Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φρένο της Πολιτείας στην κλωνοποίηση
  • [02] Μέτρα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα
  • [03] Ωράριο καταστημάτων τη Μ. Εβδομάδα
  • [04] Αποστολή ανδρών της ΕΜΑΚ στην Παλαιστίνη
  • [05] Σε απεργία την Πρωτομαγιά η ΑΔΕΔΥ
  • [06] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
  • [07] Κινητοποιήσεις συνταξιούχων για το ασφαλιστικό
  • [08] Η ένταξη της Κύπρου σύμφωνα με το Ελσίνκι, λέει τώρα ο Σολάνα
  • [09] Εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδεραστίας
  • [10] Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Ρωσία
  • [11] Επαφές για μείωση των πυρηνικών κεφαλών
  • [12] Αύριο ο αγώνας μεταξύ ΠΑΟ και Ιωνικού
  • [13] Θέλετε να κάνετε γιο; Μην καπνίζετε!
  • [14] Πίνακας αμφισβητεί την σεξουαλικότητα του Σέξπηρ
  • [15] Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών στο υπ. Εργασίας

    [01] Φρένο της Πολιτείας στην κλωνοποίηση

    23/4/2002 7:43:00 μμ

    Την πλήρη απαγόρευση της κλωνοποίησης για αναπαραγωγικούς σκοπούς, προωθεί η κυβέρνηση, παίρνοντας θέση σε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα, που απασχολεί στη διεθνή κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα. Το νομοσχέδιο, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, εκσυγχρονίζει το νομικό καθεστώς σε ότι αφορά το φάσμα της γενετικής τεχνολογίας και της χρήσης της, προβλέποντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα επιλογής του φύλου αποκλειστικά για λόγους υγείας, καθώς και τη δυνατότητα τεχνητής γονιμοποίησης σε άγαμη γυναίκα.

    Αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των άγαμων γυναικών

    Επίσης νομιμοποίηση ο όρος "δανεική" μητέρα, επιτρέποντας πλέον σε μία γυναίκα να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωάριο μιας άλλης γυναίκας και να γεννήσει το παιδί της. Η μεταφορά όμως του ωαρίου θα μπορεί να γίνει μόνο με δικαστική απόφαση, και εφ΄όσον αποδεδειγμένα η βιολογική μητέρα αδυνατεί να κυοφορήσει.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε τεχνητή γονιμοποίηση θα μπορεί πλέον να καταφύγει και μία άγαμη γυναίκα ενώ νομιμοποιείται πλέον και η τεχνητή γονιμοποίση για γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν από το κατεψυγμένο σπέρμα του νεκρού συζύγου ή συντρόφου τους.

    Τέλος, διατηρείται η ανωνυμία του δότη σπέρματος και η τήρηση ιατρικού αρχείου, στο οποίο μπορεί να ανατρέξει μόνο το παιδί για λόγους υγείας.

    [02] Μέτρα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα

    23/4/2002 2:31:00 μμ

    Η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών με την ηγεσία του υπουργείου. "Κεντρικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι το αποκεντρωμένο κράτος ως μοχλός ανάπτυξης και εξυπηρέτησης του πολίτη" τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Όχι στα πελατειακά πρότυπα

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στον τομέα της δημόσιας διοίκησης γίνεται συστηματική δουλειά και πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα φανούν, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν 500 κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλη την επικράτεια. Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο άμεσο μέλλον θα κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο δημόσιο, ενώ βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκέντρωση και η περιφερειακή ανάπτυξη.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πολιτική σημασία των επόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών τονίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για εκλογή ικανών προσώπων, αλλά ότι κρίνονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την αντίθεσή του με το μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καθοδηγείται από συντηρητικά και πελατειακά πρότυπα.

    [03] Ωράριο καταστημάτων τη Μ. Εβδομάδα

    23/4/2002 1:28:00 μμ

    Ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ θα παραμένουν τα εμπορικά καταστήματα από την Πέμπτη 25 του μηνός και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    Το Σάββατο 27 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 4 το απόγευμα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου τα εμπορικά θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ-μάρκετ έως τις οκτώ το βράδυ.

    Το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου τα εμπορικά θα μείνουν ανοικτά έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ τα σούπερ-μάρκετ θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα.

