Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Γαλλία
  • [02] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [03] Κατάθεση νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ
  • [04] Κέρκυρα:Καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες
  • [05] Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Γ. Παπαντωνίου
  • [06] Αυξημένες οι τιμές των οπωροκηπευτικών
  • [07] Ελληνο-τουρκική συνεργασία για τη Μ.Ανατολή
  • [08] Δοκιμή νέου συστήματος σειρήνων Πολιτικής Αμυνας
  • [09] Φωτιά σε αποθήκη κλιματιστικών στον Ρέντη
  • [10] Νέα εισβολή παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση
  • [11] Δικάζονται στο Καράτσι οι δολοφόνοι του Περλ
  • [12] Γερμανία: Νίκη των συντηρητικών στη Σαξονία
  • [13] Ανησυχία για τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας
  • [14] Σίγησε η φωνή των Alice in Chains
  • [15] Εαρινή επίθεση του Klez στα PC σας
  • [16] Σκότωσε το γιο του γιατί ήθελε να πάει σχολείο!
  • [17] ''Χρυσός'' μάγειρας Ελληνας ομογενής

    [01] Αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Γαλλία

    22/4/2002 3:41:00 μμ

    Ισχυρό πολιτικό σοκ προκάλεσαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ολόκληρη η Ευρώπη έμεινε άναυδη από την εκλογική επιτυχία των ακροδεξιών του Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. " Δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές " είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η απαξίωση ,η αδιαφορία και η ισοπέδωση οδηγούν σ' αυτά τα αποτελέσματα.

    Δηλώσεις Κώστα Σημίτη

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Λιονέλ Ζοσπέν για αποχώρηση από την πολιτική ζωή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με αυτή του τη στάση ο Γάλλος πρωθυπουργός έστειλε ένα πολύ ωραίο μήνυμα.

    « Δε γίνεται να τηρείς μία στάση χωρίς συνέπειες, καλά έκανε και παραιτήθηκε, ανέλαβε τις ευθύνες του » είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι όλο οι ίδιοι και ούτε έχουν τις ίδιες απόψεις.

    « Όλοι στην Ευρώπη είμαστε συγκλονισμένοι από την άνοδο της ακροδεξιάς που υιοθέτησε ρατσιστικά και ξενόφοβα συνθήματα και που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα φασίζουσα αντίληψη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, αναφέρθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    " Με την απόφαση αυτή των εκλογών τίθενται εν αμφιβόλω οι πολιτικές,πολιτιστικές και ιδεολογικές κατακτήσεις της Ευρώπης.Αποτελεί πολιτικό και ιδεολογικό σόκ για όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαίκής αριστεράς.Το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί στην Ελλάδα.Η μουσική η δική μας δεν είναι μουσική δωματίου,αλλά συμφωνικής ορχήστρας που παράγει μια μελωδία για όλο τον κόσμο "

    Δηλώσεις Κώστα Καραμανλή - Θ. Ρουσόπουλου

    " Η Ν.Δ είναι τελείως αντίθετη σε φαινόμενα τύπου Λεπέν επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στη σύσκεψη των τομεαρχών. Παράλληλα ο κύριος Καραμανλής μίλησε για χρεοκοπία των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να δώσουν όραμα ".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ δήλωσε ότι η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα στη Γαλλία είναι ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα.

    Παρόλα αυτά επεσήμανε:

    " Οι λύσεις όμως δεν βρίσκονται στα άκρα. Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές εκφράσεις τύπου Λεπέν "

    Δηλώσεις Μαγκριώτη - Μπακογιάννη - Σηφουνάκη

    "Ο σημαντικός λόγος της ήττας της αριστεράς στη Γαλλία ήταν η μεγάλη αποχή", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης απέδωσε την ευθύνη του αποτελέσματος στην Αριστερά.

