Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύφεση ο ιός
  • [02] Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση
  • [03] Υποψήφιος Νομάρχης Θεσ/κης ο Ψωμιάδης
  • [04] Ψηφίστηκε ο νόμος για τα Ολυμπιακά Ακίνητα
  • [05] Συνεχές ωράριο για τα καταστήματα
  • [06] Κατάρρευση κτιρίου στη Νέα Υόρκη
  • [07] Σε αναβρασμό εξακολουθεί να ζει η Γαλλία
  • [08] Αλλος ένας Σέρβος στη Χάγη
  • [09] Αττάλεια: Δύο χάλκινα η Τάτση
  • [10] Εντυπωσιακή η Λεβερκούζεν στο Μάντσεστερ
  • [11] Ενοχα για καρκίνο: Δημητριακά - Τσιπς - Ψωμί;
  • [12] Τσέρνομπιλ: Δεκαέξι χρόνια μετά. . .
  • [13] Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά του πολέμου

    [01] Σε ύφεση ο ιός

    25/4/2002 7:01:00 μμ

    Σε ύφεση βρίσκεται το φαινόμενο εκδήλωσης κρουσμάτων με συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, μετά από ιογενείς λοιμώξεις. Ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι σήμερα καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα και πρόσθεσε ότι αν συνεχισθεί με αυτό τον ρυθμό η καταγραφή των κρουσμάτων είναι πιθανό να σημάνει αύριο η λήξη των μέτρων. Να σημειώσουμε ότι χθες καταγράφηκαν στη χώρα επτά κρούσματα.

    Αισιόδοξοι οι επιστήμονες

    Σήμερα δηλώθηκαν πέντε κρούσματα με τα ίδια συμπτώματα τα οποία ελέγχονται αν είναι πράγματι περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ήδη οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν ενημερωθεί για τον προληπτικό χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι επιστήμονες σχετικά με το φαινόμενο των ιώσεων που προκαλούν μυοκαρδίτιδες.

    Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων, Γιάννης Τσελέντης τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ότι εάν τα σημερινά κρούσματα είναι λιγότερα από χθες, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ύφεση.

    Από τα επτά νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν χθες, οι έξι ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ ο ένας που εκδήλωσε τα συμπτώματα τον Μάρτιο έχει ήδη εξέλθει από το νοσοκομείο.

    Παρέμβαση υπουργείου Ανάπτυξης

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης παρενέβη και έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τον θόρυβο που δημιούργησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ακόμα και για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από την Γερμανία για την χώρα μας εξαιτίας της επιδημίας.

    Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού ανακοίνωσε ότι δεν έχει εκδοθεί καμία ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας.

    Πάντως δεν έχουν λείψει οι ακυρώσεις μαζικών κρατήσεων στην χώρα μας από το εξωτερικό.

    Σήμερα οι αρχές της Σερβίας απαγόρευσαν κάθε μαθητική εκδρομή στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρων εξελίξεων, ενώ και η Κύπρος ανέβαλε προσωρινά τις αντίστοιχες εκδρομές σχολείων της σε ελληνικούς προορισμούς.

    [02] Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση

    25/4/2002 3:58:00 μμ

    Οι πολιτικές απασχόλησης και η διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου δράσης για το 2002 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με σκοπό να προχωρήσει η εφαρμογή τους γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης τόνισε ότι η απασχόληση αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής.

    Αυξήθηκε η απασχόληση μειώθηκε η ανεργία

    Χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, καθώς όπως είπε:

    Περισσότεροι από 91.000 νέοι βρήκαν εργασία το 2001, καλός οιωνός για την επίτευξη του στόχου που είναι 300.000 νέες θέσεις εργασίας ως το τέλος της τετραετίας. « Έχουμε καλύψει το 1/3 του στόχου» είπε χαρακτηριστικά.

    Το 2001, το ποσοστό ανεργίας σε σχέση με το 2000 μειώθηκε κατά 1%. Η βελτίωση αυτή, σημείωσε ο κ. Σημίτης, ήταν προς όφελος των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων.

