Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προληπτικά μέτρα για τις ιογενείς λοιμώξεις
  • [02] Στη Μ. Ανατολή Παπανδρέου-Τζεμ σήμερα
  • [03] ΥΠΕΧΩΔΕ: Oικογενειακή κάρτα ΙΧ για δακτύλιο
  • [04] Βομβιστική επίθεση σε έκθεση μοτοσυκλετών
  • [05] Συνέντευξη Λεπέν σε γαλλικό κανάλι
  • [06] Στο Τελ Αβίβ σήμερα εκπρόσωποι της ΕΕ
  • [07] Νέα επεισόδια στη Γάζα
  • [08] Με το ''ένα πόδι'' στο τελικό η Ρεάλ

    [01] Προληπτικά μέτρα για τις ιογενείς λοιμώξεις

    24/4/2002 11:12:00 πμ

    Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης μετά τα αυξημένα κρούσματα ιογενούς μυοκαρδίτιδας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων με τη συμμετοχή των καθηγητών καρδιολογίας. Χθες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά έως τις 26 Απριλίου όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για προληπτικούς λόγους. Επίσης, το Επαγγελματικό Σωματείο Φροντιστών Αθήνας καλεί τα μέλη του να συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση και να παραμείνουν κλειστά τα φροντιστήρια έως την Παρασκευή.

    Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤonline και δίνουν συμβουλές

    Το προληπτικό αυτό μέτρο θεωρείται απαραίτητο καθώς τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έχουν φτάσει τα 32, δεκατρία απ' αυτά μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε νέου περιστατικού.

    Η ΕΡΤonline απευθύνθηκε στον καρδιολόγο Παναγιώτη Σταματόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο ιός, είτε ανήκει στην κατηγορία των Κοξάκι, είτε των εντεροϊών ενδέχεται σε σπάνιες περιπτώσεις να επιπλακεί με περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα, αυτό όμως μπορεί να γίνει μετά από χρόνο τριών έως πέντε ημερών τουλάχιστον.

    Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

    α) Στην περίπτωση της μυοκαρδίτιδας:

    - Οξύς πόνος στο θώρακα που επιτείνεται με τις αναπνευστικές κινήσεις ενώ υπάρχει ανακούφιση σε όρθια στάση του σώματος και σκύψιμο του κορμού προς τα εμπρός.

    - Ταχυκαρδία

    - πιθανώς και αρρυθμίες

    - υψηλός πυρετός και ρίγη

    β) Στην περίπτωση της μυοκαρδίτιδας η πορεία είναι ύπουλη και αναγνωρίζεται από:

    - εύκολη κόπωση

    - δύσπνοια που συνοδεύεται και από ταχυπαλμία.

    Ο κ. Σταματόπουλος τονίζει ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε μυοκαρδίτιδα πολύ σπάνια, και εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου είναι σε ύφεση (κυρίως σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που ακολουθούν κάποια ιατρική αγωγή, κάνουν δίαιτα κ.λπ.). Ο ιός τότε προσβάλλει εκτός από τους σκελετικούς μυοκαρδιτικούς μύες του ατόμου αυτού και τον μυ της καρδιάς. Τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Για επιβεβαίωση της διάγνωσης ο γιατρός θα σας υποβάλει σε λεπτομερή κλινική εξέταση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος. Η διάγνωση τίθεται εκ του ασφαλούς μέσω υπερηχοκαρδιογραφήματος, σε συνδυασμό με με εξετάσεις αίματος.

    Ο καρδιολόγος κ. Παναγιώτης Σταματόπουλος συστήνει εκτός από την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, σωστή διατροφή, ύπνο και ξεκούραση, ενώ τονίζει ότι κάθε η σωστή αντιμετώπιση κάθε ιού είναι πάνω από όλα ο σεβασμός σε αυτόν, με λίγα λόγια να τον παίρνουμε σοβαρά και να παίρνουμε τα μέτρα μας.

    [02] Στη Μ. Ανατολή Παπανδρέου-Τζεμ σήμερα

    24/4/2002 8:51:00 πμ

    Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κοινή διπλωματική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν για το Μεσανατολικό οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Οι δύο υπουργοί αναχωρούν σήμερα για τη Μέση Ανατολή και θα έχουν αύριο επαφές με τις ηγεσίες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πάνος Μπεγλίτης, οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ θα συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα και στο Τελ Αβίβ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και τον ομόλογό τους, Σιμόν Πέρες.

    Θετικά σχόλια για την κοινή πρωτοβουλία

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε θετική κίνηση την κοινή πρωτοβουλία Παπανδρέου-Τζεμ, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, από τη Βαλένθια όπου συμμετείχε στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι "δύο παραδοσιακά αντίπαλες χώρες υλοποιούν μια τέτοια απόφαση", χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για τις προσδοκίες που έχει από την πρωτοβουλία αυτή.