    " Η τάση της αύξησης των δυνάμεων της ακροδεξιάς δεν είναι μόνο στην Γαλλία αλλά είναι πανευρωπαϊκή. Πρέπει να στηλιτευτεί η στάση της συντηρητικής παράταξης στην Ευρώπη και εδώ έχει ευθύνη η Αριστερά "

    " Απέτυχαν συγκεκριμένες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και όχι η πολιτική στο σύνολό της ", είπε στη ΝΕΤ 105,8 η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    « 'Έκπληξη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

    "Η αιτία", πρόσθεσε, "είναι το γεγονός ότι ο Σιράκ υιοθέτησε την συνθηματολογία του Λεπέν για τους μετανάστες ".

    " Είμαι τόσο σοκαρισμένη που δεν μπορώ να μιλήσω. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο", δήλωσε αποκλειστικά στη ΝΕΤ 105,8 η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

    Μεγάλο πλήγμα και καμπανάκι αλλά παράλληλα μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ο υπουργός Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο κ. Παπαντωνίου μίλησε για μεγάλη δοκιμασία των δημοκρατικών θεσμών και επεσήμανε τους μεγάλους κίνδυνος « που εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλύτερα από τη διάσπαση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων».

    Ο υπουργός Aμυνας επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας με ένα νέο όραμα, για μια νέα δίκαιη κοινωνία, για έναν πολίτη που θα λειτουργεί ελεύθερα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

    [02] Διυπουργική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/4/2002 7:05:00 μμ

    Η φιλοξενία, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων συζητήθηκαν στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και η διοργάνωση των παραολυμπιακών αγώνων. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά δήλωσε ότι "θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ολυμπιάδα είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Είναι αδιανόητο έργα όπως το τραμ, η ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου, το πάρκο στο Ελληνικό να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης, επειδή κάποιοι δήμαρχοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μικρή ομάδα συμφερόντων".

    Νομοσχέδιο για το θέμα ενοικίασης δωματίων το 2004

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ζητάει όμως από τους δήμους να μην υποθάλπουν αντιδράσεις υπό το βάρος του πολιτικού κόστους.

    Η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής ασχολήθηκε επίσης και με το θέμα της ενοικίασης των δωματίων.

    Οπως τόνισε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης το θέμα αυτό θα λυθεί οριστικά με νομοσχέδιο που θα προετοιμάσουν από κοινού ο ΕΟΤ, ο "Αθήνα 2004" και το υπουργείο Πολιτισμού.

    Τέλος, ο κ. Χυτήρης σημείωσε πως θα υπάρξει ενημέρωση σε όλους τους κατοίκους της παραλίας, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τι ακριβώς θα γίνει και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως "οι παραολυμπιακοί αγώνες είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την πόλη, για την ίδια τη χώρα, προκειμένου να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να διαμορφώσουμε την υποδομή για την ισότιμη αντιμετώπιση αυτών των ατόμων", είπε ο κ. Βενιζέλος. Επομένως, πρόσθεσε, θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ακόμα και τα δημόσια κτίρια χρίζουν μεγάλων αλλαγών. Αυτό το ζήτημα θα τεθεί ως προτεραιότητα στο επόμενο ολυμπιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε", υπογράμμισε ο υπουργός. Επίσης, τόνισε πως οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός θα προστατευθούν από τα έργα του τραμ κατασκευάζοντας ένα ειδικό ασφαλτοτάπητα που θα απορροφά όλους τους κραδασμούς.

    Λήψη μέτρων για το κυκλοφοριακό

    Το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, εξετάστηκε εξάλλου και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Μεταφορών, καθώς και της προέδρου του "Αθήνα 2004".

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, λόγω των έργων για το 2004. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η άμεση αναμόρφωση και ρύθμιση της σηματοδότησης, η εντατικοποίηση της αστυνομικής περιφρούρησης και επέκταση των λεωφορειοδρόμων, η παρακολούθηση της κυκλοφορίας με κάμερες, καθώς και η ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών.

    Οπως ανέφερε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου λόγω των έργων θα επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στην Αθήνα και γι' αυτό δημιουργήθηκε η διυπουργική ομάδα άμεσης παρέμβασης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με στόχο την ανακούφιση των πολιτών.

    [03] Κατάθεση νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

    22/4/2002 7:02:00 μμ

    Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου για το ασυμβίβαστο μεταξύ της σχέσης βασικού μετόχου ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, μετά το Πάσχα θα κατατεθεί το προεδρικό διάταγμα για τον κώδικα δεοντολογίας στη λειτουργία των ΜΜΕ και το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις τηλεθεασης και ακροαματικότητας.

    Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιμένει ότι η ρύθμιση για το βασικό μέτοχο ανοίγει την κερκόπορτα της διαπλοκής στα ΜΜΕ. Επίσης, διαφωνεί με την αγορά τηλεοπτικού χρόνου από τα κόμματα για τη διαφήμησή τους και επιμένει στην πρότασή της για δωρεάν παραχώρησή του, ενώ ζητά να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο τα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών.

    [04] Κέρκυρα:Καταγραφή ζημιών σε καλλιέργειες

    22/4/2002 4:55:00 μμ

    Σε καταγραφή των ζημιών από την ξαφνική, σύντομη, αλλά και σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το Σάββατο περιοχές της βορειοδυτικής Κέρκυρας, θα προχωρήσει μετά από εντολή του Υπουργού Γιώργου Δρυ, η διεύθυνση Γεωργίας Κέρκυρας για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες αμπέλου και οπωροκηπευτικών σε περιοχές των Δήμων Παρελίων και Παλαιοκαστριτών.

    [05] Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Γ. Παπαντωνίου

    22/4/2002 4:51:00 μμ

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Το πρωί ο υπουργός θα συμετάσχει στο Forum Κοινωνικού διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Γ' Σώμα Στρατού.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ θα συναντηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, καθώς και με εκπροσώπους άλλων φορέων.

    [06] Αυξημένες οι τιμές των οπωροκηπευτικών

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/4/2002 3:46:00 μμ

    Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρατηρούνται στην αγορά, ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την Τουρκία και το Μαρόκο, ενώ σύντομα πρόκειται να πραγματοποιηθούν και εισαγωγές αμνοεριφίων. Με τις κινήσεις αυτές το Υπουργείο Ανάπτυξης ευελπιστεί ότι θα συγκρατήσει τις τιμές, ώστε να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα ο πληθωρισμός και να ωφεληθούν οι καταναλωτές.

    [07] Ελληνο-τουρκική συνεργασία για τη Μ.Ανατολή

    22/4/2002 12:12:00 μμ

    Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μεταβούν στη Μέση Ανατολή οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Ισμαήλ Τζεμ υπογράμμισε ότι κατά την κοινη τους επίσκεψη θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Γιασέρ Αραφάτ, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ενδεχομένως με τον πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν. Εν τω μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν συζήτησε μαζί του τις εξελιξεις στο Μεσανατολικό.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Αναν ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την απόφαση του ΟΗΕ να συστήσει επιτροπή που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για τα τραγικά γεγονότα στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να επισκεφθούν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια θετική κίνηση, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

    Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και για την κατάσταση που επικρατεί στον ανθρωπιστικό τομέα και τον ενημέρωσε για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές, αλλά και για την προστασία του ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, στην οποία η Αθήνα προσδίδει μια ιδιαίτερη σημασία.

    Τζεμ: Θα οδηγήσουμε την ΕΕ στη Μέση Ανατολή

    Στις προσπάθειες Αθήνας-Αγκυρας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε ο Ισμαήλ Τζέμ σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

    "Η Τουρκία, μέσω του κ. Παπανδρέου, θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή". Αυτό ανέφερε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ αναφερόμενος στην προγραμματιζόμενη από κοινού με τον κ. Παπανδρέου επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

    Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε επίσης ότι "ο κόσμος και ιδιαίτερα η ΕΕ έχουν δει με την εν λόγω πρωτοβουλία ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται μαζί με την Τουρκία, πράγμα που θα προσφέρει μεγάλο όφελος για το κύρος της Τουρκίας".

    Ο κ. Τζέμ τόνισε ότι "θα είναι μήνυμα ειρήνης οι επαφές που θα έχουν στο Ισραήλ οι υπουργοί εξωτερικών δύο χωρών οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασία διαλόγου παρότι έχουν μεταξύ τους άλυτα προβλήματα".

