 1η Μαΐου υποβλήθηκε ως αίτημα από τους αντιπροσώπους των εργατών της Τουλούζης την ίδια χρονιά και ακολούθησε η απόφαση της Δευτέρας Διεθνούς στο συνέδριο της το 1891, στις Βρυξέλλες.

    Η Δευτέρα Διεθνής αποφάσισε επίσης οι εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς να συνδυάζονται με απεργία.

    [02] Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος

    1/5/2002 12:03:00 μμ

    Σε μία από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων χρόνων εξελίσσεται η φετινή εξόρμηση των κατοίκων των αστικών κέντρων προς την περιφέρεια για το Πάσχα. Ο καλός καιρός είναι σύμμαχος των εκδρομέων και η απόδραση εκτός των τειχών αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα της Μ.Παρασκευής. Για τη διευκόλυνση των οδηγών, η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα, παραχωρώντας μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς και προχωρώντας σε ειδικές παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία.

    Προβλήματα κυκλοφορίας στο Ρίο-Αντίριο

    Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να εφαρμόζουν τον ΚΟΚ, να φορούν ζώνη ασφαλείας και κράνη, και να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

    Μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, έχει δημιουργηθεί στο Ρίο. Τα ακινητοποιημένα οχήματα φτάνουν σχεδόν έως τα διόδια Πατρών - Κορίνθου και η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί γρήγορα, καθώς θα χρειαστεί χρόνος ώστε τα φεριμπότ να απορροφήσουν την αυξημένη κίνηση.

    Εν τω μεταξύ, δυσεύρετα είναι πλέον τα εισιτήρια για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς Κρήτη και νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω της αυξημένης κίνησης.

    Η Ολυμπιακή Αεροπορία κάνει έκκληση στους επιβάτες, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την εταιρεία, στην περίπτωση που θέλουν να προμηθευτούν εισητήριο για κάποιο προορισμό.

    Υπερπλήρη είναι επίσης, τα δρομολόγια των λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

    Στις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ έχουν αυξηθεί κατά 50% οι θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των επιβατών.

    [03] Λιποθύμησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    1/5/2002 5:59:00 μμ

    Εξιτήριο πήρε από το Ασκληπιείο Βούλας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε. Οι γιατροί του συνέστησαν να ξεκουραστεί και να μειώσει τις δραστηριότητές του. Η πρωινή λιποθυμία του οφείλεται σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Με τον Αρχιεπίσκοπο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά και Καλό Πάσχα, ενώ στο νοσοκομείο έσπευσαν ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας και ο Μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος.

    Χριστόδουλος: '' Επιστρέφω σπίτι ''

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο κ. Χριστόδουλος υποβλήθηκε από τους γιατρούς του Ασκληπιείου σε προληπτικές εξετάσεις τα αποτελέσματα των οποίων ήταν άριστα.

    Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον όλων και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μια αιφνίδια αδιαθεσία, από την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, επωφελήθηκαν οι γιατροί για να τον υποβάλλουν σε γενικές εξετάσεις.

    " Οι εξετάσεις ήταν πολύ καλές και επιστρέφω στο σπίτι " είπε στους δημοσιογράφους και αναχώρησε από το νοσοκομείο.

    Τσεκ απ για τον Κώστα Καραμανλή

    Φωτογραφία αρχείου

    Εν τω μεταξύ, σε προγραμματισμένο τσεκ απ υπεβλήθη το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός . Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετα τις ιατρικες εξετάσεις που διήρκεσαν περίπου 2 ώρες η κατάσταση της υγείας του είναι άριστη.

    [04] Στη Ρόδο για το Πάσχα ο πρωθυπουργός

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/5/2002 1:39:00 μμ

    Πάσχα στα Δωδεκάνησα θα κάνει φέτος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης με τη σύζυγο του Δάφνη αναμένονται στη Ρόδο αύριο το βράδυ και θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο Ρόδος Πάρκ. Το Μεγάλο Σάββατο θα πάνε στη Σύμη και θα επιστρέψουν στη Ρόδο για το Πάσχα. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνεστίαση στο Ρόδος Πάλας και τη Τρίτη θα επισκεφθεί το Καστελλόριζο απ όπου και θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [05] Το προφίλ του Ελληνα τουρίστα

    1/5/2002 1:22:00 μμ

    Διακοπές Ιούλιο ή Αύγουστο στο εσωτερικό, σε δικό του σπίτι, με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο και χωρίς την συμβολή τουριστικών γραφείων. Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα τουρίστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Τρίτη η Eurostat. Επίσης, πάνω από τους μισούς Έλληνες πηγαίνουν διακοπές ετησίως.