    Βελτιώθηκε η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, γεγονός που μας επιτρέπει, όπως υπογράμμισε, να προωθήσουμε ταχύτερα την ανάπτυξη και τη σύγκλιση.

    Στόχοι

    Αναφερόμενος στους στόχους του εθνικού σχεδίου δράσης, τόνισε ότι αυτοί είναι:

    Στροφή σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας

    Ενίσχυση των δομών αγοράς εργασίας μέσα από την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ

    Κατάρτιση και δια βίου μάθηση των εργαζομένων

    Προώθηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών υποδομών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο υπουργικό συμβούλιο επικυρώθηκε η δημιουργία ενός εθνικού κοινωνικού Forum εργασίας που θα αποτελέσει το βήμα για τη συστράτευση και τη συμμετοχή όλων στο στόχο της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας.

    Καταλήγοντας, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι το 2001 οι εξελίξεις ήταν θετικές και το 2002, μέσα από την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου δράσης, οι εξελίξεις θα είναι ακόμα καλύτερες.

    [03] Υποψήφιος Νομάρχης Θεσ/κης ο Ψωμιάδης

    25/4/2002 5:46:00 μμ

    Την υποψηφιότητά του για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει επισήμως το χρίσμα από το κόμμα του. Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν. Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η πρόθεση του είναι ήδη γνωστή σε στελέχη του κόμματός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κώστας Καραμανλής θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, είναι διατεθειμένος να πειθαρχήσει στις αποφάσεις του κόμματος του.

    Ερωτηθείς σχετικά με το "γιατί δεν περίμενε πρώτα την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ" ο βουλευτής δήλωσε ότι ήθελε να προλάβει κάποιες εξελίξεις. Απέφυγε ωστόσο, να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

    Είπε επίσης ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του από βουλευτής εφόσον εκλεγεί νομάρχης και υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

    [04] Ψηφίστηκε ο νόμος για τα Ολυμπιακά Ακίνητα

    25/4/2002 2:46:00 μμ

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (141 υπέρ, 132 κατά, 1 παρών, επί συνόλου 274 ψηφισάντων) το νομοσχέδιο για την ''εταιρική διακυβέρνηση, το μισθολογικό και άλλες διατάξεις'' , στο οποίο περιλαμβάνονταν και τα επίμαχα άρθρα σχετικά με τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ''Ολυμπιακά ακίνητα ΑΕ '' για τη χρηματοδότηση και μελλοντική αξιοποίηση των Ολυμπιακών έργων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την ψηφοφορία απείχε σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ανοιχτά εκδηλώσει την αντίθεσή τους με τις επίμαχες διατάξεις. Μεταξύ των απόντων ήταν οι Α. Φούρας, Κ. Κουλούρης, Σ. Βαλυράκης, Κ. Παπούλιας, Α. Λαϊου, Χ. Παπουτσής, Γ. Λοβέρδος, Ν. Κατσέλη, Θ. Κατσανέβας, Ι. Χαραλαμπόπουλος, ενώ ο Σ. Παπαθεμελής ψήφισε παρών. Στο μεταξύ με την αφορμή της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής δήλωση με την οποία ζητά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας.

    [05] Συνεχές ωράριο για τα καταστήματα

    25/4/2002 12:51:00 μμ

    Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά όσον αφορά την υγιεινή των προϊόντων, εν όψει των εορτών, από κλιμάκια των υπαλλήλων του Ενιαίου Φορεά Ελέγχου Τροφίμων, που βρίσκονται καθημερινά στα σημεία μαζικής πώλησης τροφίμων και απειλούν με τσουχτερά πρόστιμα τους παραβάτες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να επιλέγουν αμνοερίφια, που φέρουν σφραγίδες μπλε χρώματος όταν είναι εγχώριας προέλευσης και πράσινου χρώματος όταν είναι εισαγόμενα από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενωσης. Στο μεταξύ με το συνεχές εορταστικό ωράριο λειτουργούν από σήμερα και για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα τα εμπορικά καταστήματα, που θα παραμένουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το εορταστικό ωράριο για τα σούπερ μάρκετ θα τεθεί σε ισχύ από τη Μ.Δευτέρα

    [06] Κατάρρευση κτιρίου στη Νέα Υόρκη

    25/4/2002 7:36:00 μμ

    Η κατάρρευση ενός κτιρίου σε περιοχή του κεντρικού Μανχάταν συγκλόνισε πριν από λίγο τους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής τα αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν διευκρινισθεί, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη η οποία σημειώθηκε στο υπόγειο τεχνικής σχολής. Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής περίπου πενήντα άνθρωποι έχουν δεχθεί τις πρώτες βοήθειες.