    [08] Δοκιμή νέου συστήματος σειρήνων Πολιτικής Αμυνας

    22/4/2002 4:24:00 μμ

    Οι ηλεκτρονικές σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Αμυνας θα ηχήσουν αύριο από τις 11 έως τις 11.10 το πρωί και για ένα λεπτό, σε όλη την επικράτεια, με απόφαση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης. Γίνεται στο πλαίσιο δοκιμής του νέου Συστήματος Αυτόματου Τηλεχειρισμού των Ηλεκτρονικών Σειρηνών Συναγερμού.

    [09] Φωτιά σε αποθήκη κλιματιστικών στον Ρέντη

    22/4/2002 4:11:00 μμ

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις 11 το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αποθήκη κλιματιστικών, στην οδό Αβέρωφ 14, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Η φωτιά πήρε αμέσως διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην αποθήκη και επεκτάθηκε σε παρακείμενη αποθήκη ειδών υγιεινής και σε ένα φανοποιείο. Η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο μετά από μία ώρα, ενώ το ειδικό τμήμα της υπηρεσίας διεξάγει ανακρίσεις για τα αίτια της φωτιάς.

    [10] Νέα εισβολή παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση

    22/4/2002 12:25:00 μμ

    Ερωτηματικά δημιουργούν οι προθέσεις των ισραηλινών αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Δ.Οχθη, αφού πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ολοκλήρωση της αποχώρησης τους απο τις αυτοδιοικούμενες παλαιστινιακές πόλεις, νέα εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας είχε σαν αποτέλεσμα ένοπλες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές. Δύο παλαιστίνιοι, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν. Παρ΄όλες τις εξαγγελίες του Σαρόν, για αποχώρηση, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος από τα τον ισραηλινό στρατό στο κατεστραμνένο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ πολιορκούμενοι παραμένουν για 18η ημέρα και οι περίπου 200 παλαιστίνιοι και κληρικοί στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλέεμ.

    Κερδίζουν χρόνο οι ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιλαμβανόμενες πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξετάζουν το επόμενο βήμα τους στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, που πιθανολογείται ότι θα συνεχισθεί με ένα χτύπημα στο Ιράκ. Και η στάση τους στη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων θυμίζει περισσότερο προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο.

    "Αυτό είναι το μήνυμά μας τώρα: Δώστε μας χρόνο να βρούμε κάποια διέξοδο και ας μην προσπαθήσουμε να βρούμε λύση με τη χρήση βίας", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο CNN, την ώρα που οι Ευρωπαίοι απευθύνουν εκκλήσεις στο Ισραήλ να μην επιχειρήσει εισβολή στο γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Οι δηλώσεις Πάουελ έγιναν αφού τα ισραηλινά τανκς εγκατέλειψαν τη Ραμάλα, όχι όμως και το αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι βρίσκονται τέσσερις Παλαιστίνιοι που είναι ύποπτοι για τη δολοφονία ενός ισραηλινού υπουργού.

    Από Παλαιστίνιους αξιωματούχους έγινε γνωστό πάντως ότι ο Ουίλιαμ Μπερνς, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα θέματα της Μέσης Ανατολής, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Γιάσερ Αραφάτ. Μία συνάντηση που ακυρώθηκε, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ, λόγω της άρνησης των Ισραηλινών να του επιτρέψουν την πρόσβαση.

    ''Φάρσα'' θεωρούν την αποχώρηση οι Παλαιστίνιους

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έφυγαν επίσης από τη Νάμπλους, αλλά παραμένουν γύρω από το Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, όπου έχουν παγιδευθεί περίπου 200 άνθρωποι- παλαιστίνιοι αστυνομικοί, πολίτες και κληρικοί.

    "Δεν θα παραδοθούμε και προειδοποιούμε για τις συνέπειες του αργού θανάτου στον οποίον έχουμε υποβληθεί", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους στο Ναό της Γεννήσεως.

    Πάντως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων είναι φάρσα, αφού εξακολουθούν να διατηρούν τον κλοιό γύρω από τις πόλεις, καταλαμβάνοντας θέσεις στρατηγικής σημασίας.