    Αναλυτικά η έρευνα

    Συγκεκριμένα, το 56% των Ελλήνων πηγαίνει διακοπές κάθε χρόνο, έναντι 76,9% των Γερμανών και 67,9% των Ολλανδών. Αντίθετα, οι πολίτες της ΕΕ που πηγαίνουν λιγότερο διακοπές είναι οι Πορτογάλοι σε ποσοστό 31,2%.

    Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (95,5%) παραμένει στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι Ισπανοί (89,7%) και οι Πορτογάλοι (82%). Στον αντίποδα, οι Λουξεμβούργιοι (0,4%) και οι Βέλγοι (17,9%).

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 62,2% των Ελλήνων πηγαίνει διακοπές τον Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ σε ποσοστό 56,9% μετακινείται με ΙΧ αυτοκίνητο, 23,1% ακτοπλοϊκώς, 11,7% με λεωφορείο, 6,8% αεροπορικώς και 1,3% σιδηροδρομικώς.

    Παράλληλα, για το 80% των Ελλήνων η διανυκτέρευση γίνεται σε ιδιωτικό κατάλυμα, για το 16,9% σε ξενοδοχείο και για το 3% σε κάποιο άλλο τουριστικό κατάλυμα.

    Τέλος, το 81,9% των Ελλήνων αποφεύγει τον ταξιδιωτικό πράκτορα, το 2,2% κάνει χρήση των ταξιδιωτικών γραφείων και το 14,5% δηλώνει ότι πηγαίνει διακοπές χωρίς καμία οργάνωση.

    [06] Οικογένεια θύμα δηλητηρίασης

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/5/2002 2:23:00 μμ

    Σοβαρή δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις υγραερίου έπαθαν μία μητέρα και τα δύο παιδιά της, στην Αλόννησο, όπου είχαν πάει για τις διακοπές του Πάσχα. Πρόκειται για την Ασημίνα Πούλιου, 46 ετών, και για τα δύο της παιδιά 13 και 17 ετών. Και οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο οποίο μεταφέρθηκαν εσπευσμένως από το Νοσοκομείο Βόλου.

    [07] Πάσχα με τους στρατευμένους ο κ. Στεφανόπουλος

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/5/2002 1:35:00 μμ

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Νομό Λέσβου θα πραγματοποιήσει ανήμερα το Πάσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, για να ανταλλάξει ευχές με στρατευμένους στη Λέσβο και στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 10:40 το πρωί. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί την 98 ΑΔΤΕ, όπου θα τον υποδεχθούν ο Στρατηγός Διοικητής κ. Καράμπελας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    Εκεί θα παραμείνει για μια ώρα περίπου και αμέσως μετά, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Λήμνο και θα συμμετέχει στις Πασχαλινές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Στρατιωτική Διοίκηση του νησιού.

    Από αύριο στην Λέσβο θα βρίσκεται ο Υπουργός Αιγαίου για να περάσει τις Αγιες μέρες και θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Λέσβο και Λήμνο.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα ο Υπουργός Αιγαίου θα μεταβεί στη Ρόδο όπου θα παραστεί σε ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τον οποίο θα συνοδεύσει την επομένη το πρωί στο ακριτικό Καστελόριζο.

    [08] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Θριάσιου

    1/5/2002 1:10:00 πμ

    Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή στο Θριάσιο Νοσοκομείο υπέβαλε ο κύριος Σπύρος Λαδάς επικαλούμενος λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή του. Σύμφωνα με το νόμο ο αντικαταστάτης του θα ορισθεί μετά από δύο εβδομάδες.

    [09] Πρωτομαγιά στον κόσμο

    Αννίτα Πασχαλινού 1/5/2002 7:27:00 μμ

    "Κυριακή σκοτώνουμε το γουρούνι"

    Πλακάτ κατά του Λεπέν

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία. Οπαδοί και αντίπαλοι του Ζαν Μαρί Λεπέν κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και τις πορείες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 1.100.000.