    Στις 6 και 7 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    [04] Αποστολή ανδρών της ΕΜΑΚ στην Παλαιστίνη

    23/4/2002 11:56:00 πμ

    Είκοσι άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται από χθες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, προκειμένου να φύγουν για την Παλαιστίνη, μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν στην ανάσυρση πτωμάτων Παλαιστινίων στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν και πόσοι θα αναχωρήσουν τελικά, διότι έχει προκύψει μια εμπλοκή από πλευράς Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά την οργάνωση της αποστολής.

    Συγκεκριμένα, δεν έχουν τακτοποιηθεί οι λεπτομέρειες για το πόσοι, τελικά, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, αν θα επιτραπεί η διέλευση τους από τα μπλόκα των Ισραηλινών και οι τρόποι μετακίνησης τους. Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας είχαν καταλήξει νωρίτερα στην απόφαση να φύγουν μόνον οκτώ από τους πυροσβέστες, αλλά δεν είχε ρυθμιστεί το θέμα της πτήσης του μεταγωγικού αεροσκάφους C 130, που θα μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια. Πάντως, μέχρι το μεσημέρι, θεωρείται πιθανό ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.

    [05] Σε απεργία την Πρωτομαγιά η ΑΔΕΔΥ

    23/4/2002 7:13:00 μμ

    Σε 24ωρη απεργία την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, καλεί η ΑΔΕΔΥ τους δημόσιους υπάλληλους, για να γιορτάσουν την εργατική Πρωτομαγιά και να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα οργανώσουν τα κατά τόπους εργατικά κέντρα. Η Πρωτομαγιά του 2002, σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, βρίσκει τους εργαζόμενους στο δημόσιο σε αγωνιστική εγρήγορση καθώς τα μισθολογικά και κυρίως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ''δοκιμάζονται από τις κυβερνητικές προθέσεις και επιλογές''.

    Σε απεργία και τα εργατικά συνδικάτα

    Εν τω μεταξύ, 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πρωτομαγιά έχουν κηρύξει τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα προγραμματίζοντας εκδηλώσεις που και φέτος δεν θα είναι ενωτικές. Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στο ΕΚΑ διοργανώνουν συγκέντρωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ.

    Το ΠΑΜΕ, (ΚΚΕ και συνεργαζόμενοι συνδικαλιστές), από την πλευρά του, προγραμματίζει ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και δική του πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Για προσπάθεια περιθωριοποίησης της Πρωτομαγιάς κάνει λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης που ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση με αγοραία επιχειρήματα προσπαθεί να μετατρέψει την Πρωτομαγιά σε προέκταση θρησκευτικής γιορτής.

    [06] Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    Πηγή: ΑΠΕ 23/4/2002 2:22:00 μμ

    Επιμνημόσυνη δέηση με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε το πρωί στον τάφο του στην Φιλοθέη, παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, στελεχών του κόμματος, συγγενών και φίλων. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Σουφλιάς, Παυλόπουλος, Σιούφας, Ρουσόπουλος, Σκρέκας, Παλαιοκρασάς, Αναστασόπουλος κ.α.

    Επίσης, το παρόν έδωσαν επιχειρηματίες όπως ο Β. Βαρδινογιάννης και Απ. Αλαμανής αλλά και δημοσιογράφοι όπως οι Δ. Ρίζος, Ν. Χατζηνικολάου και η Φωτεινή Πιπιλή. Ανάμεσα σε όσους απέτισαν φόρο τιμής στον ιδρυτή της ΝΔ, ο οποίος έφυγε στις 23 Απριλιου του 1998, ήταν και άνθρωποι που διετέλεσαν επί πολλά έτη στενοί του συνεργάτες, όπως η γραμματέας του Λένα Τριανταφύλλη, ο οικονόμος του Θόδωρος Χαριτόπουλος, άνδρες της προσωπικής του φρουράς, καθώς και ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

    [07] Κινητοποιήσεις συνταξιούχων για το ασφαλιστικό

    23/4/2002 12:08:00 μμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό πραγματοποιεί το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος η συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι θα κάνουν πορεία στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

    [08] Η ένταξη της Κύπρου σύμφωνα με το Ελσίνκι, λέει τώρα ο Σολάνα

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/4/2002 7:01:00 μμ

    Σε διορθωτικές δηλώσεις αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προχώρησε ο Υπατος Αρμοστής της Ε.Ε, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμυνας , Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ΝΕΤ 105,8 από την Ισπανία, όπου μετέχει στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ο κ. Σολάνα ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαίκή Ενωση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του κ. Σολάνα στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ότι θα ενταχθούν μόνον οι ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Στις απόψεις του εμμένει ο Ντενκτάς

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη όχι μόνον επανέλαβε τις πάγιες απειλές του αλλά και υπερέβη εαυτόν, δηλώνοντας ότι αυτός ο ίδιος θα προσαρτήσει την Κύπρο στην Τουρκία, σε περίπτωση που ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα.