    Τα ξημερώματα μάλιστα ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέι, στη Λωρίδα της Γάζας, και αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους αστυνομικούς, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε νίκη, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε "αυτή η φάση" της επιχείρησης, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξή της.

    "Επιτύχαμε προφανή αποτελέσματα, αλλά ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Πάντως τώρα θα συνεχισθεί με διαφορετική μέθοδο", πρόσθεσε ο Αριέλ Σαρόν, αναφερόμενος στις ουδέτερες ζώνες που θέλει να δημιουργήσει γύρω από τις παλαιστινιακές πόλεις μέσα στη Δυτική Οχθη, με πρόσχημα την αποτροπή νέων επιθέσεων αυτοκτονίας από παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    Ερείπια η υποδομή της Παλαιστινιακής Αρχής

    Η παλαιστινιακή ηγεσία καταγγέλει ότι από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και καταστράφηκαν οι δομές της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες ασφαλείας.

    Το μέγεθος των καταστροφών, που προκλήθηκαν ιδιαιτέρως στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ και προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης Σαρόν με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν χρειάσθηκε να υπερασπισθεί τον απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή, Τέριε Ρουντ-Λάρσεν, λέγοντας ότι τού έχει "απόλυτη εμπιστοσύνη".

    Είχαν προηγηθεί οι επικρίσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ για την τακτική που ακολούθησε ο ισραηλινός στρατός στην επιδρομή του στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τη διακοπή των επαφών με τον Ρουντ-Λάρσεν.

    Αν και δεν ελήφθη απόφαση, ο ισραηλινός υπουργός Προεδρίας, Γιντεόν Σααρ χαρακτήρισε "μονόπλευρα" τα σχόλια του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα όσα συνέβησαν στη Τζενίν.

    [11] Δικάζονται στο Καράτσι οι δολοφόνοι του Περλ

    22/4/2002 12:09:00 μμ

    Πακιστανικό δικαστήριο απήγγειλε επίσημα σήμερα κατηγορίες κατά του βρετανικής υπηκοότητας Σέιχ Αχμεντ Ομαρ Σαΐντ και τριών ακόμα ατόμων για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, ο οποίος είχε απαχθεί στο Καράτσι τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, οι τέσσερις κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες της τρομοκρατίας, της απαγωγής και της δολοφονίας

    Η δίκη, που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στην Κεντρική Φυλακή του Καράτσι, διεξάγεται με ένα νέο δικαστή, τον Αμπντούλ Γκαφούρ Μέμον. Ο Μέμον ανέλαβε τη δίκη όταν ο συνήγορος του Σέιχ Ομαρ, ο Αμπντούλ Ουαχίντ Κατπάρ, υποστήριξε ότι, ο δικαστής που είχε κληθεί αρχικά να διεξάγει τη δίκη, δεν θα μπορούσε να είναι αμερόληπτος σε σχέση με τον πελάτη του.

    Οι τέσσερις κατηγορούμενοι εάν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.

    Ο 38χρονος Περλ απήχθη ενώ ερευνούσε για σχέσεις ισλαμικών οργανώσεων που εδρεύουν στο Πακιστάν με τη διεθνή τρομοκρατία.

    Πέντε ακόμα κατηγορούμενοι διαφεύγουν της σύλληψης.

    [12] Γερμανία: Νίκη των συντηρητικών στη Σαξονία

    22/4/2002 12:10:00 μμ

    Οι ψηφορόροι του πιο καταπιεσμένου οικονομικά κρατιδίου της Γερμανίας εδωσαν ένα σκληρό μάθημα στο κόμμα του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αποτελεί ίσως την τελευταία δοκιμασία για το SPD πριν απο τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η συντηρητική χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) κατετρόπωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σρέντερ στις τοπικές εκλογές της Σαξωνίας-Ανχαλτ, στην πλευρά της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Μάλιστα οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στην τρίτη θέση, καθώς τους ξεπέρασε σε ποσοστά και έδρες το νεο-κομμουνιστικό κόμμα του PDS. Το CDU και οι σύμμαχοί του του FDP υπερκαλύπτουν το απαιτούμενο των 58 εδρών για την απόλυτο πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο που αποτελείται από 115 έδρες.