    Γαλλία: Πορείες με αντιρατσιστικά συνθήματα

    Ο Λεπέν στην πορεία

    μετά της συζύγου του

    Στο Παρίσι, περισσότερα από 250.000 άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους διαδήλωσαν κατά του Λεπέν, ξεπερνώντας κατά πολύ αριθμητικά τους περίπου 20.000 οπαδούς του Εθνικού Μετώπου που βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον ηγέτη τους.

    Για την αποφυγή επεισοδίων, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραταχθεί σε κομβικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Στην πρώτη του ομιλία μετά τις εκλογές, στην πλατεία της Οπερα, μπροστά σε πλήθος συγκεντρωμένων, ο 73χρονος αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, χαρακτήρισε τον αντίπαλο του, Ζακ Σιράκ, ηγέτη βουτηγμένο στη διαφθορά.

    Όχι στην πολιτική του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Με συνθήματα κατά της ανεργίας και της τρομοκρατίας εξέφρασαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα ιταλικά συνδικάτα.

    Η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων έγινε στη Νάπολη ενώ η συγκέντρωση της Ρώμης που οργανώθηκε από τα τρία μεγάλα εργατικά συνδικάτα της χώρας, συγκέντρωσε περισσότερα από 50.000 άτομα.

    Μεγάλη συγκέντρωση κατά της τρομοκρατίας έγινε και στη Μπολόνια.

    Στους δρόμους και οι Ισπανοί

    Με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, της ανεργίας αλλά και της παγκοσμιοποίησης, οι Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

    Συνολικά διοργανώθηκαν 75 μεγάλες πορείες ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στις συγκεντρώσεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης διαδήλωσαν ειρηνικά περίπου 70.000 άτομα.

    Επεισόδια στη Γερμανία

    Αντίθετα στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 500.000 πολίτες διαδήλωσαν για την Πρωτομαγιά, έγιναν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και νεοναζιστών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 62 αστυνομικοί και δύο πολίτες.

    Τα σοβαρότερα επεισόδια έγιναν στο Αμβούργο, στη Φρανκφούρτη αλλά και στο Βερολίνο, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε και δακρυγόνα για να αντιμετωπίσει τους νεοναζί.

    Στο πλευρό των Παλαιστινίων οι Ρώσοι

    Στη Ρωσία, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, τα εργατικά συνδικάτα και οι κομμουνιστές κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω του "παγώματος" των μισθών και ημερομισθίων.

    Κυρίως στη Μόσχα, αλλά και σε άλλες πόλεις, οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, ζητώντας παράλληλα την καταδίκη του σιωνισμού.

    Στην κεντρική συγκέντρωση της Μόσχας, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 150.000 πολίτες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρα από τις κόκκινες σημαίες κρατούσαν και τη σημαία της Παλαιστίνης.

    Οι πορείες έληξαν ειρηνικά, ενώ ο μεγάλος αριθμός των αστυνομικών που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, δεν χρειάστηκε να επέμβει.

    Συλλήψεις και επεισόδια στην Τουρκία

    Με συλλήψεις 30 διαδηλωτών και πολλά επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, οι εργατικές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

    Στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν πολύ μεγάλη, ενώ στο Ντιαρμπακίρ, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, οι συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις.

    Συλλήψεις έγιναν και στο Τούντσελι.

    Τα συνθήματα των διαδηλωτών περιστρέφονταν κυρίως γύρω από τη μεγάλη οικονομική κρίση, που πλήττει την Τουρκία ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό και Κουρδικό λαό.

    Πρωτομαγιά συμπαράστασης στους λαθρομετανάστες

    Στην Αυστραλία, η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι ούτε Αργία, αλλά ούτε και απεργία.

    Η ημέρα γιορτάστηκε με πορείες συμπαράστασης προς τους λαθρομετανάστες.

    Στο Σίδνεϊ πολυάριθμοι διαδηλωτές απέκλεισαν τα γραφεία της εταιρίας Australasian Correctional Management που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στην Αυστραλία.

    Στη Μελβούρνη και το Μπρίσμπαν οι διαδηλωτές απέκλεισαν ''συμβολικά'' τα γραφεία του υπουργείου Μετανάστευσης.

    Παρά το γεγονός ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι απεργία στην Αυστραλία, χιλιάδες Αυστραλοί εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες και περισσότερες θέσεις εργασίας.