    "Ακραίες, προκλητικές και απειλητικές", χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ενώ χαρακτήρισε αξιοπερίεργο το γεγονός να εμφανίζεται ο Ντενκτάς ως εκπρόσωπος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η εμμονή στη διαπραγμάτευση και τον έντιμο συμβιβασμό.

    [09] Εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδεραστίας

    23/4/2002 4:29:00 μμ

    Οι πληροφορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση περίπου 35 παιδιών καθώς και οι υποψίες για διανομή φυλλαδίων με πληροφορίες για το πώς να επιτίθεται κανείς σε ανήλικους οδήγησαν την δανική αστυνομία στην εξάρθρωση διεθνούς δικτύου παιδεραστίας. Οι ανακρίσεις από τις δανικές αστυνομικές αρχές άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο μετά από πληροφορίες, που προήλθαν από τη Σουηδία , ότι ένας άνδρας σε μία παιδική πορνογραφική φωτογραφία στο Ιντερνετ φορούσε πουκάμισο μιας δανικής μάρκας.

    Παντού εκτείνονται τα πλοκάμια του κυκλώματος

    Η αστυνομία κατόρθωσε να εντοπίσει τον άνδρα και απάγγειλε κατηγορία σε βάρος τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του για παραγωγή και διανομή παιδικού πορνογραφικού υλικού καθώς και για σεξουαλική εκμετάλλευση της 11χρονης κόρης τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Σόρεν Κραγκ Πέντερσεν.

    Οι αστυνομικοί εντόπισαν και άλλα μέλη του δικτύου εξετάζοντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ζεύγους και στην συνέχεια οι ανακρίσεις επεκτάθηκαν σε άλλες χώρες με την βοήθεια της Ιντερπόλ και της Ευροπόλ, της αστυνομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο άνδρας, που σύμφωνα με τα δανικά μέσα ενημέρωσης είναι θετός πατέρας του κοριτσιού, παραδέχθηκε ορισμένες από τις σε βάρος του κατηγορίες, αλλά η γυναίκα αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

    Οι συλλήψεις έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 25 σε δέκα χώρες συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας,της Γερμανίας,του Βελγίου,της Ελβετίας και των ΗΠΑ.

    "Εχουμε να κάνουμε με ένα πολύ προωθημένο δίκτυο, στο οποίο μπορεί κάποιος να παραγγείλει υλικό από συγκεκριμένες σεξουαλικές διαστροφές, ακόμη και από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ηλικίας τριών ετών", δήλωσε στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau ο επιθεωρητής Τρολς Ορτινγκ Γιόργκεσεν.

    Το υλικό που κατασχέθηκε κατά την διάρκεια των ερευνών συγκλόνισε τους αξιωματικούς της αστυνομίας.

    "Είναι απο τα χειρότερα πράγματα που έχω δει ποτέ και είμαι στην αστυνομία 30 χρόνια", φέρεται να δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΒΤ ο αστυνομικός διευθυντής Γενς Ολουφσεν.

    [10] Τραγωδία με 15 νεκρούς στη Ρωσία

    23/4/2002 3:43:00 μμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένας οδοστρωτήρας βάρους αρκετών τόνων έπεσε πάνω σε ένα γεμάτο λεωφορείο, κοντά στην πόλη Ουφα,στη δημοκρατία Μπασκορτοστάν της κεντρικής Ρωσίας. Οπως ανακοινώθηκε απο την αστυνομία, ο οδοστρωτήρας, που βρισκόταν σε πλατφόρμα μεταφοράς βαρέων οχημάτων, ανατράπηκε τη στιγμή που το όχημα, που μετέφερε την πλατφόρμα, επιχείρησε να προσπεράσει το λεωφορείο. Επιτόπου σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της μία γυναίκα κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