    Στην εκδοχή ατυχήματος συγκλίνουν οι πρώτες πληροφορίες

    Το κτίριο της τεχνικής σχολής "ΑΡΕΧ" -το οποίο είναι οκταόρωφο και βρίσκεται στον αριθμό 121 στην Δυτική 19η Οδό, στο Μανχάταν- υπέστη μερική κατάρρευση, λόγω έκρηξης που σημειώθηκε στις 11.29 (18.29 ώρα Ελλάδος).

    Οι αρχές δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του συμβάντος, καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα.

    Σύμφωνα με τη Σύλβια Παπαποστόλου δημοσιογράφο του Hellas FM στη Νέα Υόρκη, η οποία επικοινώνησε με τη ΝΕΤ, αυτή τη στιγμή έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με ελαφρά τραύματα, περίπου 50 άτομα. Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους έχει διακοπεί, ωστόσο η κ. Παπαποστόλου εμφανίστηκε καθησυχαστική, καθώς όπως είπε δεν έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό της πόλης το οποίο περνά ακριβώς κάτω από το κτίριο. Επιπλέον θεωρεί πιθανή την εκδοχή του ατυχήματος αφού στο διπλανό κτίριο γίνονταν επισκευές.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδει και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πρόκειται για εργατικό ατύχημα.

    Στο έργο του απεγκλωβισμού συμμετέχουν 100 πυροσβέστες.

    [07] Σε αναβρασμό εξακολουθεί να ζει η Γαλλία

    Πηγή: NET 105,8 fm 25/4/2002 1:43:00 μμ

    Συνεχίζονται στη Γαλλία οι διαμαρτυρίες και οι πολεμικές εναντίον του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν. Δεκάδες χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν και χθες σε πολλές γαλλικές πόλεις ενώ πάνω από 60 κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις ετοιμάζουν μεγάλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική διαδήλωση στο Παρίσι το Σάββατο. Στο μεταξύ, ο Λεπέν αναγκάστηκε να ματαιώσει τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματίσει για χθες στις Βρυξέλλες.

    Αποδοκιμάστηκε απο τους ευρωβουλευτές

    Η είσοδος του στο Ευρωκοινοβούλιο συνοδεύτηκε από τις εξαιρετικά έντονες αποδοκιμασίες των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών παρατάξεων.

    Ενώ και έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες Βέλγοι αντιφασίστες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Λε Πεν.

    Οσον αφορά τον μεγάλο χαμένο του α΄ γύρου των προεδρικών εκλογών, Λιονέλ Ζοσπέν προήδρευσε χθες του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της ενωμένης αριστεράς.

    Ο Ζοσπέν, που έχει ανακοινώσει, ότι αποσύρεται από την πολιτική, αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του, που ήταν εμφανώς συγκινημένοι και δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    [08] Αλλος ένας Σέρβος στη Χάγη

    25/4/2002 12:09:00 μμ

    Αναχώρησε σήμερα για τη Χάγη ,όπου θα παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο πρώην αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς .Ο Οϊντάνιτς είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου κατά των Αλβανών στο Κόσοβο και ένας από τους 6 Σέρβους υπόπτους που θα παραδοθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στη λίστα των υπόπτων περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, οποίος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να παραδοθεί ενώ δεν αναγνωρίζει και τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ της Χάγης, το οποίο χαρακτηρίζει παράνομο.