    [13] Ανησυχία για τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας

    22/4/2002 5:30:00 μμ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μετά την εκδήλωση αλλεπάλληλων κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Αμαλία Φλέμινγκ νοσηλεύεται ένας 27χρονος ασθενής με τα ίδια συμπτώματα. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι του έγινε θεραπευτική αγωγή και ότι η κατάσταση του εξελίσσεται ομαλά. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι τρεις ασθενείς νοσηλεύονται στη καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγία Ολγα, με συμπτώματα που χαρακτηρίστηκαν επίσης ύποπτα για μυοκαρδίτιδα.

    Διίστανται οι απόψεις περί επιδημίας

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών λοιμώξεων εντός των επομένων ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για την ταυτοποίηση του ιού ή των ιών που ευθύνονται για την πρόκληση των κρουσμάτων μυοκαρδίτιδας.

    Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

    Για επιδημία έκανε λόγο για πρώτη φορά χθες - ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος.

    " Ο αριθμός των κρουσμάτων μας επιτρέπει να μιλήσουμε για επιδημία ", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει περισσότερο άνδρες, νέους και νεογνά, ενώ εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στο στήθος και την κοιλιακή χώρα.

    Παράλληλα, συνέστησε να ακολουθούμε πολύ προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής.

    Πάντως, πολλοί είναι οι γιατροί στην Κρήτη που διαφωνούν και καθησυχάζουν το κοινό, εκτιμώντας ότι τα θανατηφόρα κρούσματα στο νησί ήταν μεμονωμένα.

    [14] Σίγησε η φωνή των Alice in Chains

    Τίνα Βαλαούρα 22/4/2002 3:16:00 μμ

    Αλλος ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της grunge σκηνής του Σηάτλ είχε θλιβερό τέλος. Οκτώ χρόνια έπειτα από την πολυσυζητημένη αυτοκτονία του Kurt Cobain των Nirvana η είδηση του θανάτου του 34χρονου Layne Staley τραγουδιστή των Alice in Chains έρχεται να σοκάρει τους απανταχού φίλους της ροκ μουσικής. Ο Staley ακολουθώντας πολύχρονη αυτοκαταστροφική πορεία μέσα στον κόσμο των σκληρών ναρκωτικών, βρήκε τραγικό τέλος, κατά τα φαινόμενα, πριν από μερικές ημέρες, αφού το σώμα του βρέθηκε χθες Κυριακή σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης στο διαμέρισμα του. Οι γιατροί έδωσαν σαν πιθανότερη αιτία του θανάτου του την υπερβολική δόση. Το νέο έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου ενώ στη γενέτειρα του grunge, στο Σηάτλ, οπαδοί και φίλοι του συγκροτήματος έκαναν λαμπαδηφορία στους δρόμους της πόλης στη μνήμη του και αλλά και στη μνήμη τόσων άλλων που έφυγαν πρόωρα προσφέροντας θυσία τη ζωή τους σε χημικούς θεούς.

    Μαζί με τους Nirvana, τους Pearl Jam και τους Soundgarden οι Alice in Chains έδωσαν στις αρχές του '90 ήχο και μορφή στην έννοια grunge, κάνοντας την πόλη του Σηάτλ σημείο αναφοράς για εκατομμύρια νέους ανά τον πλανήτη. Ιδρύθηκαν το 1987 και το 1992 έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο με το τραγούδι τους "Would?", που ακουγόταν στην ταινία Singles.

    Ο Staley έλεγε ότι το κομμάτι αυτό ήταν εν μέρει επηρεασμένο από το θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών, το 1990, του Andrew Wood, τραγουδιστή των Mother Love Bone.

    Το πρώτο τους άλμπουμ λεγόταν "Facelift" και κυκλοφόρησε το 1990. Κατόπιν ακολούθησαν τα "Dirt" και "Alice in Chains". Από μέσα ξεχώρισαν γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως τα "Man in the Box", "Them Bones" και "Rooster".