    [11] Επαφές για μείωση των πυρηνικών κεφαλών

    23/4/2002 1:46:00 μμ

    Ρώσοι και Αμερικανοί άρχισαν σήμερα νέο γύρο συνομιλιών για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί στο τέλος Μαΐου από τους προέδρους Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στις συνομιλίες αυτές, που ολοκληρώνονται αύριο, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκεόρκι Μαμέντοφ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσαν πριν δύο εβδομάδες ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να γίνει δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής, που θα διεξαχθεί από τις 23 ως τις 26 Μαΐου στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Ιβανόφ, καμία λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί για τις πυρηνικές κεφαλές που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας καθώς και για την καταμέτρηση των πυρηνικών κεφαλών των πυραύλων που διαθέτουν πολλαπλές τέτοιες κεφαλές. Οι Αμερικανοί επιθυμούν να διατηρήσουν τμήμα των εκτός λειτουργίας πυρηνικών κεφαλών, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν για την καταστροφή τους.

    Η αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών στις 1.700 μέχρι το 2012. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί στις 3 Μαΐου την Ουάσινγκτον για να συζητήσει την κατάρτιση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του.

    [12] Αύριο ο αγώνας μεταξύ ΠΑΟ και Ιωνικού

    Πηγή: ΑΠΕ 23/4/2002 11:21:00 πμ

    Η αυριανή διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ιωνικού, στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαίδης" (18:30) για την 23η ημέρα της διοργάνωσης θα "τακτοποιήσει" την εκκρεμότητα στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι είχε αναβληθεί λόγω των υποχρεώσεων των "πρασίνων" στο Champion's League.

    Στον αγωνιστικό τομέα από την πλευρά του Παναθηναϊκού, τα προβλήματα μειώθηκαν κατά πέντε, ωστόσο παραμένουν πολλά. Συγκεκριμένα, οι Ολιζαντέμπε και Γκούμας που ήταν τραυματίες και οι Μπασινάς, Κόλκα και Κυργιάκος που εξέτισαν τις ποινές τους συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή και επιστρέφουν για να βοηθήσουν τους "πράσινους". Εκτός ομάδας παραμένουν ακόμα οι Κωνσταντίνου, Φύσσας, Καραγκούνης, Λυμπερόπουλος, Δάρλας και Μπαρτζώκας.

    Από την πλευρά του Ιωνικού, ο Σωκράτης Γέμελος δεν μπορεί να υπολογίζει στον Σωκράτη Οφρυδόπουλο που συμπλήρωσε έξι κίτρινες κάρτες και ουσιαστικά η περίοδος τελείωσε γι΄ αυτόν, καθώς επίσης στον τραυματία Χρήστο Μικέ και τον Αγγελο Βιλανάκη, που στο παιχνίδι με τους ''πράσινους'' θα εκτίσει την δεύτερη αγωνιστική της τιμωρίας του. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να επανέλθουν στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, στο οποίο ο Ιωνικός θα υποδεχθεί την Παναχαϊκή.

    [13] Θέλετε να κάνετε γιο; Μην καπνίζετε!

    23/4/2002 12:01:00 μμ

    Τα ζευγάρια που επιθυμούν ν' αποκτήσουν γιο δεν πρέπει να καπνίζουν, υποστηρίζουν Ιάπωνες και Δανοί επιστήμονες. Νέα έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση ''The Lancet'' έδειξε ότι τα ζευγάρια που κάπνιζαν ενώ προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, είχαν λιγότερες πιθανότητες ν' αποκτήσουν γιο. ''Εάν ο πατέρας καπνίζει τουλάχιστον 20 τσιγάρα ημερησίως και η μητέρα δεν καπνίζει, η αναλογία του φύλου μειώνεται σημαντικά, με λιγότερα αγόρια από κορίτσια'', τονίζει η καθηγήτρια Αν Κρέτε Μπισκόβ του εργαστηρίου Βιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

    Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς καπνίζουν, οι πιθανότητες να κάνουν γιο είναι ακόμη μικρότερες. Η Μπισκόβ και ο Ιάπωνας δρ. Μισάο Φουκούντα, επικεφαλής της έρευνας, υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί το σπερματοζωάριο που φέρει το χρωμόσωμα Υ, που καθορίζει το άρρεν φύλο, ίσως είναι πιο ευάλωτο από το σπερματοζωάριο που φέρει το χρωμόσωμα Χ που καθορίζει το θήλυ φύλο. Έρευνες που έγιναν στον Καναδά, τη Δανία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έδειξαν μείωση της αναλογίας των αγοριών έναντι των κοριτσιών τις τελευταίες δεκαετίες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.