    [09] Αττάλεια: Δύο χάλκινα η Τάτση

    25/4/2002 4:18:00 μμ

    Η συλλογή μεταλλίων στην Αττάλεια συνεχίζεται για την ελληνική Αρση Βαρών. Σήμερα ήταν η σειρά της Μαρίας Τάτση να ανέβει στο βάθρο της κατηγορίας των 69 κιλών, αφού κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, στο ζετέ και το σύνολο. Συγκεκριμένα, η ελληνίδα πρωταθλήτρια παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο αρασέ, όπου τελικά κατέκτησε την 5η θέση με 90 κιλά (είχε δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 95κ. και τα 97,5κ.), έδειξε πόσο δυνατή είναι στο ζετέ όπου με 122,5 κιλά πήρε την τρίτη θέση (πρώτη προσπάθεια 117,5κ., δεύτερη 120κ.), όπως και στο σύνολο με 212,5κ.

    Πρώτη η ρωσίδα Βαλεντίνα Πόποβα

    Την πρώτη θέση και στις τρεις κινήσεις, κατέκτησε το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας, η Ρωσίδα "ασημένια" Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Βαλεντίνα Πόποβα με 112,5κ. στο αρασέ, 140κ. στο ζετέ και 252,5κ. στο σύνολο. Μάλιστα η Πόποβα, επιχείρησε να καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ στην κίνηση του αρασέ με 115,5κ., χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    [10] Εντυπωσιακή η Λεβερκούζεν στο Μάντσεστερ

    25/4/2002 4:24:00 μμ

    Παράσταση με Γερμανό πρωταγωνιστή στο "Θέατρο των Ονείρων". Η Λεβερκούζεν συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ (και όχι μόνο) και, αποσπώντας ισοπαλία 2-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στον τελικό της 15ης Μαϊου, στη Γλασκώβη. Με εξαίρεση το πρώτο ημίωρο, όταν έδειξε αποσβολωμένη από τη φανταστική ατμόσφαιρα του "Ολντ Τράφορντ", η Λεβερκούζεν ήταν η κυρίαρχος του παιχνιδιού.

    Η Γιουνάιτεντ έχασε ευκαιρίες στο ξεκίνημα (Φαν Νίστελροϊ 11΄, 12΄) , Σόλσκιερ (24΄) και προηγήθηκε στο 29΄ όταν μετά από σέντρα του Φαν Νίστελροϊ, το σουτ του Σόλσκιερ βρήκε στην πλάτη του Ζίβκοβιτς και κατέληξε στα δίχτυα του Μπουτ. Το τέρμα χρεώνεται στον Νορβηγό που με οκτώ γκολ είναι δεύτερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ, πίσω από τον συμπαίκτη του Ρούουντ Φαν Νίστελρόι που έχει δέκα.

    Οι πρωτοπόροι της Μπουντεσλίγκα άρχισαν να συνέρχονται και είδαν ότι η (άνευ Μπέκαμ) Μάντσεστερ, δεν ήταν η ομάδα-φόβητρο. Δημιούργησαν πολλούς κινδύνους με κύρια αιχμή τον Γιλντιράι Μπαστούρκ και έφτασαν στην ισοφάριση στο 62΄, όταν από σέντρα του Σνάιντερ, ο Μίκαελ Μπάλακ με σουτ πάνω στην κίνηση νίκησε τον Μπαρτέζ.

    Οι "κόκκινοι διάβολοι" πήραν ξανά το προβάδισμα στο 67΄ με ένα πέναλτι που ουσιαστικά κέρδισε ο Φαν Νίστελροϊ από τον Ζε Ρομπέρτο. Ο ίδιος ο Ολλανδός ανέλαβε την εκτέλεση του και έγραψε το 2-1.