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Ισμαήλ Τζεμ επισήμανε ότι "εκπρόσωποι της Ε.Ε. δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συναντηθούν με τον Αραφάτ" και ότι "κατά μία έννοια, η Τουρκία θα οδηγήσει μέσω του κ. Παπανδρέου την Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή".

    "Θα είναι ένα μήνυμα ειρήνης η πρωτοβουλία δύο χωρών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασία διαλόγου, παρότι έχουν μεταξύ τους άλυτα προβλήματα", πρόσθεσε ο Τζεμ.

    [03] ΥΠΕΧΩΔΕ: Oικογενειακή κάρτα ΙΧ για δακτύλιο

    24/4/2002 11:46:00 πμ

    Την καθιέρωση οικογενειακής κάρτας ΙΧ αυτοκινήτων για κυκλοφορία στο δακτύλιο της Αθήνας, εξετάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004. Η κάρτα θα ισχύει για την είσοδο στο κέντρο με κάποιο από τα αυτοκίνητα της οικογένειας, κι αυτό όπως εξήγησε χτες η υπουργός Βάσω Παπανδρέου, γιατί θεωρείται ξεπερασμένο το επί 20ετίας εφαρμοζόμενο μέτρο των μονών ζυγών, αφού οι Αθηναίοι απέκτησαν περισσότερα του ενός αυτοκινήτων με μονές και ζυγές πινακίδες.

    [04] Βομβιστική επίθεση σε έκθεση μοτοσυκλετών

    24/4/2002 11:17:00 πμ

    Σε προσωπικές διαφορές ή εκβιαστές αποδίδει η αστυνομία τη βομβιστική ενέργεια, που σημειώθηκε στις 1.30 τα ξημερώματα στην έκθεση μοτοσυκλετών Πιάτζιο του Αγγελου Μπογδάνου στη διασταύρωση Αμφιθέας και Παλαιολόγου στο Παλαιό Φάληρο. Αγνωστοι δράστες τοποθέτησαν δυναμίτη με βραδύκαυστο φυτίλι στο κλιματιστικό μηχάνημα μπροστά στην έκθεση και από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις τζαμαρίες και σε μια μοτοσυκλέτα. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης της Ασφάλειας Αττικής.

    [05] Συνέντευξη Λεπέν σε γαλλικό κανάλι

    24/4/2002 9:23:00 πμ

    Δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία, Ζαν-Μαρί Λεπέν, σε περίπτωση που κερδίσει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Σε συνέντευξη του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ''France 2'' ο Λεπέν είπε ότι στο πρώτο δημοψήφισμα που θα οργανώσει θα τεθεί το ζήτημα των ''εντελώς ανώμαλων θεσμών και δεσμών που δημιουργήθηκαν μεταξύ της Γαλλίας και της Ευρώπης των Βρυξελλών και του Μάαστριχτ''. Επίσης, θα κάνει δημοψηφίσματα για τους μετανάστες αλλά και για το δικαίωμα των παιδιών που γεννιούνται στη Γαλλία από ξένους γονείς να αποκτούν τη γαλλική υπηκοότητα.

    Νέες διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού ηγέτη

    Στη συνέντευξη ο Λεπέν απέρριψε τις διεθνείς επικρίσεις για την επιτυχία του, λέγοντας ότι ''αυτές οι απόψεις δεν σέβονται το γαλλικό λαό''.

    Ο Λεπέν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 1987, όταν χαρακτήρισε τους θαλάμους αερίων των Ναζί ''μια λεπτομέρεια της ιστορίας'', λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει για τις εκλογές και όχι για το παρελθόν.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ κατέστησε σαφές ότι ''δεν πρόκειται να συμμετάσχει, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, σε τηλεοπτική αντιπαράθεση'' με τον ακροδεξιό υποψήφιο Ζαν-Μαρί Λεπέν.

    Εν τω μεταξύ και χθες πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Γαλλίας, κατά του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν. Περισσότεροι από 90.000 Γάλλοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, διαδήλωσαν σε 20 μεγάλες πόλεις της χώρας. ''Οχι στο Εθνικό Μέτωπο'' ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Οι διαδηλωτές εξέφραζαν επίσης την υποστήριξή τους προς τους μετανάστες, που βρίσκονται στο στόχαστρο του Λεπέν.

    [06] Στο Τελ Αβίβ σήμερα εκπρόσωποι της ΕΕ

    24/4/2002 11:20:00 πμ

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Μέση Ανατολή Μιγκέλ Μορατίνος αναμένονται σήμερα το μεσημέρι στο Τελ Αβίβ, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Οι δυο άνδρες θα επισκεφθούν την περιοχή για να συναντηθούν κυρίως με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πρόγραμμά τους δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς και οι δυο επιθυμούν να συναντηθούν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Οι δυο αξιωματούχοι θα συναντηθούν ωστόσο το απόγευμα με τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες.