    [10] Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά

    1/5/2002 1:40:00 μμ

    Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η αγορά και μέρα με την ημέρα πυκνώνει η κίνηση των καταναλωτών. Το πρωί βέβαια η κίνηση ήταν περιορισμένη αφού το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των συγκεντρώσεων. Ωστόσο μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων για την εργατική πρωτομαγιά η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τόσο στη Βαρβάκειο Αγορά όσο και στα εμπορικά καταστήματα. Συνεργεία του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα και εντείνουν τους ελέγχους για τη συγκράτηση των τιμών και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Οι τιμές, πάντως, εξακολουθούν να παραμένουν ψηλές στα οπωροκηπευτικά και στα ίδια με πέρυσι επίπεδα στα αμνοερίφια.

    [11] Νέα απεργία απο την ΟΤΟΕ

    1/5/2002 12:22:00 μμ

    Νέα 48ωρη απεργία για τις 8 και 9 Μαϊου, Τετάρτη και Πέμπτη του Πάσχα, εξήγγειλε η ΟΤΟΕ ζητώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Σημειώνεται οτι απέβη άκαρπη η τελευταία συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τη διοίκηση των τραπεζών.

    [12] Σημαντικές ανακαλύψεις για τον Παρθενώνα

    1/5/2002 12:30:00 μμ

    Νέες ανακαλύψεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τις οποίες οι ειδικοί χαρακτήρισαν "ιδιαίτερα σημαντικές", παρουσιάσθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο "Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του στον 21ο Αιωνα", που πραγματοποιήθηκε στο Σεν Λούις των ΗΠΑ. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τον κάτοχο της Εδρας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μισούρι, καθηγητή Αρχαιολογίας Μιχάλη Κοσμόπουλο, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της Καναδικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας του Βρετανικού Μουσείου

    Στη διάρκεια του συνεδρίου πολλοί επιφανείς αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, και άλλοι επιστήμονες από την Αμερική, τη Βρετανία και την Ελλάδα παρουσίασαν νέες σημαντικές ανακαλύψεις για την ιστορία του μνημείου και τα γλυπτά του που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Το Συνέδριο όχι μόνο δημοσιοποίησε το θέμα στην αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά έδωσε την ευκαιρία σε εκπροσώπους των Επιτροπών της Βρετανίας, Αμερικής, και Καναδά, να συναντηθούν και να συζητήσουν το συντονισμό της διεθνούς εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα.

    Κατά την ανοικτή δημόσια συζήτηση που έγινε με την ολοκλήρωση του συνεδρίου επισημάνθηκε η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας της ηγεσίας του Βρετανικού Μουσείου στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων.

    "Πρέπει να σταματήσει η εχθρική αντιμετώπιση της Ελλάδας από το Βρετανικό Μουσείο και να υπάρξει φιλική προσέγγιση και διάλογος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμόπουλος και συμπλήρωσε ότι "το ζητούμενο είναι η σωστή αποκατάσταση του μνημείου και η επανένωση των γλυπτών για το καλό του Παρθενώνα, έτσι να σώσουμε και να διατηρήσουμε το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού για μας και τις επόμενες γενεές".

    [13] Πρωτομαγιά με Φοίβο και Αθηνά

    1/5/2002 5:05:00 μμ

    Ένα ανθισμένο μωσαϊκό που απεικονίζει τις Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, το Φοίβο και την Αθηνά, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι κάτοικοι της Αθήνας την Πρωτομαγιά, στο χώρο μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η υπέροχη γιγαντιαία σύνθεση από 10.000 γλαστράκια τεσσάρων διαφορετικών ειδών καλλωπιστικών φυτών, θα παραμείνει στο χώρο αυτό για δέκα μέρες.

    Τα δυο αδέλφια, ως πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα μεταφέρουν τις αξίες τους αλλά και ένα μήνυμα συναδέλφωσης.

    Επίσης, ειδικά για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς, θα υπάρχει στο χώρο των Προπυλαίων παράρτημα των καταστημάτων Olympic Store, που θα λειτουργήσει από τις 10:00 έως και 18:30 και στο οποίο θα πωλούνται προϊόντα της Οργανωτικής Επιτροπής, ώστε να μπορούν να τα προμηθευτούν όλοι οι επισκέπτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 May 2002 - 17:03:50 UTC