    Ομως, οκτώ λεπτά αργότερα (75΄) ο Ολιβερ Νόιβιλ εκμεταλλεύθηκε σύγχυση στην περιοχή της Γιουνάιτεντ και από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

    Ετσι, όλα είναι πλέον ανοιχτά στη ρεβάνς του "Μπάι Αρίνα" που θα γίνει σε έξι ημέρες (30/4). Εκεί, η Γιουνάιτεντ θα ενισχυθεί από τον αρχηγό της, Ρόι Κιν, ο οποίος ξεπέρασε σε χρόνο ρεκόρ τον τραυματισμό του και μάλιστα έπαιξε στο τελευταίο 10λεπτο του σημερινού αγώνα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Μπαρτέζ, Γκάρι Νέβιλ (18΄ Φιλ Νέβιλ, 88΄ Εργουϊν), Μπράουν, Μπλαν, Σιλβέστρ, Βερόν, Γκιγκς, Μπατ, Σκόουλς (82΄ Κιν), Σόλσκιερ, Φαν Νίστελροϊ.

    ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ: Μπουτ, Ζίβκοβιτς, Λούσιο, Νοβότνι (46΄ Ζέμπεσκεν), Πλασέντε, Σνάιντερ, Ραμέλοφ, Μπαστούρκ (78΄ Βράνιες), Μπάλακ, Ζε Ρομπέρτο, Μπερμπάτοφ (72΄ Νόιβιλ)

    Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)

    [11] Ενοχα για καρκίνο: Δημητριακά - Τσιπς - Ψωμί;

    25/4/2002 4:45:00 μμ

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά στην ανακοίνωση του Σουηδικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία η χημική ουσία Ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται καρκινογόνος, βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε ψητές, προτηγανισμένες και τηγανισμένες πατάτες, ψωμί και μπισκότα. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Χημείας τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Γαλανός, τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ενστερνιστεί κάτι τόσο σοβαρό εάν δεν διασταυρωθεί και από άλλους επιστήμονες.

    Προσοχή στην Ακρυλαμίδη

    Σοκ προκάλεσε χθες η διαπίστωση της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων της Σουηδίας ότι βασικές τροφές, (ρύζι, πατάτες, δημητριακά) που καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορούν ενδεχομένως να μετατραπούν σε "φονιάδες".

    Μετά από σειρά ερευνών, οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν στα συγκεκριμένα τρόφιμα το στοιχείο Ακρυλαμίδη. Το εν λόγω στοιχείο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, είναι μια άχρωμη, σταθερή κρυσταλλική και μετρίου κινδύνου καρκινογενής ουσία.

    Παρόλα αυτά, η Διεθνής Υπηρεσία για την έρευνα του καρκίνου υποστηρίζει ότι η ακρυλαμίδη επηρεάζει την μετάλλαξη των γονιδίων και έχει εντοπισθεί σε πειραματόζωα ως βασικό στοιχείο της κακοήθειας όγκων του στομάχου.

    Περιορίστε τα προτηγανισμένα

    Προτιμήστε τα βραστά

    Το θέμα μελετάται από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ώστε να αξιολογηθεί ο ενδεχόμενος διατροφικός κίνδυνος της αθροιστικής έκθεσης των ανθρώπων στην πρόσληψη Ακρυλαμιδίου και να παρθούν πιθανώς τα ανάλογα μέτρα.

    Σε ανακοίνωση του, ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά την τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του "μέτρου", δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

    Συνιστά επίσης στους καταναλωτές να προτιμούν τα νωπά φρούτα και λαχανικά και το "βρασμό" ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων.

    [12] Τσέρνομπιλ: Δεκαέξι χρόνια μετά. . .

    25/4/2002 1:47:00 μμ

    Πέρασαν 16 χρόνια από την έκρηξη του αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ, το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία. Με τις μνήμες νωπές και την καταγραφή των τραγικών συνεπειών της καταστροφής να συνεχίζονται, η πυρηνική βιομηχανία εξακολουθεί να προωθεί τα παράλογα σχέδιά της: η γειτονική μας Βουλγαρία αναζητά χρηματοδότηση για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή Μπελέν. Η Greenpeace τονίζει ότι το μέλλον αυτού του πλανήτη δεν έχει θέση για την πυρηνική ενέργεια.

    Η μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή

    Η έκρηξη του αντιδραστήρα Νο 4 Τσερνομπίλ προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. H ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο Τσερνομπίλ είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μαζί. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν άμεσα από την έκρηξη του αντιδραστήρα, ενώ μολύνθηκε έκταση 160.000 τετρ. χλμ.