    Ο Staley είχε παραδεχθεί και δημοσίως τον εθισμό του στα ναρκωτικά από τα οποία μάλιστα έχασε πριν από μερικά χρόνια τη σύντροφο του. Ο ίδιος παραδεχόταν αρχικά ότι η χρήση ηρωίνης αποτελούσε γι' αυτόν πηγή έμπνευσης και συχνά αναφερόταν σε αυτήν στους στίχους του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ομολογούσε ότι είχε εγκλωβιστεί σε μια κόλαση. Τότε ξεκίνησε και τις απελπισμένες μάχες για απεξάρτηση.

    Η σοβαρότητα της κατάστασης του αποτέλεσε εμπόδιο για τις δραστηριότητες του γκρουπ που σταμάτησε τις περιοδείες στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

    [15] Εαρινή επίθεση του Klez στα PC σας

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 22/4/2002 1:12:00 μμ

    Φαίνεται ότι οι ιώσεις δεν είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τελευταία μόνο τους επιδημιολόγους γιατρούς αλλά και τις εταιρείες ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι επιθέσεις ιών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παίρνουν όλο και περιπλοκότερες μορφές. Απόδειξη, μια νέα έκδοση του Klez που παρουσιάζει τεράστια έξαρση τις τελευταίες ημέρες και έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. H νέα έκδοση, ονομάζεται W32.Klez.h ή W32.Klez.e ή W32.Klez.k και εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας στα προγράμματα Internet Explorer και Outlook Express.

    Δύσκολος ο εντοπισμός του ιού

    Ετσι, εάν κάποιος κακόβουλος δημιουργήσει και στείλει ένα κατάλληλα τροποποιημένο e-mail ή μια σελίδα Web, τότε ο υπολογιστής του χρήστη που θα λάβει το e-mail ή θα επισκεφθεί τη συγκεκριμένη σελίδα, θα εκτελέσει αυτόματα τις "κρυμμένες" εντολές παρέχοντας έτσι στο δημιουργό του e-mail/Web page πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή-στόχο.

    Ο εντοπισμός του ιού είναι αρκετά δύσκολος καθώς τα μηνύματα που στέλνει δεν έχουν πάντα το ίδιο όνομα αποστολέα, θέμα, κυρίως κείμενο, ή όνομα συνημμένου αρχείου. Επιπλέον, η εκτέλεση του ιού γίνεται αυτόματα εν αγνοία του χρήστη, όταν αυτός κάνει κλικ πάνω στο συγκεκριμένο μήνυμα.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο ιός μεταδίδεται επίσης μέσω των τοπικών δικτύων, όπως και με τον πατροπαράδοτο τρόπο της μόλυνσης αρχείων.

    Τρόπος μετάδοσης του ιού

    To Klez διαθέτει ενσωματωμένη μηχανή SMTP έτσι ώστε να στέλνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με συνημμένα αρχεία τον εαυτό του καθώς και -πολλές φορές- και κάποιο αρχείο από το μολυσμένο υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται να είναι φορτωμένο το Outlook Express.

    Για την μετάδοσή του μέσω e-mail, ο ιός εντοπίζει τις πιθανές διευθύνσεις ψάχνοντας το address book των Windows, τη βάση δεδομένων του ICQ, καθώς και τα αρχεία που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο.

    Ως αποστολέας χρησιμοποιείται μια από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις οποίες θα βρει το worm στο address book των Windows, τη βάση δεδομένων του ICQ, καθώς και τα αρχεία που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο.

    Οταν ο ιός ενεργοποιηθεί κάνει τα εξής:

    Αντιγράφει το εαυτό του στο directory \%System%\ με το όνομα WINΚ

    Απενεργοποιεί κάποιους αντίπαλους ιούς όπως ο W32.Nimda ή ο CodeRed.

    Απενεργοποιεί όλα τα προγράμματα antivirus που βρίσκονται στον υπολογιστή διαγράφοντας τις βάσεις δεδομένων.

    Αντιγράφει τον εαυτό του με τη μορφή αρχείου RAR ή με κάποιο τυχαίο όνομα διπλό επίθεμα (bat, exe, scr) στους τοπικούς και δικτυακούς σκληρούς δίσκους.