    [07] Νέα επεισόδια στη Γάζα

    24/4/2002 10:01:00 πμ

    Ισραηλινά άρματα μάχης που σταθμεύουν κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νιτζαρίμ διείσδυσαν τα ξημερώματα στα νότια της Γάζας και έβαλαν οβίδες και πυρά βαρέων όπλων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θύματα, όμως πηγές στην πόλη της Γάζας δήλωσαν πως τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στον ελεγχόμενο από τους Παλαιστινίους τομέα έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστινίους μαχητές και ισραηλινούς στρατιώτες.

    Εκπρόσωπος των δυνάμεων της παλαιστινιακής ασφάλειας δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει τη δράση του στα βόρεια και στα ανατολικά της Γάζας.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως έγιναν αισθητές εκρήξεις κοντά στην κοινότητα Μπέτ Λάχγια στα βόρεια της Γάζας και πως τα ισραηλινά άρματα μάχης έριξαν αρκετές οβίδες και πυρά βαρέων πολυβόλων στην κοινότητα Μπεντουίν στην ίδια περιοχή.

    Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων τόνισε πως τα ισραηλινά άρματα στην ανατολική Γάζα άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινιακών σπιτιών και πως έβαλαν τρεις οβίδες σε φυλάκιο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στις ανατολικές παρυφές της Πόλης της Γάζας.

    Νοσοκομειακά και ιατρικές ομάδες έσπευσαν στην περιοχή αναζητώντας νεκρούς, ή τραυματίες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    Χθες τρεις Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νιτζαρίμλ, την ώρα που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του, όπως τόνισαν ισραηλινές πηγές.

    Ο Αναν αποδέχθηκε αίτημα του Ισραήλ

    Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποδέχτηκε το αιφνιδιαστικό αίτημα του Ισραήλ να καθυστερήσει η αποστολή εκπροσώπων στη Δυτική Οχθη, οι οποίοι θα εξέταζαν τις καταγγελίες για σφαγή αμάχων στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

    Την ίδια ώρα, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής τη Ρωσία προειδοποίησαν το Ισραήλ να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Αραφάτ, μετά τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε χθες τμήμα του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη που παραμένει αποκλεισμένος στη Ραμάλα.

    [08] Με το ''ένα πόδι'' στο τελικό η Ρεάλ

    23/4/2002 11:42:00 μμ

    Πολύ κοντά στον τελικό της Γλασκώβης βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε 2-0 τη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη στον πρώτο αγώνα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Το σκορ διαμορφώθηκε από γκολ των Ζιντάν (55΄) και Μακ Μάναμαν (90΄) και φυσικά πρέπει να έλθει ο... κόσμος ανάποδα, για να χάσει η Ρεάλ την πρόκριση στον επαναληπτικό της Πρωτομαγιάς, στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου".

    Η "βασίλισσα" νίκησε για πρώτη φορά στο "Καμπ Νου" μετά από 19 χρόνια (1983 η τελευταία της επιτυχία). Το 1-0 πέτυχε στο 55΄ ο Ζιντάν με ένα γκολ ενδεικτικό της τεράστιας κλάσης του, όταν έφυγε από κανονική θέση μετά από μαγική μπαλιά του Μακαλελέ και πλάσαρε τον Μπονάνο. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Στιβ ΜακΜάναμαν "έγραψε" το 2-0 και έβαλε οριστικό τέλος στις ελπίδες της "Μπάρτσα" για διάκριση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

    Πέραν από τα δύο γκολ, όμως, οι "αιώνιοι αντίπαλοι" του ισπανικού ποδοσφαίρου έχασαν πολλές και μεγάλες ευκαιρίες και παράλληλα κράτησαν έως το τέλος κομμένη την ανάσα των 100.000 Καταλανών που κατέκλυσαν το θρυλικό γήπεδο της Βαρκελώνης.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Μπονάνο, Ράιζιγκερ (58΄ Ζεοβάνι), Ντε Μπουρ, Αμπελάρδο (73΄ Κριστανβάλ), Ρόσεμπακ, Κοκού, Μότα (82΄ Γκάμπρι), Λουϊς Ενρίκε, Κλάιφερτ, Οφερμαρς, Σαβιόλα.

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Σέζαρ, Σαλγκάδο, Ιέρο, Παβόν, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ, Ελγκέρα, Ζιντάν, Σολάρι (89΄ Φλάβιο Κονσεϊσάο), Ραούλ, Γκούτι (80΄ ΜακΜάναμαν)

    Διαιτητής: Αντερς Φρισκ (Σουηδία)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 April 2002 - 9:00:49 UTC