    Στην Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Λευκορωσία, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 270.000 εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με κρατικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το συνολικό κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 358 δισ. δολάρια.

    Περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών του Τσέρνομπιλ και 400.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στις περιοχές που μολύνθηκαν ζούσαν 17.223.700 άνθρωποι.

    Μαζική αύξηση των καρκίνων

    Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ έχει επιφέρει μία μαζική αύξηση των καρκίνων, κυρίως του θυρεοειδούς, στις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο.Στη Λευκορωσία, το ποσοστό προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς εκατονταπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια. Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Ουκρανία (1/6 του παιδικού πληθυσμού) και 500.000 στη Λευκορωσία και στη Ρωσία εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές αυξημένης ραδιενέργειας.

    Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότι χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα επόμενα 30 χρόνια. Στην Λευκορωσία σε ολόκληρη την χώρα, οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43%, και του πεπτικού συστήματος κατά 23%.

    Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού στις μολυσμένες περιοχές έχει διπλασιαστεί μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Περίπου 800.000 εργάτες που συμμετείχαν στα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά την καταστροφή έχουν εκτεθεί σε υψηλότατες δόσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, το ποσοστό θανάτων ''εκκαθαριστών'' που σχετίζονται με το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν 60% το 1993 και 77% το 1994.

    Και η τραγωδία συνεχίζεται. . .

    Πολλά από τα θύματα του Τσέρνομπιλ δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Τόσο οι γενετικές μεταλλάξεις, όσο και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας σε αυτούς που ζουν σε μολυσμένες περιοχές θα ταλαιπωρήσουν πολλές γενιές ακόμα.

    Λόγω της συγκάλυψης των πραγματικών στοιχείων από τις Αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της γενικότερης τακτικής παραπληροφόρησης των επισήμων Αρχών και της πυρηνικής βιομηχανίας, κανείς ποτέ δεν θα μάθει τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής.

    Όμως ακόμα και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις είναι τρομακτικές. Μετά το Τσέρνομπιλ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την συνέχιση του εφιάλτη της "ειρηνικής" πυρηνικής ενέργειας.

    [13] Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά του πολέμου

    25/4/2002 5:27:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Ραδιομαραθώνιος αλληλεγγύης για τα παιδιά του πολέμου που ξεκίνησε στις εννέα το πρωί και θα διαρκέσει ως τις οκτώ το βράδυ. Μέχρι στιγμής το ποσό των προσφορών έχει φθάσει τα 148.000 Ευρώ. Ο ραδιοφωνικός μαραθώνιος αγάπης και προσφοράς διοργανώνεται από τη Unicef, τη ΝΕΤ 105,8 και τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, σε συνεργασία με τους σταθμούς SKY, ANTENNA, FLASH, ALPHA NEWS, ΑΘΗΝΑ 9,84, αλλά και δεκάδες άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλη την Ελλάδα.

    Που θα απευθυνθείτε για προσφορές

    Στόχος του Ραδιομαραθώνιου είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των προγραμμάτων περίθαλψης και εμβολιασμών των παιδιών ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του θανάτου λόγω πολέμου ή ασθενειών.

    Ο Ραδιομαραθώνιος θα συνεχισθεί μέχρι τις 8 το βράδυ και όλο το πρόγραμμα της ΝΕΤ 105,8 θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά του πολέμου, ενώ θα επαναληφθούν κοινές εκπομπές με τους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς μεταξύ 12 - 2 το μεσημέρι, και 5 με 6 το απόγευμα.

    Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να καλέσουν στο 010-6244 444, μπορούν να συμπληρώσουν online μια φόρμα από το site της Unicef ή να καταθέσουν χρήματα στους παρακάτω λογαριασμούς:

    ΕΘΝΙΚΗ: 169 / 480020-64

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017 04 00 4416 70

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031 / 80191081

    ALPHABANK: 115 00 2002 017649

    CITIBANK: 55 02 346484

    HSBC: 002 - 066694 - 130

    NOVA BANK: 519829


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 April 2002 - 16:55:43 UTC