    Επιπλέον δημιουργεί ένα hidden αντίγραφο κάποιων αρχείων με τυχαίο επίθεμα και στη συνέχεια αντιγράφει τον εαυτό του στη θέση των πρωτοτύπων. Τοποθετεί τον ιό W32.Elkern.4926 με ένα τυχαίο όνομα στο directory \%Program Files% και τον εκτελεί.

    Μια από τις πιο πονηρές μορφές του Klez είναι η δημιουργία ενός e-mail το οποίο φαίνεται ως ανεπίδοτο δικό σας μήνυμα με αποτέλεσμα ο παραλήπτης να νομίζει ότι έχει ήδη κολλήσει τον ιό.

    Μια άλλη πονηρή μορφή του Klez είναι η δημιουργία ενός e-mail στο οποίο φαίνεται πως κάποιος σας ενημερώνει για την ύπαρξη ενός νέου ιού ενώ ταυτόχρονα σας αποστέλλει και το - πλαστό - αντίδοτο.

    Σημείωση: Σε υπολογιστές χωρίς το κατάλληλο patch της Microsoft, ένα απλό preview του mail είναι αρκετό για να μολυνθεί ο υπολογιστής.

    Μέτρα πρόληψης και θεραπείας

    Εκτός από τον απλούστερο τρόπο, που αφορά τη χρήση των νεότερων εκδόσεων των γνωστών αντι-ιικών προγραμμάτων (McAfee, Norton κ.τ.λ.), υπάρχει και το πρόγραμμα AntiKlez της εταιρείας Bitdefender το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν στη διεύθυνση, http://www.bitdefender.com/download/download.php?file=AntiKlez.exe,.

    Οι απειλές της ασφάλειας του PC σας είναι σήμερα εξαιρετικά ευκίνητες και επιτρέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη ιών και τις πολύπλευρες επιθέσεις. Η ενημέρωση και τα καθημερινά upadate, των antivirus προγραμμάτων που έχετε εγκαταστήσει στο PC σας είναι η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή των προβλημάτων μόλυνσης.

    ΠΗΓΕΣ: Αegeantimes, REUTERS

    [16] Σκότωσε το γιο του γιατί ήθελε να πάει σχολείο!

    22/4/2002 4:54:00 μμ

    Επτάχρονος μαθητής στην Κίνα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον ίδιο του τον πατέρα γιατί του ζητούσε να πηγαίνει στο σχολείο και να μην δουλεύει πια στους αγρούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πατέρας έξαλλος από την άρνηση του γιου του να δουλέψει στα αγροκτήματα, δεν δίστασε να τον γδύσει και να τον χτυπά αλύπητα επί επτά ώρες με ένα μπαστούνι.

    Για να μην ακούγονται οι φωνές του μικρού, του έκλεισε το στόμα μ ένα κομμάτι ύφασμα και συνέχισε να τον χτυπά στο κεφάλι και το σώμα.

    Κάπου κάπου σταματούσε, για να καπνίσει το τσιγαράκι του.

    Ο γιος, που η δασκάλα του τον έκρινε καλό μαθητή, το μόνο που αξίωνε ήταν να πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

    Ο πατέρας συνελήφθη από την αστυνομία για φόνο, μετά την καταγγελία γειτόνων του, την ώρα που έσκαβε ένα λάκο για να θάψει κρυφά το παιδί.

    [17] ''Χρυσός'' μάγειρας Ελληνας ομογενής

    22/4/2002 11:57:00 πμ

    Με μια από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στον χώρο της μαγειρικής, τιμήθηκε ο ομογενής μάγειρας, Γιώργος Κολομπάρης, ο οποίος κέρδισε το Χρυσό Βραβείο, εκπροσωπώντας την Αυστραλία στον διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής Culinary Challenge που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Σιγκαπούρη με τη συμμετοχή μαγείρων από 23 χώρες. Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός διαγωνισμός μαγειρικής που γίνεται στον κόσμο με πρώτη την Ολυμπιάδα Μαγειρικής (Culinary Olympics), που γίνεται στη Γερμανία. Ο ίδιος επελέγη να εκπροσωπήσει την Αυστραλία από την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Μαγειρικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 April 2002 - 17:04:08 UTC