    Η επίδραση του καπνίσματος μπορεί να περιορίσει ακόμη και τις πιθανότητες που έχει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο της γυναίκας. Επίσης, η χρόνια έκθεση σε τοξίνες μπορεί να επηρεάσει το σύστημα αναπαραγωγής του άνδρα, καταλήγουν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, έπειτα από την έκθεση σε διοξίνες κατά την έκρηξη στο χημικό εργοστάσιο του Σεβέζο, παρατηρήθηκε μείωση στις γεννήσεις αγοριών.

    [14] Πίνακας αμφισβητεί την σεξουαλικότητα του Σέξπηρ

    23/4/2002 6:48:00 μμ

    Παράξενος πίνακας του 16ου αιώνα κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν πως ο Σέξπιρ ήταν ομοφυλόφιλος. Ο πίνακας, που μετράει αισίως 400 χρόνια, μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι απεικονίζει μια γυναίκα, τη λαίδη Νόρτον, σήμερα όμως, πιστεύεται πως είναι η προσωπογραφία του δούκα του Σαουθάμπτον, μαικήνα και φίλου του Ουίλιαμ Σέξπιρ, ο οποίος απεικονίζεται με μαύρα σγουρά μακριά μαλλιά, σφιγμένα κόκκινα χείλη και σκουλαρίκι, γεγονός που δημιουργεί εικασίες ότι ο μεγάλος βρετανός δραματουργός ήταν ομοφυλόφιλος.

    "Φοράει ανδρικά ρούχα της εποχής, αλλά τα μαλλιά και το σκουλαρίκι δεν ήταν κάτι συνηθισμένο για τη μόδα του 1590", διευκρινίζει ο Ολεκ Κόμπε, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται σήμερα ο πίνακας.

    Ο ίδιος εξηγεί πως αναζητώντας πιθανούς δεσμούς της οικογένειάς του με αυτήν των Σαουθάμπτον παρατήρησε τη μεγάλη ομοιότητα του πορτρέτου με τον 3ο κόμη του Σαουθάμπτον, τον οποίον θεωρεί ως πολύ στενό φίλο του Σέξπιρ.

    Ειδικοί εδώ και χρόνια υποστηρίζουν πως ο πανέμορφος νεαρός κόμης ήταν εκείνος στον οποίον απευθύνονται μια σειρά σονέτων που συνέθεσε ο Σέξπιρ, το ένα μάλιστα από αυτά είναι αφιερωμένο "σε αυτόν που ελέγχει το πάθος μου", γράφει ο Σέξπιρ.

    "Είναι σαφές πως το σονέτο αριθμός 20 απευθύνεται σε αυτόν", υποστηρίζει ο Κόμπε.

    [15] Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών στο υπ. Εργασίας

    Πηγή: ΑΠΕ 23/4/2002 7:33:00 μμ

    Το επιχειρησιακό σχέδιο για την ένταξη του υπουργείου Εργασίας στην κοινωνία της πληροφορίας παρουσίασε σήμερα ο Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσω του σχεδίου, να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των πιστοποιητικών και ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς και η βελτίωση των υποδομών των φορέων που υλοποιούν πολιτικές απασχόλησης.

    Οι άξονες του σχεδίου

    Το επιχειρησιακό σχέδιο, βασίζεται σε πέντε άξονες:

    -Σχέση οικονομικής ανάπτυξης- απασχόλησης

    -Διαμόρφωση αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

    -Ανάδειξη των ποιοτικών στοιχείων της απασχόλησης και έλεγχος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων

    -Αμβλυνση των περιφερειακών, τοπικών και κλαδικών ανισοτήτων

    -Διασφάλιση της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων στην άσκηση πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας που θα συνδέονται με την αναπτυξιακή προοπτική και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

    Οπως τόνισε ο κ.Ρέππας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στο Σώμα Επιθεωρήσεων Εργασίας, τον ΟΑΕΔ, καθώς και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 April 2002 - 16:58:33 UTC